Annyi, hogy nem spc-nk van, hanem egy Monosem, ami folyamatosan karban van tartva, jó kis gépezet!
Idén tavasszal nem lesz annyi területünk, mert nem sikerül szántani, most meg már túl sok esélyét nem látom neki, bár ha még a napokban elkezdene fagyni kicsit befejeznénk a belekezdett táblákat ameliyket lehet esetleg.
Szóval Ha minden terület megvan akkor azért 300vagy több hektárt kell elvetni egy 6 soros géppel, kivan használva a masína. Jó évben nincs is baj, de igen napjainkra ennyire két vetőgép kell.
De mivel idén kevesebb lesz a tavaszi magágy, így most a szárítós-tisztítós üzemet tesszük rendbe, legalább az menje majd prímán ügyesen, meg tudjunk tisztább repcét-napraforgót eladni, mert ezeknél mindig baxakodnak a levonásokkal, és bizony ahogy a %-ok úgy a soksok 10-100-1000 ezrek repkednek összevissza.
Meg minden másból így ottlesz a minőség nem gyengén, a kombájnok mehetnek nyitottabb rostákkal, szórni alig fognak ezáltal, bár így sem vészes, de kell kompromisszumot kötni Te is tudod ha nem tisztítóra dolgozol...
Aztán majd a következő évekre ha úgy adja az idő, terület, pénztárca akkor lesz még egy gép is, mert fontos ahogy mondod.
Válasz #1376. hozzászólásra
El hiszem neked! Mint irtam a valóságban nem ismerem a gépet..Csak a hirdetések között látam a gép fotóját.. Az biztos hogy a mi kis csóró vidékünkön anyira sokszor ráB tak már az emberek hogy kicsit sincsennek kisérletezö kedvükben.. Ezért is adóthatot az hogy egy elég jó álapotú KINZE vetögép csak nagy sokára kelt el mert senki nem merte megvenni! Tudod a biztosat a bizonytalanért.. Megértem hogy a tevékenységetek egyes fontos részeit fejlesztitek! De azt is világosan kell látni mindenkinek hogy a VETÉS az egyik leg lényegesebb mozanata a termelésnek fökép ebben a vacak idöjárás okozta körülmények között! Tehát ha kicsit is ugy érzed hogy a területeid vagy a vetö kapacitásod nem tul méretezet akor szerintem elöször ara koncentrálj hogy a lehetö leg jobb minöségben és a leg jobb idöpontban vess el!! És amikor már a lábán áll több 100ha kiváló kukorica és napraforgó akor kezd el törni a fejed hogyan száritod és tárolod be azt! Ha nekem ilyen gondjaim lenének én igy csinálnám!! Az meg eböl a szempontbol mindegy hogy kék vagy zöld vagy piros fekete gépel vetsz!!
Ezekben a tányérok függőlegesen állnak, de a fogazásuk körbe ugyan olyan lehet. Méretfrakciók alapján van többféle kukorica, napraforgó, tök meg akarmilyen variáció a tárcsák cserélyével lehet ezt gyorsan abszolválni.
Nem vesszük meg, mert egy tisztító kiépítése van napirenden a szárító mellé, serleges felvonó, porkamra, puffertartály ilyesmi...
Szeva!! Lehet hogy mi el beszélünk egymás mellett... Annak a vetögépnek az a bizonyos fogazot tányér szerü betét az vizszintesen volt betéve és az forgott is a házban egy mag egy fog hézag elv alapján! A különbözö vetö mag méretet a betétek cseréjével oldotad meg..A mag le ütö kis görgö az maratt!! Szerintem a pontosága elenére azért válthata ki a JD mert nem találhaták elég gyorsnak..Mert ami még a 70 évek elején korszerü volt az már a 80-90 években sem volt az..A másik hogy elég nagy méretü lánc hajtásokat is igényelt a vetöegység külön külön.. De hangsujozom mái napig müködöképes vetögépröl van szó!! A másik dolog én ezt az általad emlitet WHITE gépet nem ismerem..mivel felénk nincs egy darab sem belölle! Ha lene akor el tudnánk mesélni az iteni tapasztalatokat..Ezért csak azokra tudok alapozni ami van! Eszerint igen zord és szélsöséges már már ész megálitó körülmények között már már az elakadás határán táncolva való vetés közben be bizonyosodot hogy az elterjedt és alkalmazot vetö gépek közül ki vált képen a szemenkéntiek között valóban a JD bizonyult a leg jobbnak.. És ezt nem én álitom hanem mind azok akik ezt használják és ezel vetetnek.. Mert nálunk nem a csizma szár melé kell szorni a magot hanem oda és úgy ahogyan azt kell!! Röviden enyit szeretem volna..Az meg pláne SZ ul adná ki magát hogy pont én védeném vagy vivnám ki a JD gépek becsületét!!És leg utójára meg anyit hogy azt már többen javasolták neked és mostmár én is hogy vedd meg azt a KIBB vetögépet és használd egészségel és jövö ilyenkor számolj be a tapasztalataidrol...
Én vettem ősszel repcét szórva a henger elé. Szépen kikelt. De mi nem kelt ki ilyen időjárásban?!
Illetve vetettem tarlóhántott földbe is próbaképpen, de amelyiknek nem volt magágya, az elég ritka lett. Igaz h csak 6 kg-t vetettünk, nem pedig 20-at. Ami pedig mégis kikelt, azt meg lerágta a bogarantyú. Ez persze csávázatlan mag volt.
Válasz #1363. hozzászólásra
ezek mind jó állapotú gépek, minek adhatják el őket?
Biztos nem tönkrementek mert akkor traktort vagy kombájnt árulnának mert azok többe kerülnek.
Talán nagyobbra cserélhetik őket?
Soronként minimum 100 hekit tud egy ilyen cucc évente,ezek úgy tűnik nem kispályáznak.
Érdemes e ilyen föld tetejére szórós aztán lehengerezős zöldtrágyavetéssel foglalkozni? Feco rapiddal vetette, de én nem akarok egy batyu pénzt fizetni valamiért, ami vagy kikel vagy nem. Úgy gondoltam egy ilyet a tárcsára szerkesztenék, és a 2. sornál a tárcsa után szétszórnám a föld tetejére, aztán lehengerezném. Végül is ez az eredeti technológia. Többen próbálkoztak már errefelé ilyesmivel a műtrágyaszórós vetéstől a rapidos direktvetésig, de ha nem volt rá eső semmi sem lett belőle. Végső soron ez egy bio drill lenne 2 menetben.
Biztosan azok a régi tipusú láncok és a hajtások sem birták azt a mostani nagy sebességet! Az nem semmi kombinált vetögép lehetet a maga korában..Söt masem jobban felszeretek a vetögépek!! És hogy már akor is komolyan gondolták a nagyüzemi gazdálkodást az USA-ban egy egy mag tartályba bele is fért vagy kb 50kg vetömag!!
Annak az volt a lényege hogy volt egy kb tányér méretü külsö iven fogazott tárcsa ami folyamatosan forgot és volt egy mehanikus mag leütö ami mindig le ütötte a magot!Növényenként és vetö magonként kelett bene cserélni a tárcsát... Amit én tudok az csak 4 soros volt!! De mái napig használják! Bitang jó gép!! Ha ez a gép lehet a haverodé is akor az lasan múzeális darab lehet!!
Bocsi én nem igazán ismerem ezeket!! Amit tudok az hogy régen volt a JD nek egy tökre mehanikus gépe!Na az volt aztán az igazán pontos gép!! De hol van az már...
Mi még a tavalyi repcéket is lajtával vetettük!!!
32sorossal.
Lényeg,hogy tripla gabona sortáv mindössze, és fajta magot vessél! 5kg körül tudtunk vele kijuttatni!!!
vetőtengelyen a gurigákat kikell cserélni ám, azt se feledd!
Évek óta ezzel vetettük és 35mázsákat is hozott, ami errefelé csúúúúúúúúúcs!
8280 hozzászólás
Válasz #1360. hozzászólásra
tudsz vhol helyet?
Válasz #1359. hozzászólásra

Abban. Már le is foglalóztam.
Válasz #1377. hozzászólásra
Annyi, hogy nem spc-nk van, hanem egy Monosem, ami folyamatosan karban van tartva, jó kis gépezet!
Idén tavasszal nem lesz annyi területünk, mert nem sikerül szántani, most meg már túl sok esélyét nem látom neki, bár ha még a napokban elkezdene fagyni kicsit befejeznénk a belekezdett táblákat ameliyket lehet esetleg.
Szóval Ha minden terület megvan akkor azért 300vagy több hektárt kell elvetni egy 6 soros géppel, kivan használva a masína. Jó évben nincs is baj, de igen napjainkra ennyire két vetőgép kell.
De mivel idén kevesebb lesz a tavaszi magágy, így most a szárítós-tisztítós üzemet tesszük rendbe, legalább az menje majd prímán ügyesen, meg tudjunk tisztább repcét-napraforgót eladni, mert ezeknél mindig baxakodnak a levonásokkal, és bizony ahogy a %-ok úgy a soksok 10-100-1000 ezrek repkednek összevissza.
Meg minden másból így ottlesz a minőség nem gyengén, a kombájnok mehetnek nyitottabb rostákkal, szórni alig fognak ezáltal, bár így sem vészes, de kell kompromisszumot kötni Te is tudod ha nem tisztítóra dolgozol...
Aztán majd a következő évekre ha úgy adja az idő, terület, pénztárca akkor lesz még egy gép is, mert fontos ahogy mondod.
Válasz #1376. hozzászólásra

Megértem hogy a tevékenységetek egyes fontos részeit fejlesztitek! De azt is világosan kell látni mindenkinek hogy a VETÉS az egyik leg lényegesebb mozanata a termelésnek fökép ebben a vacak idöjárás okozta körülmények között! Tehát ha kicsit is ugy érzed hogy a területeid vagy a vetö kapacitásod nem tul méretezet akor szerintem elöször ara koncentrálj hogy a lehetö leg jobb minöségben és a leg jobb idöpontban vess el!! És amikor már a lábán áll több 100ha kiváló kukorica és napraforgó akor kezd el törni a fejed hogyan száritod és tárolod be azt! Ha nekem ilyen gondjaim lenének én igy csinálnám!! Az meg eböl a szempontbol mindegy hogy kék vagy zöld vagy piros fekete gépel vetsz!!
El hiszem neked! Mint irtam a valóságban nem ismerem a gépet..Csak a hirdetések között látam a gép fotóját.. Az biztos hogy a mi kis csóró vidékünkön anyira sokszor ráB tak már az emberek hogy kicsit sincsennek kisérletezö kedvükben.. Ezért is adóthatot az hogy egy elég jó álapotú KINZE vetögép csak nagy sokára kelt el mert senki nem merte megvenni! Tudod a biztosat a bizonytalanért..
Válasz #1375. hozzászólásra
Ezekben a tányérok függőlegesen állnak, de a fogazásuk körbe ugyan olyan lehet. Méretfrakciók alapján van többféle kukorica, napraforgó, tök meg akarmilyen variáció a tárcsák cserélyével lehet ezt gyorsan abszolválni.
Nem vesszük meg, mert egy tisztító kiépítése van napirenden a szárító mellé, serleges felvonó, porkamra, puffertartály ilyesmi...
Válasz #1374. hozzászólásra

Annak a vetögépnek az a bizonyos fogazot tányér szerü betét az vizszintesen volt betéve és az forgott is a házban egy mag egy fog hézag elv alapján! A különbözö vetö mag méretet a betétek cseréjével oldotad meg..A mag le ütö kis görgö az maratt!! Szerintem a pontosága elenére azért válthata ki a JD mert nem találhaták elég gyorsnak..Mert ami még a 70 évek elején korszerü volt az már a 80-90 években sem volt az..A másik hogy elég nagy méretü lánc hajtásokat is igényelt a vetöegység külön külön..
De hangsujozom mái napig müködöképes vetögépröl van szó!! A másik dolog én ezt az általad emlitet WHITE gépet nem ismerem..mivel felénk nincs egy darab sem belölle! Ha lene akor el tudnánk mesélni az iteni tapasztalatokat..Ezért csak azokra tudok alapozni ami van! Eszerint igen zord és szélsöséges már már ész megálitó körülmények között már már az elakadás határán táncolva való vetés közben be bizonyosodot hogy az elterjedt és alkalmazot vetö gépek közül ki vált képen a szemenkéntiek között valóban a JD bizonyult a leg jobbnak.. És ezt nem én álitom hanem mind azok akik ezt használják és ezel vetetnek.. Mert nálunk nem a csizma szár melé kell szorni a magot hanem oda és úgy ahogyan azt kell!! Röviden enyit szeretem volna..Az meg pláne SZ ul adná ki magát hogy pont én védeném vagy vivnám ki a JD gépek becsületét!!És leg utójára meg anyit hogy azt már többen javasolták neked és mostmár én is hogy vedd meg azt a KIBB vetögépet és használd egészségel és jövö ilyenkor számolj be a tapasztalataidrol...

Szeva!! Lehet hogy mi el beszélünk egymás mellett...
Válasz #1347. hozzászólásra

Bendegúz!
Az MF555/White vetőgépek pont ilyen tányérokkal működnek, és ezért is vetnek kuuva pontosan!!!
persze mindenki leszólt a múltkor,hogy így úgy amúgy nemjó szar izé hozé...
de biztosra gondoltam, hogy ha Johndeere gépben van ilyen az meg legjobb a világon
Válasz #1368. hozzászólásra
természetesen szórva a henger elé
én a zöldtrágyát úgy szoktam augusztusba vetni, hogy mikor mond egy komolyabb esőt, akkor elötte vetek
Válasz #1369. hozzászólásra
jó kérdés. Lehet h ott is szo.atják a parasztot.
Válasz #1366. hozzászólásra
Én vettem ősszel repcét szórva a henger elé. Szépen kikelt. De mi nem kelt ki ilyen időjárásban?!
Illetve vetettem tarlóhántott földbe is próbaképpen, de amelyiknek nem volt magágya, az elég ritka lett. Igaz h csak 6 kg-t vetettünk, nem pedig 20-at. Ami pedig mégis kikelt, azt meg lerágta a bogarantyú. Ez persze csávázatlan mag volt.
ezek mind jó állapotú gépek, minek adhatják el őket?
Biztos nem tönkrementek mert akkor traktort vagy kombájnt árulnának mert azok többe kerülnek.
Talán nagyobbra cserélhetik őket?
Soronként minimum 100 hekit tud egy ilyen cucc évente,ezek úgy tűnik nem kispályáznak.
Válasz #1367. hozzászólásra
De azzal belerakod a talajba, vagy a föld tetejére szórod?
Válasz #1366. hozzászólásra
simán jó zöldtágyára! én tárcsára gondolok rárakni egy öreg saxoniát
Érdemes e ilyen föld tetejére szórós aztán lehengerezős zöldtrágyavetéssel foglalkozni? Feco rapiddal vetette, de én nem akarok egy batyu pénzt fizetni valamiért, ami vagy kikel vagy nem. Úgy gondoltam egy ilyet a tárcsára szerkesztenék, és a 2. sornál a tárcsa után szétszórnám a föld tetejére, aztán lehengerezném. Végül is ez az eredeti technológia. Többen próbálkoztak már errefelé ilyesmivel a műtrágyaszórós vetéstől a rapidos direktvetésig, de ha nem volt rá eső semmi sem lett belőle. Végső soron ez egy bio drill lenne 2 menetben.

Mintha valami Rednex számot hallgatnék! Az a kérdés, hogy ezt a tulaj rendezi, vagy a bank?

Én attol tartok hogy ez ithol is divatba fog jönni habár az eszközök kisebbek és ósdibbak fognak lenni
Ez krva jó!
Moderátorok,33 vetőgépes topik van ,kapjatok már a fejetekhez és ne nyissatok naponta uj topikokat

Válasz #1358. hozzászólásra

meglehet.
Épp most láttam egy 400 éves derékcsuklós jd-t a hirdetések között. nagyon tetszik, kár hogy csak 260 pacis.
Válasz #1357. hozzászólásra
Nem nagy pénzért veszel bontottan műtrágyaszórót a cyclóra és kész is vagy .
Válasz #1353. hozzászólásra
Tán gödöllő mellett gondolkodsz abban az ámerikai sárga dögben ami direkt vető is .
Válasz #1356. hozzászólásra

Inkább élvezed a kihívást !!!!
Válasz #1355. hozzászólásra
12 soros cyclonk van amúgy.
Válasz #1354. hozzászólásra
szeretem a retro-fílinget.
Válasz #1353. hozzászólásra

Az igaz de sajna 12 sorosba nem nagy a választék elérhető aron
Válasz #1351. hozzászólásra

1xűen az eszem +áll, hogy állandóan ilyen régi szarokon agyalsz !!!!!!!!!!
Válasz #1352. hozzászólásra
nem tud műtrágyát, és a tőtáv-egyenletesség sem kielégítő.
Válasz #1344. hozzászólásra
Mé nem jó a cycló az eggyik haver azzal vet és a terméseredményei nem maradnak el a többitől,elég masszív durva földön
mert lenne egy műtrágyás, függesztett, 6 soros, mechanikus direktvető, olcsóért.
Válasz #1348. hozzászólásra

Biztosan azok a régi tipusú láncok és a hajtások sem birták azt a mostani nagy sebességet! Az nem semmi kombinált vetögép lehetet a maga korában..Söt masem jobban felszeretek a vetögépek!! És hogy már akor is komolyan gondolták a nagyüzemi gazdálkodást az USA-ban egy egy mag tartályba bele is fért vagy kb 50kg vetömag!!
Válasz #1342. hozzászólásra
Láttam már utánna de élég szar volt a kukit szépen vetette
Válasz #1347. hozzászólásra
az a peremcellás, szerintem, de nem tuti. És menetsebességre lassabban kell vele menni?
Válasz #1346. hozzászólásra
Annak az volt a lényege hogy volt egy kb tányér méretü külsö iven fogazott tárcsa ami folyamatosan forgot és volt egy mehanikus mag leütö ami mindig le ütötte a magot!Növényenként és vetö magonként kelett bene cserélni a tárcsát... Amit én tudok az csak 4 soros volt!! De mái napig használják! Bitang jó gép!! Ha ez a gép lehet a haverodé is akor az lasan múzeális darab lehet!!
Válasz #1345. hozzászólásra
az is szorítós? Mert egy ismerősömnek volt egy 12 soros mechanikus jd vetőgépe............kettévágta.
Válasz #1344. hozzászólásra

Bocsi én nem igazán ismerem ezeket!! Amit tudok az hogy régen volt a JD nek egy tökre mehanikus gépe!Na az volt aztán az igazán pontos gép!! De hol van az már...
Válasz #1343. hozzászólásra
de mi lehet a hiba, nem veszi fel a magot? A tőtáv pontosabb, mint mondjuk a cyclonál? érzékeny a menetsebességre?
Az tuti hogy a profi napra vetés az tényleg nem egyszerü! Föleg akkor amikor a vetömag elöálitó cégek zsákonként különbözö kaszatot csomagolnak..

Válasz #1339. hozzászólásra
azt nem ismerem. Sőt, a szorítóujjasok mechanikáját csak képről láttam még. Tudnak vetni naprát?
Válasz #1340. hozzászólásra
azt láttam én is tavaly, de már elkelt. Ezekkel macerás a napra vetése?
Válasz #1338. hozzászólásra

A kite sokáig árult egyet!!Talán még mindig meg van nekik! Amiröl beszélek az 12 soros!!
Válasz #1338. hozzászólásra
Kleine?
Válasz #1337. hozzászólásra
pl. ismerős?
Válasz #1336. hozzászólásra
Kinze?
van vkinek tapasztalata mechanikus szorítóujjas szemenkénti vetőgéppel?
4964 Van egy eladó dupla művelőkerék szettem hátra a tm-re passzol.
Ha érdekel megtalálod az aprók közt!
Válasz #1332. hozzászólásra

Holnap dolgozok. Holnapután este ha nem írom be ide akkor szóljál rám mert elfelejtettem.
Válasz #1331. hozzászólásra
Ja igen, azt én elfelejtettem írni hogy aprómag szórókerekekre kell cserélni a normál magszóró kerekeket.
Válasz #1317. hozzászólásra
Megköszönném ha megnézed a fogaskerék méreteket.
Kb mekkora sebességgel szokás húzni egyébbként a lajtát?
Válasz #1313. hozzászólásra
Mi még a tavalyi repcéket is lajtával vetettük!!!
32sorossal.
Lényeg,hogy tripla gabona sortáv mindössze, és fajta magot vessél! 5kg körül tudtunk vele kijuttatni!!!
vetőtengelyen a gurigákat kikell cserélni ám, azt se feledd!
Évek óta ezzel vetettük és 35mázsákat is hozott, ami errefelé csúúúúúúúúúcs!