A sertéstartástól a méhészetig megkönnyítik a gazdálkodást az okosrendszerek
A PREGA Konferencia 2020. évi programjában az Állattenyésztési szekció két teljes napban állt a látogatók rendelkezésére, és adott friss, érdekes és megbízható információkat a digitális állattenyésztés lehetőségeiről és hazai tapasztalatairól. Újabb és újabb digitális megoldások törnek be az állattenyésztési ágazatba.

Új segítség a kertészeknek a kártevők ellen!
2019 júniusában érkezett meg az FMC-Agro új hatóanyagú terméke, a Benevia® rovarölő szer, mely az első éves hazai tapasztalatok alapján nagyon ígéretes és kikerülhetetlen tagja lesz a kertészeti rovarkártevők elleni védekezéseknek.

Mikrobiológiai STARTER támogatás a termésbiztonság növeléséért!
A kukorica termesztésében is a vegetáció első felében a csírázás, gyökeresedés, azaz a lendületes START a meghatározó a termés szempontjából. Ha ebben a fázisban a növény a lehető legtöbb és legjobb támogatást kapja (stresszmentes fejlődés, gyommentes környezet, megfelelő tápanyagellátás, ideális környezeti feltételek), akkor javul a termésbiztonsága, növekszik a potenciális termés elérésének lehetősége.

Metsszünk, de hogyan és mikor? Ahány gyümölcs, annyiféle metszési technika
Ideje elővenni a metszőollókat, igaz, a különböző metszési munkák és a különböző növényfajok eltérő metszési módot és időpontot igényelnek. Elmondjuk, hogyan kell szakszerűen és időben elvégezni a metszést.

metszés

Mélynyugalomban jobban viselik az almatermésűek a metszést – fotó: Shutterstock

Kritikus a talajaink állapota – biológiai módszerekkel helyreállítható a termőképesség
A magyarországi talajok állapota folyamatosan romlik. Addig kell tennünk ez ellen, amíg a károsodás visszafordítható.

Talajszikesedés a zöldségtermesztésben – okok és megoldások
A korszerű és okszerű tápanyagellátás kapcsán sok szó esik a kertészeti talajok elszikesedéséről, károsan magas sótartalmáról (EC). Mint káros jelenség számos élettani elváltozás, terméskiesés, minőségromlás kiváltója.

Igazi segítség a termelőknek – mit kell tudni a KITE Precíziós Gazdálkodási Rendszeréről?
A KITE hatszáz termelő bevonásával márciusban megkezdi az általa kifejlesztett Precíziós Gazdálkodási Rendszer tesztelését. Éles üzemmódra várhatóan júniusban kapcsolnak.

Új államilag elismert őszikáposztarepce-fajták
A 2018-2019-es tenyészidőszakban az őszi káposztarepce országos betakarított vetésterülete 296 439 ha. Az országos termésátlag 2950 kg/ha, és a betakarított termés mennyisége 874 438 t volt. A Nemzeti Fajtajegyzéken jelenleg 188 őszikáposztarepce-fajta szerepel, ami megfelelő biológiai hátteret biztosít a hazai repcetermesztéshez.

repce

A Nemzeti Fajtajegyzéken jelenleg 188 őszikáposztarepce-fajta szerepel, ami megfelelő biológiai hátteret biztosít a hazai repcetermesztéshez – fotó: Shutterstock

Növényvédelmi előrejelzés: Már most érdemes ellenőrizni a repce- és a kalászostáblákat
Mi történt a múlt évben? Mondhatnánk, semmi különös, csak a változatosság. Mégis foglalkozunk vele, hisz éppen ez a változatosság ad nekünk némi útravalót.

Így előzzük meg a fagykárt!
Jó módszer a tavaszi fagykárok megelőzésére és regenerálására.

A kertészeti ágazatban az nyer, aki a leggyorsabban képes alkalmazkodni
Milyen megoldást nyújthat a modern technológia a munkaerőkrízisre, az egészséges élelmiszer-termelés vagy a növényvédelem kihívásaira?

Maximális olajtartalom, zéró méhveszélyesség!
Ahhoz, hogy a repcéből kihozzuk a maximumot, nem elegendő a megszokott technológia – szükségünk van egy kis pluszra.

Itt az ideje a tavaszi lemosó permetezésnek
A gyümölcsféléken és a szőlőn előforduló károsítók jelentős része a növények fás részein telel át. A védekezés egyik lehetősége a nyugalmi időszakban elvégzett, úgynevezett lemosó permetezés. A rendkívül enyhe téli időjárás miatt a tavaszi lemosó permetezésnek és a metszésnek kiemelten fontos szerepe van idén, ezért ezeket a munkálatokat jobb minél előbb elvégezni. A lemosó permetezéshez ebben a cikkünkben is jó tanácsokat adtunk.

fa

A lemosó permetezést mindig fagymentes időben kell elvégezni – fotó: Nébih

Az intenzív gabonatermesztés komplex növényvédelmet igényel – de mikor, milyen készítményt és milyen áron válasszunk?
A gabonatermesztés intenzitásának foka megfontolandó kérdés, de azzal már szinte mindenki egyetért, hogy minimális befektetéssel jó minőségű, nagy terméseket nem lehet elérni. Hatékony gyomirtó szerre, gomba- és rovarölő készítményekre Önnek is szüksége lesz a termesztés során. A kérdés csak az, hogy mikor, melyiket válasszuk és milyen áron juthatunk hozzá.

Az időjárási szélsőségek miatt ma már nem lehet megszokásból gazdálkodni
Azok az adatok, amelyeket ma nem gyűjtünk be és nem digitalizálunk, elvesznek a gazdaság számára, márpedig ezek nagyon értékesek – fogalmazott Solymos Gyula, a 4iG műszaki vezérigazgató-helyettesi tanácsadója a PREGA Konferencián, ahol az Agroinform.hu-nak is nyilatkozott.

Már Franciaországban is kimutatták a paradicsom rettegett vírusát
Paradicsomvírust mutattak ki a francia Bretagne-félsziget egy gazdaságában. Az esetről a francia a mezőgazdasági miniszter, Didier Guillaume számolt be, hangsúlyozva, hogy a hivatalos nevén Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) a fertőzött növényt elpusztítja, de emberre nem veszélyes.

paradicsom

A paradicsomvírusnak egyelőre nincs ellenszere – fotó: https://gd.eppo.int

Kivételes hatású kalászosgomba-ölő szer lépett a piacra!
Változik a magyarországi és a kárpát-medencei kalászosgabona-termesztés: alacsonyabb szinten állandósult a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása, és növekednek a termésátlagok is. Annak érdekében, hogy a megváltozott piaci környezetben is megőrizzük versenyképességünket, felül kell bírálni a termesztéstechnológiánk elemeit, és ahol szükséges, újítanunk kell.

Így védje meg növényeit a levél- és kalászbetegségektől
Az Elatus Era gombaölő szer kiváló védelmet nyújt a kalászosoknak, emellett a terméspotenciált és a beltartalmi paramétereket is nagymértékben javítja.

Ezek közül a középérésű repcefajták közül választhat
A Fajtaminősítő Bizottság Szántóföldi Növények Szekciójának állásfoglalása (2019. december 10.) alapján a hatóság a következő középérésű őszikáposztarepce-fajtákat részesítette állami elismerésben.

Növényvédelmi előrejelzés: Nincs két egyforma szezon, de sokat tanulhatunk az előzőekből
Az előző év tapasztalataiból vonjuk le a következtetéseket! Az Agroinform.hu 2020. évi 11. heti növényvédelmi előrejelzése.

növény

A koraiság jelképe, 2019. április 2-án készített kép. Levéltetű-fertőzés és bombós alma.

Napraforgó-gyomirtás: elengedhetetlen a maximális termés érdekében
A 2019-es év ismét rekordterméssel örvendeztette meg a napraforgó-termesztőket, amely sok tényező szerencsés együttállásának köszönhető. Ahhoz, hogy a hibridjeinkben rejlő terméspotenciált a lehető legjobban ki tudjuk használni, a jövőben is odafigyelésre és a termesztéstechnológia finomhangolására van szükség.

Ha öntözünk, nagyon fontos az is, milyen vízzel tesszük!
Napjainkban jövedelmező árutermesztés a zöldségágazatban csak öntözött körülmények között képzelhető el. Ennek ellenére még mindig jelentős azoknak a üzemeknek a száma, amelyek öntözetlen területeken próbálnak gazdálkodni. Az öntözővíz minőségével kapcsolatos elvárások.

öntözés

Napjainkban jövedelmező árutermesztés a zöldségágazatban csak öntözött körülmények között képzelhető el – fotó: Agroinform.hu

Talajlakó kártevők elleni védekezés a neonikotinoidok kivonása után
A drótférgek tömeges megjelenése a szakemberek számára nem volt meglepő, előre lehetett számolni a kártétel növekedésével. A neonikotinoid hatóanyagok kivonásával ugyanez a drótféreg-felszaporodás történt Nyugat-Európában is 2008 után. Emellett az ország egyes részein, egyes kukoricatáblákon jelentős volt a kukoricabogár kártétele is.

Most különösen figyelni kell a repcevetésekre
A tavaszi időjárás hektikussága miatt fokozottan figyelniük kell az őszikáposztarepce-termesztőknek. A felmelegedő időjárás előcsalogatta a kártevők első képviselőit, azonban az éjszakai mínuszok és az ország egyes részein megjelenő csapadék miatt számuk visszaesett.

repce

A barna foltokat okozó fóma a káposztarepcén – fotó: NAK

Növényvédelmi előrejelzés: a szőlő védelméről
Tavaly a peronoszpóra és a lisztharmat még a szüret időszakában, majd azt követően is fertőzte a lombot, így tömegesen alakultak ki a telelő képletek, amelyek az idei fertőzés indulásakor kapnak szerepet. Az Agroinform.hu 2020. évi 12. heti növényvédelmi előrejelzése.

Kalászos növényvédőszer-csomagok rendkívül jó áron
Az intenzív gabonatermesztés komplex növényvédelmet igényel. Segítünk kiválasztani az önnek legjobb technológiát.

Idén ellepnek minket a kártevők? Hogyan készüljünk fel?
Tudjuk, hogy az idei enyhe tél nem kecsegtet sok jóval – a kártevők valószínűleg sok gondot okoznak idén. E heti körkérdésünkben arra kerestük a választ, hogy mely kártevők megjelenésére lehet számítani tavasszal, és hogy milyen növényvédelmi technológia, hatóanyag lehet hatásos ellenük.

repce

Amikor a hőmérséklet néhány órára 15 °C fölé emelkedik, megjelenhetnek az első repcefénybogarak.

Hosszabb ideig felvehető nitrogéntöbblet a növénynek, optimalizált agronómiai hatás, csökkentett környezetterhelés
A nitrogénműtrágya az egyik legdrágább inputanyag a növénytermesztésben. Ugyanakkor a kijuttatott nitrogén (szerves vagy szervetlen) trágyának csupán körülbelül 40-70%-át hasznosítja a kultúrnövény. Jelentős része tehát nem jut el oda, ahova szánjuk – ez ellen tenni kell.

Növényvédelmi előrejelzés: A kései fagy sajnos már megkezdte a szüretet!
Szomorú apropója van az aktuális összefoglalónknak, fagykárt szenvedett a virágzó kajszi. Az időjárás változékonysága és a szélsőséges értékek gyakran kárt okoznak növényeinkben, s erre most határozott példát láthatunk. Az Agroinform.hu 2020. évi 13. heti növényvédelmi előrejelzése.

A megfelelő műtrágyával akár 12 héten át biztosíthatjuk a növény nitrogénigényét
Egy családi gazdálkodó mondja el, milyen technológiával értek el 10%-kal magasabb szemeskukorica-átlagot.

Amit az édesburgonya palántaneveléséről tudni kell
Itthon az édesburgonyapalánta-nevelés a 2020-as szezonban már kezdetét vette, több helyen már a primer és szekunder hajtások a szaporító tálcákban vannak és várják a májusi ültetést. De az édesburgonya madártollszerű-foltosság vírusra ügyelni kell.

édesburgonya

A bevezetett határzár nehezíti a palánták időben történő beérkezését országunkba – fotó: nak.hu

Egészségesebbé és bőségesebbé tehetjük a napraforgónkat!
A napraforgó a búza és a kukorica után a harmadik legnagyobb területen termesztett növényünk. A vetésterület növekedése a magasabb termést elérő hibridek piacra kerülésével magyarázható. A jövedelmezőséget döntően befolyásolja, hogy mennyire költséghatékony és adaptálható az alkalmazott technológia.

Hogyan neveljük a paradicsomot?
A paradicsompiacon nem vagyunk meghatározóak, de az elmondható, hogy a hazai termesztés, mindenekelőtt a hajtatás színvonala évről évre jelentősen javul, csökkent a kis légterű fóliák alatti, talajon történő termesztés, a vízkultúrákban a hagyományos bogyós paradicsom mellett – a növekvő kereslet hatására – egyre nagyobb felületen termesztenek fürtös és koktél minőséget.

A műtrágya árának emelkedésénél egy rosszabb dolog van
Például ha a műtrágya egyáltalán nem hasznosul. Nem is hinné, ez milyen sokszor megtörténik.

Márciusi gépészeti összefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT, ITT és ITT.