Válasz Ganajos #2879. hozzászólásáraBiztos van 30as is.
Ha nemtudnak hozzá szerezni kérdezd a szegánát. Ők a hivatalos forgalmazók.
Nekem is 30as késes van 5késes.
Rendbeteszed, jó szerszám.
A télen csináltatni akarok hozzá fralaz mintájú kést.
Válasz rtamas1976 #2877. hozzászólásáraHasználtan jutottam hozzá elég jó áron azért vettem meg.
Nem is tudtam h az axiálnál is van, holnap rákérdezek náluk, mert nekem 30 as kéne de neten csak 40 es van.
Köszi
Válasz Ganajos #2869. hozzászólásáraVeddmeg a gyárit, ezt levágod, azt odahegeszted.
És legalább 3réteggel felkell hegeszteni keményfémmel!
Nemszabad eddig elkoptatni, elkopik a kés oldala.
Válasz VMisi #2874. hozzászólásárami nem dolgozunk hulladékból, azt nagyon nehéz kalibrálni, hogy kijöjjön belőle alkatrész, de igy rudacélként bizonyára lehet faragni belőle valamit.
Válasz Agroporta #2872. hozzászólásáraBiztos, hogy Jamo ajánlotta 2013-ban, itt írj rá:
https://www.agroinform.hu/forum?function=felhasznalo&act=reszletek&uid=7173
Gréder vágóélek, 300x30-as, és azokból van hulladék, el is postázták.
Válasz Ganajos #2869. hozzászólásáraLehet kapni bányagépekre meg különböző építőipari gépekre vágóélt méterre. Ezekből a megmaradt darabokat (kb 20 cm hosszú) olcsóbban meg lehet venni. Azt elvágod és felhegeszted. Emlékeim szerint Jamo fúrumtárs ajánlotta ezt nekem legalább 10 éve. Jamo már itt inaktív, (bár lehet. hogy olvassa).
Már én is vettem ilyen darabot, de nem emlékszem a cég nevére.
Válasz Ganajos #2871. hozzászólásáraha csináltatsz rá hardoxból meg nem mondom, hogy mennyibe lesz, kérdezd meg egy maróst, h x db-ot mennyiért élez meg.
Válasz Agroporta #2870. hozzászólásáraElvileg lehet hozzá kapni mondjuk nem olcsó 25 ezer netto
Szal akkor a régit le kell vágni, az újat meg ráhegeszteni, értem köszi
Válasz Ganajos #2869. hozzászólásáraszia! benne van a nevében: vágóél , nos a peremvonalnál levágod és egy épformát visszahegesztetek. persze előtte kiélezitek .
Adott egy jympa lazító.
Kérdésem az lenne, hogy ugye elvileg lehet cserélni rajt a lazítókörmöt meg a vágóélet is.
Lazítóköröm az okés van egy csap és ott lehet cserélni.
Viszont a vágóélet azt hogyan kell ? Ha lehet egyáltalán.
Mellékelve csatolok képet
Köszönöm a segítséget
Válasz Kanegér88 #2866. hozzászólásáraIlyen vastag anyagot melegítsd elő, ha meg nincs erősebb géped, mondjuk max 200A, akkor gyököld és varrd több soron. 1-es huzal is elég így.
Válasz termelo #2856. hozzászólásáraFejből nekem se megy minden, anyagminőség, hegesztési eljárás, hozzáadott anyag.
Nyilván, ha nem esett szét, sikerrel dolgoztatok
Crosskill hengerem nekem is van, 2 gyűrűn volt küllőrepedés, én azt megint gyökölve, melegítve, savállóval raktam, van itthon szénpor, abban hűlt.
Még az se esett ki, pedig annak csak sebtében ugrottam neki, a saját fejem után.
Pld. rk kasza repedt hajtóművet hegesztettem savállóval, azt már melegítenem kellett, egyrészt kiégetni az olajat belőle, másrészt a jobb beégés miatt. De az repedésjavítás, nem felrakó.
Savállóval csináltam, az volt itthon, próba-szerencse alapon, viszont rövid varratokkal, kalapálással, és homokban lassú visszahűtéssel kellett a feszültségek miatt, de ennek én is úgy kérdeztem utána.
Biztos lett volna egyszerűbb megoldás is, de ez a munkán és áramon kívül nem került több költségbe.
A hengertagot nem biztos, hogy felrakóhoz melegíteni célszerű.
Viszont ekevasat kovácsoltattam, van itt egy nagyon ügyes szaki, tett rá felrakót, azt melegen csinálta. Mondjuk az bór-mangánacél.
Nyilván minden ötvözet más.
Jókat szoktam nevetni ismerősömön is, igazi kis barkácsszellem, Ő mindig vasat hegeszt, ha mi ezt mondtuk volna iskolába, olyan karót vágott volna a szaktanár a naplóba, hogy még a termet is átéri
Ez csak úgy eszembe jutott.
Egyébként Szekszárdról jut eszembe, van egy ilyen könyvem, persze, 40 év alatt már rengeteget fejlődött ez a technológia is, de azért még mindig van benne hasznos információ.
Persze, laikus vagyok azért én is, saját, meg 1-2 ismerős lakatosmunkáit csinálom csak meg, ha valamit nem tudok, utánajárok én is. Vannak itt Nálam okosabbak.
Válasz Gumóka #2855. hozzászólásáraNem értek hozzá, elvittem a Croskill öntvényt három féle pálcával rávartak melegítés nélkül és a 302-esre mondták hogy ez tuti.
Eddig 2 db 6.2-es hengert hegesztettünk föl amihez több mint 1 doboz pálca fogyott el.
Ha ezután nem látható törés akkor is lehet rossz a hegesztés vagy nem kell vele foglalkozni?
Válasz termelo #2854. hozzászólásáraIgen, a kasamast kifelejtettem, az még jó, előmelegíteni meg nem az elektróda miatt kell, minden hegesztési eljárásnak megvan a technológiája.
Szekszárdon van próbahegesztés is, elviszed az ismeretlen összetételű mintadarabot és ha nem zavar hogy lesz rajta 2-3x kettő cm varrat akkor megmondják melyik pálcával tudod felhegeszteni.
Ingyen, legalább is eddig nem kértek érte pénzt.
Mg-i szürkeöntvényhez pl. Vaderstad termékek a 302-es pálca a jó.
Felrakót is használtunk az ekéhez olyan vastag mint a kisujjam de kell is a sok "adalék" mert gyönyörűen lehet vele dolgozni erőlködés nélkül.
Nem kell hókuszpók sztárszaki meg ilyenek.
A mai világban már nekem nem szimpi hogy "nehezen" használható termékeket árulnak.
Válasz mtz1221 #2844. hozzászólásáraIlyen elektródát én nem is veszek, esab, vagy lincoln, de inkább esab, a bázikust meg illik szárítani, meg javasolt is.
Válasz rtamas1976 #2826. hozzászólásáraTedd be a sütőbe fél órát. De amelyik inverter nem tudja üresjáratban a 80+ voltot, az nem az igazi ilyen dolgokra. Csak ezt elfelejtik mondani mikor megveszed.
Válasz Agroporta #2842. hozzászólásáraszia, 100cm ebböl a gerenda alatt 80cm, 30mm vastag, 20cm széles a kések, 50-60cm mélyen lehethuzni, yutubon megnézheted, cim mtz820.1 mélylazitás
Agroparkos gépet vett a kollégám és valahol eltűnt a hátsókerék súly...
Munka közben indokolatlanul felforrósodott az első hajtás, többször kijöttek gariba olajcsere stb. nem boldogultak. (A leeresztő mágnese tele volt fém darálékkal)
Szezon, telnek a napok nincs javulás így jött a Kite és megállapították, hogy a hiányzó hátsó súly véget nagyobb a terhelés az első tengelyen és ez okozza a problémát.
Felrakták a súlyt, olajcsere az első hídban újból és láss csodát megszűnt a probléma és eltűnt a fém darálék is.
Válasz MrPoke #2828. hozzászólásáraAz az igazság, hogy már vagy 25 éve, de lehet, h több rájöttek a gyártók, h vékonyabb anyagból legyartva a gépeket nagyobb haszonnal, a súlykészletet meg opcióként plusz bevételkênt tudják értékesiteni. Igaz a gép igy meg van gyengitve, de sz nekik jó, mert sok alkatrészt ellehet adni hozzá
Anno traki öntvény elrepedt adtak valami nikkeles cucott , de mondták , hogy csak dinamó vagy inverteressel megy.
Aztán ilyen időben lehet a szárítani kell a pálcát is sütőben.
Válasz Gumóka #2833. hozzászólásáraMár bevittem az üzembe, ottsem jó.
140-150A
Szerintem a 2 anyag nembírja egymást.
A 2.sornál már elfogathatóbb.
A 3.sor egész jó.
Közvetlen leállás a gerincvezetékről.
Azon gondolkodom előtte co val áthegesztem.
Lehet jobblenne.
Holnap megpróbálom.
Úgy beleég hegesztés közben, hogy az elektódát nemtudom letörni.
Úgykell levágni flexel.
2882 hozzászólás
Válasz Ganajos #2879. hozzászólásáraBiztos van 30as is.
Ha nemtudnak hozzá szerezni kérdezd a szegánát. Ők a hivatalos forgalmazók.
Nekem is 30as késes van 5késes.
Rendbeteszed, jó szerszám.
A télen csináltatni akarok hozzá fralaz mintájú kést.
Válasz Agroporta #2872. hozzászólásáraUtána érdeklődöm köszönöm
Válasz VMisi #2873. hozzászólásáraKöszi szépen
Körbekérdezek majd a környéken h van e egyáltalán és milyen árban
Válasz rtamas1976 #2877. hozzászólásáraHasználtan jutottam hozzá elég jó áron azért vettem meg.
Nem is tudtam h az axiálnál is van, holnap rákérdezek náluk, mert nekem 30 as kéne de neten csak 40 es van.
Köszi
Válasz Ganajos #2869. hozzászólására
Válasz Ganajos #2869. hozzászólásáraVeddmeg a gyárit, ezt levágod, azt odahegeszted.
És legalább 3réteggel felkell hegeszteni keményfémmel!
Nemszabad eddig elkoptatni, elkopik a kés oldala.
Válasz Agroporta #2875. hozzászólásáraBocsi, Ganajos-nak akartam írni.
Válasz VMisi #2874. hozzászólásárami nem dolgozunk hulladékból, azt nagyon nehéz kalibrálni, hogy kijöjjön belőle alkatrész, de igy rudacélként bizonyára lehet faragni belőle valamit.
Válasz Agroporta #2872. hozzászólásáraBiztos, hogy Jamo ajánlotta 2013-ban, itt írj rá:
https://www.agroinform.hu/forum?function=felhasznalo&act=reszletek&uid=7173
Gréder vágóélek, 300x30-as, és azokból van hulladék, el is postázták.
Válasz Ganajos #2869. hozzászólásáraLehet kapni bányagépekre meg különböző építőipari gépekre vágóélt méterre. Ezekből a megmaradt darabokat (kb 20 cm hosszú) olcsóbban meg lehet venni. Azt elvágod és felhegeszted. Emlékeim szerint Jamo fúrumtárs ajánlotta ezt nekem legalább 10 éve. Jamo már itt inaktív, (bár lehet. hogy olvassa).
Már én is vettem ilyen darabot, de nem emlékszem a cég nevére.
Válasz Ganajos #2871. hozzászólásáraha csináltatsz rá hardoxból meg nem mondom, hogy mennyibe lesz, kérdezd meg egy maróst, h x db-ot mennyiért élez meg.
Válasz Agroporta #2870. hozzászólásáraElvileg lehet hozzá kapni mondjuk nem olcsó 25 ezer netto
Szal akkor a régit le kell vágni, az újat meg ráhegeszteni, értem köszi
Válasz Ganajos #2869. hozzászólásáraszia! benne van a nevében: vágóél , nos a peremvonalnál levágod és egy épformát visszahegesztetek. persze előtte kiélezitek .
Üdv!

Adott egy jympa lazító.
Kérdésem az lenne, hogy ugye elvileg lehet cserélni rajt a lazítókörmöt meg a vágóélet is.
Lazítóköröm az okés van egy csap és ott lehet cserélni.
Viszont a vágóélet azt hogyan kell ? Ha lehet egyáltalán.
Mellékelve csatolok képet
Köszönöm a segítséget
Válasz Gumóka #2867. hozzászólásáraköszi :)
Válasz Kanegér88 #2866. hozzászólásáraIlyen vastag anyagot melegítsd elő, ha meg nincs erősebb géped, mondjuk max 200A, akkor gyököld és varrd több soron. 1-es huzal is elég így.
Válasz Gumóka #2864. hozzászólásáraa feszültséget de azon kívül anyagminőség de abból csinálom ami itthon van...
Válasz Gumóka #2864. hozzászólásárapl?
Válasz Kanegér88 #2861. hozzászólásáraAzért a hegesztési áramerősségen kívül még több minden is van ott, amit tudni illik.
Válasz Kanegér88 #2861. hozzászólására280-350, 1.2-1,6 os dróttal.
Válasz Kanegér88 #2861. hozzászólásáraMaxon.
aki csinált már lazitót az a védőgázas (co2) hegesztőn pl a 20mm anyagot hány amperon hegesztette?
Válasz Kanegér88 #2859. hozzászólásáraSzokottlenni 30as 40es vagy 50es.
Attól függ mi a cél!
40-50centiig elég a 30 vagy a 40es.
Tuskózni 50
azt kérdezném aki ilyet látott vagy van hogy hanyas laposvasból van még erős e?
Válasz termelo #2856. hozzászólásáraFejből nekem se megy minden, anyagminőség, hegesztési eljárás, hozzáadott anyag.

Nyilván, ha nem esett szét, sikerrel dolgoztatok
Crosskill hengerem nekem is van, 2 gyűrűn volt küllőrepedés, én azt megint gyökölve, melegítve, savállóval raktam, van itthon szénpor, abban hűlt.
Még az se esett ki, pedig annak csak sebtében ugrottam neki, a saját fejem után.
Pld. rk kasza repedt hajtóművet hegesztettem savállóval, azt már melegítenem kellett, egyrészt kiégetni az olajat belőle, másrészt a jobb beégés miatt. De az repedésjavítás, nem felrakó.
Savállóval csináltam, az volt itthon, próba-szerencse alapon, viszont rövid varratokkal, kalapálással, és homokban lassú visszahűtéssel kellett a feszültségek miatt, de ennek én is úgy kérdeztem utána.
Biztos lett volna egyszerűbb megoldás is, de ez a munkán és áramon kívül nem került több költségbe.
A hengertagot nem biztos, hogy felrakóhoz melegíteni célszerű.
Viszont ekevasat kovácsoltattam, van itt egy nagyon ügyes szaki, tett rá felrakót, azt melegen csinálta. Mondjuk az bór-mangánacél.
Nyilván minden ötvözet más.
Jókat szoktam nevetni ismerősömön is, igazi kis barkácsszellem, Ő mindig vasat hegeszt, ha mi ezt mondtuk volna iskolába, olyan karót vágott volna a szaktanár a naplóba, hogy még a termet is átéri
Ez csak úgy eszembe jutott.
Egyébként Szekszárdról jut eszembe, van egy ilyen könyvem, persze, 40 év alatt már rengeteget fejlődött ez a technológia is, de azért még mindig van benne hasznos információ.
Persze, laikus vagyok azért én is, saját, meg 1-2 ismerős lakatosmunkáit csinálom csak meg, ha valamit nem tudok, utánajárok én is. Vannak itt Nálam okosabbak.
Válasz Agroporta #2842. hozzászólásáraa lazító tejesen házi készítésű , 35 -40 cm a mélység amit meglazít és rába húzza.
Válasz Gumóka #2855. hozzászólásáraNem értek hozzá, elvittem a Croskill öntvényt három féle pálcával rávartak melegítés nélkül és a 302-esre mondták hogy ez tuti.
Eddig 2 db 6.2-es hengert hegesztettünk föl amihez több mint 1 doboz pálca fogyott el.
Ha ezután nem látható törés akkor is lehet rossz a hegesztés vagy nem kell vele foglalkozni?
Válasz termelo #2854. hozzászólásáraIgen, a kasamast kifelejtettem, az még jó, előmelegíteni meg nem az elektróda miatt kell, minden hegesztési eljárásnak megvan a technológiája.
Válasz Gumóka #2852. hozzászólásáraTizen éve Kasamas termékeket használok. Nem kell előmelegíteni meg ilyesmi.

Szekszárdon van próbahegesztés is, elviszed az ismeretlen összetételű mintadarabot és ha nem zavar hogy lesz rajta 2-3x kettő cm varrat akkor megmondják melyik pálcával tudod felhegeszteni.
Ingyen, legalább is eddig nem kértek érte pénzt.
Mg-i szürkeöntvényhez pl. Vaderstad termékek a 302-es pálca a jó.
Felrakót is használtunk az ekéhez olyan vastag mint a kisujjam de kell is a sok "adalék" mert gyönyörűen lehet vele dolgozni erőlködés nélkül.
Nem kell hókuszpók sztárszaki meg ilyenek.
A mai világban már nekem nem szimpi hogy "nehezen" használható termékeket árulnak.
Válasz mtz1221 #2849. hozzászólásáraEsab 55.00
https://drive.google.com/file/d/1JuYJ2GtULTR5HT4mG921Tyb9L2LMDHFK/view?usp=drivesdk
Válasz mtz1221 #2849. hozzászólásáraVastag anyaghoz melegítsd elő, ha felrakót csinálsz, akkor is, elég 200 fok környéke.
Válasz pál tamás_85017 #2838. hozzászólásáraén is ilyesmit akarok de lehet a 3 kés sok lenne,nekem is 80 as van
Válasz pál tamás_85017 #2838. hozzászólásáraokosan meg van oldva .
Válasz mtz1221 #2848. hozzászólásáraA keményfém elektródákról beszélünk, a többit soha nem nézem amilyet bírnak lopni olyannal hegesztek.
Válasz Gumóka #2847. hozzászólásáraDe azon is. A jadran egyenletesebben ilvas mint az esab valamiért.
Válasz mtz1221 #2846. hozzászólásáraA varrat szépsége nem csak az elektródán múlik

Válasz Gumóka #2845. hozzászólásáraÉn most vettem egy doboz abradurt, qrva jól viszi, sokkal szebb a varat mint az esab után.
Válasz mtz1221 #2844. hozzászólásáraIlyen elektródát én nem is veszek, esab, vagy lincoln, de inkább esab, a bázikust meg illik szárítani, meg javasolt is.
Válasz rtamas1976 #2826. hozzászólásáraTedd be a sütőbe fél órát. De amelyik inverter nem tudja üresjáratban a 80+ voltot, az nem az igazi ilyen dolgokra. Csak ezt elfelejtik mondani mikor megveszed.
Válasz Agroporta #2842. hozzászólásáraszia, 100cm ebböl a gerenda alatt 80cm, 30mm vastag, 20cm széles a kések, 50-60cm mélyen lehethuzni, yutubon megnézheted, cim mtz820.1 mélylazitás
Válasz vasvarikriszta1976 #2841. hozzászólásáraAz szép darab. Milyen tipusú a lazitód, mekkora munkamélységű, milyen késekkel van épitve?
üdv mindenkinek 4m lazítóhoz keresnék tömörítő hengert köszönöm a segítséget.
Válasz Agroporta #2839. hozzászólására szia, 820.1-es 80le.
Válasz pál tamás_85017 #2838. hozzászólásáraszia! mekkora teljesítményű az mtz?
sziasztok, saját készitésü lazitóm.

Válasz MrPoke #2827. hozzászólásáraJó tanács! Vedd meg a hiányzó súlyt hátra minél hamarabb mert szét fogod bxni az első hajtást
)

Ez tapasztalat, szerencsére nem nálam történt.
Agroparkos gépet vett a kollégám és valahol eltűnt a hátsókerék súly...
Munka közben indokolatlanul felforrósodott az első hajtás, többször kijöttek gariba olajcsere stb. nem boldogultak. (A leeresztő mágnese tele volt fém darálékkal
Szezon, telnek a napok nincs javulás így jött a Kite és megállapították, hogy a hiányzó hátsó súly véget nagyobb a terhelés az első tengelyen és ez okozza a problémát.
Felrakták a súlyt, olajcsere az első hídban újból és láss csodát megszűnt a probléma és eltűnt a fém darálék is.
Válasz MrPoke #2828. hozzászólásáraAz az igazság, hogy már vagy 25 éve, de lehet, h több rájöttek a gyártók, h vékonyabb anyagból legyartva a gépeket nagyobb haszonnal, a súlykészletet meg opcióként plusz bevételkênt tudják értékesiteni. Igaz a gép igy meg van gyengitve, de sz nekik jó, mert sok alkatrészt ellehet adni hozzá
Válasz Gumóka #2833. hozzászólásáraHa megaszondja a számát innen lehet agyalni.
https://www.metalweld.pl/en/products
Anno traki öntvény elrepedt adtak valami nikkeles cucott , de mondták , hogy csak dinamó vagy inverteressel megy.
Aztán ilyen időben lehet a szárítani kell a pálcát is sütőben.
Válasz Gumóka #2833. hozzászólásáraMár bevittem az üzembe, ottsem jó.
140-150A
Szerintem a 2 anyag nembírja egymást.
A 2.sornál már elfogathatóbb.
A 3.sor egész jó.
Közvetlen leállás a gerincvezetékről.
Azon gondolkodom előtte co val áthegesztem.
Lehet jobblenne.
Holnap megpróbálom.
Úgy beleég hegesztés közben, hogy az elektódát nemtudom letörni.
Úgykell levágni flexel.
Válasz rtamas1976 #2826. hozzászólásáraValami adatot képeljél nekem róla, de szerintem a polaritás megoldja a gondodat.

Ha meg bázikus is, azt szoktuk előtte a rezsón szárítani, " hivatalosan" úgy kéne, de aki gyakorlottabb, húzza hidegen is.
Az inverternek meg tekerj oda, szerintem raksz vagy 15-20-as lemezt, az bírja a 140-160A-t. De én azt már pörkölni szoktam előtte.
Mondjuk az inverternél se mindegy, 20 méter hosszabítón tekerheted 200A-ra is.