Gázolaj árak 601 Ft Benzin árak 581 Ft EUR 399.04 Ft USD 344.12 Ft CHF 427.17 Ft GBP 456 Ft

Fórum

Mi lesz veled mezőgazdaság!

Létrehozta: nyugger777 , 2023-08-24 22:31:25

Kedvencekhez Segítség

5905 hozzászólás
Nincs profilkép
#5905 hashtag
2025-08-03 13:12:39

Válasz Nagy Péter 40 #5900. hozzászólásáraEgyetértek, max annyit fűznék hozzá, hogy ugyan növekedni fog a termőterület, de lesznek is olyanok, ahol a felmelegedés miatt, és a bizonytalan csapadékellátás miatt, visszafogják bizonyos növények termelésèt. Jó pèlda erre a dél alföld és a kukorica helyzete, pár èv alatt nagymértékben átalakult a vetészserkezet. Vannak területek ahol nőni fog a nèpesség, főleg afrikàban, de a ott a termelést is intezívebbé teszik, ez számunkra nem sok vizet szavar. Európànak alapvetően az önellátást kéne megoldania, hàzon belül, és kiszolgálni a feldolgozóipart, de mint mindenhol, ezek is elkezdték igényelni az olcsó tömegtakarmányt, szóval óhatatlanul meg fog jelenni az import, kérdés, hogy a szállítás/logisztika hogy fog közbeszólni, elég megnézni hogy tengelyen mennyi pénzért visznek arrébb bàrmit, csak 100 kilóméterre is. Az meg remélem nem valósul meg, hogy a brazil cuccot olcsón idehozzák vonaton, a miénket meg nem hajlandók vonatra rakni, és elvárják hogy többszáz kilómétert vigyük pótkocsin a feldolgozóba, aranyáron. De a vasúti fuvarozást inkàbb hagyjuk is, ez hiába egy kis ország, mégis baromi sokat lehetne rajta megfogni, de egyrészt nem működik, másrészt meg akkor nem fogyna a gàzolaj, és nem pörögne az útdíj.

Nincs profilkép
#5904 Koczka József
2025-08-03 12:57:50

Válasz Sanyee #5903. hozzászólásáraSzia csak mellékesen jegyzem meg hogy már nem gázt vesz a műtrágya gyár.

#5903 Sanyee
2025-08-03 12:04:06

Válasz Nagy Péter 40 #5900. hozzászólásáraIgen szerintem is az ennivaló kérdés megoldott. Ha nagy baj lenne, akkor leállítanák az etanol gyártást, meg az álattartást is a felére vennék. És már nőtt is az emberi fogyasztásra szánt mérték.
Vannak már nagyon komoly gépparkok Európában, ami szintén emelte a termésszinvonalt.

Itt Európában már az 1000 hektáros is kicsi az ukrán vagy brazil behozatalhoz képest.
Braziliában a gazda 13 ezer Ft/q karbamid árral dolgozik a 360 Ft dízelár mellett.
Ezzel még a legnagyobb EU-s gazdaságok se tudnak versenyezni.
Ha nem lesz támogatás, akkor a félmillió eurós traktor vagy kombájn nem való a 70 Forintos búzára!

Arról ne is beszéljünk, hogyha nem lesz olcsó földgázunk, hanem lng ből kéne műtrágyát csinálni, az megint 1,5x áremelkedést hozna.

A magyar viszonylatok meg elég siralmasok az ilyen aszályos időjárások mellett. 5 évből 3 aszályos 0-ás év. Erre még olcsóbb árakat akarnak. Ezt már nem sokáignlehet bírni ilyen kiadások mellett.

#5902 Gumóka
2025-08-03 11:54:37

Válasz Nagy Péter 40 #5896. hozzászólásáraNa igen, a marhát még csinálnám én is, csak helyem nincs hozzá. smile sad

#5901 Ohaza63
2025-08-03 11:51:03

Válasz Nagy Péter 40 #5900. hozzászólásáraÜdv !

Igaz amit írtál.

De engem pl nagyon bosszant, amire ideért az olcsó orosz műtrágya (amíg jött) meg triplázódott az ára, vagy vajdasági kolléga írásai szerint, náluk és máshol is fél áron van traktor.

Az Én traktorom 2008 ban Ausztráliában a netes hirdetés alapján 2,4 millió Ft értékű AUD ben került Én meg 6 millióért vettem. Miért van ez? Oda is hajóval vitték.

2012 értük utol elvileg támogatásban a nyugati gazdákat, emlékszem, hogy a Neoma ára a 2011-es 36.000 Ft/zsákról, 2012 re 72.000 Ft lett. Miért történt ez?

Valójában igen sokan jól éltek és élnek belőlünk és mindig mi voltunk a sor végén, amikor a hasznot kellett számolgatni. Bankok, felvásárlók, input és gépkereskedők stb....
Ahogy visszanézek az elmúlt 20 évre, ők igen szépen haladtak és jól összeszedték magukat a mi izzadságunkon.

A legszomorúbb, hogy a modern fehér ember pocsékol, kaja 20-30-40 % a a kukába kerül és ez is, mint az ostor végén a bojt, ez is rajtunk csattan.

Nem hiszem, hogy a világ többi részén van ekkora pocsékolás, főleg a szegényebb országokban és bizony a népesség szaporodás képesebb része azokban él.

Nincs profilkép
#5900 Nagy Péter 40
2025-08-03 11:28:40

Válasz Ohaza63 #5899. hozzászólásáraAz amerikait az egész kontinensre értettem nem csak a Trumpos félét.

Jó régóta mondják ezt a jövő nagy kérdése az lesz hogy lesz e majd egyáltalán inni meg ennivaló.
Én az utóbbi években nem azt látom hogy ez lesz majd a kérdés,mert ha végignézel a világban a népességnövekedése lelassult,közben a múvelhető területek száma minden évben nő.Elég ha csak az oroszoknál nézed hogy ahogy olvad a jég úgy minden évben nő a művelhető terület.De ott lesz lassan Grönland is.
De ott van Dél Amerika hogy ahogy csapja lefele az esőerdőket úgy nő ott is a művelhető terület.

Arról meg csak említésképpen beszélve hogy mennyi termény nem is az élelmiszer gyártás alapanyaga hanme az ipar használja.Tehát ha óriási baj következne be lenne mihez nyúlni.

Európának a legnagyobb baja hogy drágán tudjuk előállítani.
A munkabér, inputanyag stb az egekbe van a riválisokhoz képest.
De ha megnézed minden iparágat sújtja az hogy az energia eszméletlen módon megdrágult ezzel szemben a riválisoknál az maradt a 2020as évek szintjén vagy minimálisan nőtt.

Ezt egy kolléga múltkor viccesen de jól fogalmazta meg mikor mondtam hogy lesz itt 10 ezer is a kukorica,hogy a brazil annyiért idehozza és beönti a disznók elé ...

Magyarul ami nálunk vannak árak, a túlélés evickélésére elég ilyen termés átlagokkal, addig a brazilnak eszméletlen hasznot jelent mert alacsony költséggel állít elő nagy mennyiséget.

#5899 Ohaza63
2025-08-03 11:00:47

Válasz Nagy Péter 40 #5896. hozzászólásáraÜdv Péter!

"Az Amerikai és ukrán megállapodásokkal számomra inkább az körvonalazódik hogy itt se nagyra se kicsire nem lesz szükség hosszú távon.."-írtad.

Az EU vezetése még az EU-Dél Amerika (EU–Mercosur) szerződést is erőlteti az ukrán/USA seggnyalás mellett.
Tudjuk, hogy Dél Amerika már nagyon régen az USA homokozója, így ha Európában tönkre teszik ezt a stratégiai ágazatot, akkor csak onnan és ukrajnából lehet majd ennivalót beszerezni és ezzel ezek majd monopol helyzetbe kerülnek.

Mert Euróban a nemzet államokat nem tudták teljesen a víz alá nyomni a 80 év libsi agymosással, most a migrációval próbálkoznak, meg háborúval és az i-re a pontot a gazdaság és főleg a mezőgazdaság leépítése fogja fel tenni.

A következő generációk gumibotja, terrorja, már nem az adósrabszolgaság lesz, hanem hogy van ennivalója és vize, vagy nincs.

Mert az éhség és szomjúság nagy úr.

Nincs profilkép
#5898 Nagy Péter 40
2025-08-03 09:45:42

Válasz Rabó001 #5897. hozzászólásáraNehezemre esik elhinnem hogy ilyen történt.
Hacsak nem húzták le rostálás, tisztitás jogcím alapján vagy nem a február végi március eleji kötési árakhoz viszonyítja.

Nincs profilkép
#5897 Rabó001
2025-08-03 09:24:59

Válasz Nagy Péter 40 #5896. hozzászólásáraHmm, itt meg van aki betarolta a sajat buzajat, és most szívja a fogat, hogy lejjebb ment az ára.

Nincs profilkép
#5896 Nagy Péter 40
2025-08-03 09:15:42

Válasz hashtag #5890. hozzászólásáraA kicsi már alapból ott meg van fogva hogy inputanyagra nem tud kedvezményt kiharcolni magának ahogy itt alul írják is a kollégák.
Összefogás ugye nincs hogy közösen vegyenek pár kamionnal mert mindenki a másik bukását várja titkon...
A másik problémájuk hogy nem tudja betárolni a terményét.Idén is óriási lehúzásokkal kezdödött az aratás.
Sok felvásárló kijött 6500 forintos takarmány árral meg 6700 as malmissal meg mellé a szöveg hogy innen megy majd még lejjebb is gyorsan egyezzünk meg..
Nem kevés malmi búzát vettem meg 7000-ért bérbearatóktól ugyhogy most én fizetem a tárolást,most 8 ért elbírnám adni... és még megkérdezik hogy nem lesz nekem nagyon nagy bukó?..... ennyire van megvezetve a gazda társadalom..
Tehát hiába csinál meg mindent jól a kicsi az eladáson olyat bír bukni ami meg is tudja pecsételni a sorsát.
A bérbe munkáztatok fellett 2022 óta ott lebeg damoklész kardja...nem is húzzák már sokáig,de miért is tenné mikor azt a hasznot semmilyen kockázat nélkül elbírja érni haszonbérlettel is ha jól írja meg a haszonbérleti szerződést.
Én továbbra is azt mondom a húsmarha után a legjövedelmezöbb,legbiztosabb pénz a bérmunkában van.Elvégzed a munkát és bár lehet várni kell rá pár hónapot de a végén ki lesz fizetve.
A különleges növényekkel ahogy mondod az a baj hogy ahogy egyre többen kezdik el nagyobb területen termelni az ára bezuhan.
Húsmarhát gondolnám ami biztos piac. 30 éve csináljuk még nem volt olyan hogy katasztrofális év.Míg a növénytermesztésben egyre gyakoribb..
Az más kérdés hogy ott mindennap ott kell lenni.

Az Amerikai és ukrán megállapodásokkal számomra inkább az körvonalazódik hogy itt se nagyra se kicsire nem lesz szükség hosszú távon..

#5895 Gandhy
2025-08-03 09:10:46

Válasz hashtag #5890. hozzászólásáraÚszni kell, vagy lehet az árral, ennyi.
Aki nem bírja, kiszáll, hisz ez is csak egy üzleti modell, mint a balatoni palacsintasütő. Őket sem támogatják, nincs vismajor, ha gyenge a szezon.
Hamarosan vethetjük a GMO-s növényeket és versenyben leszünk az amerikai terményekkel.

#5892 rtamas1976
2025-08-03 06:58:26

Válasz hashtag #5890. hozzászólásáraKurvanehéz lessz igazságot tenni.
Csak azttudom mondani mint a libás!
FÁJNI FOG!
D azsem normális ami most folyik birtokkoncentrácíó formájában.
Valamilyen szinten szociális kérdésnek kell maradnia a földnek!

#5891 Gumóka
2025-08-02 22:33:38

Válasz rtamas1976 #5889. hozzászólásáraJa persze így munka mellett oké, fő kereseti forrásnak kevés és kiszámíthatatlan is, talán ha kertészeti kultúra lenne, de ahhoz meg megint nagyot kéne lépni.

Nincs profilkép
#5890 hashtag
2025-08-02 22:32:44

Válasz rtamas1976 #5889. hozzászólásáraJó oké, a nagyot ne tàmogassuk, támogassuk a kicsit. De a kicsinél sima jövedelempótló tàmogatásnak van szànva, meg annak, hogy abból fejlessze a gazdaságát, amiből él. De mi történik? Mellette dolgozik, és amit a mezőgazdaságból összejön, azt meg feléli. A gazdálkodás hasznát, és a támogatást is. A többség alig költ valamit fejlesztésre, max azt a gépet cseréli le, ami végképp kibukott a sorból. Ilyen szempontból ezek a gazdaságok nem fognak olyan minőségi lépést előre tenni, amivel egy kellemetlenebb helyzetben talpon tudnànak maradni. Mármint főállásban, még támogatások mellett sem. Ahol jó a föld, meg csapadék is van viszonylag, mint feléd, még ott is kell matekozgatni, meg kell a meló a föld mellé, hogy kényelmesen megéljél. De ahol nincsenek meg ezek a dolgok? Ott a mezőgazdaság kicsiben, -hagyományos növényekkel- már csak egyirànyú utca. Nincs hova menni belőle, és a vége zsákutca lesz. A különleges növények termelése jó ötletnek tűnhet, de ha csak 20%-al megnő a kínálat valamiből akkor megfelezik az árát. Meg akkor tároljad, tisztítsad magadnak, mert ha bérbe csináltatsz mindent, akkor a hasznot le is veszik. Tehát a kérdés ottvan, hogy akkor hogyan tovább, kit kell támogatni, kit nem, kinek van jövője kinek fog csak addig menni, amíg ő maga csinálja. Én látok jópár gazdaságot, aminek pár éve van. Bennevannak a korban, az utódok mással foglalkoznak, most úgyahogy besegítenek, de ha maguk lesznek, akkor szerintem pár év és ki- vagy eladják.
És mindezen dilemmák tetejére, bejön egy szabadkereskedelmi egyezmény, hatalmas területeken termelő országokkal, aminek a következményeit csak találgatni tudjuk. Még az is lehet hogy nem fognak a nagyok senkire agresszíven rájelentkezni, hanem marikanéni magától fog odamenni, felajánlani a fődet, hogy adjon érte pénzt. Mert azt látom, hogy akik bérbe csináltatnak mindent, azok hamarosnan kiszorulnak, annyira lecsökken a történet jövedelemzősége, hogy néha még tenni is kell bele a nyugdíjból, nemogy kivenni belőle. Ja, az meg a másik: a nyugdíjas eleve nem kap majd támogatást. Mármint a tervezet szerint. Aztán a végleges verzió még nagyon messze van.

#5889 rtamas1976
2025-08-02 21:01:11

Válasz Gumóka #5888. hozzászólásáraOk de melette robotolsz!
De sokan csak a gazdaságból élnek mert nincs lehetősége munkába járni.
Nekem 3x annyi van mit neked, de énsem tudok kedvezményesen vásárolni.
Nemtudok 1 kamion műtragyát vagy egy raklap vetőmagot venni.
Nagyából tudod nekem milyen gépeim vannak, nekem sincs hitelem.
De nem is lessz ha a jóisten segít.
Csak gondolj bele nemlenne munkahelyed, miremennél a gazdasággal?
Vagy megmaradna a munkád és a gazdaságot válalkozásban kellene gazdálkodnod?
Szerintem a héten kiadnád egy nagynak a földed!
Megint kijárna jól?

#5888 Gumóka
2025-08-02 20:48:21

Válasz Gumóka #5887. hozzászólásáraNa meg nem nagy értékű eszközök ezek azért, inkább javítandót kerestem, mint jót.

#5887 Gumóka
2025-08-02 20:47:25

Válasz rtamas1976 #5879. hozzászólásáraNem mondanám.
15hektár van a kezem alatt. Nyilván ebből nehéz fejlődni, terület kéne, csak ugye a nagyok ráütnek.
A támogatás Nekem elmegy arra, hogy nem tudok kedvezményesen venni inputot, mert kistétel kell csak.
Ettől független van haszon, igaz van rosszabb és jobb év.
5 év alatt azért sikerült 0-ra futtatni a gépparkot.
Ebben vettem traktort, tárcsát, permetezőt, lazítót, ekét, ásóboronát, pótkocsit, hengert sorközművelőt.
Vetőgépet és a műtrágyaszórót kaptam.
Meg tavaly-idén jött a szárzúzó.
Plusz a javítások, a traktorra konkrétan a vételárát költöttem el alkatrészben.

#5886 szelindi1965
2025-08-02 19:47:50

Válasz Rabó001 #5883. hozzászólásáraGyorsan rengeteg 12000ft-os ember lenne,pedig már így is sok van /vagy még az sem/,meg is látszik az országon.

#5885 rtamas1976
2025-08-02 18:19:11

Válasz Rabó001 #5883. hozzászólásáraA gazdasàg szétírását már pengetik.
Nagy cég felvasárol több céget és papíron más cég de a tulajdonos ugyan az.
Cég felvásárlaskor a felvásárolt cég olvadjon be az anyacégbe. Nelehessen több azonos profilú vàlakozás ugyanannak a személy-eknek. Ez a csődbüntettet is csökkentené.

#5884 rtamas1976
2025-08-02 18:11:35

Válasz Rabó001 #5883. hozzászólásáraŐcsg és mg válakozó nemtudom lehet e valaki. Mintha úgyrémlene nemlehet. Viszont ha tulajdonos mg cégben azt nemhagynám östermelőnek.
Az állattartás megint olyan dolog ,hogy ahoz a helyi hatóságok által a lakóhelyen történő állattartást behatárolták.
Így pl 30ha gazdaság hogytartsom 3számos állatot? Amikor kutyát sem biztos, hogy lehet.
Valamilyen szinten szociálisnak kell maradni a kicsik termelése. Pl ha én az 50ha szántómmal válalkozásban csinàlnàm a kaput bezárhatnám azonnal.
Van munkahelyem. Eltartom a feleségem és a tanulo gyermekem.
Ez a válalkozásba kenyszerítés egy gazdasági csődhullámhoz vezetne.
Kérdezd a felvidékieket, ott mindenki válalkozó, 50ha és életképtelen.
Mèg munkahely mellet is.
Ez egy csomó munkanèlkülit eredményezne.
Akire így nincs gond de a gazdaságot előremozdítja. De legalább is nem hátra!

Nincs profilkép
#5883 Rabó001
2025-08-02 17:51:52

Válasz rtamas1976 #5881. hozzászólásáraÉs akkor azt se lehessen megengedni, hogy szétirjanak gazdaságokat. Mindenki tudja hogy a legtöbb magangazda is több formában űzi a mezőgazdasági tevékenységet, pl. ostermelokent ocsg, de vannak cegeik is.
Azt is elő lehetne írni, hogy mennyi és milyen állatot köteles tartani. Nem adni ingyen az ontozovizet senkinek. Egyforma adózás cégként, ostermelokent, egyéni vállalkozóként.
Ez csak amolyan eszmefuttatas, kicsit elrugaszkodva, ha már ez a téma, nem ötlet egyik sem.

Nincs profilkép
#5882 Rabó001
2025-08-02 17:45:40

Válasz t.romsics #5873. hozzászólásáraHát azért szerinted csak sz tulajdonolhasson földet, aki maga műveli is. Ez a mai magyar birtokviszonyok ismeretében sok foldtulajdonost eladásra kötelezne akaratán kívül. Én nem támogatom az efféle átalakítási ötleteket.

#5881 rtamas1976
2025-08-02 17:41:02

Válasz Gazdász93 #5878. hozzászólásáraMint leírtam adnák a többezer hektárosnak is tàmogatàst. 100ha=1 teljesmunkaidős alkalmazott. 10000ha= 100alkalmazott
A számlatömbös vállakozó akinek csak számlatömbje van de a világon semmit nemcsinál, alkalmazotja nincs, és mèg egy vesszőseprője sincs.
Na nekik egy fillért sem.
Aki szolgáltat azzal a géppel amire támogatást kapott bérmunkát nemvégezhet.
Mert termelésre kapta nem bérmunkára.
Igazuk van a fuvarozóknak ők mikorkapnak támogatást az autojukra?
Ez sem igazságos.
Aki szolgáltat vegyen teljesáron gépet és alkalmazzon embert mint egy rendes szolgáltató cég!
A kicsi gazdaságok másak, mert ott az önfoglalkoztatás és a család fentartása a cél.
Pl:hőstermelők

#5880 Sanyiii70
2025-08-02 17:34:03

Válasz Gazdász93 #5878. hozzászólásáraA kapzsi majmok már megszedték magukat. Ők már elboldogulnak támogatás nélkül is.

#5879 rtamas1976
2025-08-02 17:18:51

Válasz Gazdász93 #5878. hozzászólásáraÁMEN!
Viszont azok a kapzsi emberek fejealja már megvan vetve! De a csóró pár vagy pár 10hektáron gazdálkodóval milessz?
Na őket sajnálom mert belehajszolták őket egy èletképtelen gazdálkodásba.
Keserves lessz.

Nincs profilkép
#5878 Gazdász93
2025-08-02 17:01:49

Válasz rtamas1976 #5876. hozzászólásáraAz lehet hogy a támogatás tartja életben azokat akik 3-4 tonna búzákat termelnek, de a támogatásoknak "köszönhetően" lettek ilyen magasak a termelési költségek is. A földalapú támogatások olyanok lettek a mezőgazdaság számára mint a drog amiről nagyon nehéz és fájdalmas lesz lejönni. Ha elzárnák a pénzcsapokat legalább kihullanának a józan észt és jóindulatot hirből sem ismerő esztelenül terjeszkedő, mindenkire is rálicitáló kapzsi majmok.

Nincs profilkép
#5877 t.romsics
2025-08-02 14:39:31

Válasz vitezkaroly1 #5875. hozzászólásáraAzt csak hiszed… persze alapvetően egy nem rossz kávéház. Gabonát minden földembe vethetek, kukoricát (vízigényes kultúrát) csak a 20%-ban. Itt sincs víz. De vannak az enyémnél sokkal rosszabb régiók is, ezt nem tagadom.

#5876 rtamas1976
2025-08-02 14:36:03

Válasz Gumóka #5874. hozzászólásáraKár pedig a 10l pálinka felajánlásom még érvényes!
A topikkal kapcsolatban én úgy látom nem a nagyterületek műveléséé a jövő.
Azt a hülye is tudja.
A kicsi de jövedelmező kultúrákban van potenciál.
Mert a 3-4t búza, kukorica és 1-1.5t napraforgónak nincs értelme.
Csak a támogatás tartja életben ezeket a gazdálkodokat.
Ami önmagában nem baj csak nincs értelme.
Igaz én könnyen pofázok tudom.
De ez a valóság.

Nincs profilkép
#5875 vitezkaroly1
2025-08-02 14:26:20

Válasz t.romsics #5870. hozzászólásáraÍgy könnyű gazdálkoni a Duna mellett, sík területen és magas talajvízszíntnél.

#5874 Gumóka
2025-08-02 14:21:46

Válasz rtamas1976 #5865. hozzászólásáraElqrjuk a topikotsmile devil
Ángyi meg szarik rám, ha hülye voltamsmile sweatdropsmile blush

Nincs profilkép
#5873 t.romsics
2025-08-02 14:07:16

Válasz Rabó001 #5871. hozzászólásáraAlapvetően a termőföld az egyetlen olyan tőkejószág, amire azt mondom, hogy igen. Tönkre lehet tenni hamar, helyrehozni meg hosszú idő… és csak kevesebb lesz belőle, minél többen leszünk (bár a bolygó népesség növekedési üteme rohamosan csökken) a bolygón. Sok jóra ne számíts, ha szűkössé válik. Ott már nem fog beleférni a legkisebb baki sem.
Bár én semmi olyat nem írtam, meg utalni sem utaltam arra, amit te a “mehetünk tovább” részben leírtál.

Nincs profilkép
#5872 Praetor
2025-08-02 14:06:24

Válasz vitezkaroly1 #5868. hozzászólásáraAz exponenciálisra azért ne vegyél mérget. 2017-ben itt nálunk (Alföldön) 640mm esett, de 2020-ban is 570mm fölött öntöttem ki a mérőből. 2021 nyarán tört el valami, amiről most nem indítanék vitát.
Az exponenciális grafikonhoz kellene az a tendencia, ami megelőzi a jelenlegi helyzetet. Csakhogy itt hirtelen váltás volt, nem tendencia...

Nincs profilkép
#5871 Rabó001
2025-08-02 13:41:00

Válasz t.romsics #5867. hozzászólásáraSzép gondolatok. (Ja nem). Nem először itt a fórumon. És akkor csodálkozunk hogy Magyarországon nincs osszefogas a gazdák között. Én nem csodálkozom. Mehetünk tovább is, aki nem úgy műveli, ahogy szerinted kellene, akkor az is adja el vagy vegyék el tőle. Vagy ha nem akkora méretű, akkor is.

Nincs profilkép
#5870 t.romsics
2025-08-02 12:48:45

Válasz vitezkaroly1 #5868. hozzászólásáraMilyen beruházást? Elég lenne már az is, hogy nem hordod le róla a szalmát… nem, nem kerülne vissza trágya formájában, remélem, ezt Te is így gondolod.
Lehet jövőre, 10 évig, újból minden pincével rendelkező házban visszatelepül a búvárszivattyú, mint a 2010-2016-ig tartó időszakban, legalábbis felénk, a Kalocsai Sárközben.

Nincs profilkép
#5869 vitezkaroly1
2025-08-02 12:39:28

Válasz t.romsics #5867. hozzászólására"Tehát azé a föld, aki megműveli. "
Ez komcsi jelmondat volt ...

Nincs profilkép
#5868 vitezkaroly1
2025-08-02 12:38:10

Válasz t.romsics #5867. hozzászólásáraEz már nem a kommunista időszak...
Ennnyi erővel lehetne létreohozni újra Termelőszövekezeteket vagy Állami Gazdaságokat és akkor majd a fejlesztési pénzek jó helyre kerülnek.
Ha minden támogatást megadnak, akkor is csak a Magyarországi termőföldek max. 5 százaléka öntözhető. A maradék 4,5 millió hektáron milyen értéknövelő beruházást lehetne végezni????
Az időjárás változás exponenciálisan növekszik, tehát a változás egyre jobban felgyorsúl. Jó eséllye 2050-re, csak a kb. 2,5 millió hektár lesz művvelve. Az elsivatagosodás elkezdődött...

Nincs profilkép
#5867 t.romsics
2025-08-02 12:23:10

Válasz Ohaza63 #5866. hozzászólásáraÉn azt vallom, hogy bármilyen művelési ágú földingatlant csak az tulajdonolhat, aki hajlandó azt művelni is. Aki nem hajlandó művelni tulajdonosként, az adja el olyannak, aki meg igen. Nem kell háborogni, mert ha jobban belegondolunk, csakis îgy van értelme bármilyen értéknövelő beruházást végezni rajta, így van értelme “földet megújítani”. Amúgy sem a tulajdonos, sem a bérlő nem érdekelt ebben.

#5865 rtamas1976
2025-08-01 22:04:59

Válasz Gumóka #5864. hozzászólásáraMonda ezt az aki nemnézi meg magának Ángyikát!
Majd hétfőn én megnèzem neked!
Az az élet rendje, meg hát miértlenne neked jobb mint nekünk!??smile devil

#5864 Gumóka
2025-08-01 21:58:23

Válasz Sanyiii70 #5863. hozzászólásáraJa, hát nem kell megnősülni!smile laugh

#5863 Sanyiii70
2025-08-01 20:36:58

Válasz Gumóka #5861. hozzászólásáraMelyik feleség nem fog gyanút ilyen esetben?
Délelőtt munkaidőben a tuti...

#5861 Gumóka
2025-08-01 12:52:55

Válasz Sanyiii70 #5853. hozzászólásáraPaplanbari!!!
Este mész, hajnalban jössz smile lol

#5860 rtamas1976
2025-08-01 12:50:39

Válasz Ohaza63 #5858. hozzászólásáraA haver az akkori főnökünk feleségét vitte el.
Rá 3évre elvitték tőle is.
"Ebülszerzett vagyon, ebül vész el!"

#5859 rtamas1976
2025-08-01 12:47:43

Válasz Ohaza63 #5857. hozzászólásáraMár délután szoktamvinni az algoflexet neki.
Biztos ami biztos!smile lol
A földelés egyedül az anyósnak használna!smile lolsmile lolsmile lol

#5858 Ohaza63
2025-08-01 12:46:44

Válasz rtamas1976 #5854. hozzászólásáraÜdv!

Szeretőt nem szabad elvenni, az nem arra való!smile smile
Úgy már kurva drága lesz és annyit nem igen tudhat!!!smile smile

Jártam egy céghez dolgozni, na ott egy főnök 20 évente lecserélte az asszonyait, de mindig csak 20-25 évesre. Nősült 20 évesen, majd váltott 40, majd 60 évesen.smile thumbupcool

A második hölgy panaszkodott nekem, hogy milyen disznó a volt férje, hogy nem szégyelli magát 60 évesen 25 éves nővel, meg hogy már 5 éve a titkos szeretője az a kurva dög.smile sad

Diszkréten ráolvastam, "hogy Te angyalom, ugyanezt csináltad 20 éve és az nem volt baj, de már öreg vagy és nem bírod a hajtást, meg biztosan sokat fájt a fejed"smile biggrin

Bizony nem lettem a hölgy kedvence.smile smile

#5857 Ohaza63
2025-08-01 12:34:25

Válasz rtamas1976 #5852. hozzászólásáraÜdv!

Tamáskám fontos a földelés is, mint a kombájnnál a lánc, ami a hátsó hídon van, ezt ne felejtsd el különben hatástalan a vödör.smile smilesmile laugh

Azért érdekes, hogy 30-35 éves korukig nem igen szokott fájni a fejük, vagy ha megleped egy ruhával, ékszerrel, vagy más ajándékkal, azonnal elmúlik. smile smilesmile biggrin
Még egy csokor virágtól is.smile biggrin
Ki érti ezt????smile sadsmile cryingsmile scared

Ezek jobbak , mint az Algopyrin, Aszpirin, vagy Quarelin.smile smilesmile biggrinsmile lol

#5856 rtamas1976
2025-08-01 12:29:18

Válasz Sanyiii70 #5855. hozzászólásáraAkkor nem az asszonyokkal van baj!
A házasság intŕzménye okozza a fejfájást!
LÓGIKA!smile lolsmile laugh

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Növényvédelem Európában: tiltanak, de nem pótolnak
Növényvédelem Európában: tiltanak, de nem pótolnak
Az uniós szabályozás egyre szűkíti a termelők lehetőségeit. Kémiai szerek nélkül...
Csirkehússal bukott le a vállalkozó – több mint 4 milliós bírság jöhet
Csirkehússal bukott le a vállalkozó – több mint 4 milliós bírság jöhet
A hatóságok komoly szabálytalanságokat tártak fel az állateledeleket árusító...
VTZ 2048 AM Tornado
VTZ 2048 AM Tornado

2.200.000 Ft

Nitie site eagle éjjellátó
Nitie site eagle éjjellátó

70.000 Ft

Mtz 550 traktor
Mtz 550 traktor

750.000 Ft

Szárzuzó
Szárzuzó

1.150.000 Ft