Válasz Mf-es? #145. hozzászólásáraVan biztosítéka, inkább a feszültségét okozhat problémát. A gyári kábel vékony, rossz minőségű. Az MTZ be behúztunk egy plussz töltő szá!át direktbe az akkumulátorhoz
Hol lehet kapni itthon ilyen sorköz vetőgépeket(interseeder)?Kis területen akarom használni ,kézi tolású is lehet.
https://m.youtube.com/watch?v=5ba4BGLsaqw
Válasz Mf-es? #139. hozzászólásáraBeszéltem a szervizessel. Keréknek kell jelet küldeni a számítógépnek és indulna a vetés, de a számítógép nem indítja.
Állítólag járt már így valaki, hogy megvette, mindent beállítgatott és nem vetett. Valószínű panel csere itt is.
Elvileg 1 napos gyakorlás után be van állítva. A kérdésem az lenne, hogy stop álláson kellene neki vetni, és a kerék indítaná a vetést? Valamiért nem indul el nekem...
A feltett kép az az Agro-Masz talajkereke. A jelet a talajkeréktől kapja, az indukciós jeladótól.
A fenti idézeted szerint 1,8 fokot fordul impulzusonként. A lyukosztás 14 db, ami 14*1,8 fok=25,2 fokot jelentene.
A talajkerék szerepe a traktor sebességének mérése. A változó sebességi adatokat táplálja a minikompjúterbe, változtatva a magszóró kerekeket meghajtó motor sebességét.
Számomra még ismeretlen a magszóró kerekek "hozama", ahhoz kellene rendelnem egy vetőtengely sebességet, azaz a meghajtó motor fordulatszámát. A talajkerék ezen csak +/- változtat, a traktor haladási sebességétől függően.
Válasz Mf-es? #120. hozzászólásáraSzerintem az is változik a munkaszélességtől, és a kiszórt mennyiségtől. 2 m-es munkaszélességgel 5 kg/ha mennyiségnél jóval kevesebbet kell fordulnia, mint 4 m-es munkaszélességnél 50 kg/ha -os vetőmagmennyiségnél. Durván 20 -szor annyit.
Válasz Mf-es? #120. hozzászólásáraEbben az esetben 200 db lyuknak kellene lennie a talajkeréken (200*1,8 fok = 360 fok), de én csak 14-et számolok rajta.
Úgy tudom a talajkerék átmérője 60 cm körüli. Számításom szerint a 65 cm-es 2,041 m kerületű. Viszont nem tudom mekkora szlippel kell számolni.
Meg kell vegyem a magszóró kerekeket, hogy megtudjam adott fordulatra mennyi magot szállítanak.
Válasz monolit #115. hozzászólásáraAgro-Masz SP 200-as vetőmotorja,1 jelre,amit a kerékről kap,1,8 fokot fordul.Szóval itt nincs olyan fordulat,amire gondolsz.
Egyébként semmi extra, két darab 4 mm-es lemez között forog a szórólapát.
Egyes megoldásoknál nincsen kör alakú betét a két lap között, én azért tettem hogy a magokat a légáramlat kisodorja, és vákuum keletkezzen, ami segít a magokat kiszippantani a tartályból.
Az egyik laphoz kell hegeszteni, hogy bontható legyen a szerkezet. Az alsó lapon van a villanymotor felcsavarozva, ez csak körbe van dobozolva a védelem miatt. Ennyi nagyjából.
Válasz Hogel #106. hozzászólásáraNe haragudj, de valami közelebbi fotót is mutatnál, mert nem átlátható a képen a részegységek működése.
Előre is köszi!
Válasz monolit #107. hozzászólásáraNevetni fogsz:
két 80 as csavarral felcsavaroztam az orrsúlytartóra.
Az optikai szórásfigyelő szenzor pedig úgy működik, hogy a kabinból frankón látom hogy szór e :D
Nem akarok nagyképűnek tűnni, de én 1,5 óra alatt készítettem egy aprómag vetőgépet 0 ft ból.A hétvégén elvetettem vele 4 hektár lucernát.Magam is meglepődtem milyen frankón vet.
Válasz Bigiboy77 #104. hozzászólásáraAz adagolás súberrel lesz megoldva. Gondolkodtam az elektromos állításán, de egyelőre mechanikus lesz. Leforgatással le lehet mérni a hektáronkénti magmennyiséget.
A meghajtás kérdésedet nem értem, ez még az egyszerű repítőtárcsás megoldás. A későbbiekben tervezem a levegőset kivitelezni. Ahhoz is vehető áttételes villanymotor.
197 hozzászólás
Válasz kis Zombi #146. hozzászólásáraNekem is direktbe van.Biztosíték,elég nagy.50,vagy 100 amper.
Válasz Mf-es? #145. hozzászólásáraVan biztosítéka, inkább a feszültségét okozhat problémát. A gyári kábel vékony, rossz minőségű. Az MTZ be behúztunk egy plussz töltő szá!át direktbe az akkumulátorhoz
Válasz Netparaszt #144. hozzászólásáraMi lett vele?Nem kapott áram többletet?
Válasz Mf-es? #141. hozzászólására Nálunk is besz@rt 60 hektár után a komputer az SP200-on.
Hol lehet kapni itthon ilyen sorköz vetőgépeket(interseeder)?Kis területen akarom használni ,kézi tolású is lehet.

https://m.youtube.com/watch?v=5ba4BGLsaqw
Válasz Hogel #127. hozzászólásáraa magkivető részéről tudnál képet mutatni?
Válasz gergő07 #140. hozzászólásáraÉn jártam úgy.Az első gép volt magyarba.Az első 2-3 próba ment,utána többet nem indult.Hoztak új dobozt,és megy.
Válasz Mf-es? #139. hozzászólásáraBeszéltem a szervizessel. Keréknek kell jelet küldeni a számítógépnek és indulna a vetés, de a számítógép nem indítja.
Állítólag járt már így valaki, hogy megvette, mindent beállítgatott és nem vetett. Valószínű panel csere itt is.
Válasz gergő07 #138. hozzászólásáraMeg kell néznem,már rég vetettünk vele.
Válasz gergő07 #137. hozzászólásáraValaki tudna segíteni?
Agro-Masz sp 200
Elvileg 1 napos gyakorlás után be van állítva. A kérdésem az lenne, hogy stop álláson kellene neki vetni, és a kerék indítaná a vetést? Valamiért nem indul el nekem...
Válasz Mf-es? #134. hozzászólásáraVetőhengerhez számolnék, nem ismerem ezt a megoldást.
Válasz Mf-es? #133. hozzászólásáraA talajkerék fordulatához.
2m munkaszélesség mellett 2.450 fordulatot tesz meg egy hektáron, ami 2m kerület mellett 4.900 m hossz.
A négy m2-re már számolható az a vetőtengely fordulat, ami a kiszórandó magmennyiséghez szükséges.
Válasz Mf-es? #133. hozzászólásáraHa a vetőhengereshez számolsz,csináld bovden hajtásúra,mint a güttleré.
Válasz monolit #132. hozzászólásáraSzerintem ennek sok köze nincs,az elektromos meghajtásúnak.
És mihez kellene a számítás?
Megtaláltam amit kerestem, kiindulásnak jó lesz.

Egy hektárra számított vetőgép kerékfordulat.
Válasz monolit #130. hozzászólásáraCsak itt van még egy adat,a két furat közötti távolság,amit az agya felhasznál a számításhoz.
Válasz Mf-es? #126. hozzászólására"1 jelre,amit a kerékről kap,1,8 fokot fordul"
A feltett kép az az Agro-Masz talajkereke. A jelet a talajkeréktől kapja, az indukciós jeladótól.
A fenti idézeted szerint 1,8 fokot fordul impulzusonként. A lyukosztás 14 db, ami 14*1,8 fok=25,2 fokot jelentene.
A talajkerék szerepe a traktor sebességének mérése. A változó sebességi adatokat táplálja a minikompjúterbe, változtatva a magszóró kerekeket meghajtó motor sebességét.
Számomra még ismeretlen a magszóró kerekek "hozama", ahhoz kellene rendelnem egy vetőtengely sebességet, azaz a meghajtó motor fordulatszámát. A talajkerék ezen csak +/- változtat, a traktor haladási sebességétől függően.
Válasz kis Zombi #128. hozzászólásáraIgen.
Válasz Hogel #127. hozzászólásáraCsövön belefolyik az aprómag a 30-as zártszelvény belsejébe, és onnan repül ki a centrifugális erő hatására ?
Válasz emcett #119. hozzászólásáraBocs a késlekedésért !

Válasz monolit #121. hozzászólásáraNem érted a működését,ha te 200 lyukat keresel rajta.
Válasz Berente Antal #124. hozzászólásáraKöszönöm.
Válasz monolit #122. hozzászólásáraAmit én ismerek: nagytraktor Kft Kecskemét. Gondolom postáznak is.
Válasz Mf-es? #120. hozzászólásáraSzerintem az is változik a munkaszélességtől, és a kiszórt mennyiségtől. 2 m-es munkaszélességgel 5 kg/ha mennyiségnél jóval kevesebbet kell fordulnia, mint 4 m-es munkaszélességnél 50 kg/ha -os vetőmagmennyiségnél. Durván 20 -szor annyit.
Hol lehet Lajta magszóró kerekeket venni?
Válasz Mf-es? #120. hozzászólásáraEbben az esetben 200 db lyuknak kellene lennie a talajkeréken (200*1,8 fok = 360 fok), de én csak 14-et számolok rajta.

Úgy tudom a talajkerék átmérője 60 cm körüli. Számításom szerint a 65 cm-es 2,041 m kerületű. Viszont nem tudom mekkora szlippel kell számolni.
Meg kell vegyem a magszóró kerekeket, hogy megtudjam adott fordulatra mennyi magot szállítanak.
Válasz monolit #115. hozzászólásáraAgro-Masz SP 200-as vetőmotorja,1 jelre,amit a kerékről kap,1,8 fokot fordul.Szóval itt nincs olyan fordulat,amire gondolsz.
Válasz Hogel #114. hozzászólásáraVárom!
Válasz monolit #112. hozzászólásáraemcett79@gmail.com

Köszönöm!
Válasz Radocz #116. hozzászólásáraTudom, csak ahhoz kellene egy vetőgép amin meg tudnám mérni a fordulatot.
Legfeljebb számítást kell végeznem, ha nincsen adat róla.
Válasz monolit #115. hozzászólásáraHa jól tévedek ..... (stroboszkóp) nevű műszerrel lehet fordulatszámot mérni, ha nem lesz válasz.

Teljesen elkészült a szóróm. Jöhet a következő projekt.

Tudja valaki mekkora a fordulatszáma az Agro-Masz SP 200-as vetőmotorjának? 200-300 fordulat/perc közöttire tippelek.
Válasz emcett #110. hozzászólásáraIgen holnap teszek fel még képet róla.
Válasz kis Zombi #111. hozzászólásáraMegtörtént.
Válasz emcett #110. hozzászólásáraE-mail címre tudok küldeni nagyobb felbontású fotókat.
Egyébként semmi extra, két darab 4 mm-es lemez között forog a szórólapát.
Egyes megoldásoknál nincsen kör alakú betét a két lap között, én azért tettem hogy a magokat a légáramlat kisodorja, és vákuum keletkezzen, ami segít a magokat kiszippantani a tartályból.
Az egyik laphoz kell hegeszteni, hogy bontható legyen a szerkezet. Az alsó lapon van a villanymotor felcsavarozva, ez csak körbe van dobozolva a védelem miatt. Ennyi nagyjából.
Válasz monolit #109. hozzászólásáraOFF
Légy oly szíves nézz rá a privát üzenetedre
Üdv. Zombi
Válasz Hogel #106. hozzászólásáraNe haragudj, de valami közelebbi fotót is mutatnál, mert nem átlátható a képen a részegységek működése.

Előre is köszi!
Válasz Hogel #108. hozzászólására
"Az optikai szórásfigyelő szenzor pedig úgy
működik, hogy a kabinból frankón látom hogy szór e :D"
Ilyen az enyémen is lesz, meg optikai fogyásmérő is
Sajátomat grubberre akarom felfogni, meg a traktor homlokrakodójára.
Válasz monolit #107. hozzászólásáraNevetni fogsz:
két 80 as csavarral felcsavaroztam az orrsúlytartóra.
Az optikai szórásfigyelő szenzor pedig úgy működik, hogy a kabinból frankón látom hogy szór e :D
Válasz Hogel #106. hozzászólására
Jó lett, ennél már csak akkor egyszerűbb ha a nagymamát ültetjük a gép elejére szórni
A felfogatást hogyan oldottad meg?
Nem akarok nagyképűnek tűnni, de én 1,5 óra alatt készítettem egy aprómag vetőgépet 0 ft ból.A hétvégén elvetettem vele 4 hektár lucernát.Magam is meglepődtem milyen frankón vet.

Sikerült haladnom.

a váz
motor dobozolva
a kettő összeépítve
jelenlegi állapot
Ami még hiányzik:
a súber állítást még meg kell csinálnom
az elektronika még félkész, a vezetékezés még nincsen kész
Válasz Bigiboy77 #104. hozzászólásáraAz adagolás súberrel lesz megoldva. Gondolkodtam az elektromos állításán, de egyelőre mechanikus lesz. Leforgatással le lehet mérni a hektáronkénti magmennyiséget.

A meghajtás kérdésedet nem értem, ez még az egyszerű repítőtárcsás megoldás. A későbbiekben tervezem a levegőset kivitelezni. Ahhoz is vehető áttételes villanymotor.
Válasz monolit #101 hozzászólás
Hogy oldod meg az adagolot? meghajtast?
Válasz Mf-es? #102. hozzászólásáraIdőhiány, korrózió miatt.
Válasz monolit #101. hozzászólásáraMiért nem csináltál lemezből?
Megérkezett a tertály, sajnos a rossz idő is....

Messzemenően a tartály lett a projekt legdrágább része. A betöltőnyílása sem nagy, de magyar-ember vízzel főz, mit tudjuk
Válasz kis Zombi #99. hozzászólásáraIgen is meg nem is......
Mivel amíg nincsen meg a tartály, addig a vázat nem tudom gyártani. Nem biztos hogy azt a méretet kapom, amit megadtam.