Országosan megközelítőleg 300 ezer ember él tanyán, nagyrészt az Alföldön, így Békés megye kiemelten érintett. A Tanyafejlesztési Program teljes egészében hazai forrásból valósul meg, melynek összege 1 milliárd 200 millió forint.

Erdős Norbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott elmondta, hogy a tanyafejlesztési program kiemelten fontos szerepet tölt be. A Békés megyei lakosok, a tanyán élők, gazdálkodók figyelmét fel kell hívni erre a lehetőségre – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Turbucz Péter, fejlesztési tanácsadó kiemelte, hogy Békés megye összes települése érintett, a tanyán életvitelszerűen élőket segíti a tanyafejlesztési program. A támogatás négy célterület alapján igényelhető:

1., A tanyai termékek piacra jutásának elősegítése, a tanyás térségek földútjainak karbantartása, felújítása, eszközök beszerzése, valamint tanyafelmérés céljára. Erre összesen 884 millió forint keretet biztosítanak.

2., A már meglévő, működő tanyák fejlesztése, amely magába foglalja a lakóépület felújítását, gépek beszerzését, állattartásra alkalmas karám építését, energetikai megújítást, tanya-tó kialakítást, stb. céljából. Erre 225 millió forint áll rendelkezésre.

3., A tanyás térségek megőrzése, fejlesztése érdekében a tanyával rendelkező mezőgazdaságot igazoltan nem folytató tanyán élő lakosok számára gazdaság indítása céljából. Erre összesen 75 milliós országos keretet biztosítanak.

4., Világítás nélküli tanyák energetizálása céljából igényelhető a támogatás, amely megújuló energiaforrást jelent (napelem). Erre összesen 50 millió forintos keret áll rendelkezésre.

Turbucz Péter a célterületek ismertetését követően elmondta, hogy egy jó pályázattal az utolsó napon is lehet támogatást nyerni. A tanyai termékek piacra jutását elősegítő pályázatok esetében 204 millió forintos keret áll rendelkezésre. A tanyai termékek bejutásának támogatására - budapesti és önkormányzati piacokra - 300 millió forint keretet biztosítanak. Továbbá a földutak karbantartására, felújítására 175 milliót különítettek el, amelyből egy pályázó maximum 10 millió forint támogatáshoz juthat – ismertette Turbucz Péter.

A pályázatot augusztus 7-ig lehet benyújtani elektronikus felületen, majd a pályázati lap kitöltését követően véglegesíteni kell azt. A véglegesítés után a pályázónak az adatlapot három példányban ki kell nyomtatni, aláírással minden példányt el kell látni, majd egy eredeti és két másolati példányt a kötelező mellékletekkel együtt, a végső határidőt követően 5 naptári napon belül, azaz augusztus 12-ig postára kell adni (Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet, 1223 Budapest, Park u. 2.).

Turbucz Péter friss adatokkal is szolgált: az első célterület (fentebb említve) alapján eddig 130 pályázat érkezett be elektronikusan, amely 209 millió forintos igényt jelez. A második célterület szerint eddig 106 milliós igény érkezett, a harmadik célterület esetében pedig már 200 pályázatot adtak be, amely 63 millió forintos támogatási igényt jelent – túligénylésre számítanak. A negyedig célterület, azaz a világítás nélküli tanyák energetizálására már 82 pályázat érkezett, 56 millió forintos igényt jelezve, amely már meghaladta az 50 milliós keretet – mondta a szakember.

Mint kiemelték, a pályázatok pontozási tábla alapján kerülnek elbírálásra, így aki jó pályázatot ad be akár az utolsó napon, még akkor is részesülhet támogatásban. Mind a felmerülő kérdésekben, mind a pályázatok megírásában segítséget nyújt a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft., így a Békés megyeiek is fordulhatnak hozzájuk.

(Békés Megyei Kormányhivatal)