Fórum
Cikkajánló

Túlélési stratégia a nyári aszályban: kálium és biostimulátorok
Újfajta szemlélet javíthat a helyzeten.
Hirdetés
_fill_540x300_0.jpg)
Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.
534 hozzászólás
Válasz #132. hozzászólásra
:::::DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
ez jó volt !!!!!!!!
hát tényleg nem könnyü a téma
Válasz #127. hozzászólásra
Egyik ismerősöm a kazánja mellé beszereltetett két 1m3-es szigetelt puffertartályt. Egyikbe csőregiszter is van mely a konyhai és fürdőszobai meleg vizet adja. Ő minden féle szemetet és fát tüzel le benne. Azt mondja hogy kétnapont 1-1,5 órát fűt intenzíven míg felnyomja a tartályok hőmérsékletét. És onnan az automatika szabályozza a hőmérsékletet. Hogy rendszerbe mindig a beállított hőmérsékletű víz kerüljön. Ez a módszer szerintem működne bálás tüzeléssel is. Marha gyorsan fel lehetne fűteni a két tartályt bálával.
Válasz #130. hozzászólásra
Egyenletesen ég de ahogy a külső 5-10 cn lelobban róla a hamu képez rajta egy légzáró réteget és onnantól a belseje csak pislákol. Ha megpiszkálod akkor újból grafton megy. Próbáltam én is dohos angolperje bálát elégetni... az egész utcát kifüstöltem. :))) Meleg meg nem lett. :)
Válasz #112. hozzászólásra
Én is számolgattam és ugyanerre jutottam. Ha minden energiafelhasználást összead az ember+a saját munkája akkor oda jön ki hogy egyből a birikettálásra felhasznált elektromos árammal is fűthet.
Válasz #129. hozzászólásra
nem ég egyenletesen a szalma se ??
itt angolperjével tüzel 1 haver ö 1 forgató cucot meg ventilátort épitett be csak igy boldogul
Nekem lébényi kazánom van kisbálás szalma belefér és szoktunk is fűteni vele. De inkább csak kiegészítés kép mert nagyon időigényes, szalmatüzelésnél 1/2-1 óránként rá kell nézni és piszkálni különben befullad és nem melegít. Viszont ha megmozgatod akkor pillanatok alatt feltolja a vizet. Mi fával fűtünk és a szalma a kiegészítés hozzá.
: www.poly-mix.hu/pk/
sziasztok! nagyon erdekelne egy szalmatuzelesu kazan pontos adati es rajza!! aki tud segitsen!
Válasz #107. hozzászólásra
Sok cégnél érdeklődtem faapríték, fűrészpor ügyben az elmúlt napokban. Sajnos nagyon sok helyen (TISZTELET A KIVÉTELNEK!!!) rengeteg vizet (néhol sok port is) akarnak eleadni nem is olyan alacsony áron. Volt olyan cég, aki 12 %-os nedvesség tartalomra,azaz lutro (Luft Trocken) tonnára számolt vissza, ez még a jobbik eset. Mit csináljon az a kedves vevő, aki mondjuk megvesz egy 25-40% nedvességtartalmú aprítékot (tegyük fel a vizet nem számolták fel)? Átmozgatás nélkül elég kockázatos egy nedves (40%-os) anyagot tárolni feltételezésem szerint.
Kételkedem abban, hogy a bemelegedéssel szárad valamit is. INKÁBB penészedik! Mondjuk a 20 %-os anyagot betárolja és nem is penészedik be neki, akkor is a magasabb nedvesség miatt nem jön ki a várt fűtőérték.
Legyen ez a néhány sor egy kis vitaindító. Betárolás 20 kontra 40 %-on.
Átmozgatás kontra bemelegedés (mozgatás nélkül).
Drága víz kontra lutro tonna (12% víz).
Stb.
Hozzászólásokat ide vagy akár a sarkanykert@gmail.com -ra is várom.
Üdv.:
Süsü
Hali!
az index-en van egy fórum, ami talán érdekes lehet: Brikettálógép házilag építve a neve.
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9177193
http://www.biokonsulting.eu/hu_brikett_maskiner.html
Válasz #122. hozzászólásra
Megnézegettem.
Kicsit számolgatni kellene.Kilowattokat,fogyasztást.....
Az egészben az lenne a legnehezebb,hogy az egyes részegységek teljesítményét össze kellene hangolni.
Egy rendfelszedőre elég egy aprító,viszont két -három présfejjel kellene dolgozni.
A kisüzemi gépek 3,5-4 kw-osak,a nagyobbak 10.
Plusz az aprító...
Válasz #118. hozzászólásra
van mégegy
www.kretzer.hu
Itt az aprók között régebben naponta hirdették az ilyen gépet, de már nem mert a kutyának se kellett. Kisüzemi daráló és brikettáló berendezés kb 2millánál kezdődik és nagyon sok áram kell neki vagyis kurva sokat fogyaszt. Ha jól emlékszem tavaly láttam ilyet kiállításon darálja felmelegíti és préseli a szalmát. Piszkos, poros munka, kézzel pakolni a szalmabálát amit egy gép darál és 25-30kg-ot túd óránként előállítani maximum egy ilyen kisgép de ez inkább kevesebb mert a szalma viztartalma lelasíthatja a műveletet. Ami meg nagyobb teljesítményű az már 5-10millás nagyságrendű.
Ha jól emlékszem 1mázsa szalmabrikett előállítása 1200-1400Ft-ra jött ki ahogy én számoltam és a saját munkámat nem számoltam bele. Tavaly 1400-ért vettem hasgatott akác tűzifát amit csak rákellett rakni a kazánra! :)
De olvas utánna a neten.
nézd meg Kalocsán! Nagy László
végigjártam már a témát és sok-sok mill beruházás
és az üzemeltetése is rendkivül drága
Hát majd az Agro mashexpón . Tavaly volt ilyen gépsor
Válasz #117. hozzászólásra
Meg kéne nézni egy ilyen gépsort.
Válasz #116. hozzászólásra
Én is gondolkodom házi brikettáló gyártáson mert a faternak van egy régi nagy öntött vas húsdarálója és az lenne az alapja a gépnek
Válasz #115. hozzászólásra
És ha meggyártom magamnak?
Elvileg a lengyelek gyártják.
Nemhiszem hogy bonyolult,és elkészíthetetlen.
Válasz #114. hozzászólásra
Az aprító és a brikettáló megvétele
Válasz #112. hozzászólásra
Mi benne az energia igényes?
Válasz #111. hozzászólásra
A szalmabrikett előállitási költsége magas,ezért nem terjed.Mig nem csökken,maradunk a szalmabálás kazánnál.
Válasz #111. hozzászólásra
eszméletlenül energiaigényes és költséges
Sziasztok!
Én szalmabrikett tüzelésen agyalok,mivel a szalmabála mozgatása kissé nehézkesebb,és a tárolást sem nagyon tudnám megoldani,kazánt is kéna cserélni,meg kazánházat is,mivel az is kicsi:-)
Mostanában nézegettem egy kicsit, itt-ott,és léteznek nem túl bonyolult brikkettáló gépek.Viszont ezek mind stabil gépek.
Én szivesen rááldoznám a nem létező szabadidőmet,hogy barkácsoljak magamnak egy gépet,amit traktorral lehet üzemeltetni.
Egyszerűbb lenne a szállítás is.
Ha két-három nap alatt be tudnám termelni a téli tüzelőt,akkor még helyen lennék!
A szalmabrikettről,és az előállításáról tud valaki valamit?
Esetleg tud valaki ilyen berendezésről amit meg lehet nézni üzem közben?
Válasz #108. hozzászólásra
Pontosan igy van!Minél több vizünk van a rendszerben annál több hőmennyiséget tárolunk el,illetve használhatunk fel arra az időszakra(elsősorban éjszaka) amikor nem tápláljuk a kazánt.A csövek és a puffertartály valamint a kazántest jó szigetelése persze alapvető fontosságú!
Lisóczki András
Válasz #108. hozzászólásra
Hali 552. Nem lesz tovább meleg,mert a padláson tágulási tartályotok van ami a diletációból adódó térfogat növekedés miatt szügséges.Ha a Totya kazánban a tűz kialszik azonnal észrevenni a lakásban mert hidegek a radiátorok.Nálunk az 5 köb reggelig simán melegen tartja a lakást.Üdv B Peti
Válasz #107. hozzászólásra
Hát most ezt nemértem, eddig akkikkel beszéltem mind azt mondta, hogy csökkentsem a vízmennyiséget, mert úgy eszik kevesebbet a kazán.
Itt meg azt állítjátok, hogy minél több víz és annál jobb. És mennyi energia kell felfűteni egy ilyen rendszert, még ha tovább meleg is.
Nekünk most kb 200literes puffertartály van feltéve a padlásra, a fütési rendszerünk még gravitációs elven müködik nincs benne keringető szívattyú, tottya-40vagy45 kazán. Ha kicserélem a tartályt nagyobbra és jól leszigetelem akkor tovább lesz meleg?
Hozzászólnék a fél köbméter kontra 4-5 köbméter viz témájához.
Minél több vizünk van a fűtésrendszerben annál ritkábban kell a tűzre tenni,gondolom ezzel mindenki egyetért.Mi 400 nm-t fűtünk .A kazánt is mi csináltuk,továbbá az egész rendszert.A kazán tűztere két kisbála méretű.Reggel 1 kisbálaszalmával begyújtunk,aztán 2 zsáknyi faapriték 4-6 óránként(ez a kinti hőmérséklettől is függ).
Éjszaka nem látogatjuk a kazánházat!
Még a leghidegebb napokon sem volt 40 foknál hidegebb a viz a rendszerben.
Összesen 4 köbméter viz van a rendszerben.
Mielőtt feltettük a 3 köbméteres tartályt(ezt egyébként a vastelepről hoztuk,kiszuperált vizeslajt volt korábban) bizony reggelente hidegek voltak a radiátorok,és napközben is sűrűbben kellett a kazánra tenni,és nemegyszer fel is forrt a viz.Természetesen 50-60 nm fűtésére langyosabb téli időjárás mellett minden bizonnyal elég a fél köbméter viz és a 20kw-os kazán,bár szerintem hidegebb reggeleken azért jól jönne hozzá még fél köbmeter viz által akkumulált hőmennyiség!Nem vagyok szakember,mindösze tapasztalatból meritek.
Bárkit érdekel a fent emlitett fűtési rendszer,szivesen megmutatom.Tápióbicskén
található.
Lisóczki András
Válasz #105. hozzászólásra
Hali Kornél.Valóban 0-ról felfűteni 5 köböt nem kis meló,de egy leszigetelt tartályban a víz hőntartása lényegesen könnyebb.A pufferra azért van szükség,hogy ne kelljen az éjszakát végig fűtenünk. Este 9kor 70fokos a vizünk,amit a 2 ház+ a sátor 45-50 fokra szív le reggelre.Automata rendszer hiányában ez csak így működik.Üdv B Peti.
Válasz #103. hozzászólásra
na itt a hiba!4 az hülyesség hogy te 5 köbméter vizet fütesz ezt meg mi próbáltuk felesleges mert nehéz felfüteni meg nehéz melegen tartani,csökkentsd le nyugodtan akár fél köbméterre vagy alább aztán egyböl cirkulálni kezd a rendszerben forrón.
Válasz #100. hozzászólásra
Szoktam használni a google.hu-t és ott mindenhol azt irják, hogy milyen fasza meg minden jó stb. Nekem olyantól kéne információ aki ezt is csinálja vagyis van benne tapasztalata. Mifelénk is homokföldek vannak.
Ön az ország melyik részéből ír? Én Szabolcs megyéből.
Az energia akácról mit tud? Állítólag ez jobb mint az energiafűz, mert sivó homokba is sokat hoz?
Válasz #102. hozzászólásra
Hali mindenkinek.Gombatermesztőházat+ 2 családiházat fűtűnk 1 nagy méretű vegyes tüzelésű kazánnal(kb 110kw) Éves szinten 80-100 mázsa szenet+40-50 köbméter puhafát tüzelünk el.Próbálkoztam szalmabálával,nekem nem vált be. Amint elég a madzag szétugrik a bála kitöltve az egész tűzteret, és csak bűzölögve ég, amivel nem tudom felfűteni a vizet az 5 köbméteres puffertartályban.Megkötöttem dróttal is a bálát,hogy ne tudjon szétugrani,de úgy sem az igazi.Tavaly télen megmetszettük a bodzásunkat,az ágakat kitoltuk a föld szélére,most szárazon lett leaprítva 1 Szevafémes ágdarálóval.Komposztoszsákba töltöttük a cuccot,és eltüzeltük a kazánban.Rotyogtatja a vizet rendesen.8 zsák kb 160kg kellett a tartály70fokra történő felfűtésére.Mi fűtéskiegészítésre tudjuk csak használni, mert se ennyi alapanyagunk se helyünk nincs ekkora mennyiség tárolására,de mégis élvezzük a melegét és nem a határt fűtjük vele.Üdv B Peti.
Válasz #86. hozzászólásra
Lehet hogy a nyáron valamelyik nagykereskedő mondott olyat hogy a románok ingyen adják a faapritékot.No ez a kereskedő nemis igazán akart venni,csak szimatolt,próbálkozott.Tény és való hogy ez év kb májusig érkeztek még románia felől apritékszállitó kamionok országunkba.Mostanság már nem vásárolnak onnan a kereskedők,ugyanis a román gazdaság szép lassan beelőzött minket,és ők is helyben hasznositják illetve feldolgozzág az apritékot.
Szállitási dijat természetesen minden esetben rajtunk termelőkön érvényesitik.
Összefoglalva,a nyáron valóban akadozott 3-4 hétig a felvásárlás,szeptembertől azonban minden folyamatos,ez az én tapasztalatom!
Lisóczki András
Válasz #96. hozzászólásra
VMisi!
Írtam emilt!!
Válasz #73. hozzászólásra
Semmi probléma,ez egy fórum ahol az emberek kifejezik a véleményüket és tapasztalatokat cserélnek.Energiafűzben nem vagyok otthon,én nyárral fenyővel és akáccal foglalkozom .A mi területeink igen homokosak és szárazak ide biztosan nem lenne jó.
Javaslom a google.hu használatát,igy percek alatt sok sok információhoz juthat minden témában!
Lisóczki András
Válasz #3. hozzászólásra
Tisztelt Lisóczki András!
Családi kertészetünk földgáz alapú fűtési rendszerét szeretném apríték tüzelésű kazánnal kisegíteni. Ha minden jól megy, akkor kapunk egy maszek kb 50 KW-os kazánt. A régi olajos rendszerből maradt egy jó állapotú kémény is. Tárolási lehetőség könnyen megoldható. Ezért viszonylag olcsón megvalósítható a beruházás.
Az interneten már néztem a hazai gyártóktól égető berendezést. Mások tapasztatait a berendezésekkel kapcsolatban szívesen fogadnom, mielőtt vásárolok bármit is. Érdekelne honnan lehetne beszerezni 8-10000 m3 gázt kiváltó tüzelőt ((25-30 t) (fa apríték, fűrészpor, ocsu, minőségi problémás gabona, stb.).
Köszönöm segítségét!
További részleteket, ha lehet privátban (sarkanykert@gmail.com).
Üdv.:
Előd
Válasz #94. hozzászólásra
A fortscritt bálázókra gyárilag van ilyen adapter, de házilag gyártani sem egy nagy feladat.
Válasz #95. hozzászólásra
olvass vissza mindent megtudsz !
Válasz #94. hozzászólásra
Ez a régi keletnémet bálázón volt menő, de azzal az a gond, hogyha elfossa magát a bálázó, akkor felkerül a rossz is. Az oszrákoknál, németeknél két futószalag közé nyomja be a bálázó és azt lövi fel a pótkocsira.
Válasz #92. hozzászólásra
A szalmaégetésre alk. kazán házilag készített vagy kereskedelemben kapható?Ha igen mi az ára
Válasz #90. hozzászólásra
Én olyan kisbálázót láttam,amiből egy rácsozat ment felfelé és ahogy nyomta kifelé a bálákat azok meg egymást nyomták mindig feljebb.A végéről meg elszedte az ember és rakták a pótkocsiin el,ahogy a kazlazás megkívánta.
Válasz #92. hozzászólásra
Ez kazántól is függő. Nem mindegy hogy 1 vagy 2 bála fér bele, hisz az 1 bálásnak valóban gyorsabban kell égnie.
Válasz #88. hozzászólásra
rá tapintottál a lényegre nem szabad szorosra bálázni mert akkor nem ég rendesen ki tapasztaltuk annyira szabad csak szoritani ,hogy meg lehessen rakni a kocsit meg akazlat meg nem csinálom csak 90cm hosszura pedig befér tőbb mint 1m tegnap mértem talán 114cm árpa szalma kizárt nagyon sürü ha nagyobb bálákat csinálnék meg szorosabbat lehet 100-150nel kevesebb kellene de nem vagyok előrébb
Válasz #88. hozzászólásra
Nem az a lényeg, hogy a nagy lánggal kimenjen a hő a kéményen, hanem hogy szépen izzon, és melegítsen folyamatosan. Ezért lényeges a jól beállítható huzat.
Válasz #89. hozzászólásra
Láttam már olyan pótkocsit használtan, ami felszedi a kisbálát, és megpakolja magát egy nagy futószalagon. Bár annyi nem fér rá mintha kézzel raknák, de jobb mint a semmi.
Válasz #85. hozzászólásra
mig bele nem fagy az eke a földbe, addig szántok és kezdödött a disznóvágás szezon is
csak nagygurigát csináltatok, mert felénk nincs olyan ember aki eljön pakolni a bálát
csináltuk sok-sok évig a kisbálahordást. a tavalyi volt az utolsó.
Engem is marhára érdekel a dolog, csak ott vagyok elakadva, hogy hogyan ég el a bála kazánban? Tegnap szántottam és volt kint egy szétdült bála a területen, na épp elég volt eltüzelni. Igaz nagy körbálavolt, de miután a külső rész leégett a bele csak izzott, beletellett vagy két órába,amíg leégett, úgy, hogy vagy ötször megpiszkáltam vellával. Na ez az én kérdésem, hogy rátolsz egy bálát aztán hagyod vagy egy órát,vagy kell még piszkálgatni közben?
figyelj akinek meggyőződése .hogy nem érimeg kár bizonygatni meg számolgatni az ugyis adig számol kalkulál ,hogy neki legyen igaza az önköltségen kivül mitszámoljak még bele ? én igy számolom és kész más meg fütsön gázzal
Válasz #70. hozzászólásra
Jó estét Lisóczki ur! Azzal hogy folyamatos az apriték felvásárlása vitatkoznék ,én például a nyáron hivtam fel az akkor itt hirdetőket akik apritékot kerestek és mindegyik lerázot ki azzal hogy messze vagyok ki azzal hogy a Románok ingyen szállitanak apritékot.Pedig én is pazarlásnak vélem hogy a sok gallyat amit le metszenek elégetik vagy össze zuzák
Válasz #83. hozzászólásra
Nekem 50ft-ért csinálnak egy bálát és ennyibe van majdnem egy bála még haza hozom legyen benne 60ft mindennel együtt. Ami azt jelenti 600x60=36000Ft És ez egy 100-150m2-es lakáshoz elég egy fűtési szezonra. Szerintem neked is akad max 6x5perc egy napban, hogy rárakd a kázánra a szalmabálát. Vagy már ennyire kényelmes vagy? :)))