Hirdetés
Fórum
- Vetőgépek új
- Árpa termesztése új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Epertermelés új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Zetor 50 Super új
- Fortschritt E-514 kombájn új
- Fiatal agrárvállalkozók induló támogatása c. pályázat - Minden Fiatal Gazda ide :) új
- Újvidéki mezőgazdasági kiállítás. új
Cikkajánló
Hirdetés
_fill_540x300_0.jpg)
Fáznak a kapások
A kukorica és napraforgó fejlettsége hetekre visszaesett, a fitotoxikus tünetek...
Hirdetés

2566 hozzászólás
Válasz MTZ1221.3 #2555. hozzászólásáraMilyen kombinátorod van?
Válasz MrPoke #2554. hozzászólásáraLe lett fújva glifóval márciusban.
Válasz Radocz #2563. hozzászólásáraHa magágyat készített, akkor definíció szerint nem direktvetés.
Válasz MTZ1221.3 #2557. hozzászólásáraHa direkt vet, és magágyat készített az nem no-till.

Lassan én is megtanulom.
Ami biztos, hogy ha nem fagy ki a takaró növény, és későn sikerül deszikkálni, akkor vissza nyal a fagyi.
Épp most szól a Bikini ???? együttes fagyi dala.
Válasz MTZ1221.3 #2561. hozzászólásáraNem. Nálam valamiért a telefonon kékneo néz ki a képeden a motorháztető. És olyan megnyugtatóbb így a kép kék motorháztetővel.
Válasz mtz1221 #2560. hozzászólásáraAzota se adtad el. Ha arra gondolsz.
Válasz MTZ1221.3 #2555. hozzászólásáraMennyivel jobb lenne a kék motorháztetőt nézni.
Válasz A.I. #2558. hozzászólásáraVannak paran akiknek a szemet szurja. En is ugy latom, hogy meg kapcsolodhat is valamelyest ide.
Válasz MTZ1221.3 #2557. hozzászólásáraOké.
Amúgy meg miért ne illene ide?
Átfedés van a technológia között szerintem.
Válasz A.I. #2556. hozzászólásáraErtettem. A profik idobe is csinaljak, ahogy te marciusi glifo.
Csak arra reflektaltam, hogy kisebb anyaggal egy kombinator is elbir. Persze nem ez az idealis. Foleg a direktvetes topikban. Bocsanat a kepert.
Válasz MTZ1221.3 #2555. hozzászólásáraUgye én március elején le is glifóztam.
Ha a cetőm alkalmas lenne rá, hozzá sem nyúltam volna mással, így még maradt a kombinátor.
Válasz A.I. #2552. hozzászólásáraSiman, igazad van. En is kombinatorral huztam le mindent.

Válasz Selvin #2551. hozzászólásáraAnnak már mindegy. Ha mostanra is élő növény van a táblán akkor az felélte a vízkészletett, és nem várható érdemleges termésed idén.
Jövőre figyelj jobban az időben való megsemmisítésre. Március totális pl.
Válasz Selvin #2551. hozzászólásáraPedig a takoronovenyezesnek valami ilyesmi lenne a lényege ahogy én leveszem, nevezetesen hogy ne kelljen annyit művelni a talajt, ne veszíts annyi vizet. Ez úgy lenne az igazi, ha terminalas után bele lehet vetni.
Válasz Selvin #2551. hozzászólásáraÉn március elején letotáloztam, mert a búza árvakelés úgy sem fagyott volna ki, na meg amilyen telek vannak a vetett része sem.
Most meg egy kombinátor, semmi extra egy öreg Rau.
Jó lett, de ez annyira talaj típus függő lehet, hogy mivel lehet megoldani.
Mondjátok már meg, hogy mivel kéne tavasszal a meghagyott takarónövényes táblán normális magágyat készíteni? A rövidtárcsa felrögel, akkor valami kapás eszköz? Tudja ezt valaki egy menetben? Nem merek direktben belevetni, mert ha nem zár vissza rendesen akkor annak annyi. A rövidtárcsa ráadásul ha sekélyen húzom, mondjuk 5-8 centin, akkor mivel 25 cm van a lapok között, műveletlen csíkokat is hagy.
Válasz Radocz #2549. hozzászólásáraOk, erre jársz lesz 2 sör is.
Pedig én nem is akarok magömlés nélküli orgazmust. Te erőlteted hogy akarok.
Válasz mtz1221 #2279. hozzászólásáraMegtaláltam a pontos szöveget.

Nem írta ide a gép, vagy én tévesztettem el.
Itt a pontos szöveg, amit egyszer már te is másoltad, csak nem pontosan emlékszel rá.
Erre írtam volna a sört.
Válasz kisparasztkaim #2547. hozzászólásáraElég kezdővagy tanár létedre.
Itt volt olyan hogynemnyílt ki a csuhéj levél annyira védte a csőkezdeményezést, és úgy elvirágzott.

Akkor végig 40 fok volt heteken keresztül virágzásban.
Válasz mtz1221 #2546. hozzászólásáraTényleg vége?

Válasz Radocz #2544. hozzászólásáraAkkor game over.
Válasz mtz1221 #2279. hozzászólásáraMegtaláltam.

Egy sörödbe fog kerülni.
Válasz mtz1221 #2533. hozzászólásáraÉs kötéskor?

Válasz _NB_ #2542. hozzászólására"
@laszlodiczko2192
4 évvel ezelőtt
Szia!
A készülék egy M412 tip. utánfutó főfékhengerből készült, de bármilyen főfékhenger, vagy kuplunghengerből elkészíthető.
A lényeg, hogy legyen fedélgumija, mert különben kifolyik a fékfolyadék függőleges állásban. Ebben nem volt, nagy nehezen sikerült szereznem bele egy Brembo fedélgumit, ami majdnem annyiba került, mint a főfékhenger maga. Szóval, itt kell odafigyelni.
40 bar-os nyomásmérőt vettem, de elég a 20-30 bar-os is. A rúdnak nincs meghatározott átmérője, csak kisebb legyen, mint a kúp átmérője.
A kúp a lényeg, ez egy 3/4" átmérőjű, 30 fokos kúpszöggel rendelkező. A légtelenítés nagyon fontos a végén.
Nekem, úgy hogy mindent vásároltam és mindenből újat vettem, 30.000Ft-ból kijött az egész.
A blogbejegyzésemben felsorolom, a segítőket, ahonnan az alkatrészeket beszereztem: https://unclechili.blog.hu/2021/01/29/uton_az_okologiai_szemleletu_kerteszkedes_fele_ii
"
Válasz határjáró #2537. hozzászólásáraDIY penetrométer
Válasz határjáró #2537. hozzászólásáraFelesleges.Van,de nem használom.
Válasz termelo #2539. hozzászólásáraÚgy gondoltam nyomom lassan ha eléri a 40 kilót akkor megállok. De majd elkezdem az alin keresgetni hátha van valamilyen nyomó mérleg is.
Válasz mtz1221 #2538. hozzászólásáraSzerintem nem lesz jó a digitális mert nálam kb. másodpercenként 3x változik a mért érték azt meg nem tudja lekövetni vagy ha a mérleg igen, a szemed biztosan nem...
Válasz határjáró #2537. hozzászólásáravalamilyen digitális mérleg kell az otthonira és jó lesz az. 40 kilóval ameddig lemegy az a mérvadó.
Sziasztok,
Ezt a topicot találáltam a leg megfelelőbbnek, hogy megkérdezzem. Ki milyen penetrometert használ? Tudom jól, hogy otthon is elkészíthető okosban, viszont ha venni szeretnék hol lehetne a legjobb árban amelyiken van mérő is. Ahogy nézegettem elég drágának látszanak.
Válasz barazdabetyar. #2534. hozzászólásáraEzt így tartják, igen. Ám, amikor a tavalyi nyári árvíz után a kukorica térdig állt a vízben, a fejét égette a nap, mégsem úgy fejlődött, mint ami szárazon volt mellette.
ecsetfejű mérnök (de) generáció...
https://hu.agrionline.com/vetogep/amazone-primera-dmc-3000/a2462809#gallery-5
Válasz mtz1221 #2533. hozzászólásáraHa lenne víz,de nincs,vagy elfogy.Itt a kukoricára hallottam egy mondást: Lába vízbe,feje tűzbe.
Válasz barazdabetyar. #2519. hozzászólásáraEz nem pont így van. Tavaly nagyon jól indult a kukorica, volt tavasszal víz is elég. És az első hullám 40+fokot észre sem vette még a gyökere vizet ért. Azt látom ha lenne elég víz nem ártana neki a 45 fok sem kötés után.
Válasz .Fecó. #2531. hozzászólásáraNem rád céloztam a "propagálás" kifejezéssel. Kifejezetten szeretem olvasni a megnyilvánulásaidat a szakmai kérdésekben.
Válasz Praetor #2529. hozzászólásáraEz szerintem sem hit kérdés alapvetően, inkább elköteleződés. Ha nincs meg a megfelelő eszközrendszer nem tudod kipróbálni sem, mert nincs mivel. A vetőgépeket alkalmassá kell tenni, aratni úgy kell, hogy a szármaradványok megfelelően maradjanak, a táblát nem lehet összejárkálni, amihez átrakó kocsi vagy széles kerekű pótkocsi kell, innen indulunk. Ezek jórésze csak akkor kerül valahova oda, ha már van egy erős elköteleződés a no-till irányába, amihez az kell hogy a gazda elfogadja magában, hogy ez így működőképes.
Innentől én saját magamban úgy vagyok, hogyha mégsem jó valami akkor megkeresem, hogy mit rontottam el, miért hozott más eredményt, mint amit kellett volna. Ehhez természetesen az is hozzátartozik, hogy én nem propagálok semmit, mindenki úgy csinálja, ahogy akarja, pusztán elmondom, hogy a saját tapasztalataim alapján milyen problémákat lehet ezzel megoldani, is milyeneket előidézni. Azt tudom, hogy számomra vizet fakasztani nehezebb, mint egy bonyolultabb vetést kivitelezni, ezért számomra fontosabb az a 120-200 mm csapadék amivel elvileg beljebb vagyok, ha no-till-ben vetek mint hogy szépen omlik a föld a tömörítő kerekek alatt egy simítózott kombinátorozott szántott földben, csak hogy egyetlen dolgot emeljek ki...
A fő baj az, hogy sokan tényleg propagandát folytatnak. Sokan vannak olyan cégek, akik fizetett hirdetés keretében propagálják azt a technológiát, amihez a gépet árulják, sokszor ehhez finanszírozott kutatások eredményeit lobogtatják, egyetemi oktatók beszélnek a rendezvényeken, stb stb stb. Mindemellett kezd kialakulni a haza parasztceleb-világ akik szintén ilyen félfizetett reklámozást folytatnak... elég szűrni az információk között, hogy mi az ami releváns, mi az ami nem, kinek milyen érdekek és törésvonalak mentén fut a komunikációja. Ahogy itt a fórumon sem tudod sokszor, hogy ki az akinek veteményeskert a kísérleti üzeme és ki az aki ténylegesen ebből és, jelentősebb területen.
Fix és úszó állású (talaj követő) sávtisztítóról kinek mi a véleménye, tapasztalata? Szemenkénti vetőgépre. Fix állásúra van lehetőségem de attol tartok hogy ha nem követi le a talaj egyenetlenségeit akkor valahol a levegőbe jár valahol meg sok földet túr, ezáltal esetleg a vetőkocsire túlsok terhelést tesz. Vélemények, tapasztalatok?
Válasz .Fecó. #2528. hozzászólásáraNézd, a kontroll és összehasonlítás problematikáját értem, ezzel nem is tudok és nem is akarok vitatkozni. Pusztán arra a kérdésre adtam megy lehetséges választ, hogy "miért hagynánk kontrolt?".
Az érveid többsége megállja a helyét, és egyet is értek. Bő tíz éve leraktuk az ekét a kert sarkába, és azóta is ott van. Nyilván kellett a hit ahhoz, hogy ezt megtegyem, mert felénk akkoriban szinte mindenki szántott.
De azzal nem értek egyet, hogy ez csak hit kérdése. Hosszútávon ki kell jönnie a különbségeknek a vizsgált paraméterek alapján, ha becsületesen végzik az egyik és másik művelési módot is, kellően nagy, de közeli területeken. Ezek empirikusan vizsgálható kérdések. Persze ezt nehezítheti, és árnyalhatja a művelési módhoz igazodó optimális vetési idő, a művelési módhoz jobban illeszkedő fajtaválasztás, időjárási szeszély...stb.
Ha a végén azt kell mondani, hogy hosszútávon nem jobb az egyik a másiknál, akkor meg hagyni kell az egyik, vagy másik propagálását, erőltetését.
Válasz Praetor #2525. hozzászólásáraAz a baj a kontrollal, hogy kb minden műveletnek máskor van az optimális ideje no-till esetén, mint hagyományos művelésben, illetve teljesen más fajták, tápanyagpótlás, növényvédelem kell. Ha táblát felezel akkor valamelyik nem optimális lesz, így a kísérlet fals eredményt hoz. Ha a hagyományost csinálod optimálisan akkor azt fogod kihozni, hogy a no-till nem ért semmit, és fordítva. Ha már hasonlítgatni akarsz akkor hasonlíts szomszédokhoz, csak onnan nincs teljesen hiteles adatod, vagy korábbi évekhez (amikor más volt az időjárás), vagy saját magadhoz (pl. 100 ha no-till, másik 300 ahogy eddig csináltad), csak ott meg már teljesen más körülmények lehetnek. 1-5-20 hektáron próbálgatni ezt nem lehet, azért nem fogsz megvenni egy 50-100 milliós vetőgépet, hogy 10-220 hektáron arra használod amire való, az idő többi részében meg azt csinálja amit egy fele-harmada árú is megtudna, célgép nélkül meg úgysem megy.
Ha érted és elhiszed a működését akkor meg kell venni ami kell hozzá, és azután csinálni teljes területen, hogy minél több tapasztalatod legyen mert azokból sokkal több infót gyűjtesz, mint hogy pár hektáron bohóckodsz...
Ha nem hiszel benne akkor pedig úgysem fog menni, ez olyan mint a biotermelés, meg a precíziós gazdálkodás, ezt nagyon kell akarni, mert az elején úgyis lesznek hibák, és ha nem vagy teljesen elkötelezett akkor azok úgyis eltántorítanak!
Nekem személy szerint ezért tetszik a mostani AKG, hogy aki bepályázta annak 5 évig nincs más út, azalatt meg megtanulja hogyan kell jól csinálni.
Válasz Praetor #2525. hozzászólásáraMindennek a hit a motorja,mozgató rugója.
Válasz barazdabetyar. #2524. hozzászólásáraÉn 10 éve hiszek benne, de a feleségem és a talajom nem látja, hogy igazam van.

Tavaly a tök növényem is csütörtököt mondott, mert nem szeretett valamit.
Mellette a kukorica nagyon jó lett.
Válasz barazdabetyar. #2524. hozzászólásáraTöbbnyire talán azért, mert ez pont az a kategória amit nem hinni szeretnének sokan, hanem tudni.
Válasz Radocz #2522. hozzászólásáraHa azt hirdetjük,hogy a no-till,min-till jobb,miért hagynánk kontrolt?Aki hagy,az nem hisz a talajmegújítóba.
Válasz barazdabetyar. #2519. hozzászólására
Válasz barazdabetyar. #2521. hozzászólásáraAmiről a TMG egyesület hirdeti az igét.

Azt, hogy melyik növény érzi magát jobban a talajban? Mert ugye kezdetben mindig hagytunk kontroll területet. (vagy nem)?
A hasznot nem egységesen értelmezik egyes gazdálkodók.
Válasz Radocz #2520. hozzászólásáraMilyen különbséget?
Válasz barazdabetyar. #2519. hozzászólásáraÉs azzal, hogy mutassa már meg egy "tudós", a való életben is a különbséget.

Én 10 év után sem látom.
Mit csináltam rosszul?
Válasz _NB_ #2518. hozzászólásáraNem a vízzel van a baj.A 40 + fokkal,két hétig.
Válasz _NB_ #2517. hozzászólásáraA talaj és az eső kapcsolata: Mit tehetsz a vízmegtartásért? - Horizont Média
Talajélet Konferencia és Szakkiállítás az egészséges talajért - Horizont Média