Az egyes gyümölcs- és zöldségfélék tekintetében az elismert termelői szervezetek és az elismert termelői szervezetekben nem tag termelők a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által engedélyezett és az engedélyben foglaltaknak megfelelően megvalósított piacról történő árukivonási, be nem takarítási és zöldszüreti intézkedéseikre vonatkozóan ideiglenes rendkívüli támogatást vehetnek igénybe.

A támogatás igénybevételének általános feltételei
• a támogatásra jogosultak köre a földművelésügyi miniszter által elismert zöldség-gyümölcs termelői szervezet
• elismert termelői szervezetben nem tag termelő

Az intézkedések megvalósításának időszaka: 2015. augusztus 8 – 2016. június 30.

gyümölcs

Kérelmezőnként egyetlen kifizetési kérelem nyújtható be – fotó: chezshinae.blogspot.com

A támogatás alapjául szolgáló intézkedések
Az ideiglenes rendkívüli támogatás az MVH által a Rendelet 21/A. § (11) bekezdése alapján engedélyezett és az engedélyben foglaltaknak megfelelően megvalósított piacról történő árukivonási, be nem takarítási és zöldszüreti intézkedésekre (műveletekre) vehető igénybe.

Magyarország számára előirányzott maximális termékmennyiségek
• szilva, csemegeszőlő és kivi termékek esetében összesen 300 tonna, továbbá
• az ideiglenes rendeletben meghatározott valamennyi termék vonatkozásában felhasználható mennyiség legfeljebb 3000 tonna

Az átváltási árfolyam
• az euróban meghatározott támogatási összegek átváltása során az Európai Központi Bank által közzétett, annak a hónapnak az első napján érvényes árfolyam alkalmazandó, amely hónapban a műveletet végrehajtották (árukivonás esetén a fogadó szervezetnek történő átadás időpontját, be nem takarítás esetén pedig a denaturálás vagy a talajba történőbedolgozás időpontját kell figyelembe venni)

A támogatás igénylése
Az MVH által engedélyezett és a kérelmező által végrehajtott intézkedésekre (műveletekre) vonatkozó ideiglenes rendkívüli támogatás iránti kifizetési kérelmet 2016. június 30-ig postai úton kell benyújtani (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága 1476 Budapest, Pf. 407.)

A rendkívüli zöldség-gyümölcs támogatás benyújtásához szükséges dokumentumokért látogasson el az MVH weboldalára!