Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- UNHZ 500 új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- Monosem NG új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Milyen körbálázót? új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Epertermelés új
- Szántóföldi permetezőgépek új
- Lucerna telepítése, termesztése új
Cikkajánló

Választás 2026 - Sulyok Tamás: rendben lezajlott a választás
Rekord választói aktivitás mellett zajlott le a voksolás.
1644 hozzászólás
Válasz Pondoray Béla Bütyök #1643. hozzászólásáraKöszönom a magyarazatod. Ami nekem hianyzik a mg fedvenyek akar shp akar mas formatumban. Ehhez egy dirthy link ? Akár privatba kuldve is. Nekem n. kiserletre se sikerult hozza ferni . Egyik bongeszo fejlesztoi beallitasain keresztul sem.
Válasz Szfapa #1641. hozzászólásáraHa nem érted, akkor megpróbálom elmagyarázni. A Cöveket kitűzésre használtam, megjegyzem, kiválóan működött, az extra funkciói (vonalhosszabbítás, stb.) sokat segítettek. Kezdjük az elején: ha ma Mo.-on egy hrsz koordinátáit szeretnéd megszerezni akkor vagy megveszed, vagy beszerzed a „szürke zónából”. A végeredmény mindenképpen EOV koordináta lesz. A Cövek pedig vagy .kml, vagy .shp formátumban fogadja a bemenő adatokat. A .kml egyszerűbb, nem kell 3 fájl, nem kell tömöríteni zip-be, szóval időt spórol meg. Ennyi. Az már csak hab a tortán, hogy nem kell a koordináták átváltásával törődni, mert a hivatalos EOV/ETRF2020 átszámítást használja. Egyszerű és nagyszerű. Pont. Én is használom a qfield-et, az SW Maps-et, a MobileTopographert, stb, de MrPoke írt egy „svájci bicskát”. Jó, és hasznos.
Válasz Szfapa #1641. hozzászólásáraCövek EOV, ETRS89 ben is dolgozik.
És tudja menteni a szerkesztett adatokat, SHP, ba és kml be is.
azt is EOV ban és ETRS89 ben is.
Válasz Pondoray Béla Bütyök #1630. hozzászólásáraNem ertem : a phyton egy hamis kml fajlt csinal eov koordinatakkal.
Ez mehet a cövekbe.
A cövek csak eov vel dolgozik ?
En nem hasznaltam azert kerdem.
Az volt a mondas nem hasznaltok eov -t. A kml etrs koordinatakkal a sorvezetobe kell. Ez a tabla hatar , amibe a muvelest felveszitek. Mert a sorvezeto etrs89 et kap.
Szoval kell eov ben is meg etrs koordinatakkal is a poligon/terulet ?
Azt hiszem a qgis ben egy multi shp fajlbol a levalogatas, koordinatak kinyerese, poligon kml be mentes stb....lehet hogy egyszerubb.
De magaert beszel nezd meg az en se vagyok harangonto bejegyzesemben
a kepeket.
Ez persze felre ertes ne legyen semmit nem von le poke remek munkajabol.
Ez se harangöntés. Megmértem 10 perc megcsinálni, Qgis ----> qfield terepi munkához.

választható az aktiv mérési réteg eov / etrs89.
kitüzés , mérés, rétegek ki be kapcsolása , terület , kerület,... és minden is menthető.
qfield képek,
Válasz Praetor #1638. hozzászólásáraNincs mitt. :D
Válasz MrPoke #1636. hozzászólásáraCöveken a műholdas fedvény hiánypótló volt, köszi!
Válasz MrPoke #1636. hozzászólásáraKöszi!
Válasz Norba82 #1635. hozzászólásáraFix
Tudnátok abban segíteni, hogy a GNSS Masternek a pontos méréshez RTK fix vagy RTK flowt kell mutatnia?
Válasz Pondoray Béla Bütyök #1632. hozzászólásáraAnno mikor tanultam a programozást volt egy mottó. Előbb keress mert valaki már úgyis megcsinálta.
https://kmzmap.com/en
Válasz MrPoke #1631. hozzászólásáraPöpec!
Válasz Pondoray Béla Bütyök #1630. hozzászólásáraAz Ai szerint valahogy lehetne ebből egy .exe fájlt is csinélni és men kellene a Pythonnal foglalkozni, de ez már nem az én tudásom. Ha valaki tudja megírhatná!
Válasz Praetor #1625. hozzászólásáraMobilon nem működött :) Javítva.
Előrebocsátom, nem értek a programozáshoz, ahogy a harangöntéshez sem :-)
Csevegtem a Gemini IA- val, és kiköpött nekem egy Python kódot - lásd lentebb. Ez mit is csinál:
Egy, vagy több terület pontjai megvannak nekem EOV-ban egy egyszerű txt-ben. Soronként: sorszám Y X, szóközzel elválasztva. A Python kód egy "hamis" kml fájlt csinál belőle, amiben a koordináták EOV-ban vannak, és ez már mehet is a Cövekbe.
Mire figyelj: a sorszámok 1- el kezdődjenek; Ahhoz, hogy poligon legyen a geometria az első koordinátát a végén megismétli. Ha több parcellát akarsz egy kml-be rakni akkor a txt-ben egy üres sor után írd be a következő parcella adatait, a kezdő sorszám megint csak 1.
A kód:
import tkinter as tk
from tkinter import filedialog, messagebox
def create_kml_structure(all_polygons):
kml_header = """<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?gt;
<kml xmlns="http://www.opengis.net/kml/2.2">
<Document>
<name>EOV_Exportalt_Teruletek</name>
<Style id="polyStyle">
<LineStyle><color>ff0000ff</color><width>2</width></LineStyle>
<PolyStyle><color>4d0000ff</color></PolyStyle>
</Style>"""
kml_footer = """ </Document>
</kml>"""
placemarks = ""
for i, poly in enumerate(all_polygons):
if not poly: continue
# Poligon zárása: első pont hozzáadása a végére
poly.append(poly[0])
coords_str = " ".join([f"{p[0]},{p[1]},0" for p in poly])
placemarks += f"""
<Placemark>
<name>Terület {i+1}</name>
<styleUrl>#polyStyle</styleUrl>
<Polygon>
<outerBoundaryIs>
<LinearRing>
<coordinates>{coords_str}</coordinates>
</LinearRing>
</outerBoundaryIs>
</Polygon>
</Placemark>"""
return kml_header + placemarks + kml_footer
def process_file():
input_path = filedialog.askopenfilename(title="Válaszd ki a TXT fájlt", filetypes=[("Text files", "*.txt")])
if not input_path: return
try:
all_polygons = []
current_poly = []
with open(input_path, 'r', encoding='utf-8') as f:
for line in f:
parts = line.strip().split()
if not parts: # Üres sor esetén új poligon
if current_poly:
all_polygons.append(current_poly)
current_poly = []
continue
# Ha a sorszám "1" és már van tartalom, akkor ez egy új poligon kezdete
if parts[0] == "1" and current_poly:
current_poly = []
# Y és X sorrend (KML-nek megfelelően)
current_poly.append((parts[1], parts[2]))
if current_poly:
if not all_polygons:
raise ValueError("Nem található érvényes koordináta a fájlban.")
output_path = filedialog.asksaveasfilename(title="Mentés KML-ként", defaultextension=".kml", filetypes=[("KML files", "*.kml")])
if output_path:
with open(output_path, 'w', encoding='utf-8') as f:
f.write(create_kml_structure(all_polygons))
messagebox.showinfo("Kész", f"Sikeresen konvertálva: {len(all_polygons)} terület.")
except Exception as e:
messagebox.showerror("Hiba", f"Hiba történt a feldolgozás során: {e}")
# GUI alapbeállítások
root = tk.Tk()
root.title("EOV Multi-Polygon Konverter")
root.geometry("400x200")
label = tk.Label(root, text="Válaszd ki a több területet tartalmazó TXT fájlt!", pady=20)
label.pack()
btn = tk.Button(root, text="TXT betöltése és KML mentése", command=process_file, bg="#4CAF50", fg="white", font=('Arial', 10, 'bold'), padx=10, pady=5)
btn.pack()
root.mainloop()
Ezt bemásolod egy konverter.py nevű fájlba, pl. a jegyzettömb segítségével. Ha van a gépeden Python akkor elindítva a konvertert már kész is a kért kml.
Válasz MTZ1221.3 #1628. hozzászólásáraNem kint nézném, hanem itt a számítógép előtt. Kint - egyelőre - nem veszek fel pontokat, max kimérek.
Válasz Praetor #1627. hozzászólásáraTöbb esetén felveszed te, kinn.
Egy esetén szintén látod mi az eltérés.
Lakóházat, építési alaptérképet azért nem ezzel mérne úgyse senki. Már ez is képesítéshez kötött tevékenység.
Válasz MTZ1221.3 #1626. hozzászólásáraKoordinátákat megjeleníteni, összehasonlítani. Így nem kéne konvertálgatnom, és kml-be tennem. A távolságmérés, és két pontnál több esetében a területmérés is jó dolog. A google maps-en nincs kataszteri fedvény.
Válasz Praetor #1624. hozzászólásáraDe az mire jo?
Kml, stb fajlt beolvas, tudod szerkeszteni, pontot kijelölni, rá is vezet. Mi másra kell még?
Válasz MrPoke #1620. hozzászólásáraFirefox 148.0 alatt sem jelenik meg a kataszter.
Válasz MrPoke #1620. hozzászólásáraA kézi bevitele egy vagy több pontnak szerintem is hasznos lenne.
Egyébként Firefox (ESR) alatt nem jelenik meg a kataszter.
Válasz MrPoke #1622. hozzászólásáraOk'! Tőlem messze áll az inormatika. A file készítés nem megy. Marad a pötyögés
Válasz Norba82 #1621. hozzászólásáraAnnyira rá lehet nagyítani, hogy cm pontosan rá tudsz állni a kataszterr rétegre :)
De szerintem egyszerűbb elkészíteni a filet előre mint egy telefonon nyomkodni.
Válasz MrPoke #1620. hozzászólásáraOk, köszi! A kézi bevitelt a kitűzés miatt gondoltam hogy ha nincs meg a terület filében akkor könnyebb odanavigálni a pontra
Válasz Norba82 #1619. hozzászólásáraAzt nem mutattam de ha rákattintasz a rajzra akkor kiírja mekkora.
Kézi bevitelnek nem látom jelentőségét. Kataszter adatok ott vannak,
Androidon működik helyutánzat. (GNSS Master)
Válasz MrPoke #1618. hozzászólásáraGratulálok! Nagyn jó lett a program és a video is.
Annyival ha lehetne bővíteni, hogy kézi bevitel lenne a koordináta beírásjoz akkor még többet tudna.
Másik kérdésem, hogy területet is mér?
Antenna adatokat kell neki megadni? Pl NTRIP?
Válasz termelo #1615. hozzászólásáraMinden ország szeret saját magának vetületet megadni akár 5 évente. Azért a dátum alapú rendszer is téved. Hiszen nem egyenletes a földkéreg mozgás. 5-10 évente 1 cm eltérés is lehet.
Válasz Watson #1614. hozzászólásáraNekem ne mond, egyszer házibuliban megettem egy Habanero-t…
Válasz MrPoke #1613. hozzászólásáraGondolom ha van valaminek sok változata van akkor azok nem egyformák.
Válasz termelo #1612. hozzászólásáraVan már cukormentes cukorka is, szóval

A halászlére megoldás lett volna még ha turmixolod és szondàn táplálod magad, igaz attól még a gyomorban meg alul is megcsíp búcsuzásul
Válasz termelo #1611. hozzászólásáraMert miért lenne korlátozva. Az algoritmus tud előre is számolni pár évtizedet.
Válasz Praetor #1608. hozzászólásáraEz állatság nem betegség, egy csomó terméket kifejezetten olyan embereknek találtak ki mint én.

alkoholmentes sör, koffeinmentes kávé és a 21. század csodája a kedvencem az energia mentes energiaital
Válasz MrPoke #1609. hozzászólásáraMi lehet az oka annak, hogy későbbi dátumokat is meg lehet adni azon az oldalon amit a konvertálással kapcsolatban korábban küldtél.
Válasz Praetor #1598. hozzászólásáraEHT lényege, hogy előbb volt az EOV mint a GPS
Feltételezi, hogy egy Sík felület Magyarország. Mikor megjelent a GPS kiderölt nem így van. Erre találták ki a vitel (ETH) transformációt.
Válasz termelo #1607. hozzászólásáraMindíg a mérés dátumát kell megadni.
Mert a CRS dátuma fix ugye pl az ETRF2000 nek 2000.01.01
Válasz termelo #1605. hozzászólásáraHát... mindenki máshogy beteg.
Válasz MrPoke #1606. hozzászólásáraAhogy megyünk előre az időben milyen dátumot írsz be?
Mit írtál be öt évvel ezelőtt, mit írsz be most és mit fogsz beírni 5 év múlva?
Válasz termelo #1595. hozzászólásáraMinden esetben mikor ETRF ben konvertálunk szükséges a dátum a transformáláshoz.
Mivel dátum függő. És ezért fix az ETRF a földrajzi kordinátákhoz.
Válasz Praetor #1604. hozzászólásáraEgyszer olyan erős halászlét készítettem, hogy nem tudtam megenni.

Agyaltam rajta, hogy mi legyen.
Kitaláltam, hogy veszek be fájdalomcsillapítót és megeszem, tök fasza volt
Válasz termelo #1603. hozzászólásáraVagány, én nem tettem volna.
Ez olyan, mint mikor a penészes kenyeret odaadod a tyúkoknak, hogy hátha a Penicillium penészgomba támadta meg, amitől semmi bajuk nem lesz. Hát van rá esély, de azért nagy összegben nem fogadnék rá.
Válasz Praetor #1601. hozzászólásáraÉn mindig is hajlamos voltam arra, hogy fennakadjak elméleti dolgokon.

Például ma is penészes lett a penészes sajtom...
Most ez minőség romlás vagy javulás?
Mindegy a gyakorlat majd megmondja, mert megettem
Válasz termelo #1596. hozzászólásáraHogy mit gondoltak és mit nem, azt nem tudom (az ETRF2000 kapcsán), de az EUREF oldalra csak 2017-be került fel konvertálási lehetőség ETRF2005 és ETRF2014-be. Az ETRF2020 megcsak 2024-ben.
Válasz termelo #1599. hozzászólásáraIgen, sejtem. A gyakorlati oldalon a probléma addig nem jelentkezik, amíg az EHT konverzióval a pont kimérések tűréshatáron belül vannak. Ez a geodétáknak izgalmas szerintem. Nálunk, a mezőgazdaságban annyira nem.
Válasz Praetor #1598. hozzászólásáraNem tudom, elvileg ha az egész kontinens minden pontja eltér 7-9 cm a 1989-es bázistól akkor semmi jelentősége mert a pontok egymáshoz képest jól állnak, talán
Válasz Praetor #1597. hozzászólásáraLehet belekeveredtem mert a 7 cm az nem az elméleti eltérés hanem talán a gyakorlatban lenne annyi. Igaz én elméleti részének nem is néztem utána szóval ilyen értelemben véve nem volt jó a hivatkozásom. Ettől függetlenül úgy veszem észre, hogy kapizsgálod az egész gondolatmenetem, nem?
Válasz termelo #1596. hozzászólásáraSzerintem az EHT a javítóráccsal oldja meg, hogy megfelelő helyre kerüljenek az ETRS2000 koordináták, de majd valaki kijavít, ha nem így van.
Válasz termelo #1596. hozzászólásáraÚgy tűnik, hogy kicsivel több mint 9cm eltérés van az ETRF2000 és ETRF2020 között.
Válasz Praetor #1591. hozzászólásáraAzt olvastam hogy azért használunk etrf 2000 ret mert a pontosabb sokkal későbbi etrf-ek nagy mértékben eltérnek tőle és amikor elkezdték tömegesen használni akkor még nem tudták hogy mennyire gatya.
Ha pontos etrf 2014 - 2020 akarnánk használni akkor 7 cm eltérés lenne viszont mivel tömegesen használják a 2000 ezért összeomlana az egész Betlehem váltáskor.
Tehát egy szart használunk mert mindenki ezt eszi és nem lehet ez végett a jó crs te lecserélni.
Válasz MrPoke #1594. hozzászólásáraGondold végig ezt mégegyszer. Már az etrf2000 sem egyezik a 1989 es dátummal. Ez tény, be is másoltam korábban.