Válasz kukaccsosz #21538. hozzászólásáraEgyetértek kukaccsősz kollégával, azzal a kiegészítéssel, hogy a toxinszint csökkentése kellene legyen a cél minden esetben. Ezen felül érdemes a lémennyiségre és a fúvókára is odafigyelni. A kalászok beborítása a permetcseppekkel megfelelő fúvókát igényel!
Üdv. koromb
Válasz ZZ #21540. hozzászólásáraSok gyártó nem a toxintartalomra optimalizalja az időzítését hanem a látható (esetleg kitenyésztett) fertőzés csökkentésére.
Csakhogy a termény minősítésénél a toxintartalmat vizsgálják. Kivéve a vetőmag.
Válasz ZZ #21540. hozzászólásáraa lényeget nem olvastad el elégszer.
ha a toxintartalom minimilizálása a cél, akkor...
ha a termés maximalizálása, és 1, 2 vagy 3 gombaölőt tervezel, akkor...
Válasz ZZ #21535. hozzászólásáraálltalába amilyen szert veszel,annak a leirásában benne van.pl:a falcon pro:a virágzás vége fele irja a búzánál a árpánál a virágzás kezdetekor.
Válasz Lackó #21530. hozzászólásáraPróbálok válaszolni, de nem tudom, erre gondolsz-e: a jó táblák, jó termőhelyek nagyon szépek, de a heterogén táblákon a jó és a gyenge részek közt a szokottnál jóval nagyobbak az eltérések. A gyenge helyek idén nagyon lemaradtak.
Válasz apuci #21527. hozzászólásáraIgazából ezt most nem azért tettem ide, hogy milyen szép (amúgy az, de hálisten, nagyjából mindenhol szépek a növények idén) hanem kis érdekességként. Eléggé szembetűnő volt, hogy a tábla szélein, ahol beállítási hiba miatt kb. 10-10 méter szélesen kevesebb nitrogént kapott, mennyivel hamarabb kalászol. Szerintem jó egy héttel előbb be is fognak érni ezek a részek.
Egyébként van csúnya búzám is, de azzal nem szokás dicsekedni.
Idén jobbára gyenge földek kerültek sorra a vetésforgóban búzavetésre. A 8 tonna körüli üzemi átlag helyett ha 7 tinna körül leszek, az most nagy eredmény lenne, de szerintem az se lesz meg.
Az is idei specialitás, hogy egy táblán belül a gyenge részek látványosan el vannak maradva, már a tél óta. A lenti képen talán látszanak a domboldalon a foltok, meg a sárgás területek. Ez a tábla durván homogén, ennél is látványosabban, de a fotók csak ennyire adják vissza.
Idén nem volt hideg, elmaradt a búza nyugalmi időszaka, a gyengébb, rövid gyökerek meg nem jutottak elég tápanyaghoz a tél során, így azok a növények eléggé lemaradtak. Éljen a nitrát rendelet!
A legjobb táblán, azon belül viszont, ahol vékonyabban kapott nitrogént, kitolta a kalászt.
A tábla többi részén még 2-4 nap, a gyengébb földeken meg több, mint egy hét kell még.
Ma voltam megnézni a búzákat.
Nagyon meglepődtem, hogy a jelenlegi időjárás mellett zöld levéltetveket találtam rajta. Eddig nem vészes a helyzet, de jobb lessz odafigyelni, nehogy felszaporodjanak.
Más is talált levéltetveket a búzán?
Válasz Szabi. #21518. hozzászólásáraén 2-t használok, szélviharban az Injet 05 különben a Minidrift Duo 05, barnák, ezeknek nem fáj a nagyobb sebesség sem, bár 10 fölé nem nagyon megyek
Válasz Gandhy #21513. hozzászólásáraNekem nem kell lyukas. Van ütközős, 1x használtam. Ha nagyon keményen nitrozok, akkor növelem a légbeszívásos méretét, pirostól felfelé van minden abból is, nekem azok jobban bejöttek.
Válasz Szabi. #21512. hozzászólásáranekem nitrosolhoz van egy garnitúra Quintastream, 5 lyukú folyatós, az nem perzsel, de nem nem fújok nitrosolt, ha olyan lesz a következő tavasz, mint az idei, akkor jövőre használni fogom
Válasz III.Gyula #21508. hozzászólásáraBelepofáznék: ha mindent egy fúvókával szeretnél, akkor a Lechler IDKT lehet az egyik jó választás. Lémennyiséggel, meg nyomással játszva nagyon jól lehet a permet minőségét variálni.
Válasz kukaccsosz #21504. hozzászólásáraHa már így fel jött a téma,szerinted melyik fúvóka a megfelelő a kalász védelmére,meg úgy mindenre ha van kedved le írni.
Köszönöm szépen!
Válasz kutyalaci #21502. hozzászólásáraVan ilyenem, ráadásul piros ahogyan a képen van.
De sajnos a "vízsugár" nem így jön ki belőle, ahogyan van feltüntetve.
Egyszer használtam, azóta se. Kár volt megvenni.
Klaszikus lapossugarút, ami lefelé spriccel, és teszel hozzá Trendet, Vagy más vízlágyitót és jobb lessz a hatása mint a képen fetüntetett szórófejjel.
Bő 1 hónapja volt 20 mm körül összesen, azóta semmi. Ma esik reggel óta, 7mm már összecsöpögött, tegnap lett volna jó neki még egy kis műtrágyát dobni, de remélem még lesz eső a hónapba...
Búzák milyenek felétek ? Itt nagyon szép sötét zöldek bokrosak de megálltak 40-50 centi között már pár hete. Az árpák meg (táblán belül is) már méteresek. Az időjárás nem tetszik nekik, tudnak így is teremni rendesen ?
26345 hozzászólás
Válasz Büresz #21544. hozzászólásáramásodiknak fújva?
Elatus era megéri az árát?
Válasz kukaccsosz #21538. hozzászólásáraEgyetértek kukaccsősz kollégával, azzal a kiegészítéssel, hogy a toxinszint csökkentése kellene legyen a cél minden esetben. Ezen felül érdemes a lémennyiségre és a fúvókára is odafigyelni. A kalászok beborítása a permetcseppekkel megfelelő fúvókát igényel!
Üdv. koromb
Válasz ZZ #21540. hozzászólásáraSok gyártó nem a toxintartalomra optimalizalja az időzítését hanem a látható (esetleg kitenyésztett) fertőzés csökkentésére.
Csakhogy a termény minősítésénél a toxintartalmat vizsgálják. Kivéve a vetőmag.
Válasz ZZ #21540. hozzászólásáraa lényeget nem olvastad el elégszer.
ha a toxintartalom minimilizálása a cél, akkor...
ha a termés maximalizálása, és 1, 2 vagy 3 gombaölőt tervezel, akkor...
Köszönöm, akkor ezek szerint eddig jól csináltam...
Mert a kalászvédelem érdekében szórt gombaölőt mindig akkor szórtam, amikor pont virágzott
Válasz ZZ #21535. hozzászólásáraközepe-vége szere válogatja
Válasz ZZ #21535. hozzászólásáraHa a toxintartalom minimalizálása a cél akkor teljesviragzásban.
Válasz ZZ #21535. hozzászólásáraálltalába amilyen szert veszel,annak a leirásában benne van.pl:a falcon pro:a virágzás vége fele irja a búzánál a árpánál a virágzás kezdetekor.
Válasz ZZ #21535. hozzászólásáraegy vagy kettő vagy három gonabölőzést tervezel/csinálsz?
Őszi búza esetén a kalászvédelem érdekében kiszórt gombaölőt mikor kell kiszórni.
Mikor kitolta a kalaszt, virágzás kezdetén, végen??? Vagy mikor pontosan???
Válasz Bárány #21533. hozzászólásáraNem mindegy, hogy homo vagy hetero...
Válasz Lackó #21532. hozzászólásáraJa, igen, azt ott elb...tam.
Válasz Bárány #21531. hozzászólására#21528as hozzászólásodra gondoltam:

"Ez a tábla durván homogén, ennél is látványosabban, de a fotók csak ennyire adják vissza."
Mármint durván heterogén
Válasz Lackó #21530. hozzászólásáraPróbálok válaszolni, de nem tudom, erre gondolsz-e: a jó táblák, jó termőhelyek nagyon szépek, de a heterogén táblákon a jó és a gyenge részek közt a szokottnál jóval nagyobbak az eltérések. A gyenge helyek idén nagyon lemaradtak.
Válasz Bárány #21528. hozzászólásáraMármint heterogén, vagy
Itt ilyen a leg fejlettebb és egyik legjobban kinéző búza a határban.

Válasz apuci #21527. hozzászólásáraIgazából ezt most nem azért tettem ide, hogy milyen szép (amúgy az, de hálisten, nagyjából mindenhol szépek a növények idén) hanem kis érdekességként. Eléggé szembetűnő volt, hogy a tábla szélein, ahol beállítási hiba miatt kb. 10-10 méter szélesen kevesebb nitrogént kapott, mennyivel hamarabb kalászol. Szerintem jó egy héttel előbb be is fognak érni ezek a részek.

Egyébként van csúnya búzám is, de azzal nem szokás dicsekedni.
Idén jobbára gyenge földek kerültek sorra a vetésforgóban búzavetésre. A 8 tonna körüli üzemi átlag helyett ha 7 tinna körül leszek, az most nagy eredmény lenne, de szerintem az se lesz meg.
Az is idei specialitás, hogy egy táblán belül a gyenge részek látványosan el vannak maradva, már a tél óta. A lenti képen talán látszanak a domboldalon a foltok, meg a sárgás területek. Ez a tábla durván homogén, ennél is látványosabban, de a fotók csak ennyire adják vissza.
Idén nem volt hideg, elmaradt a búza nyugalmi időszaka, a gyengébb, rövid gyökerek meg nem jutottak elég tápanyaghoz a tél során, így azok a növények eléggé lemaradtak. Éljen a nitrát rendelet!
Válasz Bárány #21524. hozzászólásáraFasza,a cégnél is van Falado,kíváncsi leszek rá és a különbségekre ha lesznek!
Válasz F-A-R-M-E-R \ #21525. hozzászólásáraFalado, október 10-15 közti vetés. Eddig egyszer fújtam: Falcon Pro, Moddus Evo és Sekator ment rá.
Válasz Bárány #21524. hozzászólásáraEz melyik fajta?? Tavasszal mit fujtál rá??
A legjobb táblán, azon belül viszont, ahol vékonyabban kapott nitrogént, kitolta a kalászt.

A tábla többi részén még 2-4 nap, a gyengébb földeken meg több, mint egy hét kell még.
Válasz III.Gyula #21521. hozzászólására
Válasz Sk Laci #21520. hozzászólásáraIgen, de keveset. 3 napja.
És négy táblán összesen egy darab vetésfehérítő imágót sikerült találnom.
Csillag

Ma voltam megnézni a búzákat.
Nagyon meglepődtem, hogy a jelenlegi időjárás mellett zöld levéltetveket találtam rajta. Eddig nem vészes a helyzet, de jobb lessz odafigyelni, nehogy felszaporodjanak.
Más is talált levéltetveket a búzán?
Válasz Szabi. #21518. hozzászólásáraén 2-t használok, szélviharban az Injet 05 különben a Minidrift Duo 05, barnák, ezeknek nem fáj a nagyobb sebesség sem, bár 10 fölé nem nagyon megyek
Válasz Gandhy #21513. hozzászólásáraNekem nem kell lyukas. Van ütközős, 1x használtam. Ha nagyon keményen nitrozok, akkor növelem a légbeszívásos méretét, pirostól felfelé van minden abból is, nekem azok jobban bejöttek.
Válasz Gandhy #21515. hozzászólásáraHát....én azzal az 1essel kezdődő számsorral jobban szimpatizálok.
Válasz Gandhy #21513. hozzászólására
Válasz Nyomasek Bobo #21514. hozzászólásáraés a minidrift duo jobb nitrosolhoz, azzal nem éri el könnyebben a fonákot?
Válasz Gandhy #21513. hozzászólásáraA lefele veretős nekem 10-11kor még volt hogy csíkozott...
Válasz Szabi. #21512. hozzászólásáranekem nitrosolhoz van egy garnitúra Quintastream, 5 lyukú folyatós, az nem perzsel, de nem nem fújok nitrosolt, ha olyan lesz a következő tavasz, mint az idei, akkor jövőre használni fogom
Válasz Gandhy #21511. hozzászólásáraLegtöbbet én is ezt használom, még Nitrosolhoz is, annyi, hogy nálam mind kerámiás.
Válasz Bárány #21509. hozzászólásárabár légbeszívásos ez is, de szélcsend híján részemről ezt tartom univerzálisnak
Válasz Bárány #21509. hozzászólásáraÉn is pofáznék. Geoline többet kibír mint a lecher. De teljesen igazad van,1,5 és 4 bár között, le lehet élni az életet egyfajta porlasztóval is.
Válasz III.Gyula #21508. hozzászólásáraBelepofáznék
: ha mindent egy fúvókával szeretnél, akkor a Lechler IDKT lehet az egyik jó választás. Lémennyiséggel, meg nyomással játszva nagyon jól lehet a permet minőségét variálni.
Válasz kukaccsosz #21504. hozzászólásáraHa már így fel jött a téma,szerinted melyik fúvóka a megfelelő a kalász védelmére,meg úgy mindenre ha van kedved le írni.
Köszönöm szépen!
Válasz kutyalaci #21502. hozzászólásáraVan ilyenem, ráadásul piros ahogyan a képen van.
De sajnos a "vízsugár" nem így jön ki belőle, ahogyan van feltüntetve.
Egyszer használtam, azóta se. Kár volt megvenni.
Klaszikus lapossugarút, ami lefelé spriccel, és teszel hozzá Trendet, Vagy más vízlágyitót és jobb lessz a hatása mint a képen fetüntetett szórófejjel.
Válasz kutyalaci #21502. hozzászólásáraMarketing……
(ezt is el kell adni)…..
Válasz A.I. #21503. hozzászólásáraSzarul. Én is erre tippeltem, mivel 2 hete lett permetezve, nem hinném betegnek. (Remélem)

Bő 1 hónapja volt 20 mm körül összesen, azóta semmi. Ma esik reggel óta, 7mm már összecsöpögött, tegnap lett volna jó neki még egy kis műtrágyát dobni, de remélem még lesz eső a hónapba...
Válasz agrogal #21494. hozzászólásáraÁrpának ne a kalászát hanem a levelét permetezd!
Válasz Gumóka #21501. hozzászólásáraEsővel hogy álltok?
Így képek alapján mintha kicsit szomjas lenne. (Legfőképpen)
Válasz agrogal #21494. hozzászólásáraIlyen szórófejjel az igazi!

Nálam ilyen, bő 70cm, de 2 hete lett permetezve, granstar+tebucor+wizard+plonvit gabona keverékkel.

Ez a sárgulás lehet tápanyaghiány, vagy csapadék?
Permetezés óta ma esik szépen először.
Válasz agrogal #21494. hozzászólásáraSzélben légbeszivásos 04 3 bár körül, szélcsendben 03-as 3-4 báron.
Búzák milyenek felétek ? Itt nagyon szép sötét zöldek bokrosak de megálltak 40-50 centi között már pár hete. Az árpák meg (táblán belül is) már méteresek. Az időjárás nem tetszik nekik, tudnak így is teremni rendesen ?
Válasz Gandhy #21497. hozzászólásáraértem köszi a választ.Igen a lapos sugarasra gondoltam.
Válasz Gandhy #21495. hozzászólására04-es sima, gondolom a 110-04 lapos sugarú nálad a sima
Válasz agrogal #21494. hozzászólásáraKalászvédelemre minél apróbb cseppekre lenne szükség.