a.) az a földhasználó, akit a földhasználati nyilvántartásba bejegyeztek
b.) az, akit a családi gazdaság (ŐCSG) képviselőjeként bejegyeztek vagy akit az ŐCSG szerződés képviselőként megnevez (ehhez a bejegyzett földhasználóval egy ŐCSG-ben kell lennie)
c.) a haszonbérlő, felesbérlő, szívességi földhasználó stb. (ha nincs bejegyezve a földhasználati nyilvántartásba)
d.) az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvező, vagyonkezelő
e.) a tulajdonos
f.) aki vetőmagtermeléshez szükséges terület biztosítása céljából használja a területet és nincs a sorrendben előrébb álló jogcíme
g.) az a tulajdonostárs, aki a tulajdoni hányadánál nagyobb területet használ és erről írásbeli megállapodást is kötöttek, de a földhasználati nyilvántartásba mégsem jegyezték ezt be
h.) az előző pontok szerinti jogszerű földhasználó közeli hozzátartozója
i.) az, aki a jegyző által kiállított és az adott terület használatának tényét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik.
Többes igénylés esetén tehát a sorrendben előrébb álló megelőzi a hátrébb lévő igénylőt.
A jegyzői igazolásról
Érdemes bővebben is kitérni az utolsó pontra, hiszen a jegyzői igazolással olyan területekre is igénybe lehet venni a támogatást, amelyre semmilyen használati jogcímmel nem rendelkezünk. A gyakorlatban jól ismert ennek a hasznossága, hiszen olyan helyzeteket tudunk ezzel kezelni (pl. a rég elhunyt tulajdonosok parlagon heverő, elbirtoklás alatt álló földjeit), melynek előnyei az adott parcellán túl is hatnak.
Visszatérő kérdés a gazdák részéről, hogy van-e formanyomtatvány a jegyzői igazolásra? Formanyomtatvány nincs, viszont vannak olyan elemek, amelyeket mindenképp javaslunk feltüntetni a jegyzői igazoláson.
Fontos, hogy
az igazolást a terület közigazgatási határán belül illetékes jegyző állítsa ki,
tartalmazza az ügyfél azonosítására szolgáló adatokat,
az ügyfél által igényelt terület és az igazoláson szereplő terület nagysága és elhelyezkedése beazonosítható legyen, (település, helyrajzi szám, hektár)
az igazolás tartalmazza, hogy a kérdéses terület az ügyfél művelésében áll
szerepeljen az igazoláson a kiállítás dátuma, a kiállító aláírása és pecsétje.
Lényeges, hogy az adott támogatási év vonatkozásában a jegyzői igazolás akkor fogadható el, amennyiben azt a kérelem benyújtására nyitva álló határidő alatt állították ki.
Válasz barazdabetyar. #6861. hozzászólásáraEllenőrzésnél lekérik a földhivatalból a földhasználati lapot. Ott kell, hogy te legyél bejegyezve mint földhasználó minimum 2025 jan 1 től. Az mind1 hogy haszonbér szivességi stb..
Vállaltam az 5 ha -os max.táblaméret korlátozást. A kérdésem az lenne, hogy az ősszel elvetett növényeknél még ellehetett vetni a 20 ha-os táblát egybe és most az EK. beadásnál bontani kell-e 5ha alatti táblákra vagy mehet egybe 20 ha- os táblaként.?
Válasz SzDeni #6860. hozzászólásáraA 2 méteres elválasztósáv nem szakítja meg, mert nem tudod jelölni az EK-ban, csak bepipálod az adott táblánál, hogy tartalmaz táblaelválasztó sávot és a táblaelválasztó sáv amúgyis vagy zöldugarral vagy méhlegelővel kell elvetve legyen. Akkor lehetne zöldugar tábla köré zöldugar szegélyt tenni, ha elválasztanád egy különböző hasznosítású keskeny táblával, mondjuk lucernával. De amúgy az államkincstár oldalán a kérdés válasz rovatban fel lehet tenni a kérdéseket, viszonylag gyorsan válaszolnak is, az más kérdés, hogy mennyire lehet készpénznek venni amit mondanak.
Válasz halmisa #6856. hozzászólásáraSzia, Természetesen, csak közte a 2m-es elválasztósávot tartsd be! Valamint ha a szomszédnak is zöldugarja van akkor oda is kell a 2m-es sáv!
8) Zöldugar táblaszegély nem lehet szomszédos zöldugar vagy méhlegelő táblával.
9) Méhlegelő táblaszegély nem lehet szomszédos méhlegelő vagy zöldugar táblával.
Határozat szöveget tessék megnézni, mert nekünk utolsó előtti oldalon sorolta fel, hogy mely földeket nem fogadják el, pedig első oldalon teljes elfogadást írnak.
Az el nem fogadás pedig teljesen fals indok. Azt mondja 1 hektár alatti tábla. Mellé írva, ezt 5, vagy 8 hektáros KET-eknek....
Válasz Igazi Földönfutó #6852. hozzászólásáraÁllítólag mindenki nyert. 5p volt a ponthatar. Vicces, hogy a talajmegújítóba 6x nehezebb volt bejutni, ha csak a pontokat nézzük. Persze más oka van.
Válasz MrPoke #6850. hozzászólásáraÍgy utólag úgy tűnik a propaganda gépezet nem azon dolgozott, hogy minél többen lépjenek be hanem azon, hogy a sok előírás túlmisztifikálásával elriassza az embereket.
most akkor hogy lesz az ha a szomszédom is búzát vet, kell a 2 m zöldsáv vagy csak akkor, ha a két szomszédos azonos kultúra igénylője ugyanaz??
nekem nem gyértelmű
Sziasztok!
Ki jár hasonló cipőben?
Megjött a részben jóváhagyó támogatói okirat AKG extenzív és intenzív gyümölcsös KET-ek . Kerültek elutasításra olyan KET-ek amik már tizen éve AKG-ba vannak benne , Az el nem telepített KET-ket meg jóvá hagyták.
Elutasítás indoka forrás hiány....
Van értelme fellebbezni egyáltalán?
Most töltöttem le az akg-öko támogató okiratokat, öko gyepnél a szükséges pontszám 0, érthetetlen!
Egyébként, az akg-nál 85-ből 59 pont, öko-nál 100-ból 85 csináljuk 20 éve, ha nem csinálnánk, nem lenne kézzelfogható nyereségünk!
Válasz fattyú #6829. hozzászólásáraAkkor aki hibátlan pályázatot adott be az nyert, és az járt jól aki a tanácsadók javaslata ellenére nem vállalta túl magát!
Válasz fattyú #6827. hozzászólásáraEzt nem teljesen értem , és nekem még nem érkezett meg a határozat, , nem inkább az ,hogy 85 a max ,horizontális szántó 5 ponttal nyerő?????
6971 hozzászólás
Válasz barazdabetyar. #6861. hozzászólásáraKi minősül jogszerű földhasználónak?
Jogszerű földhasználónak minősül a következő sorrendben:
a.) az a földhasználó, akit a földhasználati nyilvántartásba bejegyeztek
b.) az, akit a családi gazdaság (ŐCSG) képviselőjeként bejegyeztek vagy akit az ŐCSG szerződés képviselőként megnevez (ehhez a bejegyzett földhasználóval egy ŐCSG-ben kell lennie)
c.) a haszonbérlő, felesbérlő, szívességi földhasználó stb. (ha nincs bejegyezve a földhasználati nyilvántartásba)
d.) az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvező, vagyonkezelő
e.) a tulajdonos
f.) aki vetőmagtermeléshez szükséges terület biztosítása céljából használja a területet és nincs a sorrendben előrébb álló jogcíme
g.) az a tulajdonostárs, aki a tulajdoni hányadánál nagyobb területet használ és erről írásbeli megállapodást is kötöttek, de a földhasználati nyilvántartásba mégsem jegyezték ezt be
h.) az előző pontok szerinti jogszerű földhasználó közeli hozzátartozója
i.) az, aki a jegyző által kiállított és az adott terület használatának tényét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik.
Többes igénylés esetén tehát a sorrendben előrébb álló megelőzi a hátrébb lévő igénylőt.
A jegyzői igazolásról
Érdemes bővebben is kitérni az utolsó pontra, hiszen a jegyzői igazolással olyan területekre is igénybe lehet venni a támogatást, amelyre semmilyen használati jogcímmel nem rendelkezünk. A gyakorlatban jól ismert ennek a hasznossága, hiszen olyan helyzeteket tudunk ezzel kezelni (pl. a rég elhunyt tulajdonosok parlagon heverő, elbirtoklás alatt álló földjeit), melynek előnyei az adott parcellán túl is hatnak.
Visszatérő kérdés a gazdák részéről, hogy van-e formanyomtatvány a jegyzői igazolásra? Formanyomtatvány nincs, viszont vannak olyan elemek, amelyeket mindenképp javaslunk feltüntetni a jegyzői igazoláson.
Fontos, hogy
az igazolást a terület közigazgatási határán belül illetékes jegyző állítsa ki,
tartalmazza az ügyfél azonosítására szolgáló adatokat,
az ügyfél által igényelt terület és az igazoláson szereplő terület nagysága és elhelyezkedése beazonosítható legyen, (település, helyrajzi szám, hektár)
az igazolás tartalmazza, hogy a kérdéses terület az ügyfél művelésében áll
szerepeljen az igazoláson a kiállítás dátuma, a kiállító aláírása és pecsétje.
Lényeges, hogy az adott támogatási év vonatkozásában a jegyzői igazolás akkor fogadható el, amennyiben azt a kérelem benyújtására nyitva álló határidő alatt állították ki.
Válasz trikolor5 #6865. hozzászólásáraVagy jegyző
Válasz barazdabetyar. #6868. hozzászólásáraPl? Nem saját tulajdonnál csak bekell jegyezve lennie valaminek.
Válasz trikolor5 #6865. hozzászólásáraA nem bejegyzett is lehet jogszerű.
Válasz tothgazda #6864. hozzászólásáraEK-ban 5 hektáros táblákra bontsd szét, különben dobja a hibát. Az elválasztó sáv még nem kell ebben az esetben.
Válasz tothgazda #6864. hozzászólásáraA tavalyi vetések mentességet kaptak. Ha lesz utána másodvetés, az már nem.
Válasz barazdabetyar. #6861. hozzászólásáraEllenőrzésnél lekérik a földhivatalból a földhasználati lapot. Ott kell, hogy te legyél bejegyezve mint földhasználó minimum 2025 jan 1 től. Az mind1 hogy haszonbér szivességi stb..
Vállaltam az 5 ha -os max.táblaméret korlátozást. A kérdésem az lenne, hogy az ősszel elvetett növényeknél még ellehetett vetni a 20 ha-os táblát egybe és most az EK. beadásnál bontani kell-e 5ha alatti táblákra vagy mehet egybe 20 ha- os táblaként.?
Válasz SzDeni #6860. hozzászólásáraA 2 méteres elválasztósáv nem szakítja meg, mert nem tudod jelölni az EK-ban, csak bepipálod az adott táblánál, hogy tartalmaz táblaelválasztó sávot és a táblaelválasztó sáv amúgyis vagy zöldugarral vagy méhlegelővel kell elvetve legyen. Akkor lehetne zöldugar tábla köré zöldugar szegélyt tenni, ha elválasztanád egy különböző hasznosítású keskeny táblával, mondjuk lucernával. De amúgy az államkincstár oldalán a kérdés válasz rovatban fel lehet tenni a kérdéseket, viszonylag gyorsan válaszolnak is, az más kérdés, hogy mennyire lehet készpénznek venni amit mondanak.
Válasz SzDeni #6860. hozzászólására2 méteres elválasztó sáv mit takar más kultúra pl kukorica, lucerna esetleg?
Jogszerű földhasználónak ki minősül?
Válasz halmisa #6856. hozzászólásáraSzia, Természetesen, csak közte a 2m-es elválasztósávot tartsd be! Valamint ha a szomszédnak is zöldugarja van akkor oda is kell a 2m-es sáv!
Válasz Gabro #6857. hozzászólásáraPedig lesz.
Válasz Gabro #6857. hozzászólásáraKöszönöm
Válasz halmisa #6856. hozzászólására2.b. melléklet, 1.10 pont
8) Zöldugar táblaszegély nem lehet szomszédos zöldugar vagy méhlegelő táblával.
9) Méhlegelő táblaszegély nem lehet szomszédos méhlegelő vagy zöldugar táblával.
Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy zölduar vagy méhlegelő táblát körbe lehet e vetni zöldugar szegélyel elfogadják-e?
Határozat szöveget tessék megnézni, mert nekünk utolsó előtti oldalon sorolta fel, hogy mely földeket nem fogadják el, pedig első oldalon teljes elfogadást írnak.
Az el nem fogadás pedig teljesen fals indok. Azt mondja 1 hektár alatti tábla. Mellé írva, ezt 5, vagy 8 hektáros KET-eknek....
Válasz MTZ1221.3 #6853. hozzászólásáraJa, majdnem az is nyert aki nem is indult.
Válasz Igazi Földönfutó #6852. hozzászólásáraÁllítólag mindenki nyert.
5p volt a ponthatar. Vicces, hogy a talajmegújítóba 6x nehezebb volt bejutni, ha csak a pontokat nézzük. Persze más oka van.
Jóváhagyták ma az akg pályázatot,52 pontot kaptam.
Válasz MrPoke #6850. hozzászólásáraÍgy utólag úgy tűnik a propaganda gépezet nem azon dolgozott, hogy minél többen lépjenek be hanem azon, hogy a sok előírás túlmisztifikálásával elriassza az embereket.

Én is fölültem rá, 1 vállalkozással visszaléptem
Válasz Rabó001 #6849. hozzászólásáraTalajmegújjítóban 32 pont volt a minimum.
Válasz MrPoke #6848. hozzászólásáraÉs nyertél?
Válasz Koczka József #6832. hozzászólásáraÉn talajmegújítóban mindent bevállaltam és csak 76 pontot értem el. Mert alap adotságok nincsennek. Állat, nitrát, stb ....
Szerintem az az 5 pont valami hiba lehet.
Válasz Dávid06 #6838. hozzászólásáraVégül igen.
Szemét élösködő banda. Bárki van kormányon, ők ott okoskodnak.
5 hónap rajtaülés után képesek olyan földek gyümölcs jogát nem ismerni, amik 16 éve mindennek megfelelnek.
Mindenen fennakadnak, külön ügyvédet kell tartani, mert másként mozdulni sem lehet.
Ez van. Menni kell, harcolni tintával, papírral, és majd igazad lesz.
most akkor hogy lesz az ha a szomszédom is búzát vet, kell a 2 m zöldsáv vagy csak akkor, ha a két szomszédos azonos kultúra igénylője ugyanaz??
nekem nem gyértelmű
Válasz avm #6843. hozzászólásáraKamu az adminisztratív hiba ugyanazon feltrételekkel szereplő terület nálam nyerő, családtagnál nem nyerő.
Válasz avm #6843. hozzászólásáraNálunk 29 KET-ből mind elfogadott
Igen, de majd mindenkinek van adminisztratív hiba miatt elutasított területe.
Nálunk kettőből kettő.
Délelőtt jelent meg mindenki nyert aki az alapokat vállalta AKG Öko!
Válasz fattyú #6829. hozzászólásáraÉrdekes, hogy ahol a legtöbb volt állítólag a túljelentkezés, ott 5 pont elég a bejutáshoz…….
Válasz trikolor5 #6839. hozzászólásáraÍgy van, van egy vállalásunk 2030-ra, amitől még jó messze vagyunk.
Válasz kulakman #6833. hozzászólásáraMi az érthetetlen? Az ,hogy öko-ban mindenki nyer? Ez természetesen. Sőt alapnak kell lennie.
Válasz fugyi #6836. hozzászólásáraVégül jóvá hagyták? Mennyi ideig tatott mire döntés született az ügyben?
Öko szántónál 0 volt a ponthatár. Ültetvénynél 10 pont.
Válasz Dávid06 #6834. hozzászólásáraNekem is ugyanez.
legutóbbi 3 éves akg-nál volt ilyen és kamarán keresztül lehetett fellebbezni.
Nekem 30 hektáros földre írta, hogy azért utasítja el, mert nem éri el az 1 hektárat.
DEHÁT 30 hektár!
Szóval 1 % remény, hogy informatikai hiba...
ui.:NAK-ot is érdemes keresni
Válasz Koczka József #6832. hozzászólásáraAz itt leírtak alapján nem egységes, én is nyertem de más számokkal pl. öko gyep 10 pont
Sziasztok!
Ki jár hasonló cipőben?
Megjött a részben jóváhagyó támogatói okirat AKG extenzív és intenzív gyümölcsös KET-ek . Kerültek elutasításra olyan KET-ek amik már tizen éve AKG-ba vannak benne , Az el nem telepített KET-ket meg jóvá hagyták.
Elutasítás indoka forrás hiány....
Van értelme fellebbezni egyáltalán?
Most töltöttem le az akg-öko támogató okiratokat, öko gyepnél a szükséges pontszám 0, érthetetlen!
Egyébként, az akg-nál 85-ből 59 pont, öko-nál 100-ból 85 csináljuk 20 éve, ha nem csinálnánk, nem lenne kézzelfogható nyereségünk!
Válasz MrPoke #6831. hozzászólásáraSzia,nem egységes a pontozás? Felétek máshogy pontoznak?
Válasz fattyú #6829. hozzászólásáraItt aki nem vállalta a lucernát az nem nyert.....
Válasz fattyú #6829. hozzászólásáraAkkor aki hibátlan pályázatot adott be az nyert, és az járt jól aki a tanácsadók javaslata ellenére nem vállalta túl magát!
Válasz kulakman #6828. hozzászólásáraHorizontális 5 ponttal nyerő
MTÉT madárvédelmi 42 ponttal nyerő
Válasz fattyú #6827. hozzászólásáraEzt nem teljesen értem , és nekem még nem érkezett meg a határozat, , nem inkább az ,hogy 85 a max ,horizontális szántó 5 ponttal nyerő?????
Megjött a ST_AKG 2024 támogató okirat.
Horizontális szántó: 85-ből minimum 5 pont
MTÉT madárvédelmi szántó: 100-ból minimum 42 pont
Válasz barazdabetyar. #6825. hozzászólásáraIgen akkor nyertél.Nálam is jóváhagyott.
Válasz adam_kristof #6823. hozzászólásáraAz mit jelent?Nyertes?
Válasz adam_kristof #6823. hozzászólásáraNálunk is jóváhagyott
Az új AKG jóváhagyott a mai nappal.
Az a hír járja, hogy a hétvégén, jövő hét elején lesz Támogató okirat....