Válasz #10969. hozzászólásra
Direktbe vetni kukoricát N mütrágyával, mondjuk karbamid 46% N 100-120 kg/ha, vetés utánn 1 héttel totálist neki. Ha nedves a talaj akkor kb 5-dik napra. Megoldás az is amit Feco írt, csak vigyázz, ki ne szárítsd a talajt.
ha egy évig csak pituszkálod sem lesz jobb a gazdasági mérleg! Két sor kulti, közé némi műtrágya, bele a kukorica magot, jó alapos vegyszer, meg sorközműveléssel vagy 2 sorral műtrágyát kifelé. és had szóljon!
Én biztos nem eröltetném a tavaszi vetést. Nagyon sok csapadék/műgané kellene ide, hogy ne legyen minuszos. Szerintem: totál gyomírtó, tárcsa/grúber, lezárás, totál megint ha szükséges, lazítás/szántás, lezárás, magágy készítés, vetés ősszel.
Mit kellene ezzel a területtel csinálnom, hogy vethető állapotba kerüljön, és melyik növény lenne a gazdaságosabb: Kukorica (NK Symba) vetőmagom van kimaradva, napra (Estiva) nagyon kevés?
A terület elég lapos, és víznyomott szokott lenni, de most a szárazság miatt nem a víz a gond, hanem, hogy beton kemény kötött a talaj...
de méret alapján lehet tényleg.. de ez nem a teljes lista, a nagyobb gépekre nem véletlenül nincs megjelölve egyik sem! a miénk talán 420/85 R44 vagy R50? valami ilyesmi, most nem tudom megmondani pontosan...
580as gumival vetem a naprát monosemmel már a harmadik éve. Két sor a traki nyomának szélébe vet. Sose volt vele semmi probléma. Keléskor se mondja meg senki melyik sorok mentek a nyomba. Igaz forgatás nélküli műveléssel csinálom, szántásba lehet másképp lenne. Állományba is belemegyek vele csak ép három sor megy a traki hasa alatt . Permetezéskor semmiféle gondot nem jelet. Sorkozművelés már necces 1x próbáltam de ahol oldalgós volt a terület ott nem volt hely hogy a farolást ellenkormányozzam. Lapos táblán megoldható lenne az is. És a ksmk-t is elég érdekes volt átszerelni úgy, hogy a nyomtáv és a művelőelemek osztása kijöjjön.
Itt nincs répa, ahhoz öntözés kell vagy sok eső itt egyik sem adott sajnos. Akkor meg kell venni nagy kerekekkel a trakit és venni hozzá 420 ápolót? csak ez lenne a jó megoldás...
van 420-as ápolókerék, és azt terhelheted szimpla elrendezésben, vagy kérhetsz 380-as ápolókereket, és iker elrendezésben, ekkor mehet nagyobb tömeg vagy nagyobb sebesség is...
nekünk is 420-as ápolókerék van a 7430-ason, és jól viselkedik nagyobb terhelésnél is. kirakható kukorica sorközép, de répa sortáv is. mivel erősített falú bírja az aszfaltot és a vontatást is.
Jaja ott a pont a szemét telefon. De utálom.
Most nekünk is 460van, Pl 6150R -re csak 520as gumit írnak kisebbet nem a katalógus szerint. Ápoló keréknek meg nehéz lenne függesztett gép 3-4 héten keresztül. Amerikaiak meg 480 kerékkel nyomulnak a sorban, gondolom nem véletlen. Persze talajmunkára is kellene ősszel a gép, akkor meg jó lenne a 520as abroncs nagyon. Ezer a baj....
a kolléga kapást szeretet volna írni, csak gondolom telefonon vagy tableten...
ha a vetőgépen vannak hullámos tárcsák, akkor nem számít, ha nincsennek akkor inkább az a baj, hogy a mélységhatároló kerekek döcögnek a gumi bordáin, én ingadozni fog a vetésmélység. Mennyire tudod összevenni a nyomtávot? Mert ha be tudod rakni 155 körülire akkor jó, de ha szélesebbre akkor kívűlről már érinti a sorokat... jellemzően amúgy 420-as gumi fölött nem lehet kisakkozni a 155-ös sortávot sem, mert túl közel van a géphez...
Ma én is talajközpontúskodtam kicsit.... ismerősnek besegítettem volna kicsit simítózni... reggel hétkor indultam, most értem haza. Egy forduló nem sok de annyit se sikerült csinálni.
Válasz #10946. hozzászólásra
Ezekbő 6 és 8 m.eseket gyártottak. 6m-eset ajánlanám, a 8 sok lessz neki egyenesen is. Nekem is van ilyen 6 m-es húztam a 110 Le traktorral is, de a 180 Le után jobban paszol főleg tavasszal amikor süpped.
Válasz #10944. hozzászólásra
Igen, ez egy 6 m-es PB 6-022 cseh gyártmányú kombinátor / Roos- Roudnice nad Labem/. A regenthez meg abszolút semmi köze. Piszokul sokat kér érte a kupec. Ha átjösz Szlovákiába akkor 1500-2000 euró között tudsz venni jó állapotút, ami 300-as árfolyam mellett 450 000-600 000 Ft-nak felel meg. A 8 m-es 2000-2600 eurót kérnek. Úgymond örök életüek, ameddig valami spéci traktoros be nem akasztja valamelyek villanyoszlopba.
Magágyakat csináljuk mostanság. Úgy akartam, hogy egyharmadát elkészítjk közben vetés megindúl és párhuzamosan talajkészítéssel megy az egész. De mivel reggelene -3,5fokok is vannak így a vetéssel várok még, a talajokat viszont mind megjárjuk holnaputánra.
Sokat variáltam mivel készítsünk magágyat. A száraz troszkás talajon a rövidtárcsa a legjobb! LAzítózás nyomában is. Viszont a puha szétomlott szántásokon nemjó mert ha nem eresztem le a gépnyom megmarad ha meg leeresztem akkor felnyersel. Itt a kombinátor a nyerő de az is csak a duplakerekes gép után akasztva. Annyi a bajom, hogy egy régi magyar 420-as kombink van csupán amit évek óta nem használtunk, most pedig egy 260-as szintén ikrekkel 420centi széles trakival húzzuk mert ez van ezzel kell dolgozni...Húzom ezerrel 16okkal járok "negyedgázon" de ígyis kellett hegeszteni, mert jobban szólítottuk ettől is.
Ha sikerülne az évi árbevétel egy jó nagy komoly kombit muszály lesz venni mese nincs.
Csakhát évi 5nap munkára ennyi pénzeket kiadni basszus... márpedig erre a nagytrakira már csak drága létezik fene egye meg.
Lesz olyan magágy is ahol a szántást szimplán egy simítós boronás kombinációval húztam el és így hagyom, talán ez lesz a legjobb mert nem bolygatjuk feleslegesen a talajt, viszont azért a kétsorral művelt asztallap sima pálya sokkal jobban néz ki.
Kollégák. fontos kérdésem van. van néhány hektár gyepterületem jó csunyán felszántva(bérbe csináltattam mert még nem volt gépem).Elhúztuk nehézfogassal, megkapta a talajbacit meg a Karbamidot, és kuki kéne bele.
Ezután rúgós kombival megdolgoztam, viszont ahol sok perjés hant van a talajon ott nem sokat segített, sokat egybefog a gaz. Mit csináljak még vele? Vagy tárcsás vetőgéppel menjen bele így a mag?
Napraforgónál vigyázni kell, mert ha lazább a talaj akkor képes több földet mozgatni és esetleg húz a magra akkor nem kell ki. Mi tavaly lehengereltünk pár hektár napraforgót hát fele nem kelt ki.
Én minap lehúztam CB-s gütlerhengettel a napra földeket vetés előtt... meglátjuk mi lesz belőle. A gyomirtó miatt muszáj aprómorzsás sima felületet csinálni. És most kaptam kölcsön a gépet. Előtte a kombi amivel az N-t bedolgoztam eléggé sávosra hagyta a talajfelszínt. Most prímán néz ki a felszín, kérdés hogy a magágy milyen lesz. Güttler kifejezetten ajánlja a vetés előtti hengerezést. Én nem nagyon hiszek benne de most így jött ki.
mondjuk igen az egy kicsit hidegebb talaj de akkor is sok az eltérés a vetések között .... és azt vártam hogy kiszárad az itthoni rész és csak foltba kel ki de pont forditva van még most de akkor csak figyelek még egy pöppet ...mondjuk meg akartam nézni mennyire nedves a 2 föld mi a különbség de biztos van eltérés a hengerezett javára .....
Mindent illik lehengerezni ,de,, ne keverd az otthoni kis kertet a határban lévő területtel.Az otthoni kiskert szélvédett terület és hamarabb melegszik a talaj,és ezért hamarabb ki kel minden.
Olyan kérdésem lenne ki szokott vagy nem és miért a hengerezni kuki és napra vetés után ? pl én a borsot lehengereztem szépen sima hengerrel és itthon huztam a kiskertben is vetögéppel egy csikot még a magtakarot se raktam le de a hengerezett még sehol nincs a hengerezetlenhez képest és eddig ugy tudtam hogy illik egyböl hengerezni mert hamarabb kel jobb stb...... ki mit tapasztalt ?
12468 hozzászólás
És ilyen víznyomott, tömörödött talajon terem is valami? Kötekedés nélkül kérdezem. Azért ahhoz k***a nagy szerencse is kell, vagy nem?
Direktbe vetni kukoricát N mütrágyával, mondjuk karbamid 46% N 100-120 kg/ha, vetés utánn 1 héttel totálist neki. Ha nedves a talaj akkor kb 5-dik napra. Megoldás az is amit Feco írt, csak vigyázz, ki ne szárítsd a talajt.
Válasz #10971. hozzászólásra
ha egy évig csak pituszkálod sem lesz jobb a gazdasági mérleg! Két sor kulti, közé némi műtrágya, bele a kukorica magot, jó alapos vegyszer, meg sorközműveléssel vagy 2 sorral műtrágyát kifelé. és had szóljon!
Én biztos nem eröltetném a tavaszi vetést. Nagyon sok csapadék/műgané kellene ide, hogy ne legyen minuszos. Szerintem: totál gyomírtó, tárcsa/grúber, lezárás, totál megint ha szükséges, lazítás/szántás, lezárás, magágy készítés, vetés ősszel.
Grúbert neki!!
Mit kellene ezzel a területtel csinálnom, hogy vethető állapotba kerüljön, és melyik növény lenne a gazdaságosabb: Kukorica (NK Symba) vetőmagom van kimaradva, napra (Estiva) nagyon kevés?

A terület elég lapos, és víznyomott szokott lenni, de most a szárazság miatt nem a víz a gond, hanem, hogy beton kemény kötött a talaj...
Válasz #10966. hozzászólásra
És akkor most ezzel a 420assal miket is csináltok?
Válasz #10965. hozzászólásra
Vető hány mázsa?
Válasz #10965. hozzászólásra
Bodenbearbeitung = talajművelés
de méret alapján lehet tényleg.. de ez nem a teljes lista, a nagyobb gépekre nem véletlenül nincs megjelölve egyik sem! a miénk talán 420/85 R44 vagy R50? valami ilyesmi, most nem tudom megmondani pontosan...
Válasz #10964. hozzászólásra
A felső táblázat ápoló kerekeket tartalmaz.
Válasz #10962. hozzászólásra
ezek normál gumizások, a művelőkerekek ettől külön vannak. keresd a Kitét, ő tudja mi amit elbír még...
Ferror: átlagban 50 mm körül járunk, de változó, van, ahol csak ma 20 fölött volt...
Válasz #10958. hozzászólásra
Fecó, mennyi eső esett nálatok az elmúlt 10napban?
http://salesmanual.deere.com/sales/salesmanual/de_DE/tractors/2014/feature/wheels_and_tires/6r/tire_combinations.html
Akkor ez nem a teljes lista?
Válasz #10953. hozzászólásra
A vetőgépen a hullámos tárcsák mire szolgálnak, hogy akkor már nincs jelentősége a gumiszélességnek? Akkor már nem azon a nyomon megy a vetőkocsi?
Direkt vetésnél elég csak ez a tárcsa is, hogy legyen a vetőkocsin vagy kell a forgósortisztító is? Melyik alapkövetelménye a direkt vetésnek?
Válasz #10950. hozzászólásra
. Permetezéskor semmiféle gondot nem jelet. Sorkozművelés már necces 1x próbáltam de ahol oldalgós volt a terület ott nem volt hely hogy a farolást ellenkormányozzam. Lapos táblán megoldható lenne az is. És a ksmk-t is elég érdekes volt átszerelni úgy, hogy a nyomtáv és a művelőelemek osztása kijöjjön. 
580as gumival vetem a naprát monosemmel már a harmadik éve. Két sor a traki nyomának szélébe vet. Sose volt vele semmi probléma. Keléskor se mondja meg senki melyik sorok mentek a nyomba. Igaz forgatás nélküli műveléssel csinálom, szántásba lehet másképp lenne. Állományba is belemegyek vele csak ép három sor megy a traki hasa alatt
Itt nincs répa, ahhoz öntözés kell vagy sok eső itt egyik sem adott sajnos. Akkor meg kell venni nagy kerekekkel a trakit és venni hozzá 420 ápolót? csak ez lenne a jó megoldás...
Válasz #10957. hozzászólásra
kényelmesen kukoricát és naprát, répát viszont még nem mertem, mert ott a 45 cm-es sortáv necces...
Válasz #10955. hozzászólásra
De a 420as ápolóval kultivátorozni is tudsz gondolom?
Válasz #10954. hozzászólásra
380 90 50et megikreztetni ez lenne a tuti.
Ez a 520 85 42 mérete.
Jó kis pénz lenne....
Válasz #10954. hozzászólásra
van 420-as ápolókerék, és azt terhelheted szimpla elrendezésben, vagy kérhetsz 380-as ápolókereket, és iker elrendezésben, ekkor mehet nagyobb tömeg vagy nagyobb sebesség is...
nekünk is 420-as ápolókerék van a 7430-ason, és jól viselkedik nagyobb terhelésnél is. kirakható kukorica sorközép, de répa sortáv is. mivel erősített falú bírja az aszfaltot és a vontatást is.
Válasz #10953. hozzászólásra
Jaja ott a pont a szemét telefon. De utálom.
Most nekünk is 460van, Pl 6150R -re csak 520as gumit írnak kisebbet nem a katalógus szerint. Ápoló keréknek meg nehéz lenne függesztett gép 3-4 héten keresztül. Amerikaiak meg 480 kerékkel nyomulnak a sorban, gondolom nem véletlen. Persze talajmunkára is kellene ősszel a gép, akkor meg jó lenne a 520as abroncs nagyon. Ezer a baj....
Válasz #10951. hozzászólásra
a kolléga kapást szeretet volna írni, csak gondolom telefonon vagy tableten...
ha a vetőgépen vannak hullámos tárcsák, akkor nem számít, ha nincsennek akkor inkább az a baj, hogy a mélységhatároló kerekek döcögnek a gumi bordáin, én ingadozni fog a vetésmélység. Mennyire tudod összevenni a nyomtávot? Mert ha be tudod rakni 155 körülire akkor jó, de ha szélesebbre akkor kívűlről már érinti a sorokat... jellemzően amúgy 420-as gumi fölött nem lehet kisakkozni a 155-ös sortávot sem, mert túl közel van a géphez...
Válasz #10951. hozzászólásra
Én a tökre tippelnék!
Egyébként nincs ilyen irányú tapasztalatom, nekünk 460-as gumi van.
( az az 1 szerencse h. mindenki tudja mi a retyek a lámpás
)
520as gumival érdemes e lámpást vetni, vagy már megnyomja a gyökér zónát? Tapasztalat? Enyhén lejtős területen?
Válasz #10948. hozzászólásra

Király rakodód van tsávó
Ma én is talajközpontúskodtam kicsit....
ismerősnek besegítettem volna kicsit simítózni... reggel hétkor indultam, most értem haza. Egy forduló nem sok de annyit se sikerült csinálni. 

Válasz #10946. hozzászólásra
Ezekbő 6 és 8 m.eseket gyártottak. 6m-eset ajánlanám, a 8 sok lessz neki egyenesen is. Nekem is van ilyen 6 m-es húztam a 110 Le traktorral is, de a 180 Le után jobban paszol főleg tavasszal amikor süpped.
Válasz #10945. hozzászólásra
160 LE traki,milyen széleset vinne el?Most 6,5 méteres kombit húz.
Válasz #10944. hozzászólásra
Igen, ez egy 6 m-es PB 6-022 cseh gyártmányú kombinátor / Roos- Roudnice nad Labem/. A regenthez meg abszolút semmi köze. Piszokul sokat kér érte a kupec. Ha átjösz Szlovákiába akkor 1500-2000 euró között tudsz venni jó állapotút, ami 300-as árfolyam mellett 450 000-600 000 Ft-nak felel meg. A 8 m-es 2000-2600 eurót kérnek. Úgymond örök életüek, ameddig valami spéci traktoros be nem akasztja valamelyek villanyoszlopba.
Válasz #10943. hozzászólásra
Ez volna az?
Válasz #10942. hozzászólásra

Szerelem lesz 1. látásra.
Válasz #10941. hozzászólásra
Nem ismerem a cseh kombikat.
Rau 8,8-as is van de amelyik egyben van az marha drága ahhoz képest hogy idősebb mint én hehe
Válasz #10940. hozzászólásra
Szerzel cseh 8ast 900ér a tótoktul a gazbul valahonnét aztán beleszarni a xmillás izékre ha szűkek az évek........
Magágyakat csináljuk mostanság. Úgy akartam, hogy egyharmadát elkészítjk közben vetés megindúl és párhuzamosan talajkészítéssel megy az egész. De mivel reggelene -3,5fokok is vannak így a vetéssel várok még, a talajokat viszont mind megjárjuk holnaputánra.
Sokat variáltam mivel készítsünk magágyat. A száraz troszkás talajon a rövidtárcsa a legjobb! LAzítózás nyomában is. Viszont a puha szétomlott szántásokon nemjó mert ha nem eresztem le a gépnyom megmarad ha meg leeresztem akkor felnyersel. Itt a kombinátor a nyerő de az is csak a duplakerekes gép után akasztva. Annyi a bajom, hogy egy régi magyar 420-as kombink van csupán amit évek óta nem használtunk, most pedig egy 260-as szintén ikrekkel 420centi széles trakival húzzuk mert ez van ezzel kell dolgozni...Húzom ezerrel 16okkal járok "negyedgázon" de ígyis kellett hegeszteni, mert jobban szólítottuk ettől is.
Ha sikerülne az évi árbevétel egy jó nagy komoly kombit muszály lesz venni mese nincs.
Csakhát évi 5nap munkára ennyi pénzeket kiadni basszus... márpedig erre a nagytrakira már csak drága létezik fene egye meg.
Lesz olyan magágy is ahol a szántást szimplán egy simítós boronás kombinációval húztam el és így hagyom, talán ez lesz a legjobb mert nem bolygatjuk feleslegesen a talajt, viszont azért a kétsorral művelt asztallap sima pálya sokkal jobban néz ki.
Októberi Terradig XS. Azóta nem nyúltunk hozzá. Holnap megy bele napra.

Tele van földigilisztával.
https://www.youtube.com/watch?v=3oRvd8iP88c
találtam egy videót, na ilyen az én földem is amit előbb írtam. mit kéne azzal csinálni?
Válasz #10926. hozzászólásra
Üdvözöllek Rau kombinátorról nem irtál semmit
Kollégák. fontos kérdésem van. van néhány hektár gyepterületem jó csunyán felszántva(bérbe csináltattam mert még nem volt gépem).Elhúztuk nehézfogassal, megkapta a talajbacit meg a Karbamidot, és kuki kéne bele.
Ezután rúgós kombival megdolgoztam, viszont ahol sok perjés hant van a talajon ott nem sokat segített, sokat egybefog a gaz. Mit csináljak még vele? Vagy tárcsás vetőgéppel menjen bele így a mag?
Válasz #10934. hozzászólásra
Azért miért ne kellne ki mert 1 centivel több föld van rajta?
Válasz #10927. hozzászólásra
Napraforgónál vigyázni kell, mert ha lazább a talaj akkor képes több földet mozgatni és esetleg húz a magra akkor nem kell ki. Mi tavaly lehengereltünk pár hektár napraforgót hát fele nem kelt ki.
Válasz #10932. hozzászólásra

Előtte is utána is hengerezel? (vetés)
Az a baj nekünk nincs Guttler, csak gyűrűs, de jövőre rábeszélem fater vegyünk egyet! Már mondogatom...
Válasz #10931. hozzászólásra

Csak higgyél benne nyugodtan ,amióta nekem megvan azóta mindent hengerezek ,hihetetlen amilyen magágyakat csinálok.
A gyomirtó miatt muszáj aprómorzsás sima felületet csinálni. És most kaptam kölcsön a gépet. Előtte a kombi amivel az N-t bedolgoztam eléggé sávosra hagyta a talajfelszínt. Most prímán néz ki a felszín, kérdés hogy a magágy milyen lesz.
Güttler kifejezetten ajánlja a vetés előtti hengerezést. Én nem nagyon hiszek benne de most így jött ki.
Én minap lehúztam CB-s gütlerhengettel a napra földeket vetés előtt... meglátjuk mi lesz belőle.
Válasz #10929. hozzászólásra

A határban kellett volna hagynod egy csíkot, és akkor látnád a különbséget,a hengerezett javára.
Válasz #10928. hozzászólásra
mondjuk igen az egy kicsit hidegebb talaj de akkor is sok az eltérés a vetések között .... és azt vártam hogy kiszárad az itthoni rész és csak foltba kel ki de pont forditva van még most de akkor csak figyelek még egy pöppet ...mondjuk meg akartam nézni mennyire nedves a 2 föld mi a különbség de biztos van eltérés a hengerezett javára .....
de,, ne keverd az otthoni kis kertet a határban lévő területtel.
Az otthoni kiskert szélvédett terület és hamarabb melegszik a talaj,és ezért hamarabb ki kel minden.
Mindent illik lehengerezni ,
Olyan kérdésem lenne ki szokott vagy nem és miért a hengerezni kuki és napra vetés után ? pl én a borsot lehengereztem szépen sima hengerrel és itthon huztam a kiskertben is vetögéppel egy csikot még a magtakarot se raktam le de a hengerezett még sehol nincs a hengerezetlenhez képest és eddig ugy tudtam hogy illik egyböl hengerezni mert hamarabb kel jobb stb...... ki mit tapasztalt ?
Válasz #10924. hozzászólásra
aprítással nincs baj mert oros HSA és conspeed asztala dolgozik a válalkozó akivel arattatok
Válasz #10920. hozzászólásra
Én még bízok annyira az időben, hogy lesz némi eső. De ha nem akkor a rögterelő/szármaradvány eltakatítóval kell utat vágni s száraz rétegbe :-/