Válasz termelo #7421. hozzászólásáraMaestro-n a vetőkocsikon van a sávtisztító, de be lehet nagyon ügyesen állítani, egyáltalán nem mozgatja a kocsikat !
Tudod teljesen fix-re is rakni, meg úgy is lehet, vagy alulra csapolod be, vagy felülre. Nekem alá volt rakva a csap, így egy szinttől nem engedtem mélyebbre. Pont kilöki itt a röget meg a vastag mulcsot a sorból, de nincsen negatív hatással a kocsikra, se nem túr bele mélyen a talajba. Nyilván ha direkt vetnénk, akkor fix-re kéne csapolni.
Válasz termelo #7411. hozzászólásáraA vázra szerelhető sortisztító miért jobb? Elővágó tárcsát így nem lehet tenni a vetőkocsira sem? Vagy van neki éppen hely?
Válasz t.romsics #7417. hozzászólásáraEllenkezőleg, nem ijedek meg én tudom, hogy vannak jó termékek ami nem gyári csak itt elenyésző az árkülönbség pl. a Yetter-el.
Válasz termelo #7415. hozzászólásáraA legalacsonyabb nyomásra van állítva a kerék. Az egyik kerék gyári, a másik pedig a Norannak a vas lezáró kereke. Nem olyan rossz, ne ijedj meg tőle. (Majd egyszer nekem is lesz pp-s, de egyelőre teszi a dolgát az is, ami van.) Az én földjeimen ez is jól működik, nyitott, vagy túl megnyomott magárok aránya elenyésző.
Válasz termelo #7410. hozzászólásáraEnnyire nem szoktam túlgondolni a beállítást, mert egy az, nincs miért, nem vagyok rákényszerítve. Ebből a szempontból szerencsés vagyok. Veled ellentétben, én elvetek a legmélyebbre, amit a vetőgép elbír. Nem túrja ki a vad, nem szedi ki a madár (már az az aljas varjú is rászokott a naprára, mert a kukoricáktól okád). Legalább 8 centi mélységet jelent ez. Szép a kelés ilyen mélyről is, kb. 90 %, ami a vetési hibából, meg a csira százalékból adódik, csak egy kicsit később bújik ki.
Egyébként én sem vagyok teljesen elégedett. Vigyázzuk a naprákat a galambtól, szó szerint, pirkadattól, napnyugtáig, így megmarad legalább a kivetett tőszám 80%-a (ha nem így teszünk, csak 50%, vagy alatta). Soha nem szerettem a naprát, de most már gyülölöm…
A Kite szerint a vázraszerelt sávtisztító után "könnyíteni" kell a kocsikat de ez esetemben nem volt igaz. Ha jó magleszorítót adtak volna akkor jobb lett volna a mag pozicionálás de a Keeton félével nem tudtam kijuttatni a Force-ot így leszereltem de nagyon kár volt...
Anélkül annyira kell nyomatni lefelé, hogy ne omoljon be a magárok de kezdetben nem voltam elég bátor...
A másik, mivel a sávtisztító nem csak a mulcsot hanem a száraz földet is leszedi konkrétan eső utáni nedvességű talajba kellett belevetni amihez már nem jó a gumikerék és vagy a megszokott beállítás. Tüskés henger és majdnem minimális leszorítóerő kell a záró keréknek.
Válasz mtz1221 #7397. hozzászólásáraA sekátor is lángalvág.
De számítógéppel irányítják.
10mm fölött nálunk a z üzemben szekátoron vágnak.
Mindent a60as lemezig.
A minőségtől függetlenül.
A 355ösből csinálják a framest alkatrészeket is.
Válasz rtamas76 #7396. hozzászólásáraÉn láttam régi 100 éves knochen, hogy lánggal voltak ki vágva valamiből gyárilag. Azt milyen anyagból vágták akkor ???
Válasz mtz1221 #7392. hozzászólásáraazt mondtam neki én is, csak ahhoz le kéne venni egyet, körbertajzolni, onnan már intézem a digitalizálást, lézer vágást, de igen nehéz ember. valami tök sima mezei izé lehet, élére állított, szemre 20as laposvas lehetett.
Válasz mtz1221 #7389. hozzászólásáranem tudsz valami helyet, falubeli bácsinak kéne ilyen mtz-s grubberra kapaszárat varézsolnom. tudja rossebb mi lehet az, ugyan az, mint bármi más. a kapákat mintha két furat fogná föl, kb ennyit tudok róla. ilyen regent féle vagy valami olyasmi lehet. nem tudsz valamit?
Válasz Gumóka #7386. hozzászólásáraViszont én sok csirásodásgátó gyomirtót használok.
A kontakt látványos, viszont a forgatásnélkülihez mindég használok csirásodásgátósat is.
Válasz rtamas76 #7384. hozzászólásáraNapraforgót én se fordítottam, csak ott a lazítás kimaradt, mert megjött az eső, aztán csak szánkóztam rajta a ruszki zetorral
Tehát napraforgó után nem szántottam kalászos alá, majd kalászos után kalászos alá sem, ott kapta a lazítót, majd a második kalászos után szántottam kukorica alá, mégis lett árvakelés.
Mondjuk nagy baleset nem lett belőle, diniro gold ment gyomirtásra, szerencsére nagyon sikeres lett, a víznyomott tetületen se jött ki aratásig, csak pár szál csattanó maszlag
Válasz Gumóka #7383. hozzászólásáraÉn ezért szoktam nf.után csak tárcsázni és bele a búzát.
A búzatarlót tácsa lazító tárcsa tárcsa után kukorica.
És mindkettő jól gyomírtható.
Vagy nf búza repce búza kukorica tök búza kukorica.
Kicsit hosszú vetésforgó de jó!
Válasz rtamas76 #7380. hozzászólásáraEgyébként témánál maradva, 4 éve a forgóm után ment a kalászos 2x, egymás után, utána kukorica alá szántottam, tavaly pedig kijött a napraforgó árvakelés benne...
Érdekes, meddig életképes a lehullott mag...
Válasz JOSEY #7375. hozzászólásáraMegijedtem.
Jaj.
Tudod itt meghalgatjuk egymás véleményét, tapasztalatát lehet elkalandozunk de visszatérünk az eredeti témához. Bocsánat , hogy élünk és nemcsak te eladó gépeidet nézegetjük.
Pl napraforgó desszikálásra van szükség,hogy forgatásnélkül búzát tudjunk vetni utána. És nemjó leforgatni a tarlót mert soklessz az árvakelés évekmulva is.
Aztán ha valaki hülyeséget ír vagy elmondjuk,hogy hülye vagy nemválaszolunk rá és ha elég inteligens észreveszi magát. Vagy tanul a kritikából.
Alázatos tisztelettel bocsánatot kérek
Főcenzor Úr.
Válasz JOSEY #7377. hozzászólásáraMit kell ezen ennyit rugózni?2-3 komment és minden visszatér az eredeti kerékvágásba,minden topicban előfordul ilyen,hogy van egy kis kitérő.
7477 hozzászólás
Válasz MTZ1221.3 #7424. hozzászólására500 ezer felszerelve
Válasz szanberg #7425. hozzászólásáraAzért nem mozgatja mert te kertészeti magágyat készítesz neki hozzám képest
Válasz termelo #7421. hozzászólásáraMaestro-n a vetőkocsikon van a sávtisztító, de be lehet nagyon ügyesen állítani, egyáltalán nem mozgatja a kocsikat !
Tudod teljesen fix-re is rakni, meg úgy is lehet, vagy alulra csapolod be, vagy felülre. Nekem alá volt rakva a csap, így egy szinttől nem engedtem mélyebbre. Pont kilöki itt a röget meg a vastag mulcsot a sorból, de nincsen negatív hatással a kocsikra, se nem túr bele mélyen a talajba. Nyilván ha direkt vetnénk, akkor fix-re kéne csapolni.
Válasz termelo #7423. hozzászólásáraÁra mennyi ezeknek? Milla / sor?
Válasz MTZ1221.3 #7422. hozzászólásáraRá persze, más vetőgépekre is.
Nekem nagyon tetszik, alig mozog utána a vetőkocsi
Válasz termelo #7421. hozzászólására1750-es JD-re is felmegy? Bár ez már jelentős offtopik.
Vagy neked valami dupla vázas géped van?
Válasz MTZ1221.3 #7420. hozzászólásáraNem rángatja a kocsit le-föl és nagyobb a hely utána így elővágó mehet rá is és a kocsira is
Válasz termelo #7411. hozzászólásáraA vázra szerelhető sortisztító miért jobb? Elővágó tárcsát így nem lehet tenni a vetőkocsira sem? Vagy van neki éppen hely?
Válasz t.romsics #7417. hozzászólásáraEllenkezőleg, nem ijedek meg én tudom, hogy vannak jó termékek ami nem gyári csak itt elenyésző az árkülönbség pl. a Yetter-el.
Válasz R Sándor #7416. hozzászólásáraA kereskedői ár annyi, nem vertek át, nem ott rontottad el...
Válasz termelo #7415. hozzászólásáraA legalacsonyabb nyomásra van állítva a kerék. Az egyik kerék gyári, a másik pedig a Norannak a vas lezáró kereke. Nem olyan rossz, ne ijedj meg tőle. (Majd egyszer nekem is lesz pp-s, de egyelőre teszi a dolgát az is, ami van.) Az én földjeimen ez is jól működik, nyitott, vagy túl megnyomott magárok aránya elenyésző.
Válasz termelo #7414. hozzászólásáraKöszönöm. 4.6 liter 30 + fa ért vettem az idén
Válasz t.romsics #7413. hozzászólásáraÉn tudom, hogy miről beszélsz de valamilyen okból nálunk a 6 cm-től mélyebben vetett napraforgó nem kel ki.
Te hány kg-ra állítod a zárókereket?
Válasz R Sándor #7412. hozzászólására1 liter 3,5 deci 2,4d vel ment. Laudis nélkül.
Még nem néztem de idén 1 liter Calaris+0,5 liter Laudist már halottam hogy próbáltak és jó.
A rezisztens cirkosok már régen 2 liter Calaris+1 liter Laudisra esküsznek de nekem az drága.
Bár a tavalyi szezonra még lehetett venni Calarist 3500 ft-ért...
Válasz termelo #7410. hozzászólásáraEnnyire nem szoktam túlgondolni a beállítást, mert egy az, nincs miért, nem vagyok rákényszerítve. Ebből a szempontból szerencsés vagyok. Veled ellentétben, én elvetek a legmélyebbre, amit a vetőgép elbír. Nem túrja ki a vad, nem szedi ki a madár (már az az aljas varjú is rászokott a naprára, mert a kukoricáktól okád). Legalább 8 centi mélységet jelent ez. Szép a kelés ilyen mélyről is, kb. 90 %, ami a vetési hibából, meg a csira százalékból adódik, csak egy kicsit később bújik ki.
Egyébként én sem vagyok teljesen elégedett. Vigyázzuk a naprákat a galambtól, szó szerint, pirkadattól, napnyugtáig, így megmarad legalább a kivetett tőszám 80%-a (ha nem így teszünk, csak 50%, vagy alatta). Soha nem szerettem a naprát, de most már gyülölöm…
Válasz termelo #7411. hozzászólásáraÜdv. a caláris prót milyen dózissal fujtad ? Laudissal vagy anéklül?
Válasz MTZ1221.3 #7409. hozzászólására1 db őszi Lajoskorabeli tárcsa

A kukorica tarlóim szerintem a tavalyi Calaris-tól tiszták.
Idén eddig csak 3 kg amszulfát és 2 liter totális volt, nem voltak még gyomírtva, nagyon nincs mit
Válasz t.romsics #7408. hozzászólásáraNekem is saját de nem vagyok megelégedve.
A Kite szerint a vázraszerelt sávtisztító után "könnyíteni" kell a kocsikat de ez esetemben nem volt igaz. Ha jó magleszorítót adtak volna akkor jobb lett volna a mag pozicionálás de a Keeton félével nem tudtam kijuttatni a Force-ot így leszereltem de nagyon kár volt...
Anélkül annyira kell nyomatni lefelé, hogy ne omoljon be a magárok de kezdetben nem voltam elég bátor...
A másik, mivel a sávtisztító nem csak a mulcsot hanem a száraz földet is leszedi konkrétan eső utáni nedvességű talajba kellett belevetni amihez már nem jó a gumikerék és vagy a megszokott beállítás. Tüskés henger és majdnem minimális leszorítóerő kell a záró keréknek.
Válasz termelo #7407. hozzászólásáraEz a terulet milyen muveletet kapott? Ez volt tavasszal is muvelve ugye? vagy mitol ilyen tiszta?
Válasz termelo #7407. hozzászólására
)
Ez saját, közvetlen vetés utáni a kép. (Azóta egy kicsit bezöldült.
Válasz Radocz #7130. hozzászólásáraEgy évvel később nem áll a víz.

Nem esett az ???? eső.
Válasz Igazi Földönfutó #7354. hozzászólásáraEz egy teljesen más, mint a korábbi.

"Beszélgetni kell a talajjal" Kaptam anno az írást.
Kicsit nagyobb lett akkor a fejem, da azóta már sokkal többet tudok.
"Mindig hagyj kontroll területet"!
A most bevitt területem szomszédságában, ilyen volt augusztus 20-an a kukorica.
A Keleti főcsatorna rosszabbik oldalán, kb. 30 AK-s területen.
Anno a burgonya megmutatta, hogy nagyon heterogén.
Válasz mtz1221 #7403. hozzászólásáraBiztos nem az. Fogalmam sincs mivel csinálták. Valami ih szerű lehet. De a képen még nem is látszik milyen rossz.
Válasz SzikiSzokeveny #7402. hozzászólásáraOlaszos ??? Kapna a hetekben 100 liter csapadékot, ebben lenne a jó repce.
Így is lehet a forgatás nélkülit csinálni.
Válasz rtamas76 #7399. hozzászólásáraVagy plazmával már, olcsóbb, mint a láng
Válasz Radocz #7130. hozzászólásáraA szomszéd tárcsázott szikes földjében most ilyen a kukorica.

Búza sem szokott benne terelni.
A jó helyen talpig zöld.
Válasz mtz1221 #7397. hozzászólásáraA sekátor is lángalvág.
De számítógéppel irányítják.
10mm fölött nálunk a z üzemben szekátoron vágnak.
Mindent a60as lemezig.
A minőségtől függetlenül.
A 355ösből csinálják a framest alkatrészeket is.
Válasz mtz1221 #7397. hozzászólásáraÜdv,
Elküldtem ...
Válasz rtamas76 #7396. hozzászólásáraÉn láttam régi 100 éves knochen, hogy lánggal voltak ki vágva valamiből gyárilag. Azt milyen anyagból vágták akkor ???
Válasz envagyok2 #7393. hozzászólásáraAltalában kovácsolt szokott lenni!
Vagyha nem akkor egyenes vastagabb lemez de legalább 355ös ből.
Válasz mtz1221 #7391. hozzászólásáraMég az kellet volna!

A házmester a seprűvel fejbevágott volna!
Válasz envagyok2 #7393. hozzászólásáraKerülni az olyan embereket messziről, mindenkinek jobb.
Válasz mtz1221 #7392. hozzászólásáraazt mondtam neki én is, csak ahhoz le kéne venni egyet, körbertajzolni, onnan már intézem a digitalizálást, lézer vágást, de igen nehéz ember. valami tök sima mezei izé lehet, élére állított, szemre 20as laposvas lehetett.
Válasz envagyok2 #7390. hozzászólásáraKi kell vágatni vasasnál, mtznek elég az. Vagy itt valamelyiket ráfúrni.
https://www.google.com/search?sca_esv=2e3fa504fbebd1be&hl=hu&sxsrf=ADLYWILy0kso__baTv9fkaS7VUrDCUy1sQ:1718140762689&q=neh%C3%A9zkultiv%C3%A1tor+kapasz%C3%A1r&uds=ADvngMjEtAO0qWiW9AF3ai4Oi35b1Cf4nJwItpZCFqnIPoRcrk3oJWyG6a-NSqq2ZNaJuCbBO3BxMDoPDslAfFDmgIxThBsMfYTu3MW5hzQpm_EafzDrXrtzi8hmJrmyd8JellaRaElu7mSTSPy3nFGfmpNCrhLENx_6PoDZKVu2g2WrqQOkA7cAvVDwxwGKLHIcIQYulXB3xJ_3ZvH10c1Ea92DXNBWptaC4QKwj3ooRnBSO3MzomUbyTVKPK7_FHKGRBjIwkDwiit2eyRTkgo9OnyxI570Tmuq_eae_jre4tqsziZ0TAEFjqx3I0kHGFaLfLxDoEzUHw7ZjYjZORjsNG4nUXQixfe-9y85KO61Lkx5IWcUjD0&udm=2&prmd=isvmnbtz&sa=X&ved=2ahUKEwj20tWOvdSGAxUgiP0HHaswAh0QtKgLegQIDBAB&biw=1117&bih=490&dpr=1.72
Válasz rtamas76 #7380. hozzászólásáraÉs még nem is pínáztunk itt. Pedig az is mindennapi téma. Egészséges férfiembereknél.
Válasz mtz1221 #7389. hozzászólásáranem tudsz valami helyet, falubeli bácsinak kéne ilyen mtz-s grubberra kapaszárat varézsolnom. tudja rossebb mi lehet az, ugyan az, mint bármi más. a kapákat mintha két furat fogná föl, kb ennyit tudok róla. ilyen regent féle vagy valami olyasmi lehet. nem tudsz valamit?
Válasz zoli6886 #7372. hozzászólásáraÍrj erre. tkornel1221@gmail.com
Válasz Gumóka #7386. hozzászólásáraViszont én sok csirásodásgátó gyomirtót használok.
A kontakt látványos, viszont a forgatásnélkülihez mindég használok csirásodásgátósat is.
Válasz Gumóka #7386. hozzászólásáraVolt mikor 5év utánn is előjőtt.
De amit elvetel az baszik kikelni!
Válasz rtamas76 #7384. hozzászólásáraNapraforgót én se fordítottam, csak ott a lazítás kimaradt, mert megjött az eső, aztán csak szánkóztam rajta a ruszki zetorral
Tehát napraforgó után nem szántottam kalászos alá, majd kalászos után kalászos alá sem, ott kapta a lazítót, majd a második kalászos után szántottam kukorica alá, mégis lett árvakelés.
Mondjuk nagy baleset nem lett belőle, diniro gold ment gyomirtásra, szerencsére nagyon sikeres lett, a víznyomott tetületen se jött ki aratásig, csak pár szál csattanó maszlag
Válasz Radocz #7382. hozzászólásáraLehet,hogy az utolsó hoz a legtöbbet?
Válasz Gumóka #7383. hozzászólásáraÉn ezért szoktam nf.után csak tárcsázni és bele a búzát.
A búzatarlót tácsa lazító tárcsa tárcsa után kukorica.
És mindkettő jól gyomírtható.
Vagy nf búza repce búza kukorica tök búza kukorica.
Kicsit hosszú vetésforgó de jó!
Válasz rtamas76 #7380. hozzászólásáraEgyébként témánál maradva, 4 éve a forgóm után ment a kalászos 2x, egymás után, utána kukorica alá szántottam, tavaly pedig kijött a napraforgó árvakelés benne...
Érdekes, meddig életképes a lehullott mag...
Válasz Igazi Földönfutó #7354. hozzászólásáraÖtven százalékban igen.

2022 búza után kezdtem 3 ha forgatás nélküli művelést.
2014-ben 2.8 ha TMMG Netparaszt útmutatása alapján.
A többi hagyományos, ahogy apukámtol tanultam.
Válasz termelo #7357. hozzászólásáraEmlékszem.

Közel 10 év telt el a két írás közt.
Az első. Feco. véleménye alapján született.
A második a szomszédos területen látottak alapján íródott.
Válasz JOSEY #7375. hozzászólásáraMegijedtem.

Jaj.
Tudod itt meghalgatjuk egymás véleményét, tapasztalatát lehet elkalandozunk de visszatérünk az eredeti témához. Bocsánat , hogy élünk és nemcsak te eladó gépeidet nézegetjük.
Pl napraforgó desszikálásra van szükség,hogy forgatásnélkül búzát tudjunk vetni utána. És nemjó leforgatni a tarlót mert soklessz az árvakelés évekmulva is.
Aztán ha valaki hülyeséget ír vagy elmondjuk,hogy hülye vagy nemválaszolunk rá és ha elég inteligens észreveszi magát. Vagy tanul a kritikából.
Alázatos tisztelettel bocsánatot kérek
Főcenzor Úr.
Válasz JOSEY #7377. hozzászólásáraMit kell ezen ennyit rugózni?2-3 komment és minden visszatér az eredeti kerékvágásba,minden topicban előfordul ilyen,hogy van egy kis kitérő.
Válasz JOSEY #7377. hozzászólásáraHa abból indulunk ki, akkor ez sem off topik.
Ott se tartozik a vas kilónkénti ára a böce súlyához pld.
Kicsit nézzél jobban körbe, hány topikban megy a téma arról, ami amúgy nem oda tartozik, de szakmai, csak onnan indult ki.
Ha meg szúrja a szemed, ne nézd, vagy legyél modi.