Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Istállótűzben elpusztult tizennégyezer naposcsibe Fejér megyében

  2012. július 10., kedd 09:27 Gazdaélet

  Leégett egy baromfiistálló tetőszerkezete a Fejér megyei Mátyásdombon, a tűzben mintegy 14 ezer naposcsibe elpusztult - tájékoztatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden az MTI-t.

 • Új törvény lép az agrárpiaci rendtartás helyébe

  2012. július 10., kedd 08:40 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium célja, hogy a közeljövőben minél több ágazatban jöjjön létre szakmaközi szervezet - hangsúlyozza a szaktárca annak kapcsán, hogy elfogadta hétfőn az Országgyűlés a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozásról szóló törvényt, amely az agrárpiaci rendtartásról szóló jogszabály helyébe lép.

 • Több év börtön a rossz élelmiszerért, idén is folytatódik a dinnyepromóció

  2012. július 09., hétfő 10:20 Gazdaság

  Az idén is folytatódik a magyar dinnye promóciója, a rossz minőségű élelmiszerek forgalmazói pedig több év börtönt is kaphatnak. Kormányzati akciótervet fogadtak el a parlagfű ellen, míg az aprófalvak önkormányzatai keresik a megmaradás lehetőségeit. Agrárhírek az országból.

 • Repce termesztése: Dekalb akadémia II.

  2012. július 09., hétfő 09:22 Szántóföld

  A repce természetes életfolyamatának a része a becők felnyílása, a mag kipergése. A növény ezzel a folyamattal a természetes fajfenntartást szolgálja, azonban ez a tulajdonság jelentős terméskiesést és veszteséget okozhat a termelőknek.

 • Repce termesztése: Dekalb akadémia I.

  2012. július 09., hétfő 08:53 Szántóföld

  A DEKALB-hibridnemesítés az elmúlt 15 évben az OGURA-INRA eljárás meghonosításával csúcstechnológiájú hibrideket nemesített Európa-szerte, és sikerült bevezetnie olyan, egyre értékesebbé váló tulajdonságokat, mint például a megbízhatóság és kezelhetőség az újgenerációs, nagy teljesítményű repcehibridek növekvő portfoliójába.

 • Darázs repült a fülkébe, árokba borult a kombájnnal (+Képek)

  2012. július 08., 16:42 Gazdaélet

  Árokba borult egy kombájn Szolnokon vasárnap, kiemeléséhez a szolnoki tűzoltók nyújtottak segítséget – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.

 • Meghosszabbították a fagykár hitelkérelmek benyújtási határidejét

  2012. július 08., 11:40 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) két-két hónappal meghosszabbítja a 2011. májusi fagykárokra igénybe vehető hitelkérelmek benyújtási és elbírálási határidejét - közölte a VM.

 • Javában zajlik az aratás, a termés minősége vegyes

  2012. július 08., 10:22 Gazdaság

  Országszerte javában zajlik az aratás, az őszi búza termésátlaga 3,3 és 4,5 tonna között szóródik hektáronként, és a learatott gabona minősége is vegyes, sok helyütt nem tett jót a szárazság.

 • Üvegházhatású gázok visszaszorítása

  2012. július 07., szombat 14:23 Környezetvédelem

  Németországban a Szövetségi Környezeti Hivatal (UBA) számításai szerint 2011-ben országukban a korábbi évinél 2 %-kal kevesebb üvegházhatású gáz került a légtérbe.

 • A kukorica, a paradicsom, a baromfi és a vadak is megsínylik a kánikulát

  2012. július 06., péntek 13:51 Időjárás

  Óriási károkat okoz a mezőgazdaságnak az aszály és a napok óta tartó kánikula. A legnagyobb veszélyben a kukoricatermés van, de a paprika és a paradicsom is megsínyli a szokatlan meleget. A szakértők szerint katasztrofális következményekkel járhat, ha nem enyhül az afrikai hőség.

 • Kreatív öntözőszerkezet kerékpáron (Képek)

  2012. július 06., péntek 12:31 Gazdaélet

  Pozderka János rákóczifalvi nyugdíjas kerékpárokból, vasrácsokból, vízvezeték-csövekből és szórófejekből készített öntözőszerkezet, amellyel paprikaföldjét is öntözi. Az állítható távolságú szórófejekhez fúrt kútból, tömlőn jut el a víz.

 • Energiatermelési célok

  2012. július 05., csütörtök 20:08 Környezetvédelem

  Az Európai Bizottság 2050-ig a térségi légszennyezettséget 80 százalékkal szeretné csökkenteni. A Világ Klímatanácsa (IPPC) szerint komoly remény van arra, hogy 2050-ben a termelt energiának kétharmada megújuló energiaforrásokból származzon. A bioüzemanyagok, a szoláris fotovoltaikus és szélenergia globális piacai 2011-ben – a 2010....

 • Szalmabála okozta a halálát

  2012. július 05., csütörtök 18:07 Gazdaélet

  Szalmabála okozta egy 44 éves férfi halálát Mezőfalván - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

 • Százmilliárdos beruházási hitelprogramot indít az OTP

  2012. július 04., szerda 18:52 Gazdaság

  Százmilliárd forint keretösszegű hitelpályázatot indít vállalati ügyfelei részére az OTP Bank, amelynek egyik prioritása az európai uniós pályázati forrásokból tervezett - ezen belül is kiemelten a feldolgozóipari, a mezőgazdasági és az élelmiszeripari - beruházások finanszírozása.

 • A fiatal gazdák induló támogatását július közepén hirdetik meg

  2012. július 04., szerda 15:13 Gazdaság

  Július közepén hirdetik meg a fiatal gazdák induló támogatását, amelynek finanszírozására összesen négymilliárd forint áll rendelkezésre - jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy szakmai háttérbeszélgetésen.

 • Csatlakozzon a Yara oldalához a Facebookon!

  2012. július 04., szerda 12:43 Gazdaság

  Az elmúlt években több kutatás is bizonyítja, hogy a magyar mezőgazdaság szereplői közt generációváltás zajlik. A rendszerváltáskor földhöz jutott gazdák felnőtt gyermekei veszik kezükbe a gazdaság irányítását. Ők azok, akik már a kor elvárásainak megfelelő technikai, informatikai, információ-szerzési képességekkel felvértezve végzik...

 • 40 milliárd forint állattartó telepek korszerűsítésére

  2012. július 04., szerda 09:54 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 40 milliárd forint keretösszegű pályázatot indít állattartó telepek korszerűsítésére – jelentette be Fazekas Sándor tárcavezető szerdán az m1 Ma Reggel című műsorában.

 • VM: Magyarország az agrártámogatások haszonélvezője

  2012. július 03., kedd 22:16 Gazdaság

  Magyarország az EU mezőgazdaságának mindössze 2 százalékát adja, de ennél jóval nagyobb arányú támogatást kap, így haszonélvezője a támogatásoknak - vélekedett Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten egy konferencián.

 • Eljött a csávázás ideje

  2012. július 03., kedd 10:13 Szántóföld

  A kalászosok betakarításával egy időben a gazda figyelme már a következő évi termés előkészítésére irányul. Figyeljünk a magban lévő, vagy a talajból fertőző gombabetegségek megelőzésére. A BIOSILD TOP kombinált hatóanyagú csávázószer hatékony magvédelmet biztosít.

 • RAPOOL - a repceinnovátor

  2012. július 03., kedd 08:04 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce üzemi hozamok emelkedése párhuzamos a hibridnemesítés fejlődésével. Hosszú távú trendek alapján évente 60-80 kg a hektáronkénti hozamnövekedés átlagos mértéke. Ennek több mint 50%-át a nemesítők hozzák új hibridjeikkel, melyek a nagyobb termőképesség mellett magasabb olajtartalommal és megbízhatóbb...

 • Számítógépet kapnak a kistermelők, indul a GAZDANet program

  2012. július 02., hétfő 13:49 Gazdaság

  Indul a GAZDANet program: 3,5 milliárd forint értékben pályázhatnak a kistermelők internetkapcsolatra alkalmas számítógép beszerzésére - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-vel.

 • Fejlesztett a Kühne, egyeztet a miniszter, felgyorsulnak az agrárhivatalok

  2012. július 02., hétfő 13:43 Gazdaság

  Fazekas Sándor az ellenzéki frakciókkal egyeztet az új földtörvényről. Majdnem félmilliárdos fejlesztés zárult le a Kühne Zrt.-nél, a Jobbik szerint pedig a kormány kárt okoz a gazdáknak. Egyszerűbb eljárások, gyorsabb ügyintézés lesz az agrárhivataloknál. Agrárhírek az országból.

 • Tippek a tarlóápoláshoz: KYLEO – a gyomtengerek csúcsragadozója

  2012. július 02., hétfő 10:56 Gépészet

  A céltudatos szántóföldi növénytermesztés folyamatos küzdelmet jelent a területen élő gyomnövények okozta károk ellen. Az aratást követően sem érhet véget a veszélyes gyomnövények elleni következetes védekezés, hiszen annak része a tarlókezelés is.

 • Budai Gyula: a debreceni agrárcentrum stratégiai partner

  2012. június 29., péntek 13:05 Szántóföld

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) stratégiai partnerének tekinti a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumát (DEAGTC), amit a minisztériumi programok bázisának tekint - jelentette ki Budai Gyula, a VM parlamenti államtitkára, amikor felavatta a helyi vízgazdálkodási és öntözési központot.

 • Előfizetési kérelem Brüsszelhez, konszenzusos földtörvény, csirkehús-feldolgozó Bábolnán

  2012. június 29., péntek 08:38 Gazdaság

  Fazekas Sándor előlegfizetési kérelmet nyújtott be Brüsszelben, Budai Gyula szerint pedig konszenzusos földtörvény a cél. Bábolnán átadták Magyarország legnagyobb csirkehús-feldolgozóját, miközben a Tej Szakmaközi Szervezet nem módosítja a korábbi alapárprognózisát. Ellenőrzik a regisztrált dinnyetermesztőket. Friss agrárhírek az...

 • KSH-AGRYA: mintegy 80 ezer a fiatal gazdálkodók száma

  2012. június 28., csütörtök 13:16 Gazdaság

  A 2010. június 1-21. között végrehajtott Általános Mezőgazdasági Összeírás (ÁMÖ) adatai szerint az egyéni gazdaságok száma 600 ezer körül van, és közülük mintegy 80 ezret irányít fiatal gazda - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel, azután, hogy aláírták a KSH és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége...

 • Letölthető agrárpiaci jelentések

  2012. június 27., szerda 11:37 Terménypiacok

  Élőállat és Hús; Zöldség, Gyümölcs és Bor; Gabona és Ipari Növények; Baromfi valamint Tej és Tejtermék agrárpiaci jelentések egy helyen!

 • Megkezdődött a görögdinnye betakarítása

  2012. június 27., szerda 10:50 Kertészet és szőlészet

  Dél-Békésben elkezdődött a görögdinnye betakarítása, a gyümölcs tömeges szedése és nagy volumenű értékesítése a hazai és exportpiacokon július első hetében kezdődik - tájékoztatta az MTI-t Lipták László, a medgyesegyházi Medi Frukt dinnyetermelő és kereskedő cég ügyvezetője.

 • Takácsatka a kukoricában?

  2012. június 26., kedd 13:11 Szántóföld

  Az ORTUS 5 SC és a NISSORUN 10 WP atkaölőszerek egyaránt eseti engedélyt kaptak takácsatka fertőzés elleni felhasználásra hibridkukoricában.

 • Változott a terményszárítók földgáz rendszerhasználati díjának megállapítása

  2012. június 26., kedd 12:26 Gazdaság

  A Magyar Agrárkamara közleménye szerint június 1-től módosult a terményszárítók esetében alkalmazott földgáz rendszerhasználati díjak megállapításáról szóló jogszabály. Az új rendelet értelmében lehetőség van hitelesített helyi hőmérsékletmérő berendezések alkalmazására, emellett bővült a hőmérsékleti adatokat szolgáltató...

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

EU-28: szójadara - termelés 2018/2019 előrejelzés: 12,6 millió tonna (+4% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

EU-28: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 15,6 millió tonna (-1% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Kína: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 87,5 millió tonna (-7% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

[bezárás x]