Válasz máris szomszéd #30811. hozzászólásáraAmedig a gép belemehet folyamatosan járjuk.
Ez a 2.kör. Tavaj volt amiben 5x voltunk.
Évjárat és gyommagkészlet függő.
Ha vanbenne valamennyi sem túlnagy baj.
Legalább nemégeti meg a nap tököt.
Amúgy a sorban ami gyom marad álltalában annyiszokott maradni.
Válasz rtamas1976 #30809. hozzászólásáraHányszor-milyen sűrűn szoktad meghúzni?
Amikor már nem lehet belemenni géppel a sor mellé akkor mennyi gaz szokott még kikelni?
Válasz Radocz #30760. hozzászólásáraSzemle meg volt. Pénz nincs a kártalanításra,fogjunk össze. Hát össze fogtunk a kamara is segít intézkedni. Meg látjuk.
Válasz termelo #30805. hozzászólásáraVan benne olyan parcella is, ahol a vetőgéppel is csúszott le a traktor oldalba. Ezek a részek nem tudom mennyire lesznek sorköz müvelhetők..........
Válasz termelo #30799. hozzászólására első és az utolsó sor...
Egy biztos, permetezővel többet tudnák keresni.
Mennyi lenne az ideális ár?
10 000 ft/ha normális ár szerinted?
Válasz VMisi #30798. hozzászólásáraMaradt kontrol, inkább úgy mondanám nem egészen 1 sorközmüvelő szélesség. Nem akartam ráhúzni, mert mentek volna ki sorok a találkozásnál.
Parlagfü miatt is húzatam, ha a gyomirtó csak papíron hatott.
Selyemmályva foltokban csíralevelekben, és a tegnap kiszórt mütrágyát is bedolgoztam, el ne illanjon a N hatóanyag.
Válasz Sk Laci #30797. hozzászólásáraItt aki szolgáltat az 500 e per naptól felfelé áraz.
Aki hobbiból dolgozik annak sem szabadna 300 e per nap alatt koptatni a trakit.
Válasz Sk Laci #30797. hozzászólásáraKontrollt szoktál hagyni? Megéri szerinted?
Itt most jó lenne húzatni, mert esett, de akkor azt ki is szárítanám. Így idén sem akasztom fel.
Mai szórakozás.
30 ha megcsinálva 10 óra alatt.
Munkasebesség 7,5 - 8 Km/ó.
Felette takarta a sorokat.
Ha nem esik holnap folytathatom szolgáltatásban.
A helyi TSZ elnök kijött személyesen megnézni a munkámat, egyből adott 90 ha sorközmüvelést.
Ha szabad megkérdeznem, mennyit lehetne kérni napraforgó sorközmüveléséért, mütrágya nélkül?
Lassan lehet csak menni, mert takarja a napraforgót. "Száguldozás kizárva /10-12 km/ó/"
Válasz máris szomszéd #30783. hozzászólásáraA mainapig ilyenen darálom!
Na holnap megvan mitfog főzni az asszony.
Màkostészta! Hmmm
Én összeszoktam pirítani a tésztát a mákkal cukorral.
Válasz _NB_ #30778. hozzászólásáraRégen amivel darálták a mákot az nem darált hanem szét is nyomta miközben daráltad,nem is haladt a darálása a máknak.
A sima kávédaráló meg azért nem tudja megdarálni rendesen,mert amikor kicsapódik az olaj akkor össze tapad.
Gondolkodtam is,hogy valahonnan kellene szerezni egy hagyományos mákdarálót,mert megéri a plussz munkát-bezzeg gyerek koromban útáltam tekerni. Daráló.
Nagyszüleim, amit lehetett, megtermeltek, a kertben, az ólakban.
Papámnak volt szőlője, meg még csunálgatom a mai napig, igaz már csak 1/3-a van.
De arra emlékszem, minden tőkehiányban nőtt bab, krumpli, vagy épp más konyhakerti növény.
Van egy présház is rajta, hétvégi családi kspálásokkor, sokszor sütött két blokkra rakott platnin mamám friss krumplit szalonnával.
Vagy sonkával.
Irigyelem is nagyszüleimet, Ők voktak azok, akinek kevés volt, mégis megvolt mindenük.
Válasz mtz1221 #30779. hozzászólásáraIgen mert a nagyszüleink még abban a világban nőttek fel parasztként, ahol tudták, hogy mindent maguknak kell előállítani, nem volt ilyen jóléti társadalom.
Mamám is sütött még búbos kemencében, tapasztottam is vályoggal.
Annál jobb nem kellett, amit ott ettem.
Én meg aztán vagyok a két véglet, imádom az édeset, meg a fűszerest is, ami édes, az legyen az, ami fűszeres, arra meg szóróm még, csak legyen
Válasz Gumóka #30777. hozzászólásáraSzerintem én még nem us ettem mákos tésztát, édesből csak a nagyon csokis dolgokat eszem meg, más le se megy. Sós olyan nekem, mint másnak az édes.
Válasz _NB_ #30778. hozzászólásáraEz így van.27éve halt meg a tanyasa nagymamám, akármit eszek Eszembe jut, hogy minden szar ehetettlen az ő kemencéjében sült dolgai után. De úgy képzeld el mikor tévében látott pizzát, utánna párizsira nem költött, de több fajta darálthús feltéttel, és házi sajtal kecsappal, megsütötte.
Válasz Gumóka #30777. hozzászólásáraÉn is szeretek mindent ami mákos.
Öreganyám anno frankó sütiket csinált, akkor még házi kertben is termesztettek mákot.
A gumót levágták otthon megszárították, mákot kiszedték, majd vízben megmosták, akkor a víz tetejére felúsztak a rossz szemek és a szemét, majd a nagy asztalon fehér terítőn az udvaron megszárították.
Na ebből daráláskor lett mák nedves, olajos volt és finom, a mai bolti mákok meg olyanok, mint a fűrészpor.
Amúgy érdekes ez a köztes lét én tudom milyen volt az igazi mákból készült étel, vagy amikor a leveles péksüti még zsíros volt és megfogta a zacskót is, finom volt.
Most felnőtt egy olyan generáció, aki mindezt nem tapasztalta, csak a száraz péksütit a fűrészporos mákkal, ezért nem is vágyik a jóra, mert nem tudja milyen is az, neki ez lett a természetes.
Válasz mtz1221 #30774. hozzászólásáraÉn szeretem a mákos tésztát
Szerintem mindenki próbál az időjárához igazodni, meg valahogy tartani a vetésforgót is, így került be a mák.
Csak túltermeléssel az se lesz jobb.
Régebben repce se volt ennyi, most meg nálunk is ebből áll a fél határ.
Válasz mtz1221 #30774. hozzászólásáramifelénk is, bármerre megy az ember talál jó pár hektárt - lényegesen többet mint tavaly-tavalyelőtt (azelőtt nem is volt)
Biztos jó ára volt tavaly, ezen felbuzdult a paraszt.
Na majd most nem adnak érte lófaxt sem
Válasz Gumóka #30773. hozzászólásáraNem tudom az átlag ember mennyi mákot eszik, de itt is minden dűlőben láttni az idén. Azt hittem csak karácsonykor fogy.
Válasz Georgosz #30765. hozzászólásáraAnnó a mák felmerült bennem is. Akkoriban Tiszavasvári vette. (Talán még ma is megy a dolog, nem tudom.)
Nézegettem is 301-es kaszára gyártott valaki valami adaptert betakarításhoz, de valamiért annyiban maradt a terv.
Válasz Gumóka #30766. hozzászólásáraIlyen lila virágút láttam a faluban konyhakertben. Gondolom az étkezési. Bár lehet az ami ott van az másik fajta, csak lila a virág.
31266 hozzászólás
Ilyen a sokmilliós kapa!
https://youtube.com/shorts/8j73F1JcnXk?si=yd2PNaTW5dpg_wQB
Válasz mtz1221 #30814. hozzászólásáraA sör mellé az ángyodat is kerítsd elő neki,hátha.
és később pedig 

Válasz Gumóka #30813. hozzászólásáraMiért nem mondtad előbb hogy jösz. Elszaladjak sörért megálltok hazafelé ?
Válasz mtz1221 #30796. hozzászólására
Válasz máris szomszéd #30811. hozzászólásáraAmedig a gép belemehet folyamatosan járjuk.
Ez a 2.kör. Tavaj volt amiben 5x voltunk.
Évjárat és gyommagkészlet függő.
Ha vanbenne valamennyi sem túlnagy baj.
Legalább nemégeti meg a nap tököt.
Amúgy a sorban ami gyom marad álltalában annyiszokott maradni.
Válasz rtamas1976 #30809. hozzászólásáraHányszor-milyen sűrűn szoktad meghúzni?
Amikor már nem lehet belemenni géppel a sor mellé akkor mennyi gaz szokott még kikelni?
Válasz Radocz #30760. hozzászólásáraSzemle meg volt. Pénz nincs a kártalanításra,fogjunk össze. Hát össze fogtunk a kamara is segít intézkedni. Meg látjuk.
https://youtu.be/2ndzVdE7Ye4?si=rGGcyfiiAN9kUkPP
Ma újabb 27 ha napraforgó "bekapálva".

Válasz termelo #30805. hozzászólásáraVan benne olyan parcella is, ahol a vetőgéppel is csúszott le a traktor oldalba. Ezek a részek nem tudom mennyire lesznek sorköz müvelhetők..........
Válasz mtz1221 #30793. hozzászólásáraA férfiak, csak egy dologra tudnak egyszerre figyelni.

A nők egyidőben, egyszerre több dologra is.
Ha olyankor abbahagyod, és csak a társadra figyelsz nem fogsz így járni.
egy próbát megér.
Válasz Sk Laci #30803. hozzászólásáraNem tudom, ez táblaméretektől is függ
Válasz Bán Zsolt #30802. hozzászólásáraSzebb ár, mint amire én gondoltam, de mit szólhat a megrendelő?
Próbálok holnap velük egyeztetni.
Válasz termelo #30799. hozzászólására
első és az utolsó sor...
Egy biztos, permetezővel többet tudnák keresni.
Mennyi lenne az ideális ár?
10 000 ft/ha normális ár szerinted?
Válasz Sk Laci #30797. hozzászólására13000 minimum
Válasz VMisi #30798. hozzászólásáraMaradt kontrol, inkább úgy mondanám nem egészen 1 sorközmüvelő szélesség. Nem akartam ráhúzni, mert mentek volna ki sorok a találkozásnál.
Parlagfü miatt is húzatam, ha a gyomirtó csak papíron hatott.
Selyemmályva foltokban csíralevelekben, és a tegnap kiszórt mütrágyát is bedolgoztam, el ne illanjon a N hatóanyag.
Válasz VMisi #30798. hozzászólásáraLátszanak benne a gazak így van értelme, egyébként nem bizonyított
Válasz Sk Laci #30797. hozzászólásáraItt aki szolgáltat az 500 e per naptól felfelé áraz.
Aki hobbiból dolgozik annak sem szabadna 300 e per nap alatt koptatni a trakit.
A 10 üzemóra kb 150 e alapból
Válasz Sk Laci #30797. hozzászólásáraKontrollt szoktál hagyni? Megéri szerinted?
Itt most jó lenne húzatni, mert esett, de akkor azt ki is szárítanám. Így idén sem akasztom fel.
Mai szórakozás.


30 ha megcsinálva 10 óra alatt.
Munkasebesség 7,5 - 8 Km/ó.
Felette takarta a sorokat.
Ha nem esik holnap folytathatom szolgáltatásban.
A helyi TSZ elnök kijött személyesen megnézni a munkámat, egyből adott 90 ha sorközmüvelést.
Ha szabad megkérdeznem, mennyit lehetne kérni napraforgó sorközmüveléséért, mütrágya nélkül?
Lassan lehet csak menni, mert takarja a napraforgót. "Száguldozás kizárva /10-12 km/ó/"
Válasz Praetor #30794. hozzászólásáraRendelem rögtön.
Válasz mtz1221 #30792. hozzászólásáraNa látod, mindenki jó valamibe, ez 100-os munka volt 5-ös
Válasz mtz1221 #30793. hozzászólásáraVan némítás gomb a távirányítón.

Válasz kisparasztkaim #30789. hozzászólására2 évente 1.
Azt is akkor mikor az asszony pont Olyankor beszél.
Válasz termelo #30788. hozzászólásáraA múltkori, csak még nem nőtte le.
Válasz _NB_ #30787. hozzászólásáraTúróssztrapacska pirítva?
Vagy pirított tejföllel?
Válasz máris szomszéd #30783. hozzászólásáraNálunk a mai napig ilyen van.
Ez nem is darál, inkább őröl, vagy présel.
Ahogy írod, ezzel az igazi.
Válasz mtz1221 #30555. hozzászólásáraHavonta másik?

Nincs mit ütnöd?
Válasz mtz1221 #30786. hozzászólásáraEzt nem hiszem el már megint Rába-sztár vagy még a múltkori?

Ülj le 1-es
Válasz rtamas1976 #30785. hozzászólásáraA pirítás is jó dolog én a káposztás és a krumplis tésztát szoktam egy kicsit ott felejteni a serpenyőben pirulni.
Válasz Gumóka #30781. hozzászólásáraMajd el felejtettem megmutatni. Ezért kell megfúrni, 2 napig vérzik a fúrás helyén, de nem esik le.

Válasz máris szomszéd #30783. hozzászólásáraA mainapig ilyenen darálom!
Na holnap megvan mitfog főzni az asszony.
Màkostészta! Hmmm
Én összeszoktam pirítani a tésztát a mákkal cukorral.
Válasz máris szomszéd #30783. hozzászólásáraSzabadkán a piacon ha ott jársz.. Hétvégén láttam lomosoknál használtat és pulton újakat is.
Válasz _NB_ #30778. hozzászólásáraRégen amivel darálták a mákot az nem darált hanem szét is nyomta miközben daráltad,nem is haladt a darálása a máknak.
A sima kávédaráló meg azért nem tudja megdarálni rendesen,mert amikor kicsapódik az olaj akkor össze tapad.
Gondolkodtam is,hogy valahonnan kellene szerezni egy hagyományos mákdarálót,mert megéri a plussz munkát-bezzeg gyerek koromban útáltam tekerni.
Daráló.
Válasz _NB_ #30778. hozzászólásáraNálunk is volt mák, még gyerekként emlékszem rá.
Nagyszüleim, amit lehetett, megtermeltek, a kertben, az ólakban.
Papámnak volt szőlője, meg még csunálgatom a mai napig, igaz már csak 1/3-a van.
De arra emlékszem, minden tőkehiányban nőtt bab, krumpli, vagy épp más konyhakerti növény.
Van egy présház is rajta, hétvégi családi kspálásokkor, sokszor sütött két blokkra rakott platnin mamám friss krumplit szalonnával.
Vagy sonkával.
Irigyelem is nagyszüleimet, Ők voktak azok, akinek kevés volt, mégis megvolt mindenük.
Válasz mtz1221 #30779. hozzászólásáraIgen mert a nagyszüleink még abban a világban nőttek fel parasztként, ahol tudták, hogy mindent maguknak kell előállítani, nem volt ilyen jóléti társadalom.

Mamám is sütött még búbos kemencében, tapasztottam is vályoggal.
Annál jobb nem kellett, amit ott ettem.
Én meg aztán vagyok a két véglet, imádom az édeset, meg a fűszerest is, ami édes, az legyen az, ami fűszeres, arra meg szóróm még, csak legyen
Válasz Gumóka #30777. hozzászólásáraSzerintem én még nem us ettem mákos tésztát, édesből csak a nagyon csokis dolgokat eszem meg, más le se megy. Sós olyan nekem, mint másnak az édes.
Válasz _NB_ #30778. hozzászólásáraEz így van.
27éve halt meg a tanyasa nagymamám, akármit eszek Eszembe jut, hogy minden szar ehetettlen az ő kemencéjében sült dolgai után. De úgy képzeld el mikor tévében látott pizzát, utánna párizsira nem költött, de több fajta darálthús feltéttel, és házi sajtal kecsappal, megsütötte.

Válasz Gumóka #30777. hozzászólásáraÉn is szeretek mindent ami mákos.
Öreganyám anno frankó sütiket csinált, akkor még házi kertben is termesztettek mákot.
A gumót levágták otthon megszárították, mákot kiszedték, majd vízben megmosták, akkor a víz tetejére felúsztak a rossz szemek és a szemét, majd a nagy asztalon fehér terítőn az udvaron megszárították.
Na ebből daráláskor lett mák nedves, olajos volt és finom, a mai bolti mákok meg olyanok, mint a fűrészpor.
Amúgy érdekes ez a köztes lét én tudom milyen volt az igazi mákból készült étel, vagy amikor a leveles péksüti még zsíros volt és megfogta a zacskót is, finom volt.
Most felnőtt egy olyan generáció, aki mindezt nem tapasztalta, csak a száraz péksütit a fűrészporos mákkal, ezért nem is vágyik a jóra, mert nem tudja milyen is az, neki ez lett a természetes.
Válasz mtz1221 #30774. hozzászólásáraÉn szeretem a mákos tésztát
Szerintem mindenki próbál az időjárához igazodni, meg valahogy tartani a vetésforgót is, így került be a mák.
Csak túltermeléssel az se lesz jobb.
Régebben repce se volt ennyi, most meg nálunk is ebből áll a fél határ.
Válasz ND #30775. hozzászólásáraKb ahogy írod!
Válasz mtz1221 #30774. hozzászólásáramifelénk is, bármerre megy az ember talál jó pár hektárt - lényegesen többet mint tavaly-tavalyelőtt (azelőtt nem is volt)
Biztos jó ára volt tavaly, ezen felbuzdult a paraszt.
Na majd most nem adnak érte lófaxt sem
Válasz Gumóka #30773. hozzászólásáraNem tudom az átlag ember mennyi mákot eszik, de itt is minden dűlőben láttni az idén. Azt hittem csak karácsonykor fogy.
Válasz A.I. #30770. hozzászólásáraItt van aki sima kombájnnal vágta, de Mezőfalván xerionra épített valami speckó gép szedi.
VII. HETÉNYEGYHÁZI TRAKTORVERSENY 2024 I Felvonulás Hetényegyháza utcáin!
https://www.agroinform.hu/szantofold/oszi-mak-feher-mak-biztos-hozam-egy-zalai-gazda-sikerreceptje-a-jovore-82190-001
Válasz Georgosz #30765. hozzászólásáraAnnó a mák felmerült bennem is. Akkoriban Tiszavasvári vette. (Talán még ma is megy a dolog, nem tudom.)
Nézegettem is 301-es kaszára gyártott valaki valami adaptert betakarításhoz, de valamiért annyiban maradt a terv.
Válasz Gumóka #30766. hozzászólásáraIlyen lila virágút láttam a faluban konyhakertben. Gondolom az étkezési. Bár lehet az ami ott van az másik fajta, csak lila a virág.
Válasz Gumóka #30766. hozzászólásáramák
Válasz Georgosz #30765. hozzászólására3,1%-os cbd olaj a kutyának, 10ml 9800 forintocska.
Nem olcsó...