Fórum
- YTO Traktorok új
- Grubber új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Talajmegújító Mezőgazdaság új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Kukorica terményárak új
- Napraforgó ára új
- Őszi búzavetés október 1-től? új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- Agrártámogatások kifizetése új
Cikkajánló
_fill_540x300_0.jpg)
Eső után: hogyan lehet a vizet a földben tartani?
A regeneratív gazdálkodás nemcsak talajművelési irányzat, hanem komplex..._fill_540x300_0.jpg)
227 hozzászólás
Mikrobiális oltási lehetőségek:
AÖP-ben használható talajoltó anyagokról általánosságban.
"A talaj-oltóanyagok leggyorsabban a magvakhoz közel fejtik ki elvárt, kedvező hatásaikat. A vetés során a különféle tulajdonságokkal rendelkező baktériumok és gombák felhasználása mellett egy lépésben javítható, ha szükséges, a működésüket biztosító talajállapot is. A mikrobiális túlélést segíthetik például a mikro-tápanyagot adó, az éltető vizet is jobban megtartó ásványok (alginit, bentonit) vagy az élőhelyet, védelmet, oxigént is biztosító porózus zeolit, bioszén és egyéb talaj- javítók, kondícionálók. Ezeknek az adalék- vagy vivőanyagoknak a kedvező felhasználására is számos bíztató eredmény ismert.
A jövő technikájának ilyen alkalmazásaival ésszerűen „bioeffektív“ módon csökkenthető a műtrágyák, a kémiai növényvédőszerek felhasználása és egy menetben, ráadásul energiatakarékos módon javítható a talajok, a környezet és az élelmiszereink által az emberi egészségünk is."
Válasz hashtag #225. hozzászólásáraEgyértelműen szeretném learatni de nem mindenáron!
És a 250el lehet nemírtam sokat.
A 27%os áfa hungaricumról nemis beszélve!
Egyenlőre mindenki áll, vár.
Válasz rtamas1976 #224. hozzászólásáraJól fog a ceruza!
De 17-essel tuti levágnád gondolom! Tehát még mindig egy ezresen megy a dolog. Én ha tavasszal aratnék, az álmoskönyv szerint abban az évben ott nem aratnék sokmindent.
Válasz hashtag #223. hozzászólására7% víz 250ftjával 1750 ft+áfa
Ha csak 5% akkor is 1250+áfa
Válasz rtamas1976 #220. hozzászólásáraKérdés hogy mennyiért tudod megszáríttatni. Mert mázsánként 700 forint különbség miatt biztos nem hagynám tavaszra, annak minden mellékhatásával együtt.
Válasz hashtag #221. hozzászólásáraArrafelé nincs építkezés!
Válasz rtamas1976 #220. hozzászólásáraHa nem viszi el addig a 2-4 lábú kártevő, vagy nem eszi meg a daru.
Válasz hashtag #218. hozzászólására20as vízzel meredek a 6800as kukorica!
Akkor levágom tavasszal.
Válasz rtamas1976 #216. hozzászólásáraÉn vetés előtt megnezetném mikroszkóppal !

Válasz rtamas1976 #215. hozzászólásáraValahol meg csak októberben szedik, mert utána drága lenne a gáz. Persze a vize az elég büszke még.
Válasz rtamas1976 #216. hozzászólásáraViszont van 40pótkocsi trágya azt ráakartam szórni. Az segítene a talajéleten.
Válasz t.romsics #214. hozzászólásáraJóhelyen van. Se vad, se brazilok.
Tavasszal meg közzévetem a napraforgót direkben.
Válasz t.romsics #214. hozzászólásáraItt már van kereskedő aki november végéig is átveszi. Már jelentkeztek.
Lehet elsem adom, kivàrok.
Válasz rtamas1976 #212. hozzászólásáraErre már szinte nincs is (egy-kettő késői, illetve másodvetés a kivétel). Lassan egy hónapja le van vágva az enyém, 13-as vízzel. De ez Bács-Kiskun.
Válasz rtamas1976 #212. hozzászólására15,5-el lett vágva az enyém is 1,5 hete.

Itt lassan már elfogy.
Ez egy ilyen év lett, bízunk a jövőben
Válasz Gumóka #211. hozzászólásáraMifelénk a kukoricát csak kóstolgatják, de szinte senki nem vágja.
Egy nagy gazdaság vágta le, eladta nyersen.
18és 22 a vize.
Válasz rtamas1976 #209. hozzászólásáraZúzott kukoricatarló az ilyen, csak lassan szár nem marad, mert elfújja a szél

Válasz rtamas1976 #209. hozzászólásáraMost szedtem a talajmintákat, igaz tavaly kellett volna

Végülis lehet támasztóközeg, eddig még minden növényt megtartott, hogy el ne dőljön
Válasz Gumóka #208. hozzászólásáraÚgylátom te is átmentél vakondba!

Majd teis megkapod, hogy támasztóközeged van nem földed!
Szántott kukoricaföldem, ami kemény, mint a beton, ott a giliszta, de 30 centire leásni kihívás volt

Viszont a gabonatarlóm, ami aratás után lett lazítva és tarlóhántva, meglepően puha, simán kézzel belenyomtam a lapátot.
Válasz .Richard. #206. hozzászólására

Nem értem.
Mutass példát!
Válasz kisparasztkaim #205. hozzászólásáraMinden szó után is tegyèl.
https://www.agroinform.hu/szantofold/nem-eleg-vetni-elobb-a-talajt-kell-meggyogyitani-video-86019-002
Spricnis talajszelvény vizsgálat.
A kontroll szelvény, vajon hány méterre van a kezelt szelvényhez.
https://www.agroinform.hu/szantofold/nem-eleg-vetni-elobb-a-talajt-kell-meggyogyitani-video-86019-002
Ez az első, hogy gombát látok a talajszelvényben.
Válasz Rabó001 #203. hozzászólásáraSokkal csúnyábblenne ha nem tárcsáztam volna meg.
Így nemolyan rossz.
Válasz rtamas1976 #202. hozzászólásáraNem vészes ez a lazítás szerintem. Ha igazán kemény lenne és nehezen vinné akkor rúgna a traktor a friss tarcsazason. Nem lettek fél asztalnyi rögök se.
Válasz kisparasztkaim #200. hozzászólásáraLehetetvolna lazitani kb 30cm mèlyen mert a felszin is sziklakeménységű volt.
Nálunk tárcsázás nélkül nemtudsz lazítani esetleg széttépni mindent, és 50centis rögeket gyártani.
Így maradhat tavaszra, a tél majd elintézi!
Válasz kisparasztkaim #200. hozzászólásáraHonnan tudod, hogy van benne? (rá van írva)
Nem tudom, csak remélem.
Honnan tudod, hogy a tejben, vagy a szalámiban az van ami rá van írva?
Egyébként indirekt gondolom.
A hatásukról.
Nincs szklerotiniás, fonálférges hagymám, és laza szerkezetű a földem.
Válasz Sanyiii70 #186. hozzászólására"A Myco'sol PTC is használok minden évben, abban is vannak tápanyagfeltáró baktériumok a Trichoderma és a Coniothyrium mellett."

Honnan tudod, hogy van benne? (rá van írva)
Viccet félre téve hogy lehet megállapítani?
Amalgerol és huminisz, amiről már hallottam jókat.
Rtamás videója a lazítás előtti művelet, ami nem kellett volna.
Gondolom a tök után volt egy jó felszín, amit egy rosszul választott eszközzel felrögölt.
Lehetett volna egybül lazítani?
Válasz rtamas1976 #198. hozzászólásáraA zöldséget hogy kell érteni?
Válasz hashtag #197. hozzászólásáraMostlett betakarítva a tök.
Tavasszal kukorica megy bele, előtte zöldség.
Válasz rtamas1976 #192. hozzászólásáraÉlő növények? A gyom is ér.
Válasz rtamas1976 #192. hozzászólásáraA talajélethez (mint minden földi élethez) víz is kell.
Szerintem amíg nem lesz egy kiadós eső bármilyen élő anyag kijuttatása kidobott pénz.
Vagy bele kell öntözni.
De gondolom ahhoz most nincs nagy kedved...
Válasz rtamas1976 #194. hozzászólásáraPassz, felénk a víz a csodaszer.
Válasz Praetor #193. hozzászólásáraAzsem lenne rossz!
Melasz vinasz vagy valami gutaütés?
Válasz rtamas1976 #192. hozzászólásáraVíz esetleg?

Válasz Sanyiii70 #189. hozzászólásáraGondolkodom valamit kellene csinálni vele.
Kemény mint állat, ősszel leforgatott kukoricaszár ottvan benne a betonkeménységű rögben.
Valami talajéletet kellene csiholni bele. Szervestrágya nincs, bacihoz lassan hideg van, nitrogénnel megszórni+valmi fulvósav.
Nemtudom milenne a legjobb.!?
Válasz hashtag #190. hozzászólásáraJaja. Lehet, hogy a lazítást el is kell most engedni. Ha érkeznének az esők, de leesik a hőmérséklet, akkor meg könnyen lehet, hogy ragadnánk. Olyankor a kultivátor tud még valami alapművelést produkálni. Meglátjuk.
Válasz Praetor #188. hozzászólásáraSzerintem várj még pár hetet. Csuma száraz földben a lazítás sem működik. Nem lazul, csak emberfej méretű darabokra törik. Ami még márciusban is ugyanúgy egyben lesz. Az nem lazítás!
Még be kéne ázni neki, szerintem.
Válasz rtamas1976 #187. hozzászólásáraIgaza van a kollégának. Ez nem is olyan rossz.
Itt, ahol nem volt egy értelmes eső egész másképp nézne ki.
Válasz rtamas1976 #187. hozzászólásáraEz még elég jó. Örülni kell, hogy el bírt menni a gép. Nekem ma eltört a lazítókés. Igaz nem jympám van.
Válasz Sanyiii70 #186. hozzászólásáraNa ebbe milyen életet verjek?
Trotillal kelletvolna robbantani.
https://youtube.com/shorts/56Uk02RRh3I?si=hqcdJBcvkQbivdQX
Válasz kisparasztkaim #185. hozzászólásáraRégebben használtam Bactofilt és Algafixet, de nem hagytam kontrollt, így nem tudom mi a különbség mintha nem használtam volna.
Idén kipróbáltam a Biogent Amalgerollal és ammóniumnitráttal tarlón, látványos a különbség.
Amalgerolt mindig használok valamelyik földemen.
A Myco'sol PTC is használok minden évben, abban is vannak tápanyagfeltáró baktériumok a Trichoderma és a Coniothyrium mellett.
Úgy gondolom, hogy érdemes.
Mások másképp gondolják.
Használ valaki ilyet?
Melyik jött be?
https://talajbakterium.hu/
https://talajbakterium.hu/
Válasz Szabó Zoltán e.v. #180. hozzászólásáraMa ott leszel az Omekon?

Van egy Facebook csoport befarafi néven.

Ott találsz képet homokos, és saját talajomról.
Nem olyan bonyolult ez.
“Add el az ekét!”
Aztán minden magától rendbe jön.
Egy most induló területből vegyél mintát, és összehasonlítjuk egy jó talajéval. (Makó)
Hívjuk Tamást is.
Ő hozza a pálinkát, Te veszed a jegyet a fürdőbe, Én viszem a tudást és a mikroszkópot!
Válasz Sanyiii70 #179. hozzászólásáraMikroszkóp kezelő tanfolyam is tanultunk módszert.

MrPoke is ott volt.
Induláskor kell vizsgálni , és utána évek múlva elegendő.
A különbség mutatja, hogy javult a talajod.
A giliszta fonal vizsgálata az külön tudomány.
Egy Kwizdás rendezvényen elmondták de sajnos nekem bonyolult.
Válasz Szabó Zoltán e.v. #180. hozzászólásáraMég egy Amerikai, aki jó pénzért megmondja, hogy mit kell nekem itt csinálni a szikes talajon, vagy a löszháton.

Egyiket sem ismeri közelrűl.
Egyet láttam, aki markolászta a talajt és dícsérte. Mi alapján?
Messziről jött ember azt mond, amit akar.
Válasz Sanyiii70 #179. hozzászólásáraVan módszer. Ha érdekel, ezen a képzésen mindenre választ kapsz.
https://medkozpont.hu/livingland-hu/
Válasz kisparasztkaim #175. hozzászólásáraKellene módszer a talajélet egzakt mérésére.
És meghatározott etalon értékek, hogy mi lenne az ideális a termesztett növények tekintetében.
Akkor lehetne hiteles következtetéseket levonni a pozitiv vagy esetleg negatív hatásairól a termelés hatéonysága szempontjából.
Válasz máris szomszéd #150. hozzászólásáraAzon gondolkodtam, hogy ha olyan növényben használsz tiltott szert ami korábban engedélyezett volt, de nem takarítod be, mert csak zöldtrágyának veted, akkor mi van?
Megelőzés képpen, egy évvel korábban a védendő növény előtt. A terület "kitisztítására".
Vagy pihentetett, tárcsázott területen talajkezelésre.
Persze tudom, hogy ilyen szereket tárolni se szabad, de ha hónapok alatt lebomlik és nemhogy nem mutatható ki, de el is tűnik a talajból a következő kultúra vetése előtt...
Etikátlannak nem nevezhető, mert nem mérgezel vele senkit.
Nem csináltam még ilyet, de újraolvasva a hozzászólásodat eszembe jutott.