Válasz ND #3433. hozzászólásáraAz én 7-8-9 centis átmérőjű hagymámnak a külső gerezdjei akkorák, mint ebből egy egész.
Nem olyan gáz, mint a tavaszi fokhagyma aminek gyufaszál vékonyak a belső gerezdjei.
Válasz Sanyiii70 #3432. hozzászólásáraMár ki is találtam a TUTI-t!
Én fogok magot ebből a 10 hagymából, amit eladok neked jó pénzért , hogy belevágj nagyban a termesztésébe, mert ez egy valós piaci rés, itthon ilyet nem lehet kapni.
És az olyanok, akik gyűlölnek fokhagymát pucolni a gerezdek miatt -mint én- jól megvennék tőled
Válasz ND #3431. hozzászólásáraA lányom a kaposvári egyetemen találkozott egy tanuló társával aki a kötözőhagyma termesztésről írt valami tanulmányt.
Szépen kiszámolta az ideálisat és kijött neki valami 30 millió elméleti bevétel hektáronként.
Megkérdezte a lányomat, mert tudta, hogy foglalkozunk hagymával.
Aztán a lányom elmondta neki, hogy ez nem egészen így működik.
Mint az egyik kollégám aki annó úgy próbálta eladni a 4 milliós Hunter Hawk Eye futóműbeállítót, (egy hagyományos 4 fejes infrás 1,8 millió volt akkor) hogy kiszámolta, hogy mennyivel több futóműbeállítást lehet vele végezni és 1 év alatt megtérül az ára.
Csak azt felejtette el, hogy 4 futóműbeállításból egy nem csak beállítás, hanem esetleg gömbfejet is kell cserélni, vagy össze vannak rohadva a menetek és melegíteni kalapálni kell stb. És ritkán állnak sorban az autók, hogy napi 8 órából 8-ban folyamatosan legyen rá munka.
Az elmélet nagyon szép, de sok esetben a gyakorlat teljesen más.
Válasz Sanyiii70 #3430. hozzászólásárahat a kertészet ilyen típusú kerékpár. Ha bejön, nagyot lehet szakítani, de ha bukó van, akkor az is nagyot üt.
Szoktam mosolyogni a kalandorokon, akik csak azt látják, meg azt tudják kiszámolni mennyit lehet valamivel szakítani és bele is vágnak és utána jön a meglepetés.
Én a járt utat a járatlanért el nem hagyom. A meglévőt sem győzöm, nem hogy új lófaux-ot rántsak magamra!
Fokhagymából meg megveszem azt az évi 6-8 fejet, ami elfogy.
Ezt is csak kíváncsiságból szereztem, hogy milyen, mert az interneten láttam kínai főzős videóban, hogy van ilyen.
Egy virágládányi földet lehet beáldozok rá. Annyival talán elbírok
Ezen lehet nagyot bukni, ha valami nem úgy sül el.
Állítólag! (nem voltam ott) valahol a környéken 6 hektárt tárcsázott ki egy kolléga mert olyan ritka lett. Az alsó hangon 20 millió mínusz. Több embertől hallottam.
Tavaly előtt meg sok a földben maradt (volt ismerős akinek 2 hektár) a szedéskor bejött esős idő, meg a fehérpenész (sclerotínia) fertőzés miatt.
Amíg nincs tető alatt és nem száradt be szép fehérre, addig nem lehet nyugodtan aludni.
Válasz ND #3426. hozzászólásáraElőfordul a rendesben is ekkora. Még kicsit nagyobb is.
Egy hektárban 5-10.
Onnan tudom, hogy az apraját én szoktam válogatni.
De nem ez a lényeg.
Hány tonnát terem egy hektáron?
Ez az az "egycikkű" fokhagyma amit régebben kerestem.
Németeknél sikerült venni.
Kisebb mint gondoltam, kínai videókon gyerekökölnyi, ez csak 3 centis.
Ízre kicsit csípős, jó fokhagymás.
Talán nem annyira "büdös" utána az ember
Válasz Törppapa #3424. hozzászólásáraA másik korai fajta. Két héttel hamarabb kellett volna vetni (későn is jött meg a vetőmag és egy hetet csúsztam a vetőgépes kolléga miatt is), nem keresztapám kiélt, gyenge földjébe és ősszel többet öntözni. Hiába kapott rengeteg komplex műtrágyát, nem erősödött meg kellően a tél előtt.
Talán ennyi.
Válasz Sanyiii70 #3422. hozzászólásáraEz patentul néz ki.
Viszont miért van az a nagy különbség a korábbi képen levő amit siralmasnak neveztél és ez közt?
Az oké,hogy másik fajta.
Érzékenyebb valamire a gyengébbik,vagy más technológia(bár ezt nem hiszem),rossz mag-gerezd?
Vagy csak egyszerűen elb...tál valamit.
Az én búzám azért relative jó mindig, mert ez a zöldségtermesztés mellékhatása.
Hosszú, és sok tényezős.
Nem vetek olyan tavaszi kultúrát (kukorica, napraforgó stb.) vetésforgóba amit öntözni kéne, de tudom, hogy nem lesz rá időm.
Inkább pihentetem a földet és egy (jó időben végzett) totális gyomirtással és tárcsázással rendben van egy évig. A költségeket meg kifutja a terület alapú.
Amikor zöldségféle van benne rengeteg műtrágyát és biostimulátort használok (leginkább a talajba beöntözve, nem levéltrágyaként) ami javítja a talajéletet és folyamatosan kondicionálja a talajt. (kalászost, repcét stb. ezért nem is műtrágyázok, mert van elég tápanyag egy magasabb termésátlaghoz is az előző évekből) És mivel van talajélet és tápanyag a szárazságot is jobban viselik a növények.
Az idei példa is bizonyítja:
Amit láttál búza 2,7 Ha.
Abból 1,5 Ha amit régóta én használok (abban volt 2022-ben a nagy aszályban 6 t/ Ha malmi minőségű termés és a tavlyi gilisztás fokhagymám) mellette amit tavaly megvettem 1,2 Ha.
Ég és föld a kettő. (Majd csinálok fotókat.) Az újban sokkal kisebb a búza, pedig teljesen azonos a fajta és a technológia is.
De egy-két év és az új terület is ugyanolyan lesz mint a régi.
Egy kis rosszindulat.
A szomszédom amikor bevetette 3 méter szélesen a földemet repcével mert nem tudta hol a mezsgye, vállig érő volt ott a repce. Ahol elezdődött a saját földje, ott meg derékig ért.
Na hol készültek a fényképek amiket posztolt a fb-ra?
Szerintem mindenki kitalálja...
Az idén először vetettünk fokhagymát, tavaly kicsiben kipróbáltuk, nem volt probléma. Kérném a segítségeteket, mert találtunk a gyökéren apró fehér kukacot, még nem permeteztünk semmivel. Gabona és szőlő a szakterületünk, csak ezeket a szereket ismerjük, ezért szeretnék tapasztalt termesztőtől segítséget kérni. Előre is köszönöm.
Pár napja küldtem át a képet a haveroknak aki intézi nekem a spanyol vetőmagot.
Ez a Blanco fajtából vége.
Még egy piac és elfogy.
Ha ilyen lesz az idei is akkor meg leszek elégedve.
Válasz ND #3403. hozzászólásáraA szalagos (1, 2, 4 soros) szárvágós fokhagymaszedő gépek árai 3 milliótól (használt) indulnak.
Én más technológiával dolgozok.
Régen szárasan szedtük és szárítottuk. Sokkal jobb a minőség és jobban eláll úgy hűtés nélkül, de sokkal hely-, munkaigényesebb és lassabban érik, szárad.
A másik meg, hogy ilyen extrém meleg időben mint az idei nem lehet a földön szárítani, mert bezöldül, vagy megfő a hősokktól.
Fiatal koromban akár egy hétig is kint hagytuk renden a földjén, de ma már nem lehet.
Válasz Sanyiii70 #3402. hozzászólásáraOlyanokat találtam még, ami szárastól kiemeli (mint a répaszedő), és azon is a szalag tetején valami mintha összeforgó kések (tányér?) vágnák le.
De amúgy a fokhagyma nem húz vissza tápanyagot a leveléből mint a hagyma, és jó, ha azzal együtt van kivéve és úgy szikkasztva?
Válasz Sanyiii70 #3399. hozzászólásáranézz szét az interneten (youtube?) hogy külföldön mivel csinálják.
Én látatlanban, és úgy hogy soha nem fokhagymáztam azt mondanám, valami alternáló kasza féleség
Tervezek venni valamilyen gépet amivel kiemelés előtt le tudom vágni a fokhagyma szárát, hogy ne kelljen kézzel darabolni. A vízszintes tengelyű szárzúzók kiestek, mert azok nagyon tépik a szárat. Próbáltam, nem jó. Az egykéses RZ se mert az egy csíkba rakja le az összes szárat.
Szerintetek a háromkéses fűnyíró az MTZ után vagy egy önjáró altarnáló kasza lenne jobb erre?
Levágtam a gyökerét és leszedtem 2-3 réteg felső héjat.
Minden időben felszedett és jól tárolt fokhagyma ilyen (ami nem a fajtájánál fogva lila színű).
Egyébként csak mi magyarok vagyunk ilyen hülyék, hogy agyon tisztogatjuk.
A déli országokban nem csinálják. De a multiknál itthon is csak géppel pucolt az import lédig fokhagyma.
Válasz Gepi #3391. hozzászólására
A kézi szedésnél vagy aláhúzok ágyás-húzóval, vagy kiemelem a vöröshagyma szedővel és metszőollóval ledaraboljuk.
A bigbageket én főleg a vöröshagyma szedésnél használom. A fokhagymánál csak gépi szedésnél.
Ha nem a gép szedi, akkor M10-es és M30-as rekeszben hozzuk haza.
Válasz dbalint03 #3389. hozzászólásáraHa lehet géppel szedni, akkor a gépen van Bigbag tartó, szalagon megy bele. Ha kézzel szedjük, akkor műanyag vödörből öntjük bele.
Van eladó új 90x90 bigbag zsákom.
Válasz skorgamor #3385. hozzászólásáraNekem egyenes késes van. Tavaly vettem.
Igaz, hogy rugóacélból új kést kellett csináltatnom rá, mert a gyári az vékony biliacélból volt és elgörbült. Több más dolgot is átalakítottam rajta, mert a lengyel mérnökök nem voltak mindenben a toppon, de mostmár egész jó.
3435 hozzászólás
Válasz Sanyiii70 #3428. hozzászólásáraDe legalább nem gazos,nem bírom az olyan kertészeteket ahol gazban van a növény.
Válasz ND #3433. hozzászólásáraAz én 7-8-9 centis átmérőjű hagymámnak a külső gerezdjei akkorák, mint ebből egy egész.
Nem olyan gáz, mint a tavaszi fokhagyma aminek gyufaszál vékonyak a belső gerezdjei.
Válasz Sanyiii70 #3432. hozzászólásáraMár ki is találtam a TUTI-t!
, hogy belevágj nagyban a termesztésébe, mert ez egy valós piaci rés, itthon ilyet nem lehet kapni.
Én fogok magot ebből a 10 hagymából, amit eladok neked jó pénzért
És az olyanok, akik gyűlölnek fokhagymát pucolni a gerezdek miatt -mint én- jól megvennék tőled
Válasz ND #3431. hozzászólásáraA lányom a kaposvári egyetemen találkozott egy tanuló társával aki a kötözőhagyma termesztésről írt valami tanulmányt.

Szépen kiszámolta az ideálisat és kijött neki valami 30 millió elméleti bevétel hektáronként.
Megkérdezte a lányomat, mert tudta, hogy foglalkozunk hagymával.
Aztán a lányom elmondta neki, hogy ez nem egészen így működik.
Mint az egyik kollégám aki annó úgy próbálta eladni a 4 milliós Hunter Hawk Eye futóműbeállítót, (egy hagyományos 4 fejes infrás 1,8 millió volt akkor) hogy kiszámolta, hogy mennyivel több futóműbeállítást lehet vele végezni és 1 év alatt megtérül az ára.
Csak azt felejtette el, hogy 4 futóműbeállításból egy nem csak beállítás, hanem esetleg gömbfejet is kell cserélni, vagy össze vannak rohadva a menetek és melegíteni kalapálni kell stb. És ritkán állnak sorban az autók, hogy napi 8 órából 8-ban folyamatosan legyen rá munka.
Az elmélet nagyon szép, de sok esetben a gyakorlat teljesen más.
Válasz Sanyiii70 #3430. hozzászólásárahat a kertészet ilyen típusú kerékpár. Ha bejön, nagyot lehet szakítani, de ha bukó van, akkor az is nagyot üt.

Szoktam mosolyogni a kalandorokon, akik csak azt látják, meg azt tudják kiszámolni mennyit lehet valamivel szakítani és bele is vágnak és utána jön a meglepetés.
Én a járt utat a járatlanért el nem hagyom. A meglévőt sem győzöm, nem hogy új lófaux-ot rántsak magamra!
Fokhagymából meg megveszem azt az évi 6-8 fejet, ami elfogy.
Ezt is csak kíváncsiságból szereztem, hogy milyen, mert az interneten láttam kínai főzős videóban, hogy van ilyen.
Egy virágládányi földet lehet beáldozok rá. Annyival talán elbírok
Válasz ND #3429. hozzászólásáraNem aggódok.
Tőlem csinálja bárki.
Ezen lehet nagyot bukni, ha valami nem úgy sül el.
Állítólag! (nem voltam ott) valahol a környéken 6 hektárt tárcsázott ki egy kolléga mert olyan ritka lett. Az alsó hangon 20 millió mínusz. Több embertől hallottam.
Tavaly előtt meg sok a földben maradt (volt ismerős akinek 2 hektár) a szedéskor bejött esős idő, meg a fehérpenész (sclerotínia) fertőzés miatt.
Amíg nincs tető alatt és nem száradt be szép fehérre, addig nem lehet nyugodtan aludni.
Válasz Sanyiii70 #3427. hozzászólásárahát ezt a kínaiaktól kellene megkérdezni, mennyit terem.
Mint mondtam, én magot sem találtam itthon.
Ebből elültetek párat, elvileg hoz kis hagymákat a virágból, amiről tovább lehet szaporítani.
De hektárra nem fogom nyomni, nem leszek konkurencia
Válasz Törppapa #3424. hozzászólásáraA siralmas az ez:

Válasz ND #3426. hozzászólásáraElőfordul a rendesben is ekkora. Még kicsit nagyobb is.

Egy hektárban 5-10.
Onnan tudom, hogy az apraját én szoktam válogatni.
De nem ez a lényeg.
Hány tonnát terem egy hektáron?
Szia Sanyi,

Ez az az "egycikkű" fokhagyma amit régebben kerestem.
Németeknél sikerült venni.
Kisebb mint gondoltam, kínai videókon gyerekökölnyi, ez csak 3 centis.
Ízre kicsit csípős, jó fokhagymás.
Talán nem annyira "büdös" utána az ember
Válasz Törppapa #3424. hozzászólásáraA másik korai fajta. Két héttel hamarabb kellett volna vetni (későn is jött meg a vetőmag és egy hetet csúsztam a vetőgépes kolléga miatt is), nem keresztapám kiélt, gyenge földjébe és ősszel többet öntözni. Hiába kapott rengeteg komplex műtrágyát, nem erősödött meg kellően a tél előtt.
Talán ennyi.
Válasz Sanyiii70 #3422. hozzászólásáraEz patentul néz ki.
Viszont miért van az a nagy különbség a korábbi képen levő amit siralmasnak neveztél és ez közt?
Az oké,hogy másik fajta.
Érzékenyebb valamire a gyengébbik,vagy más technológia(bár ezt nem hiszem),rossz mag-gerezd?
Vagy csak egyszerűen elb...tál valamit.
https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/importtrukkok-es-kiskapuk-igy-aramlik-be-a-kinai-fokhagyma-europaba-92719-001
Válasz Radocz #3420. hozzászólásáraSajnos nem tudok mert nálam egy speciális helyzet van.

Az én búzám azért relative jó mindig, mert ez a zöldségtermesztés mellékhatása.
Hosszú, és sok tényezős.
Nem vetek olyan tavaszi kultúrát (kukorica, napraforgó stb.) vetésforgóba amit öntözni kéne, de tudom, hogy nem lesz rá időm.
Inkább pihentetem a földet és egy (jó időben végzett) totális gyomirtással és tárcsázással rendben van egy évig. A költségeket meg kifutja a terület alapú.
Amikor zöldségféle van benne rengeteg műtrágyát és biostimulátort használok (leginkább a talajba beöntözve, nem levéltrágyaként) ami javítja a talajéletet és folyamatosan kondicionálja a talajt. (kalászost, repcét stb. ezért nem is műtrágyázok, mert van elég tápanyag egy magasabb termésátlaghoz is az előző évekből) És mivel van talajélet és tápanyag a szárazságot is jobban viselik a növények.
Az idei példa is bizonyítja:
Amit láttál búza 2,7 Ha.
Abból 1,5 Ha amit régóta én használok (abban volt 2022-ben a nagy aszályban 6 t/ Ha malmi minőségű termés és a tavlyi gilisztás fokhagymám) mellette amit tavaly megvettem 1,2 Ha.
Ég és föld a kettő. (Majd csinálok fotókat.) Az újban sokkal kisebb a búza, pedig teljesen azonos a fajta és a technológia is.
De egy-két év és az új terület is ugyanolyan lesz mint a régi.
Egy kis rosszindulat.
A szomszédom amikor bevetette 3 méter szélesen a földemet repcével mert nem tudta hol a mezsgye, vállig érő volt ott a repce. Ahol elezdődött a saját földje, ott meg derékig ért.
Na hol készültek a fényképek amiket posztolt a fb-ra?
Szerintem mindenki kitalálja...
Válasz Sanyiii70 #3419. hozzászólásáraJavaslom a buzaról, a megfelelő topikba érdekességképpen tegyél fel képet és “technológiát!”

A White Sprig siralmas, de a Blanco kurva jó lesz, ha valami nem éri.

Válasz Gaba666 #3417. hozzászólásáraNem tudom mi lehet. Fordulj növényorvoshoz!
Az enyémben gyomlálás közben cserebogár pajorokat találtam.
Az idén először vetettünk fokhagymát, tavaly kicsiben kipróbáltuk, nem volt probléma. Kérném a segítségeteket, mert találtunk a gyökéren apró fehér kukacot, még nem permeteztünk semmivel. Gabona és szőlő a szakterületünk, csak ezeket a szereket ismerjük, ezért szeretnék tapasztalt termesztőtől segítséget kérni. Előre is köszönöm.
Válasz Gatti #3415. hozzászólásáraEz 42 aranykoronás. A legjobb földem. Kiszomboron van.
De vannak itt is 20-30 köztiek.
Válasz Sanyiii70 #3413. hozzászólásáraSzép!
Felétek nagyon jó földek vannak, ez látszik a mellette lévő gabonán is.
Válasz Sanyiii70 #3413. hozzászólására
Válasz Sanyiii70 #3408. hozzászólásáraMost ilyen:

Válasz Sanyiii70 #3411. hozzászólásárahttps://www.facebook.com/reel/1631372257999103
Válasz hosszu.zoltan #3410. hozzászólásáraEz egy beteg, megrohadt gerezd.
Nem tudom mik azok a kis fehér kukacok.
Válasz hosszu.zoltan #3409. hozzászólására
Jo napot kivanok mindenkinek!
Tud valaki segiteni hogy mi lehet ez a feher larva/hernyo ami karositja a fokhagymat?
Gyomfésű

Pár napja küldtem át a képet a haveroknak aki intézi nekem a spanyol vetőmagot.

Ez a Blanco fajtából vége.
Még egy piac és elfogy.
Ha ilyen lesz az idei is akkor meg leszek elégedve.
Válasz Sanyiii70 #3405. hozzászólásáraakkor egy fűkasza?
Válasz ND #3401. hozzászólásáraVan spanyol gyári.
A fűkaszákhoz hasonló, de arany áron.
https://zocapi.com/en/product/palotera/
Válasz ND #3403. hozzászólásáraA szalagos (1, 2, 4 soros) szárvágós fokhagymaszedő gépek árai 3 milliótól (használt) indulnak.
Én más technológiával dolgozok.
Régen szárasan szedtük és szárítottuk. Sokkal jobb a minőség és jobban eláll úgy hűtés nélkül, de sokkal hely-, munkaigényesebb és lassabban érik, szárad.
A másik meg, hogy ilyen extrém meleg időben mint az idei nem lehet a földön szárítani, mert bezöldül, vagy megfő a hősokktól.
Fiatal koromban akár egy hétig is kint hagytuk renden a földjén, de ma már nem lehet.
Válasz Sanyiii70 #3402. hozzászólásáraOlyanokat találtam még, ami szárastól kiemeli (mint a répaszedő), és azon is a szalag tetején valami mintha összeforgó kések (tányér?) vágnák le.
De amúgy a fokhagyma nem húz vissza tápanyagot a leveléből mint a hagyma, és jó, ha azzal együtt van kivéve és úgy szikkasztva?
Válasz ND #3401. hozzászólásáraEz nem a szárát, hanem a gyökerét vágja a föld alatt a kiemelő előtt.
Válasz ND #3400. hozzászólásárahehe
első találat a google-n
kici kínai
forgó késes, nem alternáló
Válasz Sanyiii70 #3399. hozzászólásáranézz szét az interneten (youtube?) hogy külföldön mivel csinálják.
Én látatlanban, és úgy hogy soha nem fokhagymáztam azt mondanám, valami alternáló kasza féleség
Tervezek venni valamilyen gépet amivel kiemelés előtt le tudom vágni a fokhagyma szárát, hogy ne kelljen kézzel darabolni. A vízszintes tengelyű szárzúzók kiestek, mert azok nagyon tépik a szárat. Próbáltam, nem jó. Az egykéses RZ se mert az egy csíkba rakja le az összes szárat.
Szerintetek a háromkéses fűnyíró az MTZ után vagy egy önjáró altarnáló kasza lenne jobb erre?
Válasz revilo131 #3262. hozzászólásáraEbben a rögös földben is lett vajon fokhagyma?

Válasz eperkacs #3396. hozzászólásáraBeszéljük meg telefonon!
+36302256258
Válasz Sanyiii70 #3390. hozzászólásáraÉn vinnék ha szabad
Válasz Gepi #3391. hozzászólásáraEz a kérdés eddig elkerülte a figyelmemet.
Levágtam a gyökerét és leszedtem 2-3 réteg felső héjat.
Minden időben felszedett és jól tárolt fokhagyma ilyen (ami nem a fajtájánál fogva lila színű).
Egyébként csak mi magyarok vagyunk ilyen hülyék, hogy agyon tisztogatjuk.
A déli országokban nem csinálják. De a multiknál itthon is csak géppel pucolt az import lédig fokhagyma.
Válasz Tomka Pál(tompika100) #2918. hozzászólásáraSzia! Hol lehet beszerezni?
Így néz ki a szuper korai amit holnap elvisznek vetőmagnak.

Mivel vetőmag, válogatott 60-70 mm méretű.
Válasz Gepi #3391. hozzászólására
A kézi szedésnél vagy aláhúzok ágyás-húzóval, vagy kiemelem a vöröshagyma szedővel és metszőollóval ledaraboljuk.
A bigbageket én főleg a vöröshagyma szedésnél használom. A fokhagymánál csak gépi szedésnél.
Ha nem a gép szedi, akkor M10-es és M30-as rekeszben hozzuk haza.
Válasz Sanyiii70 #3387. hozzászólásáraHogy csináltad?
Válasz dbalint03 #3389. hozzászólásáraHa lehet géppel szedni, akkor a gépen van Bigbag tartó, szalagon megy bele. Ha kézzel szedjük, akkor műanyag vödörből öntjük bele.

Van eladó új 90x90 bigbag zsákom.
Válasz Sanyiii70 #3381. hozzászólásáraBigbag-be mivel szeditek fel? Vöröshagymában akarjuk ki váltani a kézzel pucolást.
Nagy itt a csend.
Mi a helyzet kollégák?
Rút kiskacsából fehér hattyú.
Válasz skorgamor #3385. hozzászólásáraNekem egyenes késes van. Tavaly vettem.

Igaz, hogy rugóacélból új kést kellett csináltatnom rá, mert a gyári az vékony biliacélból volt és elgörbült. Több más dolgot is átalakítottam rajta, mert a lengyel mérnökök nem voltak mindenben a toppon, de mostmár egész jó.