Hormonrendszert romboló vegyi anyagok a növényvédelemben – mennyire jogos a félelem?
Az emberi szervezet, ezen belül a belső elválasztású mirigyek működését egyes romboló hatású kemikáliák, egyebek között növényvédőszer-hatóanyagok károsíthatják.

Hogyan telelnek növényeink? Állapotkép a tél utolsó harmadának kezdetén
Szerencsére a komolyabb fagyok időszakában hó borította a tájat, betakarta a növényeket, s védte őket a fagykártól. Többször jött rövidebb felmelegedés, ami elolvasztotta a havat, de szerencsére a hóesés is megismétlődött, így szinte folyamatosan védte növényeinket. Az Agroinform.hu 2019. 6. heti növényvédelmi előrejelzése.

A beltéri termesztés jelenti a mezőgazdaság jövőjét?
Hollandia jelenleg a világ második legnagyobb agrárexportőr országa, ebben csak a nála mintegy 200-szor nagyobb területű USA előzi meg. Ezt a kiemelkedő teljesítményt az országot szinte teljesen behálózó hajtatóházak nélkül nem lehetett volna elérni.

üvegház

Hollandia világviszonylatban a hajtatóházi termesztés úttörője lett – fotó: Shutterstock

Állománymustra hibridbúzában – javaslatok a szükséges tavaszi beavatkozásokra
A 2018. őszi, száraz vetési és vegetációs időszak bőven okozott kihívásokat a búzaállományoknak. Tekintsük át, milyen állapotban vannak a növények most, és hogy milyen beavatkozásokra lesz szükség tavasszal a lehető legjobb termésszint és termésbiztonság eléréséhez.

Linolsavas és a magas olajsavtartalmú napraforgóhibridek minden termőhelyre
LO legyen vagy HO legyen? Ha az elmúlt hetekben Ön is feltette már magának a fenti kérdést, úgy érdemes néhány percet szánnia az alábbi cikkre.

Ezeket a napraforgókat magyarországi viszonyokra nemesítették
A napraforgó továbbra is az egyik legfontosabb szántóföldi növény a magyar mezőgazdaságban. A folyamatos piaci igény a napraforgóolaj iránt, a kukoricával szembeni szárazságtolerancia-előnye, a kiemelkedő stressztűrő képessége miatt 2018-ban több mint 600.000 ha-on vetettek napraforgót Magyarországon.

Irodaházakban termesztenének fahéjat és paradicsomot Magyarországon
A beltéri növénytermesztéshez 95-98 százalékkal kevesebb víz, lényegesen kevesebb növényvédő szer szükséges, mint a szabadtérihez, és éghajlattól függetlenül bármilyen növényfajta termeszthető a világ bármely táján.

Fújjon vagy fújhatja: oldatok minden esetre
A mai mezőgazdaságban már nemcsak a termésmennyiség növelése, hanem a termés minőségi paramétereinek javítása is cél. Mindezt egyre szélsőségesebbé váló időjárás mellett kell megvalósítanunk.

Kipróbált megoldások a kukorica gyomirtására
A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

A jól elvégzett vetés eredménye gyors és egyenletes kelés
A PROSEM szemenkénti vetőgép kifejlesztésével egy nagyon precíz gép létrehozása volt a cél, egy professzionális megoldásé, mely a gazdálkodók ezzel kapcsolatos igényeit teljes mértékben lefedi.

prosem

PROSEM vetőgép – a cég egyik legsikeresebb terméke – fotó: Valkon 2007 Kft.

Tegyünk a talajok savanyodása ellen!
Az eredményes gazdálkodás egyik alapja, hogy a talaj kémhatását az optimális szinten tartjuk. Megmutatjuk, milyen módszerek közül választhatunk.

A modern technológia képes a fiatalokat a mezőgazdaságba vonzani?
El kell oszlatni az agrártársadalomban még létező fenntartásokat a precíziós gazdálkodással szemben, és meg kell mutatni a fiataloknak a mezőgazdaság modern arcát.

Búzakörkép – szerintem nálad se más a helyzet!
A fejletlen búzádnak most gyomirtással egy menetben nitrogénre, foszforra, kénre és mikroelemekre van szüksége ahhoz, hogy meg tudjon indulni a gyökérzet és a bokrosodás. Ha nem segíted meg a növényedet, képes lesz bokrosodás nélkül magszárba szökkenni a búzád, ami jelentős termésveszteséget okoz. Ezt előzheted meg a NutriForce Basic-kel!

Készülhetünk a tavaszi lemosó permetezésre!
A déli megyékben a kéregrepedésekben áttelelő tölgy-csipkéspoloska ellen és az ország egyre több helyszínén, egyelőre még csak a szórványosan előforduló szürke ostorfa-teknőspajzstetű ellen is érdemes elvégezni az olajos lemosást.

Íme a leleményes gazda, aki birkafürösztésből él – KÉPEK, VIDEÓ!
A címből is kitalálhatjuk, hogy történetünk főhőse nem Magyarországon él, hiszen itthon – különböző okokból – kiment a divatból a fürösztés... Mindenesetre számunkra is érdekes és tanulságos lehet ez a történet.

birka

Ilyen egy klasszikus ír juhászat – no, meg Kevin fürösztő pótkocsija is beállt az udvarba – fotó: YouTube

Így védekezzünk napraforgóban és repcében hatékonyan és a méheket is védve
Nemcsak Magyarországon, de az Európai Unióban is folyamatosan növekszik az olajos növények termőterülete. Az elmúlt években a napraforgó és az őszi káposztarepce felvásárlási ára kisebb évjárati és világpiaci hatásoktól eltekintve stabilizálódott, piaci kilátásaik kiszámíthatóbbá váltak, aminek köszönhetően a gazdálkodók Magyarországon is szívesebben termesztik őket.

Lehet, hogy nem mindig előnyös az egyenletes vetésmélység?
Ilyen és ehhez hasonló elképesztő kérdéseket vetettek fel a résztvevők a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület gyakorlati tudásátadásán.

Mit hozott a növénytermesztőknek 2018, és mit viszünk át 2019-re?
Igazából nem is volt tél a megfelelő időszakban, bezzeg megjött márciusban; az évszakok lassan eltolódnak, a tavasz pedig kezd megfogyatkozni. Növényeink és állataink is egyre nehezebben alkalmazkodnak az időjárási szélsőségekhez. Tavaly a növényvédelmi gondok többsége leküzdhető volt, a termés mennyiségét, minőségét komoly kár nem érte. Mi lesz idén?

Malackorban eldőlhet, hogy mennyit keresünk egy almon
Folyamatosan felmerülő kérdés, hogyan tudjuk optimalizálni a termelést, hogy az nyereséges maradjon. Leggyakrabban a klasszikus termelési mutatók, mint pl. a tömeggyarapodás, fajlagos takarmányfelhasználás, a takarmányköltség vagy az elhullás kerülnek elemzésre.

Ma már sokkal könnyebben elérhető a precíziós technika
Eredményt, jövedelmezőséget javítani a költségek kordában tartásával, illetve a hozamok növelésével lehet. Mindegyikre hathatós megoldásokat kínálnak a precíziós technológiák. Hollósi Dáviddal, a Takarék Agrár Igazgatóság (Takarék Csoport) igazgatójával többek között arról beszélgettünk, milyen tényezők hatnak inspirálóan a precíziós technológiák elterjedésére.

Hollósi

Hollósi Dávid: "A tudáshiány olyan dolog, amely napról napra javulni fog, elég csak arra gondolnunk, hogy a fiatalok mennyire fogékonyak az új technikákra." – fotó: Agroinform.hu

Karalábé hajtatása során gyakran elkövetett hibák és mulasztások
A káposztafélék közül a fejes káposzta és a kínai kel után a legnagyobb felületen hajtatott növény a karalábé, termőfelülete évek óta jelentősen nem változik, 150-200 hektár között mozog.

Hatékony védelem a talajlakó kártevők ellen
2019-ben sem lesz egyszerű dolguk a hazai kukorica- és napraforgó-termesztőknek. Az Európai Bizottság döntése alapján 2018. december 19-től kizárólag zárt termesztő berendezésben lehet felhasználni a házi méhekre és egyéb beporzó szervezetekre kockázatosnak ítélt három neonikotinoid hatóanyagot – imidakloprid, klotianidin, tiametoxam – tartalmazó növényvédő szereket.

Gyomirtás napraforgóban? Olvassa el tanácsainkat!
A hazai gazdák körében nem ritkán emlegetett tény, miszerint miden év más és más. Ezt a 2018. évi tavaszi időjárás újra bebizonyította a termelőknek. A kései kitavaszodást egy extrém meleg, száraz április-május követte, amikor a napraforgók a megszokott időben, április közepére-végére elvetésre kerültek.

Műtrágyát a repcének és a búzának: melyiket és mennyit?
A tavaszi fejtrágyával kijuttatott tápanyagok közül az őszi káposztarepce esetében is elsődleges a nitrogén, azonban a kénről és a kalciumról sem szabad megfeledkezni, mindkettő fontos tápelem a repcének. Az őszi búza esetében pedig azt fontos eldönteni, milyen formában és milyen dózisban kapja a nitrogént a növény.

Jakab István: Arra kell törekedni, hogy egyre kevésbé használjuk a felszín alatti vizeket öntözésre
A Digitáis Agrár Stratégia kész, most már olyan működőképes gyakorlattá kell összeállnia, amellyel a legkisebb ráfordítással, a lehető legmagasabb hozamot elérve lehet művelni az ország ötmillió hektárnyi szántóföldjét.

öntözés

Jakab István: "Ha ma nem készülünk fel egy jövőbeli nehezebb korszakra, akkor néhány év múlva már késő lesz. Ilyen elvégzendő feladat az öntözés megoldása is" – fotó: Agroinform.hu

Több száz kilogrammos termésnövekedés baktériumtrágyák használatával
Az istállótrágyázás háttérbe szorulásával 1992 óta egyre intenzívebben csökken a talajok szervesanyag-tartalma, ezért a kutatók szerint elengedhetetlen a baktériumtrágyák használata. Általuk nemcsak a növénykultúrák minősége javul, a terméshozam is több száz kilogrammal nőhet.

Kibírta a repce a téli mínuszokat? Hogyan segíthetjük az állományt tavasszal?
Ahol nem kellően fejletten érte a tél a repcét, a hideg károsíthatta a növényeket. Fontos ezért időben felmérni az állományt és megtervezni a tavaszi kezelési stratégiákat.

Kiváló kukorica- és napraforgó-vetőmagok mellé egy kis mosoly is jár! – VIDEÓ!
Izgalmas, új technológiát jelentenek a HI CORN kukoricák – a magas olajsavas napraforgószegmensben pedig itt a KLARIKA HO CL és a TOSCANA CS HO... Mindezek mellé pedig egy kedves adomány és széles mosoly is jár!

Újdonság a biogazdálkodásban! Környezetkímélő, gyors és pontos gyomirtás egyszerre két oldalon, vegyszer nélkül
Tavaly mutatták be először a mechanikus gyomirtás új úttörőjét, a BERTI által gyártott ECOROW/D-t. Csillagkerekek és gumiujjak együttes alkalmazásának köszönhetően alapos gyomirtást végez a sorok alatt. A csillagkerekek elvágják, a gumikerekek kiforgatják a gazt, így a legkevésbé invazív módon végzi a gyomtalanítást.

Lombtrágyázás – erősítse meg az őszi vetést tavasszal!
Van még olyan kezelés a termelők eszköztárában, amivel jelentősen javítható a növény általános állapota, stressztűrő képessége, betegség-ellenállósága, és ezzel végső soron a várható terméseredmények is. Ez a kora tavaszi erősítő lombtrágyázás. Nézzük, hogyan segíthetjük az áttelelő növényeket ezzel az egyszerű, ámde hatásos eszközzel!

kép

A rendszeres lombtrágyázás a növényeinket folyamatosan jó kondícióban tartja – fotó: ICL\SF

Munkaerőhiány, növekvő költségek – a kertészeti ágazat kihívásaira jelenthet megoldást a precíziós termelés
A kertészeti ágazatot az egyre növekvő kézimunkaerő hiánya, az inputanyagok, az energia drágulása és a környezettudatosabb gazdálkodás iránti elvárás állítja kihívások elé. Ezekre lehet megoldás a munkák gépesítése és az egyre precízebb, akár növényegyedre szabott kezelések alkalmazása.

Mikor és mivel védekezzünk a kalászosok gombabetegségei ellen?
Új korszak kezdetéhez érkezett a magyarországi kalászosgabona-termesztés: változik (csökken!) a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása, és növekednek a termésátlagok is!

Hogyan tudunk 140 000 Ft / hektár többletprofitot elérni differenciált kijuttatással napraforgóban?
Ki tudja, mennyi pluszköltségünk van amiatt, mert nem a talajállapotnak megfelelően trágyázunk! Ha pontosan annyit juttatunk ki minden tápanyagból, mint amire szükség van, sokat spórolhatunk.

Mindent a repce növényvédelméről: mikor, miért, mivel?
Az ingyenes Nufarmer magazin tavaszi különszámának főszereplője a repce, köszönhetően annak, hogy – bár Magyarországon nem mindenhol optimálisak számára a feltételek – az egyik legnagyobb árbevételű kultúra, stabil piaccal.

Megtudtuk, mi alapján választanak robotpilóta-rendszert az eredményes gazdálkodók!
A robotpilóta-rendszer nem kis beruházás, melyet hosszas döntés-előkészítés előz meg. Szembe kell állítani a rendszerrel elérhető hasznot, előnyöket a beruházás költségével, és a mérlegnek mindig a jó irányba kell billennie!

Februári gépészeti összefoglalóinkat megtalálja ITTITT és ITT.