Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A gépüzemeltetés várható költsége 2013-ban

  2013. február 11., hétfő 11:55 Gazdaság

  A Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) – a gépüzemeltetés adatainak alakulását egyes nagyobb gazdaságokban kíséri figyelemmel, és e bázisgazdaságok tényszámaiból kiindulva, a várható árakkal, bérekkel, valamint egyéb költségekkel számolva minden évben kidolgozza, és közreadja az adott évre vonatkozóan a mezőgazdaságban használatos...

 • EU-csúcs - Magyarország a megállapodás egyik legnagyobb nyertese

  2013. február 09., szombat 11:50 Gazdaság

  Magyarország az egyik legnagyobb nyertese az európai állam- és kormányfők kétnapos ülésén született, az Európai Unió hétéves költségvetését meghatározó megállapodásnak - áll a Fidesz európai parlamenti delegációjának az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

 • Az Egyesült Államok engedélyezte a magyar mangalica importját

  2013. február 08., péntek 21:14 Állattenyésztés

  Az Egyesült Államok engedélyezte a magyar tenyésztésű mangalica amerikai importját - mondta Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete pénteken, a Budapesti Mangalica Fesztiválon tartott sajtótájékoztatón. A magyar agrártárca üdvözölte a hosszú tárgyalások után megszületett döntést, a mangalicatenyésztők...

 • Teljesítési igazolást kérnek a zöldség szerkezetátalakítási program résztvevőitől

  2013. február 08., péntek 21:08 Kertészet és szőlészet

  A zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási nemzeti programban részt vevő gazdálkodóknak február 15-ig kell nyilatkozniuk 2012-re vonatkozóan a munkaóra és az árbevétel teljesítéséről - hívja fel az érintettek figyelmét legfrissebb tájékoztatójában a Magyar Agrárkamara.

 • Intenzív kukoricatermesztés Yara technológiával

  2013. február 08., péntek 14:13 Szántóföld

  Főbb szántóföldi növényeink mindegyikére igaz, mégis leginkább a kukorica esetében szembetűnő, hogy a köztermesztésben realizált termésátlagok messze elmaradnak attól a szinttől, amire a növény genetikailag képes lenne. Az intenzív termesztéstechnológiában ezért meghatározó szerep jut a növénytáplálásnak a terméspotenciál minél...

 • FruitVeB: százezer új munkahelyet hozhat a zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztése

  2013. február 08., péntek 10:44 Kertészet és szőlészet

  Százezer új munkahely jöhet létre a zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztése révén a magyar mezőgazdaságban a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint.

 • Axial One - Egyszikű, kétszikű, nagyszerű

  2013. február 07., csütörtök 15:30 Szántóföld

  Nagy széltippan, pipacs, ebszékfű, pásztortáska, szarkaláb, búzavirág, tyúkhúr, mezei acat, hogy csak a leggyakoribbakat említsük, általánosan előforduló gyomnövények a kalászos gabonákban.

 • Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok - ezúttal májusban

  2013. február 07., csütörtök 15:05 Gazdaság

  Idén immár 28. alkalommal nyitja meg kapuit a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok.

 • Santana 1 G – túl a harmadik éven

  2013. február 07., csütörtök 14:50 Szántóföld

  Egy új, perspektivikus termék bevezetése minden, növényvédőszereket gyártó és forgalmazó cég életében nagy esemény. Igaz volt ez a mi esetünkben is, hiszen egy számunkra teljesen új területen, a talajfertőtlenítő készítmények piacán kellett helytállnunk.

 • Bizonyított starterhatás Gramix NPK-val

  2013. február 07., csütörtök 14:32 Szántóföld

  A mikroelemmel kiegészített Gramix NPK termékeinkkel több éve folynak tápelem trágyázási kísérletek, mind kutató intézeti kis parcellás, mind üzemi szabadföldi terület nagyságokon.

 • Minden külterületi földet regisztrálni kell

  2013. február 07., csütörtök 12:51 Gazdaság

  Az erdő művelési ágú területek kivételével minden földterület használatát be kell jelenteni, ha a földterület az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület művelési ágban vagy halastóként van nyilvántartva - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája szerdán az MTI-vel.

 • A tavalyinál jobb évet vár a Tej Terméktanács

  2013. február 07., csütörtök 10:55 Gazdaság

  A tavalyi ellentmondásos év után az idén kiegyensúlyozottabb helyzetet vár a tejpiacon a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

 • Újabb agrárkiviteli lehetőségek nyílnak Oroszország felé

  2013. február 07., csütörtök 10:14 Gazdaság

  Magyarország számára több milliárd euró értékben nyílnak újabb agrárkiviteli lehetőségek Oroszország felé - mondta el az MTI-nek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán Gyulán.

 • A gazdaságátadási támogatás február 15-ig igényelhető

  2013. február 07., csütörtök 09:20 Támogatások - pályázatok

  A mezőgazdasági termelők a gazdaságátadásához február 15-ig igényelhetnek támogatást - hívja fel az érintettek figyelmét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a közleményében, amelyet eljuttatott az MTI-hez is.

 • Ünnepeljük együtt a FEHOVA 20. születésnapját

  2013. február 06., szerda 08:47 Gazdaság

  2013. február 14-17. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban rendezzük a jubileumi Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítást, mely egyben a Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek leghangulatosabb találkozója.

 • Kipróbáltuk a Python technológiai csomagot - Kiss Árpád és Kiss Péter, Jánoshalma

  2013. február 05., kedd 15:42 Szántóföld

  A Kiss testvérek gazdasága (Multikáp Kft.) Jánoshalmán található. 400 hektáros területükből 300 hektáron termesztenek, illetve további 300 hektáron integrálnak kukoricát. Ez is mutatja, hogy a térségükben ez a legfontosabb kultúrnövény. A kft ügyvezetője Kiss Árpád, aki növényorvosként irányítja a gazdaság növényvédelmét.

 • Növeljük a bizalmát!

  2013. február 05., kedd 15:17 Gazdaság

  Az Euralis kiváló genetikai potenciálú anyagait már egyre többen ismerik és kedvelik. Cégünk folyamatos fejlesztése következtében a területi lefedettségünk növekszik, így területi képviselői csatapunk és viszonteladói körünk is bővül. Szeretnénk, ha hibridjeink bizonyíthatnának a termőföldeken. Azért, hogy minél többen megbizonyosodjanak...

 • Megjelent a legújabb Yara Magazin - Töltse le nálunk!

  2013. február 05., kedd 09:30 Gazdaság

  Megjelent a YARA Magazin legfrissebb száma, amelyben számos érdekes cikket olvashatunk. A lapban szó esik a kukorica alaptrágyázásáról, de egy új kolléga is bemutatkozik.

 • Bokrosodás eredményesen - Sok kalász = sok termés

  2013. február 05., kedd 08:22 Szántóföld

  Tudatosság - stabilitás - innováció - eredményesség

 • A Bohnenkamp az Alliance abroncsokkal készült az AGROmashEXPO-ra

  2013. február 05., kedd 08:03 Gépészet

  A mezőgazdaságban, iparban és szállításban az abroncsoknak is fontos szerep jut. A megfelelő abroncs megválasztásával csökkenteni lehet az üzemanyagköltségeket, befolyásolni lehet a menettulajdonságokat, mezőgazdasági gépek esetén a talajra gyakorolt hatás még a termés mennyiségére és minőségére is kihat. A Bohnenkamp raktárában mintegy...

 • FELHÍVÁS! Massey Ferguson kamatmentes finanszírozás csak 2013. március 1-ig!!

  2013. február 05., kedd 07:55 Gépészet

  Tisztelt Gazdálkodó! A Massey Ferguson egyedülálló, kamatteher nélküli finanszírozása csak 2013. március 1-ig vehető igénybe! A finanszírozás részletei: 25% kezdő befizetés, 0% kamat, 3 év futamidő, 4 egyenlő törlesztő részlet.

 • Jelentősen nőtt az AGROmashexpo-AgrárgépShow látogatóinak száma (+Videók)

  2013. február 04., hétfő 10:19 Gépészet

  Az előzetes adatok szerint 45.000 érdeklődő kereste fel a szombaton zárult AGROmashexpo-AgrárgépShow kiállítást, ami a tavalyi évinél közel 80 százalékkal több látogatót jelent - közölte a Hungexpo az MTI-vel.

 • Megalakult a Gazdatanácsok Szövetsége

  2013. február 04., hétfő 10:15 Gazdaság

  Megalakult a Gazdatanácsok Szövetsége a Fejér megyei Kajászón, amelynek legfőbb célja, hogy mielőbb ezer gazdatanács legyen az országban és közösen léphessenek fel saját érdekeik védelmében.

 • V. Németh Zsolt: a fiatal gazdák további támogatásokra számíthatnak

  2013. január 30., szerda 20:55 Gazdaság

  A következő európai uniós költségvetési ciklusban, 2014-2020 között a fiatal gazdálkodók további támogatásokra számíthatnak, ez azt szolgálja, hogy minél többen válasszák élethivatásul a gazdálkodást, a mezőgazdasági tevékenységet - mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára...

 • Máris rekordszámú látogató az AGROmashExpo és AgrárgépShow nyitó napján! (+ Képek!)

  2013. január 30., szerda 16:20 Gazdaság

  Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter gratulációval kezdte ünnepi beszédét a 31. AgromashExpo és AgrárgépShow mezőgazdasági gépkiállítás megnyitóján, a Hungexpo vásárközpontban. A rendezvény már az első napon rekord látogatottságot ért el!

 • Fizeti a támogatást az induló gazdálkodóknak az MVH

  2013. január 30., szerda 15:49 Támogatások - pályázatok

  Megkezdte a támogatások kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) azoknak a fiatal gazdálkodóknak, akik a támogatási összeg 90 százalékára vonatkozó kifizetési kérelmet nyújtottak be – tájékoztatta az MVH szerdán az MTI-t.

 • Módosul a földtörvény februártól

  2013. január 30., szerda 08:35 Gazdaság

  Február elejétől a földtörvény kiegészül a közös tulajdonban lévő föld használatának szabályaival is, amely lehet a tulajdoni hányaddal arányos, de attól eltérő is.

 • Magyar Agrárkamara: nyilvánosak a megyei küldöttlisták

  2013. január 29., kedd 21:34 Gazdaság

  A Magyar Agrárkamara átmeneti elnöksége a választási szabályzatban rögzítetteknek megfelelően ellenőrizte a jelöltállító szervezetek január 21-én benyújtott megyei küldöttlistáinak érvényességét, az érvényesnek ítélt listák január 29-től megtekinthetők a Magyar Agrárkamara honlapján (www.agrarkamara.hu) - közölte a Magyar Agrárkamara...

 • Mezőgazdasági gépek égtek Tápiógyörgyén

  2013. január 29., kedd 21:30 Gazdaélet

  Tűz keletkezett egy mezőgazdasági gépeket tároló raktárban Tápiógyörgyén kedd délután - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője.

 • A terménytárolóktól a sertéshizlaldákig - Lindab csarnokok a mezőgazdaságban

  2013. január 29., kedd 21:19 Állattenyésztés

  A magyar agrár- és élelmiszertermelés minden problémája ellenére még ma is exportképes ágazatunk, amelyben jelentős potenciál rejlik. Fejlesztésének igénye a természeti adottságok, és szakmai tudás mellett a legmodernebb technológiák alkalmazását is feltételezi.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]