Mennyire váltotta be a reményeket az országos jégkármérséklő rendszer?
A talajgenerátoros jégeső-elhárítás lényegesen csökkenti a jégfelhőkben kialakuló jégszemek méreteit, de nem tudja megakadályozni a zivatarfelhők kialakulását. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idén is mindent megtesz a jégkárok megelőzése érdekében, de Győrffy Balázs, a szervezet elnöke az Agroinformnak adott interjújában fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a NAK nem „jégmentesítő”, hanem jégkármérséklő rendszert üzemeltet. A JÉGER első évét elemeztük a NAK elnökével.

Növényvédelmi előrejelzések:
• Megjött az eső, most kell felkötni a gatyát! Lehet, hogy kissé meglepő ez a felszólítás, de most gyorsan változik a növényvédelmi helyzet, s a szakemberektől figyelmet, gyorsaságot kíván. Az Agroinform.hu 2019. évi 18. heti növényvédelmi előrejelzése.
• Ha az eső után a meleg is megjön, lesznek gondok. Nagyon vártuk, s most végre megjött az eső. Országosan hullott csapadék, a múlt héten 10-40 mm mennyiségben, majd e hét elején ismét esett, további 10-30 mm. Nagy öröm ez a gazdálkodóknak, akik aggasztónak látták a jövőt – nem alaptalanul. Ilyen korai és tartós csapadékhiány ritkán fordul elő. Az Agroinform.hu 2019. évi 19. heti növényvédelmi előrejelzése.
• Kiadós eső, majd melegedés – aranyélet a növényeinknek és a kórokozóknak is. Mostanában az előrejelzéseink inkább átcsúsznak a felhívás-figyelmeztetés kategóriába, s most is ebbe az irányba tendálunk. Örüljünk az ismétlődő, életet mentő májusi esőnek, de ezzel együtt készüljünk a védekezésekre is. Az Agroinform.hu 2019. évi 20. heti növényvédelmi előrejelzése.
• A támadó kórokozók száma tömegessé vált, és a gyomnyomás is hatalmas. Igen, örülhetünk és örülünk a sok esőnek, de mint mindennek, ennek is vannak árnyoldalai. Az Agroinform.hu 2019. évi 21. heti növényvédelmi előrejelzése.

növény

A lisztharmat erős fertőzése a felső levélemeleteket veszélyezteti – fotó: Agroinform.hu

• Rothad a gyümölcs, itt a hagymaperonoszpóra, veszélyeztet a burgonyavész. Sokat vártunk a május hónaptól, s sokat kaptunk, főleg csapadékból. Gyakorlatilag pótolta az elmúlt néhány hónap alatt összegyűlt vízhiányt, s ez mindenképpen jó, bár a „jónak” is vannak árnyoldalai. Az Agroinform.hu 2019. évi 22. heti növényvédelmi előrejelzése.

Szuperkorai kukoricahibridekkel menthetőek a nehéz helyzetek
A szántóföldi munkák igen előrehaladottak, azonban előfordulhatnak olyan szituációk, amikor a vetéssel kapcsolatos döntést az utolsó pillanatban kell meghozni (pl. megkésett fővetés vagy másodvetés lehetősége). Az ilyen helyzetre kínálja a Caussade Semences Hungary Kft. a két szuperkorai kukoricáját, melyek készletről, GMO-mentesen és gyors szállítással elérhetőek.

Miért hasznosak a fitotronos kísérletek a gazdálkodók számára? – VIDEÓ!
Bizonyára sokak számára újdonság a fitotron – avagy magyarul: a növénynevelő kamra fogalma. Az újonnan épült fitotron szerepéről Vajda Péter, a Phylazonit Kft. ügyvezetője számolt be az Agroinform.hu portálnak.

Hogyan kezeljük a bizonytalanságot a gabonaiparban?
Álljon itt egy tiszteletadás mindazoknak, akik a gabonaiparban dolgoznak: a növénytermesztésben, az átvevőtelepeken, a malomiparban és a termelésben. Mindannyiuknak közös céljuk van: a lehető legjobb minőség biztosítása a nyersanyagtól a késztermékig. Mindannyiuknak változó, kiszámíthatatlan feltételekkel kell szembenézniük: évszakok elcsúszása, változó éghajlat és terméshozam. Mindez áringadozást és bizonytalanságot eredményez.

gabona

Jöhet bármilyen bizonytalanság és kihívás, a FOSS műszerekben mindig megbízhat – fotó: Servitec Kft.

Most sokféle kórokozó támadása várható a kertekben!
Visszatér a tafrina, megjelenik a monília, terjed az almafalisztharmat, és a varasodás is veszélyeztet. A levéltetvek majdnem mindenen megjelentek már.

Körkérdés: támadnak a kalászosok betegségei – hogyan védekezzünk?
Az utóbbi napok esős időjárása meghozta a kedvező körülményeket a növénybetegségek terjedésének. Mivel az enyhe tél nem segített a károsítók gyérítésében, most robbanásszerű fertőzésre kell számítanunk.

Így segíthetjük hatékonyan a kukorica kelését!
Az idei tavasz eddig összességében nem bővelkedett esővel, az országban a csapadékhiány miatt már számos helyen alakulhatott ki aszály. Ezeken a területeken ha a tavaszi vetésű növények számára nem érkezik megfelelő mennyiségű csapadék, nem lesz kellő nedvesség a talajban azok csírázásához és a korai növekedéshez.

Nem várhatunk a száraz napokra, védekezni kell a kertekben!
Az idei tavasz nem egyszerű a növényvédelmi helyzetet tekintve: eddig a szárazság gyengítette a növényeket, most pedig a csapadékosabb időjárás miatt beindultak a kórokozók és a rovarkártevők is.

növény

Csonthéjasok levélbetegsége – fotó: Zsigó György

Készüljünk fel! Több levél- és szárbetegség is veszélyezteti a kalászosokat!
A csapadékos időjárás miatt megnőtt a fertőzési nyomás a kalászosokban. Ezért végigvesszük a kalászosok levélfoltosságát okozó betegségek és a rozsdabetegségek jellemzőit és az alkalmazható növényvédelmi technológiákat.

Körkérdés: Milyen modern eszközök tehetik hatékonyabbá a marhatartást?
A kézi munkaerő kiváltására, a szarvasmarhatartás hatékonyabbá és ezáltal jövedelmezőbbé tételére manapság már sokféle eszköz és technológia áll rendelkezésre. A körkérdés ezúttal az állattartással, ezen belül is a szarvasmarhatartás hatékonyságnövelésével, gépesítésével foglalkozik.

Gyökérzöldségfélék tápanyagellátása: mit ne rontsunk el, mit csináljunk jobban?
A gyökérzöldségek termesztéséhez ideális az éghajlatunk, alkalmasak a talajaink is, és igény is lenne rá, a megtermelt éves mennyiségnél (100-130 ezer/tonna) lényegesen többet tudna fogadni az élelmiszeripar.

Magyar siker! Őszi lencsefajtákat nemesítettek Debrecenben, Európában először
Európában elsőként nemesített és regisztrált őszi lencsefajtákat a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete. Két új télálló fajta, a „Pinklevi” és a „Rézi” kapott állami elismerést.

lencse

Az őszi lencse elkerüli az aszályos, nyári időszakot, és megelőzi a nyári munkacsúcsokat – fotó: Debreceni Egyetem

Létezik garancia a nyereséges napraforgó-termesztésre?
Magyarország napraforgó-termesztése világviszonylatban kiemelkedő. Tanúsítja ezt a 2018-ban elért 3,002 t/ha-os országos termésátlag, aminek alapja a termelők által alkalmazott intenzív termesztéstechnológia és szakmai tudás. A magas terméshozam egyik kulcsfontosságú eleme az adott termőhelynek és termesztési körülményeknek leginkább megfelelő és nagy termőképességű hibrid, ehhez a Syngenta Kft. 2019-ben 12 hibridből álló portfóliójával járul hozzá.

Próbáld ki az újdonságokat, a baromfi meghálálja! – VIDEÓ!
Baromfitenyésztő gazdálkodóknak szólt a Bábolna Road Show szakmai szimpóziumsorozat első állomása. Az intenzív termelés növekvő kihívásaira érdekes előadásokkal és a gyakorlatból merített példákkal mutatott megoldási lehetőségeket a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Hogyan reagál a kukorica a hirtelen jött lehűlésre?
A 20-30 mm (az ország egyes részein akár 40 mm felett is) lehullott csapadék elegendő a kukorica pillanatnyi vízigényének kielégítéséhez. A kukorica szempontjából azonban kedvezőtlen, hogy a 4 -5 °C-os esővíz gyorsan lehűtötte a talajt, nagyjából ugyanerre a hőfokra. Hogyan éli meg ezt a fajta lehűlést a kukorica?

Ne pazaroljuk a műtrágyát! Senkinek sem elérhetetlen a helyspecifikus tápanyag-utánpótlás
Hazánkban egyre több gazdaság nyit a precíziós, pontosabban a helyspecifikus gazdálkodás irányába, mely segít megérteni a területek változékonyságát. A helyspecifikus növénytermesztés a táblán belüli heterogenitáshoz való alkalmazkodást jelenti, melynek célja az inputanyagok leghatékonyabb felhasználása. Ehhez azonban ismernünk kell a területeinket, valamint a növények növekedését befolyásoló elemeket, különös tekintettel a hozamot korlátozó tényezőket.

gép

A technológia alkalmazásával nem táblaszinten, hanem annál kisebb kezelési egységekben gondolkodunk, melyek azonos termőképességű, ezáltal azonos kezelést igénylő részegységek – fotó: Shutterstock

Aszály idején a cirok jó megoldás, de etethetjük-e cirokszilázzsal a teheneket?
Száraz ősz és száraz tavasz. Kelésgyenge őszi tömegtakarmányok, elsősorban az Alföldön. Azóta már megérkezett a csapadék, de ez nem mindenhol segített. Ráadásul az ehhez hasonló időjárás bármikor megismétlődhet. Mit lehet tenni? Kényszerhelyzetben a cirokfélék megoldást jelenthetnek a növendékek számára, de vajon etethetjük-e a cirokszilázsokat tejelő tehénnel?

Családi tehenészetben robotizálni? – Mutatunk ennél meglepőbbet is! – VIDEÓ!
Amerikai farmerek gyakorlati tudásátadásával, hazai takarmányos szaktekintélyek előadásaival és sikeres magyar tejtermelő gazdaságok beszámolóival telt a Szarvasmarha Road Show szakmai nap.

Kimosódik a nitrogén, mire a kukorica felvehetné – hogy ne legyen ebből terméskiesés?
Hogyan küzdjenek meg a kukoricatermesztők az esős időjárás okozta tápanyagveszteséggel, a túlfejlett gyomokkal és a többi, aktuális kihívással? Erről ír a Magyar Kukorica Klub legfrissebb szakmai beszámolója.

Vészhelyzet a gyümölcsösökben! Teljes gőzzel támadnak a károsítók, köztük a tafrina is!
Nem szoktunk hozzá az ideihez hasonló nedves és hűvös tavaszhoz. Ez az időjárás ideális növénybetegségek terjedéséhez.

A karbamid nitrogén vesztesége 64 százalékos is lehet – védjük meg nitrogénbefektetésünket!
A világszerte legszélesebb körben alkalmazott nitrogénműtrágya a karbamid. Ezt annak köszönheti, hogy magas nitrogéntartalma miatt a leggazdaságosabb nitrogénformula. Azonban megfelelő kijuttatás és időjárási körülmények hiányában egy hét alatt akár 64% nitrogénveszteség is keletkezhet.

kukorica

Számos tényező segíti elő a karbamid átalakulását, de tehetünk a nitrogén-veszteség ellen – fotó: EuroChem Agro Hungary Kft.

A gyomok megkapták a csapadékot ahhoz, hogy elárasszák tábláinkat
Az aszályos időszak sokfelé késleltette a gyomirtást, így a gyomok fejlettsége igencsak vegyes képet mutat. A csapadék megérkeztével azonban a gyomnövények fejlődése is robbanásszerűen beindul. Mi a jó döntés ilyenkor?

Veszélyben a szőlő és a cseresznye, védekezés szükséges!
Az eddig lehullott csapadéknak pedig már csak a talajból való kipárolgása is elegendő a burgonyavész vészes gyorsaságú beindulásához, ezért a burgonyára is figyeljünk oda!

A legsikeresebb kukoricakártevő – a kukoricamoly jelentősége és kártétele
A tavalyi év kukoricatermesztése több termőhely viszonylatában a remek termés ellenére nehézségekbe ütközött. Legnagyobb gondot és terméskiesést a tavaszi szárazságon túl az állati kártevők jelentették. A kikelt kukoricát a barkó, majd a muharbolha és a vetésfehérítő, később a kukoricamoly és végül a gyapottok-bagolylepke lárvája károsította, és egyúttal jövedelmezőségét rontotta.

Miért felejtettük el a jól bevált tájfajtáinkat?
Összesen 9 faj adja a világ növénytermelésének 66 százalékát, miközben a tájfajták és a haszonnövények vad fajtái sokkal jobban viselik az éghajlatváltozás hatásait, mint a modern kultúrnövények.

paradicsom

Génbankból kiszabadított paradicsom-tájfajták – fotó: ÖMKi

Hogyan végezhetek időben a gyümölcsösben? – VIDEÓ!
Olyan elektromos és mechanikus kéziszerszámokat mutatunk, amelyek könnyebbé teszik a kertészeti-szőlészeti munkákat.

Miért érdemes a burkolt granulátumú starter műtrágyákat használni?
Az új műtrágyázási technológia része a bevonattal ellátott granulátumú starter műtrágyák használata a növénytermesztés biztonságának javítására és a gyökérrendszer fejlődésének serkentésére. Különösen a termesztési ciklus korai szakaszában a foszfor elengedhetetlen a gyökér fejlődéséhez.

A legeltetés előtti parazitamentesítés kérdései kiskérődzőkben
Magyarországon igen csekély számú parazitavizsgálati eredmény áll rendelkezésre, átfogó, tematikus vizsgálat pedig talán az 1980-as évektől nem is készült. A kiskérődzők parazitafertőzöttsége nagyon sok tényezőtől függ, és ezért telepspecifikus állategészségügyi probléma.

állatok

Tavaszi életkép vegyes korcsoportú, fias anyák legeltetéséről – fotó: Agroinform.hu

Új veszély fenyegeti a paradicsomot Európában
Az elmúlt évben egy újabb, paradicsomot károsító vírus, a ToBRFV jelent meg a kontinensen – számolt be a Nébih. A Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) a tobamovírusok csoportjába tartozik. Legfontosabb gazdanövényei: a paradicsom és a paprika, vadon élő gazdanövényei a fekete csucsor (Solanum nigrum) és a kőfali libatop (Chenopodium murale).

Milyen őszikáposztarepce-fajtákat termeszthetünk?
Az őszi káposztarepce jelentett meglévő országos vetésterülete 287 613 ha, a minősítés alapján a terület 34%-a jó, 36%-a közepes és 30%-a gyenge állapotú (2019. április 4-ei állapot). A Nemzeti Fajtajegyzéken jelenleg 188 őszi káposztarepce-fajta szerepel, ami kiváló genetikai bázis a termesztéshez.

Májusi gépészeti hírösszefoglalóinkat megtalálja ITTITT, ITT és ITT.