Le. De elég annyira feltekerni az orsóval, hogy ne érjen a földhöz. A középső tömörítő keréksor lényege az lenne, hogy a vetőgép előtt a traktor kerekei + ezek teljes szélességben előtömörítik a talajt. Ha egyezik a gép szélessége a vetőgépével. Ha szélesebb a vetőgép, akkor lehet venni a szárnyakra is ilyen keréksort. De szerintem a legnagyobb értelme az, hogy a gép gerendája állandóan egy magasságban van, nem a hidraulika tartja, és így a vetésmélység mindig azonos. Pl. ha este hazamész, reggel nem biztos, hogy ugyanabba a magasságba engednéd le a hidraulikát.
Amúgy a rapidról azt a rövid tárcsa szerűséget azt le lehet venni? Meg az a pár kerék a vontatási részénél az mire szolgál.Mert a TUME-re is láttam hogy lehet kapni opcióba de amivel én vetettem azon nem volt.
Mármint ott elöl az elmunkáló tárcsák??Végülis Tényleg hasonlit rá!! Ahol a gépet hirdetik ott biztosan jol dolgozhat... Halkan mondom én arra már jártam!!Hietetlen repce és buza mezök vannak!!
Válasz #972. hozzászólásra
Hidd el sokan vagyunk ezzel igy!! Tulajdonképpen ha jol látom ez egy kombináltnak mondható 740-A s verzió két sor tárcsával!!
A kopírozókerék csak porhanyósba jó szerintem, mert ha rögös akkor a rögre rámegy a tárcsa először, de utána nem megy vissza egyből a földbe, mert a kopírozó kereket feltartja a rög, az meg a tárcsát így a levegőbe szórja.
Búzánál amúgy sem lehet nagyon elrontani a mélységet, a kereskedők is inkább a repcéhez ajánlják.
Tömörítésre meg gyenge, utána úgyis végig kell szaladni gyűrűssel. Itt a jd740 után is gyűrűznek, pedig azon már szinte tömörítőkerék van.
elvetik egyszer a táblát ugye kukorica sortávra, aztán kezdik előlről a sorok között megfelezve. Bár nem mindig sikerűl pontosan a felezés, de azért meglehet oldani elég jól.
Magyarán 10hektárt 20-ba vetsz el.
Kisebb gazdáknak akinek van egy monosemje és mondjuk 10-20hektár repcét akar vetni akor megéri megvenni, mert marha pontos, szemenként veti a repcét, mese nincs.
Szerintem Drenthe csak a mienkből kiindúlva az accord is bebírja rakni mélyre.
A vogelen bár dupla rugó van itt, azért érződik is, hogy elég nagy a csoroszlyanyomása, de inkább túl mélyre vet indent mint inkább sekélyre.
Megkellene venni még rá a pro kerekeket minden csoroszlya után, aztán úgymár akármivel versenyképes lenne! lezárna szépen illetve a ponst és független mélységet lehet állítani így vetőtárcsánként.
Most én a hárompont billentésével tudom szabályozni a mélységet,illetve rugó előfeszítéssel, ez nem is lenne rossz, csak így a lekövetőképesség nem olyan jó, és mivel barázdákat szántunk ágyekéinkel így amikor egyegy barázda kerül a gépaljába akkor ot az a pár csoroszlya nemtud olyan mélyre menni mint a többi, vagy lehet,hogy csak a tetejére szórja.
Persze jól elkell munkálni a talajt és kész, de azért van ilyen.
Ott rontottuk el, hogy amikor jött a vetőgép be lehetett volna alkudni hozzá tömörítőkerék garnitúrát, csak nem is tudtam, hogy létezik hozzávaló. Most utólag meg komoly pénzekért kapható, de jövőre megfogom hozni rá.
Annyit még a pontosságról, hog aprómagnál nemkell az 1000-es kardánfordúlat még szűkített légtorok esténél sem.
Olajreteknél tökéletes volt a vetés, olyan szép még a környéken nem volt semmi, viszont repcénél ahol 1000-et pörgött a kardán ott kicsit széjjelebb szórta a magot, így a sorok nem tökéletesen egy sorban vannak, illetve most már többleveles állományban nem látszik annyira, de keléskor igen.
hát, nem is tudom. Én szívesebben próbálnám ki a 45-ös sortávot. De jobb híjján a 75öt fogom kipróbálni. De talán megdőlés szempontjából a 45 az előnyösebb, nem?
Válasz #964. hozzászólásra
az ősszel majd kipróbálom mtz vel, annak keskeny a kereke meg 3 liter alatt elviszi a monot üresen,ha 2 szer kell járni akkor is kijön annyiból mint a tume ,mert azt 7 liter alatt repcében se lehet húzni.
nem is ide írtam, mondom itt nálunk egyik gazdatársam veti sorkőzé megint, így megfelezi a kukorica sortávot. Szerintem A leg optimálisabb az ilyen vetéstávolság, vagy a tripla gabona.
tárcsákat kell cserélni meg áttételt állítani rajta, ennyi.
Sokkal hamarabb kel utána a repce, meg egyenletesebben is bármi mástól. Annyi,hogy itt elvetnek egy táblát,majd a sorok közé húzzk megint, így marha lassú.
75centin meg nemtudom mennyire fain, majd kiderűl aratáskor. Az biztos,hogy így húzatni lehet még egészen későn is.
Legyen zsír én drukkolok!
Nem. Ez tavalyi. Az ideit még nem láttam. Nincs terepjáróm, csak gumicsizmám és annak most rövid volt a szára. talán most a hideg után, még mielőtt kiolvad.
Búza szórvavétésből nem kell tippeket adni, én is nyomtam mszóróval utánna boronával vagy, tárcsával,vagy ásóboronával.
Elfogadható eredmények születtek mindíg.
Nekem egy területben jött elő így a repce. Jobban nézz ki mint a vetettek. A terület új és 3 éve volt benne repce, most, mikor kimentem a rapidal elvetni búzával, inkább meghagytam a repcét.
a kijuttatott mennyiség még lehet pontos is lenne csak az eloszlás nem, én próbáltam kertben ezt a módszert még egy kühne feldherr géppel de 10 % mínusz volt biztos benne még spc hez képest is. Meg a félnap szerelés meg beállítás méricskélés.
8280 hozzászólás
Válasz #979. hozzászólásra
Le. De elég annyira feltekerni az orsóval, hogy ne érjen a földhöz. A középső tömörítő keréksor lényege az lenne, hogy a vetőgép előtt a traktor kerekei + ezek teljes szélességben előtömörítik a talajt. Ha egyezik a gép szélessége a vetőgépével. Ha szélesebb a vetőgép, akkor lehet venni a szárnyakra is ilyen keréksort. De szerintem a legnagyobb értelme az, hogy a gép gerendája állandóan egy magasságban van, nem a hidraulika tartja, és így a vetésmélység mindig azonos. Pl. ha este hazamész, reggel nem biztos, hogy ugyanabba a magasságba engednéd le a hidraulikát.
Amúgy a rapidról azt a rövid tárcsa szerűséget azt le lehet venni? Meg az a pár kerék a vontatási részénél az mire szolgál.Mert a TUME-re is láttam hogy lehet kapni opcióba de amivel én vetettem azon nem volt.
Válasz #975. hozzászólásra
Pontosan. Azért is neveztem kopírozókeréknek.
Homokos, laza területre való az igazán.
Válasz #974. hozzászólásra

Mármint ott elöl az elmunkáló tárcsák??Végülis Tényleg hasonlit rá!! Ahol a gépet hirdetik ott biztosan jol dolgozhat... Halkan mondom én arra már jártam!!Hietetlen repce és buza mezök vannak!!
EZmeg olyan mint a Vader Carrier drillje
Válasz #970. hozzászólásra
annak a keréknek a lényege a pontis mélységtartás!
Válasz #973. hozzászólásra

Ez olyan Rapid koppincs lehet?
Válasz #972. hozzászólásra

Tulajdonképpen ha jol látom ez egy kombináltnak mondható 740-A s verzió két sor tárcsával!!

Hidd el sokan vagyunk ezzel igy!!
Ilyet még nem is láttam
JD770A
Válasz #970. hozzászólásra
mi a rapid után is gyűrűzünk.
Válasz #968. hozzászólásra
A kopírozókerék csak porhanyósba jó szerintem, mert ha rögös akkor a rögre rámegy a tárcsa először, de utána nem megy vissza egyből a földbe, mert a kopírozó kereket feltartja a rög, az meg a tárcsát így a levegőbe szórja.
Búzánál amúgy sem lehet nagyon elrontani a mélységet, a kereskedők is inkább a repcéhez ajánlják.
Tömörítésre meg gyenge, utána úgyis végig kell szaladni gyűrűssel. Itt a jd740 után is gyűrűznek, pedig azon már szinte tömörítőkerék van.
Válasz #968. hozzászólásra
Az accord TS késes, nem olyan mint a tietek szanberg
Válasz #961. hozzászólásra
elvetik egyszer a táblát ugye kukorica sortávra, aztán kezdik előlről a sorok között megfelezve. Bár nem mindig sikerűl pontosan a felezés, de azért meglehet oldani elég jól.
Magyarán 10hektárt 20-ba vetsz el.
Kisebb gazdáknak akinek van egy monosemje és mondjuk 10-20hektár repcét akar vetni akor megéri megvenni, mert marha pontos, szemenként veti a repcét, mese nincs.
Szerintem Drenthe csak a mienkből kiindúlva az accord is bebírja rakni mélyre.
A vogelen bár dupla rugó van itt, azért érződik is, hogy elég nagy a csoroszlyanyomása, de inkább túl mélyre vet indent mint inkább sekélyre.
Megkellene venni még rá a pro kerekeket minden csoroszlya után, aztán úgymár akármivel versenyképes lenne! lezárna szépen illetve a ponst és független mélységet lehet állítani így vetőtárcsánként.
Most én a hárompont billentésével tudom szabályozni a mélységet,illetve rugó előfeszítéssel, ez nem is lenne rossz, csak így a lekövetőképesség nem olyan jó, és mivel barázdákat szántunk ágyekéinkel így amikor egyegy barázda kerül a gépaljába akkor ot az a pár csoroszlya nemtud olyan mélyre menni mint a többi, vagy lehet,hogy csak a tetejére szórja.
Persze jól elkell munkálni a talajt és kész, de azért van ilyen.
Ott rontottuk el, hogy amikor jött a vetőgép be lehetett volna alkudni hozzá tömörítőkerék garnitúrát, csak nem is tudtam, hogy létezik hozzávaló. Most utólag meg komoly pénzekért kapható, de jövőre megfogom hozni rá.
Annyit még a pontosságról, hog aprómagnál nemkell az 1000-es kardánfordúlat még szűkített légtorok esténél sem.
Olajreteknél tökéletes volt a vetés, olyan szép még a környéken nem volt semmi, viszont repcénél ahol 1000-et pörgött a kardán ott kicsit széjjelebb szórta a magot, így a sorok nem tökéletesen egy sorban vannak, illetve most már többleveles állományban nem látszik annyira, de keléskor igen.
Mad jövőre mégjobban figyelünk erre is.
Válasz #965. hozzászólásra
Ne járd 2x, mert akkor elveszted azt az előnyt, amit a kultivorozás jelent!
hát, nem is tudom. Én szívesebben próbálnám ki a 45-ös sortávot. De jobb híjján a 75öt fogom kipróbálni. De talán megdőlés szempontjából a 45 az előnyösebb, nem?
Válasz #964. hozzászólásra
az ősszel majd kipróbálom mtz vel, annak keskeny a kereke meg 3 liter alatt elviszi a monot üresen,ha 2 szer kell járni akkor is kijön annyiból mint a tume ,mert azt 7 liter alatt repcében se lehet húzni.
Válasz #963. hozzászólásra
nem is ide írtam, mondom itt nálunk egyik gazdatársam veti sorkőzé megint, így megfelezi a kukorica sortávot. Szerintem A leg optimálisabb az ilyen vetéstávolság, vagy a tripla gabona.
Válasz #958. hozzászólásra
itt nincs a sorközben semmi. az egy másik történet...
Válasz #960. hozzászólásra
De tuti azért mert egyenletesebben sekélyebben rakta(talán nem bírta elég mélyen)...
Válasz #958. hozzászólásra
hogy is csinálják ezt a sorok közé vetést?
A repcét tudja érzékelni a monitor?
Azért egy szemenkénti tömörít a mag körül is az biztos.
Válasz #959. hozzászólásra

az Accord uán egyenletessebben kelt csak az annyira a képen lehet,hogy nem egyértelmü
Válasz #952. hozzászólásra
Itt mit kéne látni ?
Azt hogy a Rapid mélyebbre rakta és később kell ?
Válasz #949. hozzászólásra
Szerintem Monosem!!!!
tárcsákat kell cserélni meg áttételt állítani rajta, ennyi.
Sokkal hamarabb kel utána a repce, meg egyenletesebben is bármi mástól. Annyi,hogy itt elvetnek egy táblát,majd a sorok közé húzzk megint, így marha lassú.
75centin meg nemtudom mennyire fain, majd kiderűl aratáskor. Az biztos,hogy így húzatni lehet még egészen későn is.
Legyen zsír én drukkolok!
Még nem láttam ilyen sortávra vetett repcét.Térméseredmények jók lettek? Csináltatok kisérleteket sűrű sortávra vetettel?
Válasz #955. hozzászólásra
Nem. Ez tavalyi. Az ideit még nem láttam. Nincs terepjáróm, csak gumicsizmám és annak most rövid volt a szára. talán most a hideg után, még mielőtt kiolvad.
Válasz #953. hozzászólásra
Ez 2010-es állomány?
Szóval műtrágyaszóróval ha búzát vetünk az adatok (egy része):
Mennyiség;
szórászélesség
Válasz #951. hozzászólásra

Tudomásom szerint, igen.
Hogy mennyi a tőszám, azt elfelejtettem.
Meg kéne számolni, hogy mennyi van 1m-ben
Kverneland Ts Evo vs Vaderstad Rapid

Válasz #950. hozzászólásra
és mit kellett átszerelni a gépen? Csak tárcsákat?
75!!

A konkurenciát nem árulom el.
Válasz #948. hozzászólásra
és milyen vetőgéppel? 45 cm-es a sortáv?(a képen sajnos nem látszik)
Kom-Esztergon megye. Szákszend.
Veteőgép: Szemenkénti
Gyomok elleni techn:
-sávos permetezés gyomok ellen (kultivátorra szerelve a fúvókák, front tartály) + aut. vezérlésű sorközművelű kultivátor
Válasz #941. hozzászólásra
seedhawk? Nem is tudtam h van ilyen itthon.
Válasz #945. hozzászólásra
hol készült?
Válasz #943. hozzászólásra

Te már majdnem ott laksz mi!?
akk ez príma repcéhez ha jól tudja a mélységet abszolválni
Válasz #942. hozzászólásra
25 cm
Válasz #941. hozzászólásra

nemtudom pontosan
sztem 25,de lehet h 30, de lehet h még a kenguru is elheverész a sorközbe
Válasz #940. hozzászólásra
hogy a nyúlak megférjenek közötte????
hánycentis a sortáv????
gondolom nem sok van itthon belőle.
Amúgy nem értek hozzájuk, errefelé nincs közvetlen közelben, miskoc felé már akad, de azokat nem ismerem nagyon
Válasz #939. hozzászólásra
még hántatlanba is!
de az a sortáv nem ide való, hanem ausztráliába
noés a Vader Seed Hawk miféle tákolmány????
hanntott tarlóba húzhatnám direktbe???
Válasz #931. hozzászólásra
kombájjnal, oldalkasza és toldat nélkül
Válasz #932. hozzászólásra
Az illető big-bag-ből vödrözte a szóróba a vetőmagot.
Ja és kézinyitású űberszuper 50.000ft szóróval szórta.
Válasz #932. hozzászólásra
Búza szórvavétésből nem kell tippeket adni, én is nyomtam mszóróval utánna boronával vagy, tárcsával,vagy ásóboronával.
Elfogadható eredmények születtek mindíg.
Válasz #930. hozzászólásra

Nekem egy területben jött elő így a repce. Jobban nézz ki mint a vetettek. A terület új és 3 éve volt benne repce, most, mikor kimentem a rapidal elvetni búzával, inkább meghagytam a repcét.
Válasz #929. hozzászólásra
a kijuttatott mennyiség még lehet pontos is lenne csak az eloszlás nem, én próbáltam kertben ezt a módszert még egy kühne feldherr géppel de 10 % mínusz volt biztos benne még spc hez képest is. Meg a félnap szerelés meg beállítás méricskélés.
Válasz #928. hozzászólásra

hát nálunk a repce árvakelés jobb lett mint egy két embernek a vetett. Ha nem lenne AKG akár kísérletnek meg is hagytam volna
Válasz #929. hozzászólásra

ha van inkább szemenkéntivel vessed!!!!
repcét hogy a faxba lehet szórva vetni? amikor 2-3 kilókkal nyomjuk hektáronként...
viszont búzát igen! ha pontosan tudod állítani a szórót és jó a szórásképed nomeg fínoman behinted egyenletesen rövidtárcsával, nyugodtan aludhatsz!!!
Válasz #930. hozzászólásra
Mivel aratták? kaszával?, hogy a következő évi vetés is meglett ejtve.