Nyerj Volkswagen Amarokot vagy iPadet! Regisztrálj és indulj a nyereményjátékon!
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Búza termény felvásárlási árak új
- Permetezés új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Földvétel, elővásárlási jogok új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Kiskocka bálázók betegségei új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Agrárkamara új
Cikkajánló

Kevesebb papírmunka: Két korábbi adatlapot teljesen töröltek az új eGN-ből
Frissült az elektronikus Gazdálkodási Napló rendszere: már az idei, csökkentett...
459 hozzászólás
Válasz mtz1962 #357. hozzászólásáraTe mester!
A hanki ker honlapján van vmi ezekhez kezelési. Most nézem(mivel nekem pz van...ilyen kaszánk suttyó koromban volt), a dobok fölötti gerendán van az a háromszögletű himba. Abban is ír egy biztosító csapot szállításhoz asszem...azt is ki szoktad húzni???
Válasz mtz1962 #357. hozzászólásáraHa mtzvel húzod, és nem mókolta senki... Akkor jónak kell lennie jelen állapotában is...
Válasz csoppika #356. hozzászólásáraüdv akkor nekem bele kell toldanom mert akkor az enyém rövid én nem tudom úgy beállítani hogy középen legyen.
Válasz mtz1962 #355. hozzászólásáraNálam a nút közepe táján van a csap...így tudja követni a kasza a magasság változást...
Válasz VMisi #354. hozzászólásáraüdv Misi úgyan úgy van mint a mtz-én így használom de a nútos laposvasnak hol kell állnia?
Válasz mtz1962 #352. hozzászólásáravagy nem engeded le eléggé vagy nincs kihúzva a biztosító csap.
Válasz mtz1962 #352. hozzászólásáraLe van eresztve rendesen ?

A függesztett résznek és a kasza vázának vízszintesen kell leni elvileg.
Úgy mint a használati első oldalán vagy a képen.
Válasz csoppika #351. hozzászólásáraüdv nem vág egyforma aljat mintha az egyik dob hol leér hol nem.
Válasz mtz1962 #350. hozzászólásáraMit nem csinál jól???
Sanya üdv segítség kellene a rk beállításhoz vagy kép ahogy te beállítod és ahogy dolgozik a kasza mit hogy állítasz,az emelést és a kasza laposvason való játszását mert nekem valami nem jó és nem tudok rájönni hogy mi

Válasz sanya88 #348. hozzászólásáraok
Válasz mtz1962 #347. hozzászólásáraüdv!Köszönöm már nem sikerült összeraknom kaszát már,mert közbe itt egyik kolega linkelt be egyet!
Válasz sanya88 #341. hozzászólásáraÜdv érdekel még a javító könyv?
Válasz Tanonc #345. hozzászólásáraNagyon szépen köszönőm:))
Válasz lje091 #344. hozzászólásáraolyan 8000ft körül
Sziasztok érdeklődni szeretnék hogy hektárját mennyiért kaszáljátok vagy mennyit kérhetek???
Köszönöm!!!
Válasz sanya88 #341. hozzászólásárahttp://www.hanki-ker.hu/kezelesi_utmutatok/rk/rk_rotacios_kaszacsalad_gepkonyv.pdf
Üdv!rk 2 kasza szöghajtásáról nincs valakinek robbantott ábrája(amire a kardán csuszik rá )
Üdv Urak!
Kérdezném, hogy valaki a csúszótányért hegesztette-e fel?
Vágattam 3 mm-es lemezből körívet, viszont nem tudom hogy miként kellene felrakni... Gondolok itt arra hogy például sima 220V-os elektródás hegesztéssel mehet vagy inkább oxigén? Teljesen lehet körbe hegeszteni vagy csak szakasosan érdemes?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Válasz Sanyee #338. hozzászólásáraFelakasztod beállitod középre kihajtod munkaüzemmódba vagy is a traki mellé, ott megnézed hogy a kerék mellett hogyan fut én ugy szoktam hogy kicsit kintebb érjen egy 5-10cm el mint a hátsó gumi így tudsz majd közelebb menni a kaszáltalan terület felé. Aztán meg a 3ik ponton függesztőorsón beállitod hogy a talpak közepe érjen a földhöz talán kicsit elöre is dölhet igy tudod állitani mennyi tarlót hagyjon milyen magasat de ha nagyon elöre döntöd akkor nagyon vágja a földet majd és hamar kimegy a penge éle benne ..... ja és a hidrolika karok magasságát meg szemre kell beállitani hogy fel le tudjon annyit játszani hogyha mész egy oldalgós részre akkor tudja követni a földet .... de ezt mind majd megtapasztalod hiába irjuk le ez csak irány mutatás
( megjegyzés nekem nem ilyen kaszám van csak segitségként irtam le )
Sziasztok!
Egy ilyen RK kaszát néztünk ki egy ismerősömmel, de kaszálni még nem kaszáltam ilyen szerkezettel.
Tudnátok pár tanácsot adni, hogy miként kell beállítani a traktor után a gépet és mire kell odafigyelni?
Válasz csoppika #334. hozzászólásáraMég egyszer köszönöm,sikerült most már jo
Válasz Jakabjóska #333. hozzászólásáraOlyat is láttam, hogy fószer ki sem húzta a rögzítőt (középen) a kaszából (rk 185) és úgy kaszált vele.
Válasz lje091 #330. hozzászólásáraNem jól van a lánc befüzve, az elsö dobot meg kell kerülni a lánccal.
Válasz lje091 #330. hozzászólásáraRosszul van befűzve a talpba a lánc:-)))
Válasz Mtz 550E #328. hozzászólásáraMár rosszul kezded: az RK 185 nem ékszíjas, a lengyel kasza az ékszíjas. És miért akarod a fordulóban felemelni? Én csak akkor emelem fel a kaszát, ha pengét fordítok, vagy cserélek, meg amikor megyek az úton. Ezekkel a forgótalpú kaszákkal még tolatva is lehet dolgozni. Amúgy eleinte én is próbáltam ezt a bal oldali orsószéthajtós (uborka?????!!
!!????) módszert, de ha megbillen a traktor balra, már elemeli a kaszát a földről és lépcsősen kaszál. Nekem ez csak a régi RK-2 kaszánál működött.
Válasz Gabesz2 #331. hozzászólására"Még arra figyelj, hogy vonólap a jobboldali uborkához fixen csatlakozzon. (ne úszóba)"
Rosszul írtam a baloldali legyen fixen.
Válasz Mtz 550E #328. hozzászólására1: Ha hidraulikát teljesen megemeled, előbb utóbb szét fog esni a kardánod.
2: Hány éve traktorozol? Egy ilyen probléma elhárítása nem okozhat gondod.
Hogy válaszolja a kérdésedre, az előttem hozzászóló már leírta a választ.
Még arra figyelj, hogy vonólap a jobboldali uborkához fixen csatlakozzon. (ne úszóba)
Sziasztok érdeklődnék hogy lehetséges hogy RM típusú fűkaszán a dobok nem össze hanem egy irányba forognak?/előre is kösz/
Válasz Mtz 550E #328. hozzászólásáraRém egyszerű a történet. A jobb oldali függőleges lakatot összetekered, a bal oldalit meg szét. Így a kasza végét jobban emeli. Már a 165-nél is így állítjuk be. Nem kell magasra emelni, nem csattog a kardán és kényelmesen lehet vele forgolódni.
Hali!
Az Rk 185-fűkasza ékszíjas! Mikor kihajtom oldalra és dolgozok vele végén a fordulónál felakartam emelni és nem tudom mert a gép hidraulika teljesen fent a kasza szélső dobja majdnem a földetérte! Nektek is ilyen?
Válasz Atika1991 #326. hozzászólásáranagyon szépen köszönöm! sikerült!!!

Befűzöd simán körbe a láncot,összeütöd a végét és aztán a kasza eleje felőli oldaláról áthúzod a fogaskerekek mögé a láncot és kész.
Elnézést. valóban rm. Nem értek hozzá csak a férjemnek szerettem volna segíteni.
Szóval a talpban elszakadt a lánc, és azt kellene vissza fűzni. Köszönöm. de bármilyen javítási szerelési képet, linket megköszönnék.
Válasz gydavid #322. hozzászólásáraAz rm2-es lesz nem rk.Az rk-ban fent van a hajtás és nem lánccal.
Válasz gydavid #322. hozzászólásáraSehogy. Abban nincs lánc.
Üdv!valaki nemtudja véletlen, hogy rk2 csúszótalpas kaszába hogyan kell a láncot vissza fűzni?
Válasz #318. hozzászólásra
Az SOS topicban leírtam a szerelést,
ha a szerkezet az RK 2-nek megfelelő.
Az ott előzőleg adott rajz 8/a robbantott ábrát követed akkor minden látszik!
Válasz #319. hozzászólásra

KÖszönöm.
Zeger gyűrűt nem látok sehol sem, alul a tengely ék pályáját, és egy szimmeringet látni csupán....a képen látható csavarokhoz a csúszótalp felfogató dobjának kúpossága miatt nem lehet hozzáférni...
Válasz #318. hozzászólásra
Általában egy zéger gyürü szokta fogni a dupla csapágyakat a tengely végén alul vagy old el a felsö tányért is ahogy látom a csavarokat azok fogják utánna meg látod mi a helyzett mögötte ...
Van egy m1031- es kaszám. a hátsó dob elkezdett hajtás közben füstölni felül. megmozgatva kézzel úgy tűnik csapágyhibás lett. levettem a forgó csúszótalpat ez idáig, hogyan tudom tovább szétszedni a csapágycseréhez. Még nem javítottam ilyet....hogy kezdjem, mire figyeljek oda?

A fotón látszik hol tartok... (sehol :-)....)
Köszönöm a segítségetek előre is!
Válasz #316. hozzászólásra
Üdv!
Nekem volt rk fűkaszám igaz tsz szökevény,de felújítottam,szinte minden évben eltört valami vagy gardán,vagy a függőleges tengely ami a dobot tartja,meguntam,meg drága volt hozzá a cucc is,vettem egy lengyel t semmi bajom vele,már 7 éve,40-50 hektárt kaszál évente,egy garnitúra ékszíjat vettem rá eddig,meg azt ne felejtsük el egy rk kasza ára 3 lengyelé,és én biztos vagyok benne hogy egy lengyel is elmegy normál használat mellett kb évi 50-70 hektáros használatnál 12- 15 évet.Aztán ha felkell újítani a lengyelt újra újítom max 100ezerből,de az rkra csak két csúszótalp majdnem ennyi,pont a class licenc végett.
Válasz #314. hozzászólásra
Az RK 165, RK 2, és az RK 4 mind a CLAAS utóda, vagyis annak a licence alapján gyártották és gyártják. Alkatrészeiben teljesen megegyezik CLAAS-al, vagyis a CLAAS-hoz is jók az RK alkatrészek, amiket Törökszentmiklósról be lehet szerezni.
A full kardán miatt ezekben a kisebb, egyszerűbb kaszákban az én tapasztalatom szerint messze felülmúlja terhelhetőségben, üzembiztonságban, tartósságban az ékszíjas kaszákat. Nem is beszélve a jelenleg olcsón kapható lengyel kaszákról.
Az új RK kaszák elég drágák, de ez a magyar kereskedelem jellemzője csak. Egy használt, és nem kókányolt módon javított, karbantartott RK vagy CLAAS biztosan túlél téged is.
Persze nem szabad összehasonlítani a vontatott szélesebb, vagy szársértős (Krone stb) kaszákkal. Az más kategória. Ahogy a hsz.-aidból nézem, neked egy 185-ös, de még egy 165ös is elegendő, és elviszi a kisdutra is.
Válasz #314. hozzászólásra
De, kardános. Nekem kettő is van, én többre tartom a lengyel ékszíjas kaszáktól.
Elképzelhető, hogy a kolléga az Rm-2 kaszára gondolt, ami ugye láncos hajtású.
Válasz #313. hozzászólásra
Az RK nem kardános?
Mert én most, hogy kaszavásárlás előtt voltam, az RK-t is néztem, és azt mondta a gyártó, hogy full kardán hajtás az egész.
Válasz #312. hozzászólásra
nekem CAT 230 plus van ...szársértős ha jo állapotut fogsz ki akkor okés minöségben nagyon ott van de pl nekem a csuszotalp közepe 90e ft volt 1 dobra .. amugy meg kardános évmilliokkal jobb mint az rk
Nem rk,de pöttinger cat 190 kaszáról kinek mi a véleménye,szársértős,megbízhatóság,alkatrész,stb....
Válasz #309. hozzászólásra

Köszi, remélem
Agyonhajtva nem lesz, évi 40-50 ha a max amit vágni fog a tervek szerint.
Válasz #308. hozzászólásra
Szia!
Ha jól emlékszek hatszáznegyvenötezer nettó, kardántengellyel együtt.
Masszív, erős gépnek tűnik, de Lacus már nyúzza 5 éve ha jól tudom, az ő tanácsára vágtam bele, azelőtt nem is nagyon halottam erről a gyártóról.