Nyerj Volkswagen Amarokot vagy iPadet! Regisztrálj és indulj a nyereményjátékon!
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Erdészeti gép támogatás és pályázat új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Cirok termesztése új
- Gaspardo vetőgép-munkaeszközök. új
- Agrárjog új
- Fóliasátor építése, művelése új
- Zene, ami boldoggá tesz... új
Cikkajánló

Drágul és lassul a vendégmunkások behozatala – mi lesz az idénymunkákkal?
A román kormány friss sürgősségi rendelete kötelező letéthez és egy új, központi...

2641 hozzászólás
Válasz Zoli1437 #2484. hozzászólásáraEgyébként alapvetően a dolgot máig az mérgezi, hogy - jól láthatóan - a napló működését nem a mezőgazdasági munkák hétköznapi gyakorlata alapján készítették, és fejlesztik.

Hanem az alapján, hogy egyrészről az ellenőrzést végző szervek számára milyen információk kellenek, más részről pedig az ágazatban "képződő" információk a kormányzat és - valószínűleg, nem hivatalosan - a politikai klientúra integrátorai számára elfogadható formában legyenek rögzítve.
Mivel láthatóan ezek voltak a prioritások, ezért éreztük eleinte, de sok szempontból még most is, mintha az e-gn használata során kerékbe törnének minket.
Válasz Zoli1437 #2484. hozzászólásáraA támogatás jövedelempótlási célú, az európai termelés versenyhátrányai miatt (főként a magasabb megélhetési- és bérköltségek miatt). Tehát ha korrektek akarnának lenni, akkor plusz követelmények nem járnának mellé. Egy ideje már ezt igyekeznek fellazítani, de akkor egyenek földet, vagy fakérget a rohadékok.
Mellesleg a naplót vezeted. Ha beírtad, hogy permeteztél ezzel, vagy azzal a növényvédőszerrel, akkor történt növényvédőszeres kezelés, egyébként meg nem. Ugye, hogy nem bonyolult? Erre lehet egy rohadt egyszerű SQL query-t írni, és nem kellene miatta a hülye parasztot csuklóztatni.
Válasz VMisi #2485. hozzászólásáraNa basz, írram egy litániát, erre nem ment be. Akkor újra nagyjából:
Tavaly is így ment, így is csináltam, rendben átment.
EK-ban kell a nyilatkozatot tenni, ha van olyan vállalásod, nem minden AÖP vállalás jár vegyszer megkötéssel.
Hogy miért dönteti el előre?
Jó kérdés, talán mert ez a jelenlegi állapot, tavasszal már új naplóban új év, ott majd vissza kapcsoljuk. Ennek a csiki-csukinak amúgy szerintem sincs sok értelem.
Aki konvencionálisan gazdálkodik, annál miért ne lehetne végig "történt kijuttatás", jó eddig még nem, de majd fog történni nagy valószínűséggel, minum egy gyomirtás mondjuk, ha más nem is vagy csávázott vetőmag.
Válasz Zoli1437 #2487. hozzászólásáraIgazad van, nem figyeltem, tényleg arra.
Válasz VMisi #2485. hozzászólásáraEz az előző évre vonatkozik.
Válasz VMisi #2485. hozzászólásáraA kérdőjelek helyén emojik voltak eredetileg.
Válasz A.I. #2483. hozzászólásáraÉn is megnéztem, nekem is van hibaüzenet, át is állítottam amin tavaszi lesz.
Viszont most láttam ezt: (Idáig az egn-ről beszéltünk, ez meg ek, de lesz itt kavarodás.)
✅ Megnyílt a lehetőség a növényvédelmi kezelésekkel kapcsolatos nemleges nyilatkozatok ✍️???? megtételére az
???? Agro-ökológiai Program (AÖP),
???? AKG TK 2024, valamint
???? ÖKO TK 2024
támogatások esetében.
⚠️ Amennyiben a gazdálkodó ???????????????? nem juttat ki növényvédőszert ???? egyik, a felsorolt jogcímekkel érintett tábláján sem, akkor is szükség van egy nemleges nyilatkozat megtételére.
????️ A nyilatkozat megtételére az Egységes kérelem adatváltozás bizonylat keretében 2026. január 2. – 2026. február 2. között van lehetőség.
Amúgy meg miért kell ezt előre eldönteni? Majd ahogy adja.
Válasz Praetor #2478. hozzászólásáraVan támogatás, ahol elvárás egy nyilatkozat, hogy nem történt kezelés.
Ez a nyilatkozat. Úgy próbálják csinálni, hogy biztosan meglegyen és jó legyen.
Válasz Rabó001 #2479. hozzászólásáraKözben ránéztem, amiket 2 napja átváltottam nem történt kijuttatásra, így már nincs hibaüzenet.
Jan 31-el zár, így majd utánna lehet szerintem is újat nyitni.
Vannak téziseim, hogy miért van ez a vegyszer ide-oda dolog kitalálva, de nem éri meg ezzel foglalkozni, ha így kérik, akkor így csinálom.
Válasz Praetor #2478. hozzászólásáraAlapból, mikor veszed fel a főnövényt ki pipa van, de ugye aki konvencionálisan gazdálkodik, annak be pipa kell.
Tavaly benéztem, akkor még nem engedte a történt kijuttatásra átkapcsolni. Aztán néhány panaszkodó e-maillel később rájöttek, hogy ez így nem jó.
Megnyitották a lehetőséget. Csak nehogy tavasszal megint így legyen.
Agyrém.
Válasz Rabó001 #2480. hozzászólásáraEzek maguk sem tudják, hogy mit akarnak...
Válasz Praetor #2478. hozzászólásáraSzerintem is. Meg most már naptári évre vonatkozik, nem növényre, de ez a része mégis növényre akkor.
Válasz A.I. #2476. hozzászólásáraAz újat megnyitni meg majd január 31. után lehet? Persze még nem hiányzik, ráér az.
Válasz A.I. #2476. hozzászólásáraEz az egész növényvédelmi kezeléses bepipa-kipipa egy baromság. Miért kell ilyen hülyeséggel szívatni a népeket?!?
Válasz Rabó001 #2474. hozzászólásáraNekem nem engedi. Lehet, hogy valamit kéne tennem az előző naplóval.
Válasz Rabó001 #2475. hozzászólásáraHiba, hát hiba szerinte, csak az a szép, hogy tavasszal még első feltöltött növényvédelemnél még vissza kell kapcsolni, mert úgy így nem tudsz erre a párcellára növényvédelmet felvinni
!
Tavaly vagy tavaly előtt volt már nem is tudom, ott még amikor felvettem a főnövényt, automatikusan a "nem történt kijuttatás" volt-van bejelölve.
Tökömsefigyelte. Csak mikor vittem volna fel az elsőt és nem engedte, persze átváltani nem lehetett a véglegesítettet, mint most már lehet. Lett is gyorsan új őszhajszálam.
EK-t csak a beadási időszak zárása után tudod majd júniusban szinkronizálni, addig enged így dolgozni, utánna viszont nem enged majd csak akkor, ha majd szinkronizálod.
Válasz A.I. #2468. hozzászólásáraNa megnéztem. Nekem is volt ez az üzenet. És úgy csináltam ahogy mondtad, az összes következő évi kultúrát átállítottam "nem történt kezelés"-re. Remélem jó lesz. Köszi.
De én pl. ezekre az üzenetekre sose kattintottam rá, hogy megnézzem. De ha egyszer hibajelzés, akkor miért nem úgy van megcsinálva, hogy feldobja automatikusan a hibaüzenetet, akkor is ha nem kattintok rá, mert így igazából semmi nem figyelmeztet arra, hogy HÉÉ TEEEEE, EZ ÍGY HIBÁS!!!
Az nem gond, hogy a jövő évi kultúráknál át van húzva az EK szinkron ikon? Azt majd csak az EK beadás után lehet szinkronizálni, vagy magát szinkronizálja, a fene se tudja már ezt.
Válasz Praetor #2471. hozzászólásáraMég nem lehet létrehozni az idei évet?
Válasz Zoli1437 #2472. hozzászólására
Válasz Praetor #2471. hozzászólásáraTúl gyors vagy. Nem tudják követni a tempódat. :-)
Az idei talajmunkákat nem tudom felvinni az e-gn-be.
Válasz Rabó001 #2469. hozzászólásáraNekem aöp van, bár nem vegyszermegkötéssel kapcsolatos.
.
Mindegy is, most átjavítottam, holnap megnézem, ha megszünik a hibaüzenet, akkor úgyhagyom.
„Ésszel Oroszországot fel nem érheted... Oroszországban csak hinni lehet.” na ez az egész napló is valami ilyesmi
Válasz A.I. #2468. hozzászólásáraVan egy cikk, itt az agroinformon, szerintem erről szól. De ott fel vannak sorolva jogcimek, akg, oko, aöp, stb..., szerintem csak azoknak kell, nekem meg csak az alap van.
Válasz Rabó001 #2466. hozzászólásáraSzia
Ránéztem.
Rá mész az aktív évre, azon belül a "Termőhelyek, hasznosítások és műveletek"-re.
Találsz ott egy zöld mezőben egy "e-Gazdálkodási napló ellenőrzés üzenetek" megnevezésű gombot.
Arra kattints és ott kiírja szerinte mi nem jó a naplódban. Ha nincs üzenet, akkor kész vagy.
Az a baj, ha meg is csinálod másnap ellenőrizni kell mert éjszaka frissül és csak másnapra törli vagy adja be az új üzenetet.
Válasz Rabó001 #2466. hozzászólásáraIgazából az én naplóm is készen van, mondhatni napra készen vezettem minden részét.
Bejelentkezéskor hozzá, felsorolja a parcellákat hasznosítási kóddal, meg azzal valami olyasmi szöveggel, hogy sem vegyszeres nem történt sem nemleges nyilatkozat tétel.
Nekem sincs még "kijavítva", holnap rászánom magam, átváltok "nem történt kijuttásra", aztán úgy egye meg a fene ahogy van.
Tavaly is volt valami, aminél azoknak volt első ránézésre szívás, akik tisztességesen napra készen vezették, de aztán helyretették, így nem kellett duplán dolgoznunk.
Hibaüzenetet, meg lehet önellenőrzést futtatni, de ezt konkrétan főoldalon hozza.
Holnap ránézek, vagy ma este ha lesz kedvem, aztán írok.
Válasz A.I. #2463. hozzászólásáraÉs azzal mi van, aki megcsinálta, ugyanígy, és nem jelzett hibát? Nem nézegeti naponta. Én is már rég megcsináltam, letoltottem, ki is nyomtattam, nem nézegetem hogy nem ad-e utólag hibauzenetet. Vagy hova küldi az ilyen üzenetet?
Úgy csináltam ahogy írtad. Felvettem az új kultúrákat, bejelöltem a permetezést is, de eddig mindegyiken csak talajmunka volt. De szerintem ez nem gond. A kérdezőnek is más lehet a gond.
Válasz ravaszparaszt #2464. hozzászólásáraNincs mit.
Nem is az a baj, hogy szántas az utolsó, hanem, hogy annál a növénynél még nem volt vegyszeres bejegyzés, és ezért "sípol", mert mi bejelöltük, hogy lesz. Hát ugye lesz is az a terv.
Én is valamelyik nap belépek már és kijavítgatom ezeket, mert ez ugye "hatalmas" hiba a program szerint.
Válasz A.I. #2463. hozzászólásáraKöszönöm! Teljes mértékben megfejtetted ezt a rejtélyes problémát. Tényleg szántás az utolsó művelet a következő évi főnövénynél. Javítani fogom addig amíg nem történik növényvédelem rajta.
Válasz ravaszparaszt #2460. hozzászólásáraSzia.
Ilyen "hiba" nálam is van.
Vagyis pontosan kicsit kevés az adat, amit leírtál, így csak tippeltek, hogy az lehet mint nálam.
Röviden:
Betakarítás után, az új műveleteket már új kultúrához, főnövényhez viszed fel.
Amikor az új főnövényt felveszed, mint következő évit, akkor kérdezi a növényvédelmet. Be is jeleölöd ugye, hogy lesz a területen. Csakhogy Te mondjuk csak szántottál pl a kukorica földeden tavasz alá, kémiai növényvédelmet nem végeztél, így ő reklamál(ne kérdezd miért, mert ugye majd fogsz tavasszal permetezni az a terv), hogy EK felületen nemleges nyilatkozatot tegyél.
Ezt neked(ünk) nem kell, át kell állítani "nem történik kezelésre", majd tavasszal vissza kapcsoljuk "történik kezelésre". Nem túl elegáns, nem is tudom mi csinálunk-e valami rosszul, vagy csak a program tud ennyit. (Nekem ezt javasolta a falugazdász.)
Nekem is van vagy 10 ilyen parcella, mert ahol vetettél őszit és csávázott volt, ott ha felvitted, akkor meg is volt az első növényvédelem.
Erről lehet szó nálad is?
Válasz ravaszparaszt #2460. hozzászólásáraBeadás után mindig mentsd le a gépedre az aktuális naplót! Aztán ha ilyen van,tudod bizonyítani a tényleges beadást!
Válasz ravaszparaszt #2460. hozzászólásáraÜdv. Gondolom kilépés előtt mentetted, vagy beadtad adatokat. Nézz rá ott vannak a kezelések a hasznosításnál?
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni GN naplóval kapcsolatban. Kaptam ellenőrzési üzenetet, hogy egyik termőhely hasznosításon sincs növényvédelmi kezelés művelet sem és nincs bejelölve a növényvédőszer mentesség nyilatkozat sem. Mindegyik táblán végeztem növényvédőszeres kezelést és be is van írva a naplóba. Be van jelölve a növényvédőszeres kezelés nyilatkozat is. Kérdeztem a falugazdászt is de nem tudott rá mit mondani. Szerintetek mi lehet a hiba?
Köszönöm a segítséget előre is!
Válasz Zoli1437 #2458. hozzászólásáraEz is egy jó megoldás. Eszembe nem jutott, hogy a törlés indoklásnál lehet beírni akkor a megjegyzést, mi is történt az adott kultúrával. Köszi!
Válasz sulla #2456. hozzászólásáraSzerintem mindent lehet szerkeszteni egészen a beadásig.
Az idei évre beírod amit csináltál.
Következő évben törlöd a fő növényt az összes idei munkával és indokolod a váltás okát. majd létrehozod a fő növényt azzal ami ténylegesen lesz.
Az ideiben megmarad amit csináltál és az oka. Törlésnél a váltás indoklása. Naplóban meg a tényleges.
Ha csak a fő növényt szerkeszted át ott marad a permetezés előtte egy olyan szerrel ami nem való a növényhez. A program esetleg bele zavarodik és magyarázkodhatsz.
Válasz sulla #2452. hozzászólásáraAnno mindenkinek azt mondtuk, hogy a GN-t naprakészen kell vezetni.

A többség az aktuális évre kinyomtatott papírokat töltötte ki.
Majd ez alapján töltöttük fel amit kellett.
Később bevezetésre került az, hogy aki tehette mindent számítógépen csinált magának .
A gazdálkodási évet változtatták már többször .(szeptember vagy december vége).
Minden változtatáskor gondoltunk egy furcsát.
Válasz Rabó001 #2453. hozzászólásáraÉv elején úgy volt, hogy az új napló nyitásánál át kerültek az előző éviek az újba, de hogy a régi zárása és az új nyitása között lehet-e módosítani az jó kérdés. Ha jól emlékszem az új nyitásáig papíron vezettem mindent, utána írtam az eGNbe.
Az összesítő nálam sem tökéletes.
Válasz A.I. #2454. hozzászólásáraAkkor nem variálom túl a dolgot.
A talajmunkát kb így gondoltam én is. Egy sekély tárcsa elég a szernek növényvédős szerint.
Válasz sulla #2452. hozzászólásáraTúl gondolod szerintem.
Én már mindenhová betettem az új kultúrát, a talajmukákat már ahhoz vezettem fel.
Ellenőr a naplódban a permetezési naplót fogja nézni, már ha nézi. Kincstár EK felületből dolgozik tudtommal.
Én a helyedben semmilyen talajmunkát nem csinálnék.
Tavasszal egy kombinátor és vetés, vagy kombinátor se, attól függ mit tud a vető és milyen lesz a talaj.
Illetve meg kell annak a szernek a papírját nézni, nem kell-e esetleg sekélyen szántani miatta, vagy hogy mi hogyan vethető használata után, nehogy megint üssön.
Mivel előjött a téma. A felvitt jövő évi kultúrát lehet majd módosítani akkor is, ha lezárják majd a 2025-ös naplót?
Másik: nekem az összesítő hektárt az elejen rosszul számolja. Idén lett új területem, fel is vettem, idei ek-val szinkronizálva lett, de a tavalyi hektárt írja. A nitrát érzékeny területnek viszont az újat, ami egyenlő az összes területtel, mert mind érintett.
Válasz A.I. #2450. hozzászólásáraRendben. Megpróbálok majd új kultúrát felvenni, de mivel tavaszi lesz a következő, akkor csak jan. 31. után venném fel az jó lehet?
Az fura az egészben, ha belegondolok, hogy egy ellenőr megnézi a naplót mikor már fent lesz a köv. kultúra és a régi is benn marad a naplóban, vajon egyértelmű-e neki, hogy azért van másik is mert az őszi valamilyen oknál fogva nem sikerült... Nem tudom van erre külön egy megjegyzés rovat az adott kultúránál? De lehet, hogy csak én gondolom túl.
Egyébként mákot vitte ki a gyomirtója.
Válasz sulla #2449. hozzászólásáraA jövő évi kultúrát simán át lehet írni, ki se kell törölni. Ha nem zárod le a naplót, akkor mindent lehet benne torolni, átírni rni. Pont ma irkaltam benne én is, nem hagyom a végére. A jövő évi kultúra felvételénel láttam valami vis maior lehetőség dolgot, de nincs lényege.
Válasz sulla #2449. hozzászólásáraVismajort EK felületen jelentenél.
Ne keverd be, kár lenne.
Vegyél fel új kultúrát, ha nem engedi, mert már egy van felvéve, mert ugye van, akkor még módosítsd azt ami fel van véve.
Vagy mondok még jobbat.
Hagyd ahogy van, majd EK kérelem felületen add meg azt ami valójában lesz és a szinkronizáláskor úgyis automatikusan ki fogja cserélni a rendszer, ha jól gondolom, vagy akkor jelzi, hogy nem egyezik a kettő és javítsd!
Addig meg, ha valamit csinálsz, vezess fel nyugodtan folytatólagosan.
(Azért kérdezz meg falugazdászt is)
Mi ment amúgy félre? Repce nem kelt?
Sziasztok!
eGN-be hogyan kell felvinni azt, amikor az őszi vetés nem kelt ki/kipusztult valami ok miatt? A talajmunkák, műtrágya, vetés, gyomirtás mindet felvittem de nem hagyom meg a kultúrát. Tavaszi megy helyette.
Esetleg megtárcsázom azt beírom, majd felveszek egy új kultúrát?
Vis maiort nem szeretnék mert akkor csúszhat a támogatás.
Szakik!

Van egy 8 hektáros táblám, ami patak partján fekszik.
A patak szélén 0,6 hektárt benőtt a nádas és erre nem szoktam kérni támogatást és kivették a támogatható területekből.
Hogy lehetne ezt megint támogathatóvá tenni és ha ezt a területet NAD01 hasznosítási kóddal beírom az EK kérelembe, akkor ezt talán még nem termelő tájképi elemnek is ellehet számolni vagy valahogy a HMK8-nál figyelembe lehet venni?
Válasz uff #2445. hozzászólásáraVetéssel kijuttatsz vetőmagot is meg csávázószert is ami itt a növényvédő szer.
Egyébként mindegy, hogy Te hogy érted az a lényeg, hogy az ellenőr hogy érti és neki egyértelmű.
De nem kell ezt túlparázni, a vízvédelmi sávok területét le kell vonni az összterületből és annyit kell beírni növszer kijuttatásnál is és műtrágya stb..., kijuttatásnál is. Tehát ha a táblád 20 hektár a sáv meg 1 hektár akkor 19-re ment csávázószer.
Tök mindegy mit szórsz ki, DDT-vel is permetezhetsz, csak ne írd be a naplóba, ezeknek csak a papír számít.....
Válasz uff #2445. hozzászólásáraSzia
Vetőmagon található csávázószer kijuttatása a vetés.
Én így értelmezem és alkalmazott, kezelem a dolgot.
Ha meg vízvédelmi sávba lógsz, oda saját fogott mag lett vetve, már ha érted.
Amúgy legtöbb csávázószer 5 méteres, az nem vészes, kivéve, ha van rajta karbamid mondjuk, mert az szívás-50 méter.
Válasz Pont #2444. hozzászólásáraköszönöm, de még nem értem, itt kijuttatásról van szó, nem pedig vetésről, ez nem egyértelmű megfogalmazás, ha csak ez a belinkelt rész vonatkozik.
9. A felszíni vizek mentén vízvédelmi sávok kialakítása – HMKÁ 4. előírás
13. § (1) A víztestek mentén vízvédelmi sávokat kell kialakítani, amelyekre nem juttatható ki műtrágya, szervestrágya, növényvédő szer, talajkondicionáló készítmény és növénykondicionáló készítmény
a) a völgyzáró gátas halastavak esetében a partvonaltól mért 5 méteres sávban,
b) a MePAR-ban grafikusan megjelölt 5000 négyzetméter feletti állóvizek partvonalától mért 20 méteres sávban, valamint
c) a MePAR-ban grafikusan megjelölt egyéb felszíni vizek partvonalától mért 5 méteres sávban, amely 3 méterre csökkenthető, ha a mezőgazdasági művelés alatt álló tábla 50 méternél nem szélesebb és 1 hektárnál kisebb területű.
(2) A szervestrágya esetében a meghatározott védőtávolságok nem vonatkoznak a legeltetett állatok által elhullatott trágyára, ha az az itatóhely megközelítése miatt következik be.
(3) Ha a mezőgazdasági termelő az (1) bekezdés c) pontja szerinti területet szántóföldi termeléssel nem érintett vízvédelmi sávként figyelembe kívánja vetetni, a védőtávolság 5 méter alá nem csökkenthető.
Válasz uff #2442. hozzászólásárahttps://njt.hu/jogszabaly/2024-16-20-7R
HMKÁ 4.
Válasz VMisi #2441. hozzászólásáraigen, csak az a kurva plusz gomb nem volt ott, mire rájöttem, hogy véglegesíteni kell a táblát vagy mit... kurva fasza ez a rendszer még mindig.
Meg tudná mondani valaki, hogy 5 méteres vizdelmi sávba fémzárolt gombaölövel csávázott napraforgót vetek akkor, melyik rendeletet szegem meg? a vízvédelmi sávok területén nem végezhető növényvédelmi kezelés,Vetés lehetséges, de csak csávázatlan vetőmaggal
ebben a cikkben találtam: https://mezohir.hu/2025/11/09/agrar-gazdalkodasi-naplo-hibak-mezogazdasag/ és milyen szankcióra számithatok, ha mégis megteszem