Én is lassan bicegtetve egyik kézzel tartva másikkal "lökdösve" óvatosan kapcsolom be a finomabb gépeknél. De elvileg a gépnek bírnia kéne, pl a zetorunknál nincs kecmec, hidraulikus bekapcsolású ott nem lehet játszani
egyetértek, buzi egy megoldás, és valóban úgy műxik ahogyan írod.
nem tesz jót semminek.
úgy szoktam amikor nagyritkán ezen van a körfűrész, hogy leállított motornál kapcsolom be, majd indítózok :(...
sem tökéletes, de még mindíg jobb.
igazán lehetne egy pedálos kardán kuplung mint a vtz ken meg a t-30 asokon... lehetne szépen indítani eszközöket :(
Próbáltam lassan engedni, de akármilyen lassan engedem, félútig nem megy a kihajtás, majd ha félig visszaengedtem akkor hirtelen egyszer csak bekapcsol... És nagyon erősen kell fognom..... de így is csattanva kapcsol hirtelen..
Lehet valami gond a gép kihajtásával, kapcsolással? beállítási gond? vagy egyéb?
Az 50-es nél nincs ilyen gondom, ott javítottam is a kihajtást, szalagokat cseréltem, beállítottam...stb...
Mtz50 esem volt/van azt használtam javarészt. Vásároltam egy mtz 820.1 es gépet, amivel ezidáig semmi gondom, csupán kicsit furcsa az 50-es hez képest a tlt-je számomra, de lehet hogy csak számomra az, mert ez igy normális ezeknél!?
Míg a régi 50-esnél fékkarral kapcsoltam ki-be , illetve semleges állapotba a már bekapcsolt tlt-t, és bekapcsoláskor a fékkart mozditva szépen lassan elindult a hajtás.
A 820-nál a kart kapcsolva, hirtelen átcsapódik a kar és hirtelen elindul a kihajtás. Nekem drasztikus, hirtelennek tűnő a kapcsolás. és a ráakasztott eszköz nyekken egyet, amikor megkapja a hirtelen hajtást.
Ez igy normális ezeknél,vagy valami nincs rendben nálam.? Számomra furcsa ez a hirtelen drasztikus kapcsolás. ( a kar átcsattan erőteljesen kacsoláskor) Úgy érzem a ráakasztott gépnek hosszabb távon nem tesz jót. (nincs felpörgés mint az 50-esnél, hanem hirtelen váltással hirtelen kapcsolás van.
Köszönöm.
Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségem... Felújítanám az öreg bukó csövesemet és nem tudom, hogy milyen színeket használtak eredetileg, illetve azt nem tudom, hogy milyen kombinációkban voltak...pl a feni egy színű volt, vagy a perem pl sárga..segítségeteket előre is köszönöm.
ha számítana tényleg, és valóban alacsony fogyasztásra törekednének, akkor eleve 2 ütemű diesel lenne a trakikban.
170 g/kw/h ra le lehet nyomni vele a fajlagos fogyasztást, cserében nehéz gyártani :D
de megsúgom, kb a kakaó harmada odavész a váltóban meg a difiben, meg a többiben. a kakaó többi része odavész a hűtőventillátorban, meg egyebekben. aztán eleve a kakaó jórésze odavész hő formájában.
volumetrikus hatásfokot a turbó simán 100% fölé tolja, abban hiba nincsen, tehát a downsizing mehet. akinek nemtetszik a turbóluk, annak a kétütemű diesel tetszene mivel azokon muszály mennie a feltöltésnek különben nem műxik. kisfordulaton főtengelyről hajtott, amint a kipuffogógáz is tudja vinni centrifugál kuplung leoldja a főtengelyről és csak a kipuff.gáz hajtja.
ez mind klaffa, csak túl drága volna gyártani.
termál hatásfokot növelni bűn nehéz volna és rettenetesen drága is lenne, bár teszem hozzá több mint a kakaó fele hő formájában el is vész még mielőtt a váltóhoz érne.
lehet rajta gyógyítani de túlsokba kerülne..
marad a hajtáslánc még amin lehet javítani, jobb csapágyakkal, egyszerűsített sebességszámmal. meg ha feleslegesen nem hajtatunk semmit. mtz-nél is voltak/vannak ilyen próbálkozások, ezvégett lehet a tlt fele a kihajtást kikapcsolni. a tsz paraszt tévedése hogy csak a kopás megelőzése végett (most nem a tlt bekapcsolásról beszélünk, hanem arról a karról ami eleve magát a hajtást szünteti meg a tlt bolygóműve felé) pótkocsizás, szántás, egyebek közben amikor nem kell értelmetlen még azokat a fogaskerekeket is kergetni az olajban.
kb. sokat nem ér, de megpróbálták.
drága lenne kisebb veszteségű hajtóműveket kitalálni.
ezvégett erőlködnek hidrohajtáson meg egyebeken.
a sok powershift fokozat pl. itt pont visszaüt fogyasztásban, elvileg ha fogyasztás és nyomaték szempontjából jó fordulaton tudod tartani a gépet akkor kb. pont elvész amit nyernél vele.
hidrohajtásnál ha minden stimmel ugyan van egy folyamatos de viszonylag nagy veszteség, cserében széles határok közt tudsz játszani a fordulattal. alapvetően ez az amire nincsen szükség a mezőgazdaságban.
nagyobb masinákon volna csak hely diesel-elektromos hajtáslánc felépítésére, a mai technológiával egy roppant nagy hatásfokú hajtásláncot lehetne felépíteni, de cserében fizikailag nagy volna az apparátus ahogy van.
úgyhogy jól látod, ugyan a motorok környezetkímélőbbek és jobb hatásfokúak mintsenem voltak, de cserében sokkal szűkebb az optimális tartomány amiben szeretnek dolgozni. ezt orvoslandó egy bonyolultabb hajtásláncot igényelnek, aminek a vesztesége nagyobb.
végeredményben a gép ugyanannyit fogyaszt a munkára nagyjából, de jobb az emissziós mutatója.
viszont költségesebb gyártani.
végeredményben aki megveszi az fizet többet, valamivel meg kevesebb a káros gáz kibocsájtás.
a világon minden gép kompromisszumok sora, és semmi több.
ha egy nyugati gép motorját belevágod az mtz be, akkor sokkal jobb a fogyasztás. mert nem tekeri a klímát, a 40 sebességet, kisebb hidraulika szivattyút teker, kisebb generátort teker mert nem bőg 50 kompjúter a masinában, és így tovább.
úgy megéreznéd hogy sokat fejlődött a dolog.
Hát,vhogy igy is lhet számolni,de ez már fejlesztőmérnöki meglátás. akiröl irtam,elmondása szerint nem birja,,ha nem tolhatja a mtznek! Aztán megjelelt a csilli villi t150nnel. Meg,h. Bődületesen eszik. Amúgy rendes szavahihető csóka,percre pontosan érkezik,ha valami elintéznivaló van! Értem én,h. Motortipusonként változik,h.melyik,mekkora fordulaton adja le a legtöbb nyomatékot, meg mikor mennyit eszik.ami sok embert megtéveszt,mert tényleg az a köztudat,h. Pörög,akkor ereje is van. Na most,ki pörget pl egy autót 5500as fordulaton? ,csak jelentős fogyasztáscsökkenést szerintem nem lhet elérni környezetbarát motorokkal sem. Azonos feltételek közt földet művelni,azonos idő alatt azonos lóerejü géppel,régi,tip,meg új tip. Összehasonlitva szerintem 10%fogyasztáskülönbségnél több nem lenne. Lhet,h.tévedek,de ha valaki próbálta már lenne szives példát hozni az esetről? Amúgy lehet,h.rosszul gondolom.
namost ez a fogyasztás kérdés nem így működik.
a motornak van egy fajlagos fogyasztása.
ezt g/kw/h ban mérik, vagy g/Le/h ban.
egy Kw (vagy lóerő mértékegységtől független) leadásához ha egy órán át kell leadnia hány gramm üzemanyagot fogyaszt.
ennek van egy görbéje is.
fordulatszám függő.
okosabb emebr ezt megnézni és máris tudja hogy hogyan tud spórolni a fogyasztáson. az a tökéletlen tévhit hogy üvegen kell járatni csak mert turbós , nos az itt dől meg hogy egy baromság.
aztán emiatt szoktak a t-150 fogyasztására is panaszkodni.
minnél jobban ki van hegyezve egy motor, annál szűkebb az a tartomány ahol a fajlagos fogyasztása meg a leadott teljesítménye optimális.
innentől a hajtáslánc vesztesége ami még játszik.
52 milió sebességfokozatnyi fogaskereket tekerni nehezebb mint 10 fokozatra valóét. ráadásul az emisszióis követelmények (lásd euro 4 meg 5) rontanak a motorok hatásfokán.
nem a szél hordta össze hogy miért t-150 est szoktam vezérgépnek ajánlani. akinek van némi műszaki érzéke az találhat magának belőle nagyon legföljebb 1.5 milióért olyat amihez adnak egy 5 fejes ekét.
aztán amikor a t-150 megfáradt ledolgozik annyit hogy lehessen venni 160 lovas zetorkát, annak meg ugyanúgy jó az 5 fejes eke.
pótkocsizni meg a t-150 tud 40 el, vagy némi ármánykodás árán még többel is.
ez a rábamotoros t-150 is egy baromság ahogyan van.
teljesen üveghangon jobb a fajlagos fogyasztása,
ésszel használva meg az eredeti v6 os egy takarékos motornak számít.
viszonylag jól lehet tippelni a következőkből:
mondjuk ha van egy trakim, amit ki akarok váltani, és annyak a fajlagos fogyasztása mondjuk (csak az egyszerűség kedvéért) 300 gramm/kw/h, akkor szépen mögnézem hogy fogyasztott nekem egy hektáron mondjuk 22 liter gázolajat, ami megfelel (egyszerűség kedvéért) literenként 850 gramnak , akkor lehet matekozni belőle.
18700 grammot fogyasztott hektáronként, fajlagosan 300 gramm/kw/h val ezt kapom ha elosztom őket egymással : 62.3
ha most veszek helyette egy gépet, és aggódom hogy 80 helyett 120 lovas, majd jól lezabálja a gatyámat, de azt látom hogy annak 270 gramm/kw/h a fajlagos fogyasztása, akkor annyit kell csak tennem, hogy a 62.5 et megszorzom a 270 el, kapok 16830 grammot, ami nagyjából 19,8 liternek felel meg.
azt fogom látni hogy még jobban is járhatok vele fogyasztásban, de nyilván hozzá fogom adni hogy több benne a sebesség mondjuk, meg a gépezet is nehezebb, stb.. de elmondhatom hogy kb. max ugyanannyit fog enni, csak hamarabb végzek az egy hektárommal.
nyilván ehhez megnézem a mostani gépemet mekkora fordulaton használom, a hozzátartozó fajlagos fogyasztással.
meg megnézem az újgépet is hogy melyik fordulaton kell nézzem a fajlagos fogyasztást.
aztán sanyi.
na most hogy mtz-nél maradjunk, a 6 hengeres mtz-k fogyasztása spec jónak hat.
emitten van e, egy lista az mtz motorokról meg a fajlagos fogyasztásukról.
aztán ordít belőle melyikeknél van "némi többlet fogyasztás" , meg melyik motor takarékosabb. d-260.1 220 g/kw/h , és 155 lóerő, a másik véglet meg d-260.14s2 , ez meg csak 140 ló de 245 g/ kw /h val gyengébb és 10% köré tehető amivel többet fog fogyasztani mint a 150 lovas.
a t-150 esé meg ha jól emlékszem 165 ló, és 230 g/kw/h.
nagy titkok nincsennek, az öreg d-243 mas mtz 226 g/kw/h val megy.
aki tudja használni ugyanazt a munkát ugyanannyi üzemanyagból kihozza vele, a különbség marginális. csupán a gép és a hozzá illő munkaezsköz tömegéből tevődik össze.
úgyhogy csak mítosz az hogy a t-1501 torkos volna.
van olyan 140 lovas mtz motor amivel borítékolhatóan több gázolaj kell ughyanarra a munkára mint a t-150 es nek.
feétve ha a kezelője tudja is használni.
nem a nagyobb gépektől kell félni, hanem a buta emberektől.
de azoktól rettenetesen.
leginkább mert nekik semmit nem kell igazolni semmivel, anélkül is igazuk van.
Gyárihibás a gombája. Én is cseréltem egy párat, de aztán meguntam, és nekiálltam, h kis átalakítással megjavítsam a rendszert. A fő baj nem az volt, h. kamu jelet adott, hanem az, h. engedte az olajat. A javított állapothoz a következő út vezet : fogod a bekrepált gombát, befogod a satuba finoman, a testet ráteszed a satu rögzítő csavarjára, az elektródával meg egy pici pöttyöt nyomsz a gomba lyukára. Ezek után tuti h. nem fogja engedni az olajat. Vissza a helyére, a műszerfalból az égőjét pedig be kell tenni a pótizzókészletbe, h. meglegyen, ha kell. Ezek után biztosan jó lesz a rendszer, és nem fog ok nélkül beriasztani.
Üdv! Oli! Visszaolvasol találó ilyen témát! Nézzük forditva a dolgot! Süritési felső holtpontban nyomasd meg egyenként levegővel a hengereket a porlasztóknál vmi odacsavarozható megoldással. 8bárral legalább,azt nézd a hütőt mikor buforog a levegő bele. Elötte fékezd be,meg 9be rakd be. Hátha menni akar. Igy sem lesz hiba,akko nyugtatót vegyél be!
éppen hogy csak kivillan egy fél másodpercre, de ezt is csak most vettem észre hogy éjszak kombinátoroztam és a sötétbe látni hogy ki akar villani de nem teszi csak halványan! akkor most mi a helyzet?
Tiszteletem mindenkinek.
Szeretnék segítséget kérni tőletek,50-es motor nyomja ki a vizet 70-80 foknál a hűtőből,hengerfejpakolást kicseréltem,de ugyan az rendesen beledolgozik a hűtőbe valamelyik henger befogom a hűtő tetejét és kajak nyomás lessz benne. Azt szeretném megkérdezni,tőletek hogy szerintetek hűvely repedés vagy hengerfej repedés lehet bár én még nem talákoztam mtz hengerfejrepedéssel,sőt még nem is hallotam ilyet,hogy hengerfej megreped rajta.
Zoli
Elvileg a kormányszervó olajnyomását figyelné és lennie kéne a visszajelzőn egy fogaskeréknek közepén egy 0-val.
vagyis, ha jó a kormányod akkor csak az érzékelő hülyült meg.
direktvető bizti forgóborona nélkül volt. Nem? azzal még több lett volna.hát,akárhogy nézzük a mostani motorokat,véleményem szerint azonos köbcentis régi tipusu adagolós,meg mostani ürtechnika motor hasonló mennyiséget eszik,kivétel,h. mennyire terheljük. nagy terhelés,nagy kaja. egy hektáron azonos teljesitményü,+köbcentis motorokat ha összehasonlitunk,azonos terheléssel,akkor az a pár liter különbség, nem korrigálja az árukért elkért több pénzt,a régi mototrokéhoz képest. szerintem. amúgy kisebb sebesség,több idö,üzemanyag spórolás,ha nem erölködik.. ha meg pl szántáskor egyfolytában rug,akkor dupla fogyasztás is lhet,csak mert dupla annyi ideig dolgozik. az meg nem összehasonlitó adat. mtz nekem is egy hekin 30at evett szántáskor. csak mert rugott. azt be is fejeztem akkor. majd megszárad. tavaszig meg lesz a többi is.
valahogy én is ugy gondolom,h. most gyártott mtz árban nem a minőségének felel meg. egy ismerősöm vett t150est. kivülről szép,mint ami agyárbol jött ki. adagolómeghajtást törte eddig. tetszik az a masina. ilyen terményárhoz kis pénzhez szentem is az tuti gép agyagba. munkájára nem volt panasza,csak a torkára. azt nem tom,h. mennyire huzza a bajszát,bizti lehetne spórolni a 30lityis ha. szántáson. persze akko egy óránál tovább kéne tartózkodni egy hekin. azt meg veszteségnek tartaná. bizti,ha nix non terhelve kiméletes lehet. én vennék,ha rászorulnék. csak a mtz gépei kicsik neki.
azt is lehet,
de azért gondold végig, a nem kell szakember részt.
mtz hez is köll érteni mit szeret és mit nem.
meghát akárhonna nézed, ivánnak mindíg van valami baja.
az csak átmeneti állapot ha nem csöpög valahol, és minden rendesen működik.
nyugati alatt egyből mindenki NH/JD hasonlókra gondol.
de azért vannak középutak is.
zetor pl. egy jó középút szerintem, műszakilag nem sokkal "fejletebb" mint egy mtz, aki a muszkát rendbe tudja tenni az a zetort is.
másabb, persze.
de minődégben is másabb.
kicsit haloványan de tudom igazolni a fentit máshogyan is.
mtz re is cseh turbó a klafa, meg a cseh önindító.
zetor motorokra nincsen panasz, ezt bárki aláírhatja aki őszinte és találkozott is velük.
őszintén, vezér gép kell, és nem telik új nagyon nyugatira, de szükséges hogy üzembiztos legyen ?
Zetor 16245 van 5 milió alatt.
nemértem mi a kérdés ilyenkor :D
nem rosz csühögők, inkább venném meg ezt mint hogy 8 gurigát adjak új mtz-ért.
azt aláírom hogy 20 ezer üzemórás NH -t nem kell venni.
de akinek van pénze új mtz re, az inkább nézzen abban az árban megbízható nyugatit, olyan szakemberrel aki meg is tudja mondani hogy érdemes e megvenni, vagy vegyen egy ilyen csühöst.
a másik megoldás amit szoktam javasolni ha valakinek vezérgép kell nehéz munkára a muszka mellé akkor t-150 es.
lelép simán 2 82 es mtz-t, és bűnösen olcsó.
vannak alternatívák.
namost a t-150 re azt szokják mondani sokan nekem hogy az aztán tényleg förtelmes, sokat kell szerelni stb..
hát, tapasztalataim nem ezt mondják, meg azoké sem akiknek van mtz mellett.
persze ez nem az új mtz árkategória.
énis kerülném a fölös elektronikával tűzdelt gépeket,
teljesen új gépből már csak olyat kapni.
meg mtz-t, ami évről évre roszabb.
inkább mondanám ha valaki nyugodtan akar aludni és nem fér bele a tárcába a teljesen új gép akkor marad a zetor ha sok a pénz, ha kevés akkor a t-150 .
új mtz.. nem vállalnám.
ott is kezd már sok elektronika bejönni, sok az ukrán utángyártott alkatrész, és árban sem annyira kedvező már egy új mtz.
nem annyira sokkal olcsóbb mint egy deutzfahr/lamborghini/same traki.
azt meg hogy jobb e az mtz.. hát kár megkérdezni.
akinek nem volt más annak az mtz a császár, akinek meg már van valami nyugati gépe nemsűrűn szokta visszasírni az mtz-t.
Én úgy vagyok vele hogy maradok az MTZ-nél . Ha gond van vele meg lehet csinálni nem kell szakember hozzá. Ismerőseim vettek 100 lovas új hollandot :) 5000 üzemórával én annyit mondtam ennyi pénzért új mtz veszek és ha elromlik akkor viszonylag kis pénzből meglehet javítani. És nem sokkal rosszabb. Én a 923.4 is elfogadnám. A másik egy New Holland 13 millió és 120 ló ennyiért 150 lóvas mtz veszek.
Válasz #33673. hozzászólásra
Igen így van.
Próbálják tartani az árat, úgy látszik a minőség rovására sok panasz van az újakra...
Én most ott tartok, hogy ha választanom kéne új MTZ helyett inkább használt nyugatit...
Szerintem nem is akar.....azaz próbál egyszerű, fapados...kissé haladni az elvárásokkal, de megfizethető vasat csinálni. Bár ezért már 8.5 milkacsokit kérnek...ha jól tudom.......Még nem láttam közelről.
Nyilván szétkopott a válófedélben az a pár kütyü. Mi a kar mozgását adja át a kulisszára. Remélhetőleg nem lazult fel a nyelv mi működteti a kulisszát. Valamint Oroszos illesztések.
93679 hozzászólás
Válasz #33716. hozzászólásra
Nyilván ezen is van rásegítő rugó...........azon már hangoltam így érezhetőbb a kapcsolás.

Én is lassan bicegtetve egyik kézzel tartva másikkal "lökdösve" óvatosan kapcsolom be a finomabb gépeknél. De elvileg a gépnek bírnia kéne, pl a zetorunknál nincs kecmec, hidraulikus bekapcsolású ott nem lehet játszani
Válasz #33714. hozzászólásra
Meg van már az 50-es baja?
egyetértek, buzi egy megoldás, és valóban úgy műxik ahogyan írod.
nem tesz jót semminek.
úgy szoktam amikor nagyritkán ezen van a körfűrész, hogy leállított motornál kapcsolom be, majd indítózok :(...
sem tökéletes, de még mindíg jobb.
igazán lehetne egy pedálos kardán kuplung mint a vtz ken meg a t-30 asokon... lehetne szépen indítani eszközöket :(
Válasz #33714. hozzászólásra
Próbáltam lassan engedni, de akármilyen lassan engedem, félútig nem megy a kihajtás, majd ha félig visszaengedtem akkor hirtelen egyszer csak bekapcsol... És nagyon erősen kell fognom..... de így is csattanva kapcsol hirtelen..
Lehet valami gond a gép kihajtásával, kapcsolással? beállítási gond? vagy egyéb?
Az 50-es nél nincs ilyen gondom, ott javítottam is a kihajtást, szalagokat cseréltem, beállítottam...stb...
Válasz #33713. hozzászólásra
na persze rátarthatsz ha gondolod mint ahogy az előttem szóló írta 
Ez így normális semmi baja nem lesz
Válasz #33713. hozzászólásra
Erősen kell fogni a kart és lassan hátra engedni...
Mtz50 esem volt/van azt használtam javarészt. Vásároltam egy mtz 820.1 es gépet, amivel ezidáig semmi gondom, csupán kicsit furcsa az 50-es hez képest a tlt-je számomra, de lehet hogy csak számomra az, mert ez igy normális ezeknél!?
Míg a régi 50-esnél fékkarral kapcsoltam ki-be , illetve semleges állapotba a már bekapcsolt tlt-t, és bekapcsoláskor a fékkart mozditva szépen lassan elindult a hajtás.
A 820-nál a kart kapcsolva, hirtelen átcsapódik a kar és hirtelen elindul a kihajtás. Nekem drasztikus, hirtelennek tűnő a kapcsolás. és a ráakasztott eszköz nyekken egyet, amikor megkapja a hirtelen hajtást.
Ez igy normális ezeknél,vagy valami nincs rendben nálam.? Számomra furcsa ez a hirtelen drasztikus kapcsolás. ( a kar átcsattan erőteljesen kacsoláskor) Úgy érzem a ráakasztott gépnek hosszabb távon nem tesz jót. (nincs felpörgés mint az 50-esnél, hanem hirtelen váltással hirtelen kapcsolás van.
Köszönöm.
Válasz #33707. hozzászólásra
Tessék, gyári fotó:
[kep1]
[kep2]
Válasz #33707. hozzászólásra

Tessék, gyári fotó:
Válasz #33704. hozzászólásra

Hova kötötted be? Esetleg minek a biztosítékjára? És azt a kettes konzolt felcsavaroztad vagy hogy áll az meg?
Válasz #33706. hozzászólásra

Én is kikapcsolom mind a kettőt ha pótkocsizok
Válasz #33706. hozzászólásra
mán arra mondom hogy nem a fölös kopás megelőzésére volt az kitalálva hanem arra hogy ne jelentsen fölös terhet a motornak.
egyébbiránt egyetértek, így is kell. ki kell őket kapcsolni, mérhető a különbség.
Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségem... Felújítanám az öreg bukó csövesemet és nem tudom, hogy milyen színeket használtak eredetileg, illetve azt nem tudom, hogy milyen kombinációkban voltak...pl a feni egy színű volt, vagy a perem pl sárga..segítségeteket előre is köszönöm.
Válasz #33705. hozzászólásra
A tlt kikapcsolŕs nem hülyeség ,sőt ha pótkocsit húzok én még a hidraulikaszivattyút is le kapcsolom feleslegesen hajt amikor semmi szükség rá.
Válasz #33703. hozzászólásra
ha számítana tényleg, és valóban alacsony fogyasztásra törekednének, akkor eleve 2 ütemű diesel lenne a trakikban.
170 g/kw/h ra le lehet nyomni vele a fajlagos fogyasztást, cserében nehéz gyártani :D
de megsúgom, kb a kakaó harmada odavész a váltóban meg a difiben, meg a többiben. a kakaó többi része odavész a hűtőventillátorban, meg egyebekben. aztán eleve a kakaó jórésze odavész hő formájában.
volumetrikus hatásfokot a turbó simán 100% fölé tolja, abban hiba nincsen, tehát a downsizing mehet. akinek nemtetszik a turbóluk, annak a kétütemű diesel tetszene mivel azokon muszály mennie a feltöltésnek különben nem műxik. kisfordulaton főtengelyről hajtott, amint a kipuffogógáz is tudja vinni centrifugál kuplung leoldja a főtengelyről és csak a kipuff.gáz hajtja.
ez mind klaffa, csak túl drága volna gyártani.
termál hatásfokot növelni bűn nehéz volna és rettenetesen drága is lenne, bár teszem hozzá több mint a kakaó fele hő formájában el is vész még mielőtt a váltóhoz érne.
lehet rajta gyógyítani de túlsokba kerülne..
marad a hajtáslánc még amin lehet javítani, jobb csapágyakkal, egyszerűsített sebességszámmal. meg ha feleslegesen nem hajtatunk semmit. mtz-nél is voltak/vannak ilyen próbálkozások, ezvégett lehet a tlt fele a kihajtást kikapcsolni. a tsz paraszt tévedése hogy csak a kopás megelőzése végett (most nem a tlt bekapcsolásról beszélünk, hanem arról a karról ami eleve magát a hajtást szünteti meg a tlt bolygóműve felé) pótkocsizás, szántás, egyebek közben amikor nem kell értelmetlen még azokat a fogaskerekeket is kergetni az olajban.
kb. sokat nem ér, de megpróbálták.
drága lenne kisebb veszteségű hajtóműveket kitalálni.
ezvégett erőlködnek hidrohajtáson meg egyebeken.
a sok powershift fokozat pl. itt pont visszaüt fogyasztásban, elvileg ha fogyasztás és nyomaték szempontjából jó fordulaton tudod tartani a gépet akkor kb. pont elvész amit nyernél vele.
hidrohajtásnál ha minden stimmel ugyan van egy folyamatos de viszonylag nagy veszteség, cserében széles határok közt tudsz játszani a fordulattal. alapvetően ez az amire nincsen szükség a mezőgazdaságban.
nagyobb masinákon volna csak hely diesel-elektromos hajtáslánc felépítésére, a mai technológiával egy roppant nagy hatásfokú hajtásláncot lehetne felépíteni, de cserében fizikailag nagy volna az apparátus ahogy van.
úgyhogy jól látod, ugyan a motorok környezetkímélőbbek és jobb hatásfokúak mintsenem voltak, de cserében sokkal szűkebb az optimális tartomány amiben szeretnek dolgozni. ezt orvoslandó egy bonyolultabb hajtásláncot igényelnek, aminek a vesztesége nagyobb.
végeredményben a gép ugyanannyit fogyaszt a munkára nagyjából, de jobb az emissziós mutatója.
viszont költségesebb gyártani.
végeredményben aki megveszi az fizet többet, valamivel meg kevesebb a káros gáz kibocsájtás.
a világon minden gép kompromisszumok sora, és semmi több.
ha egy nyugati gép motorját belevágod az mtz be, akkor sokkal jobb a fogyasztás. mert nem tekeri a klímát, a 40 sebességet, kisebb hidraulika szivattyút teker, kisebb generátort teker mert nem bőg 50 kompjúter a masinában, és így tovább.
úgy megéreznéd hogy sokat fejlődött a dolog.
Válasz #33702. hozzászólásra

Szia!
Nekem így van elhelyezve a szivargyújtó 2 csatlakozó
Hát,vhogy igy is lhet számolni,de ez már fejlesztőmérnöki meglátás.
akiröl irtam,elmondása szerint nem birja,,ha nem tolhatja a mtznek! Aztán megjelelt a csilli villi t150nnel. Meg,h. Bődületesen eszik. Amúgy rendes szavahihető csóka,percre pontosan érkezik,ha valami elintéznivaló van! Értem én,h. Motortipusonként változik,h.melyik,mekkora fordulaton adja le a legtöbb nyomatékot, meg mikor mennyit eszik.ami sok embert megtéveszt,mert tényleg az a köztudat,h. Pörög,akkor ereje is van. Na most,ki pörget pl egy autót 5500as fordulaton? ,csak jelentős fogyasztáscsökkenést szerintem nem lhet elérni környezetbarát motorokkal sem. Azonos feltételek közt földet művelni,azonos idő alatt azonos lóerejü géppel,régi,tip,meg új tip. Összehasonlitva szerintem 10%fogyasztáskülönbségnél több nem lenne. Lhet,h.tévedek,de ha valaki próbálta már lenne szives példát hozni az esetről? Amúgy lehet,h.rosszul gondolom.
szivargyújtó ajzatot kötött be valaki mtz-be? esetleg tudnátok segíteni tippekkel vagy talán képpel hogy hova raktátok?
Válasz #33685. hozzászólásra
namost ez a fogyasztás kérdés nem így működik.
a motornak van egy fajlagos fogyasztása.
ezt g/kw/h ban mérik, vagy g/Le/h ban.
egy Kw (vagy lóerő mértékegységtől független) leadásához ha egy órán át kell leadnia hány gramm üzemanyagot fogyaszt.
ennek van egy görbéje is.
fordulatszám függő.
okosabb emebr ezt megnézni és máris tudja hogy hogyan tud spórolni a fogyasztáson. az a tökéletlen tévhit hogy üvegen kell járatni csak mert turbós , nos az itt dől meg hogy egy baromság.
aztán emiatt szoktak a t-150 fogyasztására is panaszkodni.
minnél jobban ki van hegyezve egy motor, annál szűkebb az a tartomány ahol a fajlagos fogyasztása meg a leadott teljesítménye optimális.
innentől a hajtáslánc vesztesége ami még játszik.
52 milió sebességfokozatnyi fogaskereket tekerni nehezebb mint 10 fokozatra valóét. ráadásul az emisszióis követelmények (lásd euro 4 meg 5) rontanak a motorok hatásfokán.
nem a szél hordta össze hogy miért t-150 est szoktam vezérgépnek ajánlani. akinek van némi műszaki érzéke az találhat magának belőle nagyon legföljebb 1.5 milióért olyat amihez adnak egy 5 fejes ekét.
aztán amikor a t-150 megfáradt ledolgozik annyit hogy lehessen venni 160 lovas zetorkát, annak meg ugyanúgy jó az 5 fejes eke.
pótkocsizni meg a t-150 tud 40 el, vagy némi ármánykodás árán még többel is.
ez a rábamotoros t-150 is egy baromság ahogyan van.
teljesen üveghangon jobb a fajlagos fogyasztása,
ésszel használva meg az eredeti v6 os egy takarékos motornak számít.
viszonylag jól lehet tippelni a következőkből:
mondjuk ha van egy trakim, amit ki akarok váltani, és annyak a fajlagos fogyasztása mondjuk (csak az egyszerűség kedvéért) 300 gramm/kw/h, akkor szépen mögnézem hogy fogyasztott nekem egy hektáron mondjuk 22 liter gázolajat, ami megfelel (egyszerűség kedvéért) literenként 850 gramnak , akkor lehet matekozni belőle.
18700 grammot fogyasztott hektáronként, fajlagosan 300 gramm/kw/h val ezt kapom ha elosztom őket egymással : 62.3
ha most veszek helyette egy gépet, és aggódom hogy 80 helyett 120 lovas, majd jól lezabálja a gatyámat, de azt látom hogy annak 270 gramm/kw/h a fajlagos fogyasztása, akkor annyit kell csak tennem, hogy a 62.5 et megszorzom a 270 el, kapok 16830 grammot, ami nagyjából 19,8 liternek felel meg.
azt fogom látni hogy még jobban is járhatok vele fogyasztásban, de nyilván hozzá fogom adni hogy több benne a sebesség mondjuk, meg a gépezet is nehezebb, stb.. de elmondhatom hogy kb. max ugyanannyit fog enni, csak hamarabb végzek az egy hektárommal.
nyilván ehhez megnézem a mostani gépemet mekkora fordulaton használom, a hozzátartozó fajlagos fogyasztással.
meg megnézem az újgépet is hogy melyik fordulaton kell nézzem a fajlagos fogyasztást.
aztán sanyi.
na most hogy mtz-nél maradjunk, a 6 hengeres mtz-k fogyasztása spec jónak hat.
http://www.mtzequipment.com/sites/default/files/products/diesel%20engines/Technical%20characteristics%20of%20Diesel%20engines%20of%20MMP.pdf
emitten van e, egy lista az mtz motorokról meg a fajlagos fogyasztásukról.
aztán ordít belőle melyikeknél van "némi többlet fogyasztás" , meg melyik motor takarékosabb. d-260.1 220 g/kw/h , és 155 lóerő, a másik véglet meg d-260.14s2 , ez meg csak 140 ló de 245 g/ kw /h val gyengébb és 10% köré tehető amivel többet fog fogyasztani mint a 150 lovas.
a t-150 esé meg ha jól emlékszem 165 ló, és 230 g/kw/h.
nagy titkok nincsennek, az öreg d-243 mas mtz 226 g/kw/h val megy.
aki tudja használni ugyanazt a munkát ugyanannyi üzemanyagból kihozza vele, a különbség marginális. csupán a gép és a hozzá illő munkaezsköz tömegéből tevődik össze.
úgyhogy csak mítosz az hogy a t-1501 torkos volna.
van olyan 140 lovas mtz motor amivel borítékolhatóan több gázolaj kell ughyanarra a munkára mint a t-150 es nek.
feétve ha a kezelője tudja is használni.
nem a nagyobb gépektől kell félni, hanem a buta emberektől.
de azoktól rettenetesen.
leginkább mert nekik semmit nem kell igazolni semmivel, anélkül is igazuk van.
Válasz #33697. hozzászólásra

Gyárihibás a gombája. Én is cseréltem egy párat, de aztán meguntam, és nekiálltam, h kis átalakítással megjavítsam a rendszert. A fő baj nem az volt, h. kamu jelet adott, hanem az, h. engedte az olajat. A javított állapothoz a következő út vezet : fogod a bekrepált gombát, befogod a satuba finoman, a testet ráteszed a satu rögzítő csavarjára, az elektródával meg egy pici pöttyöt nyomsz a gomba lyukára. Ezek után tuti h. nem fogja engedni az olajat. Vissza a helyére, a műszerfalból az égőjét pedig be kell tenni a pótizzókészletbe, h. meglegyen, ha kell. Ezek után biztosan jó lesz a rendszer, és nem fog ok nélkül beriasztani.
Üdv! Oli! Visszaolvasol találó ilyen témát! Nézzük forditva a dolgot! Süritési felső holtpontban nyomasd meg egyenként levegővel a hengereket a porlasztóknál vmi odacsavarozható megoldással. 8bárral legalább,azt nézd a hütőt mikor buforog a levegő bele. Elötte fékezd be,meg 9be rakd be. Hátha menni akar. Igy sem lesz hiba,akko nyugtatót vegyél be!
Válasz #33697. hozzászólásra

Haldoklik
Válasz #33687. hozzászólásra

éppen hogy csak kivillan egy fél másodpercre, de ezt is csak most vettem észre hogy éjszak kombinátoroztam és a sötétbe látni hogy ki akar villani de nem teszi csak halványan! akkor most mi a helyzet?
Válasz #33695. hozzászólásra
Hüvelyrepedés.
Tiszteletem mindenkinek.
Szeretnék segítséget kérni tőletek,50-es motor nyomja ki a vizet 70-80 foknál a hűtőből,hengerfejpakolást kicseréltem,de ugyan az rendesen beledolgozik a hűtőbe valamelyik henger befogom a hűtő tetejét és kajak nyomás lessz benne. Azt szeretném megkérdezni,tőletek hogy szerintetek hűvely repedés vagy hengerfej repedés lehet bár én még nem talákoztam mtz hengerfejrepedéssel,sőt még nem is hallotam ilyet,hogy hengerfej megreped rajta.
Zoli
Válasz #33693. hozzászólásra
Mondjuk gyenge a szivattyú. Vagy jó az olajnyomás, viszont rossz az érzékelő (gomba).
Válasz #33687. hozzászólásra
Mitől lehet, hogy a kormányzáshoz kevés az olajnyomás? Nekünk 1 éve világít, de még nem volt baj belőle.
Válasz #33691. hozzászólásra

Az Iván mindig mindenhol...............
A napokban egy Deutz agroton 105-öst. Egy MTZ nyomástartószeleppel keltettem életre.
Válasz #33688. hozzászólásra
Gondolom levegőt szív.......
Válasz #33684. hozzászólásra

Most látom hogy 310le trakival húzták a 3m-es vetőgépet akkor nem csoda hogy annyit evett!
Sziasztok! a kérdésem a következő. Mtz 50 es traktor kormánymű habosítja az olajat!!! Mi lehet a gond??
Válasz #33686. hozzászólásra

Ja, ez alapján voltam szíves okos lenni!
Ájem nemnagyon szpík iglis nyelven így csak remélni tudom, hogy jól fordítottam.
Válasz #33678. hozzászólásra
Elvileg a kormányszervó olajnyomását figyelné és lennie kéne a visszajelzőn egy fogaskeréknek közepén egy 0-val.
vagyis, ha jó a kormányod akkor csak az érzékelő hülyült meg.
direktvető bizti forgóborona nélkül volt. Nem? azzal még több lett volna.hát,akárhogy nézzük a mostani motorokat,véleményem szerint azonos köbcentis régi tipusu adagolós,meg mostani ürtechnika motor hasonló mennyiséget eszik,kivétel,h. mennyire terheljük. nagy terhelés,nagy kaja. egy hektáron azonos teljesitményü,+köbcentis motorokat ha összehasonlitunk,azonos terheléssel,akkor az a pár liter különbség, nem korrigálja az árukért elkért több pénzt,a régi mototrokéhoz képest. szerintem. amúgy kisebb sebesség,több idö,üzemanyag spórolás,ha nem erölködik.. ha meg pl szántáskor egyfolytában rug,akkor dupla fogyasztás is lhet,csak mert dupla annyi ideig dolgozik. az meg nem összehasonlitó adat. mtz nekem is egy hekin 30at evett szántáskor. csak mert rugott. azt be is fejeztem akkor. majd megszárad. tavaszig meg lesz a többi is.
Válasz #33683. hozzászólásra
Nem azt mondtam hogy sok csak hogy ezek is kérik a kaját nem megy el a szagától ez sem.
Válasz #33682. hozzászólásra

És szerinted sok a direkt vetőgép előtt??
Az függ a talaj állapotától is meg mennyire kell megdolgozni a talajt neki.
Válasz #33681. hozzászólásra
Mert szerinted a JOHN DEERE NEM ESZIK 7310-ES 3M-ES DIREK VETŐGÉPPEL 11litert evett hektáronként.
valahogy én is ugy gondolom,h. most gyártott mtz árban nem a minőségének felel meg. egy ismerősöm vett t150est. kivülről szép,mint ami agyárbol jött ki. adagolómeghajtást törte eddig. tetszik az a masina. ilyen terményárhoz kis pénzhez szentem is az tuti gép agyagba. munkájára nem volt panasza,csak a torkára. azt nem tom,h. mennyire huzza a bajszát,bizti lehetne spórolni a 30lityis ha. szántáson.
persze akko egy óránál tovább kéne tartózkodni egy hekin. azt meg veszteségnek tartaná. bizti,ha nix non terhelve kiméletes lehet. én vennék,ha rászorulnék. csak a mtz gépei kicsik neki.
üdv! az enyémen nem ilyen a műszerfal,hanem a régi,az nem ir ki hibát,pedig kerestem a lámpát! bizti azé mert nix neki! vedd ki az izzót!

Válasz #33675. hozzászólásra
azt is lehet,
de azért gondold végig, a nem kell szakember részt.
mtz hez is köll érteni mit szeret és mit nem.
meghát akárhonna nézed, ivánnak mindíg van valami baja.
az csak átmeneti állapot ha nem csöpög valahol, és minden rendesen működik.
nyugati alatt egyből mindenki NH/JD hasonlókra gondol.
de azért vannak középutak is.
zetor pl. egy jó középút szerintem, műszakilag nem sokkal "fejletebb" mint egy mtz, aki a muszkát rendbe tudja tenni az a zetort is.
másabb, persze.
de minődégben is másabb.
kicsit haloványan de tudom igazolni a fentit máshogyan is.
mtz re is cseh turbó a klafa, meg a cseh önindító.
zetor motorokra nincsen panasz, ezt bárki aláírhatja aki őszinte és találkozott is velük.
őszintén, vezér gép kell, és nem telik új nagyon nyugatira, de szükséges hogy üzembiztos legyen ?
Zetor 16245 van 5 milió alatt.
nemértem mi a kérdés ilyenkor :D
nem rosz csühögők, inkább venném meg ezt mint hogy 8 gurigát adjak új mtz-ért.
azt aláírom hogy 20 ezer üzemórás NH -t nem kell venni.
de akinek van pénze új mtz re, az inkább nézzen abban az árban megbízható nyugatit, olyan szakemberrel aki meg is tudja mondani hogy érdemes e megvenni, vagy vegyen egy ilyen csühöst.
a másik megoldás amit szoktam javasolni ha valakinek vezérgép kell nehéz munkára a muszka mellé akkor t-150 es.
lelép simán 2 82 es mtz-t, és bűnösen olcsó.
vannak alternatívák.
namost a t-150 re azt szokják mondani sokan nekem hogy az aztán tényleg förtelmes, sokat kell szerelni stb..
hát, tapasztalataim nem ezt mondják, meg azoké sem akiknek van mtz mellett.
persze ez nem az új mtz árkategória.
énis kerülném a fölös elektronikával tűzdelt gépeket,
teljesen új gépből már csak olyat kapni.
meg mtz-t, ami évről évre roszabb.
inkább mondanám ha valaki nyugodtan akar aludni és nem fér bele a tárcába a teljesen új gép akkor marad a zetor ha sok a pénz, ha kevés akkor a t-150 .
új mtz.. nem vállalnám.
ott is kezd már sok elektronika bejönni, sok az ukrán utángyártott alkatrész, és árban sem annyira kedvező már egy új mtz.
nem annyira sokkal olcsóbb mint egy deutzfahr/lamborghini/same traki.
azt meg hogy jobb e az mtz.. hát kár megkérdezni.
akinek nem volt más annak az mtz a császár, akinek meg már van valami nyugati gépe nemsűrűn szokta visszasírni az mtz-t.
Kollégák valaki megtudná azt mondani hogy a megnyilazott visszajelzőre mi van bekötve gyárilag?

13 m-ért melyik 120lovast adják??

röhögnöm kell,már megint
Én úgy vagyok vele hogy maradok az MTZ-nél . Ha gond van vele meg lehet csinálni nem kell szakember hozzá. Ismerőseim vettek 100 lovas új hollandot :) 5000 üzemórával én annyit mondtam ennyi pénzért új mtz veszek és ha elromlik akkor viszonylag kis pénzből meglehet javítani. És nem sokkal rosszabb. Én a 923.4 is elfogadnám. A másik egy New Holland 13 millió és 120 ló ennyiért 150 lóvas mtz veszek.
Válasz #33673. hozzászólásra
Igen így van.
Próbálják tartani az árat, úgy látszik a minőség rovására sok panasz van az újakra...
Én most ott tartok, hogy ha választanom kéne új MTZ helyett inkább használt nyugatit...
Válasz #33672. hozzászólásra
Bár ezért már 8.5 milkacsokit kérnek...ha jól tudom.......Még nem láttam közelről.
Szerintem nem is akar.....azaz próbál egyszerű, fapados...kissé haladni az elvárásokkal, de megfizethető vasat csinálni.
Válasz #33670. hozzászólásra
Újonnan vettük a 820-ast, az első perctől ilyen. 12 év után van a gumin egy szép nagy lyuk, ezt tudja az orosz.
Válasz #33670. hozzászólásra

Nyilván szétkopott a válófedélben az a pár kütyü. Mi a kar mozgását adja át a kulisszára. Remélhetőleg nem lazult fel a nyelv mi működteti a kulisszát. Valamint Oroszos illesztések.