Fórum
- Cirok termesztése új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Vetésforgó új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- T-16M traktor új
- Kukorica várhatóan........! új
- Napraforgó-termesztés új
- Búza termény felvásárlási árak új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Mezőgazdasági használtgép külföldről! új
Cikkajánló
Hirdetés

A napraforgó védelme nem virágzáskor kezdődik
A napraforgó gombabetegségei kapcsán a legtöbb figyelem általánosságban a...

1295 hozzászólás
Válasz krokodil007 #1094. hozzászólásáraSzia!
Lehet tévedek de zölditésnek vetettet nem lehet rovarölõvel kezelni. A szomszédságomban is van egy retek,repce,mustár zöldités amit szintúgy esznek a hernyók.NAgyon nem örülnék neki ha a méheimmel együtt lefújná a gazda. Sajna pár éve volt rá példa
le kel fújni őket
itt is voltak szarrá rágták de kapott esőket kiheverte
A zöldtrágyának vetett mustár + olajretek szinte tarra rágva, centis fekete hernyók mindenfelé, a pohánkát nem szeretik szerencsére, tavaly nem volt vele gond. Jövőre több ellenállót kell tennem a keverékbe .
Válasz Bán Zsolt #1089. hozzászólásáraKellene az ezek nélkül is!
Válasz bobo77 #1088. hozzászólásáraKettesem volt a múltkorában, aztán gondoltam ha ilyen nyerőszériában vagyok, akkor ideje új eszközökre ajánlatot kérni!
Egyébként csak a kíváncsiság hajtott.
Válasz Berkó_ #1086. hozzászólásáraakkor kell egy nagyobb ferga is
Válasz Berkó_ #1086. hozzászólásáraNyertél a lottón?

Válasz Berkó_ #1086. hozzászólásáraDe mit?
Válasz dr.T #1085. hozzászólásáraCarrierre, meg tempora
Válasz Berkó_ #1082. hozzászólásáraMire?
Válasz bandigh #1081. hozzászólásáraEz is egy szempont, illetve ez lehet a valódi ok, de ezt egy átlagos tudatlan gazda mint én, másképp értelmezzük.
Válasz laikus87 #1080. hozzászólásáraIgen.
Válasz dr.T #1078. hozzászólásáraValószínű, maga a cégvezető jött le, és tartotta az előadást, mint régebben. Nincs nagy keletje... Ellenben beszéltem a Väderes értékesítővel, kértem ajánlatot egy-két dologra, meg hogy mikor tudnák leszállítani, és több hónapos várakozási időt mondott, annyi megrendeléseik vannak...
Válasz Berkó_ #1077. hozzászólásáraGondolom úgy érti h a talajbaforgatott szervesanyagban lévő tápanyagok feltáródását mi segíti elő.
Válasz krokodil007 #1079. hozzászólásáranyilvánvalóan ironizált
Válasz Berkó_ #1077. hozzászólására1 KÓROKOZÓK
Több országban jelentõsnek tartják két gabona között vagy gabona után burgonya alá zöldtrágyának is, mert a káros nematódákat irtja a talajban. Széles körû tapasztalatok bizonyítják, hogy az olajretek elõveteményként jelentõsen csökkenti a burgonya vírusos rozsdafoltosodását, melynek oka, hogy az olajretek gyéríti a vírusvektorok, nevezetesen a Trichodorus fonálféreg fajok számát. Külföldi szakcikkek, amelyek a köztes növényként termesztett olajretek különbözõ fajtáinak cukorrépa betegségek okozóival (Erysiphe betae, Uromyces betae, Cercospora beticola, Polymixa betae) szemben kifejtett hatását vizsgálják, a növény kórokozók elleni védekezésben betöltött jelentõségét is méltatják.
2 TALAJ
Mélyre hatoló gyökereinek köszönhetõen kiváló tápanyagfeltáró képességgel bír, így nem feledkezhetünk meg a talaj szerkezetére, tápanyag-gazdálkodására stb., azaz a talaj termékenységére gyakorolt kedvezõ hatásáról sem
3 A ZÖLDTRÁGYANÖVÉNYEK termesztését követően bedolgozott növényi részek javítják a talaj fizikai és biológiai állapotát, a tápanyag-gazdálkodást, hozzájárulnak a szerves anyag mennyiségének növeléséhez, védik a felszínt az eróziótól és a deflációtól. Intenzív gyökérnövekedésük révén biológiai lazító hatást fejtenek ki a talajban, csökkentve ezzel tömör záróréteg kialakulásának az esélyét. Másodvetésben termesztve ? különösen csapadékos évjáratban ? mérséklik a tápanyagok kimosódását. Elsősorban a nitrogént veszik fel nagy mennyiség ben, amely az utónövény számára közvetlenül hasznosíthatóvá válik
4 A nem pillangósok tápanyag-gazdálkodási szempontból jótékony hatása is kimutatható, ugyanis a talajban lévő, a növények számára közvetlenül nem hasznosítható tápanyagformákat könnyen felvehetővé alakítják. Egyes növények (például mustár, olajretek) mélyre hatoló, vastag karógyökerükön keresztül a felső talajrétegbe hozzák fel a tápanyagokat, ami az utónövény táplálóanyag-felvételét könnyíti meg.
Válasz Berkó_ #1077. hozzászólásáraMert ég a valaguk a szarjukat már nem vásárolják
Most olvasom az egyik talajbacis cég prospektusában, hogy a zöldtrágya nem tárja fel a tápanyagokat... Akkor minek is zöldtrágyázunk?

Válasz krokodil007 #1074. hozzászólásáraUgye mindíg kuki megy bele, tavaly szárazság volt és ahol volt zt ott jobban bírta a kuki szemlátomást.
Válasz Bzsr #1066. hozzászólásáraMinimum 2 héttel, de akár egy hónappal is.
Válasz dr.T #1073. hozzászólásáraEsetleg regmultrol tapasztalatok vannak? Vagy mistansag? Ugy termest ertve hogy neked tobb mint a szomszede bla bla bla
Válasz krokodil007 #1072. hozzászólásáraNekem kb már 8 vagy 9 éve van zöldtrágya énis a talajjavítás végett használlom és nem azért mert greening van 3 éve
Válasz dr.T #1071. hozzászólásáraEn talajjavitas miatt tolom meg burgonya ele
Akg ba is toljuk de ez pont nem akg fold
Válasz krokodil007 #1070. hozzászólásáraKöszi majd megnézem, nekem ugye a greening végett kell keverek
Válasz dr.T #1069. hozzászólásáraNekem csak olajretek van
Figyeld a repcedarazs hernyoit
Itt eleg jol elkezdtek daralni az olajretket le is kellet fujni
3ha tablaba vegig voltak volt hogy 1dbon 5-10db is ette nehol csutkara leragtak
Tegnap kapott 15mm esot remelem kiheveri
Válasz krokodil007 #1068. hozzászólásáraMeg mustár
Válasz dr.T #1067. hozzászólásáraOlajretek?
Válasz kis Zombi #1065. hozzászólásáraAkkor marad a glifozát. Mikor tárcsázzam be? Vetés előtt 2 héttel? Nincs direkt vetőgépem :)!
Válasz Bzsr #1064. hozzászólásáraHa jó lesz az állomány sekély RT nem üti ki. Ha mélyen tárcsázod sok vizet elpocsékolsz.
Zúzni butaság, nem szabad akkorára felébredni. Ha cigánygyerek potyog az égböl,akkor is terminálni kell legkésőbb Március végén. Ha mechanikailag nem lehet, akkor glifóval.
Válasz MrPoke #1062. hozzászólásáraKöszönöm a választ mindenkinek. Én úgy tervezem, hogy őszi rozs+őszi tak.borsó vetés szója betakarítás után. Tavasszal még mielőtt nagyobb mennyiségű vizet felvenne leszártépőzöm majd nitrogén műtrágya szórás, rövidtárcsával bekeverem a zöldtrágyát. Glifozátot nem szeretnék fújni, vagy szerintetek kell?
Válasz Bzsr #1059. hozzászólásáraÉn idén 4hónap 14.én dolgoztam be a rozsos bükkönyömet. Előtte kb. 10 nappal glifo+nitrosol. S vetés semmi más. Kukorica van benne.Rozsos bükköny október 3. Án ment bele, akkor jött le a másodvetés szójám. Ami szintén direktbe ment árpa után.. Árpa meg napra után ment direktbe.. rég volt már élő növény nélkül ez a parcellám..

Válasz Bzsr #1059. hozzászólásáraTakarónövényben nincs 30 év.
Az áttelelő takarónövény kényes dolog. Pontos technológiai figyelmet követel meg. A vizet kell szemelőt tartani.
A forgatókönyvek:
Csapadékos tavasz esetén 2-3 héttel mehet a bedolgozás. De ez manapság nem szokott lenni.
Mikor beköszönt a meleg idő és elkezdi a takarónövény felvenni a vizet ha rá lehet menni a földre totális+hormonnal le kell fújni. Hormon a bükköny miatt kel. Az elszáradt maradványok megvédik a további kiszáradástól. Ezzel a művelettel nem szabad várni. Pár nap késlekedés katasztrofális eredményeket okoz. Az idén volt olyan gazdatársam aki ezt nem tette meg és bizony nem is fog aratni...... Persze ha van csapadék akkor minden rendben, de én már úgy tervezek, hogy a kukorica tenyészidőben nem fog jelentős csapadékot kapni.
Ezt szintén érdemes bedolgozni vetés előtt 2-3 héttel. Természetesen egy direkt vetőgép is elég de ha nincs......
Válasz csoppika #1060. hozzászólásáraA másik tábla ugyanilyen, oda ment egy kis facélia-mustár keverék, de az is csak mutatóba van...
Válasz Sk Laci #1054. hozzászólásáraNekem is csak hébe hóba látszik valami a zöldtrágyából. Gruber potyogtatta, utána cambridge henger. Kapott pár napra rá 13mm, meg utána 1-2 héttel 7mm... Hajdina itt-ott, meg köles. A perzsa here szerintem Iránban kel ki....
Válasz MrPoke #1053. hozzászólásáraHa 30 év tapasztalatod van ebben a témában, akkor legyél kedves és mond meg nekem hogy szója után vetnék zöldtrágyát (rosz+szöszös bükköny+őszi tak, borsó), mikor kellene tavasszal bedolgozni (forgatás nélkül, szártépő+rövidtárcsa) hogy minden tökéletes legyen?
Válasz Wilde #1055. hozzászólásáraAkkor ismét elnézést, csak unatkozok ebben a melegben és reagáltam a trollkodásra. :D
Válasz Wilde #1055. hozzászólásáraMindenki másképp látja ezt. Viszont az tény, ha már muszáj ezt csinálni akkor jó lenne úgy ahogy igazából kellene. De, hogy minden évben változik a törvény, elég nehéz.
Válasz Sk Laci #1054. hozzászólásáraElméletileg a következő költségvetési ciklusban. A környezetvédelem lesz a támogatás lényege. Lesz egy minimális alap támogatási összeg és ezt emelheted a kölönböző környezetvédelmi vállalásokkal.
Hogy ezek mik lesznek nem lehet tudni, de igazából semmi nem biztos hiszen jönnek az EU választások.
Ebben a zöldítési rendszerben is lehet jól csinálni. Én vetnék repce után szója, cirok, borsó, szudáni, here, napraforgó kukorica...... Ezekből valami jó keveréket. Ősszel mikor kap a terölet egy esőt bele kell vetni directbe a búzát és kész... :D
A zöldítés nem az oxigén miatt van, hanem biodiverzitás, erozió, stb.....
Válasz MrPoke #1053. hozzászólásáraok.ami érdekes lehet,az az,hogy az én talajminta eredményeim is emelkedő humuszt mutatnak,és nőnek a termésátlagaim is.szóval.....nem is olyan biztos az ,hogy tönkre teszem a talajaim.téma lezárva .
Válasz MrPoke #1051. hozzászólásáraSzia, egy pár szóban leírnád nekem, mikortól törlik a zöldítést, és milyen egyszerüsítet AKG jön helyete?
Nálunk Szlovákiában július 20.-ig el kell vetni a nyári zöldtrágyának szánt területet, és szeptember 30.-ig rajta kell maradnia. Nem lehet hozányúlni semivel se.
Igaz, hogy csak a követelmény miatt csinálom, mert egy hatalmas baromságnak tartom a "zöldpaplanként" kikelt repceveszteséget likvidálni ami már takar és termeli az oxigént és köti a szenet a levegőből. Helyete vetni mást, ami a szárazság miatt gyéren kel ki, akárcsak nekem mostan, jelenlegi takarás alig 10%, az oxigéntermelés elenyésző azon repcéhez, ami mostanra lett volna a parcelán, rakás nafta elégetve a talajelőkészitésel /ekológia/, vetőmagvásárlás, gépkopás, idő, pénz...
Válasz Wilde #1052. hozzászólásáraMár sokszor le lett írva de akkor ismétlés a tudás annya.
A virágzás megindulásával a növényben felhalmozódott tápanyagok elkezdenek beépölni a termésbe, valamin elkezdenek kialakulni a csellóz rostok a növényben. Ez alapvetően nem lenne probléma, hiszen ez is tápanyag lehet a következő kultúrának. Csak ez jelentősen nehezebben felvehetők. Előbb a gombáknak, baktériumoknak kell lebontani. Ehez pedig nitrogén szükséges.
Valamint ezzel a zöldtrágyával kapcsolatban van egy tévhit. A haszna nem a megtermelt szártömegben rejtőzik. Hanem a növekedése során kialakuló pozitív hatások. Hajdina pl a gyökérzete álltal termelt savakkal képes a foszfort feltárni. Egyszerűen a zöldtrágyát az elővetemény hatás miatt van értelme vetni.
Igazából mitt is fogsz tudni csinálni ezzel a területtel? Kiszárította a zöldtrágya ha esők előtt probálod bedolgozni az igen talajromboló lesz. Ha megvárod az őszi esőket kicsi az esély az optimális talajállapot kialakulására mivel a zöldtrágya takarása nem fogja hagyni kiszáradni a talajt. És a pentozán hatás miatt szökséged lesz egy magasabb nitrogén adagra is. És ez fogja tönkretenni a talajt.
Igazad van nem tudom, hogyan műveled a földjeidet és biztos, hogy a termésszintjeid a duplája az enyémnek. Nem mondom, hogy jobban csinálom. Csak másképp. 30 év tapasztalat van mögöttem minden év kisérletezéssel telt. Néha már azt hiszem több fajta hibáét nem tudok már elkövetni. De minden évben van valami újdonság.
Azt tudom, hogy az én talajmintavételi eredményeim emelkedő humusztartalmat mutat. Valamint évről évre csökken az üzemanyag költségem, és nőnek a termések. 20 év múlva meglátjuk ki, hogy áll.
Válasz MrPoke #1051. hozzászólásárade mond már el hogyan teszem tönkre a földem????honnan van nálad ez az óriási tapasztalat?miből gondold ,hogy jobban termelsz és műveled a födjeid mint más?miért gondolod,hogy te jobban ápolod gondozod a földjeid mint én?,mit látsz te akár 100 évre előre?
Válasz Wilde #1050. hozzászólásáraA hozzá állás a gond. Az teszi tönkre a földet. Gondolkodhattál volna mielött valamit csinálsz. Tudom, hogy csak a támogatás miatt van zöldítve de akkor is lehetne azt jól csinálni. Ha minden műveletet így végzel megnézheted magad hamarosan.
Szerencse hamarosan eltörlika zöldítést, és jön helyette mindenkinek az egyszerűsített AKG.....
Válasz MrPoke #1049. hozzászólásáraakkor világosíts fel légyszíves mi lesz a most virágzó zt miatt a területtel 50 év múlva
Válasz Wilde #1046. hozzászólásáraNeked jó. Nekem is tetszik egy szépen virágzó tábla. A talaj már más kérdés, de az manapság nem számít. Sajnos nem divat gondolkodni mi lesz mondjuk 20,50,100 év múlva......
Válasz .Feco. #1040. hozzászólásáraNálunk Augusztus 1től lehet(nem Magyarország) Azért vetettük korábban, hogy mikor kibúj tudjuk jelenteni és aztán 8 hét után minnél hamarabb alá forgatni. Akkor ez október legeleje lenne, igy viszont sokkal jobban elhúzódik. Ezt szerettük volna megelőzni.
Miert okozz kart a viragzo zoldkakik?
Válasz .Feco. #1044. hozzászólásáraha jól emlékszem már többször elmondtad,hogy kárt csinál a virágzó zt.ismét elmondom én is,hogy nekem pedig így jó és kész.ki így ki úgy......