Ezek a palántanevelés során leggyakrabban elkövetett hibák
A kedvezőtlen környezeti feltételek következtében kialakuló tünetek többnyire láthatók a palántákon, de sok esetben csak később derül ki a kevés fénnyel vagy a hideggel összefüggésbe hozható rossz szövetdifferenciálódás, ami a virágzás késését, deformált virágok megjelenését okozza.

Gyommentesítés a talaj kímélésével – még száraz talajon is
A Cirrus a Minimum TillDisc hullámos tárcsasornak köszönhetően újabb speciális talajelőkészítő eszközzel bővíthető. A vetés során a Minimum TillDisc a lehető legkevesebb talajt mozgatja meg, és csak az utána haladó vetőcsoroszlyák környezetében lazítja és vágja azt, megakadályozandó a gyomok ismételt kihajtását.

Milyen gyomszabályozási stratégiát kövessünk kukoricában?
Mikor védekezzünk a gyomok ellen? Egy vagy két kezelés ajánlott? A cikkből kiderül, hogy a különböző gyomflóra és termesztési körülmények között milyen gyomirtási stratégia a legjobb.

traktor

Az utóbbi években előretolódott a kukorica vetése – fotó: Shutterstock

Gyümölcsösök mélyműtrágyázásának technikai lehetőségei
A gyümölcsültetvények műtrágyázása a hagyományos szántóföldi kultúrákhoz képest sokkal helyspecifikusabb, pontosabb kijuttatást igényel. Az ehhez alkalmazható eszközválaszték igen széles, cikkünkben ezeket a technikai lehetőségeket foglaltuk össze.

Gazdák, akik a saját bőrükön érzik a helyspecifikus gazdálkodás előnyeit
Ki hogyan kezdett bele és kinek mekkora megtakarítást hoz a helyspecifikus gazdálkodás – ezt is elmondják azok a gazdálkodók, akik már többéves tapasztalataikról tudnak beszámolni a precíziós termelés terén.

Megduplázódott a paradicsomhozam – a gazdák menthetik meg a méheket, és még profitálnak is
Gazda- és méhbarát módszert dolgozott ki egy német kutatónő. Könnyű megvalósítani, védi a beporzókat, és a gazdák is nyernek vele. A kutatónő szerint lényeges eredmények érhetők el, ha a globális vetésterület egynegyedét virágos haszonnövények, többek között fűszerek, olajnövények, gyógynövények és takarmányok termesztésére állítjuk át.

méh

A kutató szerint a monokultúrát meg kell bontani, és a globális vetésterület egynegyedét virágos haszonnövényekkel kellene beültetni – fotó: Pixabay

Még a fejlettebb és a legagresszívabb gyomokat is irtja
A Genius™ WG az elmúlt három évben piacvezető volt a tavaszi, egyszikű gyomok elleni szegmensben kalászosokban. A készítmény három hatóanyag kombinációja: a piroxszulamnak egy- és kétszikűek ellen, a floraszulamnak és az aminopiralidnak kétszikűek ellen van hatása.

Növényvédelmi előrejelzések:
Nagyon lassan fejlődnek a gabonafélék. Az üzemek készülnek a tavasziak vetésére, a műtrágyázás és a tavaszi talaj-előkészítés folyamatos és zavartalan. Az Agroinform.hu 2019. 14. heti növényvédelmi előrejelzése.

A szárazság mellett a szeptória fenyegeti a kalászosokat, de a vetésfehérítő is beindult. A növényvédelmi helyzetre és növényeink állapotára használhatjuk a „felemás” jelzőt. Az Agroinform.hu 2019. évi 15. heti növényvédelmi előrejelzése.

Az ország kettészakadt. Arra vártunk, hogy az elmúlt 2 hét időjárása többször bőséges csapadékkal ajándékoz meg bennünket, s jelentősen javul a növénytermesztés kilátása, míg a növényvédelem kicsit több feladattal kerül szembe. Az Agroinform.hu 2019. évi 16. heti növényvédelmi előrejelzése.

A szárazság nem kedvezett a károsítóknak, mégis megjelentek. A múlt hét sem segített a növényvédelmi helyzeten. Az Agroinform.hu 2019. 17. heti növényvédelmi előrejelzése.

fa

Ennek nem kellett volna megjelennie az idei tavaszon – de itt van. Moníliás virágszáradás kajszin. – Fotó: Agroinform.hu

Védekezés az aszálykár ellen: egy magyar találmány hozhat óriási változást a hazai mezőgazdaságban
A különféle vízmegőrzési módszerek közül a hazai VízŐr különösen biztató eredményeket mutat azzal, hogy akár felére is csökkentheti az öntözővíz-szükségletet. A VízŐr tulajdonképpen egy organikus, talajkondicionáló készítmény, amelyet a Water&Soil cég fejlesztett ki.

Hogyan előzze meg a gabonatermesztő a súlyos vetésfehérítőlárva-kártételt?
Érdemes a “mindegy, a legolcsóbbat” döntés helyett a “minőségi mikrokapszulázott” irányt választani! Az FMC-Agro által forgalmazott Rapid® CS rovarölő szer mind tisztaság, mind formuláció tekintetében az egyik legkülönlegesebb piretroid készítmény. A piretroid hatóanyagú termékek között egyedülállóként 98%-ban tartalmazza a rovarok ellen hatékony molekulát.

Újabb kihívás előtt állnak a kukoricatermesztők
Április elején az ország jelentős részén aszály tapasztalható, a téli csapadék sem volt nagy mennyiségű, márciusban pedig helyenként 10 mm eső sem esett. A kukorica vetése folyamatos, a vetés mélységében talán még van annyi nedvesség, ami elegendő a csírázáshoz. Ilyen körülmények között különösen fontos a gyomirtás helyes megtervezése is.

Mi fenyegeti a kertjeinket? – éledeznek a gombakártevők, veszélyben a csonthéjasok
A hónapok óta tartó szárazságban senyvednek a növények, de ebben az időjárásban idáig a monília és a tafrina sem okozott komoly gondot.

ribizli

Ezek már feltűnő tünetek a ribizlibokron, de ha a növény jó erőben van, nem kell feltétlenül permetezni – fotó: Zsigó György

Lombtrágyázás 3. generációs módra – szélsőséges időjárási viszonyok között is megoldást nyújt!
Az 1. generációs levéltrágyák elsősorban tápanyaghatásúak voltak, ezekkel az egyoldalú NPK-trágyázást tudtuk ellensúlyozni. A 2. generációs termékek megjelenésével már nemcsak mikroelemeket juttatunk ki, hanem olyan bioaktivátorokat is, amelyekkel irányíthattuk a fejlődést. Az ennél is modernebb lombtrágyázástól ezeknél sokkal többet várunk el.

A talajjal nincs gond, a növény mégis tápanyaghiányban szenved – mit tegyünk?
Az ilyen eseteket szaknyelven relatív tápanyaghiány-betegségeknek nevezzük. Alapvetően az okokat két nagy csoportra osztjuk.

Rengeteg a rossz beidegződés a műtrágyázásban, ami visszaveti a fejlődést
Mit kell máshogy csinálnunk a megszokotthoz képest a tápanyag-utánpótlásban, hogy az meg is látsszon a terméshozamokban?

Jéggel a fagy ellen a gyümölcsösökben!
Gyümölcseinket fagyvédelmi öntözéssel is megóvhatjuk a fagykártól. Leírtuk, pontosan mit takar ez a technológia és mire kell figyelni az alkalmazása során.

fagy

Fontos a megfelelő öntözőrendszer és a megfelelő vízelvezetés megléte – fotó: KITE Zrt.

Egy magyar fejlesztéssel folyamatosan nyomon követheti, mi játszódik le az állat szervezetében
Telepmérettől függetlenül, akár a teljes állomány egészségi állapota, viselkedése, "jóléte" (animal welfare) folyamatosan digitális megfigyelés alatt tartható. A tejelő gazdaságok mellett a húshasznosítású állományok esetén is használható a rendszer!

Biztonságos gyomirtás csapadékfüggetlenül
A szántóföldi területeink nagy részén alig volt csapadék április közepéig. A talajok kiszáradtak, átlagosan legalább 100-150 mm hiányzik a közepesen nedves évjáratokhoz viszonyítva is.

Segítünk védekezni a lisztharmat ellen
2019 tavaszán korán érkezett a felmelegedés, ezzel szemben sokat késett a csapadék. Ennek következtében a kalászos állományokban legkorábban a lisztharmatbetegséget találtuk meg, így észszerűnek tűnt, hogy egy rövid technológiai összefoglalóban e betegséget járjuk körbe.

Készülni kell a tűzelhalás-betegség megjelenésére az almatermésű gyümölcsösökben!
Idén a megszokotthoz képest kissé korábban virágoznak az almatermésűek, amihez kellemes meleg és most már többnyire csapadékos idő is társul. Ha ezek a körülmények hosszabb távon is fennmaradnak, az kedvező feltételeket teremt az ervíniás betegséget, más néven tűzelhalást okozó baktérium fertőzéséhez.

körte

Tűzelhalás következtében elhalt körtevirágok – fotó: portal.nebih.gov.hu/Nagy Géza

Az előírások betartásával a beporzókra jelentett kockázat minimálisra csökkenthető!
Gyümölcsfáink virágoznak: a mandula és a kajszi ugyan már elvirágzott, de mások még csak most kezdik bontogatni szirmaikat. Ahhoz, hogy a virágokból termés legyen, gyümölcsöseink nagy részénél beporzó rovarokra van szükség, akiknek egészségéért felelősek vagyunk.

Ilyenkor szokott jelentkezni a fejes saláta rettegett betegsége, a levélszélbarnulás
Néhány élettani betegségre ellenálló fajtát még nem sikerült kiszelektálni, a levélszél-barnulásos betegségek továbbra is gondot okoznak. A nemesítés sokat lépett előre, az utóbbi években a piacra kerülő fajták legtöbbje jelentős peronoszpórarezisztenciával rendelkezik, és többsége ellenálló a salátamozaikvírussal szemben.

Segíthetünk a növényeknek elviselni a szélsőséges időjárást
Ellenállóbbá tehetjük a kultúrnövényt, mennyiségi és minőségi növekedés mellett, biológiai alapokon, és mindez méhveszélyesség nélkül. Mutatjuk a megoldást.

Számíthatunk a talajlakó kártevőkre – így védekezzünk ellenük
Tanácsaink azoknak is szólnak, akik ágyást tudnak váltani; azoknak is, akik a régi ágyásban kezdik a tavaszi munkákat; és azoknak is, akik a növényvédő szerekben bíznak.

lárva

Lárvakártétel – fotó: Agroinform.hu

Az öntözésre most nagyobb szükség van, mint valaha – mire figyeljünk?
Az őszi vetésű növények úgy szenvednek a nedvességhiánytól, hogy jelentős terméscsökkenéssel kell már számolni. A tavasziak is veszélyben vannak, a szárazság miatt nem alakul ki egységes állomány, ez pedig szintén a termést veszélyezteti.

Továbbra is a szárazság jelenti a legfőbb gondot – a kártevők kevésbé sínylették meg a csapadékhiányt
A fák kiheverik a támadást, de ahol az előző években visszatérően és súlyos kártételt okoztak, ott védekezni kell.

A vízhiány okozta stressz megelőzése lombtrágyákkal
A szárazság sokkoló hatása az egyik fő stresszfaktor, mely a világ minden táján drasztikusan befolyásolja a növénytermesztést. A súlyos szárazság komoly kihívásokat jelent a növények túlélése szempontjából, és mivel hatással van a növekedésre, csökkenti a betakarítható termés mennyiségét, minőségét.

kukorica

A szárazság miatt a gyökerek tápanyagfelvevő képessége csökken. Különféle kondicionálókat, hatásfokozókat is tartalmazó levéltrágyák különösen sikeresen alkalmazhatók az vízhiányos állapotok leküzdésére.

A jó termés is odaveszhet – így akadályozzuk meg a gabona elfekvését!
Az intenzív, nagy termőképességű, napjainkban köztermesztésben álló kalászosgabona-fajták és hibridek (árpa, búza) termesztéstechnológiájában elkerülhetetlen technológiai elem a szárszilárdítás/növekedésszabályozás elvégzése.

Villámgyorsan megépülő acélmagtárak a „jó élethez”
Bár ünnepelni az aratást szokás, a gazdálkodás folytonosságát a learatott termény megfelelő tárolása biztosítja. Hol találjon jó otthonra a learatott gabona, hogy még hónapok múlva is megőrizze minőségét?

Nagyon fontos az időzítés a napraforgó legveszélyesebb kórokozói ellen
A napraforgó-termesztés térhódítása a vetésforgóban nagyban hozzájárul a járványt okozó kórokozók felszaporodásához és szerepük növekedéséhez.

Áprilisi gépészeti hírösszefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT és ITT.

Indexkép: MTI/Czeglédi Zsolt