Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- CLAAS kombájncsalád új
- Kalászosok műtrágyázása új
- Fokhagyma termesztés új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- EB7 - EB8 Pótkocsi új
- Diesel motorok új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Osztatlan közös tulajdon megosztása új
Cikkajánló
Hirdetés

Nem kell, hogy a szerencsén múljon a repcetermés: mutatjuk, mire figyelj!
Talaj- és növényvizsgálatok szerepe a repce sikeres termesztéséhez.
1283 hozzászólás
Válasz griz #780. hozzászólásáraAzzal van baj ami nemkell ki mert kesobb is kitud kellni mivel olajosmag
Válasz Sz_Pisti #779. hozzászólásáraMeg a kukorica bogár mellé,kell valami afrikai gyom is.
Válasz Sz_Pisti #779. hozzászólásáraMinél többfajta kell.
Válasz dr.T #775. hozzászólásáraHa nem hagyom magot hozni akkor is kikel később is,miért?
Válasz Mf-es? #778. hozzászólásáraMiért jobb a külhoni? Óccsóbb?
Válasz Radocz #776. hozzászólására
Lassan,itt is vetés.
Ha a SAPS zöldítést másodvetéssel teljesítem, akkor van előírt minimum elvetett vetőmag kg/ha?
Válasz Gazda12 #774. hozzászólásárahttp://www.lajtamag.hu/dokumentumok/Zoldtragya_keverekek_2015_Lajtamag_Kft.pdf

http://regagrihun.top-talk.com/t6-minden-ami-takaronoveny
1. TR. . ...... . 6 kg/ha
2. Hajdina 90 kg 34 422 HUF te. ... ... . ?
3. Here valamilyen (bíbor). . ?
4. Facélia 20 kg 38 608 HUF vetőmag. . 25
5. borsó 450 kg 45 000 HUF termelőtől. . 260
6. szója 100 kg 80 000 HUF termelőtől. . 200
7. repce. . 4
8. Olajretek 18 kg 7500 HUF termelőtől. . 9
9. Mustár 15 kg 5500 HUF termelőtől. . 11
10. szudánifű 50 kg 32 000 HUF termelőtől. . 1,4
11. zab 300 kg 15 000 HUF termelőtől. . 100
12. Somkóró 40 kg 34 000 HUF termelőtől. . 20
13. tavaszi bükköny 50 kg 27 305 HUF vetőmag 35
14. silócirok 50 kg 22 400 HUF termelőtől . .28,33 kg/ha
A 14 fajta magból 11 itthon van az autóban és vetésre vár. Valamint az első három még beszerzésre.
A küldött két linken tudsz tájékozódni.
Válasz Gazda12 #774. hozzászólásáraA repcevel az a baj,hogy ha utanna olyan kulturad van amit nemtudsz gyomirtani elojon mindt gyomnoveny es ez elojohet kesobb is,inkabb vegyel mustart.
Tiszteletem! Tanácsra lenne szükségem :)Most,hogy le ment a búza aratás úgy döntöttünk,hogy kipróbáljuk a zöld trágyát! :) Mi repcére gondoltunk (mivel az van kéznél ugye),és arra lennék kiváncsi,hogy mennyit vessünk egy hektárba? Gruber után vetőgép mehet rögtön ugye? :) Meg milyen mélyyen gruberozzunk ? :) előre is köszönöm :)
Válasz lordbgabi #772. hozzászólásáraEnnek, csak földszini bomlásnak van értelme ,igaz kell hozzá megfelelő vetőgép, ami meghatározza a további munka folyamatokat.Csak vélemény.
Válasz lordbgabi #772. hozzászólásáraAz aláforgatásnak semmi szakmai alapja nincs, ezt csak kitalálták odafent az magas minisztériumban, hogy ez így zöldítés.... Ez így annyiban zöldítés hogy létrehoztak egy jogcímet amit lehet rágni, baxogatni a támogatás kifizetésekor. A zöldítés az nem ez

Válasz Netparaszt #771. hozzászólásárafölszini bomlásnak nemsok értelmét látom...
20-25 cm mélyen van megszántva nem túl mélyen bízom benne h tavaszra lesz látszata...
ön mit gondol a kérdéseiről?
Válasz lordbgabi #770. hozzászólására Gondolkoztál már azon, hogy mi történne, ha ez a remek zöldtömeg a felszínen maradna? Vagy azon, hogy az a rengeteg nitrogén és egyéb tápanyag hova lesz a leszántott növényekből a kukorica fejlődéséig?
Válasz Netparaszt #769. hozzászólásáratavaszárpatarló 10 méterrel arrébb az rögesebb is volt utánna levő eső csak a rögekbe szívódott be magig nem jutott csapadék..jóval később és nehezebben kelt.nincs külömbség a két terület közt.
most le van szántva majd kukorica megy bele áprilisba
Válasz lordbgabi #766. hozzászólására Úgy értettem a kérdést, hogy most mit csináltál vele és miért? Mikor vetsz bele?
Ennek mi volt az előveteménye, hogy az árpatarlón semmilyen lett? Mi a különbség a két terület között?
Válasz dr.T #762. hozzászólására2x megtárcsáztam utánna vetés
(tárcsázás ameddig bevette a tárcsát 15centi átlagba )
Válasz lordbgabi #766. hozzászólásáraezt csak zúzni tudtam mert 140es mustárt nemigen nyom le a tárcsa
Válasz Netparaszt #763. hozzászólásáraaz a helyzet h 10 méterel mellette lévő tavaszi árpa tarlón szinte semmilyen volt ...
én azt látom benne h porhós nedves magágy a fő szempont én dupla gabonasortávval vettem méterenként 30-35 szemmel aratás után két héttel nálunk kb az augusztus első hete.
Válasz emcett #758. hozzászólására Alapvetően nem látok képtelenséget, csak rengeteg kérdésre hosszú volna a rendezett válasz.
Válasz Norbi6330 #761. hozzászólásáraÉvelő virágzó sávba, keverékbe elképzelhető, de hogyan szabadulsz meg tőle?
Válasz lordbgabi #760. hozzászólására Ez gyönyörű, mit csinálsz vele?
Válasz lordbgabi #760. hozzászólásáraSzep,mi volt a technologia aratas utann?
Hali Lehet már kérdezte valaki, de lucernát érdemes zöldtrágyának vetni?
idén először próbálkozva a mustárral ilyen lett a zöldítés búzatarlón
Válasz Netparaszt #756. hozzászólásáraEgy előadásra szívesen elmennék, kíváncsi lennék rá élőszóban, de azért azt megírhatnád, hogy melyik része(i) képtelenség az írásomban. Szóval hogy mi az ami abszolút hibás elgondolás?
Válasz Netparaszt #723. hozzászólására
A lakul a zöld tömeg,a tarlórépa már akkora mint egy kisebb cukorrépa/csak a szélén ilyen nagyok/
Válasz emcett #740. hozzászólására ...ööö...gyere el egy előadásra vagy csináljunk egy személyre szabott konzultációs napot, ez így sok volna ide.
Válasz Peti1230 #742. hozzászólására A hozamom a környékbeli, újságban is riportozott nagygazda hozamánál, aki mindent megadott a búzának, 10-15%-al volt alacsonyabb.
Alakulgat! A tervek szerint ebbe tavasszal már csak a vetőgép fog menni. Hajdina/facélia/bíborhere/mustár/olajretek keverék, 25 kg/ha. Hétfőn érkezik meg a TR, akkor folytatódik a vetés, de akkor már megy mellé tritikálé és zab is.
Válasz decsi #749. hozzászólásáraMVH nem fog "örülni" neki..
3. Vetésváltásra vonatkozó előírások:
a) Önmaguk után ugyanazon a területen nem termeszthető növények: burgonya, napraforgó, káposztarepce, szójabab, cukorrépa, olajtök és a dinnye
Válasz decsi #747. hozzászólásáraHagyd meg! MEghúzatod kapával ahogy Feco írta oszt jónapot. Ja meg regulátort neki.

Igen sokan örülnének ha ilyen repcéjük lenne
Válasz decsi #749. hozzászólásáraAmugy ha beüt a xar tavasszal vetsz kukoricát bele... Mely művelés megvan, nagy baja ugy sem lesz...
De en mutragyat nem szórnek mert datumhoz képest igy is nagy...
Válasz decsi #749. hozzászólásáraVagy húzd meg sorkozmuvelovel... Itt mikor kezdtek a repcét egy gazda elvetette Lovas vetogeppel a repcét, laza 1 zsák/ha toszammal...
Neki is azt javasoltam, hogy huzassak meg es az kívágja kb. a kétharmadát...
Válasz .Feco. #748. hozzászólásáraA talajmunka meglenne mert tárcsa->lazító után lett ilyen.Saroktól-sarokig ilyen egyenletes.Ez a tábla ami fogott magból lett vetve tavaly.
Van ahol nagyon sűrű.Műtrágyát rászorni nhéz fogassal ritkitani rajta?
Kisérletezni nagy darab 63ha
Válasz decsi #747. hozzászólásáraEz eleg egyenletes igy... Húzd le regulatorral es hagyd meg tavaszra...
A repce árvakelés hasznos valamire? Őszi árpa menne bele.
Válasz Peti1230 #745. hozzászólására"Netparaszt technológia" alapján szeretném meghagyni kifagyásig.Aztán tavasszal hogy kell e mozgatni majd meglátom,de lehet úgy lesz,hogy sávtisztítóval hullámos tárcsával vetéssel egy menetben magágykészítés.Vetés után kelés előtt glifozátos gyomirtás.
Hogy mit vetek bele az még az ősz során fog kiderülni.Elvileg kukorica menne,de gyakorlatilag meg lehet napaforgó lesz!Ezt az dönti el hogy itt tudok e maradni ezen a területen ahol vagyok vagy nem.Osztatlan közösben van!És az baj "sok a k.cs.g"!!!
7 éve forgatás nélküli technológiával van művelve a terület, itteni viszonylatban nem nagy szám föld, de idáig még mindig jól termett! Ez nem véletlen szerintem!
Válasz Hunter_ #744. hozzászólásárami a terv vele?
Meddig hagyod meg? Mi megy majd bele?
Milyen műveletet tervezel?
1 hete vetettük!Mustár olajretek keveréke!
"Az nincs meghatározva, milyen mélyre kell leforgatni"

És az sincs meghatározva, hogy mikor.
Magyarul, még "hazudni" sem kell.
Válasz Netparaszt #738. hozzászólásáraÉs milyen búzát arattál le erről a területről ha szabad kérdezni?
Elég hihhetletlen hogy ez tavaszra lebomlott a talaj tetején....
Válasz Netparaszt #739. hozzászólásáraHa nem a zöldítés miatt csinálja valaki, hanem önszorgalomból, akkor szerintem be sem kell jelenteni a vetést, és akkor nyilván leforgatni sem kell. (Gondolom én)
Válasz Netparaszt #739. hozzászólásáraSzia Netparaszt!

Itt is nézelődöm, és pont idevágná(nak) a kérdése(i)m:
ősziek (kalászosok, repce) után tarlóhántás, pl. rövidtárcsával, szárnyas grúberrel, vagy (MF-es után szabadon) egy ilyennel: Einböck Taifun
http://www.vektor-mezogep.hu/einbock/mulch-magagykeszitok.php#mulch
Tudom, hogy sokmindentől függ, de szerinted melyik a legoptimálisabb megoldás általánosságban?
Ezekre mindegyikre rá lehet építeni a zöldtrágya (takarónövény) vetőt, bár ha aratás után a tarlóhántással együtt végezzük a vetést, a nyári kánikulai napokon kicsi az esélye a megfelelő kelésnek, ha pedig véletlenül kapna is esőt, az utána esetlegesen következő meleg elölné a csírázó magokat. Tehát ahogy írtad is, inkább augusztus közepétől szeptember közepéig érdemes az elfagyó/nem elfagyó keverékeket vetni, mert nagyobb a csapadék esélye, és barátságosabb a hőmérséklet, viszont akkor az már második kör a talajmunkában, ami ha jól értelmeztem korábbi írásaidat, nem hiányzik a talajéletnek (no-till).
Optimális kelés esetén tavaszig várni, hogy dolgozzon a fedőnövényzet (elfagyó vagy nem elfagyó), ha nem elfagyó, akkor vetés előtt szárzúzás, talajmunka és vetés, vagy direktvető?
A tavaszi vetés kapásoknál megoldható a sorközben sorközművelés helyett alacsonyszárú takarónövény keverékkel (pl.: herefélék), ami káros gyomoktól mentesen tartaná a sorközt, nem befolyásolná a magasságával a betakarítást és a főnövény számára kötné meg a tápanyagokat?
Ha nem kapás, hanem pl.: szója, akkor ott hogy oldható meg a társnövény vetése, egyáltalán megoldható-e?
Tavaszi vetésű kapásoknál (kukorica, napraforgó, olajtök) növényeknél (persze a forgatást elhagyva) ősszel betakarítás után van -e lehetőség (és egyáltalán értelme) takarónövények vetésére, vagy már nincs idő a kelésre, zöldtömeg hozására? Általánosságban kérdezem, tudom, hogy sok mindentől függ az aratás ideje, ami nagyban befolyásolja, de optimális körülményeket figyelembe véve kérdezem.
Ha nincs, mi az utána következő technológia őszi vetésű és tavaszi vetésű növények esetén? Mert ugye a szármaradványok szántása elmarad, mivel lehet, mivel érdemes magágyat készíteni pl. őszi búza alá, vagy mondjuk ha kukorica után valaki napraforgót, vagy megint kukoricát tesz tavasszal?
Sorvetésnél 12,5 cm-nél (kalászosok, repce, szója) van -e lehetőség társnövény vetésének, valamilyen módon, vagy dupla sortávnál, esetleg egyedi sortávnál van -e csak lehetőség, vagy egyáltalán nincs?
Ha jól értelmeztem, akkor ha nincs direktvetőgéped, akkor egy középmélylazító, grúber, rövidtárcsa, (mulch)magágykészítő, általános, hagyományos vetőgépek (kapás és sor), szárzúzó vagy késes aprítóhenger és műtrágyaszóró (30 kg/ha vagy csirketrágya granulátum drágán), permetező és egy (pl.cambridge) henger elég munkaeszközparknak? Vagy mivel keveset kéne bolygatni a talajt, a talajművelőket el kéne hagyni, és mindenképpen a direktvetőre átállni?
Elnézést a sok kérdésért, de még csak ismerkedem a technológiával, és rengeteg kérdés merült fel bennem.
Ezek a legfontosabbak, aztán jön majd még a többi is, persze csak ha lesz türelmed hozzá...!
Köszönöm, ha válaszolsz rá!
Válasz Peti1230 #736. hozzászólására Pontosan. Takarónövény tavaszig, következő kultúra előtt okszerűen (tömörödésvizsgálat!) gyors talajmunka és vetés.
Ennyi, nem kell többet dolgozni.
A leforgatással kapcsolatban nézz bele a talajmegújítóba, ott leírtam nagy vonalakban, milyen kárt okozol vele a talajban, az anyagi káron kívül.
Tudom, a zöldítés miatt le kellene forgatni, de egy sekély, 5 cm-es rövidtárcsa is minősülhet leforgatásnak. Vagy egy kombinátor is. Az nincs meghatározva, milyen mélyre kell leforgatni.
Válasz Peti1230 #737. hozzászólására Ezzel semmit nem csináltam, erről búzát arattam
Válasz Netparaszt #727. hozzászólásáraEzzel pl. mit csináltál tavasszal? milyen művelést kapott mit vetettél bele?
Netparaszt!
Öszefoglalva akkor hogy is van ez?
mondjuk búza után tárcsa vagy lazító - zöldtrágya - ezt hagyni tavaszig? és csak tavasszal közvetlen vetés előtt tárcsa és vetés?
Szántás? Nem kellene leforgatni a zöldtrágyát?