Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Számítógépet kapnak a kistermelők, indul a GAZDANet program

  2012. július 02., hétfő 13:49 Gazdaság

  Indul a GAZDANet program: 3,5 milliárd forint értékben pályázhatnak a kistermelők internetkapcsolatra alkalmas számítógép beszerzésére - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-vel.

 • Fejlesztett a Kühne, egyeztet a miniszter, felgyorsulnak az agrárhivatalok

  2012. július 02., hétfő 13:43 Gazdaság

  Fazekas Sándor az ellenzéki frakciókkal egyeztet az új földtörvényről. Majdnem félmilliárdos fejlesztés zárult le a Kühne Zrt.-nél, a Jobbik szerint pedig a kormány kárt okoz a gazdáknak. Egyszerűbb eljárások, gyorsabb ügyintézés lesz az agrárhivataloknál. Agrárhírek az országból.

 • Tippek a tarlóápoláshoz: KYLEO – a gyomtengerek csúcsragadozója

  2012. július 02., hétfő 10:56 Gépészet

  A céltudatos szántóföldi növénytermesztés folyamatos küzdelmet jelent a területen élő gyomnövények okozta károk ellen. Az aratást követően sem érhet véget a veszélyes gyomnövények elleni következetes védekezés, hiszen annak része a tarlókezelés is.

 • Budai Gyula: a debreceni agrárcentrum stratégiai partner

  2012. június 29., péntek 13:05 Szántóföld

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) stratégiai partnerének tekinti a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumát (DEAGTC), amit a minisztériumi programok bázisának tekint - jelentette ki Budai Gyula, a VM parlamenti államtitkára, amikor felavatta a helyi vízgazdálkodási és öntözési központot.

 • Előfizetési kérelem Brüsszelhez, konszenzusos földtörvény, csirkehús-feldolgozó Bábolnán

  2012. június 29., péntek 08:38 Gazdaság

  Fazekas Sándor előlegfizetési kérelmet nyújtott be Brüsszelben, Budai Gyula szerint pedig konszenzusos földtörvény a cél. Bábolnán átadták Magyarország legnagyobb csirkehús-feldolgozóját, miközben a Tej Szakmaközi Szervezet nem módosítja a korábbi alapárprognózisát. Ellenőrzik a regisztrált dinnyetermesztőket. Friss agrárhírek az...

 • KSH-AGRYA: mintegy 80 ezer a fiatal gazdálkodók száma

  2012. június 28., csütörtök 13:16 Gazdaság

  A 2010. június 1-21. között végrehajtott Általános Mezőgazdasági Összeírás (ÁMÖ) adatai szerint az egyéni gazdaságok száma 600 ezer körül van, és közülük mintegy 80 ezret irányít fiatal gazda - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel, azután, hogy aláírták a KSH és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége...

 • Letölthető agrárpiaci jelentések

  2012. június 27., szerda 11:37 Terménypiacok

  Élőállat és Hús; Zöldség, Gyümölcs és Bor; Gabona és Ipari Növények; Baromfi valamint Tej és Tejtermék agrárpiaci jelentések egy helyen!

 • Megkezdődött a görögdinnye betakarítása

  2012. június 27., szerda 10:50 Kertészet és szőlészet

  Dél-Békésben elkezdődött a görögdinnye betakarítása, a gyümölcs tömeges szedése és nagy volumenű értékesítése a hazai és exportpiacokon július első hetében kezdődik - tájékoztatta az MTI-t Lipták László, a medgyesegyházi Medi Frukt dinnyetermelő és kereskedő cég ügyvezetője.

 • Takácsatka a kukoricában?

  2012. június 26., kedd 13:11 Szántóföld

  Az ORTUS 5 SC és a NISSORUN 10 WP atkaölőszerek egyaránt eseti engedélyt kaptak takácsatka fertőzés elleni felhasználásra hibridkukoricában.

 • Változott a terményszárítók földgáz rendszerhasználati díjának megállapítása

  2012. június 26., kedd 12:26 Gazdaság

  A Magyar Agrárkamara közleménye szerint június 1-től módosult a terményszárítók esetében alkalmazott földgáz rendszerhasználati díjak megállapításáról szóló jogszabály. Az új rendelet értelmében lehetőség van hitelesített helyi hőmérsékletmérő berendezések alkalmazására, emellett bővült a hőmérsékleti adatokat szolgáltató...

 • Bemutatkozik az új Claas Arion traktorgeneráció (+Videó)

  2012. június 26., kedd 10:50 Gépészet

  Az aktuális ARION sorozat a maga több mint 10.000 db eladott traktorjával a CLAAS világszerte legsikeresebb traktorsorozata. Azért, hogy ez így maradjon, a CLAAS folyamatosan dolgozik a traktorok fejlesztésén.2012 nyarára a meglévő ARION 500/600 gépeit egy azonos nevű és 7 modellből álló új ARION generációra cseréli.

 • Csökkenő zöld területek Németországban

  2012. június 25., hétfő 19:39 Környezetvédelem

  A Német Szövetségi Természetvédelmi Hivatal (BfN) aggódva figyeli, hogy az utóbbi években Németországban a „zöld területek” vészesen apadtak. A hivatal elnöke, Beate Jessel professzorasszony a Berlinben tartott Grüne Woche (2012) kiállításon elhangzott előadásában megjegyezte, hogy 1990 és 2009 között országukban 875 ezer...

 • Klímavédelem – mezőgazdaság, erdőgazdaság

  2012. június 25., hétfő 19:35 Környezetvédelem

  Ismert tény, hogy a mezőgazdaság jelentős mértékben járul hozzá a klíma-felmelegedéshez. Ez különösen a német Zöldeket aggasztja, akik azt hangoztatják, hogy a mezőgazdaságnak is ki kell venni a maga részét az üvegházhatású gázkibocsátás visszaszorításában.

 • A növénypusztulások okai összetettek

  2012. június 25., hétfő 19:26 Környezetvédelem

  Földünk életében két nagy tömeges növénypusztulásról (elhalásról) tudunk. Az első kb. 250 millió évvel ezelőtt lehetett a perm korszakban, a másik a triász és jura határa körül, 200 millió évvel ezelőtt. Ekkor az egyes régiókban a növények 95 %-a pusztulhatott el. Mindkét növénypusztulás a drasztikus hőmérsékletemelkedéssel és a...

 • Továbbra is a szélenergiáról

  2012. június 25., hétfő 19:16 Környezetvédelem

  A finn Környezetvédelmi Minisztérium adatai szerint 289 olyan hely (körzet) található országukban, mely alkalmas szélenergia termelésre. A világ legnagyobb vállalatai közül néhány New York-ban már megegyezett abban, hogy az üzemeltetési energiaigényük negyedét szélenergiából fogják fedezni. A világ legnagyobb szélfarmja létesítésére az...

 • Erős állattenyésztésre van szükség, a rózsatermesztés vidékfejlesztési modell

  2012. június 25., hétfő 09:33 Gazdaság

  Erős állattenyésztés nélkül nincs erős mezőgazdaság - véli Czerván György, míg Fazekas Sándor szerint a rózsatermesztés is egy vidékfejlesztési modell, a Rio+20 kísérőrendezvényén pedig a genetikai sokféleség megőrzését hangsúlyozta. A múlt héten elkezdődött az őszi árpa aratása, a vágóállat terméktanács üdvözli a tisztességtelen...

 • Új gyárat avatott Franciaországban a Sulky

  2012. június 22., péntek 16:44 Gépészet

  20 millió eurós beruházás eredményeképpen új gyárat avatott a Sulky Franciaországban, Chateaubourg közelében. Az új üzem 4 hektáron terül el, ami mintegy 1,5-szer nagyobb, mint elődje.

 • Somogyban már aratnak, Békésben jövő héten kezdenek (+Képek)

  2012. június 22., péntek 09:05 Szántóföld

  Békés megyében az őszi búza betakarítása a vártnál korábban, hétfőn elkezdődik a kánikula miatt, az őszi árpát már aratják – tájékoztatta Barabás Béla a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára az MTI-t csütörtökön. Eközben Somogyban már aratnak.

 • Őszi káposztarepce hibridválasztás tapasztalatok alapján és következetesen

  2012. június 21., csütörtök 13:25 Szántóföld

  A mezőgazdasági termelés eredményességét az időjárás alakulása alapvetően meghatározza. Ez a megállapítás különösen helytálló napjaink repcetermesztésére. Mivel időjárásunkat befolyásolni nem tudjuk, ezért a termesztés sikere érdekében technológiánk fejlesztése jelentheti az egyik utat a termésbiztonság és a jövedelmezőség növelése felé....

 • A készülő földtörvényről egyeztet a vidékfejlesztési tárca

  2012. június 21., csütörtök 08:53 Gazdaság

  Szakmai szervezetek, szakértők részvételével folytatott egyeztetést szerdán az új földtörvény tervezetéről a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), és hamarosan az ellenzéki pártokkal is egyeztetnek - közölte a tárca.

 • Megkezdődött az őszi árpa aratása

  2012. június 19., kedd 17:25 Szántóföld

  A hét elején megkezdték az őszi árpa betakarítását Bács-Kiskun és Baranya megyében, s ezzel elindult az országban a több mint két hónapig tartó, egyik legfontosabbnak tartott mezőgazdasági munka, az aratás - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Földművelésügyi Igazgatósága kedden az MTI-vel.

 • Rekordbevételt ért el tavaly a zalai agrárcég

  2012. június 19., kedd 13:40 Gazdaság

  Rekordösszegű, 9,3 milliárd forintos árbevételt ért el tavaly Zala megye legnagyobb agrár cége, a Baki Agrocentrum Kft. - mondta el a társaság ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

 • Megaberuházás: 15 Claas Lexion kombájnnal fejleszt a Gyermelyi Zrt.

  2012. június 19., kedd 06:56 Gépészet

  Két lépésben a teljes gabona betakarító kapacitását lecseréli a Gyermelyi Zrt. A megaberuházás első lépéseként az Axiál Kft. öt darab CLAAS LEXION 670-es kombájnt adott át a cégnek június 14-én.

 • CLAAS kombájn a papíron - Nemzetközi karikatúra pályázatot hirdet az Axiál

  2012. június 19., kedd 06:23 Gépészet

  A mezőgazdasági, építőipari és raktár technológiai gépek, azon belül is az Axiál Kft. által forgalmazott márkák állnak a középpontjában annak a pályázatnak, amelyet a bajai cég hirdetett meg. Karikatúra egy Landini vagy Fendt traktorról, Claas kombájnról vagy éppen egy Manitou rakodóról? Ezeket várja az Axiál Kft.

 • Tarlóhántás és alapművelés = Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátor

  2012. június 18., hétfő 18:57 Gépészet

  A Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátor a Güttler egyik idei újdonsága. Elterjedt technológia a Güttler hengerekkel kapcsolatban, hogy tarlóhántás után a talajt Güttler hengerrel zárják le a nedvesség megőrzése érdekében. A Güttler most ezzel a szántóföldi kultivátorral nyújtja azt, amit eddig két gép összekapcsolásával vagy külön...

 • Repce és őszi kalászosok alaptrágyázása

  2012. június 18., hétfő 14:38 Szántóföld

  A tavalyi vetések eredményességét az időjárás jelentősen lerontotta. A szárazság korlátozta az elvetett mag csírázását és a kikelt növények fejlődését. A gyenge növényállományokat a tél tovább tizedelte, és tavasszal sok gondot okozott az állományok regenerálása, megerősítése.

 • Ne késsen le a támogatásról! - Fontos határidők egy helyen

  2012. június 18., hétfő 10:02 Támogatások - pályázatok

  Több támogatás kérelmének benyújtási határideje fog lejárni július 2-án, így nem árt előre készülni. Tudja meg, milyen fontosabb határidőkre kell odafigyelni a következő hetekben!

 • Egy súlyos és egy halálos traktorbaleset a hétvégén

  2012. június 18., hétfő 08:35 Gazdaélet

  Életveszélyes sérüléseket szenvedett vasárnap délután Szécsény közelében egy férfi, amikor kerti traktora felborult. A 44-es főúton, Öcsöd és Kunszentmárton között egy lány meghalt, két másik fiatal megsérült egy szombati balesetben. Az autó az eddigi információk szerint hátulról egy rendsodrót húzó traktor vontatmányának ütközött.

 • Az új KAP miatt több lehet a kukorica és a repce, kevesebb a búza

  2012. június 18., hétfő 08:25 Szántóföld

  Az Európai Unió 2014-től tervezett Közös Agrárpolitikája (KAP) szerint megőrizheti pozícióját az eddig kedvező helyzetben lévő hazai gabonatermesztés - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Dunaföldváron.

 • Kibővítik az MFB agrárhitel programját

  2012. június 15., péntek 08:54 Gazdaság

  A kormány döntött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által működtetett hitelkonstrukció kibővítéséről, így a gazdálkodók még mintegy 9,5 milliárd forintért igényelhetnek hitelt az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramból - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Indonézia: pálmaolaj - export a kormány 2019. február végéig meghosszabbította az exportvám hatályon kívül helyezését (UkrAgroConsult, 2019-01-31)

Kazahsztán: napraforgó - vetésterület 2019 előrejelzés: 875 ezer hektár (+1% vs 2018) (UkrAgroConsult, 2019-01-31)

Egyiptom: búza - termelés 2019 előrejelzés: 9,5 millió tonna (+6% vs 2018) (Egyiptomi mezőgazdasági minisztérium, 2019-01-30)

Románia: árpa - export 2018. július-december: 782 ezer tonna (-13% vs 2017. július-december) (UkrAgroConsult, 2019-01-30)

Irak: búza - termelés 2019 előrejelzés: 3,0 millió tonna (+38% vs 2018) (Iraki mezőgazdasági minisztérium, 2019-01-29)

[bezárás x]