Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Körbálázót, de milyet? új
- AKG támogatás új
- Napraforgó gyomirtás új
- Szója termesztése új
- Epertermelés új
- Kukorica terményárak új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
Cikkajánló
Hirdetés
_fill_540x300_0.jpg)
Védje meg akár drónnal a kukoricát a toxintermelő gombáknak utat nyitó lepkekártevőktől!
A megfelelő időpontban végzett beavatkozás akár több száz kilóval növelheti a..._fill_540x300_0.jpg)
354 hozzászólás
Válasz Csera #300. hozzászólásáraIgen, ez így van. De igazából atomstabil rendszer nincs.
Az én tippem: egy stabil fizetős rendszer, mellette B tervnek (mert az kell!) Centipede. Ha nincs a közelben, akkor meg egy másik cég legkisebb csomagja.
Válasz Csera #301. hozzászólásáraSzerintem összekeverte a mobil bázissal.
Válasz termelo #299. hozzászólásáraNem mobil RTK, hanem mobilneten kapott korrekció. Leggyakrabban: SIM kártyás modem.
Válasz termelo #299. hozzászólásáraAz összes hivatalos földmérő mobil internetes RTK-t használ,
miért gondolod, hogy "elavult"...?
Válasz Bárány #294. hozzászólásáraKét problémát látok a centipedénél.
1: A bázisok tulajdonosai, akik nem kalibrálják pontosan a bázisuk koordinátáit,
az a magyaros jóvanazúgy megoldás...meg időnként persze le is kapcsolják !
2: A francia szerverek. Pl. szombaton este az az IP cím, ami eddig jó volt besz@rt,
át kellett állnom egy másikra azzal már működött a korrekció.
A harmadik dolog persze a mobil Internet térerő (lefedettség), ha az nincs,
akkor marad a KITE rádiós átvitele -már ahol nincsenek nagyobb dombok, erdők...
Válasz Bárány #297. hozzászólásáraNem akarok mobil RTK-t mert az elavult, JD mRTK licencest szeretnék de a Kite ellenérdekelt nagyon más meg nincs aki segítsen…
Válasz termelo #296. hozzászólásáraIgen sok mindennel vagy így, hogy nem érted.
Részemről a veled való kommunikációt lezártam, mert nincs erre időm.
Válasz termelo #296. hozzászólásáraHa tényleg csak B tervnek kell valami, akkor a FÖMI-nek és az Agronetnek is van 30 napos csomagja 30ezer Ft körül. Ezt a vásárlástól számítva egy éven belül, tetszés szerinti elosztásba használhatod fel.
Egyébként - bár ez megint csak helyfüggő - de nálunk, dombok között a mobilnetes korrekciók stabilabbak, mint a KITE rádiósa.
Válasz MTZ1221.3 #291. hozzászólásáraEzt nem értem, mármint az egész agymenést. Nekem 2 Kite RTK-s előfizetésem van, nem nekem lenne szükségem erre a rendszerre hanem tök ingyen önzetlenül másoknak segítenék vele.
Csak tartalékba ! Van annyi antennám+ rádióm itthon, hogy több saját JD bázist építsek de azzal mi jót tennék a közösségnek?
Azt ne felejtsd a fizetős megoldásoknál, hogy az se jelent semmit ha egy ember kezeli mert ha pl. lebetegszik akkor neked nem lesz support...
Pont a stabilitás végett nem akarom felmondani a Kite-st még akkor sem ha lenne 1 saját bázis csak akkor ha lenne 2ő...
Válasz Bárány #289. hozzászólásáraKöszönöm, én ezt fogom választani!
Teljesen érdeklődési körön kívül eső téma ez nekem, sőt, egyenes útálom
De már beszéltük is privátban.
Fel is hívom valamelyik nap.
Válasz szanberg #282. hozzászólásáraJa, nagyon kevés munkára van egy éven belül felhasználható 30 napos előfizetés is 30párezerért. Ha mégis efogyna, lehet újat indítani. A FÖMI-nél is nagyjából hasonló árak vannak.
De azért nézd meg a Centipedét is. Kicsit kevésbé stabil, de ha közel van a bázisa (max 10-12 km) elfogadható lehet.
Amire azért figyelj, hogy bármelyiket is választod, jó ha lenne 10-15 km-nél nem lenne messzebb a bázisállomása. VRS-sel lehet kicsit messzebb.
Válasz Praetor #292. hozzászólásáraAha.
En mikor akartam sajat szerveres megoldast azt PX-el kepzeltem el. De mivel az agronet jol mukodik nem csikol.
Válasz MTZ1221.3 #291. hozzászólásáraNem kell fix ip. DynamicDNS megoldja. Portforward és kész.
Sokkal de sokkal nagyobb macera volt az antenna tartót felcsavarozni, bekábelezni, mint a szofveres oldalt beállítani.
Válasz termelo #288. hozzászólásáraA centipede egy ingyenes lehetoseg a francia gazdak szamara.

Csak vicces, hogy nagy meretben is hobbi megoldasokkal mozognak sokan, de az udvaron megse letak tarcsa all, pedig ez az a szint…
Nem letezik mas megoldas csak a centipede vagy miert kellene azt klonozni?
Neki kulon szervere van, kulon bazisokkal es supporttal. Ahogy az Axialnak, Kitenek, stb, stb. Egy joval komolyabb es redundansabb rendszer, mint az ingyenes. Ami elfogadhato, valoszinu.
Szarni bele abba a gazdasagba ami 10e/ho koltseget nem bir el. Ez mindig megmosolyogtat. Ha megtanulnanak permetezni pl. akkor hektaronkent lehetne fogni 10-20ezret, de masban is lehetne. Mindegy is, nem az en dolgom
Megcsinalod es kesz, ha fix ip-d van. Praetor arra hivatkozott. En nem kovetem Gunics B munkassagat, igy arra nem tudok nyilatkozni. Van olyan megoldas is sajat szervernel, hogy egyszeri programkoltseg van (pl. Develop ESP RTK).
De mindenki arra kolti a penzet amire akarja.
Válasz termelo #288. hozzászólásáraSaját hálózata van.
Válasz szanberg #282. hozzászólásáraAgronet. Évi 72+fa, több gépnél (ha egyidőben kell több gépen is) egyedi ár.
Válasz MTZ1221.3 #285. hozzászólásáraÉrtem, arra gondolsz, hogy nem a saját bázis döglik le hanem a centipede
Ez számomra elvi kérdés nem az számít hogy minden fillért megfogjon ez ember de én pl. saját szerver esetén is megosztanám a centivel a korrekciót, hogy más is profitálhasson a fejlesztésből
Amúgy fejletlen rendszernél gond csak ha nem állandó a korrekció, 6000-es Antennától 14 napig elmegy RTK-X en.
Érdekesség képp mennyi a saját szerver fenntartási költsége?
Wittner, honnét veszi a jelet, klónozza a cenit vagy mást?
Válasz Praetor #286. hozzászólásáraKircsi
Válasz MTZ1221.3 #285. hozzászólásáraBalázs videója alapján összerakott RPI bázis teljesen jól működik. Mit kellene meglátnia?
Válasz termelo #284. hozzászólásáraMajd meglatod.

Sajat szerveres megoldas jobb. De arra nem kapsz kesz megoldast, azt magadnak kell megepiteni.
Boven 100 alatt ki lehet hozni egy sajat bázist
Válasz MTZ1221.3 #283. hozzászólásáraNem értem, ha az ember épít saját bázist az miért nem jó?
Én pl. az 500-ból inkább építenék 2 sajátot...
1 biztos jó lesz mindig a 2-ből
Válasz szanberg #282. hozzászólásáraHi
ingyenes: caster.centipede.fr, Port: 2101, Felh.n: centipede, jelszo: centipede
Ha fizetos, de supporttal rendelkezot keresel akkor pedig Agronet. Wittner Laszló, 06-70/443-2825. Van havi dij is nala, nem kotelezo evre elore fizetni. Nekem utobbi mukodik rendesen, az ingyenes inkabb bohockodni jo.
Udv
Az egyik traktoromban van egy Fmx trimble robot rendszer, rtk feloldással. Viszont nagyon keveset dolgozik a gép és 500ezer volt legutoljára az Axial előfizetés 3évre, sokallom mert tényleg kevés munkára van használva ez a gépezet.
Ezekbe az ingyenes, vagy kedvezőbb arú rtk rendszerekbe kín keresztül lehetne bekerülni?
Tudnátok segíteni kit kereshetek ilyen ügyben?
Köszönöm
Válasz Csera #280. hozzászólásáraMaximum 11km volt a táv ami volt a legmesszebb. A többi 10 km-en belül van.
Most még télen néztem rá, még Lechner és SL600-al pár éve nyáron letűzött karóra, és most a TR7 szépen a karó szoros tövébe téve mutatta a PDA-n hogy még 1 cm előre ami a karó közepe lett volna, de a kicsivel 1 méter magasságra kiálló karóra nem emeltem fel az árbócot ugyanis az 1 cm elenyésző, a saját bázisról használva, kb 7 km-es távból.
Válasz reszler16 #279. hozzászólásáraIgen, így kellene. A Lechner-rel ellenőrizni időnként az ingyenes bázist.
Egyébként, főleg a téli, kora tavaszi időszakban jobb a
közeli bázis (20 km-en belüli) használata az ionoszférikus hiba miatt is.
Válasz Csera #278. hozzászólásáraNekünk is él még a 2017-ben kötött (akkor még FÖMI) Lechner korrekció, de mint írtam össze lett vetve a saját bázissal és max 1-2 cm eltérést volt tapasztalható. Az első robotkormány amit tesztként kaptunk Agronet RTK korrekcióval érkezett, és a mellé ha már több ilyen korrekciós szolgáltatást is fel lehet venni és váltogatni pillanatok alatt, fel vettem a saját bázist és a már beállt nyomvonalon megállva és átállva a saját bázisra, a robot meg se mozdította a kormányt és ment tovább ugyan azon a nyomvonalon. Ezután lett átállítva a területmérő is saját bázisra, de abban is pár perc és megy a Lechner, csak beállítás kérdése, mert abban is meghagytam azt is vész esetére.
Válasz MrPoke #276. hozzászólásáraAz biztos !!!!
Hétvégén hívnak, hogy valami baj van egy műszerrel,
mindent pontot 1 méterrel arréb tesz..
Szombaton este teszteltem, kiderült, hogy az egyik ingyenes bázis
(Hajdú-Biharban) 94 cm-es hibával van kalibrálva !!!
Gratulálok !!!
-Ezért én mindenkinek, akinek RTK-s területmérő GPS vevője van
azt javaslom, hogy regisztráljon Lechner-es korrekciót is.
-Ugyanannyiba kerül, mint 12 évvel ezelőtt, 8 ill. 12 Ft + Áfa /perc.
(Nem a robotpilótához, ami egész nap megy, csak területméréshez!)
-Legutóbb 4008 Ft-ot fizettem 263 perc RTK korrekció használatáért.
Válasz MrPoke #276. hozzászólásáraNekem elég pontos a saját bázis, bár valószínű azért mert NRCan/IGS Final a pontosság. Összevetve Lechner korrekcióval max 1-2cm, de többségében 0 pontos vele. Tesztelve Satlab TR7 Satlab SL55 vezérlővel, persze árbóccal.
Ezen eszközök révén adott a TopoXplore program is ami képes EOV-ból WGS84-re átrakni a már elkészített táblákat és nyomvonalakat is persze, és elég pontos lesz a gép számára is, mert az is beáll szépen null pontra, de 1-2 cm ha van is benne az elenyésző.(Bár ennek lehet a bázis is az oka, mert mint írtam ha jól tudom ez a legmagasabb szint amire be lehet kalibrálni.)
Válasz hlac69 #275. hozzászólásáraEHT simán tud EOV ból WGS84 et.
A Centipede bázisok tényleg nem mind pontos. Érdemes előbb elenőrizni.
Válasz Pont #274. hozzászólásáraEz egyértelmű, de én arra céloztam , hogy a Mobile Top. beépített EOV WGS konvertálója nem pontos.
Az EHT-val nem tudod egyből WGS84 re konvertálni. WGS-ben kel kérni a Főmmi-től a koordinátákat. És még bejön a képbe a centipede bázisok bemérése is.
Válasz hlac69 #271. hozzászólásáraNyilván a fömi-vel átváltom az eov-ot gps koordinátára és azt kerestetem meg a Mobile T-vel. Na látod pl. itt jön képbe az emberi tényező a pontossághoz......
Válasz hlac69 #271. hozzászólásáraZavart érzek az erőben. A centipede korrekciót biztosít. Annak pedig semmi köze a különböző vetületeknek. A GPS modulok mindíg WGS89 ben adják vissza az adatokat. Mivel ez az egész műholdas rendszer működési alapja.
Aztán hogy a több 100 vetület közül ki mitt használ és az térség függő. Mert folyton mozognak a tektonikai lemezek.
Válasz hlac69 #271. hozzászólásáraAzért nem olyan bonyolult az a konvertálás, csak valóban mindenképp a FÖMI-t, vagy valamelyik arra épülőt kell használni. (pl. Gunics Balázs is készített ilyet, meg asszem, az Eurofarmernak is van, amiben kötegelve is lehet konvertálni.) De legjobb mindjárt WGS-ben kérni a koordinátákat.
A többi tényleg pontatlan. Mondjuk én 20 cm-nél nagyobb hibával eddig nem találkoztam, de az is igaz, hogy a Mobile Topographert meg sem próbáltam EOV-val.
Válasz Pont #270. hozzászólásáraA Mobile Topographe nem jól váltja az EOV koordinátákat, kb 60-80 cm az eltérés minimum.
A centipede korrekció ETRS2000-ben szolgáltat adatot. ugyan az mint a Fömmi, (Lechner).
Mobile Topographer csak WGS84-ben pontos de nem egyszerű konvertálni a kettőt. itt is van eltérés min. 20-30 cm.
Válasz Bárány #267. hozzászólásáraA Mobile Topographer hivatalos free verziójával is célra lehet navigálni.
Válasz MTZ1221.3 #268. hozzászólásáraNa igen. Az én "botom" is kb. egy évvel ezelőtti árakon kb.90ezerből kész lett, úgy, hogy egy kicsit komolyabb antennát tettem hozzá, mint a szokásos, mert ez már volt itthon.
Az az 50-80ezer, amit írsz, teljesen reális.
Egyébként a 1125-össel is most már van tapasztalat: pont olyan jó, mint a 1122-es.
Válasz Bárány #267. hozzászólásáraEn is atmz ingyenest hasznalom. Csak probaltam az uriembernek szemleltetni, hogy ugyanaz a konfig mennyivel olcsobban kihozhato. De a fillerek szot mar nem merem irni, mert le van vedve.
Illetve 50e Ft az mar nem filler.
Válasz MTZ1221.3 #266. hozzászólásáraVannak ingyenes appok is Androidra, de ajánlani nem tudok, mert nem próbálgattam őket végig.

Én kikötöttem a Mobile Topographer GIS-nél. Mindent tud, ami csak kellhet.
Ez előfizetős, vagy, ha valaki vállalja a dolgot, vannak tört apk-k is.
Válasz -----------l #262. hozzászólásáraHello
Egy antenna, egy px1122r es egy andoidos tablet kell. A programot meg igyis ugyis meg kell venni. A hirdetett ar toredekeert meg lehet csinalni otthon. Kb. 50-80ezerbol megvan a sztori.
Udv
Láttam kézi GIS RTK készüléket is. Ha jól látom külön antenna nem kell hozzá. Nem nézted azt?
Egyébként én is szeretnek beszerezni hasonló megoldást...
Válasz Bárány #263. hozzászólásáraKöszönöm a tanácsot. A célra akkor megfelelhet ez az eszköz. Olvastam most az ionoszféra hibáról, elég érdekes jelenség, de gyakorlati körülmények között mérési szempontból biztos bosszantó lehet.
Válasz -----------l #262. hozzászólásáraAzért ez többtényezős, de mondjuk ha minden stimmel 2-5 cm között.
15-20 km feletti távolságnál, ha az ionoszféra hiba átlép egy bizonyos szintet (jellemzően 10-14 óra között fordul elő) akkor megjósolhatatlanul megnő a pozíció hiba, és leromlik a stabilitás. Eldobhatja a fixet, vagy akár a pozíciót is.
Sziasztok!
Gondolkodom, hogy rendelek az AgOpen boltból RTK Területmérő "csomagot" telekhatár kitűzés céljára. A centipede.fr térképe szerint aktív bázisok tőlem 15-20 km távolságban vannak. Saját bázist egyelőre nem szeretnék. Milyen pontosságra lehet így számítani?
Észrevételeiteket előre is köszönöm.
Válasz gunicsba #260. hozzászólásáraAlakul a molekula!
1 híján 100 aktív magyar bázis van :)

és olyan 1000-2500 közötti rover naponta
Válasz MrPoke #256. hozzászólásáraAnnyira nem mélyedtem el benne, Rábával húztam a 7 méteres Feroxot, oda elég volt vezetve felvenni AB irányvonalat, a vetést meg a 6120R csinálja Kités előfizetéssel, abba be tudom pötyögni WGS-ben szélét-hosszát AB egyenesnek, eltolom a mezsgyétől 35 centire a szélső sort, aztán hajrá.
De köszönöm, majd gyakorlatozok vele egy kicsit.
Válasz mtz1221 #257. hozzászólásáraItt a térkép: link a terkephez
Válasz gunicsba #241. hozzászólásáraLent délen a Soti és Brtk az hol helyezkedik el pontosan ??? Meg vannak osztva ???
Válasz Georgosz #253. hozzászólásáraUgye tudod higy van beépített térkép amivel rajzolhatsz AB egyenest bármelyik határvonalhoz. Vagy akár a forgót os felveheted nyomvonalnak és autómatikusan vált ahogy járod körbe a földet.
Válasz gunicsba #254. hozzászólásáraKöszönöm!