Fórum
- Kukorica várhatóan........! új
- Napraforgó gyomirtás új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Poénok új
- AKG támogatás új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Erdőtelepítési támogatás új
- Öntözés új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Bérmunka tarifák szántóföldön! új
Cikkajánló

Így érdemes előkészíteni a gazdaságátadást – gyakorlati és jogi tudnivalók
A gazdaságátadás komoly előkészületeket igényel, a sikeres folyamat kulcsa a...
Hirdetés

1841 hozzászólás
Válasz GREVEN #539. hozzászólásáraA mennyiség az rendben, de a karbamid az elsősorban alaptrágya, fejtrágyaként túl későn hasznosul, és kedvezőtlen körülmények esetén pl. kukoricát égetheti. Továbbá, az még nem tisztázott, hogy mi minősül beforgatásnak. Ha a forgatásnélküli feltétel szerint nézzük, akkor a szántás és a 10 cm mélyebb tárcsázás minősül annak, mert ott csak ezeket tiltják. Szórd ki (vagy csak írd be a naplóba hogy kiszórtad) alaptrágyaként....
Válasz GREVEN #539. hozzászólásáraAz úgy nem fog égetni, ha növényre szóród??
Sose használtunk karbamidot eddig, kérdés kapás fejtrágyaként műtrágyaszóróval kipergetve majd kultivátor jó megoldás lehet?
A könyv azt irja terület legalább 5%-ra min 35 kg/ha hatóanyag. Szóval 80 kg/ ha kiszórt mennyiséggel 100 ha-ra nézve akkor 5 ha-on jók vagyunk?
Szóval 400 kg karbamiddal megoldható 1 pont vagy benézek valamit?
Válasz GREVEN #537. hozzászólásáraAlapvetően az lesz, ami abban is van. A jogszabálytervezetek már fent vannak a kormány.hu-n.
De egyes részletek még azért változhatnak.
Ebben ez a szép...
Válasz Bárány #536. hozzászólásáraAkkor mire való az a könyv? Vagy mire alapozva válasszon az ember bármit ha semmi se biztos még mindig?
Válasz GREVEN #535. hozzászólásáraAmíg nincs jogszabály, addig semmi sem végleges.
A NAK honlapján található AÖP kézikönyv már a hivatalos végleges lehet?
Válasz Stabi #533. hozzászólására
Kinek kell gazdálkodási naplót vezetnie!!/Users/bogdanjanos/Desktop/Gazdálkodási napló - Nébih.pdf
Válasz ..,-:) #531. hozzászólásáraMegint az integrátoroknak igyekeznek kedvezni, és a környezeti haszna konvergál a nullához.
Válasz Ganajos #530. hozzászólásáraKb megduplázodd a befektetett pénzed. Kell ennél jobb !?
Szépen lassan ez a támogatás is átmegy géptámogatásba…..
Válasz Vén cigány #529. hozzászólásáraEz drága kicsit, bruttó 15e/ha
Válasz Vén cigány #528. hozzászólására
Válasz Vén cigány #527. hozzászólására2 pontot ér talajba dolgozva.
Amalgerol Protect Pack
Tigra
Tigra+Amalgorol Protect Pack
Válasz Ganajos #521. hozzászólásáraEnnek néz utána tudd meg pontosan.
https://www.youtube.com/watch?v=GqQESEdObCE
Válasz Ganajos #525. hozzászólásáraAkkor 1 pont
Válasz MrPoke #524. hozzászólásáraAmalgerol csak a kondícionálóknál van
Válasz Ganajos #521. hozzászólására2 lista van. Mindkettőben szerepelhet. A konkrét szer passz, hogy szerepele.
Válasz Pont #519. hozzászólásáraHát azért bonyolították meg nehogy már a paraszt jól érezze magát.
Válasz Ganajos #517. hozzászólásáraJól érted. Lombon 1, talajba 2 pont
Válasz Pont #519. hozzászólásáraDe akkor azt nem dolgozhatom be 2 pontért nem?
Hanem csak levélre fújhatom kondícionálónak 1 pontért ha jól értelmezem
Válasz Ganajos #517. hozzászólásáraRosszul írtam!
A szántóterületek legalább 50 %-án mikrobiológiai készítmények alkalmazása vetés előtt, illetve vetéssel egy menetben kijuttatva
és a talajba dolgozva, illetve szármaradványokra kijuttatva, majd azokat a talajba keverve. 2 pont
Válasz Koczka József #514. hozzászólásáraAz sokkal egyszerűbb felület volt.
Válasz Vén cigány #516. hozzászólásáraMert a mikrobiológiai szereknél nincs bent a tájékoztatóba, csak a kondícionálóknál
Válasz Vén cigány #516. hozzászólásáraAmalgerolt rendeltem mindenképp.
De most akkor ha vetés előtt bedolgozom a talajba, 2 pontot ér, ha biostimulátorkémt fújom a növémyre, akkor 1-et? Vagy nem értem
Válasz Ganajos #512. hozzászólásáraAmalgerot nézd meg.
Vetés előtt megcsinálod vele a talajoltást, 3 l/ha dózisban.
Majd a kikelt növényekre ráfújod, mint biostimulátor, szintén 3 l/ha.
Mindegy, hogyan rakod ki, csak a könyvelés legyen jó. Talán érdemesebb az összeset biostimulátorként kifújni.
25 liternek az ára nettó 85 ezer volt tavasszal.
Válasz Koczka József #514. hozzászólásáraAz Akgsoknak kellett feltölteni eddig is!
Válasz kukaccsosz #511. hozzászólásáraSzia január 31. eddig is felkellett tölteni a naplót. Ebben semmi újdonság nincs. Csak annyival lett idén ki bővítve hogy a rovarölős kezelést 24 órán belül a Nébih honlapon rögzíteni kell. Aki meg eddig is elektronikus formában vezette lehet hogy jó lesz úgy is ha a Nébih és a vezetett napló között át járhatóság lesz. Ha az informatikusok elkészültek vele.
Most pl ha valaminél azt írja, hogy javasolt dózis 1-3 alkalommal 5-10 liter/ha, akkor akkor egyszer 5 litert kifújok azt már elfogadják?
Ti milyen biostimulátort, vagy talajoltót használtok aöpben, ami megéri az árát?
Nekem valami olyan kellene, ami lehetőleg uv álló, mert nincs a munkagépen kijuttatószerkezet, meg max. 10 ezer/ha ból megáll
Válasz Koczka József #510. hozzászólására2024 január 31-ig az idei év minden növényvédő szeres kezelését fel kell rögzíteni a nebih felületén az elektronikus permetezési naplóba mindenkinek.
Az előző hozzászólásomban levő linken elég szájbarágósan le van írva.
Persze mindenki úgy csinálja ahogy akarja.
Válasz kukaccsosz #508. hozzászólásáraSzia az idei évben még nem kötelező. És nem csak az elektronikus napló de sok más sem. Csak a rovarölős kezelést kötelező 24 órán belül a Nébih honlapon rögzíteni valamint a rovarölős csávázószeres vetést.
Válasz Traktoros30 #507. hozzászólásáraez nem csak a mezőszegénységben van így... :)
Válasz Stabi #503. hozzászólásáraNem győzködni akarlak csak nem akarom hogy más is hibásan értelmezze a dolgokat.
Az idei évtől azaz 2023-tól kell elektronikusan vezetni a permetezési naplót mindenkinek aki eladásra termel.
Ezen a linken elég jól el van magyarázva:
Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót
Válasz ASRFeri #497. hozzászólásáraEgyre kevesebb pénzért egyre többet kell dolgozni?
Válasz Stabi #499. hozzászólásáraHa jól tudom lesz kiegészítő támogatás is: 0-10 hektár között 80 euró, 10-150 között 40 euró....
Válasz ..,-:) #501. hozzászólásáraBio ültetvény. Klapkának is nem véletlen volt rengeteg bio Dió ültetvénye.
Most más a menő növény.
Lényeg, hogy olcsó legyen a telepítés, és a gondozás. Szedni nem is kell ugye.
Válasz envagyok2 #502. hozzászólásáraAzért imádkoztunk vagy izgulunk……
Válasz kukaccsosz #498. hozzászólásáraCsak ha AKG voltál! Én soha nem töltöttem fel és a SPS+ Zöld mindig megjött!!
Megnéztem a rendeletet és azt mondja hogy vezetni kell és 3 évig meg kell őrizni!
(étkezési célú növények esetén)
Válasz ..,-:) #501. hozzászólásáraaszályt meg jégesőt
Mit kell vetni, telepíteni, ültetni, belépni, vállalni, ha a cél a minél több támogatás/ha !?
Válasz kukaccsosz #498. hozzászólásáraCsak ha AKG voltál! Én soha nem töltöttem fel és a SPS+ Zöld mindig megjött!!
Válasz ASRFeri #497. hozzászólására147 Euro+ aöp 60-105 Euro jelenkezés és árfolyam függvénye. Ha mindenki bejeleikezik akkor csak 60 euró, mert az alá nem mehetne 105 fölé sem ha kevesen jelentkeznek be!
Tehát minimum 400-as árfolyammal : 58 ezer+ 24 ezer= 82 ezer! Kérdés hogy megéri -e 24ft/ha
"megfelelni" !? Mert a 147 Euró jár alapból! Csak gazdálkodási napló kell otthon vezetve -ami eddig is meg volt- és ha kérik be kell mutatni! Eddig SAPS kb 60 ezer+ zöldítés 25 ezer volt!
Válasz Stabi #496. hozzászólásáraTámogatástól független hogy a permetezési naplót minden kezelésről a tárgyévben követő január 31-ig fel kell tölteni az elektronikus rendszerbe.
43/2010 FVM rendelet 30.$ 8. bekezdés
Válasz Stabi #490. hozzászólásáraha csak az alaptámogatást akarod megkapni, semmi aöp, akkor is meg kell felelni a feltételességnek.
amúgy mi is számolgattunk, magyar hufban, ha nem számoltuk el, alap tám köbö 40 eft heltár, aöp pedig 25-30 eft hektáronként....
Válasz kukaccsosz #495. hozzászólásáraIgen , de nem kell beküldeni elektronikusan, csak vezetni kell ha jönnek ellenőrizni!
De ha AÖP-re jelentkezel akkor be kell küldeni 24 órán belüli rovar ölöt és a csávázó szert meg a talajfertlőtenitőt is ha jól értem, a gazdálkodási naplót pedig ,tárgy évet követő Jan 31.-ig!
Válasz Stabi #490. hozzászólásáraAz elektronikus permetezési naplót akkor is vezetni kell a nincs Aöp sőt ha semmilyen támogatás nincs.
Válasz Stabi #490. hozzászólásáraSzerintem az AÖP nem lesz csak 61 juró mert akkora lesz rá az igény hogy csak az alsó összeget lehet majd kifizetni! Továbbá csak azokat a szereket használhatod amit a NÉBIH listán vannak amik az eu-ban használhatóak!
Válasz Pont #492. hozzászólásáraGazdálkodási naplót akkor is kell vezetni csak nem kell elektronikusan beküldeni, csak ha jön a NÉBIH ellenőrizni akkor kell lenni legalább papír alapon! Tehát vezetni akkor is kell ha nem lesz AÖP igényed!
Válasz Stabi #490. hozzászólásáraEz jó kérdés, hogy egyáltalán nem kell gazdanaplót vezetni, vagy csak nem kell e-gazdanaplót vezetni. A feltételesség szabályainak betartását is gazdanaplóval tudják ellenőrizni. Lehet olyan vállalásokat is tenni, ami nem jár szerkorlátozással, plusz költséggel. ( pl. karbamid, baktériumtrágya, mert valamennyit amúgy is trágyáznánk....)