Válasz Kanegér88 #1851. hozzászólásáraTavaly volt egy rész ahova pótolni kellett a tavalyiból ami nem volt csávázva, különbség nem volt. De nem mernék több hektárt bevetni csávázatlan maggal, nem nagy összeg a csávázás.
Szeretnék Cellule és Nádor harmadfokot vetni viszonylag jó magágyba szeptember 25- október 20 közötti időben.
Megvannak a vetőmag vizsgálati eredmények is melyből ki lehet számolni vetőmag szükségletet is.
A véleményetekre lennék kiváncsi, hogy ti hány millió csírával vetitek, vagy csak kg-ot néztek és a csíra és ezermagtömeget nem veszitek figyelembe?
Illetve szoktatok-e rákalkulálni kelési veszteséget a vetőmag mennyiségekre?
Válasz lakatos gabesz #1816. hozzászólásáraSzia.
200-220kg/ha ,több nem kell .
Nagyon bokrosodik . Azt figyeltem meg , hogy kisebb a kalász , mint a Su ellen - nek .De több van .
Egyébként nálam még akkor is a Su ellen a nyerő.
Válasz lakatos gabesz #1833. hozzászólására190-el vetettem tavalyelőtt a jakubust okt. vége felé, 12% oldalos területen 8.3 tonna/ha lett. Brutál ahogy bokrosodik
Most SU Hetti lessz vetve...
Ha fogott mag (harmadfok) 200 kg, ha meg vetőmag(másodfok) 180 kg.
Persze függ attól is hogy időben tudod e elvetni plusz van e elég víz a talajban hogy kikeljen egyből vagy úgy mint ősszel 2 hónapig ott "ült" a földben a késői vetés hogy kapjon esőt.
Válasz SzikiSzokeveny #1826. hozzászólásáraÉn nem is azért kérdeztem hogy sporolni szeretnék hanem eddig nem vetettem árpát azért kérdezem kinek mi a tapasztalata ki mennyivel veti.
A kités 250kg-ot mondott hektáronként hogy minimum vetni kell a jakubust
Válasz uff #1815. hozzászólásáraNem kötelező legeltetni, az öko kiírásban legeltethető állat fogalom van. Ez lehetőséget jelent nem kötelező érvényt.
A kiírás szerint adott tábla egyik évben lehet kaszáló a másikban legelő de mivel a legelőt is lehet kaszálni és mehet rá az alternáló 2 pontért én ezért ezt választottam.
Ha kaszálót választasz akkor a maradék legelőn az adminisztratív "túllegeltetésbe" bele lehet bukni ugyanis eleve van egy minimum állategység a pályázathoz amit köteles vagy fenntartani de van egy "látens" túllegeltetésre vonatkozó jogszabály is ami viszont nem a pályázatból következik...
Válasz Gatti #1830. hozzászólásáraIgen csak a cellule már ugymond nem az elől lévő fajtájuk.
Azt tudom hogy tavaly a basiliot meg a freneticet tolták nagyon azokra volt indigo is csávázva.
Úgy emlékszem máshogy nem is adtak basiliot de lehet csak nekem mondták ezt...
Nem tudom már tavaly mennyi volt,feleségem 17-18 ezret súg de nem biztos.
Válasz Gatti #1828. hozzászólásáraNem kérdeztem rá hogy mi van idén rajta mert amikor mondta hogy 20 körül van akkor mondtam hogy hagyjuk mert tavaly vettem és nem mutatott jobbat mint a Nádor.
Tavalyinál ha jól emlékszem 2 fajta gombaölővel volt kezelve meg indigoval ami mikrobilógiai készítmény volt ami 1 pontot ért AÖP-ben.Gondolom idén is ezt takarja a 20 ezer.
Válasz határjáró #1788. hozzászólásáraGk Arató volt, 10 Ak-s kavicsos agyagos talajon... Ősszel 2q 10-26-26, tavasszal 2q pétisó, gyomirtás, 2x rovar+gomba... 6,5-8 tonna között adott, attól függően hol mennyi vadkár volt... Minősége takarmány lett(éretten többször megázott).
Válasz Agrárkopó #1811. hozzászólásáraÜdv!
Nekem volt tavaly és idén is, de már most ősszel nem lesz.
Tavaly Nádor mellett volt, ahhoz képest abban volt jobb, hogy erősebb a toklász és nem pergeti úgy a szemet mint a Nádor. Mennyiségre és minőségre hasonló volt.
Idén javarészt Camelon volt, de volt mellette Chevignon és Ménrót is.
Egymás mellett voltak egy táblában, nekem a másik kettő jobban tetszett. Így most azok is lesznek majd vetve. Ami számomra furcsa volt, hogy a Chevignon malmi minőséget adott míg a Cameleon csak euró-takarmány. Mennyiségre nagyon látni, hogy a víz az úr. Ahol volt vize mind a három fajta tudott 7-8t körül, ahol nem ott már csak 3-4t. Számomra abban csalódás ez a fajta, hogy amit írnak a fajta leírásban, mennyire jól alkalmazkodó és szárazság tűrő azt nem láttam rajta. Így inkább maradni fog a Ménrót és a Chevignon. Valamint tervben van még valamelyik GK-s fajta vagy a KWS-től a Rustic vagy a Zephyr.
Válasz JDFERI #1791. hozzászólásáraFasza!
Nekem meg ezt ajánlották bióba, mert nem igényes a növényvédelemre.
10-15 éve volt nekem párszor, de már nem emlékszem mennyit permeteztük.
Viszont a 6-7 tonna mindig lejött róla.
Válasz termelo #1804. hozzászólásáraNem kötekedni akarok, de egy valamire való biogazdálkodónak komolyabb laborja van, mint a Nébih-nek. Ezenkívül nagyon sok évig tárolja a terményt, hűti, kezeli. Egyáltalán nem rágalmazom őket meg azzal, hogy komolyabb tételek csurrannak át a konvencionális termésekből, gyarapítva a termésátlagot, de mégis csak… az ember a világ más tájain is ember. A másik pedig egy egyszerű paraszt logika. Őseink is rájöttek arra, hogy miközben szó szerint túrják a földet, többet terem, ha trágyázzák. Hátradőlhettek volna, nyugodtan, csak nem tehették meg, mert éhen döglöttek volna.
Válasz envagyok2 #1805. hozzászólásáraEz nem terv 25% már ilyen. Egyenlőre arra akar mindenki rábeszélni, hogy húzzam be az összes bio-t lucernával. Eleve a gyengébb földeket vittem be oda hosszú távin jó lenne.
Először erdőt akartam ilyenekbe de sajna kiszáradnak a csemeték sőt 30 éves "beállt" fenyők is kimennek alig maradt a környéken.
Jó lenne ha egyszer Húsfutár is elmesélni mi van itt
A bio búza termésátlaga Magyarországon általában alacsonyabb, mint a konvencionális termesztésű búzáé, de a minősége és az értékesítési ára is magasabb lehet. A 2012-2016-os években a látóképi ökológiai gazdálkodású területen az őszi búza termése 3,7-5,6 t/ha között mozgott.
Tehát 3,7-5,6 t/ha között kell műtrágya nélkül számítani a búzára.
Én ezt célzom meg mert át akarok állni bioba.
Most is van 30 hektár szántóföldi gyepem amire kapok 6 millát meló nélkül...
Válasz termelo #1802. hozzászólására30 mázsa akár még le is jöhet róla pár évig.
és mit csinálsz majd au így műveét földdel 10 év múlva, mikor már csak 15 jön le róla?
1902 hozzászólás
Válasz Kanegér88 #1851. hozzászólásáraTavaly volt egy rész ahova pótolni kellett a tavalyiból ami nem volt csávázva, különbség nem volt. De nem mernék több hektárt bevetni csávázatlan maggal, nem nagy összeg a csávázás.
érdemes búzát csávázni?
Válasz SzDeni #1849. hozzászólásárakikelt búza és az idő megmondja
Sziasztok, tegnap szept1.-jén Besenyszög határában már vetették a búzát!!!
Szerintetek mi lesz belőle?
Válasz lakatos gabesz #1847. hozzászólásáraMeg kell próbálni eső előtt .???? Tavaly október 10 - én vetettem .
Válasz adam1229ac #1845. hozzászólásáraÉs mikor szoktad vetni az árpát?
Sziasztok!

Szeretnék Cellule és Nádor harmadfokot vetni viszonylag jó magágyba szeptember 25- október 20 közötti időben.
Megvannak a vetőmag vizsgálati eredmények is melyből ki lehet számolni vetőmag szükségletet is.
A véleményetekre lennék kiváncsi, hogy ti hány millió csírával vetitek, vagy csak kg-ot néztek és a csíra és ezermagtömeget nem veszitek figyelembe?
Illetve szoktatok-e rákalkulálni kelési veszteséget a vetőmag mennyiségekre?
Köszi
Válasz lakatos gabesz #1816. hozzászólásáraSzia.
200-220kg/ha ,több nem kell .
Nagyon bokrosodik . Azt figyeltem meg , hogy kisebb a kalász , mint a Su ellen - nek .De több van .
Egyébként nálam még akkor is a Su ellen a nyerő.
Sziasztok! Eddig csak szálkás búzát vetettem, de most ki akarom próbálni a chevignont, ami viszont tar. Okoz ez bármit is? Nagyobb lehet a vadkár?
Válasz Bzsr #1841. hozzászólásáraÓ hogy az a... Akkor újra!
Válasz Bzsr #1841. hozzászólásáraSzia. Ennyi.
KWS Basmatit vet még valaki? Mennyi az ajánlott vetőmag mennyiség hektáronként?
providence magot próbált valaki?
tapasztalat?
mennyi műtrágyát szeret?
Válasz rtamas1976 #1823. hozzászólásáraLast minute.

Válasz szikszaipeter72 #1837 hozzászólásárKöszi!
Válasz Dzotya #1836. hozzászólásáraRAGT sacramentó volt 23 -24 ben közepes tápanyaggal 6-8 t adta takarmány minőségben!
RAGT Montecarló búzát vetett már valaki,milyen lett?
Válasz lakatos gabesz #1833. hozzászólására190-el vetettem tavalyelőtt a jakubust okt. vége felé, 12% oldalos területen 8.3 tonna/ha lett. Brutál ahogy bokrosodik
Most SU Hetti lessz vetve...
Válasz lakatos gabesz #1833. hozzászólására250 kg? és minimum? Az rengeteg.
Nem 150 Kg-ot mondott?
Bérbe szoktunk vetni de 200 kg-nál többet nem,főleg nem másodfokot.
Ha fogott mag (harmadfok) 200 kg, ha meg vetőmag(másodfok) 180 kg.
Persze függ attól is hogy időben tudod e elvetni plusz van e elég víz a talajban hogy kikeljen egyből vagy úgy mint ősszel 2 hónapig ott "ült" a földben a késői vetés hogy kapjon esőt.
Válasz SzikiSzokeveny #1826. hozzászólásáraÉn nem is azért kérdeztem hogy sporolni szeretnék hanem eddig nem vetettem árpát azért kérdezem kinek mi a tapasztalata ki mennyivel veti.
A kités 250kg-ot mondott hektáronként hogy minimum vetni kell a jakubust
Válasz uff #1815. hozzászólásáraNem kötelező legeltetni, az öko kiírásban legeltethető állat fogalom van. Ez lehetőséget jelent nem kötelező érvényt.
A kiírás szerint adott tábla egyik évben lehet kaszáló a másikban legelő de mivel a legelőt is lehet kaszálni és mehet rá az alternáló 2 pontért én ezért ezt választottam.
Ha kaszálót választasz akkor a maradék legelőn az adminisztratív "túllegeltetésbe" bele lehet bukni ugyanis eleve van egy minimum állategység a pályázathoz amit köteles vagy fenntartani de van egy "látens" túllegeltetésre vonatkozó jogszabály is ami viszont nem a pályázatból következik...
Válasz Gatti #1830. hozzászólásáraIgen csak a cellule már ugymond nem az elől lévő fajtájuk.
Azt tudom hogy tavaly a basiliot meg a freneticet tolták nagyon azokra volt indigo is csávázva.
Úgy emlékszem máshogy nem is adtak basiliot de lehet csak nekem mondták ezt...
Nem tudom már tavaly mennyi volt,feleségem 17-18 ezret súg de nem biztos.
Válasz Nagy Péter 40 #1829. hozzászólásáranekem ilyen volt tavaly tőlük, igaz akkor még olcsóbban adták az összeset.

Válasz Gatti #1828. hozzászólásáraNem kérdeztem rá hogy mi van idén rajta mert amikor mondta hogy 20 körül van akkor mondtam hogy hagyjuk mert tavaly vettem és nem mutatott jobbat mint a Nádor.
Tavalyinál ha jól emlékszem 2 fajta gombaölővel volt kezelve meg indigoval ami mikrobilógiai készítmény volt ami 1 pontot ért AÖP-ben.Gondolom idén is ezt takarja a 20 ezer.
Válasz Nagy Péter 40 #1827. hozzászólásáramivel raknak rá többet mint mások? Több a hatóanyag?
Válasz Gatti #1825. hozzászólásáraIgen mert szana széjjel van csávázva és hogy azzal mennyivel jobb lesz nekem is...
Mondtam is hogy úgy járnak majd mint a kukoricával hogy Batanga áron adták már idén a "csúcsfajtákat" is...
Ellehet ezt játszani párszor,de akkor nem kell meglepődni hogy nem nagyon kell senkinek..
Válasz lakatos gabesz #1816. hozzászólásáraTavaly volt, 10 aks szikes/kötött fekete földben, 70q, 200 kilóval vette.
5-6 ezer forintért hektáronként érdemes spórolni a vetőmagon?
Válasz Nagy Péter 40 #1824. hozzászólásáraigen a kitések 20 körül adják őket.
Válasz rtamas1976 #1817. hozzászólásáraNádor 17100
Basiliot 20 körül magyarázta a kités mondom azt akkor felejtsük is el.
Válasz kajszi_71823 #1822. hozzászólásáraSu ellent akarod vinni az airbuson.

Még most augusztusban mentek vagy utószezon, szeptemberben?
Válasz rtamas1976 #1817. hozzászólására450ért rendeltem az Airbust, még az Su Ellent is.
Válasz lakatos gabesz #1816. hozzászólásáraÉn vetettem '21-ben, 190kg/ha-ra jött ki, október közepén, minimális ráfordítással 7 tonnát tudott.
Válasz Borz #1819. hozzászólásáraElső fokról meg 400.000 körüli ajánlatok vannak (750kg). Hibrid az passz.
Válasz rtamas1976 #1817. hozzászólására2 hete a vetőmag szövetség 171.000 ft árral jött ki. Kb. ehhez fog menni mindenki gondolom.
Válasz uff #1815. hozzászólásáraSzerintem a legelő az legelő, a kaszáló az kaszàló.
Vetőmag àrat tud esetleg valaki?
Sziasztok.
Jakubus árpa vetőmagot valaki vetett már és mikor érdemes elvetni és ki hány kilóval veti?
Válasz termelo #1804. hozzászólásárabio gyepen kötelező legeltetni vagy van kibúvó?
más valami francia fajta?
Válasz határjáró #1788. hozzászólásáraGk Arató volt, 10 Ak-s kavicsos agyagos talajon... Ősszel 2q 10-26-26, tavasszal 2q pétisó, gyomirtás, 2x rovar+gomba... 6,5-8 tonna között adott, attól függően hol mennyi vadkár volt... Minősége takarmány lett(éretten többször megázott).
Válasz Agrárkopó #1811. hozzászólásáraÜdv!
Nekem volt tavaly és idén is, de már most ősszel nem lesz.
Tavaly Nádor mellett volt, ahhoz képest abban volt jobb, hogy erősebb a toklász és nem pergeti úgy a szemet mint a Nádor. Mennyiségre és minőségre hasonló volt.
Idén javarészt Camelon volt, de volt mellette Chevignon és Ménrót is.
Egymás mellett voltak egy táblában, nekem a másik kettő jobban tetszett. Így most azok is lesznek majd vetve. Ami számomra furcsa volt, hogy a Chevignon malmi minőséget adott míg a Cameleon csak euró-takarmány. Mennyiségre nagyon látni, hogy a víz az úr. Ahol volt vize mind a három fajta tudott 7-8t körül, ahol nem ott már csak 3-4t. Számomra abban csalódás ez a fajta, hogy amit írnak a fajta leírásban, mennyire jól alkalmazkodó és szárazság tűrő azt nem láttam rajta. Így inkább maradni fog a Ménrót és a Chevignon. Valamint tervben van még valamelyik GK-s fajta vagy a KWS-től a Rustic vagy a Zephyr.
Üdv
CAMELEON búza fajta volt valakinek, milyen tapasztalatok vannak pozitív negatív?
Gondolkodom h be kellene vezetni gazdaságba. Korai fajta búzát
Előre is köszönöm a válaszokat
Válasz JDFERI #1791. hozzászólásáraFasza!
Nekem meg ezt ajánlották bióba, mert nem igényes a növényvédelemre.
10-15 éve volt nekem párszor, de már nem emlékszem mennyit permeteztük.
Viszont a 6-7 tonna mindig lejött róla.
Válasz termelo #1808. hozzászólásáraGondoljuk tovább! Készítsünk belőle bió rágcsát (ropit), vagy csecsemő ételt. Ezért van labor… ha már biózunk.
Válasz t.romsics #1807. hozzászólásáraMinek labor ha nem használsz semmit?
Minek tárolni? Leadod a sertéstelepre vagy beborítod a legközelebbi szárítóba tak-búzának és kész.
Régen egy embernek 0.5 hektárról kellett megélni most meg 1000x es területről...
Válasz termelo #1804. hozzászólásáraNem kötekedni akarok, de egy valamire való biogazdálkodónak komolyabb laborja van, mint a Nébih-nek. Ezenkívül nagyon sok évig tárolja a terményt, hűti, kezeli. Egyáltalán nem rágalmazom őket meg azzal, hogy komolyabb tételek csurrannak át a konvencionális termésekből, gyarapítva a termésátlagot, de mégis csak… az ember a világ más tájain is ember. A másik pedig egy egyszerű paraszt logika. Őseink is rájöttek arra, hogy miközben szó szerint túrják a földet, többet terem, ha trágyázzák. Hátradőlhettek volna, nyugodtan, csak nem tehették meg, mert éhen döglöttek volna.
Válasz envagyok2 #1805. hozzászólásáraEz nem terv 25% már ilyen. Egyenlőre arra akar mindenki rábeszélni, hogy húzzam be az összes bio-t lucernával. Eleve a gyengébb földeket vittem be oda hosszú távin jó lenne.

Először erdőt akartam ilyenekbe de sajna kiszáradnak a csemeték sőt 30 éves "beállt" fenyők is kimennek alig maradt a környéken.
Jó lenne ha egyszer Húsfutár is elmesélni mi van itt
Válasz termelo #1804. hozzászólásáraoké, csináld.
Válasz envagyok2 #1803. hozzászólásáraKöszönöm szépen jelenleg 64 nél tartok de miért csökkenne?
Netről:
A bio búza termésátlaga Magyarországon általában alacsonyabb, mint a konvencionális termesztésű búzáé, de a minősége és az értékesítési ára is magasabb lehet. A 2012-2016-os években a látóképi ökológiai gazdálkodású területen az őszi búza termése 3,7-5,6 t/ha között mozgott.
Tehát 3,7-5,6 t/ha között kell műtrágya nélkül számítani a búzára.
Én ezt célzom meg mert át akarok állni bioba.
Most is van 30 hektár szántóföldi gyepem amire kapok 6 millát meló nélkül...
Válasz termelo #1802. hozzászólására30 mázsa akár még le is jöhet róla pár évig.
és mit csinálsz majd au így műveét földdel 10 év múlva, mikor már csak 15 jön le róla?