Válasz Bobo77 #1748. hozzászólásáraÁltalánossában értettem az összes talajmunkára. De pl. gabona alá a grubberezés is 20-25 l/ha, de alapból a szántás (már aki szánt) 30-50 l/ha, és arról nem is beszélve, hogy nagyobb traktor kell hozzá, komoly, masszív talajművelő gép, és ezek rendszeresen törnek-szakadnak, még akkor is, ha próbálod optimális időben elvégezni a munkát. Nyáron ezek a talajok olyanok mint a szikla, ha netán meg bejönne az esős idő, akkor meg olyan mint a szurok. Csak ragad, tapad, kenődik.
Tudom, hogy mindenki azt mondja, hogy neki is van kötött talaja, de gyakorlatban más. Én pont úgy cumiznék dombos területen, meg homokon ahogy az ott élők itt.
Chevignon idén sem okozott csalódást, 15 ak vadkáros földön, leadta a 7 tonnát, igaz megkapott mindent a téli csapadékon kívül, max még pétit kaphatott volna egy mázsát de mindegy
Válasz rtamas1976 #1756. hozzászólásáraSzerintem két dolgot kell eldönteni, esike elég csapadék egy későbbi fajtának és mennyi műtrágyát akar neki adni az ember. Tavaly én is megkockáztattam a chevignont. Nem jött be. A másik fajtám 15 mázsával többet adott.
Válasz JDFERI #1741. hozzászólásáraPont ezért vetek chevignont.
Nemér meglepetés, takarmány, sok.
Mindegy mikorjön a kombájn ugyanolyan takarmány. Inkább legyen 7-8-9t takarmány mint 5-6t malmi.
Válasz MrPoke #1745. hozzászólásáraEzert nezegetem a Chevignon helyett a Basiliot. Csak felek utobbi kevesbe bokrosodik a 7,5” sortavhoz, illetve a keves mutragya nem fog tetszeni neki
Válasz MrPoke #1745. hozzászólására
Hasonló az én tapasztalatom is. A csapadék és hőhullám ritmusától is függ, de alapvetően a szuperkorai-korai fajtáknak talán kicsivel több esélyük van az ilyen aszályos és hőstresszes vidékeken.
Itt most a Frenetic marad a Nemerével szemben, pedig azt hittem, hogy fordítva lesz. Ha nem válik be, akkor visszakozunk. Anno a Geniust szerettük, csak felénk gyakran septóirás lett, ezért inkább kerestünk más fajtát.
Válasz termelo #1747. hozzászólásáraEz csak propaganda.... nem stabillak a fajták, és nagyon zuhan a piaci részesedés... sajnos nem tudják magukat fent tartani.
És itt felénk ezek a cégek kerülnek lölő kezébe. Kinizsi, Gorzsa, stb mind mind egy adóság halmaz... volt.
Válasz JDFERI #1740. hozzászólásáraAz a baj hogy rengeteg jó képességű búza van , de nem stabilak. Egyik évben malmi ,vagy prémium egy jó terméssel , következő évben meg euro ,vagy takarmány mert valamelyik paraméteren eltaknyol . Geniusból még sosem arattunk takarmányt.
Válasz Gumóka #1739. hozzászólására17 óta vetem. Az utóbbi időben elkedztem próbálgatni ezt-azt mellette. Tavaly nem kaptam annyi vetőmagot belőle amennyit akartam. Lett helyette Ménrót. Hát... ..
Azt gondolom nincs értelme keresgélni. Ütniverni való. Nemegyszer volt hogy januárban kelt ki. Akkor is volt rajta 6 tonna . Vetettem már másnak is többfélét . Volt isterra , kws , Mv , Gk , más Su, de ezeket a számokat semmi nem tudja itt mint a Genius. 13+ fehehérje , 30+ sikér 80+ hl 70+ termés ...
Még a Saatenesek is bevallják hogy már rég kiakarják vezetni ,de nem tudnak nem hogy jobbat , még ilyet sem. Egyetlen baja az érésidő.
23 ban alig volt első fok az országban. Állítólag " 24ben már jobb volt a helyzet és lesz II. fok vetőmag. Csak attól tartok hogy előbb utóbb mindenképpen megszüntetik.
Válasz MTZ1221.3 #1737. hozzászólásáraA Genius nálam a 22-es aszályos évben 1 tonnával többet tudott, mint most a Nádor meg a Pirbac, ugyanannyit kapott akkor is, mint most.
Nyilván nem egyforma évjáratok, meg közte volt 3 év, de én idén szerintem visszatérek a Geniusra.
Válasz MrPoke #1736. hozzászólásáraChevignon volt most 1q kenes petivel osszatlag 47q-ra jott ki. Igaz a gyomirto draga volt mert Rexade ment.
Ebben a legszarabb foldek is benne vannak.
Igaz lehet ha tobbet tolok ala a jo idoben ez tobbet tudott volna. Jo gabona termo ev volt ez, az latszik. Iden ezen a sporolason most lehet buktam De elegedett vagyok igyis.
Válasz VMisi #1716. hozzászólásáraCsak kérdezem, hogy nem szem/hektár alapon kell a mennyiséget belőni?
4-6 millió szem/Ha, az 50-70 szem/méter (12 cm sortáv esetén)
Persze lehet súlyra is, de akkor az ezerszem-tömeg alapján.
Űdv
Szeretném meg kérdezni h Cameleon búza esetleg volt idén valakinek.?. Mik lettek az eredmények.?Mennyire érzékeny a megdölésere? Válaszokat előre is köszönöm
Válasz Bán Zsolt #1726. hozzászólásáraNekem volt Nemere, be sem akart bokrosodni normálisan, meg a kései hidegek nagyon odavertek neki, utána meg az aszály. Örültem hogy a 30 mázsát megadta pedig valamivel többet néztem ki belőle. Takarmány minőség lett. 20 Ak-s földön.
Válasz Devyd #1724. hozzászólásáraNe fájdítsd a szívünket.
Mi is próbálunk jól termelni, csak itt sokkal nehezebben megy, és általában lényegesen kevesebbet sikerül összehozni.
Válasz VMisi #1720. hozzászólásáraTudom, de mit tudunk tenni.
Zalába születtünk, itt tevékenykedünk.
Próbálunk jól termelni.
Idén kalászos és repce eddig igen jó.
Szotyi se rossz.
Kukorica 2-3 hét és kiderül.
Válasz Devyd #1718. hozzászólásáraGratulálunk hozzá. Itt az alföldön a fele volt mint nálatok cserében kétszer olyan nehezen műveljük meg a kötött földet.
Az idei nyári szezon nagy részén túl vagyunk.
Árpák 8 tonna körüliek lettek.(Lauretta)
Búzák szintén. Mv Nádor, Artimus.
Haverom Celebrity-je 9,4 tonnát hozott!
Minőség az takarmány és euró.
Repcék is szépek 4 tonna körüliek, abból még van vissza.
Ki milyen búzát ajánl?
Mv Nádor 7-9 tonnáig adott az idén a 7 tonnás malmi a 9es gyenge beltartalommal.
Mv Seuso?
Válasz cyclo-400 #1715. hozzászólásáraItt igen kötött, fekete, 50-65 közötti kötöttség.
A saját harmad fokot 280 kilóval.
Viszonylag stabilan hozott szárazságban is, de nagyon esős időben nem lesz rekord, akkor más fajták többet tudnak (amik szárazságban meg kevesebbet)
Válasz Boraki #1712. hozzászólásáraTakarmány lett mind a kettő, itt nem volt most sok malmi. Kevés inputtal lett 4t.
Érdekes most a tavaszi búza jobb lett mint az őszi.
1810 hozzászólás
Válasz VMisi #1759. hozzászólására
Ez egy bölcs írás volt.
Válasz Bobo77 #1748. hozzászólásáraÁltalánossában értettem az összes talajmunkára. De pl. gabona alá a grubberezés is 20-25 l/ha, de alapból a szántás (már aki szánt) 30-50 l/ha, és arról nem is beszélve, hogy nagyobb traktor kell hozzá, komoly, masszív talajművelő gép, és ezek rendszeresen törnek-szakadnak, még akkor is, ha próbálod optimális időben elvégezni a munkát. Nyáron ezek a talajok olyanok mint a szikla, ha netán meg bejönne az esős idő, akkor meg olyan mint a szurok. Csak ragad, tapad, kenődik.
Tudom, hogy mindenki azt mondja, hogy neki is van kötött talaja, de gyakorlatban más. Én pont úgy cumiznék dombos területen, meg homokon ahogy az ott élők itt.
Chevignon idén sem okozott csalódást, 15 ak vadkáros földön, leadta a 7 tonnát, igaz megkapott mindent a téli csapadékon kívül, max még pétit kaphatott volna egy mázsát de mindegy
Válasz rtamas1976 #1756. hozzászólásáraSzerintem két dolgot kell eldönteni, esike elég csapadék egy későbbi fajtának és mennyi műtrágyát akar neki adni az ember. Tavaly én is megkockáztattam a chevignont. Nem jött be. A másik fajtám 15 mázsával többet adott.
Válasz JDFERI #1741. hozzászólásáraPont ezért vetek chevignont.
Nemér meglepetés, takarmány, sok.
Mindegy mikorjön a kombájn ugyanolyan takarmány. Inkább legyen 7-8-9t takarmány mint 5-6t malmi.
Válasz MrPoke #1745. hozzászólásáraEzert nezegetem a Chevignon helyett a Basiliot. Csak felek utobbi kevesbe bokrosodik a 7,5” sortavhoz, illetve a keves mutragya nem fog tetszeni neki
Válasz termelo #1747. hozzászólásáraAz autógyár területének jórésze a GK-é volt.
Csak mert lokálpatrióta vagyok és láttam már karón varnyút.
Volt már francia és osztrák búzám is.
https://www.agroinform.hu/szantofold/magyar-fajtak-magyar-jovo-iranyt-mutat-a-gabonakutato-video-82588-002
Válasz Bobo77 #1748. hozzászólására
Válasz Bobo77 #1748. hozzászólásáraSzerintem a talajok közötti különbségre utalt.

Ha ebbe beleengeded az ekét (és fel tudod szántani mert nem tört ketté) és visszanézel, egyből fogod tudni.
Válasz MrPoke #1745. hozzászólására
Hasonló az én tapasztalatom is. A csapadék és hőhullám ritmusától is függ, de alapvetően a szuperkorai-korai fajtáknak talán kicsivel több esélyük van az ilyen aszályos és hőstresszes vidékeken.
Itt most a Frenetic marad a Nemerével szemben, pedig azt hittem, hogy fordítva lesz. Ha nem válik be, akkor visszakozunk. Anno a Geniust szerettük, csak felénk gyakran septóirás lett, ezért inkább kerestünk más fajtát.
Válasz termelo #1747. hozzászólásáraEz csak propaganda.... nem stabillak a fajták, és nagyon zuhan a piaci részesedés... sajnos nem tudják magukat fent tartani.
És itt felénk ezek a cégek kerülnek lölő kezébe. Kinizsi, Gorzsa, stb mind mind egy adóság halmaz... volt.
Válasz VMisi #1720. hozzászólásáraEgy gabona termesztéshez mi a kétszer nehezebb művelés?
Válasz Sanyiii70 #1746. hozzászólásáraValaki azt mondta hogy a pénztárosé de csak a földek kellettek azért megy a levesbe
Válasz MrPoke #1744. hozzászólásáraMost volt 100 éves.
Nem hiszem, hogy hagynák, hogy megszűnjön. Legfeljebb Lázár megveszi...
Válasz MTZ1221.3 #1737. hozzászólásáraÖnbecsapás ha kontrol nélkül alkotsz véleményt, több fajtát kell vetni és kiderül.
Itt délen ritkán működnek a hosszú tenyészidejűek.pont belevirágzik a melegbe és csak fél kalászok lesznek.
Pl nekem volt Genius, és GK Csillag egy táblában. Sokkal szebb volt a Genius csak nem kötott be így a csillag nyert 5vs 3 tonnára.
Válasz Sanyiii70 #1742. hozzászólásáraMert folyik a felszámolás, osztogatás. Meg fog szünni a cég nagy a baj.
Én csak azért mondtam, hogy ne GK ra legyen a váltás mert ha bejön hiába ha nem lesz mag.
Abban az esetben van értelme a váltogatásnak ha van melette más fajta mert minden év más.
Válasz Agrárkopó #1729. hozzászólásáraCountry / Org. FR
Register Type NLI
Register Subtype AGR
UPOV Species Code TRITI_AES
Variety Denomination Cameleon
National ID 4051158
Breeder's Reference SUR 154-67
Maintainer N° S14807
Variety Status Registered
Application Date 20.08.2012
Mint láthatod ez egy 13 éves fajta csak most lett megújítva...
Renewal Date 01.01.2025
Válasz MrPoke #1734. hozzászólásáraA búza nem szőlő, vagy gyümölcs.
Akár évente is válthatsz fajtát, ha van kedved kísérletezni.
Egyébként miből gondood, hogy nem lesz GK?
Válasz JDFERI #1740. hozzászólásáraAz a baj hogy rengeteg jó képességű búza van , de nem stabilak. Egyik évben malmi ,vagy prémium egy jó terméssel , következő évben meg euro ,vagy takarmány mert valamelyik paraméteren eltaknyol . Geniusból még sosem arattunk takarmányt.
Válasz Gumóka #1739. hozzászólására17 óta vetem. Az utóbbi időben elkedztem próbálgatni ezt-azt mellette. Tavaly nem kaptam annyi vetőmagot belőle amennyit akartam. Lett helyette Ménrót. Hát... ..
Azt gondolom nincs értelme keresgélni. Ütniverni való. Nemegyszer volt hogy januárban kelt ki. Akkor is volt rajta 6 tonna . Vetettem már másnak is többfélét . Volt isterra , kws , Mv , Gk , más Su, de ezeket a számokat semmi nem tudja itt mint a Genius. 13+ fehehérje , 30+ sikér 80+ hl 70+ termés ...
Még a Saatenesek is bevallják hogy már rég kiakarják vezetni ,de nem tudnak nem hogy jobbat , még ilyet sem. Egyetlen baja az érésidő.
23 ban alig volt első fok az országban. Állítólag " 24ben már jobb volt a helyzet és lesz II. fok vetőmag. Csak attól tartok hogy előbb utóbb mindenképpen megszüntetik.
Válasz MTZ1221.3 #1737. hozzászólásáraA Genius nálam a 22-es aszályos évben 1 tonnával többet tudott, mint most a Nádor meg a Pirbac, ugyanannyit kapott akkor is, mint most.
Nyilván nem egyforma évjáratok, meg közte volt 3 év, de én idén szerintem visszatérek a Geniusra.
Válasz MrPoke #1736. hozzászólásáraa Basiliot részben megvédeném
https://isterra-seeds.com/hu/basilio-oszi-buza
;
a tápanyagra viszont valóban igényes
Válasz MrPoke #1736. hozzászólásáraChevignon volt most 1q kenes petivel osszatlag 47q-ra jott ki. Igaz a gyomirto draga volt mert Rexade ment.
De elegedett vagyok igyis.
Ebben a legszarabb foldek is benne vannak.
Igaz lehet ha tobbet tolok ala a jo idoben ez tobbet tudott volna. Jo gabona termo ev volt ez, az latszik. Iden ezen a sporolason most lehet buktam
Válasz MTZ1221.3 #1735. hozzászólásáraDe mind igényes fajta, és a jó terméshez nem árt kinyalni a ......
Válasz Devyd #1727. hozzászólásáraHello
Basilio, Cellule, Falado, Chevignon ezek tobbet tudnak termes mennyisegben errefelé.
Válasz Sanyiii70 #1731. hozzászólásáraCsak GK mag már nem sokáig lesz 1-2 évre kár váltani.
Válasz zalaias #1732. hozzászólásáraAz Erő vele van.
Sziasztok!
Az RWA által forgalmazott Obiwan búzával van valakinek tapasztalata?
Válasz Devyd #1727. hozzászólásáraMiért akarod lecserélni?
Nem vált be?
Van ismerősöm aki esküdött rá. (Amíg nem vetett GK Aratót.)
Válasz VMisi #1716. hozzászólásáraCsak kérdezem, hogy nem szem/hektár alapon kell a mennyiséget belőni?
4-6 millió szem/Ha, az 50-70 szem/méter (12 cm sortáv esetén)
Persze lehet súlyra is, de akkor az ezerszem-tömeg alapján.
Űdv
Szeretném meg kérdezni h Cameleon búza esetleg volt idén valakinek.?. Mik lettek az eredmények.?Mennyire érzékeny a megdölésere? Válaszokat előre is köszönöm
Válasz Bán Zsolt #1726. hozzászólásáraNekem volt Nemere, be sem akart bokrosodni normálisan, meg a kései hidegek nagyon odavertek neki, utána meg az aszály. Örültem hogy a 30 mázsát megadta pedig valamivel többet néztem ki belőle. Takarmány minőség lett. 20 Ak-s földön.
Sziasztok!
Gondolom lassan mindenhol vége az aratásnak.
Fajták tekintetébe, ki mit ajánl?
Mv Nádor van több éve. Mivel lehetne lecserélni?
Válasz Devyd #1718. hozzászólásáraSzia! Nemere szomszédnak jól adta. Homokon 4t, kötöttebb feketén 7t. Malmi minőség . Kiskunság
Válasz Devyd #1724. hozzászólásáraNe fájdítsd a szívünket.
Mi is próbálunk jól termelni, csak itt sokkal nehezebben megy, és általában lényegesen kevesebbet sikerül összehozni.
Válasz VMisi #1720. hozzászólásáraTudom, de mit tudunk tenni.
Zalába születtünk, itt tevékenykedünk.
Próbálunk jól termelni.
Idén kalászos és repce eddig igen jó.
Szotyi se rossz.
Kukorica 2-3 hét és kiderül.
Válasz Attikaa #1719. hozzászólásáraDe van Cameleon, még rajt van.
A napokban lesz leszedve, 35 ha körül van. Jól mutat.
Sziasztok!Tritikálé fajták közül kinek mi vált be?Inkább szikes területeim vannak
Válasz VMisi #1720. hozzászólásáraígy van és az árak is alacsonyabbak. Nem fair helyzet :)
Válasz Devyd #1718. hozzászólásáraGratulálunk hozzá. Itt az alföldön a fele volt mint nálatok cserében kétszer olyan nehezen műveljük meg a kötött földet.
Válasz Devyd #1718. hozzászólásáraCameleon búza nem volt felétek valakinek? 10t lazán benne van.
Az idei nyári szezon nagy részén túl vagyunk.
Árpák 8 tonna körüliek lettek.(Lauretta)
Búzák szintén. Mv Nádor, Artimus.
Haverom Celebrity-je 9,4 tonnát hozott!
Minőség az takarmány és euró.
Repcék is szépek 4 tonna körüliek, abból még van vissza.
Ki milyen búzát ajánl?
Mv Nádor 7-9 tonnáig adott az idén a 7 tonnás malmi a 9es gyenge beltartalommal.
Mv Seuso?
Rustic vagy Zaphyr fajta volt Csongrádban vagy Békésben valakinek? Hogy adta?
Válasz cyclo-400 #1715. hozzászólásáraItt igen kötött, fekete, 50-65 közötti kötöttség.
A saját harmad fokot 280 kilóval.
Viszonylag stabilan hozott szárazságban is, de nagyon esős időben nem lesz rekord, akkor más fajták többet tudnak (amik szárazságban meg kevesebbet)
Válasz VMisi #1694. hozzászólásáraMilyen felétek a talaj, erösen kötött , vályog talajban jó lenne a modern?
Mennyivel vetitek/ha?
Válasz b.bortnyik #1713. hozzászólásáraKöszönöm a választ!
Válasz Boraki #1712. hozzászólásáraTakarmány lett mind a kettő, itt nem volt most sok malmi. Kevés inputtal lett 4t.
Érdekes most a tavaszi búza jobb lett mint az őszi.
Válasz b.bortnyik #1709. hozzászólásáraHa nem titok mennyi lett a vége, illetve milyen minőséget sikerült kihozni belőle?
Válasz b.bortnyik #1709. hozzászólására