Válasz MTZ1221.3 #6670. hozzászólásáraNem láttam a reklám anyagot, egy kis iróniát vélek felfedezni. Tarackom hála isten nincsen sehol, de azt nem hiszem, hogy búzában kell megoldani. De legalább megy a kínlódás ecsetpázsit, vadzab ellen, azok vannak dögivel. Az ellen jó a Rexade, nem csodaszer, de jól gyéríti.
Erdemes megnezni: Rexade, Puma extra, Fenoxinn, Axial One, Aperon, stb. Ezek mehetnek a kiiras szerint horizontalisban es talajmegujitoban. De ezeken kivul is van mas jo szer, en csak ezeket ismerem.
Válasz t.romsics #6662. hozzászólásáraAz mar eleg. A csalokat fogjak is meg, azt tamogatom. Reszemrol a talajmegujito temakor eleg konnyen tarthato, lucernat meg ilyesmit nem vallaltam. A horizontalis szanto reszben pedig szinten nem vallaltam bonyolultat. Amugy is bele kalkulaltam, hogy 5%-ot visszavesznek valami miatt. Itt a szomszedok nagyon szeretnek foldet elmuvelni vagy a mienken tankolni/rakodni.
A robot kormannyal foldhivatali adatok alapjan talaltam elso evbe 2-3ha-t Azota csak azt tartom meg, de nagy kuzdelem, mert nem adjak fel. Valami mezsgyeszanto eke kene nekem is
Válasz MTZ1221.3 #6661. hozzászólásáraMajd a szankciókkal megoldják, hogy a forrás se szálljon el nagyon. Mindenki nyer, lehet kommunikálni, hogy a lehetőséget minden pályázó számára biztosították.
Talajmegujitoban ezek alapjan nagy tolakodas nem lesz
Ahhoz kepest, amiket hallani lehetett horizontalis szanto tematikus korben sincs 3x-os tuljelentkezes.
Válasz ..,-:) #6650. hozzászólásáraFelénk pedig a öko ültetvények lettek a menők. Több ezer hektar kökény, berkenye, meg “cicafark” lett telepitve decemberben. Szerintem ezek is mind mind nyerők, de legalabb nem az akg keretet sikkasztjak…
Válasz MrPoke #6651. hozzászólásáraFelénk kb a régi AKG-s gazdák indultak. Viszont többen túzokos és alföldi madaras programról áttértek a Natura szántóra vagy a horizontálisra.
Válasz MrPoke #6644. hozzászólásáraSuper !
Nekem meg azt mondták lezárás előtt 3 nappal, hogy még annyi hektár sincs beadva, mint a most kifutóban van “lekötve” !
Hamarosan kiderül melyikünknek hazudtak nagyobbat !!!!
Válasz fattyú #6647. hozzászólásáraNálam az az akg-ra vonatkozik. Nem is értettem, hogy kerül az öko kiírás mellékletei közé. De javíts ki ha valamit nagyon benézek.
Válasz MrPoke #6644. hozzászólásáraA beadás második hetének végén volt 3x az AKG túljelentkezés. A végére ennek a többszöröse lett. Az öko még durvább.
Válasz fattyú #6642. hozzászólásáraÖkoban nem tudom, hogy lehet.. Alapból nagyon messze vagyunk az uniós átlagtól és ez elvárt szinttől. Sőt én öko-ban nem is láttam pontozást a kiírásban. Mi alapján állítanának föl sorrendet?
Válasz uff #6639. hozzászólásáraMivel 2025.01.01-től kell betartani a vállalást az AKG-ban, ezért a 2024 őszi vetésnél még nem kell a fémzárolt mag, nem ellenőrzik. Mindenki kap értesítést, ha nyer, ha nem, de azt ne tudni mikor.
2024- ben vettet öszi bűzáról az egnben a fémzáárolásról nyilatkozni kell vagy sem, ha vállaltam a 2025 évre a fémzárolt vetőmagokat? Mikor derül ki, hogy ki jutott be az akg-be? Küldenek értesítést?
Azért lelogisztikázni a szegélyeket, kimérni, holl nem zúzod, beütemezni a vetésforgóba a zöldteágyát stb.... Azért elég sok logisztikával jár.
Mindezt megértettni az alkalmazottakkal, hogy a zöldugar nem azért van, hogy azon forduljon....
A megfelelő zöldítés is nehéz ügy, hogy ne csak a probléma legyen vele...
Karókat ne üssék ki...
Hosszasan lehet sorolni. De sokat egyszerűsítettek.
Válasz MrPoke #6631. hozzászólásáraKérlek fejtsd ki ezt egy kicsit bővebben, nem gondolnám, hogy ez a hozzászólás teljes mértékben megállja a helyét, viszonylag nagy területtel megyünk be és nem látom tarthatatlannak az elvárásokat.
Válasz hashtag #6635. hozzászólásáraNekünk 4 turnussal ezelőtt volt olyan, hogy nyertünk pont alapján, de kerethiány miatt meg el lettünk utasítva.
Azonos pontszám esetén gondolom mindenki bekerül és az állam meghitelezi a keretösszeget. Amit utána behajt azokon akik feladják. Szerintem ez a logikus lépés....
De sajnos sokan ki fognak szorul a magas pontszám miatt.
Válasz MrPoke #6634. hozzászólásáraValszeg lesz számtalan gazda, akinek ugyanannyi pontja van. Ilyenkor mi alapján döntenek?
A prontoval meg mi a baj akkor, ha nem teszi le a tárcsát?
Most ugye bejött a talajmegújjító szántó ami egyesek szerint mindenki nyer (ez is a szántósoktól viszi a pénzt). Bár halottam olyat, hogy van aki úgy megy notill be hogy tavaly még azért felszántott.... Ezek sem fognak notill ezni 2-3 évnél tovább. Meg mikor jönnek ellenőrizni a prontos vetést...
Válasz MrPoke #6629. hozzászólásáraJó, azt hogy ki nyer, és hogy milyen módon számolták ki a pontjait, és hogy azzal belefér-e a támogatható gazdálkodók közé, azt azért mèg nem te vagy én döntjük el.
Válasz termelo #6630. hozzászólásáraDe bele is fognak bukni, itt is volt 3 nagy cég akik csinálták eddig az AKG-t de most azt mondták nem mert betarthatattlan. És olyan mértékben emelték a szanciót hogy nem merik be vállalni.
Nagy lelkesen belevágnak, hogy csak így lehet megélni. de nagy bukta lesz....
Válasz MrPoke #6629. hozzászólásáraAz egyik traktoros mondta hogy 1600 hektár zöldítést és lucernát fognak ide vetni…
Ez 1 cég szétírva, lehet az országban papíron már nincsenek is nagy cégek ami meg van az mintagazdaság amire meg nem vonatkoznak a méret miatti korlátozások
Válasz Füle #6627. hozzászólásáraÉs aki 300ha felett van az megtud felelni úgy hogy még nyerjen is? a 20% zöldugar nélkül nem lehet nyerni. Aki 300ha felett van pedig nem igen vállaltak ilyet. Így esélytelen nyerni.
Hátha tudtok segíteni: Monitoring-ban.
Most szembesültem vele, nem elég beadni amit eddig "Nyilatkozat adatok megfelelőségéről".
Ezentúl: "Kedvezményezetti monitoring adatbekérő"-t is ki kell tölteni.
Ezt mennyire veszik komolyan, mit írunk be?
1. Akinek van 5 hektár kaszálója, a bálát odaadja rokonnak, mg-i végzettsége nincs, bevétele sem mert nem kér pénzt a bálákért, az mit válasszon?
2. Ha EK felületet én kezelem öregek , szomszédok miatt, fogalmam sincs milyen végzettségük van, volt, -max gyakorlatuk van, akkor mi a helyzet?
köszönöm a segítséget.
Válasz fattyú #6623. hozzászólásáraEz már az első kiíráskor feltünt.
És lehet, hogy tényleg nem hiba hanem sokkal jobban van súlyozva ha egy gazdaság 100% al megy be ami teljesen logikus.
Válasz fattyú #6623. hozzászólásáraErrol a hozzaszolasodrol egy szólás jutott eszembe. “Kákán is csomót keres.”
Főleg ha a pontozas ugy lesz ahogy a masodik bekezdesben leirtad
Minden TECS maximális pontszámát elszámolták. Az elemista matematika sem megy nekik. Hát még a kormányzás...
A földhasználati kategóriák területarányaiért járó pontokat (7 vagy 10) simán összeadták és így számolták ki maximumokat.
Bár azt is kinézem belőlük (bár a szövegezés ennek némileg ellentmond), hogy az 50% feletti területarányért járó 7 pont mellett a további 10 pontot is odaadják annak, akinek 75%-ot is meghaladja a földhasználati területaránya. Csak azért, hogy ne lehessen őket azzal vádolni, hogy még összeadni sem tudnak...
A pályázati mizériáknak meg nincs keresnivalója a trágyatárolóban, mert oda nem írnának válaszokat, hogy ne szaharozzák össze magukat a kultúrlények ! Már pedig a politika belepiszkál utólag a nagyok érdekében, még váltás nélkül is .
6971 hozzászólás
Válasz MTZ1221.3 #6670. hozzászólásáraNem láttam a reklám anyagot, egy kis iróniát vélek felfedezni.
Tarackom hála isten nincsen sehol, de azt nem hiszem, hogy búzában kell megoldani. De legalább megy a kínlódás ecsetpázsit, vadzab ellen, azok vannak dögivel. Az ellen jó a Rexade, nem csodaszer, de jól gyéríti.
Válasz t.romsics #6666. hozzászólásáraMester. A rexade vs tarackbuza küzdelemben olyan hatasos, mint ami a reklam anyagban benne van?

Köszi!
Válasz trikolor5 #6664. hozzászólásáraEleg korrekt dontes ez. Koszonjuk!

Válasz hashtag #6665. hozzászólására*5. Jelmagyarazat az xls aljan. Szerintem ti azt teljesititek.
Erdemes megnezni: Rexade, Puma extra, Fenoxinn, Axial One, Aperon, stb. Ezek mehetnek a kiiras szerint horizontalisban es talajmegujitoban. De ezeken kivul is van mas jo szer, en csak ezeket ismerem.
Válasz hashtag #6665. hozzászólásáraRexade. Még egy fokkal jobb is egyszikűek ellen.
Búzàban koratavaszi egysziküirtónak a genius wg nem használható akg-ben, ha jól nézem, van helyette valami más?
Akg-nál ilyesmi jelentkezőre számítottak. Öko-nál meg forrásátcsoportosítás várható. Ez alapján mindenki nyerni fog.
https://mezohir.hu/2025/01/18/agrar-16-millio-hektar-az-akg-ban-oko-boom-mezogazdasag/
Válasz t.romsics #6662. hozzászólásáraAz mar eleg.
A csalokat fogjak is meg, azt tamogatom. Reszemrol a talajmegujito temakor eleg konnyen tarthato, lucernat meg ilyesmit nem vallaltam. A horizontalis szanto reszben pedig szinten nem vallaltam bonyolultat. Amugy is bele kalkulaltam, hogy 5%-ot visszavesznek valami miatt. Itt a szomszedok nagyon szeretnek foldet elmuvelni vagy a mienken tankolni/rakodni.
Azota csak azt tartom meg, de nagy kuzdelem, mert nem adjak fel.
Valami mezsgyeszanto eke kene nekem is 
A robot kormannyal foldhivatali adatok alapjan talaltam elso evbe 2-3ha-t
Válasz MTZ1221.3 #6661. hozzászólásáraMajd a szankciókkal megoldják, hogy a forrás se szálljon el nagyon.
Mindenki nyer, lehet kommunikálni, hogy a lehetőséget minden pályázó számára biztosították.
Talajmegujitoban ezek alapjan nagy tolakodas nem lesz
Ahhoz kepest, amiket hallani lehetett horizontalis szanto tematikus korben sincs 3x-os tuljelentkezes.
Válasz Precgazd2022 #6658. hozzászólásáraÖkoban az igénylők száma nem sokkal több, inkább a bevitt terület, de az is bőven elmarad a kitűzött céloktól.
Ksh szerint 2023 ban 320ezer ökos terület volt. Várható volt, hogy ezekkel pályáznak majd.
https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0038.html
Válasz Precgazd2022 #6658. hozzászólásáraHa tippelnem kellene, mindenki nyer. Csak egy kis “aprópénzzel” lett túligényelve.
ha valakit érdekelnek a számok, hogy AKG ÖKO pályázatban mennyi támogatási kérelem került benyújtásra az itt tájékozódhat:

https://kap.gov.hu/news/2025-01-17/061012/csaknem-26-ezer-palyazat-erkezett-kornyezeti-szempontbol-fenntarthato
Válasz kukaccsosz #6656. hozzászólásáraJó esetben.....
Válasz ttetudod #6655. hozzászólásáraAz EK beadásig.
Van valakinek infója hogy, meddig kellene elbírálni a 25-29ig ÁKG-t?
Válasz ..,-:) #6650. hozzászólásáraFelénk pedig a öko ültetvények lettek a menők. Több ezer hektar kökény, berkenye, meg “cicafark” lett telepitve decemberben. Szerintem ezek is mind mind nyerők, de legalabb nem az akg keretet sikkasztjak…
Válasz MrPoke #6651. hozzászólásáraFelénk kb a régi AKG-s gazdák indultak. Viszont többen túzokos és alföldi madaras programról áttértek a Natura szántóra vagy a horizontálisra.
Válasz fattyú #6649. hozzászólásáraValami tényleg nem, de kösz, hogy betetted.
Válasz ..,-:) #6650. hozzászólásáraHát nem tudom, sosem indultak AKG ban a környéken mint most. És más honnan is ezt hallani. És ez tény.
Válasz MrPoke #6644. hozzászólásáraSuper !
Nekem meg azt mondták lezárás előtt 3 nappal, hogy még annyi hektár sincs beadva, mint a most kifutóban van “lekötve” !
Hamarosan kiderül melyikünknek hazudtak nagyobbat !!!!
Válasz trikolor5 #6648. hozzászólásáraAkkor valami nagyon nem működik nálad...

Válasz fattyú #6647. hozzászólásáraNálam az az akg-ra vonatkozik. Nem is értettem, hogy kerül az öko kiírás mellékletei közé. De javíts ki ha valamit nagyon benézek.

Válasz trikolor5 #6645. hozzászólásáraA felhívás 6. melléklete tartalmazza a pontozási feltételeket
Válasz MrPoke #6644. hozzászólásáraA beadás második hetének végén volt 3x az AKG túljelentkezés. A végére ennek a többszöröse lett. Az öko még durvább.
Válasz fattyú #6642. hozzászólásáraÖkoban nem tudom, hogy lehet.. Alapból nagyon messze vagyunk az uniós átlagtól és ez elvárt szinttől. Sőt én öko-ban nem is láttam pontozást a kiírásban. Mi alapján állítanának föl sorrendet?
Válasz fattyú #6642. hozzászólásáraNekem meg azt mondták hogy kb 3* os a túligénylés....
Válasz fattyú #6642. hozzászólásáraAZ AKG-ban az nem vészes,annyi mindig van.
Azt mondja az egyik MÁK-os kolléga, hogy az AKG-ban kb 20%-os a túligénylés, de ÖKO-ban többszörös. Kíváncsi leszek a végén mi sül ki ebből...
Válasz Aslan #6640. hozzászólásáraköszönöm
Válasz uff #6639. hozzászólásáraMivel 2025.01.01-től kell betartani a vállalást az AKG-ban, ezért a 2024 őszi vetésnél még nem kell a fémzárolt mag, nem ellenőrzik. Mindenki kap értesítést, ha nyer, ha nem, de azt ne tudni mikor.
2024- ben vettet öszi bűzáról az egnben a fémzáárolásról nyilatkozni kell vagy sem, ha vállaltam a 2025 évre a fémzárolt vetőmagokat? Mikor derül ki, hogy ki jutott be az akg-be? Küldenek értesítést?
Válasz sipimatyi #6637. hozzászólásáraPár helyi gazda állította ezt.
Azért lelogisztikázni a szegélyeket, kimérni, holl nem zúzod, beütemezni a vetésforgóba a zöldteágyát stb.... Azért elég sok logisztikával jár.
Mindezt megértettni az alkalmazottakkal, hogy a zöldugar nem azért van, hogy azon forduljon....
A megfelelő zöldítés is nehéz ügy, hogy ne csak a probléma legyen vele...
Karókat ne üssék ki...
Hosszasan lehet sorolni. De sokat egyszerűsítettek.
Válasz MrPoke #6631. hozzászólásáraKérlek fejtsd ki ezt egy kicsit bővebben, nem gondolnám, hogy ez a hozzászólás teljes mértékben megállja a helyét, viszonylag nagy területtel megyünk be és nem látom tarthatatlannak az elvárásokat.
Válasz hashtag #6635. hozzászólásáraNekünk 4 turnussal ezelőtt volt olyan, hogy nyertünk pont alapján, de kerethiány miatt meg el lettünk utasítva.
Azonos pontszám esetén gondolom mindenki bekerül és az állam meghitelezi a keretösszeget. Amit utána behajt azokon akik feladják. Szerintem ez a logikus lépés....
De sajnos sokan ki fognak szorul a magas pontszám miatt.
Válasz MrPoke #6634. hozzászólásáraValszeg lesz számtalan gazda, akinek ugyanannyi pontja van. Ilyenkor mi alapján döntenek?
A prontoval meg mi a baj akkor, ha nem teszi le a tárcsát?
Válasz hashtag #6633. hozzászólásáraDe a 2 vel ezelőtti AKG ból lehet levonni tapasztalatokat. Pénzkeret/ indulók = minimum pontszám....
Most ugye bejött a talajmegújjító szántó ami egyesek szerint mindenki nyer (ez is a szántósoktól viszi a pénzt). Bár halottam olyat, hogy van aki úgy megy notill be hogy tavaly még azért felszántott.... Ezek sem fognak notill ezni 2-3 évnél tovább. Meg mikor jönnek ellenőrizni a prontos vetést...
Válasz MrPoke #6629. hozzászólásáraJó, azt hogy ki nyer, és hogy milyen módon számolták ki a pontjait, és hogy azzal belefér-e a támogatható gazdálkodók közé, azt azért mèg nem te vagy én döntjük el.
Válasz MrPoke #6631. hozzászólásáraBácska úgy lenne, itt jót tenne a vidéknek.
Válasz termelo #6630. hozzászólásáraDe bele is fognak bukni, itt is volt 3 nagy cég akik csinálták eddig az AKG-t de most azt mondták nem mert betarthatattlan. És olyan mértékben emelték a szanciót hogy nem merik be vállalni.
Nagy lelkesen belevágnak, hogy csak így lehet megélni. de nagy bukta lesz....
Válasz MrPoke #6629. hozzászólásáraAz egyik traktoros mondta hogy 1600 hektár zöldítést és lucernát fognak ide vetni…
Ez 1 cég szétírva, lehet az országban papíron már nincsenek is nagy cégek ami meg van az mintagazdaság amire meg nem vonatkoznak a méret miatti korlátozások
Válasz Füle #6627. hozzászólásáraÉs aki 300ha felett van az megtud felelni úgy hogy még nyerjen is? a 20% zöldugar nélkül nem lehet nyerni. Aki 300ha felett van pedig nem igen vállaltak ilyet. Így esélytelen nyerni.
Hátha tudtok segíteni: Monitoring-ban.
Most szembesültem vele, nem elég beadni amit eddig "Nyilatkozat adatok megfelelőségéről".
Ezentúl: "Kedvezményezetti monitoring adatbekérő"-t is ki kell tölteni.
Ezt mennyire veszik komolyan, mit írunk be?
1. Akinek van 5 hektár kaszálója, a bálát odaadja rokonnak, mg-i végzettsége nincs, bevétele sem mert nem kér pénzt a bálákért, az mit válasszon?
2. Ha EK felületet én kezelem öregek , szomszédok miatt, fogalmam sincs milyen végzettségük van, volt, -max gyakorlatuk van, akkor mi a helyzet?
köszönöm a segítséget.
Aki 300ha felett lépett be,annak mindegy,sőt még nagyobb hátrányba került ha összeadódik,mert így is meg lettek szivatva
Válasz fattyú #6623. hozzászólásáraEz már az első kiíráskor feltünt.
És lehet, hogy tényleg nem hiba hanem sokkal jobban van súlyozva ha egy gazdaság 100% al megy be ami teljesen logikus.
Válasz MTZ1221.3 #6624. hozzászólásáraPersze hogy tudok a kákán csomót keresni.
Olcsón kell venni a kákát és csomó pénzért eladni.
Válasz fattyú #6623. hozzászólásáraErrol a hozzaszolasodrol egy szólás jutott eszembe. “Kákán is csomót keres.”
Főleg ha a pontozas ugy lesz ahogy a masodik bekezdesben leirtad
Újabb hiba az AKG felhívásban:
Minden TECS maximális pontszámát elszámolták. Az elemista matematika sem megy nekik. Hát még a kormányzás...
A földhasználati kategóriák területarányaiért járó pontokat (7 vagy 10) simán összeadták és így számolták ki maximumokat.
Bár azt is kinézem belőlük (bár a szövegezés ennek némileg ellentmond), hogy az 50% feletti területarányért járó 7 pont mellett a további 10 pontot is odaadják annak, akinek 75%-ot is meghaladja a földhasználati területaránya. Csak azért, hogy ne lehessen őket azzal vádolni, hogy még összeadni sem tudnak...
A pályázati mizériáknak meg nincs keresnivalója a trágyatárolóban, mert oda nem írnának válaszokat, hogy ne szaharozzák össze magukat a kultúrlények ! Már pedig a politika belepiszkál utólag a nagyok érdekében, még váltás nélkül is .