Korai búzám így néz ki: ez kukorica utánni búza. A jövőheti kánikula azthiszem végleg kinyírja. ez a búza repce után lett vetve. Tekeredik, de a levelek nincsenek elsülve. a szemközti parton szépen lehet látni, meddig volt vetve a kukorica, és hol volt a repce /zöldebb rész/.
Nem hittem volna, hogy enyit csinál az előző évi növény......
Talajelőkészités, vetés, növényvédelem a búzában ugyan az, és ugyan azon a napon.
Jő lenne, ha nem csak aszalt szemek lennénnek a kukorica utánni részen.
Válasz szanberg #26076. hozzászólásáraHa a Gyügy /Dudince/ melletti Lišovról van szó, akkor kb 30 km lehet.
Baszus, nehogy már összetörjed magad aratás előtt !!!
Ki fog kombájnozni nyáron?.......
Tudom, hogy a motorozás a hobbid, de kell tudni nemet is mondani.
Válasz lalakbende #26075. hozzászólásáraHali!
Pár éve van, Mv Nádor , és Cameleon mellett. Nem rosszak, ha rendben van vele minden tudja a 7-8 tonnát, ja meg persze ha van eső
Egyébként jó fajta.
Válasz viktor81 #26073. hozzászólásáraKomolyabb kártétel akkor lehet ha kevés eső esett mostanság mert ugye azok szivogatják a vizet és tápanyagot,akkor szélsőséges esetben a mag nyeszlett lehet de normál vízellátottságú területen ha rengeteg is van rajta akkor se lesz komoly károd.
Az igazi károkozásuk az hogy vírusterjesztők .Nem mostanra hanem a következő kultúrát tudja majd megbetegíteni.Annyi hogyha utána megint kalászos vagy repce megy akkor ősszel már figyelni a táblát.
Felénk is sokaknak tetves de már nem mennek bele.
Én kétszer fújtam le de vetésfehérítő miatt
Válasz Sk Laci #26074. hozzászólásáraEnduro Szlovák Magyar bajnoki futam van, ma volt az első verseny nap, holnap folytatjuk. Aztán gyí haza holnap kora este.
Milyen messze van ez tőletek?
Válasz szanberg #26072. hozzászólásáraSzia!
Mit keresel Lisovon?
Hogy más felé hogyan néznek ki a növények, azt nem tudom megítélni, csak azt látom milyen a közvetlen környezetemben. Növények elég jól néznek ki, kivétel a vadkáros.
Időm se nincsen elmenni sehová se, sorközmüvelőzök. Ma is 44-45 ha napraforgót megcsináltam 12 óra alatt. Haza kellett mennem, kifogyott az adblu. Amúgy megcsináltam volna a 48 ha-os parcellát /szolgáltatok/.
Mellette még egy fürdőszobát is csinálok át komplet az egészet.
Sziasztok!
A búza kalászokon néhol (foltokban)elég sok levéltetű van.Virágzásnak lassan vége.Nagy kárt tud csinálni ,vagy ilyenkor már nincs olyan nagy jelentősége.
köszönöm
Válasz Sk Laci #26044. hozzászólásáraLaci!
Itt vagyok Lisov-on, ez felétek van nagyjából igaz?
Olyan jól néz ki a határ! Kalászosok, de a kukoricák napraforgók is mind fejlettebbek mint nálunk. Mondjuk némileg délebbre van tőlünk ez a határ, de akkor is fasza.
Válasz Ganajos #26064. hozzászólásáraTudod ezt nehéz megbecsülni.
22ben 7.6t/ha volt és kevesebb még soha!
De még igensokat alszik kint.
Ha kapnánk esőt a 9is bennelehet, de ha nem?
ATTRAKTION, korai vetés szeptember végén. A fórumon nemtaláltam róla semmit. Picit sűrűre sikerült ezért a kalászok átlagban 8emeletesek. Tegnap kapott prosarot+rovarölőt.
Itt az alsó 1/4 e száradt el a növénynek, de látszik is mert nem úgy bokrosodott és levelet se hozott annyit mint kellene.
Valamint a múltheti esőig 30 cm nél sok helyen nem volt magasabb, most nőtt egy kicsit, már térdig ér
Nagy termést nem várok de talán lesz egy közepes termés, ha a jövő héttől kezdődő hőhullámba nem sül össze.
Válasz Mézga #26051. hozzászólásáraCellule most van először.
Tavaly a basilio takarmány 5 tonna körül, de akkor még jobban felsültek a gabonák. Tavaly előtt 8 tonna körül adott malmi és euró minőségben.
Válasz Mézga #26047. hozzászólásáraEgyelőre ugyan akkorák a kalászok, talán a basilio egy kicsit jobban bírta az aszályt, kora tavasszal jobban fejlődött.
Válasz Gyurkesz1 #26045. hozzászólásáraKárosító: gabonalisztharmat, rozsda-, helmintospóriumos-, szeptóriás betegségek, kalász-fuzáriózis, egyéb betegségek
Dózis (l/ha vagy kg/ha): 0,75-1,0 l/ha
Kezelések max. száma/szezon: 2
Két kezelés között eltelt min. idő (nap): 14
Permetlé (l/ha): 250-300 l/ha
Az utolsó kezelés fenostádiuma: szárbaindulástól – virágzás végéig (BBCH 30-69)
Válasz Sk Laci #26044. hozzászólásáraPontosan ahogy irod 250g/l mindkettő anyag es 2x0,4l ből csinálok 1ha ra prosarot. Elég amúgy a 8deci? Valahol ír 1 litert is /ha.
Válasz Gyurkesz1 #26041. hozzászólásáraHa a prothiokonazol és a tebuconazol is 250 g/l, akkor 0,4 L/ha az egyikből, és 0,4 L/ha a másikból. Prosaro 0,8 L/ha adag jön ki.
De van 430 g/L és 500 g/L tebuconazol tartalmú fungicíd. Ezeknél is arányosan.
Prosaroban 125 g/L a prothiconazol és 125 g/L a tebuconazol hatóanyag van literenként.
Sziasztok, a fuzárium az milyen gyorsan támad? Multhéten lejőtt kb 50mm eső ugyhogy bőven van nedvesség és páratartalom. Buzáim valámiért nagyon egyenetlenül kalászolnak, valahol kint a kalász valahol pedig még a sarju hasában. Azért kérdezem hogy várjam e meg még teljesen kikalászol vagy kapjon valamit addig, hogy megvédjem a kalászokat amik már kint vannak. Van sima tebuconazolom és prothioconazolom hogy tudjak prosarot keverni. Köszönöm.
Cipermethrin hatóanyag milyen gyorsan tud hatni a vetésfehéritőre???
Ma lefújtam 30 ha búzát, a befejezéstől számolva másfél órán belül gyenge zápor. Lessz hatása, vagy fújhatom újra?
Mifelént rettenetesen sok a vetésfehéritő. 1x már fújtam kb 2 hete, akkor leestek, mostan újból szívják a leveleket.
A hideg idő leállitotta a kelést, mostan a melegekben meg tömegesen kelnek, amik az esők előtt nem keltek ki.
Van aki már 3x fújt ellenük.
Válasz mtz1221 #26034. hozzászólásáraA kalászok átlagos méretűek, viszont el lett szúrva a vetés, és nagyon ritka lett.
De ettől függetlenül az aszály tűnik a legnagyobb problémának. A hétvégi össz 21.8mm életmentő volt, de még tátonganak a repedések a talajon. Elférne még sokszor ennyi.
Válasz Praetor #26032. hozzászólásáraKalász mekkora ? Volt már nekem 1x2x ügyetlen időjárásban hogy nem nőt meg térdtől feljebb, mégis 7 tonna lett rajta.
26133 hozzászólás
Válasz Sk Laci #26080. hozzászólásáraAzaz, ott voltunk!
Gyügyön volt a szállásunk. Minden rendben volt, készülhetek az aratásra
Búzák eredményeire kíváncsi vagyok, jobbat mutat ott a határ mint felénk, de nem kicsit.
Válasz Sk Laci #26081. hozzászólásáraEzt okozhatja gyomirtò maradvàny is a kukorica utàn mivel szàrazsàg van volt.
Korai búzám így néz ki:
ez kukorica utánni búza. A jövőheti kánikula azthiszem végleg kinyírja.
ez a búza repce után lett vetve. Tekeredik, de a levelek nincsenek elsülve.
a szemközti parton szépen lehet látni, meddig volt vetve a kukorica, és hol volt a repce /zöldebb rész/.
Nem hittem volna, hogy enyit csinál az előző évi növény......
Talajelőkészités, vetés, növényvédelem a búzában ugyan az, és ugyan azon a napon.
Jő lenne, ha nem csak aszalt szemek lennénnek a kukorica utánni részen.
Válasz szanberg #26076. hozzászólásáraHa a Gyügy /Dudince/ melletti Lišovról van szó, akkor kb 30 km lehet.
Baszus, nehogy már összetörjed magad aratás előtt !!!
Ki fog kombájnozni nyáron?.......
Tudom, hogy a motorozás a hobbid, de kell tudni nemet is mondani.
Többiektől elnézést kérek az OFF-ért.
Válasz lalakbende #26075. hozzászólásáraHali!

Pár éve van, Mv Nádor , és Cameleon mellett. Nem rosszak, ha rendben van vele minden tudja a 7-8 tonnát, ja meg persze ha van eső
Egyébként jó fajta.
Válasz viktor81 #26073. hozzászólásáraKomolyabb kártétel akkor lehet ha kevés eső esett mostanság mert ugye azok szivogatják a vizet és tápanyagot,akkor szélsőséges esetben a mag nyeszlett lehet de normál vízellátottságú területen ha rengeteg is van rajta akkor se lesz komoly károd.
Az igazi károkozásuk az hogy vírusterjesztők .Nem mostanra hanem a következő kultúrát tudja majd megbetegíteni.Annyi hogyha utána megint kalászos vagy repce megy akkor ősszel már figyelni a táblát.
Felénk is sokaknak tetves de már nem mennek bele.
Én kétszer fújtam le de vetésfehérítő miatt
Válasz viktor81 #26073. hozzászólásáraSzia,nálam is ugyanez van,ugyhogy erre én is kiváncsi vagyok.
Válasz Sk Laci #26074. hozzászólásáraEnduro Szlovák Magyar bajnoki futam van, ma volt az első verseny nap, holnap folytatjuk. Aztán gyí haza holnap kora este.
Milyen messze van ez tőletek?
Hali.
Chevignon búzafajtával valakinek tapasztalata?!
Válasz szanberg #26072. hozzászólásáraSzia!
Mit keresel Lisovon?
Hogy más felé hogyan néznek ki a növények, azt nem tudom megítélni, csak azt látom milyen a közvetlen környezetemben. Növények elég jól néznek ki, kivétel a vadkáros.
Időm se nincsen elmenni sehová se, sorközmüvelőzök. Ma is 44-45 ha napraforgót megcsináltam 12 óra alatt. Haza kellett mennem, kifogyott az adblu. Amúgy megcsináltam volna a 48 ha-os parcellát /szolgáltatok/.
Mellette még egy fürdőszobát is csinálok át komplet az egészet.
Sziasztok!
A búza kalászokon néhol (foltokban)elég sok levéltetű van.Virágzásnak lassan vége.Nagy kárt tud csinálni ,vagy ilyenkor már nincs olyan nagy jelentősége.
köszönöm
Válasz Sk Laci #26044. hozzászólásáraLaci!
Itt vagyok Lisov-on, ez felétek van nagyjából igaz?
Olyan jól néz ki a határ! Kalászosok, de a kukoricák napraforgók is mind fejlettebbek mint nálunk. Mondjuk némileg délebbre van tőlünk ez a határ, de akkor is fasza.
Repce uttán ampleur fajta

Válasz rtamas1976 #26069. hozzászólásáraEz 79es évjárat.
Válasz Gyurkesz1 #26068. hozzászólásáraAz igen!
Nekem a 82esben van 900üó
93as kiadás.
Válasz rtamas1976 #26067. hozzászólásáraOké, megköszönném.
Igen 120as, nemrég lépte át az 1000üó. Mondhatni bejáratós időkapszula .
Válasz Gyurkesz1 #26065. hozzászólásáraA cégnél ilyenvan.
Nincsróla kép de csinálokmajd!
12011?
Válasz Ganajos #26064. hozzászólásáraTudod ezt nehéz megbecsülni.
22ben 7.6t/ha volt és kevesebb még soha!
De még igensokat alszik kint.
Ha kapnánk esőt a 9is bennelehet, de ha nem?
ATTRAKTION, korai vetés szeptember végén. A fórumon nemtaláltam róla semmit. Picit sűrűre sikerült ezért a kalászok átlagban 8emeletesek. Tegnap kapott prosarot+rovarölőt.

Válasz rtamas1976 #26063. hozzászólásáraÉs mennyit vársz tőle becslésre?
Válasz Ganajos #26062. hozzászólásáraAzért mi északabbra vagyunk!
Gombaölővel megy balck mg fulvic 3l
Válasz rtamas1976 #26060. hozzászólásáraKöszi!
Akkor tied hátrébb van.
Mikor vetetted? Raksz ki valami lombtrágyát is neki?
Válasz cross #26056. hozzászólásáraSajnálom:/

Itt az alsó 1/4 e száradt el a növénynek, de látszik is mert nem úgy bokrosodott és levelet se hozott annyit mint kellene.
Valamint a múltheti esőig 30 cm nél sok helyen nem volt magasabb, most nőtt egy kicsit, már térdig ér
Nagy termést nem várok de talán lesz egy közepes termés, ha a jövő héttől kezdődő hőhullámba nem sül össze.
Válasz Ganajos #26059. hozzászólásáraSzép!
A sarjúkalászok nekem még mostbújtak ki.
Hétvégén akarom gombaölőzni.
Válasz rtamas1976 #26058. hozzászólásáraIgen
Válasz Ganajos #26057. hozzászólásáraChevignon?
Válasz Gatti #26042. hozzászólásáraNem is nagyon sültek fel. Itt sok helyen a zászlós levél is megsült.
Válasz Gatti #26052. hozzászólásáranekem is van mindkettő, de először
Válasz uff #26048. hozzászólásáraEddig nem nagyon búzáztam nehéz így megmondani de 7t minimum saccolok
Válasz uff #26048. hozzászólásáraEddig nem nagyon búzáztam nehéz így megmondani de 7t minimum saccolok
Válasz Mézga #26051. hozzászólásáraCellule most van először.
Tavaly a basilio takarmány 5 tonna körül, de akkor még jobban felsültek a gabonák. Tavaly előtt 8 tonna körül adott malmi és euró minőségben.
Válasz Gatti #26049. hozzászólásáraminőségre mit tudnak?
Válasz Gumóka #26040. hozzászólásáraAcetamiprid alatt ne adjátok, de ha nagy a bajság, még egy piretroid is löttyenjen hozzá.
Válasz Mézga #26047. hozzászólásáraEgyelőre ugyan akkorák a kalászok, talán a basilio egy kicsit jobban bírta az aszályt, kora tavasszal jobban fejlődött.
Válasz lakatos gabesz #26043. hozzászólásárajól néz ki, mennyit tippelsz?
Válasz Gatti #26042. hozzászólásáraA kettő közül melyik a jobb?
Válasz Gyurkesz1 #26045. hozzászólásáraKárosító: gabonalisztharmat, rozsda-, helmintospóriumos-, szeptóriás betegségek, kalász-fuzáriózis, egyéb betegségek
Dózis (l/ha vagy kg/ha): 0,75-1,0 l/ha
Kezelések max. száma/szezon: 2
Két kezelés között eltelt min. idő (nap): 14
Permetlé (l/ha): 250-300 l/ha
Az utolsó kezelés fenostádiuma: szárbaindulástól – virágzás végéig (BBCH 30-69)
Válasz Sk Laci #26044. hozzászólásáraPontosan ahogy irod 250g/l mindkettő anyag es 2x0,4l ből csinálok 1ha ra prosarot. Elég amúgy a 8deci? Valahol ír 1 litert is /ha.
Válasz Gyurkesz1 #26041. hozzászólásáraHa a prothiokonazol és a tebuconazol is 250 g/l, akkor 0,4 L/ha az egyikből, és 0,4 L/ha a másikból. Prosaro 0,8 L/ha adag jön ki.
De van 430 g/L és 500 g/L tebuconazol tartalmú fungicíd. Ezeknél is arányosan.
Prosaroban 125 g/L a prothiconazol és 125 g/L a tebuconazol hatóanyag van literenként.
Ampleur

Cellule és basilio vegyesen

Ez pedig tiszta cellule, most virágzik
Sziasztok, a fuzárium az milyen gyorsan támad? Multhéten lejőtt kb 50mm eső ugyhogy bőven van nedvesség és páratartalom. Buzáim valámiért nagyon egyenetlenül kalászolnak, valahol kint a kalász valahol pedig még a sarju hasában. Azért kérdezem hogy várjam e meg még teljesen kikalászol vagy kapjon valamit addig, hogy megvédjem a kalászokat amik már kint vannak. Van sima tebuconazolom és prothioconazolom hogy tudjak prosarot keverni. Köszönöm.
Válasz Sk Laci #26039. hozzászólásáraNálunk is ugyanez, 2x szórtam már én is.
Cipermethrin hatóanyag milyen gyorsan tud hatni a vetésfehéritőre???
Ma lefújtam 30 ha búzát, a befejezéstől számolva másfél órán belül gyenge zápor. Lessz hatása, vagy fújhatom újra?
Mifelént rettenetesen sok a vetésfehéritő. 1x már fújtam kb 2 hete, akkor leestek, mostan újból szívják a leveleket.
A hideg idő leállitotta a kelést, mostan a melegekben meg tömegesen kelnek, amik az esők előtt nem keltek ki.
Van aki már 3x fújt ellenük.
Válasz buse0408 #26008. hozzászólásáraMa néztem. a zászlós levélből kb 3 cm hosszan a csúcsától el van száradva.
Válasz Sanyiii70 #26016. hozzászólásáraTudja tököm.....naplóm óriási távolságban hozzám képest. Szálkás az durum, az biztos.
Válasz Praetor #26035. hozzászólásáraÉn meg 5 év után az állandó esők miatt kapok agyvérzést, hogy mindennel el vagyok maradva.
Válasz mtz1221 #26034. hozzászólásáraA kalászok átlagos méretűek, viszont el lett szúrva a vetés, és nagyon ritka lett.
De ettől függetlenül az aszály tűnik a legnagyobb problémának. A hétvégi össz 21.8mm életmentő volt, de még tátonganak a repedések a talajon. Elférne még sokszor ennyi.
Válasz Praetor #26032. hozzászólásáraKalász mekkora ? Volt már nekem 1x2x ügyetlen időjárásban hogy nem nőt meg térdtől feljebb, mégis 7 tonna lett rajta.