Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- IH Cyclo vetőgép új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Osztatlan közös tulajdon megosztása új
- Földvétel, elővásárlási jogok új
- Szőlő felvásárlási árak új
- Szőlőtermesztés új
- Töktermesztés új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Erdőgazdálkodás, szakirányítás új
Cikkajánló
Hirdetés

Nem csak por és sár: országos körkapcsolás mutatta meg a magyar föld rejtett arcát +VIDEO
Talaj a talpad alatt Agroinform online konferencia – összefoglaló cikk._fill_540x300_0.jpg)
621 hozzászólás
Válasz MTZ1221.3 #570. hozzászólásáraHát nem tudom, 150 %-al át szokták vágni.
szóval a 25 cm-es kapa 35-40 cm-enkét lehet jó
Válasz Büresz #563. hozzászólásáraHa annyira tömörödésre hajlamos a talajod, én inkább kultivátor/kombinátor vonalon gondolkodnék.
Amit kitaláltál nem rossz, csak a gaz/szármaradvány lehet gond. De ahogy néztem 50cm-enként ha teszel egy 25cm-es lúdtalp kapát, az a gondod megoldja. Csak a hosszú szár ne legyen.
Válasz Büresz #562. hozzászólásáranégyzetacél dupla körös rugós kapákat, legalább 30x30-ast. az nem nagyon változtassa a mélységet.
Válasz Büresz #551. hozzászólásáraAz ásóborona áteresztő képessége majdnem 100% ; az Framest kapák tyúkhúr stb. esetében meg a fele alatt.
Ha van hosszabb szármaradvány + gyom 2-3 hektár után megutálnád.
A Frakomb mindent figyelembe véve nem egy nagy durranás. Nekem volt 2-ő de többet nem lesz.
Nem véletlen lett helyette a Creator fejlesztve
Válasz Büresz #562. hozzászólásáraTavasszal ugyanabban a mélységben minden ugyanannyira szárít, esetleg egy jobb henger (Croskill) segíthet rajta egy kicsit.
Válasz Büresz #564. hozzászólásáraNem az 1 vagy 2 soron múlik.
1sor nemvágja át a teljes felületet.
A 2sor átfedésben viszont igen!
Ez egy jó megoldás. Viszont ide csikó is kell!
Válasz Büresz #562. hozzászólásáraTe ismered a talajaidat, ha fekete vagy agyagos a túl korai munka sem jó mert nagyon gyüri tömörít tapos a gép.
Itt mikor rà lehet menni màr van kikelve kétszikú..
Vetés előtt még az éppen kipattant parlagfüvet az àsóborona megoldja.
Tàrcsàt meg sekélyen éppen a tetejét majd az àsóboronàval lemenni vetéselőtt 5-6centire a magkörül így nedves marad.
Válasz rtamas1976 #556. hozzászólásáraEzért lehet 1 sor elég lenne már.
Válasz MTZ1221.3 #561. hozzászólására1-2 év volt amikor annyira kemény lett a talaj áprilisra hogy a traktor nyomát nem lehetett meglátni amikor rámentem a földre, és jó lett volna a elé egy ilyen lazító kapasor. Amúgy húzom 14-16-al is nincs probléma, úgy gondolom egy kapasort elbírna, az is lehet elég lenne 15 cm kihagyni a kapák között mert már akkor is szakítana akkorát hogy megfelelő legyen. Egyébként régebben megfordult a fejembe nekem is a 4.sor tag.
Válasz Gyula., #558. hozzászólásáraKésőbb rt hogy kiszárítsam a talajt? Kapák jól járnak. Van egy jó állapotú gépem amire ha felszerelek egy kapasort (kis pénzből) ugyanannyit fog tudni mint egy másik eszköz horror áron.
Válasz Büresz #551. hozzászólásáraHelló
Én régen egyetlen sor tárcsázást (kukorica tarlón) csináltam meg ásóboronával tavasszal napraforgó vetésre. Nem tudom mennyivel húzod, de nekem mindig jól működött. Pedig csak 2,8m-es függesztett volt. Ha mélység megvan (mert sajnos az ásóborona kéri) akkor az jól működik, annyi kell neki, mint egy gömbsüveg lapos rövidtárcsának. A kapás motyó azért nem túl szerencsés elé, mert 12km/h körül az már eléggé vibrál, az ásóborona meg 14-el igen jól dolgozik. Franciaországban 4 sor ásókéses ásóboronák vannak, gondolom nem véletlen. Esetleg valami jó erős rugóskapa lehetne jó erre. Úgy osztva, ahogy van a Frakombon vagy Busa FKM-en.
Válasz Gyula., #559. hozzászólásáraAz ásóborona pont gazirtásra nemvaló.
Látványos a munkája, de semmit nemér.
Párnap múlva látszik még a felét sem vágja ki.
Válasz rtamas1976 #557. hozzászólásáraGrubber mégjobban forgat kever arra voltam kíváncsi puha e a felső 7cm nem e pattog be az àsóborona és azért nem vágja ki a gazt
Válasz Büresz #555. hozzászólásáraÉn amit csinálnék a rövidtàrcsàval kicsit később csinàlnàm mikor màr van gaz.
És az àsóboronàt àtnézném ,hogy a kapàk egymàs közébe járnak e.
Màsik variáció cserélném az àsóboronàt egy farmet kopaktomatra ami teljesen àtművel..
Válasz Gyula., #554. hozzászólásáraÍrta, mintilre áll át!
Ahoz a vésőeke pont passzol.
Maradj inkább a propagandánál!
Válasz Büresz #551. hozzászólásáraMekkora az ásóborona?
Úgy számolj, hogy 5méteres frakomb amin 2sor lúdtalpkapa van a 230at kéri. Max 12km
De a legjobb megoldàs, egyesével állítható a kapa. Így a keréknyomot is kitakarítja.
Bioban használjuk akár töbször is tavasszal.
Hasonlóban gondolkodom én is.
Válasz Gyula., #554. hozzászólásáraCsak grúber, úgy hogy van szár maradvány. Kicsit ritkábban kellene mint a frakombon is van teljesen átfedett és minden második kapás megoldás is.
Válasz Büresz #553. hozzászólásáraA talaj az ősszel tàrcsa és olaszos lazítás?
Sok a szàrmaradvàny kukorica utàn pl.?
Válasz Gyula., #552. hozzászólásáraTavasszal ahogy lehet rövid tárcsa, áprilisban 1 menet ásóborona. Eső függvénye a tömörödés és a gyom.
Válasz Büresz #551. hozzászólásáraHàny sorral szoktad vetés előtt megcsinàlni vele?
Üdv! Van egy ásóboronám már több mint tíz éve, tökéletesen dolgozik, de ahogyan állok át minimál művelésre, kevésnek bizonyul. Szeretném tuningolni kicsit, a kapák elé szerintetek mit tegyek, framest egyenes lúdtalp kapákat, vagy esetleg kicsit könnyebb megoldásként valami rugós szárú kapákat? Cél hogy kicsit jobban gyomtalanítson és fellazítsa a talajt. Valakinek esetleg átalakított gépe van már? Köszönöm
Válasz medikus #548. hozzászólásáraNekem ezek az ásóboronák sohase voltak szimpatikusak. De a környezetemben a TSZ-eknek se. Újszerü állapotúaktól szabadultak tőlük.
Tavasszal felhozza a nedves nyers talajt, ősszel meg a szárazban megint csak nem valami meggyőzők.
Tavaszhoz fogas vagy kombinátor, őszhöz rövidtárcsa, vagy klaszikus tárcsa.
Válasz Gyurkesz1 #547. hozzászólásáraNekem 12045 volt, 5 m-es függesztett KON 500 kombinátorral használtam.
8011 elhúzta a 4 m-es függesztette, viszont a motoron lehetett érezni, hogy nem ártana még legalább 20 Le pluszba.
Szerintem a te 12011 Crystálodhoz nyugodtan megveheted a 4 m-es KON 400 cseh-csehszlovák gyártmányu kombinátort.
Nézzed a bazos.sk apróhirdetések között. a 4 m-es kb 1200 kg lehet, platós furgonnal vagy utánfutóval el lehet vinni.
Ezek a kombinátorok úton kb 220-250 cm szélesek lehetnek.
Enyémeket eladtam, és vettem helyettek nehézkombinátorokat PB 6-022 /6 m/, PB 6-021 /8 m/ ezek 3600 - 4200 kg súlyúak. Ha meg nem akasszák oszlopban, hidrantban, akkor ezek örökösek.
Válasz Sk Laci #546. hozzászólásáraAz attól is függ,mibe viszi bele!
Válasz Sk Laci #546. hozzászólásáraSzia, igen próbára. Az asóborona 2,80m-es, kombinátorból hány méterest bírna el a 120as crystály elsőmeghajtás nélkül sík terepen??
Válasz Gyurkesz1 #538. hozzászólásáraSzia!
Próbára viszed az ásóboronát?
Mert szerintem egy kombinátor szebb munkát csinál, nagyobb munkaszélesség és kissebb fogyasztással.
Kevesebb a taposás is.
Válasz medikus #543. hozzászólásáraNekem kanyarban nem törte forduláskor soha, inkább a letaposott kemény földet nem szereti, pl ahol műtrágyaszórásnál sokszor 1 nyomban mentem előtte.
Válasz medikus #543. hozzászólásáraKöszönöm a tanácsot, azert 8,3méteres géppel durva lehet fordulni úgy hogy rá sem emel a gépész.
Válasz Gyurkesz1 #540. hozzászólásáraKanyarban emeld ki!Jártam olyan helyen,ahol a 8,3-as mind el volt dobva,hogy nem való semmire! Mondom pedig nálunk gyártják! Utána érdeklődtem,és akkor derült ki,hogy sikerült őket tönkretenni! Gondolj bele,8,3 méteren mekkorát feszülnek a kések kanyarban!

Válasz Bárány #541. hozzászólásáraKöszönöm a tanácsot.
Válasz Gyurkesz1 #538. hozzászólásáraA kések nemigen törnek, nekem ilyen nem is volt soha, pedig 30 éve használok ásóboronát.
A törőhengereken a laposvasak hajlamosak görbülni, leszakadni, ha nagyobb kővel találkozol, a boronatengely tud még elgörbülni, iletve, ha a sarkával akadsz el, akkor meg a tartó váz görbülhet.
Szóval a kisebb kövekkel nagy baj nem lehet, a törőhengereket kell nézegetni.
Válasz MTZ1221.3 #539. hozzászólásáraKöszi a válaszodat. Betondarabok azért nincsenek
Nem az egész terület köves hanem csak részekben, max ott majd lassabban megyek, de mindenképen kipróbálom. Sosem dolgoztam még asóboronával, gondolom ott a sebesség a lényeg hogy szép munkája legyen.
Válasz Gyurkesz1 #538. hozzászólásáraHelló.
Ezek a rau késes ásóboronák nem túl erősek, ha nagyon köves talajon kell dolgozni (ez nem Vaderstad gép, amit kőbányába fejlesztenek/tesztelnek). Nem rossz gép persze, de ez sem mindent kibíró. A kések nem túl drágák rá, de nem is bír kivenni egy 50x50x50 cm-es betondarabot el fog hajlani. A tengely sokat kibír, és a csapágyak is.
Nekünk volt Hankmo (40 éves) is, ami öntvény távtartós és a kése is 3x olyan vastag. Igaz annak a kapázása annyiba került volna, mint amennyiért vettünk egy új komplett ilyen ásóboronát. De a Hankmo-n a kapa sose tört, pedig volt, hogy a fentebb írt betont megfogtam vele és ki is fordította. De igazából a rau kapás ásóboronánkon sem tört, hajlott sosem semmi. Nem kell annyira félni tőle.
Sziasztok, adott egy ugyanolyan ásóborona mint a képen csak sokkal kopottabb késekkel, lehet hogy hüje kerdés, de mit bírnak a kések köves talajon?? Úgy értem hajlamosak e a törésre hajlásra ha pld. elkap egy nagyobb követ. Nem saját a szerszám és nemszeretnék benne kárt tenni.Köszi.
Válasz JD 4630 #536. hozzászólásáraMent levél.
Válasz Ares 826 #535. hozzászólásáraHasznált van, ami kuka azt kidobjuk, szerintem 2 vödörrel van kb.
Válasz JD 4630 #534. hozzászólásáraMennyi szar van, vagy csak új???
Válasz Ares 826 #532. hozzászólásáraMennyi kéne?
Válasz Ares 826 #532. hozzászólásáraSzia axiálnal van.
Keresek ásóboronához csapágyházakat mind jobb s bal oldalikat, (rövideket és hosszúakat), ha van új az is ha csak rosszak vannak az is érdekelne. Segítséget előre is köszönöm.
Válasz B.J. #515. hozzászólásáraÉn lehet őssze eladom 2.8 m. Addig teljesen fel lesz újítva fényezve 3 sor kapa 2 sor henger . 1.1millio körúl lesz .
Válasz Vasas95 #528. hozzászólására80 lóerőhöz 2,8-3 méteres való, neked 5-6 méter között kell keresned.
Válasz Gepi #527. hozzászólásáraMilyen fajta tengely, milyen csapággyal??
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek!
Válasz Ares 826 #526. hozzászólásáraA tengely csapágyastól.
Válasz Gepi #525. hozzászólásáraMi kellene bontottban???
Nem bont itt valaki ásóboronát? Ásóborona tagok érdekelnének.
Válasz Vasas95 #521. hozzászólásáraRégebbi RAB -5 azt vegyél abban még van anyag s megfizethető 1,5-2 milla között használhatót lehet venni! Csapágyat kapni és kést is hozzá más baja nem szokott lenni! Váztörés soha nem volt még pedig sokat ráncigálom én is évente!
Válasz Vasas95 #521. hozzászólásáraHa van jó rövidtárcsád akkor felesleges pénzkidobás
nedvesbe ragad, alkatrészek gyengék, most újítjuk a sa.formot, inkább megyek a helyi esztergályoshoz
annyira gyenge a gyárija, elengedték a minőségi acélokat...amúgy meg semmi húzni 6-7 méteressel is szaladna ez a lóerő..
Válasz Vasas95 #521. hozzászólásáraSzia. Bár én csak kezdő gazda vagyok de én szerintem azt biztos hogy elhúzza. Kissebbet nem vennék. Én hasonló talajra 117 lovas géphez vettem 4,6osat bár kipróbálva még nem volt mert amikor időm lett volna az időjárás nem engedte. De hétvégén talán. Az előző gazdája 96 lovas öreg Jd-vel húzta. Annak kicsit sok volt. De halgasd meg tapasztaltabb gazdák véleményét is.