Fórum
- Milyen pótkocsit vegyek? új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- S.O.S. új
- Minden ami aprítóhenger. új
- Milyen silózót vegyek? új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Talajközpontú művelés új
- Kiskocka bálázók betegségei új
- Búza termény felvásárlási árak új
Cikkajánló

Milliárdos haszon a háború árnyékában – kié lesz Ukrajna földje?
A földek a globális tőkepiacokon cserélnek gazdát.
541 hozzászólás
Válasz Hús Futár #438. hozzászólásáraAz Uniónak az elkövetkező ciklusra nincs elfogadott költségvetése.Mi Magyarok voltunk a megegyezés ellenes csoport hangadói.Az Unió jelenleg nem kéri a befizetések teljesitését.A kifizetett alapokok pl regionális,agrár,..pénzek elszámolását sem kérik a tagországoktól.Ezeket a védekezésre lehet használni.Jelen pillanatban az összes pénz tagországoknál van,tehát az Uniónak nincs pénze.Az agrártámogatási pénzek kifizetését a tagországokra bizta.Szerintem tagországonként fog eldőlni hogy,jár-e jut-e,járni jár de nem jut kategória lesz.
Válasz Sz_Pisti #439. hozzászólásáraPedig jó lenne már tudni mire készüljön fel minden gazdaság .
Válasz Hús Futár #438. hozzászólására Jövőre átmeneti év lesz, azaz marad minden változatlan a támogatási oldalon.
Az adózás nemzeti hatáskör, ott a családi mg. vállalkozás jöhet be, de most arról is csönd van
Válasz Hús Futár #434. hozzászólásáraMég semmit nem lehet hallani az új támogatási vagy adózási elképzelésekről ?

Válasz Hús Futár #436. hozzászólásáraHa foglalkoztak is most megy a pénz kifele' befele semmi'igy a támogatás kva nagy kérdés lesz. Sokhelyen kiabálják'semmi nem lesz ugy mint máskor. Gondolom ez is beletartozik. Talán nem is mernek ezzel foglalkozni.
Válasz .Richard. #435. hozzászólására2 héttel ezelőttig szinte lófaszt nem vergőttek itt a vírussal így szerintem volt idejük azzal foglalkozni mi lesz a jövő és hátha ebből valaki hallott már valamit mert jó lenne a tudni az ember hogyan készüljön a jövő évi adózásra .
Válasz Hús Futár #434. hozzászólására
a mai helyzetben ez a leg jobb kérdés. Felér a lottoszámok kitalálásával.
Mit lehet tudni eddig , mik az új elképzelések ?
Válasz Mihály #431. hozzászólásáraNekem ebben a 3 napban KÜLDETÉSEM hogy a megbántott kollégámat életem árán is becsületében megvédjem, ez az én küldetésem most! Megvilágosodtam ÁLLELUJA!
Válasz Mihály #431. hozzászólásáraÁtvit értelembe sem bánthatod kellemágat kérlek a jövőben bármilyen kommunizmushoz köthető témát mint pl 5 éves terv kollégámmal kapcsolatban még átvitt értelembe sem kösd össze mert kiállok mellette teljes mellszélességgel és jövőre jön érted a hatóság akkor ha nem fejezed be rögvestttt....
Válasz polgar123456 #430. hozzászólására félre érted nem ő az összes tsz meg ág mert az 5 éves tervnek meg kellet lenni igaz hogy ha fát vágtak ki arra kértek támogatást ha fát ültettek meg arra
Válasz Mihály #429. hozzászólásáraKérlek ne gyanúsítgasd kollégámat azzal hogy ő tsz-s volt és illegális kettős könyvelést csinált ő vagy családja!!! Ezzel a mondatoddal azt sugalltad!!! Főleg hogy ő ismeri ezt.. Kikérem magamnak ezt és megvédem őt !!!
Most vond vissza mert becsületsértésért ráküldöm a hatóságokat az újévben!!!
Válasz szanberg #428. hozzászólásáraigen én nem a jelenlegi NAV-os kettős könyvelésre gondoltam hanem a Tsz-csében vezetettre de ezt te jól ismered ...
Válasz Mihály #427. hozzászólásáraAzért óvatosan a fogalmakkal, a kettős könyvelés nem az amire te gondolsz ám
Sajnos a nagy szocializmus az adatok többségét kozmetikázta ha valamire adtak támogatást akkor ahhoz igazították a termés eredményeket ha az állattenyésztés több takarmányt használt fel azt is el sumákolták ha több termést takarítottak be s jó ára volt a környéken akkor helyben értékesítették nem adták le s kevesebb termés átlagot regisztráltak hála a kettős könyvelésnek meg a fenne tudja hány könyvelés volt de az ágazat vezetők biztosan könyveltek mert nekik abból volt plusz pénzük s feljebb is valószínű
Válasz bandigh #425. hozzászólásáraItt is voltak mindig átlagot javító parcellák
Válasz agrárproletár #424. hozzászólásáraItt néha felszántottak 60 hektár gyepet, abba is búzát vetettek, de nem volt beírva sehova. Az onnan származó termés a hivatalosan elvetett terület átlagát javította..
Válasz Sk Laci #421. hozzászólásáraKsh.hu, ott mindent megtalálsz, amire kíváncsi vagy, 80 és 90 között volt Magyarországon a legmagasabb szintű a mezőgazdasági termelés. Persze, akkor nem volt precíziós gazdálkodás, nitrátérzékenység, és ilyen fejlett genetika.
Válasz Rabó001 #422. hozzászólásáraIgazad van, főleg azon elnököknél, akik csak a párttagság miatt végezték el a sulit, és a párt tette be elnöki pozícióba minden tudás nélkül.
Volt szerencsém nem egy ilyen elnököt ismernem.
Válasz Sk Laci #421. hozzászólásáraEz se igaz minden esetben.
Válasz agrárproletár #413. hozzászólásáraMelyik időt veszed figyelembe? Ha a privatizálási időt, akkor volt a legalacsonyabb termés. Érdekes, hogyan nem érte meg a tsz elnökök szerint mezőgazdasággal foglalkozni. De mihánt privatizálták és a sajátju lett, azután valahogyan nagyon megérte mezőgazdasággal foglalkozni. Az átlagterméseken is látni lehet, ha már a saját zsebbe ment a pénz.
Arról nem is beszélve, hogy ugyanazt a profitot inkább alacsonyabb termésmennyiséggel éri el az ember, mint magasabbal, hiszen létezik olyan is, hogy "adóoptimalizálás", régen meg az volt, termeljünk minél többet...
Válasz Vinkó 75 #418. hozzászólásáraEzt mondom, az összes rendezvényen, ahol egy műtrágyás cég emberét a színpadra engedik, az első két diagram, amit bemutat, hogy mennyivel kevesebb műtrágyát használunk, mint a nyugat-európai országok, meg mennyivel kevesebbet használunk, mint a 80-as években használtak Magyarországon.
Válasz agrárproletár #416. hozzászólásáraAz igaz de a mai búza kéri is a kakaót. Mikor megemlíted nitrogénből 200kiló hatóanyaggal indul,akkor sokan lehülyéznek.
Válasz agrárproletár #416. hozzászólásáraIlyen terméshez messze vagyunk és remélem, messze is leszünk! A Génkezelt szemetet ennék meg az Amerikaiak!
Az USA manipulált áraitól erősen függ az Európai Unio!
Így a támogatás kicsit fog változni! Sajnos ebben az országban a haszonlesőké lesz a főszerep a jövőben is!
https://www.agroinform.hu/szantofold/4144-tha-hatalmas-rekord-szuletett-az-amerikai-kukoricatermesztok-versenyen-42226-001
Válasz szanberg #414. hozzászólásáraNa megnéztem a ksh oldalán, kukoricánál meghaladtuk a 80-as évek átlagait valamennyire, árpánál kb. ugyanazt a szintet produkáljuk, viszont a búza termésátlagokat nem tudtuk azóta sem megugrani, ezek azért elgondolkodtató információk annak tükrében, hogy mennyivel jobb genetikájú növényeink vannak manapság...
Válasz agrárproletár #413. hozzászólásáraMelyik Tsz időkhöz, melyik Tsz eredményéhez hasonlítsunk.
Országos átlagot országos átlaghoz, azt lehet.
Nem értek egyet azzal, hogy a téeszekben mindig minden munkát optimális időben végeztek el. Ma sok gazdaságban sokkal magasabb a gépesítés foka. A tsz-ekben ezzel szemben a gépkihasználtság volt magasabb. Nézd meg melyik gazdaságban mekkora betakarítandó terület jut például egy kombájnra, vagy mennyi művelt terület egy traktorra. Ki csinálja meg optimális időben a munkákat, kinél van több gép fajlagosan? Egy 2000-3000 hektáros gazdaságban, vagy egy 100-200-300 hektárosban? A környezetemben sok olyan 100-200 hektáros gazdaság van, akinek van egy régebbi 8000-es JD traktorja, mellé kisebb traktorok, 1db CD 208 szintű kombájn.
A mi tsz-ünkben meg annak idején a 4000 ha körüli szántó talajmunkáira volt 4 Rába, megcsinálták velük. 100 vagy 200 hektárra meg ma soknál van egy hasonló méretű 8000-es JD.
Persze ez attól is függ kinek mi az optimális idő.
----------------------
Most így a ráérő időmben fellapoztam egy régi tsz-es kiadványt a 80-as évekből, nem dicsekvésből, de pár jellemző termésátlag a gazdaságban (tonna/ha):
őszi búza, 6-7
tavaszi árpa 6-7
őszi árpa 6-7
kukorica 7-9
cukorrépa 50-60
szója 2,5-3 (nem egy nagy szójatermesztő gazdaság volt a mienk)
Válasz agrárproletár #413. hozzászólásáraMondjuk itt nálunk majdnem dupla átlagok vannak jobb években mint annó a Tsz időkben általánosnak volt mondható.
Válasz Büresz #406. hozzászólásáraEzt azért divatos mondani, mert a tsz-s idők átlagaihoz képest el vagyunk maradva rendesen, csak ugye akkor a közösből ment kifelé a műtrágya számolatlanul, volt állattartás szinte mindenhol annak minden melléktermékével, volt rengeteg szerves trágya, híģtrágya, az öntözés sokkal magasabb szintet képviselt, stb., továbbá rengeteg döntés mögött nem anyagi megfontolás volt, jó termés kellett, magas átlagok? Nem volt gond, akkor ment ki az input, munkaerő volt, gépek voltak, minden megoldható volt optimális időben, és sose kellett egy-egy döntést ökonómiailag vizsgálni, megindokolni.
Válasz szanberg #395. hozzászólásáraÜdv!
Együtt 5 körül.
Válasz Pilátus #403. hozzászólásáraSzerintem arra gondolsz hogy még mindig több 100 ezer hektáron folyik úgy a termelés hogy azt sem tudja a paraszt hogy mibe kerül neki egy hektár, és /vagy elég ami terem az kell az állatoknak. Jól gondolom?
Válasz Mézga #384. hozzászólásáraAki nem költötte el a támogatást termelésre.
Válasz csoppika #408. hozzászólásáraVagy hogy ne lehessen belekötni, lehet szerződni pl 2235ha repcét, 6756ha búzat, stb... Aztán a pízes növényekhez aki nem csókos, nem fér hozzá ..
Válasz endypapa #407. hozzászólásáraNe legyen igazam...de majd a tervezhetőségre hivatkozva megmondják, hogy Gipszjakabnak melyik évben mit kell vetni, és hány hektárt..

Válasz envagyok2 #397. hozzászólásáraItt jönnek majd képbe a csókos integrátorok. Segítenek önzetlenül a csóri paraszton.
Válasz Pilátus #403. hozzászólásáraErről már esett szó nem oly rég, de én sem értek vele teljesen egyet. Kifejtenéd?
Válasz Pilátus #403. hozzászólásáraezt sokan mondják, de miért gondoljátok?
Válasz Pilátus #403. hozzászólásárarózsadombi paktum...
:)
A magyar növénytermesztés is jelen pillanatban a béka segge alatt van...
Válasz envagyok2 #398. hozzászólásáraÓcsó cukor a répa helyett...
Válasz Pilátus #400. hozzászólásáraMéhészet?Béka segge alatt az ágazat.Gondolom csak hobbi marad.
Én már nagyon várom mert 2020 után áttérek a támogatás nélküli gazdálkodásra...
vagyis nincs többet igényem a támogatásra(cserébe csak a sajátot művelem meg--- van egy tartalék pénzkeresett amin kb 6 évet dolgoztam és szerintem igazán"termelni+" jővőre kezd...
A 100 euro alappal meg nem vagyok ki "segítve" semmiből se...
Válasz envagyok2 #398. hozzászólásáraNem. A matyóknak lesz a 3. növényük a 300ha tavaszi.
Válasz szanberg #396. hozzászólásáraaz a baj, hogy vakrepülésbe vagyunk, a félinfo is több, mint a semmi...
másrészt mondjuk a 3. tavaszi növény azért elég sok területen kapufás dolog, vagy ebből lesz majd az occsó üzemanyag a nagyok biogázerőműveibe?
Válasz szanberg #389. hozzászólásáravalamelyik nap jöttem haza, és éppen ezek gondolkodtma, hogy azzal, hogy mindenki ugyan azt a 3 növényt veti, tulképpen semmivel sem lett "diverzifikáltabb" a határ. hiszen eddig én repcét vetettem, a szomszéd búzát, az állatos meg lucernát, most mind a 3an vetünk repcét meg búzűt meg lucernát. a növények országot összterülete mit sem változott (vagy nem emiatt változott, hanem a kukorica csökkenése miatt), szóval tulajdonképp ugyan annyi repce meg búza meg lucerna van az oprszgában, csak egy-egy termelőnél adott évben kisebb terülten, ergo kisebb lesz a termény mennyiség/gazdaság, nesze neked egységes árualap, meg termelj annyit, hogy paicon maradj, meg meg tudj rakni egy vagont meg a többi. szóval azzal, hogy egy kisközepes gazdaság egy(két) növényt termel évente, és abból próbál meg annyit, hogy legalább értelmes menyniséget tudjon köröztzetni a vevői között, most földrabalodótt, leszalámizódott, és kuncsorgunk a pár száz tonna repce meg gabona vevők után.
ez sem szól másról, mint a szalámizásról.
nem lett zölebb az ország, nem lett az országos vetésterületben semmiféle érdemi változás, ellenben nincs a kisközepes gazdaságokban piaci mércével is látható, egységes áru, amiért pénzt lehet kérni. marad, hogy a "kényszervevőink" viszik a cuccot pont annyiért, hogy bízzunk abban, hogy jövőre majd jobb lesz...
Válasz envagyok2 #393. hozzászólásáraNa ezekből lesznek a pletyka szintű információk
Válasz Lajos76 #392. hozzászólásáraMekkora jelenleg az össz szántó területe az rt-nek?
Válasz Lajos76 #392. hozzászólásáraAkkor félre informáltak(majdnem)
Válasz Lajos76 #392. hozzászólására300 hekltár fölött lesz kötelező a 3 növény, és egyiknek tavaszinak kell lenni?
Válasz szanberg #389. hozzászólására300 heki lesz 3. növény tavaszi.