Gázolaj árak 601 Ft Benzin árak 590 Ft EUR 400.96 Ft USD 366.97 Ft CHF 427.35 Ft GBP 479.39 Ft

Fórum

Fakitermelés, erdők újratelepítése

Létrehozta: Pista58 , 2009-02-07 13:59:18

Kedvencekhez Segítség

4475 hozzászólás
Nincs profilkép
#2525 Matyi50
2017-10-15 22:28:13

Válasz D-032-a #2524. hozzászólásárasmile thumbupcool
Ugyanezt próbálom felvázolni én is,de hiába..

Nincs profilkép
#2524 a2457
2017-10-15 21:52:09

Válasz nagypistivagyok2 #2520. hozzászólásárana, hát azért az erdész társadalom krémjéről is vanegyfajta véleményem, az egyszer biztos.

amikor pl. épp lusta gyéritést jelölni és hagyja hogy tönkrevágjanak hektrászámra erdőket ...
meg majd a favágó vételezik, mert azthiszsi a nagy erdészúr, hogy neki fő feladata a lakossági tüzifát kimérni...

jó persze fenntről azt kapja hogy a dolga pénzt csinálni, de ha erre nemtud nemet mondani akkor inkább rohadjon meg. nem erdésznek való.

arról nem beszélve, hát az.. hatalmas volt.
tölgy gyérítés, jó semmi gond kijelölöm én ha már ekkora az úr... de méterfát kellett vágni azt meg nemtudom daruval sarangolni. kézzel meg emelgesse 1.7 re akinek daru b***ta az anyukáját, ezért méter magas sarangot csináltak a gyerkőcök.

nem fogjátok elhinni, a pali közel 3 évtizede erdész, és több órámba került beleverni a fejébe, hogy méter magas sarang is sarang, csak nem 1 méter hosszan ad ki egy erdei köböt, hanem 1.7 hosszan.
mivel más megoldás nem volt, papírra vetettem neki egy rajzot amin egy köbméter van, beméretezve. aztán elfordítottam, hogy valahogy lássa, hogy ugyanaz csak fekszik a sarang.

éljen a nagyérdemű oktatás, meg a szakszemélyzet. vagyis inkább.. szakszemétzet...

Nincs profilkép
#2523 D-032-a
2017-10-15 21:50:53

Válasz a2457 #2513. hozzászólására„saját célra, saját magának fuvarozza haza”
Értem is meg nem is, hogy miért állítod be úgy, mintha minden legálisan tűzifát birtokló kisember rendelkezne saját szállító járművel is.
Ha meg úgy gondolod, hogy az évente esetleg csak 5-6 fuvart elvállaló mtz+pótosok okoztak túl nagy kárt az ország gazdaságának, hát az érdekes. De mondjuk, teljesüljön a nemes cél , fehéredjen a gazdaság és csak adót és járulékot fizető vállalkozások szállítsák a tűzifát.
Mert ugye az a fekete- vagy szürkegazdaság ahol egyáltalán nem, vagy csak kevés adót/járulékot fizetnek a vállalatok?
Adófizetést kétféleképpen lehet elkerülni. Vagy adócsalással , vagy pedig az államtól kapott adó/járulék fizetési kötelezettség alóli mentességgel, és kedvezménnyel. Mindkét esetben a végeredmény ugyanaz. Az állami költségvetésbe kevesebb pénz megy.
Remélem az is zavar egy kicsit, hogy az adó és járulék kedvezményes külföldi tulajdonú cégek milliárdokat visznek az országunkból. Az összes adókedvezmény 70%-át külföldiek kapják.Miközben a magyar KKV-kat túladóztatás terheli.

Közben látom az újabb hozzászólásod , amelyben már nem írod ötödször is a „saját fa, saját magának, saját járművel, saját célra...”. Ők az érintettek legkisebb köre.
Mint mindig minden , úgy az EUTR is majd a bérből, fizetésből élő becsületes adófizetők rezsiszámláján fog ütni.(Még annak a városlakónak is aki nem fával fűt.)
Azt meg majd látni fogod, hogy a feketekezű megélhetésit sem, és a fehéringes korruptot sem fogják levadászni ezután sem.
Ezt nem akarod elhinni, vagy meglátni pl. M.kolega hozzászólásaiban sem

Nincs profilkép
#2522 csontii
2017-10-15 21:47:54

Válasz oprita #2521. hozzászólásáraEzzel az ezressel az a probléma,hogy be van építve a rendszerbe. Az átkosban azt mondták az állami cégnél,hogy amelyik erdész 10%-ig becsületes az jó erdész. Ez a teória már akkor is hibás volt. Most pedig óriási baklövés,hogy nincs kiigazítva. Egy 30 évet ledolgozó erdésznek nem szabad lenne 150-160000 keresnie,mikor milliárdokat érő vagyon van a kezelésére bízva. Ebből nem lehet családot eltartani,terepjárót fenntartani.

#2521 oprita
2017-10-15 21:30:51

Válasz nagypistivagyok2 #2520. hozzászólásáraLegyen fa a háza,az túró.De leesik némiknek évente több házra való a több,mint elég felett.

#2520 oprita
2017-10-15 21:27:42

Válasz a2457 #2518. hozzászólásáraEz közel van a valósághoz.Rendet kéne rakni.Én is voltam "hülye" gépipari dolgozó.Végszükség miatt évek hosszú során hazahoztam vagy 2 kiló LZS2-t,meg vagy 2 kiló csavarárut,anno 1990 körül.Mások meg ....
Ha sarang mellett marimamának 23500 a kemény lombos,akkor Rudi,meg Zsiga is leszoktatandó a bónuszról.Meg az erdész.Mert köztük az a nézet,hogy minden fán lóg egy ezres.Kérdés,ki szedi le.

Nincs profilkép
#2519 nagypistivagyok2
2017-10-15 20:31:54

Válasz a2457 #2518. hozzászólásárasmile thumbupcool Plussz meg kell nézni az erdészek házait, mindenhol fa.

Nincs profilkép
#2518 rongyos
2017-10-15 20:15:05

Válasz Matyi50 #2516. hozzászólásáraa barnaszén és a fa kloriaértéke kb. azonos..csak a fából be lehet tankolni a szénből, meg importra szorulunk...a fa megújuló...nehéz döntés...mert fával minden berendezésben lehet fűteni, szénnel csak a spec.kazánokban..és a kénsav erősen rövidíti a rendszerek életét...

Nincs profilkép
#2517 a2457
2017-10-15 20:14:47

hát én elhiszem hogy brutálisnak hat,
de tényszerű hogy az állami erdőkben dolgozó un. vállalkozók több mint fele kizárólag a lopásból, és nem a kitermelésből él(t).

rengeteg amit kitolvajkodnak mások, értem ezalatt a 25 centi vastag ágfát szedőt meg a többi barmot, de még mindíg eltörpül emellett.

tudok olyat is akinek mán a jóédes apja is fakitermeléssel foglalkozott állami erdőben, aztán fel se fogja hogy mostmár nem fog működni hogy napközben fordul 1-2 kanyart a kocsi.
fenyőt vágtunk, megcsúszott aki vállalta.
lényeg hogy vagonnal szállítottak, látszott hogy nem fog időben letermelődni. meg lett felezve a terület, egyik felébe beálltunk mi, a másikban meg maradt aki eredetileg vállalta. a fenyő alatt volt kemény lombos is.
namost ezt rakjad össze:
az én felemen lett 2 hektáron 20 köb keményfa, a "pajtásén" nem.

következő ment:
reggel megjelent 2 autónyi hulladék amit embernek nem neveznék, leges legelső dolguk volt nagyjából két köbméternyi keményfát feltermelni a főnök kocsijára. aztán reggelizés. közben fordult a főnök, meggyütt, szétosztotta a pénzt, a fenyőnek csak utána álltak neki.
namost azért már nekem is csak-csak szemet szúrt, ezért gondoltam megkérdem az erdész urat mi folyik itt.

a válasz az volt hogy tud róla, de nem tehet semmit. ha nem tudnak így pénzhez jutni , akkor levonulnak, és nem lesz időbe levágva a fenyves, csúszik a szállítás, neki meg a főnökének szétrúgják akkor a sejhaját.

az hogy most ekkora a hiány tüzifából azért van mert hirtelen valós árat kénytelenek kérni a kitermelők amihez "nem szoktak" az állami gazdaságok, nem akarnak ennyit fizetni. és mivel nincsen annyi lopott fa, nagyobb a kereslet is. kiürültek a készletek.
és rengeteg kitermelő brigád egyszerűen feloszlott, mert ha nem tudja azt a 20-40 ezret naponta lopásból kitermelni akkor egyszerűen nem éri meg dolgozni.

kőkeményen ez ment évtizedeken át az egész országban. és kitermelés nem csak véghasználatban van, hanem gyérítésekben is, "egészségügyi" vágásokban is.
ez nagyon sokáig nem is bukott ki, gyérítés címén szarrá loptak sok-sok ezer hektár erdőt.
"ócsóé" ment a "gyérintés", papíron nem is jött ki több mint amit ki lehetne venni, csak éppen feketén csapódott hozzá "néhány" köbméter. aztán most hogy kerülnek tarvágásra ezek az erdők, aztán mélyen, mélységesen és szégyentelenül kevés ami lejön egy hektárról, kezd látszani hogy erősen kisebb a valós fatömeg mint ami papíron kéne hogy legyen.

na kell az év végi sarokszámhoz hogy bevétel legyen, aki fennt ül azt az érdekli hogy ha kivonja a termelés költségét az eladás bevételéből akkor szép szám legyen, akkor jár a "prémium".
megy lefele a nagy üzenet, "ócsóé" kell vágatni a fát. aztán ha van is panasz valamelyikre hogy nem éppen fair amit csinál akkor nagy okosan összegzik a számokat, papíron becsült tudomisén X köbméter meg e van é ? meg. ócsó vót? igen. akkor mi a baj ?
és ezzel el van intézve.

vagyis csak volt.
értem én hogy demagóg vagyok, meg azt is hogy ez mind arról szól hogy a kisembernek ne legyen fája, meg az összes többi marhaságot,
csakhát van én nekem két jó szemem, van két jó fülem, és nem mellesleg az iparban lehúztam már pár évet.
láttam sokat, hallottam sokat, tökéletesen a fenti helyzet állt fennt. ez most borul, rendet kell rakni. ezt úgy mondom hogy a politikai nézetem roppant egyszerű:
egyik sem ér egy fillért sem, mind hazaáruló.

Nincs profilkép
#2516 nagypistivagyok2
2017-10-15 19:39:34

Ha így halad a tűzifa áremelkedése,akkor hamarosan igazítania kell a szabálysértési jogszabályban meghatározott maximális összegen ennek a kúrmánynak, különben hamar átbillenti a statisztikát a nemhiába született koszlidérc hiperpigmentált indopannonok falopása a bűncselekmény javára.Annak meg a (the boss) 2hétalattrendlesszdonpintyő nemigen fog örülni!smile lol

Nincs profilkép
#2515 Matyi50
2017-10-15 14:16:09

Válasz buc80 #2515. hozzászólásáraEz amiről Te írsz,szimpla adócsalás,de nem illegális kitermelés ha van rá müveleti lap,bejelentés,jováhagyás,és az erdőterv szerint történik.Ezzel az illegális kitermelések nem fognak visszaszorulni,csak az adócsalások.De pl borsodban,nógrádban,békésben,ahol többszázezer köbméter megy be bicikliken,zsigulikon,lovaskocsin telente oda,ahova a rendőr,erdész,erdőfelügyelő se mer bejárni már! Miről beszélünk?
Hány fodrász,autószerelő dolgozik úgy,hogy nem ad számlát az ügyfelei,vendégei nagyon nagy százalékának? Miről beszélünk?

Szerinted majd a tüzépeken nem fog emiatti anomália és áremelkedés miatt a fa lecserélődni a sokkal szennyezőbb lignitre,szénre,a kályhákban minden éghető szemétre rövid időn belül,ha így megy? S a fa kereskedelme meg a mostani hűdenagy reményekkel,magas prognosztizált árakkal szépen visszaszorul és szépen mennek tönkre az ezzel LEGÁLISAN foglalkozók is majd . Ugyanugy menni fog tovább a számla nélküli kereskedelem bizonyos helyeken,az erdő meg tünik el közben mégis olyan helyeken,ahol a főgazsi adja a műveleti lap helyett a műveleti tervet. Az erdőtulaj,erdész meg mégis meg lesz büntetve,hiába nem ő lopta el a fát az erdejéből. Őrzésre fegyvert nem kap,nincs rá jogosultsága,de a törvény kötelezi az erdő őrzésére.

Visszakanyarodva a marhanagy erdészeti hatósághoz,akik a köbmétert műholdképről becsülik a körzeti erdőtervekben,helyszini szemlén meg rögtön büntet,ha nincs meg a záródás? Miről beszélünk?

Nincs profilkép
#2514 buc80
2017-10-15 13:41:58

Válasz Matyi50 #2514. hozzászólásáraMatyi50....itt szabolcs megyeben a legalis fa....szerintem nincs is olyan....én még számlát vett fáról nem láttam....emberek mennek az erdész tudtával szedik a fát es pótkocsi után fizetnek....ez nem annyira legális....ha nagyon szigoruak vagyunk....masik része kimegy vagja a sajatjat....adja el...ha neki nem kell mind....en nem ertek hozza....de nem nagyon mennek itt szamlaval a tuzelok mindenki keresi az olcsot,es az nem a szamlas fa...vagy veszi a furesztelepi hulladekot....a magam telepnel az is zsebbe....a nagyon lusta emberek...10% aki azt mondja megveszem a hasgatott kalodafat

Nincs profilkép
#2513 Matyi50
2017-10-15 12:44:53

Válasz a2457 #2513. hozzászólásáraPersze meg akkor emiatt van fahiány az egész országban hirtelen,meg akkor a demagóg elveid,elképzelésed szerint az összes erdőgazdaság,meg erdőgazdálkodó,fakitermelő meg fuvaros lopott eddig...meg az eddig piacon levő fa akkor,majdnem mind lopott volt szerinted mi? smile lol hagyd már ezt a demagóg,elvakult dumát komolyan...

Nincs profilkép
#2512 a2457
2017-10-15 12:02:40

Válasz rongyos #2512. hozzászólásáraez teljes mértékig így van.
oda akarok kilukadni hogy nem vágták el a kisembertől azt a lehetőséget hogy fához jusson.
ha saját anyag, saját célra, sajátmagának fuvarozza haza akkor még könnyítés is van a dologban.

a másik amire ki lukadok, hogy az van most komoly dilemmában aki törvénytelen forrásból szervált fát szeretne hazajutni vagy "ajándékozni".

akinek nincsen vaj a füle mögött, minden szabályosan megy, annak uyanúgy nincsen gondja mint a rendszer előtt.
és nem kell úgy fordítani hogy most aztán a kisember meg van lőve.
nincsen meglőve.
a törvényesen termelt faanyagot törvényes kereten belül haza tudja juttatni és nincs is itt semmi gond.
annyi a változás hogy a törvénytelen anyagot meglehetősen nehéz kiügyeskedni.

aki meg emiatt sír.. az vagy nem érti, vagy rosszban sántikál.

Nincs profilkép
#2511 rongyos
2017-10-15 07:39:37

Válasz a2457 #2510. hozzászólásáracsak ehhez is az engedélyeztési és bejelentési procedúrát végig kell járni...de az sem nagy ügy...ugye az ember saját magának sem fághat ki ..hipp-hopp egy talicska fát a sajátjából... smile surrender

Nincs profilkép
#2510 buc80
2017-10-15 00:51:37

Válasz vén cigány #2503. hozzászólásáraHa ártérbe van? Igazándiból ezzel itt kb senki se foglalkozott ami te elmondtal...csak addig míg nem szur valakinek szemet nincs baj....ezért próbálok utannajarni..saját föld ártérben...de nem közvetlen a folyo kornyezete..

Nincs profilkép
#2509 a2457
2017-10-14 21:50:01

Válasz vén cigány #2509. hozzászólásáraaz van benne hogy magadnak a saját fádat, nem kereskedelmi céllal hogyan tudod hazajuttatni komolyabb papírmunka nélkül.

pontosan azért hogy a kisember ne érezze magát tökön rúgottnak.

#2508 vén cigány
2017-10-14 19:59:06

Válasz a2457 #2507. hozzászólásáraMost ez mi?
Csak le kell tölteni és kész?
Semmi sorszámozás????

Nincs profilkép
#2507 Matyi50
2017-10-14 19:24:34

Válasz a2457 #2507. hozzászólásáraAkkor tanulmányozd még kicsit az EUTR szabályokat ,mert nem kell kereskedni hozzá. Ha harmadik személy,nem saját tulajdonú járműveddel,nem magadnak fuvarozod a fádat,saját telephelyedre,máris lőttek a mentességnek. Sőt még Ekáer is kellene....smile hammer

Nincs profilkép
#2506 a2457
2017-10-14 18:58:01

Válasz Matyi50 #2506. hozzászólásárakatt.

a kereskedelmi cél meg a nem kereskedelmi cél nem ugyanaz.
szegény kisembernek természetesen nem azt kell betartani amit a nagy kereskedőnek.

Nincs profilkép
#2505 Matyi50
2017-10-14 18:47:21

Válasz a2457 #2505. hozzászólásáraSzerinted a szomszéd pista traktorral,uazzal majd kinylódik az eutr sorszámtartomány igényléssel,ha megkérik hogy vigye már be a faluba a gallyfát,amit a kedvedért ismét hangsulyozok,hogy NEM LOPOTT!mikor a kilométeróra adatoknak is pontosaknak kell lenniük,stb..
Látom a demagógia úrrá lett rajtad,legyek emiatt én is nálad tolvaj kategoria,ahogy cinikusan célozgatsz rá,de hidd el hogy nagy szívatás ez a tisztességeseknek is.

Nincs profilkép
#2504 a2457
2017-10-14 13:51:27

Válasz Matyi50 #2504. hozzászólásárahát.. a nagy is most éppen rábaszott, 4000 köbméter akácot vartak rá eddig s tart az ügy.

már több mint egy éve.

azontúl tizenezres nagyságrendű lefoglalt készlet van ennek a rendszernek hála, és hidd el nem a kisember negyedköbjéből.
ha nem lennél vak akkor elolvasnád s látnád hogy a szervezett lopás ellenében tetszik nekem ez a rendszer.
kolléga is írta hogy nem bonyolult a papírmunka ha nem zavarosban halászol, a kisember a kis fáját ha nem lopott akkor most is nagyon egyszerűen hazatudja vitetni.
ugyanakkor az eleve a lopásra szakosodottaknak most nem áll jól a széna, eladja a "cuccot" csakhát az udvarban levő fára is rákérdeznek már, és visszakövetik szószerint tőig. ami nagyon helyes.

ami nagyon nem helyes az az, hogy sok sok vállakozás eleve úgy számolja az árajánlatát hogy benne van a napi 1-2 köbméter fa amit ellopnak. és ez ellen más megoldás nincsen.
erdész se tud egésznap folyton a termelés helyén lenni, mert közben meg mindenhol ahol nincsen, ott lopnak.
így meg hiába sikeres a lopás, az udvarból is visszakövetik honnan van a fa.

és továbbra is fenntartom ez csak annak szúrja a szemét , és annak nagy szívfájdalom akit ez gátol a további lopásban.
ha nem lopott a faanyag a szállítás továbbra se bonyolult, ha gondolod meghívhatod a melósodat is fára. semmi akadálya. leszámítva egy apróságot:
nem lehet lopott fa.

Nincs profilkép
#2503 Matyi50
2017-10-14 09:15:21

Válasz a2457 #2500. hozzászólásáraSZomorú,hogy elvakultan a magadét fújod még mindig,mert esetleg a múltban,vagy jelenben van ezzel kapcsolatos érdeksérelmed,de a lényeget nem látod abban,amit pl én is leírtam sokadjára. Márpedig ha a szakmában jártas vagy,látnod kéne.

Szerinted aki eddig lopott,az eztán nem fog? A bürokratikus szigorral,mindig a kisembereket meg a tisztességeseket szivatják,a nagy tolvajok meg élnek tovább.

Lentebb nem irtam,de akkor a szádba adom szó szerint:
a kisebb ember,melós ha valami adminisztrativ vagy egyéb probléma,hiányosság van,sokszor önhibán kivül meghurcolják,híre megy,gúnyolják és ilyen katagóriába sorolják azonnal,akikről pl Te is beszélsz. Közben akár tönkre is megy emiatt... A nagy meg kap egy ejnye bejnyét vagy még azt sem...
smile hammer

#2502 vén cigány
2017-10-14 07:09:47

Válasz buc80 #2502. hozzászólásáraElőször azt kellene eldönteni, hogy szabad rendelkezésű erdő vagy sem.
Ha szabad rendelkezésű, akkor csak bejelentési kötelezettséged van és lehet vágni.
Másik estben viszont kell erdőgazdálkodó, erdész stb... Felújítási kötelezettség!!!!
Menj be a körzeti erdész felügyelőhöz és Ő majd megmondja a teendőket.

Nincs profilkép
#2501 buc80
2017-10-14 06:15:07

Kérdésem....24 éve tarvágás volt egy földterületemen ..milyen engedely kell ahhoz hogy ujra tarra vágjam...anno kulonosebben senkit nen erdekelt....kb 1000 ölnyi terület ártérben...osztatlan...de mindenki tartja magat a területéhez....

Nincs profilkép
#2500 rongyos
2017-10-14 05:59:40

Válasz a2457 #2500. hozzászólásáraNem olyan bonyolult ez, mint ahogy sokan gondolják...csak kényelmesebb nem utána járni. 3 papír kell...1. száll.jegy ( erdő specifikus + műveleti lappal ) 2. számla, 3. NEBIH tüzifa tájékoztató...

jahhh...hogy se válallkozás..se őstermelő...se erdő...se munka....és mégis van fa?? Na az már gyanús ...

Nálunk is olyanok kereskedtek fával, akiknek egy deka földjük nem volt...fát meg hordták haza....honnan?? Az állami erdészetből...de könyörgöm! az sem az övék...ez olyan dolog, mintha valami dolgozó a nemzeti bankból hordaná haza a lóvét....aztán csók annak az erdésznek is hogy ilyen "észre nem vett " fával feketítette a gazdaságot ....smile censored

Nincs profilkép
#2499 a2457
2017-10-14 03:07:10

Válasz rongyos #2496. hozzászólásáraaz lesz az, szép óvatosban nem messze megbuktak megint. természetes hogy mocsok áron alul bevállaltak jó kis tölgy "gyérintést" csak aztán..
udavron a fa, ki volt a szállító ? név nincsen, csak rendszám. gyors keresés, csak nem tán a vállalkozó úraság? hamar meg is lett hol dolgoznak éppen, napközben már megvolt rakva a kisteher, rajta egy köb. nosza, nézzük az úraság udvarát. újabb 15 köb tölgyecske.

na pontosan erre jó ez az úgynevezett túlbonyolítottság. termeltek napi 10 darab köböt 4en a placcra, 1 et meg szépen kiházaltak vagy ha épp nem sikerült ment a főnök udvarába. 3 melóst napi 1 köb feketén eladott tölgyből kibír fizetni. vagyis már csak bírt, szerencsére ez sem fog már labdába rúgni.

lehet mondani hogy egy spicli volt aki feldobta őket, aki ezt így látja annak is van tejfel a füle mögött nem kevés. ez tényleg csak azt zavarja aki ugyanebben a megoldásban látja a megélhetését.azt sajnálom hogy a munkavédelmet meg a nav-ot nem terelték ki ehhez a jómadárhoz.
kiérdemelte pedig.

Nincs profilkép
#2498 schbalázs92
2017-10-13 22:35:20

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/input/vetomag-palanta-oltvany-facsemete/erdeszeti-csemete-tolgy-akac-facsemete-erdotelepites/h_6798262

Nincs profilkép
#2497 moll1983
2017-10-11 12:21:30

Hali!
Ha még loptak is jobban az Ekr bevezetése előtt,amit nem gondolok a legnagyobb gond az ugynevezett biofütő művekkel van ugyanis,mert legalább is itt Vasban mindennap megy ki kamion szám a tüzifa Ausztriába,meg a környékbeli fütőművekbe.
Próbálták energiafűvel is de sem a fütőértéke nem volt megfelelő illetve egy szezon alatt olyan réteg lett a kazázban,mint a vízüveg úgy kellett kivésni.
Nem beszélve arról,hogy a környékbeli faüzemekkel mind szerződést kötöttek a hulladék fára igy a szegényebb embereknek egyre kevesebb lehetőségük van olcsó fához jutni.
Felénk már a darálást is abbahagyták mert többe kerül a leves ki a hús,tarvágásban embere össze kell hordatni,hogy a Forwarder hatékonyan tudjon dolgozni.
Ja és a fütőmüvekbe nem ágfát hordanak hanem visszamaradt rönköt 2.5 és 2m-es tüzifát.

Nincs profilkép
#2496 Matyi50
2017-10-11 08:46:20

Válasz a2457 #2495. hozzászólásáraIsmét félreértesz. Direkt írtam,hogy értsd jól!
A tolvaj brigád meg ott élt meg eddig is,ahol hagyták nekik,,,az az erdőgazda meg is érdemelte,hogy kilopják a szemét.

A mindennapi élethez nem sok köze van annak,amit írsz már ne is haragudj...nem a favéggel történő kifizetésről írtam,ezt te szerkeszted bele...
Életszerűtlen az hogy ha igen,pl favéget akarnak müszak végén hazavinni a melósok,nem tehetik,s ha igen,fában kérik a kifizetést,nem tehetik..a szomszéd traktorossal nem vitetheti Pista haza a fáját ami NEM LOPOTT!
Te mindenáron a lopásra asszociálsz,tévesen! Egy túlbonyolított rendszerről van szó,ami nem a lopást,tolvajlást akadályozza,hanem a normális,legális,becsületes munkát is.

Te komolyan azt hiszed ennyi lopott fa volt a piacon,hogy ennyire hiány lett most az új rendszer bevezetésekor fából? Téveszme...

Nincs profilkép
#2495 rongyos
2017-10-11 05:46:35

Válasz a2457 #2495. hozzászólásáraIgazad van! El kell különíteni a melóst a seftelő feketelábúaktól...Nálunk is az ment itt Somogyban, hogy elmentek az állami erdészhez...melózni...10 cm-es fákat már nem tettek a sarangba...olyan emberek üzleteltek fával, akiknek 1 nm földje nem volt..de a lakosság is hozzászokott a "szerzett és szedett fához" itt az a legnagyobb baj..
Azt vitték és házaltak vele..de itt nem az EuTr oldotta meg a dolgokat, hanem a hőerőmű...mert minden kell neki....
Igy lett hiány favágóból..mert már nem tudnak a nagy közösből lopni..így nem is mennek oda melózni..Itt indul el egy olyan folyamat, hogy ha alakulnak profi birgádok, azok hülyére keresik majd magukat...Mert nézzük az alternatívákat??
Gáz, villany?? horror ára van a kiépítésnek ( kondenzációs kazánt szabad már csak ) szén?? nincs egy működő bányánk....szalma brikett?? nem tartós és drága...

Nincs profilkép
#2494 a2457
2017-10-11 01:43:03

Válasz Matyi50 #2494. hozzászólásáramiért, talán az megoldás hogy mindenki büntetlen vigye csak a fát ?

a probléma nem az eutr, hanem az ha nincsen mindenkivel betartatva.

én örülök neki hogy van, elég sok tolvaj brigád ki is kopott egyből. mostmár nem mond 3000 forintos kitermelési árat, mert nemtud naponta 1-2 köbmétert megfújni csakúgy. az eutr csak annak rosz aki ilyenben sántikál.

a melóst meg nem favéggel kell fizetni hanem pénzzel. be lehet neki fizetni fára, aztán kiszállítják neki. annak rendje és módja szerint.

Nincs profilkép
#2493 Matyi50
2017-10-10 05:10:10

Válasz a2457 #2492. hozzászólásáraJa és szerinted az a cél,hogy az új faanyag követési rendszer alapján bárki udvarában lefoglalhatják a fát,amiröl nincs meg minden papír,müveleti lapig visszakövethetöen, akár évekre visszamenöleg,az majd megoldás lesz az általad vélt problémára?
Az hogy spiclit csinál a rendszer a szomszédokból,az megoldás a lenti problémákra?
Az ellenőr majd bemegy a szabolcsi,békési vagy borsodi gettóba a famaffiához eutr igazolást kérni,ahol országrészeket fütenek lopott fával?
smile nonono

Nincs profilkép
#2492 Matyi50
2017-10-10 04:52:26

Válasz a2457 #2492. hozzászólásáraÉrtsd jól! Ha most fával akar kifizetni egy melóst a brigád főnöke,meg vannak lőve mindketten.A melós eddig eladta a sógornak,szomszédnak,ami neki nem kellett.
Vagy a napi apadékból vihettek haza müszak végén .
Vagy fuvarozással bízná meg a vevő a faluban azt akinek traktora terepes teherautója van,de az új rendszer bonyolultsága azt eredményezi,ha utánajár,hogy nem teheti.
Most egyiket sem teheti,csak úgy ha be van kötve a navhoz hatóságokhoz mindkettö lassan online.
Ahhoz ,amit te írsz tolvajok kellenek,én teljesen tisztességes emberekröl irok,akik a végzett munkájukért cserébe pl fát kapnak,vagy fát gyüjtenének,fát fuvaroznának maguknak vagy másnak.
A tizenezer hektáros példád szemlélteti azt is,hogy telente a brazil gépsor mennyi fanövedéket lop el büntetlenül,miközben akinek erdeje van vagy abban dolgozik,egy karót sem vihet haza két bőrönd irat meg két hónap ügyintézés,és retorzió nélkül.

Nincs profilkép
#2491 a2457
2017-10-10 00:25:13

Válasz Matyi50 #2491. hozzászólásárahát tudod..az igazi mocsok az volt mind amelyik elkezdte hazasumákolni a fát, hogy alá tudjon a többinek kínálni.
a következő mocsok meg az amelyik fillérekért bérel tizenezer hektár erdőket de képtelen felnevelni az állományt.
azt marad a tűvékony akác, meg a lerohadt telepítés.

és erre nem az a megoldás hogy akkor a favágó lophasson fát, mert akkor "ócsóé" lesz aki vágjon.

biztos vagyok benne hogy nem úgy gondolod, de abban is hogy van aki majd úgy érti, hogy azt szeretnéd hogy lehessen lopni a fát.

Nincs profilkép
#2490 Matyi50
2017-10-09 12:48:51

Válasz a2457 #2490. hozzászólásáraMunkaerőhiány az majd csak most kezdődik ebben a szektorban...amikor az állami erdészet csókosokkal csináltatja a jó munkákat de már azok se tudnak a fával sumákolni innentől,a mocskot meg ki akarja adni másnak,úgy hogy alamizsnát fizetne,jóhogy hiány van munkaerőből. Amikor ma már fával emiatt nem tudnak fizetni,fát nem tud hazahordani a melós még erdész beleegyezésével sem ,mert lecsukják,meg elkobozzák a járművet is az EUtr miatt...így nem is lesz melós,aki 7ezerért a nyakát töri naponta. Bezzeg a brazil gépsor ugyanugy hordja a fát,azoknak nem kell Eutr..
A melóst meg lecsukják lassan ha nincs egy papír jó helyen kitöltve meg nincs logisztikai végzettsége az Eutr miatt...

Patkány egy köpet világ van.

Majd meglátják a télen a nagyokosok mekkora szmog lesz!
Mert ujra teret nyer a szén meg a szeméttel tüzelés olyan helyeken is,ahol eddig fával tudtak fűteni. Ezzel nem fognak több embert így gázfűtésre ösztönözni,mikor azt állandóan fizetni kell ,illetve fűtőértékét,sűrűségét manipulálják. Télen ugyanazon gázégőn fő szezonban 20fokos vizet majdnem dupla idő alatt forralsz fel,mint nyáron...jóhogy a fa az egyetlen alternatíva.
Ha meg az sincs,mert drága lesz,vagy bonyolult , majd lesz mégrosszabb..

Ahogy arra is fel lehet készülni,hogy mostantól olyan fatolvaj réteg is meg fog jelenni az erdőkben,akik mindenre képesek,módszeres,gépesített és szervezett bandák,akik leszarják az eutr-t mert kell a fa,hogy ne fagyjanak meg,mert eddig a szürke piacról be tudták szerezni a tüzelőt olcsón,vagy maguk gyüjtötték jegyre az erdőn.

Nincs profilkép
#2489 a2457
2017-10-06 23:53:28

Válasz Agrárcsemete #2483. hozzászólásárajelen pillanat sehol sincsen elég favágó.
ezt van aki úgy látja hogy magasabbak az árak, akinek meg van rálátása azt mondja hogy közelít a valós értékhez a fakitermelés ára.

egy időben sok volt aki 3500 ért is vágta az ilyeneket. aztán vagy lebuktak a napi 1-2 köbméter lopott anyaggal, vagy csődbe mentek.

ha tisztességesen kicsontozzák akkor egyáltalán nem drága. (amint most akik bérbe szoktak vágatni mindjárt felháborodnak, dehát egy tisztes favágó alkalmazottnak amelyik korrektül végzi a dolgát, jólfelszerelt brigádban van, betartja amit kell, 200 nettót csak oda kell adni. és a favágó is ember, be is kell erre jelenteni.)

Nincs profilkép
#2488 Matyi50
2017-10-06 21:22:35

Válasz D4kb #2488. hozzászólásáraIlyen esetben mindig a helyi rendezési terv és rendelet a mérvadó,mert nem biztos,hogy egyforma minden településen. Helyi jegyző meg tudja mondani!

#2487 D4kb
2017-10-06 21:05:51

Sziasztok urak! Tanácsot kérnék adott egy fólia a mezsgye mellett ettől milyen távolságra ültethet újdonsült szomszédom gyümölcs fákat csak hobbi céllal?? Végig a sátor mellett tervezi ami ha közel van nagyon nem kedvez az én kultúráimnak a sátorban Belterületről van szó!!!smile helpsmilie
Köszi előre is

Nincs profilkép
#2486 Agrárcsemete
2017-10-05 19:53:40

10 éve volt gyéritve,átlagos erdő,szép egyenes törzsű olyan árbóc akácos féle.
Az a baj,hogy észak-nyugaton vagyunk az osztrák határ mellett,itt meg gondolom jól megfizeti az alkalmazottakat,vagy nem kap embert.
Válasz etrz931 #2486. hozzászólására

Nincs profilkép
#2485 etrz931
2017-10-05 17:49:03

Válasz Agrárcsemete #2483. hozzászólásáraMekkora az átlag átmérő? Ha nagyon kicsi (sok kicsi fát kell vágni -> lassan gyűlik a m3), akkor szerintem akár reális is lehet az 5000.

Nincs profilkép
#2483 csontii
2017-10-04 21:42:23

Válasz Agrárcsemete #2483. hozzászólásáraNálunk hegyvidéken növedékfokozó gyérítésben 4500Ft/m3-t fizetünk.

Nincs profilkép
#2482 Agrárcsemete
2017-10-04 21:18:39

Üdv Úrak!

Lenne 5.6 hektár sik területü akác tarvágás,kb 700m3 fa jönne ki belőlle.
5000+áfáért kaptam rá favágóktól ajánlatot.
Jó ár ez?
Észak-nyugaton lenne a terület.

Nincs profilkép
#2481 schbalázs92
2017-10-03 17:48:35

Amennyiben valakinek csemetére lenne szüksége bátran érdeklődjön. smile smilesmile smile

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/input/vetomag-palanta-oltvany-facsemete/erdeszeti-csemete-tolgy-akac-juhar-dio-gesztenye-facsemete/h_6795520?ref=3dc51767

#2480 csoppika
2017-09-28 19:59:52

Válasz sörhas #2480. hozzászólásáraNagyfesz alá semmit... Itt minden évben szinte kidarálják, ami nőtt...

#2479 sörhas
2017-09-28 19:10:09

Üdv.
Lehet rossz helyen teszem fel a kérdést.
Most mértek ki osztatalan közösböl fél hektár fás rét,rét,legelőt.
Ki szeretném vágni a fákat róla és teljes mértékbe újra fásítanàm.
Kérdésem az lenne,hogy mi az eljárás menete.
Kitől kell engedèlyt kérni?
Ja és nem támogatható területen van.
Másik probléma,hogy nagyfeszűltség megy àt a területen,milyen fát engednek alá ültetni?

Nincs profilkép
#2478 Matyi50
2017-09-28 16:38:00

Válasz etrz931 #2478. hozzászólásáraA fakitermelés ugyanaz,mint a betakarítás ...a vadászatra jogosultnak semmi köze hozzá,maximum kérése lehet,de követelése nem.

Nincs profilkép
#2477 etrz931
2017-09-28 10:39:35

Válasz rongyos #2477. hozzászólásáraEz egy jó paragrafus az erdőgazdálkodó ijesztgetésére, másra nem. Véleményem szerint ez a jogszabály több okból sem alapozhat meg kártérítési (sic!) igényt jogszerűen végzett fakitermelések esetén.

Nincs profilkép
#2476 rongyos
2017-09-28 05:56:00

Válasz csontii #2475. hozzászólásáraHa pl. jön valami nagy kutya vadászni: Szarvasbőgés, hivatalból elrendelt vadkárelhárító vadászat, hajtás stb. amire hivatkoznak..77.§ Aki a vad elpusztításával, befogásával, zavarásával, vagy bizonyíthatóan erre irányuló kísérletével a jogosultat a vadászati jog gyakorlásában akadályozza, köteles az ebből eredő kárt megtéríteni.
Minden leírólapon rat van, hogy ki gyakorolja a vadászati jogot..nem nagyon szoktak szarakodni, de már volt rá példa, hogy megkértek, hogy 2 hétig nem ott dolgozzunk...mert jön maga az atyaúristen...

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

EU-elnökség: fókuszban a talajdegradáció és az aszály elleni harc
EU-elnökség: fókuszban a talajdegradáció és az aszály elleni harc
Többek között téma még a fenntarthatóság és a az uniós vegyianyag-stratégia is.
Támogatott tartalom
Kertészek, figyelem! Fontos határidő jön
Kertészek, figyelem! Fontos határidő jön
Mutatjuk, meddig lehet benyújtani az időközi kifizetési kérelmeket.
Takarmány Kukorica
Takarmány Kukorica

90 Ft

John Deere 6115 R traktor
John Deere 6115 R traktor

24.990.000 Ft

Eladó étkezési szilva
Eladó étkezési szilva

300 Ft

Korona 80mm-es csapszeghez
Korona 80mm-es csapszeghez

400.000 Ft