Fórum

Munkaerő a mezőgazdaságban  

Létrehozta: Ildcsi, 2016-06-27 08:04:31

Új hozzászólás Frissítés
 • Válasz » #264 krisztiankoles | 2019-06-18 13:42:20

  Kedves Kollégák!

  köszönöm a hozzászólásaitokat.
  Egy dologban megerősítettek szavaitok.
  Csinálni kell, de természetesen úgy, hogy át kell gondolni a termesztendő növények körét!
  Gépesítésben látom én is a jövőt. Ha van önvezető autó/traktor, akkor lesz kapáló robot is, meg borsó betakarító gép rövidesen. (Habár azt látom, hogy egyre kisebb a kereslet a hüvelyes, fejteni való borsóra. A fiatalok inkább veszik a fagyasztottat, azzal nem kell b.....ni).

  De térjünk is vissza a munkaerőre.
  Azért az egy kicsit abszurd, hogy kétkezi munkás (és nem lekicsinylően mondom, minden tiszteltem azoké, akik a kezükkel keresik a kenyerüket), hogy 300 -at visz haza egy hónapban cashban....., míg egy kórházi ápoló, ahol ugyancsak hiány van és állandóan 12 óráznak, vagy a pedagógusok, akik gyerekeinket tanítják 150-200-nál nem igen látnak havonta többet. (az 5 millás havi futballistákról nem kívánok beszélni) Valami itt nem kerek...!
  Munkaerő továbbra sincs az mg-ben...., és nem is lesz egyhamar. A behozott ukránoknak munkás szállót építettek, csak azért, hogy porszívó és tv gyárban legyen munkaerő...., mivel a buszok már 150 km-ről hordták a szalagra melósokat..., és többe került a leves mint a hús...
  Gondoljunk bele, ha a négy karikás autógyártónál 16 % béremelést kértek, akkor napszámosok is kérhetnek 16 %-ot................., vagy az ápolók, pedagógusok, de a bér ktg-nek valamibe bele kell épülnie ez pedig a termék/szolgáltatás ára/díja.
  Az hogy én csinálom a családdal az nem jelentheti azt, hogy magamnak/családtagjaimnak nem számolok bért és emiatt olcsóbban adhatom az árut. Az én havi 300-am hogy fog kijönni, mert ahhoz ku...a sok borsó kéne vetni és leszedni, hogy azt kiadja a végén.
  De nem csak borsót említhetünk. Legyen az krumpli, szőlő, bármilyen gyümölcs...
  Egy szónak is száz vége lehet akár...smile whistling
  Valahogy túlélünk, de olcsóbb nem lesz semmi....

  Hajrá!

 • Válasz » #263 Apáé | 2019-06-18 13:18:37

 • Válasz » #262 Magister | 2019-06-18 13:13:46

  Ismerős ez a munka erő hiány..veszettül nagy pofája van az összesnek..de dolgozni azt nem tudnak.
  Nálam egy kék paírért van óránként, -márha van. De, őszintén: nem ér semmit a munkája.
  Gépet nem bízok rá. Ereje nincs, végzettsége nincs. Panaszkodik, hogy csak közmunka van(ja kikéri magának, ő nem közmunkás, ő közfoglalkoztatott)de, ha reggel megjelenek a lázmérővel a kezemben és viccesen elkiabálom magam, hogy ki megy szabira, már volt úgy, hogy sorakoztak.
  Most azok maradtak közmunkára, akik shova nem kellenek, ez az életük. Jóhelyen is vannak!! Remélem akitart az 55.000 forint még húsz évig legalább.

 • Válasz » #261 broll79 | 2019-06-18 11:51:18

  Válasz bandigh #259. hozzászólására

  Egy ismerősnél dolgoztak turbánosok a lovardába és a fejős tehenészetbe, azt mondta a munkájukkal nincs gond, de a rendszeretetükkel azzal igen. olanok itt is, mint otthol. Ja és egy idő után mind lelépett, miután minden papirjuk megvolt

 • Válasz » #260 broll79 | 2019-06-18 11:48:50

  Válasz szantofold22 #245. hozzászólására

  Én viszont mérlegelek. Már évek óta csak annyit csinálunk, amit elbír a család. Vagyis inkább én, mert az asszony is elment dolgozni inkább, és minden hónapban megkapja a 300at. Senki nem baszogatja, királyi élete van. állattartással foglalkozunk, de egész tavsztól őszig azért rohanok, dolgozok, mint egy barom, hogy télen is dolgozhassak. Ha elromlik valami vagy megtudom csinálni vagy hívnom kell szerelőt, aki 100Ft/km áron kijön és kb 5000Ft os órabérért elszerelgeti a vasaimat. Házi tejnem kell, birkához nem volt ember, marha csak villanypásztorba, csirke, feldolgozott disznó még meg, de már hentes sincs, azt is egyedül.
  Ahogy írtad, akár milyen keservesen is, de ragaszkodni kell hozzá. Hát szerintem eljön az az idő, mikor el kell gondolkozni, hogy megéri e befektetett idő és energia. Soha nem voltam nyaralni, még csak egy 7végét sem. Nem tudok pár óránál hosszabb időre elmenni, mert egy napra se találni olyan embert, aki elvégezné a munkát és nem lopná ki a szemem közbe.
  Ha kiszállok, míg nem rokkanok bele, akkor kapok érte annyit, hogy a gyerekeknek akik lassan felnönek és kirepülnek, tudok venni akár debrecenbe is egy egy faxa lakást és ha szerencsém van nekem is marad egy kevés. Házam kocsim, mindenem van, csak időm nincs. Megmarad a kis tanya vagy 3 heki földel, azon elmolyolok, meg mellette el megyek dolgozni, ahol van 7vége és szabadság, meg jó fizu.
  Itt lassan a kicsiket úgy is jégre teszik

 • Válasz » #259 bandigh | 2019-06-18 07:17:22

  Válasz antaljoco0 #257. hozzászólására

  Na addig álljanak fél lábon amíg pakisztáni juhászok jönnek a hortobágyra..
  Elhiszem, hogy a magyarok többnyire boldogulnak nyugaton, de ez nem feltétlen van mindenkivel így aki eggyel nyugatabbra vándorol. Fizetni gondolom ugyanannyit kell mint egy magyarnak, meg szállás satöbbi, és akkor ottvan a nyelvi akadály, meg a magyaros előitélet, szóval nem lenne egy szép élete a jóembernek.. smile unsure
  A juhászat az utolsó amit nem bírnak “gépesíteni” aki ezzel akar foglalkozni, az vagy csinálja magának, vagy fizesse meg, vagy vállalja fel h olyan embert kap, amilyet.

 • Válasz » #258 antaljoco0 | 2019-06-18 05:51:04

  Válasz antaljoco0 #257. hozzászólására

  Csak azért kérdezem, mert a Szabadföldnek is új tulajdonosa lett.
  Lehet, hogy csak szokatnak már most a gondolathoz, hogy ez máskép nem fog menni? Ne is erőlködjünk.

 • Válasz » #257 antaljoco0 | 2019-06-18 05:45:05

  Vajon ez igaz? Ez lenne a megoldás?smile confused

  szabadföld 2019.06.18. Újra mongolokkal, türkménekkel lesz teli a hortobágyi puszta?

  "A munkaerőhiány óriási akut probléma, amely tíz éven belül kerékkötője lesz a gazdálkodásnak. Ha itt nincs, akkor menni kell máshová munkaerőt keresni. Mivel a fejőüzemek már tele vannak hivatalos munkavállalási engedélyt kapott indiai munkavállalókkal, ez vár más állattartásokra is. Indiából hindukat nem lehet idecsábítani juhokhoz, de északon a pakisztáni, tibeti határnál nagy divatja van a juh- és kecsketenyésztésnek."

 • Válasz » #256 szantofold22 | 2019-06-17 23:07:38

  Válasz apuci #253. hozzászólására

  Arra értettem ,hogy pl termel par ha és a beszállított mennyiségéből ő kikér xmennyiséget.Vagyis nem adja el.Az elhozná, akár a kukoricát amit ki is hozhatok.Nem a hatalmas nagykőrösi kaliberű gyárakra értem francia tulajjal hanem kissebb üzemmel ahol reggelente látod a tulajt is.....

 • Válasz » #255 szantofold22 | 2019-06-17 22:58:49

  Válasz apuci #253. hozzászólására

  Egyáltalán nem sértel meg.Tisztában vagyok a viszonyokkal .Feszített ütem ,ütemezett vetés ütemezett betakarítás., szállítás.Egy ilyen melegbe egyszerre dobban le s marad kint a földeken ha túl kemény lesz.Van olyan hélt hogy egyszerre érik le egy megye és sok kint marad egyszerüen nem tudják feldolgozni.A következő héten meg a holdról is elhoznák a hűtőűzemek..Sárban gányba is vágni. Gyakran ezen óriási perek veszekedések vannak pont amikor 0 az áll ki a gép.Tudom ,hogy nem fog 2db xha os tábla közt kis kerbe forgolódni tolatgatni a barackfák között.A szezon végén vagy leállás előtt esetleg induláskor nem lehetetlen.Pont ezért nem vetek mert torkig lettem vele.Az öntözés a csőpakolás(ember nélkül új hidránst telepiteni az mtz fél 1 be alapgázon sofőr nélkül ballag mig egyedül rakom a csővet a 30 fokba , a vizjogi cirkuszolás ecetera ecetera.S ha kint marad meghagyják vetőmagnak amit jövöre jó borsos áron eladnak s aztán csodálkozunk hogy nem jönnek az értékek csak a 10-15 mázsa a leromlott mag miatt.Míg a faxa holland maghoz halando nem jut hogy 80q legyen.Igen igazad van ez egy zárt világ .S minek erölködjön az ember ha úgyis át...szák

 • Válasz » #254 szantofold22 | 2019-06-17 22:47:41

  Válasz szantofold22 #252. hozzászólására

  Annó volt lovunk.A kumiszt volt csak betyár kifejni! Kóstolónak.Na ahoz lelni fejőst az az igazi feladat!
  Komolyra fordítva hogy talál olyan bolondot hogy belerepül a New Yorki toronyba önként a halálba ,itt meg bálát kellene rakni vagy gyümölcsöt szedni stb még fizetést is kap s nincs rá. A diákmunka se megy már.Pedig a szalagtüzőre ballagási öltönyre anno sokat pótolt a krumpli és almaszedés az osztállyal sőt ppaprika csumázás miegymás. De hiába ami elmult elmult.Kétségtelen jobban fizet ha szakfordít egy irodában a csemete mintha karfiolt szed.De ahoz tanulni kellett.Nem is baj ez az élet rendje.Érvényes ez egy jó szerelőre aki nem kényeskedik vasárnap este ha leállt a gázkazán hanem indúl kifele javítani. Az aki meg nem tanult fogadja el és rákényszeríthatő legyen ,hogy igenis komam neked ott a helyed a tarlón a 4p fokba ha nem tettél magadért.Az hogy fetreng kocsmázik telefonál és dől a lé olyan nincs!

  Jó a topic nagyon aktuális

 • Válasz » #253 apuci | 2019-06-17 22:36:33

  Válasz szantofold22 #248. hozzászólására

  Ne haragudj,nem akarlak se megbántani se haragot,de te nem sokat vettél részt borsó betakarításban,de ha igen akkor mi teljesen másról beszélünk mert a borsó betakarítás(konzervipari)egy elég elszigetelt dolog!
  Ott nincs olyan hogy majd ekkor vagy akkor elmegyek maszekot vágni, mert a gyár nem áll le,de találkoztam már olyannal is hogy a kombájnos azt mondta nem vágja tele a kocsit mert nincs kedve "ezzel a szarral tölteni az idejét"!

 • Válasz » #252 szantofold22 | 2019-06-17 22:36:01

  Válasz Apáé #251. hozzászólására

  Ahoz 2-3 liter sok lett volnasmile laugh

 • Válasz » #251 Apáé | 2019-06-17 22:34:22

 • Válasz » #250 szantofold22 | 2019-06-17 22:31:23

  Talpon kell maradni bármilyen módon akár milyen keserves is !De azért mert nincs napszámos még nem szegődök el felrugva a gazdaságot.Az eperszedés az öngól. Eltünik mint a házi tej.Nincs már csak dobozos szemét.
  Minap lefogtunk egy húsmarhát fejni.Kicsit kalandos volt kiszeni belőle 2-3 litert.De hogy az micsoda tej volt .....

 • Válasz » #249 Gox | 2019-06-17 22:29:54

  Válasz B.Bali #242. hozzászólására
  Nem akar semmit. Csak úgy beleél a világba. Most amelyik családban van 1 jól kereső, azzal vetetnek fel 3milliós sz.kölcsönt. Amíg tart, van lazítás. A cél, amire szánták nem valósul meg többnyire. Az iskolából kimaradt, de nem buta gyerekeket kiképezik targoncásnak, nehézgépkezelőnek, kazánfűtőnek. Műszakkezdéskor ott kell lenniük, van szondázás. De ha szól, h úgy érzi nem lesz jó a szondája, akkor büntetlenül elmehet fujás után. Ha sunnyog, és kiderül, menten kirugják.
  Sok nem gépesíthető növényt el kell felejteni. Már kezdik megszokni a népek, hogy a 125 g-os málna 650 Ft. Az élelmiszeripar= vegyipar. Lédig cseresznyét 20-25 dekánként veszik.

 • Válasz » #248 szantofold22 | 2019-06-17 22:26:19

  Válasz apuci #247. hozzászólására

  Tudok olyan piacost aki pl csirkét malachust árul .Van kis hütőkamra.Olyan helyre be lehet rakni akkor nem rohad el..Előre lebeszélve sec perc alatt letarol egy gépaljat.Nyilván hogy odaszaladok, hogy gyere már nem jön az űzemi borsó hamar ledobban. Kikilózva pár dekával valószínű nem megy.Itt olyan megoldás lehetséges,hogy valamilyen környékbeli feldolgozó üzembe beszállítani,(pl vágó hidon is van bérvágás)
  Megbeszélni utána járni van e mód feldolgozott behozott borsó kiszállítására ami csak bérfeldolgozás.Pár 10-20mázsa ott nem tétel.Míg onnan el lehet csipegetni.Nagyon sok vágópont müködik így.Olcsóbb nem lesz a brigádnál,de a munka el van végezve....

 • Válasz » #247 apuci | 2019-06-17 22:13:43

  Válasz szantofold22 #240. hozzászólására

  Ja és ma megy a Plöger holnap meg viszed a piacra?
  Ha-ha elviszel 40-50q(ha egy ha volt)és el is adod?smile w00tsmile lol

 • Válasz » #246 szantofold22 | 2019-06-17 22:11:08

  Válasz szantofold22 #245. hozzászólására

  Kárpátia -Örökségem. Sok erőt ad egy jó nóta a nehéz pillanatokban.

 • Válasz » #245 szantofold22 | 2019-06-17 22:06:24

  Válasz broll79 #241. hozzászólására

  Én el nem adok semmit .Amiert megdolgozott az ember az a sajátja meg kell becsülni.Ahogy irta itt egy kolléga "ahol egy csicska májfunkciója határozza meg egy gazdaság létét,nem létét ,ott nagy baj van erőben"Mindig amit bír az ember család és készsmile karateka

 • Válasz » #244 Szabi. | 2019-06-17 22:04:01

  Válasz szantofold22 #243. hozzászólására

  Viszont biztos szavazó a jó oldalnak.......smile oops

 • Válasz » #243 szantofold22 | 2019-06-17 22:00:59

  Válasz sanyi1965 #239. hozzászólására

  Itt az a baj hogy se tanulni ,se dolgozni nem akar.

 • Válasz » #242 B.Bali | 2019-06-17 22:00:18

  Válasz sanyi1965 #239. hozzászólására

  Akkor mi akár lenni 8 általánossal vagy még annyival sem? Miért a munka szégyen? Szerintem senki sem kezeli kapcaként a napszámosait. Tudod mi a baj?Büdös a munka hideg van,meleg van,porzik,nehéz a bála stb.

 • Válasz » #241 broll79 | 2019-06-17 21:56:51

  Válasz sanyi1965 #233. hozzászólására

  Nálunk is ez néz ki sajnos. Nincs ember semmire, semennyiért. Inkább eladok mindent és elmegek segédmunkásnak én is. A lapátot meg tudom fogni én is havi 3-400 ezresért

 • Válasz » #240 szantofold22 | 2019-06-17 21:44:12

  Válasz apuci #235. hozzászólására

  Ezt nem hinnem.Volt hogy vágta nekünk,meg kellett mosni meg a töppedtet kivenni belőle.Mikor üritette a pótra 3diszperzites vödör nek nem kellett 20 másodperc alárakni és tele volt.

 • Válasz » #239 sanyi1965 | 2019-06-17 21:35:22

  Válasz Gox #236. hozzászólására
  Nem akar napszámos lenni valaki a mai világban,ezen ne csodálkozz.Persze hogy nem akar bárki kapcája lenni,érthető.És azt az önkizsákmányoló rendszert magasztalni erős lenne.Nem véletlenül került e pici nép az alkoholizmus és öngyilkossági világranglista élére.Azon idők hozománya-következménye sok minden mai tett vagy tétlenség generációkba bevésve.

 • Válasz » #238 .Richard. | 2019-06-17 21:08:38

  Válasz Gox #236. hozzászólására

  3màzsa buza most 15ezer forint. Pont annyit kèrnek.smile scared

 • Válasz » #237 máris szomszéd | 2019-06-17 21:07:39

  Kertészet van.
  Minden kézimunkás növény stornózva lett szép lassan.Friss piaci áru stornó.
  Ősszel kombájnnal betakarítunk megy a hűtőházba és tavasszal van 3 hónap eladni.
  A munkaerő is szépen elfogyott,csináld magad mozgalom.

 • Válasz » #236 Gox | 2019-06-17 21:01:53

  Válasz *** HM *** #231. hozzászólására Az idősebbek még emlékezhetnek rá, hogy voltak summások vagy regácok. Hol, hogyan hívták őket. El voltak szállásolva, üzemikonyháról kaptak ellátást, reggelit, ebédet, vacsorát. Alighanem bor fejadag is volt. A napi bérük 3 q búza volt a 70-es évek elején. Jöttek fiatalok, idősebbek, asszonyok, emberek. És bírták a munkát.
  Nem úgy mint most, hogy a 10-11 kg-os vödör nehéz, 20 kg-os hagymászsák kocsira rakása szintén, pedig annak fogása is van. Akkor a tele gabonászsákot is vitték, még felfelé is. Az asszonyok meg nyilván nem zsákoltak, hanem merték a gabonát, vagy más adódott. De ugyanannyit kapott mindenki. Családon belül kiegyenlítődött. Általában a terményt hazakérték, mert otthon a hegyekben állatokat tartottak.- Most reggel 9 órára megissza a 3. energiaitalát, energia mégsincs. Pár éve megfigyeltem, hogy a 60 éves asszonyok kidolgozták a fiatalokat. Mostanra viszont ők kifogytak sajnos.

 • Válasz » #235 apuci | 2019-06-17 20:59:54

  Válasz szantofold22 #234. hozzászólására

  A Plöger után a borsó nem túl piacos!smile w00t

 • Válasz » #234 szantofold22 | 2019-06-17 20:55:38

  Válasz krisztiankoles #228. hozzászólására

  Miert nem hivsz egy plögert az a borsokombajn levag egy ha 60e korül és kidolgoz egy orszagot.Mi minden konyörgést befejeztünk .De a kölcsönadás kisegités is be van fejezve.Majd télen öltözzön fel a hideg hazaba a csicska.Amilyen a mosdo olyan a törölköző

 • Válasz » #233 sanyi1965 | 2019-06-17 20:36:57

  Válasz krisztiankoles #228. hozzászólására
  Senki nem fog helyetted dolgozni,semennyiért sem,annyit vállalj amit meg bírsz csinálni a SAJÁT családoddal.Ezekre nem lesz munkaerő-idővel,majd termelsz mást.Technikailag szinte minden munkát kiválthatsz,kérdés kell-megéri anno.Szerintem végy példát az állattartókról,nincs aki elvégezzen,a család meg tesz az egészre--ROLÓ LEHÚZ ÉS KÉSZ--.

 • Válasz » #232 apuci | 2019-06-17 20:08:26

 • Válasz » #231 *** HM *** | 2019-06-17 19:43:44

  Válasz krisztiankoles #228. hozzászólására

  Azt kell csinálni meg csináltatni amit még "elég jól megéri".
  Begépesiteni amit bír az ember vagy elfelejteni.

  13000 kézbe írni olvasni nemtudóknak....ez van ide jutott a helyzet.... Ennyit nem keresnek értelmes diplomás irodista könyvelő csajok se millió helyen.
  Kertészetet se lehet alapítani vadidegen munkaerőre alapozva.

  Épkézláb ember ma is valahol valamit csinál. Nem a kocsma előtt várja hogy jöjjenek érte oszt megyünk a dinnyeföldre.
  Jó brigádot alkalmazni kell egész évben velük lehet kezdeni valamit jutni valamire.... kertészetet vinni.
  Ha megvannak a partneri viszonyok meg nagyobb volumenű az eladás akkor a napi bér 5 10 stb szeresét is be lehet venni pl.

 • Válasz » #230 Mesy0730 | 2019-06-17 19:36:14

  Sziasztok! Nagy létszámű munkaerővel rendelkezem Sz.Sz.B.megyében. Bármilyen gyümölcs szedését vállalom!

 • Válasz » #229 .Richard. | 2019-06-17 16:08:59

  Válasz krisztiankoles #228. hozzászólására

  Sajnos a napszámos a boltban sem a 15 évvel ezelötti árakon vásárol. Senki nem tudja embertömegeknek itt ezt a pénzt kifizetni. Majd mikor feladod,meg sokan mások, akkor majd lesz aki géppel melózik a földeden. Ez meg már nem a mi fejlődésünk.

 • Válasz » #228 krisztiankoles | 2019-06-17 14:55:30

  Üdvözlet Mindenkinek!

  Előre is elnézést ha kicsit hosszú leszek. Nem keseregni szeretnék, csak megosztani az észrevételeim.
  Az utóbbi időben azt látom, hogy egyre kevesebb az a munkaerő, melyet napszámra, alkalmi munkavállalásra lehetne alkalmazni.
  Az elmúlt héten kb 8-9 mázsa zöldborsóm ment tönkre (égett meg a 37 fokban), mivel nem volt aki leszedje. A napszámos csapat, akivel már dolgoztam korábban (krumpli felszedés, kapálás stb) megígérte, hogy jönnek..., (olyan árat mondtak, hogy köpni nyelni nem bírtam - 13.000 Ft/fő/nap). Én elfogadtam az összeget, de 70 kg/fő/nap teljesítményt kértem....,(én is leszedek ennyit, szedtem többet is egy nap), mire Ők a szedés előtti nap este 7-kor felhívtak, hogy mégsem jönnek, mert ők nem tudják ezt teljesíteni. A kilós szedési árról hallani sem akartak...,
  Másnap napszámos brigád keresésbe fogtam a neten. Felhívtam a közeli hirdetőket. Egyik fel sem vette, a másik felvette, és átirányított az apjához, hogy vele tárgyaljak. Az "úr" megígérte, hogy délutánra összeszedi a csapatot, és keressük egymást....., azóta is keres...
  Nem kínálati, hanem keresleti piac van! Keressük a munkaerőt a mezőgazdaságban, csak nem találjuk. Lassan mindenkik az építőiparban van, ahol a segédmunkás is napi 15-20.000 ért dolgozik. A mg ezekkel a bérekkel meg nem tud versenyezni. (Egyszerű a matek, ha 13.000 ért jönnek és csak 50 kg borsót szednek le, akkor 260 Ft/kg a szedési ktg, emellett a nagybanin (ott voltam) 250 Ft/kg-ért megy a borsó........
  Megéri? NEM. De lehet meg kell köszönnöm a napszámos csapatnak, akik cserben hagytak, hogy nem csináltam magamnak további veszteséget....smile whistling
  Pont édesapámmal beszélgettük, hogy több mint 25 évvel ezelőtt is szedettük a borsót 30 fős brigáddal, akkor 40 Ft/kg-ért szedték, és a nagybanin 200-300 FT/kg-ért lehetett eladni..., azóta a költségek nőttek a kilónkénti bevételek NEM.
  Munkaerő nincs...., aki nem tud az építőiparban munkát találni, az marad(na) nekünk termelőknek. Kérdés: érdemese erre alapítani pl. kertészeti ágazatot?
  Látom az epres fórumban is, hogy küzdenek mint malac a jégen a munkaerő hiánnyal, pedig a nem csak a szamóca megtermelése a nagy kihívás, hanem a leszedetése is...,
  Hogy honnan lesz munkaerő? Én nem tudom...., keleti áramlat, nyugati áramlat, északi??? passz.
  Remélem a technológia fejlődés segít majd rajtunk. Lesz kapáló robot, szedő gép stb....,nem a munkát szeretném elvenni mástól, de vannak bizonyos szempontok és állapotok, melyek halmazai jelenleg nem alkotnak közös metszetet.
  Ha esetleg valaki tud megbízható csapatot Jászberény környékén (kapálás, krumpli felszedés, stb..) az kérem, hogy ossza meg velem is, ha teheti.

  Jó munkát és kitartást mindenkinek....!


 • Válasz » #227 Maszek Zs | 2019-06-13 22:24:02

  Bocs az off-ért!
  Egyszer Juli17-én hordtuk be édesapámmal a kisbálákat. Szeptemberben meg kérdezte egy illető nem-e lovagolhatna a gyereke hetente ingyen.smile karateka
  Vigyorogva megkérdeztem mit csináltál juli17-én
  -semmit
  -én bálátraktam 40fokos melegben a padláson!

  Vette a lapot nem jött többet.smile aikido

 • Válasz » #226 UE-28 | 2019-06-13 21:35:15

  Válasz csoppika #218. hozzászólására

  Biztosan nem vállalnám, de valljuk be, nem vagyunk egyformák.
  Nekem nem elég a köz"munka" pénz, nekik sok esetben igen és ezt a végletekig lehetne sorolni.

  Reális keretek között fogok is emelni.

 • Válasz » #225 UE-28 | 2019-06-13 21:28:00

  Válasz .Richard. #222. hozzászólására

  A felpakolás javarész megoldott, mert csúszdás a bálázó, ráadásul mindegyik pót körbe van magasítózva, így még kötésbe se kell rakni.smile wink

 • Válasz » #224 sanyi1965 | 2019-06-13 08:52:27

  Válasz szantofold22 #220. hozzászólására

  Nem fog megszakadni senki,ne is tegye semennyiért.A kolléga meg felcsavarja és kész.Aki /vevője/ ragaszkodik a kiskockához,meg kell szólítani hordáskor hogy: MŰVÉSZ ÚR JELENÉS!

 • Válasz » #223 Szabi. | 2019-06-13 08:37:01

  Válasz UE-28 #216. hozzászólására

  Sajnos a világ hatalmasat változott és nem a munka adó javára..........smile hammer
  Nesze neked bérúnijjjóóóó.....smile oops
  Bár mit akarsz csinálni a mezőgazdaságban, komolyabban, a munka válaló jár a legjobban......smile blushing

 • Válasz » #222 .Richard. | 2019-06-13 07:55:06

  Válasz UE-28 #216. hozzászólására

  Csak egy ötlet. Milyen súlya lenne ha a targonca toronyhoz csinálnál egy kb 3 méter széles, 2- vagy 3 méter hosszú keretet és arra rápakolni a kisbálát azt meg feltenni a pót fölé és ott csak leszedni meg elrakni? 10 db 150 kiló? 30 -40 dbot elbírna még az elejét nem emeli a traki. a tartó belső felébe sokat fel lehetne rakni. Kérdés, milyen súlya lenne a keretnek.

 • Válasz » #221 szantofold22 | 2019-06-13 07:31:25

  Válasz szantofold22 #220. hozzászólására

  Az egész kispótkocsi széna nem ér annyit mint a kereset...

 • Válasz » #220 szantofold22 | 2019-06-13 07:29:59

  Válasz UE-28 #216. hozzászólására

  Na pont ez a dühítő.Mit tud felmutatni a csicskás.Mert első a pénz?De mit kell csinálni.?Vegyél egy szállító szalagot.Amit felfele is tudol allítani.Te fent apád meg lent rakja rá.Aztán nem kell könyörögni.Csak jó volt az a része a régi világnak a közveszélyes munkakerülő aztán elverték a rendőrök.S a te munkád adójából segélyezik azt,aki nem jött segíteni.Bicskanyitogató

 • Válasz » #219 csferri | 2019-06-13 07:13:48

  Válasz UE-28 #216. hozzászólására

  Jó de ezt úgy is lehet nézni hogy te 1600-at keresel de még alád tolnak egy 11 misis autót meg 15-20 mill készletet.smile lolsmile thumbup

 • Válasz » #218 csoppika | 2019-06-13 06:16:05

  Válasz UE-28 #202. hozzászólására

  Te vállalnad annyiért?smile laugh
  Ha 14 lennék (akkoriban ment ez itthon "nagyban", 14 tehen , 150 birka) elvállalnám. De legutóbb vagy 12-3éve vallalt ilyet megboldogult nagybátyám. 5 kocsi(170/kocsi) kisbala felrakas befuvar, pajzaban elrakas... Az első kanyar utan kialakult az egyetértés, hogy régen jobban ment...meg hogy soha többet ilyet nem vállalunksmile lol

 • Válasz » #217 endypapa | 2019-06-13 06:00:20

  Válasz UE-28 #202. hozzászólására

  Ennyit már 4-5 éve fizettem, és nem találtam rá mindig embert. Ezért jött a házhoz a bálagurító, + egy homlokrakodó. Ennyi.

 • Válasz » #216 UE-28 | 2019-06-12 23:06:54

  Köszönöm az észrevételeket.

  Igazatok van, mindenben.

  Csak fura ez a világ.

  Én agrármérnök végzettséggel, bár főállásban nem szakmában dolgozva ha visszaosztom kb 1600 ft ot keresek úgy, hogy vigyáznom kell egy 11 m ft-os autóra és a kb 15-20 m ft os készletre.

  A kocsmából kijövő egyébként közmunkás 6 általánost végzett riccárdó meg azt mondja, hogy ő (ilyen pénzekért) nem fog dolgozni. Kb 800 fős falu, ebből 780 riccárdó, és es körömrágás van ha melós kell, még ha kinyitod a bukszát akkor is.

  Hiába van már kör, a kockához képest viszonylag játszadozás lehet mégis erre van jól fizető piac, így zsebbe kell nyúlni, mese nincs.

 • Válasz » #215 Sanyee | 2019-06-12 21:54:25

  Válasz UE-28 #213. hozzászólására

  Egyszer szalma kis bálát kellett vinnünk egy cimbinek. KB. 400 darabot. Felrakva , odaszállítva, kazalba lerakva kb. 4 óránkba telt. Ezt úgy napon 40 fokban este törekesen 1000-el nincs megfizetve. Mikor 1500-át fizetnek a szomszédba lapáttámasztásért, úgy hogy a fehér póló is fehér marad rajta a nap végéig.
  A többel meg az a gond, hogyha szezonon kívül 400 ért adják a kisbálát, akkor neked már munkabérbe is többe van!

Fórum szabályzat

Elolvasom »

[bezárás x]