Válasz hlac69 #26545. hozzászólásáraBelkar nem tudom, ki e viszi, mert a Cortevás képviselő nem nagyon bíztatott, ráadásul Szlovákiában a Belkar jó 2 hete ki van árusítva. Nincsen raktáron, nem tudok venni
Válasz mocsencsi1 #26539. hozzászólásáraVetéseken szépen meglátszik.
Ma szántottam le a repce árvakelést.
A 122 mm-t kiszippantotta a földből.
Az egész terület akár a szikla, az ekét be nem veszi, csúszik a föld tetején, ha beleharap szék nagyságú rögeket repít fel az eke.
Ma kiszántottam-kikínoztam 3 ha-t, mindjárt le is hengereztem cambridge hengerrel, egy 80 áras területet 2x kellett, mert az 1. hengerezés utánn, csak itt ott törte meg a röget.
Jó lenne legalább 10 mm, de ha nem lessz hétfőn kombinátor, esetleg henger+ kombinátor /ha el nem számítottam magamat/, hogy vethetők legyenek a parcellák.
Válasz Sk Laci #26512. hozzászólásáraLaci ezzel baj lesz!
Kár volt a tebukonazollal baxakodni, nem való az semmire!!!
Caramba turbót kellett volna rá tenni, de talán még nem késő. 8 leveles lehet jelenleg?
Válasz dmbtchr #26538. hozzászólásáraNekem repce és napraforgó után ment búza kapott egy grubert (25cm)utána egy ásoboronát 2q npk 10-26-26 5q 27 nitrogén 2 gombaölőt 3 liter nutrino turbo-t.
Válasz szanberg #26531. hozzászólásáraMa 30 ha búza vetése letudva. Maradt még 14 ha árpát vetni, ami talán holnap sikerül, és 4 ha búzát, de itt még a talajt is el kell készítenii, mert tarlóhántás utántól ott van az árvakelés. Szőllők helyei, 6 db kis parcella. Lessz mivel szórakozni.
Válasz Gatti #26526. hozzászólásáraKinéz oda sztem egy őszi permetezés is, én úgy veszem észre, kell már tologatni kifelé a vetésidőket, enyhe a tél is, sajnos, nem igazán viseli meg a gyengébb növényt se a tél.
Válasz Gandhy #26525. hozzászólásáraNálunk azért másabb az időjárás és a talaj is.
Van egyébként benne nedvesség, itthon pucolgatom le a kertet, de nem bíztató.
Ha nem csúszok ki nagyon az időből, egy jó esőig várnék a magágykészítéssel is. Augusztusban megvolt a totálozás tarlón, ha esetleg akar még valami gyom, keljen ki, azt már magánykészítéssel megoldom.
Na meg ebben a hónapban már a munkahelyem se látom, így van idő anyám kerítését is felújítani
Válasz Gatti #26524. hozzászólásáraTavaly is mindenszentek napján vetettem igaz, akkor kukorica után, ott az aratás miatt csúszott addig.
De még pólóban vagánykodtunk kinn a réten!
Az idén se szaladok neki, szerintem majd csak hónap vége felé.
Válasz Gumóka #26523. hozzászólásáraKörnyezetemben szeptember végén kezdték vetni a búzát. Péntekem kezdem szerintem a műtrágyázást és jövő hétvégén talán el is vetem.
Én még 20-a előtt nem vetettem, pedig ez lesz a 32 ősz.
MÁS: Az mennyire lenne hülye ötlet, ha az NPK-t kelés után szórnám ki?
Válasz Gumóka #26523. hozzászólásáraMég én se. Nem kapkodok, úgyse kelne ki egy hamar. Azért majd a héten vagy jövőhéten elhozom a vetőmagot.
Bár egyik táblán ahova még menne ott a napraforgó még zöldes, először azt kéne levágni :D
Válasz Sk Laci #26515. hozzászólásáraGratulálok, ritka szép állomány
Milyen fajta egyébként?
Nekem tavaly olyan szarul kelt, hogy meg sem tudtuk hagyni…
Jövőre, ha vállalkozok rá, vetés után biztos h nem hengerzem…maximum vetés előtt
Sziasztok.
Segítségre lenne szükségem. Kukorica után szeretnék búzát vetni. Mivel nagyon erózió érzékeny a terület ezért nem szántanánk csak tárcsa + kombinátor és vetés. Kérdés az lenne, hogy a májusban kifújt Monsoon Active fogja-e bántani esetleg vissza fogni a fejlődésben a búzát azáltal, hogy nem lesz leforgatva csak 10 cm tárcsa megy rá. Köszönöm!
Válasz $HMP$ #26514. hozzászólásáraItt is vannak, akik későn vetettek szeptember 10-20 között, hogy ne kelljen sokat permetezniük.
Mostan meg kukucskálnak, hogy foltokban kelt ki a repcéjük.
Válasz Ganajos #26513. hozzászólásáraBúza aratása után Pöttinger rövidtárcsával tarlóhántás. Majd Pöettinger nehézgrúberrel jó 12-14 cm l mélyen meg lett járva. Majd vetés úgyszintén Pöettinger Terrasemmel /tárcsasor gumikerekes visszatömörítés, majd tárcsás vetőegységek/.
280 kg 8/24/24 NPK vetőgép elé kiszórva.
Vetés utánn legolcsóbb kétsziküirtó pre-ben, majd kelés utánn olcsó piretroid + agil 0,5 L/ha az árvakelésre.
Augusztus 20.-án volt vetve esők előtt. Mai napig 122 mm esőt kapott.
Azóta sajnos volt még 2x újabb piretroid insekticíd a repcebolha nyomás miatt. Második piretroidnál kapott még tebuconazol hatóanyagú fungicídet az intanzív növés miatt.
Mai napon mospilan + caramba, hogy túl ne nőljön.
Ha minden OK, akkor talán ez volt az utolsó permetezés idénre ezen a parcellán.
Válasz Sk Laci #26512. hozzászólásáraMilyen jókis növényzet he
Itt csak kicsinkó pár centisek vannak.
Vetett pár újonc már háromszor meg 4x voltak benne.Nem tudják még mi a m.istene
Öreg rókák itt a tanyán már nem vetnek nem koptatják a permetezőt benne
Válasz Sk Laci #26512. hozzászólásáraAz igen nagyon szép
Az elővetemény utàn a vetésig mi volt a technológia? Milyen géppel lett vetve?
Nekem most nincs hála isten, de akinek van ahogy látom a kelések sehol nem lettek makulátlanok
Sajnos nedves levélre lett fújva 4 ha-on. Nálunk nem esett, átszaladtam a szomszéd falu határába, meglepetésemre ott tegnap esett.
Remélem nem lett baj, hogy nem száraz levélre fújtam.
Repcém:
Szomszédban repce volt, irdatlanul nagy a repcebolha nyomása.
Másik parcellán meg 3 oldalról volt repce, de alig van bolha.
Válasz Sk Laci #26510. hozzászólásáraEgy azollal nem csinálsz bajt, annak csak mellékhatás a regulator hatás.
Azonban azoknak kell a 8-10 fok, hidegben jelentősen csökken a hatás.
Amúgy 1 liter. Egyszerűbb lett volna egy Caramba Turbó. Az már 5 foktol működik, van benne valódi regulator hatóanyag meg harmatos levélre is mehet.
Válasz kukaccsosz #26506. hozzászólásáraSzia!
A repcét 5-6 leveles állapotban kb 10 napja lepermeteztem 250 g/l tartalmú tebuconazollal 0,75 L/ha adagban. /ahol gyengébb volt 3-4 levél, ott visszavettem a permetlémennyiségből 10 %/.
A repce eléggé beindult 6-8 Leveles állapotban van.
Mostan szeretném újból lepermetezni, hogy megállítsam .
Metconazole 60 g/l -ből mennyit ajánlasz, hogy biztosan megállítsam a repce túlfejlődését, viszon ne ártsak neki, nehogy "nyakonvágjam" a regulációs hatással?
1 L/ha mehet?
Vagy többet ajánlanál?
Hajnali fagyok csinálhatnak kárt a lepermetezett repcében?
0, -1 C mondanak hozzánk holnap és holnap utánn reggelre.
Válasz kukaccsosz #26506. hozzászólásáraAz egyszikű már kiment. Szóval ketszikűek ellen kell majd. Mondjuk ha beáll a hűvös idő akkor lehet a rovarölő felesleges lesz.
Válasz határjáró #26505. hozzászólásáraRovarölővel nincs gond.
Gyomirtónál attól függ hogy mivel.
Spec egyszikű irtókkal nem ajánlatos, én arylex hatóanyagúval sem kombinálnám.
27097 hozzászólás
Válasz hlac69 #26545. hozzászólásáraBelkar nem tudom, ki e viszi, mert a Cortevás képviselő nem nagyon bíztatott, ráadásul Szlovákiában a Belkar jó 2 hete ki van árusítva. Nincsen raktáron, nem tudok venni
Válasz mocsencsi1 #26539. hozzászólásáraVetéseken szépen meglátszik.
Ma szántottam le a repce árvakelést.
A 122 mm-t kiszippantotta a földből.
Az egész terület akár a szikla, az ekét be nem veszi, csúszik a föld tetején, ha beleharap szék nagyságú rögeket repít fel az eke.
Ma kiszántottam-kikínoztam 3 ha-t, mindjárt le is hengereztem cambridge hengerrel, egy 80 áras területet 2x kellett, mert az 1. hengerezés utánn, csak itt ott törte meg a röget.
Jó lenne legalább 10 mm, de ha nem lessz hétfőn kombinátor, esetleg henger+ kombinátor /ha el nem számítottam magamat/, hogy vethetők legyenek a parcellák.
Válasz Sk Laci #26544. hozzászólásáraBelkar, Corteva. És az egércsenkeszt? Valami ötlet?
Sziasztok!

Ezt a nyavalyás gyomot mivel takaríthatom ki a repcéből?
Válasz Sk Laci #26512. hozzászólásáraLaci ezzel baj lesz!
Kár volt a tebukonazollal baxakodni, nem való az semmire!!!
Caramba turbót kellett volna rá tenni, de talán még nem késő. 8 leveles lehet jelenleg?
Válasz dmbtchr #26538. hozzászólásáraNekem repce és napraforgó után ment búza kapott egy grubert (25cm)utána egy ásoboronát 2q npk 10-26-26 5q 27 nitrogén 2 gombaölőt 3 liter nutrino turbo-t.
Válasz kisparasztkaim #26537. hozzászólásáraKözben leszántottuk és tegnap már el is vetettük
Válasz Sk Laci #26512. hozzászólásáraLám, lám a 122 mm milyen sokat jelent.
Válasz panovicskornel #26536. hozzászólásáraMegosztanád a technológiát?
Válasz gyorfy10 #26518. hozzászólásáraA növény orvosod mit mond?

Egy vagy két sor tárcsa csak a magágyon javít.
Válasz Agrárkopó #26534. hozzászólásáraNekem cameleon búzám volt idén 8-9.5t lett(takarmány meg euro)somogy megye
Válasz Gatti #26526. hozzászólásáraBakker! Itt még semmi sem jött ki. Bár azért van egy kis kapássortávra vetett kelő repcénk...
Cameleon búza esetleg volt valakinek?
Mi a tapasztalatok...? Vagy eredmény ? Mennyire elenál betegség kapcsolatba?
Válasz szanberg #26531. hozzászólásáraMa 30 ha búza vetése letudva. Maradt még 14 ha árpát vetni, ami talán holnap sikerül, és 4 ha búzát, de itt még a talajt is el kell készítenii, mert tarlóhántás utántól ott van az árvakelés. Szőllők helyei, 6 db kis parcella. Lessz mivel szórakozni.
Válasz Gumóka #26523. hozzászólására5mm esett a végén itt is .
Én ma végeztem a búza vetéseimmel!
Válasz Gatti #26526. hozzászólásáraLehet, hogy neki van igaza. Áprilisban aratás és mehet bele a kukorica.
Válasz Gatti #26526. hozzászólásáraKinéz oda sztem egy őszi permetezés is, én úgy veszem észre, kell már tologatni kifelé a vetésidőket, enyhe a tél is, sajnos, nem igazán viseli meg a gyengébb növényt se a tél.
Válasz Gandhy #26525. hozzászólásáraNálunk azért másabb az időjárás és a talaj is.

Van egyébként benne nedvesség, itthon pucolgatom le a kertet, de nem bíztató.
Ha nem csúszok ki nagyon az időből, egy jó esőig várnék a magágykészítéssel is. Augusztusban megvolt a totálozás tarlón, ha esetleg akar még valami gyom, keljen ki, azt már magánykészítéssel megoldom.
Na meg ebben a hónapban már a munkahelyem se látom, így van idő anyám kerítését is felújítani
Válasz Gatti #26524. hozzászólásáraTavaly is mindenszentek napján vetettem igaz, akkor kukorica után, ott az aratás miatt csúszott addig.
De még pólóban vagánykodtunk kinn a réten!
Az idén se szaladok neki, szerintem majd csak hónap vége felé.
Válasz Gandhy #26525. hozzászólásáraEzt tegnap láttam facebookon, nógrád megyébe már ilyen az árpa :D

Válasz Gumóka #26523. hozzászólásáraKörnyezetemben szeptember végén kezdték vetni a búzát. Péntekem kezdem szerintem a műtrágyázást és jövő hétvégén talán el is vetem.
Én még 20-a előtt nem vetettem, pedig ez lesz a 32 ősz.
MÁS: Az mennyire lenne hülye ötlet, ha az NPK-t kelés után szórnám ki?
Válasz Gumóka #26523. hozzászólásáraMég én se. Nem kapkodok, úgyse kelne ki egy hamar. Azért majd a héten vagy jövőhéten elhozom a vetőmagot.
Bár egyik táblán ahova még menne ott a napraforgó még zöldes, először azt kéne levágni :D
Válasz HektárHarcos #26521. hozzászólásáraÉn még hozzá se nyúltam a tarlókhoz, a nyári hántás óta.
Ma ia jönnek-mennek itt a sötét felhők, eső meg semmi
Válasz gyorfy10 #26518. hozzászólásáraKét tárcsa inkább és mehet bele
Tegnap el is vetettem a búzát . Ma meg is kapta az esőt . KWS Flexum . Kiváncsi leszek milyen lesz majd . Alapnak kapott 200kg npk .
Válasz Ganajos #26519. hozzászólásáraKöszönöm
KWS Umberto
Válasz Sk Laci #26515. hozzászólásáraGratulálok, ritka szép állomány
Milyen fajta egyébként?
Nekem tavaly olyan szarul kelt, hogy meg sem tudtuk hagyni…
Jövőre, ha vállalkozok rá, vetés után biztos h nem hengerzem…maximum vetés előtt
Sziasztok.
Segítségre lenne szükségem. Kukorica után szeretnék búzát vetni. Mivel nagyon erózió érzékeny a terület ezért nem szántanánk csak tárcsa + kombinátor és vetés. Kérdés az lenne, hogy a májusban kifújt Monsoon Active fogja-e bántani esetleg vissza fogni a fejlődésben a búzát azáltal, hogy nem lesz leforgatva csak 10 cm tárcsa megy rá. Köszönöm!
Válasz Sk Laci #26515. hozzászólásáraItt március óta volt 122mm eső.
Válasz $HMP$ #26514. hozzászólásáraItt is vannak, akik későn vetettek szeptember 10-20 között, hogy ne kelljen sokat permetezniük.
Mostan meg kukucskálnak, hogy foltokban kelt ki a repcéjük.
Válasz Ganajos #26513. hozzászólásáraBúza aratása után Pöttinger rövidtárcsával tarlóhántás. Majd Pöettinger nehézgrúberrel jó 12-14 cm l mélyen meg lett járva. Majd vetés úgyszintén Pöettinger Terrasemmel /tárcsasor gumikerekes visszatömörítés, majd tárcsás vetőegységek/.
280 kg 8/24/24 NPK vetőgép elé kiszórva.
Vetés utánn legolcsóbb kétsziküirtó pre-ben, majd kelés utánn olcsó piretroid + agil 0,5 L/ha az árvakelésre.
Augusztus 20.-án volt vetve esők előtt. Mai napig 122 mm esőt kapott.
Azóta sajnos volt még 2x újabb piretroid insekticíd a repcebolha nyomás miatt. Második piretroidnál kapott még tebuconazol hatóanyagú fungicídet az intanzív növés miatt.
Mai napon mospilan + caramba, hogy túl ne nőljön.
Ha minden OK, akkor talán ez volt az utolsó permetezés idénre ezen a parcellán.
Válasz Sk Laci #26512. hozzászólásáraMilyen jókis növényzet he
Itt csak kicsinkó pár centisek vannak.
Vetett pár újonc már háromszor meg 4x voltak benne.Nem tudják még mi a m.istene
Öreg rókák itt a tanyán már nem vetnek nem koptatják a permetezőt benne
Válasz Sk Laci #26512. hozzászólásáraAz igen
nagyon szép
Az elővetemény utàn a vetésig mi volt a technológia? Milyen géppel lett vetve?
Nekem most nincs hála isten, de akinek van ahogy látom a kelések sehol nem lettek makulátlanok
Válasz kukaccsosz #26511. hozzászólásáraNagyon szépen köszönöm.

Sajnos nedves levélre lett fújva 4 ha-on. Nálunk nem esett, átszaladtam a szomszéd falu határába, meglepetésemre ott tegnap esett.
Remélem nem lett baj, hogy nem száraz levélre fújtam.
Repcém:
Szomszédban repce volt, irdatlanul nagy a repcebolha nyomása.
Másik parcellán meg 3 oldalról volt repce, de alig van bolha.
Válasz Sk Laci #26510. hozzászólásáraEgy azollal nem csinálsz bajt, annak csak mellékhatás a regulator hatás.
Azonban azoknak kell a 8-10 fok, hidegben jelentősen csökken a hatás.
Amúgy 1 liter. Egyszerűbb lett volna egy Caramba Turbó. Az már 5 foktol működik, van benne valódi regulator hatóanyag meg harmatos levélre is mehet.
Válasz kukaccsosz #26506. hozzászólásáraSzia!
A repcét 5-6 leveles állapotban kb 10 napja lepermeteztem 250 g/l tartalmú tebuconazollal 0,75 L/ha adagban. /ahol gyengébb volt 3-4 levél, ott visszavettem a permetlémennyiségből 10 %/.
A repce eléggé beindult 6-8 Leveles állapotban van.
Mostan szeretném újból lepermetezni, hogy megállítsam .
Metconazole 60 g/l -ből mennyit ajánlasz, hogy biztosan megállítsam a repce túlfejlődését, viszon ne ártsak neki, nehogy "nyakonvágjam" a regulációs hatással?
1 L/ha mehet?
Vagy többet ajánlanál?
Hajnali fagyok csinálhatnak kárt a lepermetezett repcében?
0, -1 C mondanak hozzánk holnap és holnap utánn reggelre.
Válasz dmbtchr #26508. hozzászólásáraSzotyi után direktbe megy horsch-al VS rapiddal. Zèro talajmunka...
Milyen mély alapművelést szoktatok végezni búza alá?
Válasz kukaccsosz #26506. hozzászólásáraAz egyszikű már kiment. Szóval ketszikűek ellen kell majd. Mondjuk ha beáll a hűvös idő akkor lehet a rovarölő felesleges lesz.
Válasz határjáró #26505. hozzászólásáraRovarölővel nincs gond.
Gyomirtónál attól függ hogy mivel.
Spec egyszikű irtókkal nem ajánlatos, én arylex hatóanyagúval sem kombinálnám.
Sziasztok,
Azt szeretném kérdezni, hogy a Caramba Turbo keverhető gyomirtóval illetve rovarölővel?
Mehet
Sziasztok.
Repcében pantera gyómirtóhoz rapid cst lehet adni vagy külön érdemes kijutattni?
Válasz Sk Laci #26499. hozzászólásáranálunk június eleje óta összesen nem esett 100 mm...
Válasz MrPoke #26500. hozzászólásáraÚgy tűnik nem csak a magnéziumos talajaink "egyeznek", de a csapadékmennyiség is.
Válasz Sk Laci #26499. hozzászólásáraJanuártól máig 250mm...
Nyáron nem volt értékelhető csapadék.
Válasz SzikiSzokeveny #26483. hozzászólásáraNálunk máig augusztus 20-tól pont 100 mm.
Nálatok nem esett?
Válasz Gatti #26496. hozzászólásáraHát ha nem lesz csapadék ősszel, télen. Akkor tavaszit sem vetek.....
Én nem aggódok elvetek akár decemberben fagyon. De szaporodnak a pockok felfalnák a vetőmagot.