Válasz Gatti #25293. hozzászólásáraFajtafüggő.
Nálan nem egyszer volt - 20 C alatt fagyok hótakaró nélkül, sohase fagyott ki a búza. Akkoriban osztrák, cseh és szlovák nemesítésü búzáim voltak.
Válasz boldizsár1988 #25289. hozzászólásáraAz jó ha az a problémád, hogy a föld látszik. Sok helyen az a kérdés a búza létszike.
Elszoktunk az ennyire hűvös telektől, tavaly ilyenkor már a fák virágoztak....
És március 15. Én vetették a napraforgót.
Szerintem teljesen rendben vannak a gabonák, szerintem ha nagyobb lenne már meg is fagyhatott volna. Esténként -10 fok van.
Válasz mtz1221 #25285. hozzászólásáraA taracknak egy titka van.
Amit a multkor leírtál nemszeretsz forgózni.
Illetve a szomszédban is káoszvan.
Onnan könnyű behúzgálni a tarackot.
Napraforgóban a tarack nem ellenfél!
Sima egyszikű gyomirtó felső dózissal!
A spectrum fogja a libatopot is szerinetem.
De a pledgével is lehet nyomni.
Válasz bendix #25284. hozzászólásáraAlapból nemsok parlagfüvem van.
Spectrumot használok.
És ezt felülkezelem pulsarral.
De ha bajlenne vele a pledge is belenne vetve.
Kukoricában is szoktam de más hatóanyagokat.
Válasz rtamas1976 #25283. hozzászólásáraérdekes nekem parlagfű problémám soha nem volt. Libatoppal szenvedek rezisztens cirokkal és a füves utak mellett a tarackkal. De arra rájöttem, ha búza is megy bele a forgókat el kell tárcsázás előtt menni felszántani, akkor nincs széthordva.
Válasz mtz1221 #25277. hozzászólásáraÉn a parlagfű problémát abbol látom kiindulni, hogy az alapgyomirtást sokan elhagyák!
Pedig egy rossz alapgyomirtás is jobb mint egy semilyen.
Én ez azóta vallom mióta volt egy 7.5 ha kukoricám és 5ha ra alapgyomirtóm.
Volt kezeletlen kontroll!
Eső nemvoltrá, a kezeltet is felülkellett kezelni. De tizedrésze gyom nemvoltbenne mint a kezeletlenben!
A kezelt sokkalzöldebb, és +2.5t/ha al hálálta meg.
Ha van parlagfű akkor alapgyomirtás+felülkezelés.
Válasz mtz1221 #25277. hozzászólásáraSoha nem szórtam még teljes dózissal. Ha a parlagfű már kettő valódi levéltől fejlettebb, már nem nagyon viszi. Mindegy hogy mekkora a dózis. Fél dózis Express, egy kis nitrogén, teljes tapadó (pl. Trend). Ha a parlagfű fejlettebb (4 leveles legalább) ez is megfogja pár hétre, de kiheveri. Ezért kell a Viballa később.
És naprában express mellé rakott e már valaki minimális (1-2%-os) karbamidot lombtrágyának ??? egyszikű mellé szoktam ott ok, csak expresses most lesz először.
Válasz határjáró #25268. hozzászólásáraminden vegyszer használatijában külön kitérnek rá, hogy szórhatod-e műtrágyával, vagy sem.
De 7-8 kg karbamid nem számít műtrágyának, max lombtrágyának, vagy tapadószernek.
Válasz rtamas1976 #25269. hozzászólásáraMásodik gombaölőnél legtöbbször együtt megy ki a kettő és nem volt gond.
Csak itt már képbe jön a gyomirtó is és a három együtt nem tudom mit produkálna.
Válasz boldizsár1988 #25266. hozzászólásáraÖnmagában a búzának bírnia kellene, tavaly mi azt szívtuk meg, hogy a táblák laposabb részei nagyon át voltak itatódva vízzel (szemre nem volt rajta belvízfolt, de csucsogott, mint a tejberizs...) és a két egymás utáni reggelen mért -10°C-ban kővé fagyott, eltépte a gyökereket és pár nap alatt elsárgult a búza/árpa. Ugyanott a forgón, ahol az előző évben a kombájn több töreket hagyott, ott a paplan alatt zöld maradt a növény. A forgó meg is maradt, azon belül kellett újravetni.
Válasz boldizsár1988 #25262. hozzászólásáraHa rossz a paramétere akkor nembiztos, hogy jó döntés!
Elméletileg a genetikát viszi tovább.
Csak sokminden eldől csíra és kiskorában.
Ha nincs megfelelő beltartalom akkor a következő generáció nemugy indul!
8+búzáim szoktaklenni, szar beltartalommal.
Ha visszaakrok vetni annak a résznek mindent megadok. Tápanyag, gombaölő, mikro- makroelem. Ettől lehetvárni.
A sima búza is lehet jó, ha szerencséd és jó évjáratvan rá!
Válasz boldizsár1988 #25262. hozzászólásáraElőbb lesz az 5 tonnásból 8 tonnás, mint a 8 tonnásból 8.Lehet csak azért mert jobb a stresszesnek a csíraképesége, vagy mert a túlélésért küzd.
valakinek van abban tapasztalata,hogy pl a búzát learatják és a mennyiség mondjuk 50q és visszavetik ott befolyásolja a következő termésmennyiseget,hogy mennyire volt stresszes a növény? lehet e belőle mondjuk 80q?
Válasz mtz1221 #25259. hozzászólásáraMost nincskedvem keresgetni de júli közepe felé arattunk. 8.4t
De voltmikor majdnem augusztusban.
A tsz időkben még augusztus közepén arattak!
Válasz Ganajos #25246. hozzászólására1-2nap eltéréssel mi is szoktuk.
Fésű majd henger.
Vanmikor 3x 4x is fésülünk.
Tavaj júniusban is húztuk a bioban.
2nap és megsem látszott holjártunk benne.
Pedig a kalász már majdnem kintvolt!
Válasz Jóskabáttya #25248. hozzászólásáraKét éve szórva vetem. Tavaly kb. annyit termett, mint a vetőgépes, és eddig idén is kb. ugyanúgy fejlődik. Ásóboronával dolgoztam be, "természetesen" pont akkor rohadt le róla egy henger (duplasorból ott szimpla lett), emiatt kicsit csíkozott, de egész szép.
A vetőmag normát mindenképp növelni kell. Pl. 220 helyett 260-280 kg/ha.
Elmúlt egy-két hétben készült képek. Eddig semmi műtrágyát nem kaptak.
Válasz mtz1221 #25253. hozzászólásáraMajd a halálos ágyamon tudok beszámolni róla. Ennek az előnyeit, ha van egyáltalán értelme, majd csak a gyerekeim fogják élvezni. A talajjavítás, mint a faültetés, nem magának csinálja az ember, szerintem. Egyébként a terv, egy év alapműtrágya, egy év kén vagy gipsz.
Válasz Jóskabáttya #25248. hozzászólásáraRégebben, mikor még csak két IH6200 vetőgéppel vetettünk, mindig megvártuk az október elsejét a vetés megkezdésével, ráadásul akkoriban még a november eleje mindig hozott kiadós esőt, akkor gyakran kellett október végén műtrágyaszóróval elvetni a búzát. Egy szóró szórta a vetőmagot, a másik a műtrágyát, majd a kettőt egymenetben bedolgoztuk KRM forgóboronával. Azt leszámítva, hogy kicsit csíkos lett a kelés, nem volt különösebb kiesés. És 18 méteres munkaszélességgel elég jól haladtunk, főleg mikor tudtuk, hogy pár nap múlva nyakunkon az eső.
Válasz mtz1221 #25245. hozzászólására5 mázsás bigekben. Granulált szemcse, látok rá esélyt, hogy probléma nélkül szórható. Csak egy kicsit drága. Annyiba kerül 2 mázsa, mint 1-1 mázsa Dap, kálisó összesen.
26348 hozzászólás
Válasz t.romsics #25297. hozzászólásáraFasza.
Legalább fogtál vagy kettőt?
Majd beszélek a vadászokkal hátha egy bakot megijesztenek
Válasz rtamas1976 #25296. hozzászólására

Vadliba, de legalább a sora látszik.
A repcémen néhol aligvan levél.
Lelegelték az őzek.
Szerintetek beszéljek a vadásztársasággal?
Félek ha ottmaradnak kiegelik a friss hajtásokat.
Válasz boldizsár1988 #25291. hozzászólásáraHa túlfejlett nem bírja a fagyot. Volt már a történelemben olyan, hogy kalászhányáskor fagytak el a gabonák.
Válasz Gatti #25293. hozzászólásáraFajtafüggő.
Nálan nem egyszer volt - 20 C alatt fagyok hótakaró nélkül, sohase fagyott ki a búza. Akkoriban osztrák, cseh és szlovák nemesítésü búzáim voltak.
Válasz boldizsár1988 #25289. hozzászólásáraMajd beindulnak azok is, annyira hideg nem volt hogy kifagyjon. Esetleg a -20 fok körüli, hótakaró nélkül már gázos.
Válasz boldizsár1988 #25289. hozzászólásáraMifelénk vannak olyan búzaparcellák, ahol még a búza nem kelt ki. De ősziárpák is vannak, amelyek még a földben kuksolnak.
Válasz MrPoke #25290. hozzászólásáraúgy tudom -15 ig bírja hótakaró nélkül de az nem jobban bírja amelyik fejlettebb ?
Válasz boldizsár1988 #25289. hozzászólásáraAz jó ha az a problémád, hogy a föld látszik. Sok helyen az a kérdés a búza létszike.
Elszoktunk az ennyire hűvös telektől, tavaly ilyenkor már a fák virágoztak....
És március 15. Én vetették a napraforgót.
Szerintem teljesen rendben vannak a gabonák, szerintem ha nagyobb lenne már meg is fagyhatott volna. Esténként -10 fok van.
kinek gyenge még a búzája?nekem még a föld látszik és nem tudom lesz e így termés ami elfogadható, kicsit későn kelt ki...
Válasz mtz1221 #25285. hozzászólásáraA tarackot és a fenyércirkot is viszi

Válasz mtz1221 #25285. hozzászólásáraA taracknak egy titka van.
Amit a multkor leírtál nemszeretsz forgózni.
Illetve a szomszédban is káoszvan.
Onnan könnyű behúzgálni a tarackot.
Napraforgóban a tarack nem ellenfél!
Sima egyszikű gyomirtó felső dózissal!
A spectrum fogja a libatopot is szerinetem.
De a pledgével is lehet nyomni.
Válasz bendix #25284. hozzászólásáraAlapból nemsok parlagfüvem van.
Spectrumot használok.
És ezt felülkezelem pulsarral.
De ha bajlenne vele a pledge is belenne vetve.
Kukoricában is szoktam de más hatóanyagokat.
Válasz rtamas1976 #25283. hozzászólásáraérdekes nekem parlagfű problémám soha nem volt. Libatoppal szenvedek rezisztens cirokkal és a füves utak mellett a tarackkal. De arra rájöttem, ha búza is megy bele a forgókat el kell tárcsázás előtt menni felszántani, akkor nincs széthordva.
Válasz rtamas1976 #25283. hozzászólásáraHello! Te milyen alapgyomirtót használsz naprában?
Válasz mtz1221 #25277. hozzászólásáraÉn a parlagfű problémát abbol látom kiindulni, hogy az alapgyomirtást sokan elhagyák!
Pedig egy rossz alapgyomirtás is jobb mint egy semilyen.
Én ez azóta vallom mióta volt egy 7.5 ha kukoricám és 5ha ra alapgyomirtóm.
Volt kezeletlen kontroll!
Eső nemvoltrá, a kezeltet is felülkellett kezelni. De tizedrésze gyom nemvoltbenne mint a kezeletlenben!
A kezelt sokkalzöldebb, és +2.5t/ha al hálálta meg.
Ha van parlagfű akkor alapgyomirtás+felülkezelés.
Válasz t.romsics #25281 hozzászólásá
köszönöm azt hittem fagyás
Válasz uff #25280. hozzászólásáraHideg van, foszforhiány.
recpcék kezdenek szépen lilulni, eddig semmi bajuk nem volt..
Válasz t.romsics #25278. hozzászólására

Válasz mtz1221 #25277. hozzászólásáraSoha nem szórtam még teljes dózissal. Ha a parlagfű már kettő valódi levéltől fejlettebb, már nem nagyon viszi. Mindegy hogy mekkora a dózis. Fél dózis Express, egy kis nitrogén, teljes tapadó (pl. Trend). Ha a parlagfű fejlettebb (4 leveles legalább) ez is megfogja pár hétre, de kiheveri. Ezért kell a Viballa később.
Válasz t.romsics #25275. hozzászólására3-5 kiló/hektár, és teljes vagy féldózisú express ?
Válasz ZZ.ZZ #25274. hozzászólásáraMég eddig 20 kg-t sosem mertem kitenni, féltem mindig hogy megcsípi. De akkor mehet nyugodtan kicsit több
Válasz mtz1221 #25273. hozzászólásáraA vegyszerre ragasztott kijuttatási útmutató is ajánlja. Én szoktam, csak An-t. 3-5 kg/ha dózisban.
Válasz határjáró #25268. hozzászólására20 kg karbamid + granstar...vagy előtte évben Mustang forte...

Semmi gond
30 kg karbamid+ gombaölő ( azoxistobi+tebukanazol) + rovarölő.....picit megcsípta.....idén ezt vissza veszem 20 kg karbamidra
Képen látható...
280 liter/ha vizzel
És naprában express mellé rakott e már valaki minimális (1-2%-os) karbamidot lombtrágyának ??? egyszikű mellé szoktam ott ok, csak expresses most lesz először.
Válasz .Fecó. #25271. hozzászólásáraLombtrágyának szánom.
Válasz határjáró #25268. hozzászólásáraminden vegyszer használatijában külön kitérnek rá, hogy szórhatod-e műtrágyával, vagy sem.
De 7-8 kg karbamid nem számít műtrágyának, max lombtrágyának, vagy tapadószernek.
Válasz rtamas1976 #25269. hozzászólásáraMásodik gombaölőnél legtöbbször együtt megy ki a kettő és nem volt gond.
Csak itt már képbe jön a gyomirtó is és a három együtt nem tudom mit produkálna.
Válasz határjáró #25268. hozzászólásáraA gombaölő és a nitrogén nembarátok!
Sziasztok,
Azt szeretném kérdezni, hogy tavasszal búzában a gyomirtó+gombaölő mellé mehet még 7-8 kg karbamid?
Válasz boldizsár1988 #25266. hozzászólásáraÖnmagában a búzának bírnia kellene, tavaly mi azt szívtuk meg, hogy a táblák laposabb részei nagyon át voltak itatódva vízzel (szemre nem volt rajta belvízfolt, de csucsogott, mint a tejberizs...) és a két egymás utáni reggelen mért -10°C-ban kővé fagyott, eltépte a gyökereket és pár nap alatt elsárgult a búza/árpa. Ugyanott a forgón, ahol az előző évben a kombájn több töreket hagyott, ott a paplan alatt zöld maradt a növény. A forgó meg is maradt, azon belül kellett újravetni.
jövőhétén -15 körül jósolnak keleten ,búzanak nem lesz baja?mennyit bír?
Válasz boldizsár1988 #25262. hozzászólásáraHa rossz a paramétere akkor nembiztos, hogy jó döntés!
Elméletileg a genetikát viszi tovább.
Csak sokminden eldől csíra és kiskorában.
Ha nincs megfelelő beltartalom akkor a következő generáció nemugy indul!
8+búzáim szoktaklenni, szar beltartalommal.
Ha visszaakrok vetni annak a résznek mindent megadok. Tápanyag, gombaölő, mikro- makroelem. Ettől lehetvárni.
A sima búza is lehet jó, ha szerencséd és jó évjáratvan rá!
Válasz boldizsár1988 #25262. hozzászólásáraSimán. Ez genetika.
Válasz boldizsár1988 #25262. hozzászólásáraElőbb lesz az 5 tonnásból 8 tonnás, mint a 8 tonnásból 8.Lehet csak azért mert jobb a stresszesnek a csíraképesége, vagy mert a túlélésért küzd.
valakinek van abban tapasztalata,hogy pl a búzát learatják és a mennyiség mondjuk 50q és visszavetik ott befolyásolja a következő termésmennyiseget,hogy mennyire volt stresszes a növény? lehet e belőle mondjuk 80q?
Válasz rtamas1976 #25260. hozzászólásáraElhiszem. Fiatal koromban 30 éve, itt is juli 20 körül kezdték az árpákat.
Válasz mtz1221 #25259. hozzászólásáraMost nincskedvem keresgetni de júli közepe felé arattunk. 8.4t
De voltmikor majdnem augusztusban.
A tsz időkben még augusztus közepén arattak!
Válasz rtamas1976 #25256. hozzászólásáraMi júniusban tavaly arattunk.
Válasz mocsencsi1 #25257. hozzászólásáraKelletcsinálni feljött a tyúkhúr.
Főleg a pocokfoltban.
Lessz ami lessz!
Bírja! 9m a gyomfésű
Válasz rtamas1976 #25256. hozzászólásáraAkinek légpárnás a gépe, vagy drónnal csináltátok?
Válasz Ganajos #25246. hozzászólására1-2nap eltéréssel mi is szoktuk.
Fésű majd henger.
Vanmikor 3x 4x is fésülünk.
Tavaj júniusban is húztuk a bioban.
2nap és megsem látszott holjártunk benne.
Pedig a kalász már majdnem kintvolt!
Válasz Jóskabáttya #25248. hozzászólásáraKét éve szórva vetem. Tavaly kb. annyit termett, mint a vetőgépes, és eddig idén is kb. ugyanúgy fejlődik. Ásóboronával dolgoztam be, "természetesen" pont akkor rohadt le róla egy henger (duplasorból ott szimpla lett), emiatt kicsit csíkozott, de egész szép.

A vetőmag normát mindenképp növelni kell. Pl. 220 helyett 260-280 kg/ha.
Elmúlt egy-két hétben készült képek. Eddig semmi műtrágyát nem kaptak.
Válasz mtz1221 #25253. hozzászólásáraMajd a halálos ágyamon tudok beszámolni róla. Ennek az előnyeit, ha van egyáltalán értelme, majd csak a gyerekeim fogják élvezni. A talajjavítás, mint a faültetés, nem magának csinálja az ember, szerintem. Egyébként a terv, egy év alapműtrágya, egy év kén vagy gipsz.
Válasz t.romsics #25250. hozzászólásáraVárom az eredményeidet tőle.
Válasz Ganajos #25246. hozzászólásáraÉn szoktam, próbáltam először henger majd gyomfésű és fordítva is, de a második variáció jött be jobban.
Válasz Jóskabáttya #25248. hozzászólásáraRégebben, mikor még csak két IH6200 vetőgéppel vetettünk, mindig megvártuk az október elsejét a vetés megkezdésével, ráadásul akkoriban még a november eleje mindig hozott kiadós esőt, akkor gyakran kellett október végén műtrágyaszóróval elvetni a búzát. Egy szóró szórta a vetőmagot, a másik a műtrágyát, majd a kettőt egymenetben bedolgoztuk KRM forgóboronával. Azt leszámítva, hogy kicsit csíkos lett a kelés, nem volt különösebb kiesés. És 18 méteres munkaszélességgel elég jól haladtunk, főleg mikor tudtuk, hogy pár nap múlva nyakunkon az eső.
Válasz mtz1221 #25245. hozzászólására5 mázsás bigekben. Granulált szemcse, látok rá esélyt, hogy probléma nélkül szórható. Csak egy kicsit drága. Annyiba kerül 2 mázsa, mint 1-1 mázsa Dap, kálisó összesen.