Válasz szanberg #1078. hozzászólásáraÉn ezzel vetettem idén a repcét meg a kukoricát is az adott napon nincs elsodródás. Annyi csak hogy ha a parcella nincs befejezve akkor másnapra az első menetet el kell tolni 10-20cm el de utána jó. Ez ugye jobb mint az sf1 mert fizetős 300 euro/év.
Válasz Sz_Pisti #1065. hozzászólásáraMivel húztad? Csak mert h 130 lóig ajánlja. Meg inkább az a baj, hogy agyig leengedve bedúrnak ezek. Legalábbis itt
2éve űzöm az ipart annyit termelek mint aki 10-20éve csinálja olykor többet
1 naprám volt idén ami szintén jól sikerült
2 kukorica is
3 burgonya meg rekord lett itt
igaz idő jó volt de azért elég jól termeltem amiket olvasgatok meg jegyzetelgetek
Válasz Berkó_ #1053. hozzászólásáraÍgy van, egy erősebb kötött réteget nem fog áttörni, inkább elkanyarodik a gyökere. Főleg ha van egy erősebb eketalp.
Válasz Cafi #1044. hozzászólásáraPálca (gazdabot) meddig megy le?
A virágzás miatt minél hamarabb letárcsáznám ( már, ha a zöldítés miatt szükséges, egyébként zúzó azonnal) A lazítást csak, ha szükséges.
Válasz krokodil007 #1051. hozzászólásáraJavíts ki ha tévedek de sztem még nincs olyan sok tapasztalatod, legalábbis ez jön le a hozzászólásaidat olvasva. Nincs ezzel baj, de az hogy ne lazítózzon mert az olajretek megoldja ezt a problémát, több mint könnyelmű kijelentés, mintha tankönyvből, vagy a googleból olvastad volna. Sztem meg van Neked a tudásod, de a gyakorlat sokszor mást mutat, mint a tankönyv. Nálam az olajretek és a többi "talajlazító" növény inkább csak fenntartják a lazultságot, mint áttörje a tömör réteget. Szóval ha van eketalp, akkor oda lazító kell!
Válasz Cafi #1044. hozzászólásárasokan azt szokták hogy mulcsos géppel vagy szártépővel letolják majd tárcsa de mi 2x tárcsázzuk majd leszuántjuk mivel az orkán vicsorog az állományba és kurva sok idő lenne letolni úgy
lazitani felesleges mivel olajretek jól lazítja a talajt jól tudom neki megy le a legmélyebbre de mustárnak is jól behálózza a talajt
ha mégis lazítanál én mindenképpen lezárnám azért szerintem ha sokáig nyitva van elégé kiszáradna a talaj
meg lehet összetörköllik
Válasz Cafi #1044. hozzászólásáraÉn csak egy sor tárcsát adnék neki, aztán tavasszal már csak vetés. Ha tényleg olyan állomány tudott fejlődni, mint amit írsz, akkor lazítani sem feltétlenül kell.
van egy 10 ha-os területem, amit már 5 éve nem szántottunk
utolsó két évben búza volt benne
búza tarlót középnehéz tárcsával hántottuk
zöldítésként a minimális vetőmag mennyiséggel mustárt és olajretket vetettem bele, kb 2 hete járt le a 60 nap
kb 50-70 cm az állomány, virágzás után vagyunk éppen
a talaj felső 15-20 cm-es része eléggé száraz, kukorica tarlóhoz képest
középkötött, csernozjom talaj, 20 AK(ak érték mondjuk semmit se jelent)
2 éve volt lazítva
2 éves szálmából, és előző évek szármaradványaiból semmi sincs
idei szalma nagyon jól bomlik, szinte mindent átsző egy fehér penészes kinézetű anyag, vagy mikorrhiza, vagy nem tudom mi. de mintha a szalma szinte mindenhol rothadna és penészes lenne
arra gondoltam
kétszer megtárcsázzuk, a tarlóhántásos középnehéz tárcsával, kb 10-12 cm-re menne bele
2 menetre kivágná az összes zöldítéses mustárt és olajretket, jól bekeverné
majd, egy Agrisem Cultiplow-wal meglazítanánk 40-45 cm-en
ez a lazító semmit se hoz fel alulról, semmit se kever a talajon, csak megemeli 20 cm-t és visszaejti a helyére. Az visszaesést követően a talajszerkezet pedig töredezik, repedezik
lazító után pálcás henger van, ami csak mérsékelten zárja, tömöríti a talajt
így, amíg nem jön a sok eső, szellőzhetne, levegőzhetne
majd az őszi, téli csapadék mélyre hatolva tárolódna, a talajt érdemben visszazárná
lazított terület kb 5-10 cm-el egyenletesen magasabb felületű, mint egy lazítatlan tarló
köv évben kukoricát vetnék bele
Mit ronthatok el ezzel így?
Vagy hogy csináljam, ha nem akarom többet ezt a részt szántani?
Válasz szanberg #1041. hozzászólásáraCultust azért jobban félteném mint hogy ezzel összebxni...
A nagy tartályos Noranh féle vontatott folyékonyos kultit megveted vagy próbáltad??
Vagy ne is kultis hanem csak tárcsás?
Válasz bandigh #1040. hozzászólásáraMegvettem az 50/80-as csúcsokat a Cultusra, de nem a gyárit, hanem a Tigerét, kis köszörüléssel nagyon babán felrakható és bitang jól néz ki rajta. Azt mondták régebbi cultusosok, hogy jobban keveri főleg a kukoricát ez a kés az 50-hez képest.
most nem járja...tavasszal meg vissza, mert akkor meg kell nekem folyékony starternek, fogok rakni a kukoricákhoz, idén bár nem volt hideg vetéskor meg utána, mégis láttam a plusszt a foszforos magárokba juttatott starterektől, igaz a talaj vitte, mert volt olyan ami nem kapott és az lett a legjobb idáig, de ott meg jobban volt víz...és ha az nincs akkor semmi nem ér egy forintot sem...
Válasz Pilátus #1038. hozzászólásáraNitrosolom van még párezer liter, szerintem az a legjobb ráfújva a szármaradványra, nem illan el, legjobban befedi a felszínt egyenletesen, megfürdetve a bontandó tömeget. Csak nem elég, de lehet elfújjuk ami megmaradt, ameddig tart...
7485 hozzászólás
Válasz Dns8 #1084. hozzászólásárailyen korán kezdesz?
Válasz Peti 8310 #1081. hozzászólásáraIgen az a terv
Válasz szanberg #1078. hozzászólásáraÉn ezzel vetettem idén a repcét meg a kukoricát is az adott napon nincs elsodródás. Annyi csak hogy ha a parcella nincs befejezve akkor másnapra az első menetet el kell tolni 10-20cm el de utána jó. Ez ugye jobb mint az sf1 mert fizetős 300 euro/év.
Válasz Dns8 #1074. hozzászólására
Válasz Dns8 #1073. hozzászólásáraBúza megy majd bele?
Válasz Sz_Pisti #1061. hozzászólásáraMilyen sebességel húzod?
Akkor 130ló elvinné 45cm mélyen ezt a pinochiot?
kösz a válaszokat!
Kb 20-25 cm-re tudom lenyomni a köracélt, azalatt mint a beton.
Válasz Dns8 #1077. hozzászólásáraMennyit sodródik el?
Hosszú táblán észrevenni ha így minden második-harmadik fogásra fordulsz?
JD SF1-es jel eléggé elcsúszik ilyenkor, vetni nem lenne jó...
Válasz szanberg #1075. hozzászólásáraIgen rtx
Válasz Gatti #1067. hozzászólásáraTárcsázd csak be, felesleges szántani.
Válasz Dns8 #1074. hozzászólásáraRange point!?!
Válasz Dns8 #1073. hozzászólására
Válasz Peti 8310 #1072. hozzászólásáraSzia rapidos jd 8110 18 cm 9.el
Válasz Dns8 #1071. hozzászólásáraSzia!
Milyen mélyen, mivel és milyen gyorsan húzod?
Válasz Dns8 #1070. hozzászólására
[kep1]
Válasz bandigh #1066. hozzászólására6630
nekem ilyen lett a napraforgó föld, tavasszal megy majd bele a kukorica.

Van egy másik tábla ott a búza föld lett meglazítva oda még megy kis egy kevés szerves trágya majd sekélyen meg lesz szántva.
Válasz Sz_Pisti #1065. hozzászólásáraMivel húztad? Csak mert h 130 lóig ajánlja. Meg inkább az a baj, hogy agyig leengedve bedúrnak ezek. Legalábbis itt
Válasz bandigh #1064. hozzászólásáraA lazító biztos nem, tavaly már kipróbáltam
Válasz Sz_Pisti #1063. hozzászólásáraÉs lehet a lazító is
Válasz szanberg #1062. hozzászólásáraEzek most kapnak 1 sor tárcsázát és vetünk bele, azért megyek sekélyebb én
A tavasziak alá 45-50 cm lesz, de ahhoz kevés lesz szerintem a kis Fendt
Válasz Sz_Pisti #1061. hozzászólásáraÍgy marad tavaszra?
Nekem a Cultus talán egy cseppet jobban bedolgozza, de nagyjából hasonló végülis a történet, ha learatunk nekieresztem a tarlóknak
Válasz szanberg #1060. hozzászólásáraFendt 312

Pinochio 250/5
Kb 30 cm
Válasz Sz_Pisti #1059. hozzászólásáraMit húzol magad mögött???
Mai munka

Válasz szanberg #1057. hozzászólására
Ráér az még! Amúgy meg nem hiszem, hogy sok ideje lenne fórumot olvasni. 
Válasz Feri #1050. hozzászólásáraÉn nem kaptam még meg a takarókat, neked küldte Norbi?

Norbi! Figyelem!
Válasz Berkó_ #1053. hozzászólásáraén homokon olajretek után biztos nem lazítom meg
4-5 évente meghúzóm és kész de neki nem homok tudom
2éve űzöm az ipart annyit termelek mint aki 10-20éve csinálja olykor többet
1 naprám volt idén ami szintén jól sikerült
2 kukorica is
3 burgonya meg rekord lett itt
igaz idő jó volt de azért elég jól termeltem amiket olvasgatok meg jegyzetelgetek
Válasz Berkó_ #1053. hozzászólásáraÍgy van, egy erősebb kötött réteget nem fog áttörni, inkább elkanyarodik a gyökere. Főleg ha van egy erősebb eketalp.
Válasz Cafi #1044. hozzászólásáraPálca (gazdabot) meddig megy le?
A virágzás miatt minél hamarabb letárcsáznám ( már, ha a zöldítés miatt szükséges, egyébként zúzó azonnal) A lazítást csak, ha szükséges.
Válasz krokodil007 #1051. hozzászólásáraJavíts ki ha tévedek de sztem még nincs olyan sok tapasztalatod, legalábbis ez jön le a hozzászólásaidat olvasva. Nincs ezzel baj, de az hogy ne lazítózzon mert az olajretek megoldja ezt a problémát, több mint könnyelmű kijelentés, mintha tankönyvből, vagy a googleból olvastad volna. Sztem meg van Neked a tudásod, de a gyakorlat sokszor mást mutat, mint a tankönyv. Nálam az olajretek és a többi "talajlazító" növény inkább csak fenntartják a lazultságot, mint áttörje a tömör réteget. Szóval ha van eketalp, akkor oda lazító kell!
Válasz Cafi #1044. hozzászólásárasokan azt szokták hogy mulcsos géppel vagy szártépővel letolják majd tárcsa de mi 2x tárcsázzuk majd leszuántjuk mivel az orkán vicsorog az állományba és kurva sok idő lenne letolni úgy
lazitani felesleges mivel olajretek jól lazítja a talajt jól tudom neki megy le a legmélyebbre de mustárnak is jól behálózza a talajt
ha mégis lazítanál én mindenképpen lezárnám azért szerintem ha sokáig nyitva van elégé kiszáradna a talaj
meg lehet összetörköllik
HA nem akarsz szántani szártépő tárcsa
Válasz szanberg #1049. hozzászólásáraSzia,Szamberg
a takarók,még nincsenek felszerelve,én is megvettem a Norbitól,sávműveléshez elengedhetetlen.
Válasz Pilátus #1043. hozzászólásáraMegvettem! Sávműveléshez vetés előtt tudok injektálni sávba, illetve minden kapás mellé tudok állományba. Jó cucc.

A TMMG szerint és a zöldítés megengedi (szerintem), inkább nem művelném feketére a talajt. (kaszálás, szárzúzás stb).

Tavasszal állapottól függően vetés, gyomirtózás, műtrágya kijuttatás.
ha igazán tanulni akarsz, akkor kísérletezz több módszerrel.
Egy részét lazítanám 32 cm-re.
Válasz Cafi #1044. hozzászólásáraKét tárcsa helyett, zúzás + tárcsa, a többi jó.
Válasz Cafi #1044. hozzászólásáraÉn csak egy sor tárcsát adnék neki, aztán tavasszal már csak vetés. Ha tényleg olyan állomány tudott fejlődni, mint amit írsz, akkor lazítani sem feltétlenül kell.
Válasz Cafi #1044. hozzászólásáraÍgy jó. Tudod te.
tanácsot kérnék
van egy 10 ha-os területem, amit már 5 éve nem szántottunk
utolsó két évben búza volt benne
búza tarlót középnehéz tárcsával hántottuk
zöldítésként a minimális vetőmag mennyiséggel mustárt és olajretket vetettem bele, kb 2 hete járt le a 60 nap
kb 50-70 cm az állomány, virágzás után vagyunk éppen
a talaj felső 15-20 cm-es része eléggé száraz, kukorica tarlóhoz képest
középkötött, csernozjom talaj, 20 AK(ak érték mondjuk semmit se jelent)
2 éve volt lazítva
2 éves szálmából, és előző évek szármaradványaiból semmi sincs
idei szalma nagyon jól bomlik, szinte mindent átsző egy fehér penészes kinézetű anyag, vagy mikorrhiza, vagy nem tudom mi. de mintha a szalma szinte mindenhol rothadna és penészes lenne
arra gondoltam
kétszer megtárcsázzuk, a tarlóhántásos középnehéz tárcsával, kb 10-12 cm-re menne bele
2 menetre kivágná az összes zöldítéses mustárt és olajretket, jól bekeverné
majd, egy Agrisem Cultiplow-wal meglazítanánk 40-45 cm-en
ez a lazító semmit se hoz fel alulról, semmit se kever a talajon, csak megemeli 20 cm-t és visszaejti a helyére. Az visszaesést követően a talajszerkezet pedig töredezik, repedezik
lazító után pálcás henger van, ami csak mérsékelten zárja, tömöríti a talajt
így, amíg nem jön a sok eső, szellőzhetne, levegőzhetne
majd az őszi, téli csapadék mélyre hatolva tárolódna, a talajt érdemben visszazárná
lazított terület kb 5-10 cm-el egyenletesen magasabb felületű, mint egy lazítatlan tarló
köv évben kukoricát vetnék bele
Mit ronthatok el ezzel így?
Vagy hogy csináljam, ha nem akarom többet ezt a részt szántani?
Válasz szanberg #1041. hozzászólásáraCultust azért jobban félteném mint hogy ezzel összebxni...
A nagy tartályos Noranh féle vontatott folyékonyos kultit megveted vagy próbáltad??
Vagy ne is kultis hanem csak tárcsás?
Válasz bandigh #1040. hozzászólásáraMegvettem az 50/80-as csúcsokat a Cultusra, de nem a gyárit, hanem a Tigerét, kis köszörüléssel nagyon babán felrakható és bitang jól néz ki rajta. Azt mondták régebbi cultusosok, hogy jobban keveri főleg a kukoricát ez a kés az 50-hez képest.
Válasz bandigh #1040. hozzászólásáraja, csak azt ki kell építeni, szerelvényezni próbálni baxakodni…
most nem járja...tavasszal meg vissza, mert akkor meg kell nekem folyékony starternek, fogok rakni a kukoricákhoz, idén bár nem volt hideg vetéskor meg utána, mégis láttam a plusszt a foszforos magárokba juttatott starterektől, igaz a talaj vitte, mert volt olyan ami nem kapott és az lett a legjobb idáig, de ott meg jobban volt víz...és ha az nincs akkor semmi nem ér egy forintot sem...
Válasz szanberg #1035. hozzászólásáraCultusra is mehet a tartály meg a többi cucc
Válasz Pilátus #1038. hozzászólásáraNitrosolom van még párezer liter, szerintem az a legjobb ráfújva a szármaradványra, nem illan el, legjobban befedi a felszínt egyenletesen, megfürdetve a bontandó tömeget. Csak nem elég, de lehet elfújjuk ami megmaradt, ameddig tart...
2 mázsa karbamid na aaz bont mindent és nem kell szakakaszolni"!
Válasz szanberg #1035. hozzászólásáraÜltess fel az orrsúlyra egy embert háti permetezővel és meg van oldva a gond

Inkább fújd KI magad és hagyd a francba...