Olyan kérdésem lenne hogy GYMS megyébe vagy a környéken milyen áron lehet kiadni rétet bérbe HY/év, mert nekem idén nincs kapacitásom azzal is foglalkozni ezért átadnám másnak hogy azért kaszálva bálázva legyen.
Én őstermelőként, azokról a kifizetésekről amik nem átutalással rendeződnek, hanem kp.-ben kiadási bizonylatot írattatok alá az átvevővel (használatba adóval) amin szerepel a gazd. év, település hrsz, és a kifizetés megnevezése.
Az 2013. évi CCXII. törvény szerint " A haszonbért időszakonként utólag, de legkésőbb a naptári év végéig kell teljesíteni" Ez érvényes a már korábban kötött haszonbérleti szerződésekre is vagy csak a 2014-ben megkötöttekre? Tehát aki eddig csak a következő évben fizetett(szerződésben ez volt), köteles-e mostantól már a tárgyévben fizetni. Köszönöm!
Földhivatali nyilvántartás szerint sehogy, de nem is kell, mehet minden a te neveden a támogatás is mivel CSG vagytok, egyedül a gázolaj jövedéki visszaigénylés kellhet az ő nevére, de az sem minden megyében.
a feleségem a családi gazdaság tagja és az ő tulajdonában lévő földterület melletti földet szeretnénk kibérelni. Mivel neki van előhaszonbérleti joga az ő nevén függesztenénk ki a földet, de utánna hogyan tudja nekem a földhasználatot átadni?????? segítségeteket előre is köszönöm!!!
Nem kell hozzá semmilyen extra dolog. Internetről lehet letölteni a földhasználati bejelentő lapot. Azt értelem szerűen kitölteni, majd azzal megkeresni a földhivatalt.
Válasz #1075. hozzászólásra
Sziasztok!
Hol találok ilyen "szívességi megállapodást" vagy bérleti szerződést.
Nálunk is most jár le a földbérlet és mostmár a családban marad a használat.
Az apa tulajdonában lévő földet a lánya veszi bérbe.
Előre is köszönöm
A könyvelővel kell csináltatni átvételi elismervényt amin több adatnak szerepelnie kell és a bérbeadó írja alá a díj átvételekor.
Adószám és adóazonosító az lényeges hogy rajta legyen. Még az összeg nagysága és a kifizetés jogcíme legyen rajta a személyes adatok mellett.
Arról gondolom tudsz, ha nem jogi személyiségű bérlőnek ( Zrt. kft stb...) adja ki a magánszemély a termőföldet bérbe, akkor azt köteles bejelenteni az illetékes ökormányzathoz. Amennyiben ezt elmulasztja, köteles megfizetni a szja adót!
Hiba van meg 5 éves haszonbérelti időtartam.
Földhaszon bérletnek mi most a menete? Kell mennem ügyvédhez vagy megcsinálhatom nélküle is? Kitöltjük a földhaszonbérlet papírokat utána mi következik?
"
48. § (1) E törvény szerinti előhaszonbérleti jog nem áll fenn
a) a közeli hozzátartozók közötti,
b)...
haszonbérlet esetén.
"
Ez alapján szerintem haszonbérleti szerződés köthető, kifüggesztés nélkül a földhivatalban bejegyeztethető és ebből adódóan az erre kifizetett bérleti díj elszámolható.
A régi földtörvényben szó szerint ugyanez szerepelt, és akkor így működött a dolog.
Válasz #1074. hozzászólásra
Dehogy kell kifüggeszteni, házastárs, testvér szülő, nagyszülő csak "szivességi használat" megállapodás kell és lehet menni az FH-banéha az ügyvédek is túlzásba viszik
Nekem az ügyvéd azt mondta .Akkor is ki kell függeszteni....Csak vannak kedvezmények melyek a családtagnak kedveznek. Na az a helyzet, nyilván a falugazdászt is megkérdem.
Közeli hozzátartozók között nincs elővásárlási, előhaszonbérleti sorrend. Nem kell kifüggeszteni. Viszont költségként sem a vásárlást, sem a bérleti díjat nem tudjátok elszámolni.
Anya a fiatal gazda lányának szeretné kiadni a földet. Igen kiadni, hogy a bérleti díj elszámolható legyen év végén. Egy ilyen szerződést ki kell e függeszteni? Ha igen megtámadhatja ezt más is? Esetleg milyen megoldást tudtok?
Az viszont hogy lehet ? Elvettek egy kb 30 hekis táblát egy több éve rajta dolgozó gazdától. Mivel valami bibi volt a szerződéssel. Most kifüggesztés nélkül (mivel még nem láttam) Átszáll 1 helyi sertéstartóra. Ki a Helyi nagy cég vezetőségének a pajtija.
Sziasztok. Lenne egy kérdésem. Mennyiért lehet kiadni egy 1,8 ha földet dinnyének úgy hogy van benne egy 40 méteres kút. Békés megyében van a föld. Köszönöm
Mi közük hozzá, hogy ki mennyiért adja bérbe földjét. Elvileg piacgazdaságban vagyunk. kereslet-kínálat van.
Az állami földek bérbeadása a korrupció melegágya.
Hogy lehet egy kalap alá venni a legjobb és legrosszabb földeket?
Tudja valaki mennyi lenne min. és max. ?
Válasz #1055. hozzászólásra Ha úgy fog müködni mint Szlovákiában évtizedek óta van, akkor itt csak adót fogsz fizetni, amit az önkormányzatok elkölthetnek, és cserében nemkapsz semmit. Mink is csak fizetünk a nagy semmiért.
Ha ez az újfajta adó az Önkormányzatok hatáskörébe fog tartozni, kiváncsi vagyok cserébe mit nyújt!!!Igaz a díjnak nincs felsőhatára , így lehete ez majd később a duplája is . Cserébe gondoskodik az árkok kitakarításáról, vagy az utak rendberakásáról. Persze ott,ahol nincs magánkézbe??????
3448 hozzászólás
Olyan kérdésem lenne hogy GYMS megyébe vagy a környéken milyen áron lehet kiadni rétet bérbe HY/év, mert nekem idén nincs kapacitásom azzal is foglalkozni ezért átadnám másnak hogy azért kaszálva bálázva legyen.
Válasz #1096. hozzászólásra Köszönöm.
Válasz #1095. hozzászólásra
Felesbérletet, részesművelést nem kell kifüggeszteni.
Ki tudja, hogy a részesművelést ki kell-e függeszteni az új törvény alapján?
Két ember kétféleképp gondolja, mi a tapasztalat?
Válasz #1082. hozzászólásra
Én őstermelőként, azokról a kifizetésekről amik nem átutalással rendeződnek, hanem kp.-ben kiadási bizonylatot írattatok alá az átvevővel (használatba adóval) amin szerepel a gazd. év, település hrsz, és a kifizetés megnevezése.
Az 2013. évi CCXII. törvény szerint " A haszonbért időszakonként utólag, de legkésőbb a naptári év végéig kell teljesíteni" Ez érvényes a már korábban kötött haszonbérleti szerződésekre is vagy csak a 2014-ben megkötöttekre? Tehát aki eddig csak a következő évben fizetett(szerződésben ez volt), köteles-e mostantól már a tárgyévben fizetni. Köszönöm!
Válasz #1090. hozzászólásra
Földhivatali nyilvántartás szerint sehogy, de nem is kell, mehet minden a te neveden a támogatás is mivel CSG vagytok, egyedül a gázolaj jövedéki visszaigénylés kellhet az ő nevére, de az sem minden megyében.
Szeretnék érdeklődni,hogy milyen árban van Pátyon 1.5 hektárnyi szántóföld bérleti díja?
Előre is köszönöm.
a feleségem a családi gazdaság tagja és az ő tulajdonában lévő földterület melletti földet szeretnénk kibérelni. Mivel neki van előhaszonbérleti joga az ő nevén függesztenénk ki a földet, de utánna hogyan tudja nekem a földhasználatot átadni?????? segítségeteket előre is köszönöm!!!
Válasz #1086. hozzászólásra
nekem is ilyen problémám lenne de
ez biztos ?és a falugazdász is elfogadja majd?
Válasz #1087. hozzászólásra
Mi az,hogy emelkedik??Ha így haladnak a termény árak,földadó,stb.,évente csökkenni fog.
Makón és környékén mennyiért lehet földet bérelni 2015-ben ?
Évenként milyen mértékben emelkedik a bérleti díj?
Válasz #1084. hozzászólásra
Nem kell hozzá semmilyen extra dolog. Internetről lehet letölteni a földhasználati bejelentő lapot. Azt értelem szerűen kitölteni, majd azzal megkeresni a földhivatalt.
Haszonbérleti szerződés kitöltésekor a helyben lakóhoz valamint a földműveshez milyen paragrafust számot vagy betűt kell beírni?
Sziasztok!
Hol találok ilyen "szívességi megállapodást" vagy bérleti szerződést.
Nálunk is most jár le a földbérlet és mostmár a családban marad a használat.
Az apa tulajdonában lévő földet a lánya veszi bérbe.
Előre is köszönöm
mailben is jó: bogyoka60@gmail.com
Válasz #1079. hozzászólásra
A könyvelővel kell csináltatni átvételi elismervényt amin több adatnak szerepelnie kell és a bérbeadó írja alá a díj átvételekor.
Adószám és adóazonosító az lényeges hogy rajta legyen. Még az összeg nagysága és a kifizetés jogcíme legyen rajta a személyes adatok mellett.
Nyilvántartás a haszonbérleti díj kifizetéséről, ez a neve, ha minden igaz. Szerkeszteni kell egy word vagy excel dokumentumot.
Válasz #1080. hozzászólásra
Szerintem arra, amikor aláíratja a bérbeadóval, hogy átvette a bérleti díjat.
Válasz #1079. hozzászólásra

Arról gondolom tudsz, ha nem jogi személyiségű bérlőnek ( Zrt. kft stb...) adja ki a magánszemély a termőföldet bérbe, akkor azt köteles bejelenteni az illetékes ökormányzathoz. Amennyiben ezt elmulasztja, köteles megfizetni a szja adót!
Hiba van meg 5 éves haszonbérelti időtartam.
Üdv a földbérlet kifizetésére létezik valamiféle nyomtatvány. Ha igen honnan tudom kinyomtatni...??
Köszönöm...
Földhaszon bérletnek mi most a menete? Kell mennem ügyvédhez vagy megcsinálhatom nélküle is? Kitöltjük a földhaszonbérlet papírokat utána mi következik?
Válasz #1070. hozzászólásra
Idézet az új földtörvényből:
"
48. § (1) E törvény szerinti előhaszonbérleti jog nem áll fenn
a) a közeli hozzátartozók közötti,
b)...
haszonbérlet esetén.
"
Ez alapján szerintem haszonbérleti szerződés köthető, kifüggesztés nélkül a földhivatalban bejegyeztethető és ebből adódóan az erre kifizetett bérleti díj elszámolható.
A régi földtörvényben szó szerint ugyanez szerepelt, és akkor így működött a dolog.
Hoppá ..az eredeti kérdést csak most olvastam,,, értem így nem szóltam
Válasz #1074. hozzászólásra
néha az ügyvédek is túlzásba viszik
Dehogy kell kifüggeszteni, házastárs, testvér szülő, nagyszülő csak "szivességi használat" megállapodás kell és lehet menni az FH-ba
Válasz #1072. hozzászólásra

Nekem az ügyvéd azt mondta .Akkor is ki kell függeszteni....Csak vannak kedvezmények melyek a családtagnak kedveznek. Na az a helyzet, nyilván a falugazdászt is megkérdem.
Válasz #1072. hozzászólásra
a bérleti díjat miért ne lehetne elszámolni költségként?
Válasz #1070. hozzászólásra
Közeli hozzátartozók között nincs elővásárlási, előhaszonbérleti sorrend. Nem kell kifüggeszteni. Viszont költségként sem a vásárlást, sem a bérleti díjat nem tudjátok elszámolni.
Válasz #1069. hozzászólásra
5 hektár szántó 8 hektár legelő összesen 13hektár.
Üdv mindenkinek.....
Kérdés....
Anya a fiatal gazda lányának szeretné kiadni a földet. Igen kiadni, hogy a bérleti díj elszámolható legyen év végén. Egy ilyen szerződést ki kell e függeszteni? Ha igen megtámadhatja ezt más is? Esetleg milyen megoldást tudtok?
Köszi a válaszokat...
Válasz #1058. hozzászólásra
Hany hektár a190 aranykorona?
Válasz #1063. hozzászólásra

Müveld el tarcs rajta állatott és döntsd el magad mi a reális dij.

De nem irod a ha/ lehet 20,50,100,de akárhogy számolom karcsu.
Válasz #1065. hozzászólásra
Részesművelési szerződést nem kell kifüggeszteni, gondolom ezzel gépészkednek.
Az viszont hogy lehet ? Elvettek egy kb 30 hekis táblát egy több éve rajta dolgozó gazdától. Mivel valami bibi volt a szerződéssel. Most kifüggesztés nélkül (mivel még nem láttam) Átszáll 1 helyi sertéstartóra. Ki a Helyi nagy cég vezetőségének a pajtija.
Válasz #1061. hozzászólásra
Vasváriban azért nem rossz földek vannak.
Zalacsánynál van 11,5ha területem, fele szántó, fele rét! Bérbe adás esetén mi a reális bérleti díj? Tanácsokat, válaszokat köszönöm!
Az már nagyon sok szerintem 2000-2500 felett ireális .
ZVálasz #1061. hozzászólásra
Az ajánlat a termőföld haszonbérletre vonatkozik.
Földrészlet azonosító adatai: szántó; 11759 m2; 31,75 Ak
Település: Tiszavasvári
Helyrajzi szám: xxxxx
Haszonbér: 3500 Ft/Ak/év
Nálunk meg ez a gyakoribb,sajna
Válasz #1059. hozzászólásra
Kb 200 ezer.
Sziasztok. Lenne egy kérdésem. Mennyiért lehet kiadni egy 1,8 ha földet dinnyének úgy hogy van benne egy 40 méteres kút. Békés megyében van a föld. Köszönöm
Nálunk 10éves szerződésre ennyi a bérleti dij
Idióták!
Mi közük hozzá, hogy ki mennyiért adja bérbe földjét. Elvileg piacgazdaságban vagyunk. kereslet-kínálat van.
Az állami földek bérbeadása a korrupció melegágya.
Hogy lehet egy kalap alá venni a legjobb és legrosszabb földeket?
Tudja valaki mennyi lenne min. és max. ?
Válasz #1055. hozzászólásra Ha úgy fog müködni mint Szlovákiában évtizedek óta van, akkor itt csak adót fogsz fizetni, amit az önkormányzatok elkölthetnek, és cserében nemkapsz semmit. Mink is csak fizetünk a nagy semmiért.
Ha ez az újfajta adó az Önkormányzatok hatáskörébe fog tartozni, kiváncsi vagyok cserébe mit nyújt!!!
Igaz a díjnak nincs felsőhatára , így lehete ez majd később a duplája is . Cserébe gondoskodik az árkok kitakarításáról, vagy az utak rendberakásáról. Persze ott,ahol nincs magánkézbe??????

Válasz #1050. hozzászólásra
Erre sokan müködnek így.
Nem bérleti díj, de ha igaz, fájni fog!! önkormányzati földadó?!! cikk a lehetőségéről:http://fn.hir24.hu/gazdasag/2014/11/14/johet-a-foldado/#sl
Válasz #1051. hozzászólásra

bérlőm= bérbeadóm
Válasz #1050. hozzászólásra

azt a közel 70.000 ft/ha összeget.

""Szegény"" bérlő....
Csak azt nem értem, miért gazdálkodik az aki csak úgy
Nekem meg majd beleolvas valamelyik bérlőm a topicban és kezdődik a harcolás....
Sziasztok az egyik bérlő azt mondta nekem, hogy enyém az állami támogatás és ő használja a földet szerintetek?
Válasz #1047. hozzászólásra

"A Magyar Állam AK-ként 1250 Ft-ot kér a területeiért. Úgy gondolom ez reális."
A kereslet -kínálat alaptörvényét úgy látszik nem ismered.