Fórum

Szőlő felvásárlási árak 

Létrehozta: , 2010-08-18 12:26:00

Új hozzászólás Frissítés
  • Válasz » #2518 szervezkedo | 2021-04-21 22:03:24

    Hasonlókat én nem tapasztaltam. Van nyugati és keleti ismerősöm is akik szőlészkednek. Kölcsönös a tisztelet és az együttérzés közöttünk.

    Én sajnálom ismeretlenul a soltvadkerti gazdát aki felboritja a pótkocsit szuretkor, sajnálom a sopronit akinek elfagy a szőlőtje tavasszal és sajnálom a kulfoldit is ha egész évi munkája megy a semmibe.
    De nem vagyunk egyformák, elfogadom.

  • Válasz » #2517 medikus | 2021-04-20 09:06:52

    Válasz Matyi50 #2516. hozzászólására

    A kapott többlet támogatásból SOHA nem utaltak nekünk szánalomból!smile nonono

  • Válasz » #2516 Matyi50 | 2021-04-20 09:01:22

    Válasz szervezkedo #2514. hozzászólására

    Naív vagy!Szerinted a franciák meg az olaszok sajnáltak bennünket,mikor 20éves felvásárlási árakkal jött ki a Hnt felvásárló díszborász maffia? :D

    Lóf@xt!
    smile lol

  • Válasz » #2515 medikus | 2021-04-20 08:59:34

    Válasz szervezkedo #2514. hozzászólására
    Még soha nem hallottam hogy említették az unijóban a szolidaritást a magyar gazdákkal!smile hammersmile hammersmile hammer

  • Válasz » #2514 szervezkedo | 2021-04-20 08:19:39

    Válasz medikus #2511. hozzászólására

    Hogy sajnálni kell e egy gazdatársat, akinek kárt szenved az ültetvénye valami időjárási tényező miatt és ezért várhatóan minimum az idei termése kiesik????

    A válasz szerintem egyértelműen: IGEN!

  • Válasz » #2513 Matyi50 | 2021-04-19 21:36:45

    Idehaza is tuti kapott a fagyoktól a szőlő és még fog is amilyen idióta idő van..smile hammer

  • Válasz » #2512 attila74 | 2021-04-19 18:52:34

    Válasz medikus #2511. hozzászólására

    Majd viszünk nekik Bianca szőlőt, euróért.

  • Válasz » #2511 medikus | 2021-04-19 18:31:02

    Válasz attila74 #2510. hozzászólására

    Most sajnálni kell őket?smile confused

  • Válasz » #2510 attila74 | 2021-04-19 18:28:04

    Nagyon megfagytak a francia szőlők.
    https://magyarmezogazdasag.hu/2021/04/16/oda-2021-es-termes-fagy-elkepeszto-karokat-okozott-szoloultetvenyekben

  • Válasz » #2509 Matyi50 | 2021-03-27 20:37:12

  • Válasz » #2508 Matyi50 | 2021-03-17 21:42:14

    Válasz szolo001 #2507. hozzászólására

    Lőttek az idei szőlőáraknak is..
    A 25ezer liter tiszta alkohol a 150millió liter borból? Az meg hogy? Egy tankernyi 90es alkohol jön le 150millo liter borból? smile lol

  • Válasz » #2507 szolo001 | 2021-03-17 14:57:42

    Fájó lépésre készülnek az olaszok: több millió liter bornak mondhatnak búcsút
    AGRARSZEKTOR.HU
    2021. március 15., hétfő 9:30

    Százötven millió liter bor maradt az olasz bortermelők nyakán tavaly a járványvédelmi korlátozások okán bezárt éttermekben és bárokban kiesett fogyasztás miatt. Egy javaslat szerint más módon használnák fel ezt a mennyiséget.Százötven millió liter bor maradt az olasz bortermelők nyakán tavaly a járványvédelmi korlátozások okán bezárt éttermekben és bárokban kiesett fogyasztás miatt. A készletből fertőtlenítőszert készítenének egy javaslat szerint – írta meg a Világgazdaság.

    A legnagyobb olasz mezőgazdasági szervezet a Confederazione Nazionale Coltivatori Diretti (Coldiretti) felmérése alapján tavaly 150 millió literrel több bor maradt az olasz bortermelők készletein, mint egy évvel korábban. A 2021. január 31-i állás szerint az olasz pincészetek 6,9 milliárd liter fogyasztásra kész borral rendelkeztek. Tavaly az olasz borexport 2,2 %-kal csökkent a 2019-eshez képest, ami 6,29 milliárd eurós bevételkiesést okozott az olasz pincészeteknek.A Coldiretti szükségintézkedések mihamarabbi bevezetését várja a kormánytól a borászatok helyzetének az enyhítése érdekében, beleértve 150 millió eurós támogatást is a felhalmozott többletkészletek lepárlásának a finanszírozására. A lepárlással ugyanis 25 ezer liter alkoholt lehetne előállítani fertőtlenítő gél gyártásához, amivel ki lehetne váltani annak importját.


  • Válasz » #2506 szolo001 | 2021-03-17 14:51:26

    https://www.agrarszektor.hu/elemiszer/fajo-lepesre-keszulnek-az-olaszok-tobb-millio-liter-bornak-mondhatnak-bucsut.28590.html?

  • Válasz » #2505 Boroska | 2021-02-26 18:51:20

    Válasz segitsunkmagunkon11 #2501. hozzászólására

    Kedves Kolléga!

    Úgy látom, erre a kérdésre már csak nyár végén, vagy szeptemberben kapunk választ. Biztosan csak a korom, meg a néhány évtized tapasztalat miatt, de valami ilyesmire számítok pl.:
    " A 0,20 euro/kg egy jó ár, mert 380-400Ft/euro-nál 75-80Ft-ot megkapod a szőlődért és még a területalapú is a zsebedbe marad, így 200 mázsa/hektárnál lesz 1,5-1,7 milliód hektáranként! Bezzeg mi, felvásárlók bukunk az egészen, és még külföldről sem tudtunk behozni olcsó lédig bort a covid miatt. Iszonyatos volt a nyomás rajtunk, hogy ellássuk olcsó borral az országot, de még exportra is jutott."

  • Válasz » #2504 Erdőjaro | 2021-02-23 07:36:20

    Válasz segitsunkmagunkon11 #2502. hozzászólására

    A kézi szüretelésű szölö pedig tovább eláll,válogatva szüretelhetö és nem utólsó sorban levél és kocsánymentes.
    A gépi szüretelésűböl a nem odavalókat már semmivel sem lehet kiszedni,a zöld szárdarabok különösen megváltoztatják a sav értékeket.A kézi szüretelésűt lehet bogyózni,a gépit már nem,azt megteszik a verőlécek,csíkok,de olyat még nem láttam ,ami levél és kocsánydaraboktól teljesen mentes lett volna.
    Egyértelmü jobb minőséget eredményez a kézi szüret,csak az most a kutyát nem érdekli.Ahogy a költsége is drágább,az se érdekel senkit. Tisztelet a kivételnek,van aki évek óta direkt ilyet keres.
    Egy biztos,a régi ,kézi kordonos müvelésnek vége. Az új lemez oszlop teherbírása,szélnyomásra azért közel sem olyan,mint a fa ,vagy vasalt betoné.

  • Válasz » #2503 segitsunkmagunkon11 | 2021-02-22 06:41:13

    Válasz belaim201906 #2480. hozzászólására
    Az előző bejegyzésem a te ezen
    hozzászólásodra volt válasz és kérdés!

  • Válasz » #2502 segitsunkmagunkon11 | 2021-02-22 06:38:22

    A statisztika is nagyszerű ötlet! Igazad van, amennyiben már megvan a profitja a cégnek , akkor a legolcsóbb kategoriás bor értékesítése és az érte kapott ellenérték, bármennyi is legyen az , olyan , mint a talált pénz! Van most egy másik ágazat is,ahol, eddig nekik pénzbe került a melléktermék kezelése, és most láss csodát pénzt kapnak érte,nem is keveset ha eladják ! Vevő van bőven !
    Vannak cégek akik rendelkeznek azzal a technológiával, hogy az illósborókat, illóstalanítsák !Ilyen cégnek értékesíteni olcsóbban is rendben van, mindkét félnek jó üzlet! A eladó, megmenti a pénzét,a vevő , pedig a technológiai fejlettségének köszönhetően újra piac képessé teszi a bort! Persze már, nem a legolcsóbb kategóriás lesz! Szüretkor sokszor a termelőket teszik felelőssé a hirtelen , nagy mennyiségű beáramló szőlő miatt! Nem látok rá semmi esélyt hogy újra kézzel szüreteljünk, csak abban az esetben ha hosszútávon ma meg nem ismert nagyon nagy bajt nem okoz a növénynek ! Egyetlen fejlesztési írányt látok , mégpedig azt, hogy gyorsuljon a feldolgozás! Több garat és még több musthűtö építésével!
    Apropo tárolás!Leírnád a sejtvíz utját? Honan jöhet?

  • Válasz » #2501 segitsunkmagunkon11 | 2021-02-20 10:59:35

    Tisztelt Robi, szervezkedő és Veltelini urak! Továbbra is érdeklődve várnám a válaszukat a feltett kérdésekre!

  • Válasz » #2500 segitsunkmagunkon11 | 2021-02-20 10:57:31

    Válasz belaim201906 #2498. hozzászólására
    Ebben is nagy igazság van ! Az pár "jó ember" elrontja az egész ágazatot és a többieket is csalásra kényszeríti , mert ha a többiek nem csinálnák , akkor versenyhátrányba kerülnének! Akkor pedig az a "pár jó ember" , elvenné mindenkitől a piacot ! Pedig ha az a pár "jó ember " a megfelelő, neki kijáró helyre kerülne, akkor megtisztulna az ágazat !

  • Válasz » #2499 segitsunkmagunkon11 | 2021-02-20 10:51:15

    Válasz belaim201906 #2497. hozzászólására
    Köszönöm szépen ! Elég beszédes az hogy borász barátaink nagyon elcsendesedtek ! Én tegnap délután láttam a bejegyzésed és vártam a nagy felháborodást,tiltakozást, én kikértem volna magamnak, amennyiben ebben amit írtál nem lenne semmi! Szervezkedő, Veltelini és Robi részéről, semmi de semmi reakció! Kedves érdekeltek akkor hogy is van ez ? Legalább hárítsátok a termelőkre valami indokkal!
    Neked nagyon köszönöm az "útmutatást" ! Egyébként számolhatnál is egyet, szerintem , sok termelő nincs tisztában a folyamattal, látom te képben vagy! Sokan sejtik de csak kevesen vannak tisztában azzal , hogy mi is történik valójába a garatba öntés után ! Mi mindig azt kapjuk tőlük, hogy nem hatékonyan termelünk! Valahol igazuk van ,mi tényleg nem tudjuk "megnővelni" a fürtök számát és mi hiába rajzolnánk a tőkékre több szőlőt, annak se leve se súlya se cukorfoka nem lenne! Boltba sem tudunk venni, kamionszámra se hozzák házhoz! Úgyhogy nekünk marad az ami a tőkén valóban terem !

  • Válasz » #2498 belaim201906 | 2021-02-19 13:03:52

    Válasz belaim201906 #2497. hozzászólására:

    Mivel nem szeretném a "Robit" pellengére állítani, de egyben biztosan hibásak ők is.

    Miért nem szűrik ki azokat a konkurenseket melyikek ezt a folyamatot (kat) elindítják(indították) és akkor nem kellene felvenni a kesztyűt és beállni a sorba.

    De jelenleg inkább azt az utat választották, hogy a termelő torkán bármit le lehet nyomni.


  • Válasz » #2497 belaim201906 | 2021-02-19 12:48:10

    Válasz segitsunkmagunkon11 #2483. hozzászólására

    Tudjátok Gy.Ferenc megmondta : trükkök ezrei.

    Látod pont ez a lényeg , nem akarok pontosan számolgatni, de 1000 mázsa 22 Biankához 1000 mázsa 10 cukorfokú valamit tennének akkor sem 9 es bor lenne belőle....

    Efesz Robi biztosan tudna rá válaszolni.Ha akarna smile biggrinsmile biggrinsmile biggrin

    Ha ma kimennének az összes nagy borászathoz. Ott mindenhol csak jó 12.5 alkohollal található bort találnak.
    Mindennek megfelel.
    Aztán picara már csak 9% os kerül.
    Ha nagyon óvatlanok akkor ahol palackoznak ,ott a palackozót kiszolgáló napi tartályban lehetnek gondok esetleg. Ezért vannak a NÉBIH jogsértési listáján csak un "apró" tételek. Persze kinek mi az apró. Egy 10000HL forgalmú pincészetnél 30 hl a napi tartály, egy 100000hl esnél 300HL a napi tartály.
    Ha bukta van akkor ennyi a bukta. Ez kezelhető.
    Ha kamiont tölt akkor csak a kamionba kerül 9 es. A pincékben ilyesmit nem tárolnak.

    A milliárdos pályázatokból nekik csak olyan szivattyúra futja , amin 0.5-1.5 alkohol fok elveszik egy fejtés során. Erről tudnának beszélni a hegybírók... Ha akarnának....
    Persze te ilyen szivattyúhoz nem bírsz hozzájutni smile laugh

    persze itt a legtöbben csak legyintenek fél fok, egy fok, aztán ez meg van csinálva 3 szor.....

    csakhogy 12 fokos bornál ez 25% nyi tiszta profit ,még a kabát sem kerül pénzbe mert annak az árát visszakapja komp felárként smile laughsmile laughsmile laugh

  • Válasz » #2496 segitsunkmagunkon11 | 2021-02-19 08:31:06

    Válasz Veltelini1 #2487. hozzászólására
    Őn is csak a bejegyzés egy kiragadott részére válaszolt ! Megtenné, hogy a többi részére is válaszolna és nem síklana át felette! Érdekes egyébként, 2018-as szüret után, 2019 május végi rendkívüli készletfelmérés szerint 830 ezer hl volt a készlet, augusztus elején érdemi import nélkül ez felment 1 millió hl-re!!!!Közben pedig még kéthonapig rendesen szállítottak is! Annyi idő alatt újabb 400 ezer hl-nek kellett volna elogynia legalább export nélkül is!Azért uram ennyire ne hülyítsük egymást! 2019-ben 1,3 millio hl export volt,3,5 millio termés mellett,és még itthon is elfogyott 2,5 millio hl liter! Érdemi
    import nem volt!2017-es evben átlagosnak mondható, 3 millio hl körüli termés volt!Ami után 2018-ban Kb 500 ezer hl export és 2,5 millió hl belső fogyasztás volt! Valóban nem volt export árban csúcs év de Szlóvákia felé azért 62 cent volt az átlag! Ők voltak akik a legtöbbet vették de nem a legmagasabb áron ! Az export 40%-ka ment Szlovákiába 16-16 százaléka cseh és német piacra , de ezekbe az országokba már jóval magasabb áron került ki! Az igaz hogy 2018-ban sok probléma volt a minőséggel !


  • Válasz » #2495 medikus | 2021-02-19 08:19:47

  • Válasz » #2494 segitsunkmagunkon11 | 2021-02-19 08:12:42

    Válasz efeszrobi #2488. hozzászólására
    A bejegyzés többi részére nem reagáltál sem te sem a többi borász !
    Arra is várnám a választ!Előre is köszönöm !

  • Válasz » #2493 segitsunkmagunkon11 | 2021-02-19 08:11:02

    Válasz efeszrobi #2488. hozzászólására
    Nem értem Robi hogyan lehhettél veszteséges? Illós lett a borod? Az árak miatt biztos nem !

  • Válasz » #2492 segitsunkmagunkon11 | 2021-02-19 08:07:36

    Válasz szervezkedo #2491. hozzászólására
    Egyre agresszívebb vagy ! Jó úton járunk , azt jelenti! Van ott pár ember az elnökségben, akik kb olyan mentalítással lehetnek mint te! Látod
    ő róluk írtam ! Az ország legnagyobb
    termőterülete alul van reprezentálva, azon belül különösen a
    a borászat nélkül szőlőt termesztők ! Mert ugye szerinted, akinek van szőlő ültetvénye , annak legyen borászata is! Mint a kukorica termesztőknél is , akinek van 5-10 hektár kukoricája, építsen feldolgozót! Nem építettek, de mégis tisztességes pénzt kapnak a termelők a terményért! Nem úgy , mint mi a szőlőért!
    A sok zagyvaság között, nem átállottad azt írni, hogy nem akarok ötletekedt adni , de..! Itt állj meg és egy lépést sem tovább ! A tőled százszor intelligensebb Robi sem mond ilyet, ő tárgyalni szeretne! Lehet, még fogunk is ! Látod az az egy jó hangzott el a szádból, hogy engedjük szélnek a HNT-t, én annyival módosítanám, hogy a válaszmányt és a vezetést! Helyi adminisztrácíoval semmi baj, általában! Igen , mi szőlőtermesztők, jobban járnánk akár ácsokkal és kőművesekkel, ők legalább, szándékosan nem ellenünk hoznák a rosszabbnál , rosszabb intézkedéseiket!Nem aszisztálnának és szolgálnák ki teljesen a nagy borászatok érdekeit!Te úgysem értheted ezt, amiről írok, de a többség érti!

  • Válasz » #2491 szervezkedo | 2021-02-19 05:58:14

    Válasz Boroska #2490. hozzászólására

    Persze hogy valami ilyen várható.
    Ahhoz nem kell túl sokat az iskolapadot koptatni, hogy tudjuk, minden tevékenység akkor kifizetődő, ha nem csak alapanyag előállítást folytat valaki, hanem a késztermék kereskedelméig végigviszi az egészet. Na ez a nagyon nehéz!!!!!

    Addig amíg valakinek ez nincs a kezében, addig lehet fantáziálni hogy pl Robi vagy bárki más miként kereskedjen. Lehet a partszélről osztani az észt. Azt hiszem mindenki a termelő és a feldolgozó is a rendeletek/intézkedések szerint kell hogy tevékenykedjen. Ha valaki sumákol, akkor arra kell hangsúlyt fektetni, hogy a szabályok be legyenek tartva és ez is generálhat eredményeket, ami szabályozhatja a piacot.

    De azért azt is vegye mindenki figyelembe, bizonyos változások fájdalmasak is lehetnek ám. Nem szeretnék tippeket adni, de a nagy "szabadságharcnak" sírás is lehet a vége.

  • Válasz » #2490 Boroska | 2021-02-19 05:31:49

    Válasz szervezkedo #2489. hozzászólására

    Nem kell hergelni az embereket.

    A megoldás egyszerű lesz: sokan feladják és kivágják a szőlőt, kicsik és nagyok is.

    Így kihullik a piacról 1-2 nagy felvásárló cég is, alapanyag hiánya miatt.

    Aki megmarad, az beintegrálódik valamelyik megmaradó nagy felvásárlóhoz vagy saját borászatba és piacépítésbe kezd.

    Ez zajlott más ágazatokban is, pl. tej hús.

  • Válasz » #2489 szervezkedo | 2021-02-18 22:12:20

    Válasz efeszrobi #2488. hozzászólására

    Azt gondolom, most már te is rájöttél, mégha nem is vallod be itt, de rosszul csináljátok. A topic tanácsadói egyértelműen leírták!

    Van még idő, fel lehet készülni azonak, akik fejben iszonyat volumenben borászkodnak, hogy megmutassák.

    Ehhez felajánlom, a falunkban szervezkedek és kékfrankos, zweigelt, sauvignon fajták mindegyikebol 1000-1500mázsát összehozunk 200ft nettó áron, hogy lehessen csinálni olyan bort, ami normális áron adható, nem 35cent/ liter.

    Szerintem ezzel meg lehetne szondázni azokat a külföldi piacokat is, amikről napokkal ezelőtt volt szó már. Rá kell szoktatni a borra, (a mienkre) a tradicionális sörfogyasztó országokat, le kell szoktatni a sajátjukról azokat, ahol van szőlészet- csak a tájekozatlan specialisták nem tudnak róla. Meg volt még emlitve egy két ütős ország ami meg lett említve mint potenciális piac.

    Javaslom a Hnt-bol elzavarni mindenkit. Ez tényleg felháborító hogy a szőlőtermesztés/borkészítés kapcsán szőlészek es borászok ülnek ott. Javaslom cukrász, mezogazdasagi gépszerelő, esztergályos, kőműves stb stb stb foglalkozásúakat keresni. Sőt külön jó ötlet lenne cipeszeket bevonni, ők biztosan nem lennének reszlehajloak.
    Vagy itt van az "eső csatornás" csávó Brüsszelből. Tuti ráér, most van ideje szervezkedni.

    Alakul ez, ahogy látom!!!

  • Válasz » #2488 efeszrobi | 2021-02-18 21:29:24

    Válasz segitsunkmagunkon11 #2484. hozzászólására

    Nekem is emlékezetes a 2018-as szüret, boldog lennék ha csak 100 millió ft veszteségem lett volna abban az évben a szüreten, de ugye a veszteség csak az enyém a nyereséget viszont szét kellene osztanom a szőlőtermelők között, ha jól értem.

  • Válasz » #2487 Veltelini1 | 2021-02-18 21:11:54

    Válasz segitsunkmagunkon11 #2485. hozzászólására

    Ohh igen a 2018-as év kifejezetten emlékezetes volt amikor száz millió forintot buktunk azon, hogy magas áron vásároltunk fel alapanyagot és utána a világpiaci ár a béka segge alá került és a kutyának nem kellet a bor ezt valóban nehéz lenne elfelejteni vertük is a seggünket a földhöz örömünkbe és inkább nem is adtuk oda annyiért, ahogy más sem többek közt ezért voltak tele a pincék 2019 végén aztán az bor ára kezdett felfelé kúszni és sikerült végre megszabadulni a beragdt készletektől, csak jelezném hogy 35 centért idén sem fogjuk odaadni senkinek a 80-100 forintért felvásárolt szőlőt.

  • Válasz » #2486 Matyi50 | 2021-02-18 20:30:46

    Válasz jakabjozska #2472. hozzászólására

    smile thumbup
    Maffia! Ezt irom évek óta!
    No komment!

  • Válasz » #2485 segitsunkmagunkon11 | 2021-02-18 20:07:13

    Válasz efeszrobi #2478. hozzászólására
    Megvannak még neked a 2018,2109,2020 évekre is az árak? Biztos elraktátok emlékbe, számotokra nagyon szép idők voltak !Nem úgy a termelőknek! Akkor nem reklamáltatok ! 60-70 itt ott 80 centet adtak érte, a minőség sem nagyon számított! 2018-ban 200-280 forintot kaptatok érte , az általatok 90-110 forintért előállított borért! Majdnem egyanannyiert exportáltatok 2019-ben is , de már kevesebbet fizettetek a szőlőért, ezért 85-100 ft-ba került a bor nektek, kb ugyanannyiert adtátok mint előző évben ! 2020-ban már egy jóval olcsóbb 55-70 forintból előállított bort tudtatok exportálni! Az export ár nem csökkent de az árfolyam miatt forintban még tőbbet kaptatok érte!
    Akkor nem hivatkoztatok a világpiaci árra! 3 nagyon nagy profitot hozó évetek volt!Csak hogy, ti nem egy jó átlagot néztek, hanem minden évben csúnya szóval "telibe " nyereséget szeretnétek! Amennyiben másképp nem megy akkor, elveszítek tőlünk , leárazzátok a szőlőt! Szerinted még mi vesszük el a profitot tőletek !
    Na jo, akkor megyek és csak ki töltöm a NAK oldalán a tisztességtelen piaci magatartás miatti kérdőívet! Remélem sok termelő kitölti majd !Ti iszonyatosan sokat kerestetek! Ennek ellenére , még mindig nem elég, mi alig éljük túl az elmúlt éveket! A vendéglátosok
    tömegesen mennek tönkre, pedig még egy éve sincs korona vírus! Közben volt időszak amikor kinyithattak, hitelt sem fizettek , mert felfügesztették a fizetést!Nekünk utoljára 2013-ban volt úgyahogy tisztességes felvásárlási ár! Sajnálom a vendéglátosokat de már csak az ő szituációjukkal tudom összehasonlítani a mi helyzetünket!

  • Válasz » #2484 segitsunkmagunkon11 | 2021-02-18 19:32:55

    Válasz efeszrobi #2481. hozzászólására
    Üdvözlöm Robi! Önöknél miért nem pezsgő készül a 15-16-os egyéb szőlőböl ? Miért keverik be a biankába azokat, lerontva azoknak a mustfokát is, hamár nem hajlandóak 16-17-es mustfokkal elkezdeni a bianka szüretét! 16-17 mustfoknál kezdve a vége bemehetne 18-19-es mustfokkal !Nem töppedve, súlyát elveszítve! Ugyis 10,5-ös bor lesz belőle! Akkor önök is több bort kapnának az alapanyagból ! Valamiért mégsem akkor kezdik ! Gondolom pont azért, mert kiszámolták, hogy a könnyebb de magassabb mustfokkal szüretelt szőlővel jobban járnak! Adhatnak hozzá "olcsó, higitó folyadékot" a mustfok bírja ! Senki sem kötelezheti önöket , arra hogy szétosszák a profitot ! Önök és a nagy borászatok tulajdonosi köre egyébként sem adna!Inkább elvesz , mint adna! Azzal hogy kesőbb kezdik a szüretet szerintem kb 20% súlyvesztés történik a termelőknél !A végén mégis 10,5-ös bor lesz belőle! Csak jóval olcsobban ! Az által , hogy a mérlegjegyen 17,1 vagy 16,1 van mustfokként feltüntetve, pedig még "cukor pénzt is " kap erősítésre, mert túl gyenge! Hogyis van ez Robi?

    Hova lesz a mustfok vagy az alkohol tartalom ?!

    Nekünk elégnek a kilók a tőkéken, lessük a seregélyeket, de a vegén mégis 10,5-ös bor lesz a 13-14-es helyett! Komoly súlyveszteségünk lesz! Akkor ki is veszi el kinek a profitját? Irtad a termelőnek is volna joga a profit szerzéshez, csak lehetősége nincs rá mert elveszitek tőlük, trükkökkel! Igen az olasz termelő többet kap a szőlő kilójáért mint a magyar termelő! Egyből hárítasz! Szabályozás, eltérő támogatás stb maszlag ! Remélem egyszer feltünik valakinek, ez a visszásság !Mert ha ez nem az akkor mi ?!A Pofátlanság netovábbja pedig az hogy azt feltételezi hogy mi az önök profitját szeretnénk elvenni önöktől ! Nem !Mi a szőlő becsületes árát kérjük !Minden manipuláció nélkül! Ami jár , az jár alapon ! Amennyiben 10,5-ös bort szeretne, vegye meg a szőlőt akkor amikor ilyen bor készíthető belőle ! Akkor a súly többlet valamennyit kompenzál a termelőnek! Utánna hívatkozhat a világpiac legolcsóbb ár szegmensére, de addig ne tegye! Mi olyan alapanyagot hagyunk ott, amiből 12-15 alkoholfokos bor készíthető,annak pedig nem 35 cent az ára!Nálam ön ezt jobban tudja !

  • Válasz » #2483 segitsunkmagunkon11 | 2021-02-18 18:47:08

    Válasz belaim201906 #2482. hozzászólására
    Szia! Az első bekezdést kifejtenéd részletesebben ?!Kérlek!Látod én nem tudom hogyan lesz a 22-es biankából , , amiből a táblázat szerint (14,35%-alkoholtartalmú bor készíthető elméletileg) hogyan lesz 9-es alkoholtartalmú bor?!Ami megfelelne, 15,5 mustfokú szőlőből készült bornak ! Hova lesz az alkohol? Elpárolog ? Elméletileg a legkorszerűbb körülmények között dolgozzák fel a szőlőt ! Akkor ez hogyan lehetséges? Nem értem !

  • Válasz » #2482 belaim201906 | 2021-02-18 16:45:22

    Válasz efeszrobi #2481. hozzászólására

    Kedves Robi ,önt azért sem tudom komolyan venni, mert ön is pontosan jól tudja hogyan lesz a 22 biankábol 9 es alkohol fokú, 35 centes meg én is.

    A többi meg mese és a tudatlanok szédítése.

    Senki nem akarja hogy a profitot szétossza a termelők között, csupán csak a profitéhség nem biztos hogy egyforma ön, és egy több évtizedes múlttal rendelkező olasz multi között.

    Önök ha 5 milliárdot keresnének akkor ha a termelő torkán le tudnák nyomni a 40 ft helyett a 30 ft ot akkor a 6 milliárd is "Bármely borászat a technológia fejeltségének,üzleti érzékének, évtizedes kereskedelmi gyakorlatának, tudásának, tapasztalatának, marketingjének valamint a felépített kapcsolatrendszerének köszönhetően előfordulhat, hogy magasabb áron tudja értékesíteni a bort, de ebből még nem következik, hogy a profitját szét akarja osztani a termelők között." erre lenne fogva.

    Egyébként melyik az a nagy tömegű fajta ami így lerontja az alkoholfokot és több ezer hektáron terem?smile laughsmile laughsmile laughsmile laugh És vegyes fehérbor lesz belőle?
    jah és még a 2 alkohol fok emelés is beleférsmile laughsmile laughsmile laughsmile laugh



  • Válasz » #2481 efeszrobi | 2021-02-18 15:12:18

    Válasz belaim201906 #2480. hozzászólására

    Biankából ritkán készül fajta bor, többnyire vegyes fehér lesz, amibe azért kerül 15-16 fokosan beszállított egyéb szőlő is, így igen kicsi az esély rá, hogy 13 vagy annál magasabb alkoholfokú bor készüljön belőle. Nyugodjon meg a Biankára a táblázat szerinti 35 centes ár vonatkozik, hiába próbálja meg felértékelni.

    Bármely borászat a technológia fejeltségének,üzleti érzékének, évtizedes kereskedelmi gyakorlatának, tudásának, tapasztalatának, marketingjének valamint a felépített kapcsolatrendszerének köszönhetően előfordulhat, hogy magasabb áron tudja értékesíteni a bort, de ebből még nem következik, hogy a profitját szét akarja osztani a termelők között. Ezek a cégek többnyire profitorientált vállalkozások nem nonprofit szervezetek, sem jótékonysági intézmények, így számonkérni rajtuk, hogy tevékenységükkel pénzt keresnek meglehetősen abszurd.

    Senki nem vitatja, hogy a profit szerzéshez joga van a termelőnek is, de annak elmaradása az agrártámogatási rendszer valamint az eltérő uniós irányelvekből fakad, a számokból egyértelműen látszik, hogy az olasz termelő több pénzt kap 1 kg szőlőért, mint amennyiért az olasz borászat 1 liter bort árul jelenleg. Nekem borászatként a 35 centes borral kell versenyeznem a vevőt nem érdekli,hogy én mennyit fizetek a termelőnek, őt a bor ára érdekli.

  • Válasz » #2480 belaim201906 | 2021-02-18 13:36:18

    Válasz efeszrobi #2478. hozzászólására:

    Valamint a legalsó kategória te is tudod miből készül.
    Ha sejtvizes történetet félre is tesszük akkor is , seprőpréslé, kierjesztett csemegeszőlő , elházasított illós bor stb stb.

    Ez statisztika úgy volna mérvadó ha egy eladási statisztika is járna hozzá.

    Egy adott borászat milyen % ban értékesíti ezeket a kategóriákat. Így év végén összességébe és átlagosan hasznot termel vagy nem.
    Mert ha el kell adnia 20% "mellékterméket" előállítási ár alatt , a maradékot pedig haszonnal értékesíti akkor nyugodtan és vígan elvan.

    Ha ti csak ebbe a kategóriába beleférő bort tudtok előállítani, azért nem biztos hogy a termelőt kell hibáztatni . :) És a Bianca-t sem. :)



  • Válasz » #2479 belaim201906 | 2021-02-18 13:27:11

    Válasz efeszrobi #2478. hozzászólására
    Most magadat cáfolod??

    A Bianca 13 vagy magasabb alkoholfokkal az pont 0.50 cent kategória 175 Ft

    Ebből 60ft jut a termelőnek?

    Néha azért belekeveredsz a saját önigazolásodba.
    De hajrá.


  • Válasz » #2478 efeszrobi | 2021-02-18 13:07:23

    Válasz segitsunkmagunkon11 #2467. hozzászólására

    Üdvözlet!

    Szeretném közzé tenni a két legnagyobb bor exportáló ország legfrissebb 2021. februári piaci jelentését a borok jelenlegi világpiaci áráról. Nem én találom ki a 35-40 centes árakat. Ahogy Ön is mondja, ha már mindenki Biankát ültettet, akkor illene helyén kezelni a fajtát és a hasonló minőségi kategóriába eső olasz, spanyol borok áraival összehasonlítani és akárki, akármit mond vagy ígérhet ezek a tények. borárborár2

  • Válasz » #2477 segitsunkmagunkon11 | 2021-02-18 07:07:38

    Válasz akacia200 #2476. hozzászólására
    Leginkább magukat képviselik !!Észak-Korea, azért túlzás ,azt nem élnék túl ! Tudjuk ott hogyan bánnak a fogjokkal ! Nem is tudom, hogyan alakult ez igy!? Ebben mi gazdák is benne vagyunk! Mi egymástól elszgetelve végezettük a dolgunkat, morogtunk, bosszúsak voltunk de semmi több nem történt! Néha volt egy-egy megmozdulás de igazán olyan helyre nem jutottunk el ahol megoldhatták volna a gondjainkat, segíthettek volna ! Nem kértünk helyet magunknak ilyen rólunk döntéseket hozó bizottságokba sem ! Most azért más a helyzet ! Most próbálnak segíteni, van új szabályozás, kérjük az ilyen látszat bizottság arányainak a megváltoztatását, hogy végre , gazda,
    a gazdák is kerüljenek be oda ahol már rég ott kellenne lenniük ! Már a jelölt állításnál szét kell ezt választani törvényileg! Csak abban az esetben lehet ezt is megfelelően szabályozni ! A TISZ által már
    kaphatunk egy nagyobb képviseletett, de a HNT-ben is jelen kell hogy legyünk !Szerintetek is így van ?

  • Válasz » #2476 akacia200 | 2021-02-17 20:35:07

    Válasz jakabjozska #2472. hozzászólására

    Kár, hogy nem lehet őket elküldeni valami Észak Koreai továbbképzésre. Ott tisztáznák(Némi egyeztetés után.) ki kit, képvisel.

    smile oopssmile thumbupsmile thumbup

  • Válasz » #2475 segitsunkmagunkon11 | 2021-02-17 19:02:26

    Válasz jakabjozska #2472. hozzászólására
    Látod az elnökségben egyedül a Frittmann úr aki egyáltalán szót emel a termelők érdekében ! Eltolodott ez rendesen ! Azért az is érdekes , hogy a kunság , ami kb harmada lehet 40%-a a területeknek nem is igazán van arányosan képviselve ! Újra kell gondolni ezt a HNT dolgot is az alapoktól ! Írányított választás kell , mégpedig azért , hogy valódi szőlőtermesztők is képviselve legyenek, akár a TISZ-en keresztül ! Az alföldről többen, hisz a legnagyobb , utánna eger, mátra és a többi ! !A másik ágról jöjjenek a borászok, akkor tényleg betöltené a feleadatát amit szántak neki a törvényhozók !

  • Válasz » #2474 segitsunkmagunkon11 | 2021-02-17 18:32:20

    Válasz Mihály #2473. hozzászólására
    A HNT nem érdekvédelmi szervezet! Tehát nem szakszervezet!Igazából nem is azzal a céllal hozták létre! Szakmaközi szervezet egész pontosan !Az ágazaton belül, kell a regisztrációs dolgokat rögzítenie, adatokat gyűjteni, összegezni, önköltségi számításokat végezni, szüreti adatok stb ! Ezen felül írányítási feladatuk is van! A legfontosabb feladatuk pedig, az volna, hogy az ágazat mind a termelői, mind a borászati oldalán, valami féle egyensúly és párbeszéd legyen ! Ennek nem tesz eleget, de nagyon nem ! A választás kézfelemelős, igazi demokratikus mód!A tagoknak még az sem adatik meg , hogy papíralapon szavazzanak ! Arról nem is beszélve, hogy az átfedések miatt jó ha ketten inkább termelők mint borászok ! Lehet, hogy a Frittmann úr többet próbál tenni a termelőkért , mint az összes többi együttvéve! Többek közt, TISZ vagy TISZ-ek itt is betölthetnék a termelők képviseletét!

  • Válasz » #2473  Mihály | 2021-02-17 09:50:19

    Válasz jakabjozska #2472. hozzászólására
    smile surrendersmile surrendersmile surrenderez is olyan érdek képviselet mint a kamara ....smile cowboy

  • Válasz » #2472 jakabjozska | 2021-02-17 09:46:08

    Sziasztok! Kigyűjtöttem kíváncsiságból a HNT Küldötteket, ha esetleg valaki kíváncsi lenne rá, hogy kik képviselnek minket termelőket??

    HNT Elnökségi tag:

    Varga Máté - Varga pincészet
    Schmidt Győző - Danubiana Borászat
    Dr Molnár Péter Patricius Borászat
    Laczkó Gábor Szent István Korona pincészet
    Kovács Zita - Kovács és Lánya Borászat
    Koch Csaba - Koch Borászat
    Bock József - Bock Pincészet
    Frittmann János - Frittmann Borászat
    Légli Ottó - Légli Szőlőbirtok és Borászat


    Szőlészeti küldött:
    Bán Ferenc Bán Bor Borászat
    Filus János - Filus és Társa Bioborászat
    Mukli Dániel - Hilltop Pincészet szőlészeti vez.
    Borbély Tamás - Borbély Pincészet
    Dobosi Győző - Dobosi Birtok
    Vabrik Ferenc - Vabrik Pincészet
    Varga Máté - Varga és Fia Pincészet
    Tai István - Tar Pincészet
    Pernesz György -
    Molnár Ákos Hegyk elnök
    Bujdosó Ferenc Aurél - Bujdosó Pincészet
    Kovács László - Kovács és Lánya Borászat
    Mészáros Péter - Mészáros Pál Borászat
    Bock József - Bock Borászat
    Dósa Sándor - Hegyk elnök
    Pál Sándor - egri hegyk elnök
    Kovács Zita - Kovács és Lánya Borászat
    Simon Zoltán - Borász
    Szabó Gábor - Szabó Gábor Pincészete

    Ezek a "termelők" képviselnek minket a borászokkal szemben. Minden amibe benne van a nemzeti, bűzlik a sz---rtól. smile censoredsmile censoredsmile censoredsmile censored


  • Válasz » #2471 medikus | 2021-02-17 09:41:07

    Válasz Rabó001 #2470. hozzászólására
    Nem mindenki tudja betárolni sem!Így van a szőlő is!5-10 hektár termése,szépen nézne ki az IBC tartályban!smile lolNAv emberekkel körbe véve!smile lol

  • Válasz » #2470 Rabó001 | 2021-02-17 09:31:38

    Válasz Mihály #2464. hozzászólására
    Mint a mondás is tartja, vásár után okos a paraszt.
    Nem minden éven van ekkora kukorica ár emelkedés.

  • Válasz » #2469  Mihály | 2021-02-17 08:07:31

Fórum szabályzat
Elolvasom »


Fórum súgó
Elolvasom »

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE

[bezárás x]