Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Napraforgó-termesztés új
- Erdőgazdálkodás, szakirányítás új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Zene, ami boldoggá tesz... új
- Vadászat, vadgazdálkodás, vadászati jog – minden ami vadászat....... új
- Kalászosok műtrágyázása új
- S.O.S. új
- Milyen traktort érdemes venni? új
- Erdőtelepítési támogatás új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
_fill_540x300_0.jpg)
Téli razzia: több tonna élelmiszert vont ki a Nébih a forgalomból
A szakemberek egész decemberben folytatják a szezonális ellenőrzéseket az...
2765 hozzászólás
Válasz Ares 826 #2764. hozzászólásáraBúza Barkó ?
Ilyen helyre rezisztens hibridet kell rakni…
Külföldön ez alap technika ha utána olvasol nem ez okoz gondot hanem a csiga.
Válasz termelo #2761. hozzászólásáraNa és akkor azzal a rengeteg betegséget okozó gombával meg a barkókkal ugyan mi a faxot is fogsz csinálni jövőre??????? nem én hanem növényorvos mondta most a 8 órás zöldkönyves fejtágítón hogy sok gazdát jól meg szo....tnak ezzel a szántás nélküli ökörséggel, főleg így az őszi vetéseknél!

Válasz MrPoke #2762. hozzászólásáraNem lett művelve azért is raktam ebbe a topicba.
Válasz termelo #2761. hozzászólásáraPicit túl van művelve de lehet belőle még jó. :D

Az enyém így nézett ki 1 hete.
Múltkor elfelejtettem:

Válasz Sk Laci #2759. hozzászólásáraHa a Prontoval megy, akkor ezzel lazán.
Az ukránok a 4,6m-es fix vázast is Jumzzal húzzák, ami legjobb esetbe 65 lóerő, súlyban pedig bőven, bőven 5tonna alatt van.
Nekünk csak 3m-es van, de az MTZ-892-es viszi szépen. A fékezés a kérdés a dombok esetén, az meg van rajta.
Akitől vettem ő sokáig 952-es MTZ-vel húzta, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye Északi részében (Kassától 40km), ahol azért már vannak dombok elég szépen. Nem kell ezt túlmisztifikálni. Viszont 10km/h felett ezzel nemigen kell vetni, legalábbis a könyve szerint semmiképp. A direktvetés amúgy sem a szaladgálósok sportja. Így kisebb lóerő sem akadály, a hidraulikus rendszer legyen a géphez való.
Ez persze nem azt jelenti, hogy 6m-est elvisz egy 100 lovas gép dombokon, de amit írtál az sanszos.
Válasz termelo #2758. hozzászólásáraSzivesen kipróbálnák egy 6 m-es demos gépet, hogy boldogulna e vele a traktorom a dombokon.
Ma néztem a youtubon a Kite új termékbemutató videóját a JD 750-ről, üresen 8 tonna, teli vetőmaggal 10 tonna. Traktor meg csak 8 tonna.
Válasz Sk Laci #2757. hozzászólásáraItt nincs kő; 9 el megyek mert az USA paraszt szerint ez az optimális a direktvetésre. Technikailag menne 15 tel is…
Válasz termelo #2755. hozzászólásáraMilyen sebességel vetel, amikor még ideális a mélységtartás?
Vetőtárcsán a lapok mennyire érzékenyek az ökölnyi nagyságú kövekre?
Válasz termelo #2748. hozzászólásáraNe reklámozd :D
És én csak az NPK szerepét tartom hülyeségnek :D
Okszerűen sok minden mehet. Szuperfoszfát, DAP, MAP, NS, Pétisó, YaraBela Sulfan, Kiserit, Borax, stb stb...
Szigorúan 30-60 cm es talajminta, és levél analízis alapján :D
Válasz Sk Laci #2754. hozzászólásáraSemmilyen tapasztalatom nincs dombra. A Prontotól könyebb húzni de maga a direktvetés nem Forma 1…
(ennek nem a lóerőhiány az oka)
Válasz termelo #2752. hozzászólásáraEzek szerint a NH T 7040 elhúzná.
Csak a dombokon bírna e?
Milyen a vetőgép súlya, és mennyi vetőmag fér bele?
Az öszsúlyal bírna e a dombokon?
Régebben nézegettem, JD 750 demos gép nem volt, hogy kipróbáljam. Viszont a 6m-es Horch Prontóval tud dolgozni. Igaz, hogy nem teli tartályal a dombokon, de gyakoribb töltéssel el lehet vele dolgozni.
Válasz termelo #2748. hozzászólásáraCsak a műtrágya a felesleges, a másikakban örömömet lelem.
Válasz termelo #2751. hozzászólásáraEz a legújabb katalógus, a régebben olvastam a 130-at
Válasz Sk Laci #2750. hozzászólására
Válasz termelo #2749. hozzászólásáraAzt hittem erősebb traktor kell eléje.
Katalógusban ha jól emlékszem 220 Le van írva a 6 m-es elé. Egyszer régebben voltak ilyen vetőgéppel felénk vetni, azok 300 Le traktorral húzták a vetőgépet. Szerintük kell a 300 paci eléje, ami nekem már akkor fura volt.
Válasz Sk Laci #2747. hozzászólására6 hengeres JD de egyébként 130 lóerőtől húzható bármivel,
egy 1221-es mtz is röhögve elhúzná, nincs lóerőigénye
Egy dologra kell odafigyelni,hogy olyan gumi legyen a traktoron, hogy ne kelljen keményre fújni a súlymegtartás végett mert akkor kényelmetlen vele vetni.(funkcionális hátránya nincs)
Erősen gondolkodtam, hogy veszek egy 4 hengeres 6R-es JD-t hogy azzal húzzam de az alkalmazottak nem szeretik az ikerkereket a 7R meg megtartja a soloba is...
Válasz mtz1221 #2746. hozzászólásáraPoke javaslatára drága nőkre, kocsikra és más ilyen Úri huncutságokra mint a műtrágya nem költök
Válasz termelo #2745. hozzászólására6 m-es?
Ha igen, milyen traktorral húzod?
Válasz termelo #2745. hozzászólásáraAlaptrágya ?
Válasz Sk Laci #2744. hozzászólására750 de élőbe jobban néz ki mint képen és még jobb lett volna sekélyebben+ egy két apróság, jövőre jobb lesz...
Válasz termelo #2743. hozzászólásáraMilyen vetőgéppel volt vetve?
Válasz kisparasztkaim #2741. hozzászólásáraKukorica bemutató.
Válasz Koczka József #2740. hozzászólásáraEz mit jelent magyarul?

Válasz kisparasztkaim #2737. hozzászólásáraHolnap kukorica offroad Debrecenben.
Válasz barazdabetyar. #2738. hozzászólásáraNekem kukorica és tök volt.

Egy darabig nem lesz.
A napraforgóról még csak olvastam, hogy jó lett.
Válasz Radocz #2736. hozzászólásáraVolt kukorica,napraforgó,és tök.Napraforgó bírta,kukorica,csak ha esik az eső,tök úgyszintén.
Válasz termelo #2733. hozzászólásáraErre volt a legkönnyebb reagálnom:

Edafon:
https://www.google.com/search?q=edafon+jelent%C3%A9se&oq=edafon&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqBggBEAAYHjIGCAAQRRg5MgYIARAAGB4yBggCEAAYHjIGCAMQABgeMgYIBBAAGB4yBggFEAAYHjIGCAYQABgeMgYIBxAAGB4yBggIEAAYHjIGCAkQABge0gEKMjA1NTRqMGoxNagCALACAA&sourceid=chrome&ie=UTF-8
edafon
Dobos professzor sok mindent mondott, de ő nem egy gazdálkodó típus.
Igazi tanár ember, aki mondja, mondja mondja.
Mitől kemény?
A túl sok lazító porosodást okoz. ha ez a por csapadékkal találkozik akkor kemény lesz.
Nem csak az eke, de a tárcsa is létrehoz a talajban egy kemény talpat. Akkor rosszabb a helyzet, ha a talaj ndevességtartalma nem éppen ideális a munka végzéskor. Te milyen nedvességtartalomnál szoktál tárcsázni?
A termelés elmegy abba az irányba, hogy már nem kell hozzá talaj. És ez már itt van Nálunk is.
Ha ma elmégy Bugacra az Ősi napra, sokkal másképp látod a világot.
Úgy látom, hogy ki miről beszél (a saját gazdaságából alig alig oszt meg itt okosságokat).
A leghangosabbaknak talán gazdaságuk sincs csak dumálni és kritizálni tudnak.
A KITE és a Debreceni Egyetem folytat tartam kisérleteket. Azok eredményei alapján érdemes nekünk is átállítani a jövőbeni termelésunket.
Válasz barazdabetyar. #2735. hozzászólásáraTavaszi növény volt-e már direkt vetéssel?

Nekem eddig
Kukorica és tök volt, de egy ideig nem fogom megismételni.
Válasz Ohaza63 #2730. hozzászólására"Felénk"szoktunk ilyet,vagy hasonlót.
Alakul a végén valami lesz.

Gaspardo DP 400 vetés dupla sorba 36cm (Acord levegős magadagoló)
40e szem/ha
Vetés után 1 totális, később egy expresz
25ha os kisérlet.
Már csak kombájn jön.
Sorára van fényképezve.
Válasz kisparasztkaim #2732. hozzászólásáraÍrd le ide mitől lenne alul kemény!
Nem is nézitek ezt különben nem írnál ilyen butaságot, a talaj magától beéredik nem kell hozzá gyökér csak talajélet. Az összes szükséges élőlény ott van az edafonban amelyikeknek kedvez az adott pillanatban az adott állapot azok szaporodnak fel.
A Dobos is megmondta az eketalp alatt beéredett talaj található, ha nem szántasz nem lesz talp...
Ha nem így lenne nem lehetne termelni a világ kb. 90 %-án
Válasz termelo #2729. hozzászólásáraHa alul kemény a gyökér átmegy rajta?

És a nedvesség?
és stb.
Válasz kisparasztkaim #2695. hozzászólására"Köszönjük, hogy velünk tartottál a TalajÉlet – Agroinform webinárium a regeneratív megoldásokról rendezvényünkön!

Kérjük, segítsd munkánkat azzal, hogy megosztod velünk véleményed az eseményről ide kattintva!
Örömmel fogadjuk Google értékelésed is, és várunk Facebook oldalunkon! A webinárról készült felvétellel és összefoglaló cikkünkkel hamarosan jelentkezünk! "
Látta valaki a Fórumról?
Mely kérdésekre adott válasz tetszett, illetve nem tetszett?
Beszéljük itt is meg direkt vetést!
A giliszták száma, mint értékelési szempont, a talaj állapotról. (a talajmegújító topikban).
Üdv Emberek!
Félénk nincs ilyen no-till, senki nem csinálja, csak azért kérdem tőletek?
Ez a technológia no-tillnek minősül az alábbi videón, vagy csak trehány a gazda?????
https://www.tiktok.com/@agroboger/video/7534767013638507832?_r=1&_t=ZN-8yd8XJIrOp4
Válasz verebadam2000 #2726. hozzászólásáraHa valaki no-till vonalon mozog nem kell arra törekedni, hogy átvágd a talajt.
5cm mélység 5 cm rög 15 cm mélység 15 cm rög
Ahhoz hogy egyenletes legyen és ne legyen rögös lehető legsekélyebben kellett volna meghúzni és ha 2x húzod csak x be.
A henger nem töri össze a mély tárcsázás után a rögöt csak belenyomja a földbe.
Sekély tárcsázásnál nincs rög de ha itt-ott véletlen mégis vas mivel alul kemény a föld nem tudja lenyomni hanem összetöri
Válasz Sanyiii70 #2723. hozzászólásáraNagyon jó a hasonlatod a filmből annyi különbséggel, hogy az Aviátor a no-tilles és nem a döbrögi
Moderálási elveink miatt törölve: 2025-08-06 14:40:14
Válasz termelo #2648. hozzászólásáraRám gondoltál? Nem gondoljuk, csak kell ennek a tárcsának egy bizonyos mélység hogy átvágja a talajt és egyenletesebb felszínt hagyjon, aztán bele tudjuk vetni. Carrier cross cutterrel izgalmas lehet.
Válasz kisparasztkaim #2694. hozzászólására0, most kezdtuk volna:) de nezd meg a tobbi videot es ott mindent elmondok
Válasz Sanyiii70 #2723. hozzászólásáraValamiért nem az időjeles résztől indítja, hanem az elejétől.
De innen érdekes:
1:02:10
Válasz MrPoke #2720. hozzászólásáraVannak emberek akik saját magukat is becsapják...

De én senkit nem akarok meggyőzni se ellene, se mellette.
"Minket nem érdekel a pénz..."
Válasz Sanyiii70 #2718. hozzászólásáraNyugi,arra is van megoldás,csak nem keresgéltem.
Válasz Sanyiii70 #2718. hozzászólásáraJobb helyeken drazsírozzák megfelelő tápanyaggal, biológiával. Az meg mehet ki szemenkénti vetőgéppel.
Válasz Sanyiii70 #2716. hozzászólásáraKevesebb a műtrágya, és növényvédőszer felhasználás is, ami a notill eggyik lényege.
De mint írtam mért akarod azokat meggyőzni akik több éve no til, min tillben gazdálkodnak....
Nagyon uncsi már hogy 10 éve mióta "tanítok" mindíg ugyanazokat a köröket kell lefutni.
Ott van Feri videója nézd meg.
Válasz Sanyiii70 #2718. hozzászólásáraIkersorba vagy 20-25 cm-es sortávba...
Válasz barazdabetyar. #2717. hozzászólásáraAha.

2-3 mm-es hagyma vagy petrezselyem mag...
Válasz Sanyiii70 #2704. hozzászólására
Válasz MrPoke #2715. hozzászólásáraA munka nemesít...
Mit jelent a töredéke?
Azt, hogy megspórolsz egy szántás meg egy kombinátorozást?
Vagy 2 tárcsázást ami bérmunkaként kifizetve 2x15 e. Ft/ Ha?
A vetőmag, a műtrágya, a növényvédőszer, és az aratás+szállítás szerintem ugyanannyiba kerül és külön-külön is nagyobb tétel, mint a talajmunka.
Úgyhogy ez nekem nem kerek.
De messziről jött ember azt mond amit akar...