Válasz MrPoke #6136. hozzászólásáraNekem a levélanalízis kb 1hónapja jött le.
Vakonlőttem a műtrágyával, a foszort mindég pótoltam a kálit kevesebbet.
Most csináltatom a talajvizsgálatot a területekre, a levélanalízis alapján káliumszint kb pont a fele mint amit a növènyeim igényelnék.
Hozzákell tenni nem extenzíven gazdálkodom, úgytudnám meghatározni, hogy félintenzív.
Válasz szanberg #6134. hozzászólásáraÍgy gyakorlatilag nem tâpanyagot pótoltàl vagy helyetesíteni akartad hanem a biológiai aktivitást fokoztad. Ez így gyakorlatilag egy talajoltás volt.
Volt idő mikor gazdákat megvezettek a bacikkal. Csak baci semmi tápanyag, 1-2évig működött, még a tápanyagok kinem ürültek a talajból. Aztán nagy pofáraesés!
Válasz Ganajos #6126. hozzászólásáraÉn már sok sok éve is szórtam, kalászos meg kukorica alá is. 450 kilót, mert annyival még haladni is tudtunk a szórással. Én mást nem vettem el tőle, ezt plusszban kapta!
Kukorica kifejezetten reagált rá, volt egy egzakt teszt, szögben grúberezett pályára annak megfelelő szögben szórta rá a kollégám, majd vetés irányt lett bekombizva. Egy 25 hektáros táblából 18 hektárra jutott ez az anyag. Címerezésig látszott a különbség, ahogy a vetestol eltérő szögben kiszórt anyag dolgozott!
Nekem tetszett, annyi, hogy függesztett szóróval nincsen időm baxakodni annyit, így nem a technológia része.
Válasz Gandhy #6132. hozzászólásáraNálunk van mészkőörlemény is.
Kb 20%al drágább.
Nálunk is sokvan a talajban viszont a levélanalízis alapján értékhatár alatti a mg.
Válasz Ganajos #6130. hozzászólásáraÉn ezért használom a műtrágyát és talajoltást bacival, és dolomitozok.
Ami szervestrágyát tudok szerezni azt szórom.
Gondolkodom rajta megveszem a trichodermát és a repceelé kiteszem.
Azzal a jövőévi aöpöt is letudom.
Válasz rtamas1976 #6129. hozzászólásáraKevés a hatóanyag sajna
Biztos jó a talajnak meg lehet serkenti a talajéletet, csak műtrágyával ugyan azon az áron több hatóanyagot ki lehet juttatni
Válasz Ganajos #6128. hozzászólásáraÉn egyszer használtam de az áŕ érték arány nagyon nemjó!
Hacsak 10t szevestrágyát raksz az szerintem pont 10x annyit ér!
Amiért ezt adják, veszek komplexet vagy dap-kálisót.
Macerás a szórása is.
Azzal az 5-600kgal csak magad nyugtatod, hogy tettél valami rá!
1-2évet ellehet szórakozni vele aztán ha intenzíven gazdálkodsz elkezdheted visszatölteni amit kivettél azalatt az idő alatt!
Válasz rtamas1976 #6127. hozzászólásáraSzervestrágya nem opció sajnos mert az ára+szállítás+szórás bérbe már horror ár lenne meg nem is nagyon van.
1 tonna az már netto 73 ezer az már elég nagy költség. Abból kijönne már 3q 10-26-26 os kb nemtudom ér e annyit.
Te használsz vagy használtál már?
Válasz Ganajos #6126. hozzászólásáraA minimum amit kikell tenni az 1t/ha
Egyébként semmit nemér.
Akkor inkább vegyél szervestrágyát!
Vagy marad a műtrágya.
Üdv!
Valaki búza vagy bármilyen kultúra alá használt/használ pellettált szervestrágyát?
Búza alá gondolkodom kipróbálni 5-600 kg/ha mennyiségben
Bruttó 100 e ft/tonna a biofer natur npk nak.
600 kg nál netto 44 ezerre jön ki, mint kb 180 kg 10-26-26 műtrágya.
Ér annyit vagy esetleg többet?
Bárki bármilyen tapasztalattal vagy infoval tud szolgálni szívesen hallgatom
Köszönöm
Sziasztok megmaradt multévről kb 2 szőlős ládaban egy kis karbamid. Rongyal volt csak letakarva. Van abban még valami nitrogén vagy az ki tud párologni belőle? Köszönöm.
Válasz kanyo #6115. hozzászólásáraSzólóba nagyságrendileg 5-6 liter 2-300 liter vízzel felel meg egy lombtrágyának. Én raknék bele 2-3 kg/ha keserűsót.
Válasz Sk Laci #6107. hozzászólásáraMárcius 26-án kaptak 150liter nitrosolt meg 150liter vinaszt
Most a második adag ugyan ez lessz.
Az a tábla repce uttán vetve.
Ez pedig napra uttán
Válasz lakatos gabesz #6106. hozzászólásáraAmég nem jelenik meg a zászlós levél, addig igen. Egy hét mulva kb az enyém is ilyen fejletségi állapotban lessz. 150 L - 195 kg /ha nitroszol a terv kijuttatni.
Mennyi idő alatt illan el a pétisó nitrogénje a napfény hatására ha nincs bedolgozva?
Ilyen szeles időben csak négy részletben tudom (két éjszaka szélcsendben) bemosatni a mikroszórókkal.
Nem kalászos, hanem hagyma.
6238 hozzászólás
Válasz rtamas1976 #6137. hozzászólására4q NS már nem extenzív.
Az alacsony kálium szint sok minden miatt lehet. Nincs értelme a levél analízisből az NPK szintekre bármiféle következtetést levonni.
Ha van talaj biológia akkor korlátlan PK all rendelkezésre.
Ha bokrosodási probléma van akkor esetleg DAP, MAP nak van értelme. De én 4kg/t APP csávázással oldom meg.
Ezt az NPK-t felejtsük már el.... nincs semmi értelme....
Válasz MrPoke #6136. hozzászólásáraNekem a levélanalízis kb 1hónapja jött le.
Vakonlőttem a műtrágyával, a foszort mindég pótoltam a kálit kevesebbet.
Most csináltatom a talajvizsgálatot a területekre, a levélanalízis alapján káliumszint kb pont a fele mint amit a növènyeim igényelnék.
Hozzákell tenni nem extenzíven gazdálkodom, úgytudnám meghatározni, hogy félintenzív.
Válasz rtamas1976 #6135. hozzászólásáraNS kell csak.
2q kelés után
2q februárban
Aztán ahogy mutatja az idő lehet tuningolni egésszen 10t termésig. De nagyon figyelni kell a csapadékra.
NPK meg nem kell
Mész van dögivel 1m en.
Esetleg levélminta.
Válasz szanberg #6134. hozzászólásáraÍgy gyakorlatilag nem tâpanyagot pótoltàl vagy helyetesíteni akartad hanem a biológiai aktivitást fokoztad. Ez így gyakorlatilag egy talajoltás volt.
Volt idő mikor gazdákat megvezettek a bacikkal. Csak baci semmi tápanyag, 1-2évig működött, még a tápanyagok kinem ürültek a talajból. Aztán nagy pofáraesés!
Válasz Ganajos #6126. hozzászólásáraÉn már sok sok éve is szórtam, kalászos meg kukorica alá is. 450 kilót, mert annyival még haladni is tudtunk a szórással. Én mást nem vettem el tőle, ezt plusszban kapta!
Kukorica kifejezetten reagált rá, volt egy egzakt teszt, szögben grúberezett pályára annak megfelelő szögben szórta rá a kollégám, majd vetés irányt lett bekombizva. Egy 25 hektáros táblából 18 hektárra jutott ez az anyag. Címerezésig látszott a különbség, ahogy a vetestol eltérő szögben kiszórt anyag dolgozott!
Nekem tetszett, annyi, hogy függesztett szóróval nincsen időm baxakodni annyit, így nem a technológia része.
Válasz Gandhy #6132. hozzászólásáraNálunk van mészkőörlemény is.
Kb 20%al drágább.
Nálunk is sokvan a talajban viszont a levélanalízis alapján értékhatár alatti a mg.
Válasz rtamas1976 #6131. hozzászólásáraNálam a magas magnézium tartalom miatt a dolomit felejtős.
Pedig aż 1 tonna mész árán dolomitból kijönne 6 tonna.
Válasz Ganajos #6130. hozzászólásáraÉn ezért használom a műtrágyát és talajoltást bacival, és dolomitozok.
Ami szervestrágyát tudok szerezni azt szórom.
Gondolkodom rajta megveszem a trichodermát és a repceelé kiteszem.
Azzal a jövőévi aöpöt is letudom.
Válasz rtamas1976 #6129. hozzászólásáraKevés a hatóanyag sajna
Biztos jó a talajnak meg lehet serkenti a talajéletet, csak műtrágyával ugyan azon az áron több hatóanyagot ki lehet juttatni
Válasz Ganajos #6128. hozzászólásáraÉn egyszer használtam de az áŕ érték arány nagyon nemjó!
Hacsak 10t szevestrágyát raksz az szerintem pont 10x annyit ér!
Amiért ezt adják, veszek komplexet vagy dap-kálisót.
Macerás a szórása is.
Azzal az 5-600kgal csak magad nyugtatod, hogy tettél valami rá!
1-2évet ellehet szórakozni vele aztán ha intenzíven gazdálkodsz elkezdheted visszatölteni amit kivettél azalatt az idő alatt!
Válasz rtamas1976 #6127. hozzászólásáraSzervestrágya nem opció sajnos mert az ára+szállítás+szórás bérbe már horror ár lenne meg nem is nagyon van.
1 tonna az már netto 73 ezer az már elég nagy költség. Abból kijönne már 3q 10-26-26 os kb nemtudom ér e annyit.
Te használsz vagy használtál már?
Válasz Ganajos #6126. hozzászólásáraA minimum amit kikell tenni az 1t/ha
Egyébként semmit nemér.
Akkor inkább vegyél szervestrágyát!
Vagy marad a műtrágya.
Üdv!
Valaki búza vagy bármilyen kultúra alá használt/használ pellettált szervestrágyát?
Búza alá gondolkodom kipróbálni 5-600 kg/ha mennyiségben
Bruttó 100 e ft/tonna a biofer natur npk nak.
600 kg nál netto 44 ezerre jön ki, mint kb 180 kg 10-26-26 műtrágya.
Ér annyit vagy esetleg többet?
Bárki bármilyen tapasztalattal vagy infoval tud szolgálni szívesen hallgatom
Köszönöm
Válasz Sanyee #6124. hozzászólásáraNitrosol a lombtrágya, gondolom, de a keserűsót mi célból használod?
Válasz bazsi1026 #6123. hozzászólására5 liter Nitrosol +3kg keserűsó.
Sziasztok.
Kalászvédelemnél a gombaölő mellé szoktatok valamilyen lombtrágyát rakni, ha igen milyet?
Köszönöm szépen
Válasz szabobence9904 #6121. hozzászólásáraUgyan ez a koktél megy ki holnap, csak keserüsóból 3kg/ha
Búzára gömbaölő, rovar, ill 12kg keserűsó mehet egymenetben?
Köszi
Üdv. Karbamidot szeretnék fújni zabra. Kérdésem lenne hogy mecomorn gyomirtóval ki lehet egy menetben kijuttatni?
Válasz kanyo #6114. hozzászólásáraTelibe töményen fújtak itt egy 10 hekist, úgy is mindegy mi lesz vele és patika lett !
Válasz termelo #6116. hozzászólására
Nem perzsel?
Sziasztok megmaradt multévről kb 2 szőlős ládaban egy kis karbamid. Rongyal volt csak letakarva. Van abban még valami nitrogén vagy az ki tud párologni belőle? Köszönöm.
Válasz kanyo #6115. hozzászólásáraSzólóba nagyságrendileg 5-6 liter 2-300 liter vízzel felel meg egy lombtrágyának. Én raknék bele 2-3 kg/ha keserűsót.
Üdv. Van régebbi maradék adblum hogy kell higitani? Van értelme?
Válasz rtamas1976 #6111. hozzászólásáraKöszönöm!
Válasz Sk Laci #6110. hozzászólásáraKöszönöm!
Válasz szgyuri82 #6109. hozzászólásáraNelegyen vizes a növénysem!
Kicsit megcsípi de hamar kinövi.
Próbáldmeg eső előtt közvetlen.
Válasz szgyuri82 #6109. hozzászólásáraCsak töményen, mert amikor vízzel kevertem mindig megégette. Töménynél csak az átfedéseken.
Válasz Sk Laci #6107. hozzászólásáraSzia! Ilyen fejlettsègnèl még lehet tömènyen a nitrosolt, vagy kevered vízzel?
Válasz Sk Laci #6107. hozzászólásáraMárcius 26-án kaptak 150liter nitrosolt meg 150liter vinaszt

Most a második adag ugyan ez lessz.
Az a tábla repce uttán vetve.
Ez pedig napra uttán
Válasz lakatos gabesz #6106. hozzászólásáraAmég nem jelenik meg a zászlós levél, addig igen. Egy hét mulva kb az enyém is ilyen fejletségi állapotban lessz. 150 L - 195 kg /ha nitroszol a terv kijuttatni.
Sziasztok. Ebbe az állapotba még nitrosolt lehet kijutattni?150litert szeretnék adni.

Válasz termelo #6103. hozzászólásáraVan ilyen.
Válasz rtamas1976 #6097. hozzászólásáraMajdnem.Az epso top inkább.
Válasz Igazi Földönfutó #6098. hozzászólásáraHáh, jól kioktattak a semmiről

Szerintem még a kérdést sem értik
Válasz Sanyiii70 #6096. hozzászólására30 nap
A Bigéék szerint napi 1 %
Válasz Igazi Földönfutó #6098. hozzászólásáraFolyékony karbamid=. ad blu
Válasz Igazi Földönfutó #6098. hozzászólására Minden UAN oldat tartalmaz karbamidot. Tehát létezik folyékony karbamid.
Válasz Sanyiii70 #6096. hozzászólására Gyere át a fokis topikba. Szerintem bőven kibírja azt az időt ameddig bemosatod.
Válasz erik18 #6095. hozzászólásáraSima szilárd karbamidot oldok fel,folyékonyról nem tudok.
Válasz erik18 #6095. hozzászólásáraVízben maradék nélkül oldódik!
Mennyi idő alatt illan el a pétisó nitrogénje a napfény hatására ha nincs bedolgozva?
Ilyen szeles időben csak négy részletben tudom (két éjszaka szélcsendben) bemosatni a mikroszórókkal.
Nem kalászos, hanem hagyma.
Válasz Igazi Földönfutó #6080. hozzászólásáraSzia lehet hogy hülye kérdés de karbamiddból szilárd granulátummot odjátok föl vagy van folyékony formában is.?
Válasz beginneragro #6093. hozzászólására Köszi
Válasz skorgamor #6092. hozzászólásáraAmintra perzsel, mikramidot szoktam én személy szerint ha nitrogén a cél. Ill. ügy tudom a karbamid sem perzsel.
Válasz beginneragro #6091. hozzászólásáraLombtrágyaként használható?
Válasz skorgamor #6090. hozzászólásáraA csepegetetős rendszernél használtakat szokták zsírmentesnek hívni. Yara amintra.
Mit jelent az,hogy zsírmentes ammónium nitrát ? Mennyiben más mint az átlagos AN ?
Válasz VMisi #6088. hozzászólásáraIs is. Eddig még nem fújtam. Én is kapok egyszer ajándékba.... :D