Válasz horvath.agro #12152. hozzászólásáraÍgy nem tudok sok okosat ajánlani, ha csak 1 rövidtárcsád van.
Ha fagy lenne ajánlanám lazítóval megpiszkálni ha mindjárt csak a felső 15 cm /lehet mélyebben is, ahogyan bírná a traktor/. De ahoz kellene venned-kölcsönöznöd egy olaszos késesset. /Csak van e eléje megfelelő teljesítményü traktorod?/
Rövidtárcsán fogja tapasztani a hátsó hengert, mert bent nyers lessz a föld.
Válasz horvath.agro #12152. hozzászólásáraÉs a 25-30 centis kombájn nyomokkal mit csinálsz?
Mert hogy azt a qualidisc nem forgatja be az biztos.
Tényleg! Hány méteres ez? Hogy bírja a 215-ös steyrke?
Válasz kis Zombi #12149. hozzászólásárasajnos meg nincs sortisztitom, a hengerrel pedig az a baj hogy itt olyan beton kemenyet csinalna hogy semmivel nem tudnek bele vetni
a tarcsan ami van henger eleg lenne, csak el kell talalnom a megfelelo idopontot ra.
Válasz horvath.agro #12132. hozzászólásáraTárcsa után húzd le tengerrel, csak erkélyen ereszd bele a RT-t. Vetéskor sortisztítóval letúrod a szárazat, és nem kell mélyre vetni a forgót.
Válasz horvath.agro #12145. hozzászólásáraMegfizethető áron mi tud nedvesben és direktben is vetni?
A nedvesen kis területen könnyű segíteni. VAgy megszárad, vagy kap egy sort és megszárítjuk. (de 600 hektáron)?
Igaz ekkor már nem direkt, de ez nem is az a topik.
2019-ben a kukorica vetés előtt adni kellett a gyom miatt egy 2-4cm rövid tárcsát.
Ahol nem volt takarónövény ott meg egy 7 cm-t magágy készítés miatt kapott rt-t.
Betakarításkor nem látszott termés átlag eltérés.
2021re beérni látszik a tapasztalat a TMMG-ből.
Válasz später77 #12136. hozzászólásáraKWM van rajt.
Hát amúgy igen az idő fogja megmondani.
Lehet nem lesz 2-szer járva, arra gondoltam ha kicsit gazos akkor jobb lenne.
Vetés előtt sem és után sincs henger tavasszal.
Kuhn Maxima a vetőgép, elég a nyomása bőven.
Válasz Devyd #12133. hozzászólásáraAhol KW/KWM henger van a Catroson a lazább talaj miatt, ott annyira nem tud kiszáradni a megmozgatott réteg, mint kötöttebb, agyagos talajon. Az időjárás fogja eldönteni, hogy mikor milyen eszközzel tudunk magágyat készíteni.
Henger+ásóborona is jó lehet, de utóbbiból miért kell 2 sor? Vetés előtt/után is szoktál hengerezni?
ősszel kell eltenni úgy,hogy tavasszal csak vetni kelljen.
mondom ezt én akinek kint van most a búzatarló 5 centi tarlóhántás után, erre akartam ősszel műtrágyát szórni és még 5 cm rt. de ez az időjárás miatt kimarad, így muszály vagyok tavasszal ahogy csak az idő engedi szórni és bedolgozni, de ezt legkésőbb március első hetében megteszem és csak április legvégén május elején vetek, addig csak lesz eső is valamennyi...
Idén nekem őszi árpám volt.
Jövőre 21-ben kukorica lesz.
Nyáron volt egy tarlóhántás, majd szeptember elején egy mulcsozás.
Novemberben kapott egy talajlazítást dupla tüskés hengerrel.
Tavasszal a terv rövidtárcsa, majd vetés.
Vagy van Heva simítós henger, ezzel márciusba egyszer lefutni, utána áprilisban lehet elég lenne 2 sor ásóborona..
Idén is volt haveromnak elég nagy területe kukorica, ami őszi lazítás után márciusban totális gyomirtás volt, majd áprilisban 2 sor rövidtárcsa aztán vetés. Rövidtárcsa Amazone van, szép a munkája.
Válasz Nyomasek Bobo #12119. hozzászólásáraGyenge fagyon (-1-2) én nem erőltetném, ami volt most pár napja (itt -7,5 volt az alja) azon inkább.
Kérdezted akkor, hogy ragad-e a henger. Talaj- és hengerfüggő, itt ilyen volt, délelőtt 10 óra körül kezdett el felengedni, akkor már jobban szedte, délig lehetett dolgozni. A lazítókon lévő tarajos/tüskés szerintem nem működik, ezek a sárkaparósok ideig-óráig. Talán a legjobb henger nélkül, de akkor agyagtalajon majdnem csúnyább, mint egy szalonnás szántás.
Válasz Nyomasek Bobo #12119. hozzászólására nincs neki grúberja.
Most tavasszal a rövidtárcsára panaszkodott, hogy kiszárította neki a földet, azért kéne fagyon épp csak bekeverni a műtrágyát
Válasz *** HM *** #12112. hozzászólásáraTegnap úton voltam, néztem az egyik tsz szántását.
2db 300+300 lovas traktor húzott egy 6-os fordítós Lemken ekét rendes kerékcsúszással. Nem tudom mennyire jöhetnek ki fogyasztásilag, de szerintem jóval 50 L felett egyenes sík területen.
Olyan talajközpontú talajvédelem, hogy csak úgy zörög.
Válasz *** HM *** #12112. hozzászólásáraOlyannyira védem a talajt, hogy inkább rá se mentem sarat gyúrni, földet taposni, szóval a fagyokon (ha lesz),pedig vannak még érintetlen kukorica tarlók is. Trakit le se mostam, pedig betyárosul néz ki, most két hét pihi, nem erőlködünk, inkább a pálinkát erőltetjük!
Nem saját tapasztalat, mert fagyon nem szabad talajt művelni.
Egy közeli ismerősöm jó tapasztalatai a következők, amihez hozzájárult a jó őszi talajállapot és a belvíz-mentesség. Ősszel időben lazítottak, fagyon jókor eltárcsázták a talajokat. Így viszonylag homogén felszínt kaptak, amiben a már csírázó gyomok nagy részét kiütötték. Ezért tavasszal nem kellett sietni a talajmunkával, így a bolygatatlan talajra kiszórták a műtrágya egyik felét, utána meg elég volt vetés előtt egy borona, és nedvesbe tudott menni a mag. 1 talaj szikes foltjai száradtak rá, ott vontatott a kelés.
Olajretek: talajelőkészítés: ősszel lazító, fagyon tárcsa. Tavasszal a kombinátor és a borona galacsinolt, az idő pedig szorított, így úgymond “direktbe” vetették bele a magot Ultimával. A kelés nagyon is kielégítő, bár kissé heterogén.
Fagyon tárcsázás: el kell kapni a megfelelő fagyási állapotot, amikor a traktor már nem tapos, de a tárcsa még belemegy. Így a talajban, a kora tavaszi talajmunkával szemben, kárt nem okoz, nem szárít. Ellenben a tárcsát eléggé igénybe veszi.
Én azt mondtam, hogy nincsen új a nap alatt. Egyenlő esővel semmi különbség nincs a művelési módok közt.
Akik ezt a módot művelik és még ismerem is ott volt eső is hozzánk képest pl. Önt nem ismerem, így nem tudok véleményt mondani. De annyit higyjen el nekem, hogy ha 3 hónap alatt 10 mm eső lett volna akkor jó kelés nem lenne az fix.
12452 hozzászólás
Válasz horvath.agro #12152. hozzászólásáraÍgy nem tudok sok okosat ajánlani, ha csak 1 rövidtárcsád van.
Ha fagy lenne ajánlanám lazítóval megpiszkálni ha mindjárt csak a felső 15 cm /lehet mélyebben is, ahogyan bírná a traktor/. De ahoz kellene venned-kölcsönöznöd egy olaszos késesset. /Csak van e eléje megfelelő teljesítményü traktorod?/
Rövidtárcsán fogja tapasztani a hátsó hengert, mert bent nyers lessz a föld.
Válasz horvath.agro #12152. hozzászólásáraÉs a 25-30 centis kombájn nyomokkal mit csinálsz?
Mert hogy azt a qualidisc nem forgatja be az biztos.
Tényleg! Hány méteres ez? Hogy bírja a 215-ös steyrke?
Válasz Sk Laci #12151. hozzászólásárakotott fekete 45-50 ak kotottsegu csernozjom.
nincs semmi talajmuvelo gepem csak 1 rovidtarcsa
nem arteri terulet, nekem olyan nincs.
2 eve volt lazitva a szoban forgo 37ha. azota csak 5cm rt.
Válasz horvath.agro #12117. hozzászólásáraMilyen tipusú talajról van szó?
Milyen talajmüvelő eszközök állnak rendelkezésre?
Ártéri terület?
Válasz kis Zombi #12149. hozzászólásárasajnos meg nincs sortisztitom, a hengerrel pedig az a baj hogy itt olyan beton kemenyet csinalna hogy semmivel nem tudnek bele vetni
a tarcsan ami van henger eleg lenne, csak el kell talalnom a megfelelo idopontot ra.
Válasz horvath.agro #12132. hozzászólásáraTárcsa után húzd le tengerrel, csak erkélyen ereszd bele a RT-t. Vetéskor sortisztítóval letúrod a szárazat, és nem kell mélyre vetni a forgót.
Válasz Radocz #12147. hozzászólásáramegfizetheto aron semmi...
Válasz horvath.agro #12145. hozzászólásáraMegfizethető áron mi tud nedvesben és direktben is vetni?
A nedvesen kis területen könnyű segíteni. VAgy megszárad, vagy kap egy sort és megszárítjuk. (de 600 hektáron)?
Igaz ekkor már nem direkt, de ez nem is az a topik.
2019-ben a kukorica vetés előtt adni kellett a gyom miatt egy 2-4cm rövid tárcsát.
Ahol nem volt takarónövény ott meg egy 7 cm-t magágy készítés miatt kapott rt-t.
Betakarításkor nem látszott termés átlag eltérés.
2021re beérni látszik a tapasztalat a TMMG-ből.
Válasz horvath.agro #12138. hozzászólásáraNem tarajos fém..
Válasz horesz #12144. hozzászólásáranem tud pl kukoricaban normalisan muveles nelkul vetni, kell neki 1 sor rt.
a nadvesben pedig dugul, kicsi a 12,5cm sortav, es gyengeje a sarkaparo a csoroszlyak kozott.
ha nem megy el tavaszra akkor ezeken valtoztatnom kell es jo lesz kb.
illetve jo lenne ha mutragyat is tudna szorni
Válasz horvath.agro #12142. hozzászólásáraHa jól dolgozik, használható notill-be akkor miért adod el? Mit tud v épp nem tud ami neked kell?
Válasz horvath.agro #12142. hozzászólására

Válasz Bobo77 #12141. hozzászólásárakverneland u-dill oktober 10.
Válasz horvath.agro #12140. hozzászólásáraMivel lett vetve, mikor?
notill arpam mai szemleje

Válasz Devyd #12133. hozzászólásáraÁsóborona bőséggel elég, főleg ha hengerrel el tudsz menni előtte rajta. Arany pálya lesz.
Egy sor tácsa után jó munkája (ez az össz talajmunka, se lazító, se grúber) van az ásóboronának kukorica után is. Nem kell az a tárcsa tavasszal.
Válasz Devyd #12137. hozzászólásáraes a visszazaras is tokeletes? tarajos fem zarokerek van a maximan?
nem a maglehelyezes a legsarkalatosabb pont, legalabb olyan fontos a visszazaras is.
a henger ezert kell utana.
Válasz später77 #12136. hozzászólásáraKWM van rajt.
Hát amúgy igen az idő fogja megmondani.
Lehet nem lesz 2-szer járva, arra gondoltam ha kicsit gazos akkor jobb lenne.
Vetés előtt sem és után sincs henger tavasszal.
Kuhn Maxima a vetőgép, elég a nyomása bőven.
Válasz Devyd #12133. hozzászólásáraAhol KW/KWM henger van a Catroson a lazább talaj miatt, ott annyira nem tud kiszáradni a megmozgatott réteg, mint kötöttebb, agyagos talajon. Az időjárás fogja eldönteni, hogy mikor milyen eszközzel tudunk magágyat készíteni.
Henger+ásóborona is jó lehet, de utóbbiból miért kell 2 sor? Vetés előtt/után is szoktál hengerezni?
Válasz Devyd #12133. hozzászólásáraÉn idén tárcsáztam tavasszal napra elé, ki is szárította. És mivel eső nem jött nagy szívás volt.
Válasz Devyd #12133. hozzászólásáraa rövidtárcsa is tárcsa, az is kiszárít ameddig leteszed, tavasszal öngól.
akinek kint van most a búzatarló 5 centi tarlóhántás után, erre akartam ősszel műtrágyát szórni és még 5 cm rt. de ez az időjárás miatt kimarad, így muszály vagyok tavasszal ahogy csak az idő engedi szórni és bedolgozni, de ezt legkésőbb március első hetében megteszem és csak április legvégén május elején vetek, addig csak lesz eső is valamennyi...
amúgy miért kell ez a rengeteg sok művelet?
ősszel kell eltenni úgy,hogy tavasszal csak vetni kelljen.
mondom ezt én
Válasz horvath.agro #12132. hozzászólásáraSzia.
Mindenféle tárcsa kiszárít?
A rövidtárcsa lezáróhengerrel talán nem annyira?
Idén nekem őszi árpám volt.
Jövőre 21-ben kukorica lesz.
Nyáron volt egy tarlóhántás, majd szeptember elején egy mulcsozás.
Novemberben kapott egy talajlazítást dupla tüskés hengerrel.
Tavasszal a terv rövidtárcsa, majd vetés.
Vagy van Heva simítós henger, ezzel márciusba egyszer lefutni, utána áprilisban lehet elég lenne 2 sor ásóborona..
Idén is volt haveromnak elég nagy területe kukorica, ami őszi lazítás után márciusban totális gyomirtás volt, majd áprilisban 2 sor rövidtárcsa aztán vetés. Rövidtárcsa Amazone van, szép a munkája.
Válasz kis Zombi #12131. hozzászólásáraezzel csak az a baj, hogy a tarcsa total kiszarit mindent egy szaraz tavaszon.
ki tudja milyen ido lesz.
de egy biztos, telen mar nem csinalok vele semmit igy marad.
majd teszek fel kepet hogy nez ki most a terulet
Válasz horvath.agro #12124. hozzászólásáraKi akarod szórni a Map-ot, és betárcsázni ? Én ezen egy pillanatig nem aggódnék, egyértelműen tavaszra hagynám.
Válasz duvalp655 #12129. hozzászólásáraViszked a hegye? Vagy a helye?
Moderálási elveink miatt törölve: 2020-12-30 08:16:43
Válasz Berkó_ #12125. hozzászólásáranem megoldott a vetessel egy menetben a mutragya es nem is preferalom.
folyekony starter megy vetessel + bakterium tragya
Válasz Bobo77 #12126. hozzászólásáraha tavasszal mennek ra akkor menne csak N most osszel semmikepp
Válasz horvath.agro #12124. hozzászólásáraN t biztos nem akarsz szórni most
Válasz horvath.agro #12124. hozzászólásáraén csakis fagyon csinálnám, ha meg nem lenne, akkor vetéskor a map, a nitro meg állományban amit csináltatok injektálót.
Válasz Bobo77 #12123. hozzászólásáratakaro ezen pont nincs, map menne ki ra meg N
Válasz horvath.agro #12117. hozzászólásáraTakaró nincs rajta?Milyen műtrágyát akarsz kirakni?
Válasz Nyomasek Bobo #12119. hozzászólásáraGyenge fagyon (-1-2) én nem erőltetném, ami volt most pár napja (itt -7,5 volt az alja) azon inkább.

Kérdezted akkor, hogy ragad-e a henger. Talaj- és hengerfüggő, itt ilyen volt, délelőtt 10 óra körül kezdett el felengedni, akkor már jobban szedte, délig lehetett dolgozni. A lazítókon lévő tarajos/tüskés szerintem nem működik, ezek a sárkaparósok ideig-óráig. Talán a legjobb henger nélkül, de akkor agyagtalajon majdnem csúnyább, mint egy szalonnás szántás.
Válasz Sz_Pisti #12120. hozzászólásáraigy van, pont ezert necces a tavasz.
kerdeses a csapadek.
nedvesben viszont ha ramegyek telen frankon meggyurom es tavasszal leshetek.
most mondd valami kis hideget januar elejere, de nem tudom
Válasz Nyomasek Bobo #12119. hozzászólására nincs neki grúberja.
Most tavasszal a rövidtárcsára panaszkodott, hogy kiszárította neki a földet, azért kéne fagyon épp csak bekeverni a műtrágyát
Válasz Sz_Pisti #12118. hozzászólásáraVizesen 1éjjel -2--4el fagyott földet szerinted gruberozni?
Próba szerencse?
Válasz horvath.agro #12117. hozzászólására Száraz fagyon jó lehet, mert akkor nem szárítasz, de azt ki kell fogni
adjatok tanacsot
van 31 hektarom ami buza utan kapott 5 cm rt.
azota nem tudtam a csapadek miatt ramenni
akartam meg mutragyat raszorni es szinten 5 cm rt.
mit gondoltok, varjak a fagyra es csinaljam meg, vagy ahogy tavasszal az ido engedi.
kukorica lesz benne, amit leghamarabb is aprilis 20 utan kezdek el vetni
Válasz *** HM *** #12112. hozzászólásáraTegnap úton voltam, néztem az egyik tsz szántását.
2db 300+300 lovas traktor húzott egy 6-os fordítós Lemken ekét rendes kerékcsúszással. Nem tudom mennyire jöhetnek ki fogyasztásilag, de szerintem jóval 50 L felett egyenes sík területen.
Olyan talajközpontú talajvédelem, hogy csak úgy zörög.
Válasz *** HM *** #12112. hozzászólásáraOlyannyira védem a talajt, hogy inkább rá se mentem sarat gyúrni, földet taposni, szóval a fagyokon (ha lesz),pedig vannak még érintetlen kukorica tarlók is. Trakit le se mostam, pedig betyárosul néz ki, most két hét pihi, nem erőlködünk, inkább a pálinkát erőltetjük!
Válasz *** HM *** #12112. hozzászólásáraközéppontban ám.kukoricatarlók mulcsozva és pihennek
Nemtom de elég jó a szántás omloosz
Úgylátszik
Használt az öntözés a pártos 250mmes löttyintés
Béfejeződtek a mívelések hö?
Középpontban volt a talajvédelem he?
Nem saját tapasztalat, mert fagyon nem szabad talajt művelni.
Egy közeli ismerősöm jó tapasztalatai a következők, amihez hozzájárult a jó őszi talajállapot és a belvíz-mentesség. Ősszel időben lazítottak, fagyon jókor eltárcsázták a talajokat. Így viszonylag homogén felszínt kaptak, amiben a már csírázó gyomok nagy részét kiütötték. Ezért tavasszal nem kellett sietni a talajmunkával, így a bolygatatlan talajra kiszórták a műtrágya egyik felét, utána meg elég volt vetés előtt egy borona, és nedvesbe tudott menni a mag. 1 talaj szikes foltjai száradtak rá, ott vontatott a kelés.
Olajretek: talajelőkészítés: ősszel lazító, fagyon tárcsa. Tavasszal a kombinátor és a borona galacsinolt, az idő pedig szorított, így úgymond “direktbe” vetették bele a magot Ultimával. A kelés nagyon is kielégítő, bár kissé heterogén.
Fagyon tárcsázás: el kell kapni a megfelelő fagyási állapotot, amikor a traktor már nem tapos, de a tárcsa még belemegy. Így a talajban, a kora tavaszi talajmunkával szemben, kárt nem okoz, nem szárít. Ellenben a tárcsát eléggé igénybe veszi.
Válasz *** HM *** #12097. hozzászólásáraEddig nem nyerő,.......
Válasz endypapa_20120 #12106. hozzászólásáraAkkor ön nagyon tud
Gratulalok!
Válasz VDénes #12105. hozzászólásáraKb. annyi volt. :) Most kaptunk hozzá 2 x-re 7 mm-t.
Válasz endypapa_20120 #12104. hozzászólásáraJójó. Én elhiszem. Nem ismerem a körülményeket.
Én azt mondtam, hogy nincsen új a nap alatt. Egyenlő esővel semmi különbség nincs a művelési módok közt.
Akik ezt a módot művelik és még ismerem is ott volt eső is hozzánk képest pl. Önt nem ismerem, így nem tudok véleményt mondani. De annyit higyjen el nekem, hogy ha 3 hónap alatt 10 mm eső lett volna akkor jó kelés nem lenne az fix.