Gázolaj árak 608 Ft Benzin árak 591 Ft EUR 397.3 Ft USD 337.72 Ft CHF 424.99 Ft GBP 456.41 Ft

Fórum

GMO Magyarországon Pro és Kontra

Létrehozta: BNC , 2011-07-10 21:44:46

Kedvencekhez Segítség

1039 hozzászólás
#989 kukaccsosz
2015-02-22 14:13:50

Amerika meg megkapta Európától a kukorica molyt.smile innocent

Nincs profilkép
#988 Ares 826
2015-02-22 13:52:22

Válasz #987. hozzászólásra

Majd az is leesik véletlenül a repülőről mint anno Jugoszlávia felett a kukorica bogár, és megfertőzte európát!smile cursingsmile cursingsmile cursingsmile cursing

Nincs profilkép
#987 Batka
2015-02-22 13:24:34

Válasz #982. hozzászólásra

Ez így van, itt se kéne sokáig keresgélni,hogy triazin-rezisztens disznóparéjt találjon az ember. Az SU toleráns fenyércirokról is egyre több szó esik mostanság.

#986 jozef19
2015-02-22 12:15:36

Válasz #981. hozzászólásra

Ilyen az amikor a fagyi visszanyal...

#984 Vadmalac
2015-02-22 07:52:40

Ezek a szupergyomok csak glifozáttal nem irthatók, vagy nem jól gondolom? Akkor mi a probléma? smile confused

#983 bandigh
2015-02-21 21:31:44

Mondjuk azt ők sem gondolhatták komolyan, hogyha számolatlanul öntik ki a totál gyomirtót a földekre, akkor előbb utóbb ennek nem lesz böjtje. Kinevelték a saját ellenségeiket, holott, kb az első növényvédős lecke az h nagyívbe elkerülni az egyoldalú szerhasználatot. Meg is érdemlik. Ja és a spanyol viasz: dikamba. Lol.

Nincs profilkép
#982 Sz_Pisti
2015-02-21 20:31:10

Valószínűleg nem GMO eredetű a gyom, inkább a nem megfelelő növényvédelem eredménye
- egyoldalú szerhasználat
- monokultúrás termesztés
- hozzá nem értés

#979 .Feco.
2015-01-25 19:01:31

Válasz #976. hozzászólásra

Mondjuk a rák azért elég természetes halál, a szervezet gyakorlatilag saját magát öli meg. Nem tudok most hivatkozást, nemrég olvastam erről. A rakok fele genetikai eredetű, gyakorlatilag egy hibás őssejt okozza, és nincs semmilyen külső hatása. A maradék 50% valamilyen külső hatás miatt alakul ki, a sejt vagy szövet genetikai állománya sérül. Ennek ezer és egy oka lehet, ha mindent ki akarna az ember szűrni fügelevél-agyekkotovel futkoshatnank a pusztában, akkor sem tudnánk. Van, amit a kenyelemert bevallal az ember, más dolgokat nem. Te elutasítod a GMO-t, de gondolom van mobilod és mikrod, nekem pl. Mikro nincs, és soha nem is lesz, egyszerűen kierzem a kaján az ízét!
Ha nem termelsz GMO-t, akkor is eszed, szerintem

#978 endypapa
2015-01-25 19:00:00

Válasz #977. hozzászólásra

Én is abbahagytam a szója etetését a teheneknél, disznóknál is.

#977 Radocz
2015-01-25 18:52:32

Válasz #975. hozzászólásra

Szerintem már a Fórumon is megbeszéltük.

Te sem eszed Én sem eszem.

Akkor úgy korrekt, hogy ne termeljük és ne etessük meg a városiakkal.

Bár az összes kamion papírján szerepel, hogy GMO-s szója van benne.

Mert külföldről csak ilyen jön be.
Ezt a tehenészeti telep is használja.

Meg is kérdem, a tej szállítóm mivel eteti a marháját.

smile cowboy

#976 endypapa
2015-01-25 18:50:32

Lehet, túl lihegem ezt az egészet, de már minden ilyentől, (nem természetestől) Tartok. Az utóbbi 2-3 évben hullanak körülöttem az emberek, mint ősszel a legyek. Több mint tízen rákban mentek el, 16-60 éves korig, míg "természetes" módon, csak 2-3 ember halt meg.
Nem hinném, hogy ez csak a véletlen műve lenne.

#975 .Feco.
2015-01-25 18:25:55

Válasz #972. hozzászólásra

Először leszogeznem, hogy nem pártolom a GMO-t, és eléggé ismerem is a témát.

De: minden mesét félretéve egy dolog tény: minket évek, lassan évtizedek óta azzal etetnek, hogy majd a hagyományos növény drágább lesz! ez bullshit (angolul nem tudoknak: bölényxar)! A feldolgozók is a piacon élnek: csak addig érdekli őket, hogy GMO mentes legyen, amíg szabályozás tiltja a felhasználást, de egyetlen fillért sem ér meg nekik!
Amikortól nem lesz tilos a GMO termelése és feldolgozása mar senkit sem fog érdekelni, megy GMO vagy mentes. Most sincs külön ara!!!

Harmadrészről: ha tovább folytatják a hatóanyagok szelekciójat könyörögni fogunk a GMO-ért! Ezt mindenki nyugodtan higyje el!

#974 endypapa
2015-01-25 15:40:23

Válasz #972. hozzászólásra

Pedig emberi géneket is tettek beléjük. Az alábbi linkben találsz rá utalást.

#973 endypapa
2015-01-25 15:38:49

Válasz #969. hozzászólásra

Vagy az egész szálat töröltetni akarod, Bencével?

#972 Gabesz2
2015-01-25 15:37:23

Válasz #967. hozzászólásra

Nehogy már beépüljenek a génmódosított gének a sertésbe...smile biggrin

Egyébként Mo-on gazdasági szempontból közelítik meg a kérdést a politikusok, hogy elvileg a GMO mentes termék drágább lesz.

Az egészségügyi hatások valószínűleg csak rémhírek.

#969 Radocz
2015-01-25 15:32:04

Bence Válasz #929. hozzászólásra

"GMO pro és kontra forró téma "

Nagyon forró.

Élőben hallottam professzor asszony előadását Kálmánházán.

Szerintem hanyagoljuk, ezen a Fórumon a mélységek keresését.

smile cowboy

#968 Gabesz2
2015-01-25 15:30:59

Válasz #966. hozzászólásra

A biológusok sincsenek egy véleményem...
Laikusként azt mondom, had menjen.
Mivel a mezőgazdaság egy ipari ágazat, főleg a nagy Zrt-nél egyértelmű a profit a cél.

Az hogy a kis termelők kicsiben mit csinálnak az egy más kérdés. Hajlok arra, hogy több legyen a pihentetett terület (valami pillangóssal bevetve) és kevesebb műkaki, vegyszer felhasználásával gazdálkodjon az ember. DE viszont ehhez kellenek az uniós támogatások és egy biztos anyagi háttér.

Nincs profilkép
#967 4964
2015-01-25 15:26:12

Válasz #966. hozzászólásra
Annyi a lényeg az egészből hogy az EU lakosságának 70%-a elutasítja ezeket az élelmiszereket. Csak a fehérjehordozókat kellene kiváltani a takarmányozásban gmo mentesre és akkor egyből javulnának a hazai állattartás és húsfeldolgozás piaci kilátásai.
A gmo szójadara kiváltása talán egy 5-6% költségnövekedést okozna a húsnál de 15%-al többért biztos hogy lehetne exportálni. Ez itt a lényeg a többi csak duma. Ezért nem drága nekik semmi hogy elterjesszék a gmot, mert ha nem sikerül mindenhol elterjeszteni akkor a kereslet kínálat törvénye alapján el fog válni a 2 termékkör ára. Számomra nevetséges ahogy közismert személyiségek állnak a gmo mellé.
Ők azt akarnak enni ezért ennyire fontos nekik?smile drool

#965 endypapa
2015-01-25 14:23:11

Válasz #964. hozzászólásra

Itt kezdődik a propléma. A mohó paraszttal, meg a mohó multival. Mindegyik megakarja erőszakolni a természetet a világot. Eladnák az anyjukat is Az extra profitért. A sima + már nem elég az ilyeneknek.

#964 Gabesz2
2015-01-25 14:18:17

Válasz #963. hozzászólásra

A jó kukorica termő vidékeken e növénnyel lehet extra profitot elérni...

#963 endypapa
2015-01-25 14:08:03

Válasz #961. hozzászólásra

Ha vetésváltás be van tartva, nincs kukbogár kártétel.

#962 Gabesz2
2015-01-25 13:56:39

Válasz #961. hozzászólásra

A link téves bocs...smile nonono

#961 Gabesz2
2015-01-25 13:55:06

Válasz #960. hozzászólásra

http://figyelo.hu/cikkek/414751-a-szakadar-teruletekrol-lottek-mariupolt

Valahol itt az igazság...smile whistling

"Nem tudom. A Science-ben most jelent meg egy közlemény, amely szerint a növényvédő szerrel kezelt táblákhoz képest szignifikánsan kisebb a rovarrezisztens fajta hatása a nem célorganizmusokra, vagyis ez a technológia sokkal inkább környezetbarát, mint a permetezés, és kevesebbet árt a biodiverzitásnak."

"Vegyünk egy konkrét példát! A magyar gazdák tavaly 4,2 milliárd forintot költöttek a kukoricabogár elleni védekezésre: talajfertőtlenítésre, csávázásra, légi védekezésre. Ha lenne egy kukoricabogár-rezisztens hibridünk, és azt vetnénk, akkor megspórolhatnánk nekik ezt az összeget. Ugyanakkor nem szennyeznénk a talajokat, a környezetet."

#956 Gabesz2
2015-01-25 08:56:15

Válasz #955. hozzászólásra

Egyébként folyamatosan alakul a gyomnövények, baktériumuk, vírusok genetikája. Miért nem lehetne ez ellen védekezni, tudományos módon?

Miért nem lehet kivédeni, hogy genetikailag módosított gének nem öröklődjenek? Biztos hogy ki lehet és ekkor a beporzás nem okoz veszélyt.

Miért veszélyesebb a genetika mint a vegyszerek? Vagy a városi szmog, No oxidok és társai.
Van egy szőlőm egy mezőgazdasági terület (kb. 100ha egybefüggően művelt)mellet. Tavasszal vegyszerzés után erős szél, hát a marta az ember szemét, akkor mi van országosan, mennyi a vegyszerzés környezeti kára?

#954 papa maci
2015-01-24 21:09:31

Pár év és akaratunkon kívül GMO-zunk. Nem búra alatt élünk. A környező országokban mehet. Az nem áll meg a határnál. Átporzás...beszivárgás...stb. Romániából behozott vetőmaggal alapból bekerülhet. Simán arathattuk már tavaly is pl. Szennyezett vetőmag formájában. Csak most nem jött a jaguár. Ellene vagyok. Mivel a kóser az kelendőbb. Igaz ez az árán nem látszik...Vagyis az ár lenne az egyetlen szabályzó erő. A gmo problémára. Csak ez is egy hiú ábránd. Mivel a feldolgozó az extra profitért...bedarálná az olcsóbb gmo-s szutykot. Ahogy most is. Valamint lenne termelő ki megmutyizná az extra profitért. Ez kiment. Olyan mint a rákos daganat.

Nincs profilkép
#952 4964
2015-01-24 18:01:39

Válasz #951. hozzászólásra
Több másik nemesítőház is a monsanto korábbi genetikáját árulja a saját zsákjaiban. Nem is ezzel van a gond.
Az a gond hogy túl sok pénzt beletoltak a gmo-ba és nem akarják ezt veszni hagyni. Ezért minden követ megmozgatnak.
Én meg nem akarok gmot enni ha módom van rá, jó nekem a hagyományos élelmiszer is. Sőt inkább annak örülnék ha legalább azt a 4-5 szántóföldi növényt teljesen vegyszermentesen termelné mindenki.
A technológia adott csak ösztönözni kellene az elterjedését. Ellenállóbb fajták kellenének, gps és kamera vezérelt kultivátorok, illetve van elég munkanélküli, az elmaradt gyomokat kikapálhatnák ők is. Összeadná az állam meg a termelő a bérüket aztán mindenki jól járna.

#951 endypapa
2015-01-24 15:53:12

Válasz #950. hozzászólásra

Az ok, hogy munkahelyet teremt, nem ezzel van a gond. A probléma a számunkra elképzelhetetlenül agresszív üzletpolitika, amivel átgázol mindenkin. Én nem akarok monsanto-s cuccokat venni eddig is elkerültem, ezután is így szeretnék tenni. De tartok tőle, hogy akaratom ellenére tetetnek velem dolgokat, mit nem szeretnék csinálni.
Sajnos volt részem megtapasztalni ezt a fajta magatartást. Nem szeretném még egyszer átélni.

#950 .Feco.
2015-01-24 15:14:14

Válasz #947. hozzászólásra

Ezzel azt akarod mondani, hogy nehány ev múlva sokszorosára emeli a kibocsátást? Azaz meg több munkahely, és meg több export?
Ezt továbbra is jó dolognak tartom!

A másik: megcsinálhatja Romániában is, és akkor is lenyom itt mindent csak ennyi hasznod sincs belőle!

#949 endypapa
2015-01-24 13:38:38

Mire létre jön az egyezmény, úgy felfejleszti magát, hogy M.országon lenyom mindenkit a piacról. Szerintem. (bár ne így lenne)

#948 Bárány
2015-01-24 13:02:09

Válasz #946. hozzászólásra

Amit mondasz, az egy rövidtávú előny. Egyetértek endypapával: itt egy (vagy több) lépéssel előbbre terveznek.

#947 endypapa
2015-01-24 12:31:16

Válasz #946. hozzászólásra

Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja.

Nem viccből fejleszt ezerrel. Ők már tudják, amit mi csak sejtünk. Felkészül az eu-usa ker. egyezményre. Ugyan ezt tette a nyugat eu csatlakozási szándékunkra . Mire beléptünk, már annyira emelték sertés kibocsátásukat, (azt hiszem Dánia) amennyivel csatlakozás után a miénk 1-2 éven belül csökkent.

#946 .Feco.
2015-01-24 12:15:55

Válasz #942. hozzászólásra

mondjuk ezzel nem tudom mi a bajod... Mivel magyarország (még) GMO mentes, így ez is ugyanolyan vetőmagüzem mint Szarvason a Pioneer vagy Mezőtúron a Syngenta. Elég sok munkahelyet teremt mind közvetlenül, mind a termeltetésen leresztül közvetve, én nem látom ezt különösebben gondnak, sőt!
Javulhatnak az ellátási problémák, lássuk be az elmúlt időszakban volt gond vetőmagellátással, nem is kevés! És amíg itthon GMO-mentesség van nem kell cidrizni, hogy valyon az import vetőmagról júliusban valami hülye nem találja-e ki, hogy hopsz, gmo-volt, és küldkük a Juguárt...

Nincs profilkép
#945 Netparaszt
2015-01-24 12:13:35

Válasz #943. hozzászólásra Csak röviden: nem sokan szokták figyelembe venni az externáliákat, mire van még hatással a GMO. A talajéletet teljesen tönkrevágja, ezen keresztül a teljes táplálékláncot. Szó szerint ökológiai sivataggá változik a GMO termesztő környék, élővilág nélkül pedig a paraszt rá van szorulva, hogy csak azt vetőmagot veheti, amit adnak neki és meg is kell vennie, mindegy milyen áron, nincs más lehetősége. Ahova a GMO cégek betették a lábukat, eltűntek a hagyományos fajták, hibridek, eltűnt a hagyományos élelmiszernövények legalább 80%-a, amin évezredekig alapult az emberi élet. Elővilág és változatosság nélkül pedig nincs természetes növényvédelem és tápanyagellátás, kizárólag szintetikus inputokra alapuló termelést lehet végezni, ami egyre drágább.
A kis paraszt mindig versenyképtelen lesz egy GMOhoz szükséges minimáltechnológiával szemben, a nagybirtokok átvesznek minden területet, ha nem gazdasági, akkor politikai vagy szó szerint fizikai erőszakkal.
A szinte kizárólagosan elterjedt Bt és RoundUp Ready fajták az ígérettel szemben sokkal több vegyianyagot igényelnek, ennek egyészségügyi hatásai ismertek, számtalan exponenciális mértékben terjedő krónikus betegség hátterében áll a mértéktelen glifozáthasználat (allergiák, lisztérzékenység, Chron kór, különféle rákok, kóros elhízás stb.).
A glifozát már nem menő, mert nagyjából 15 év kellett a növényvilágnak, hogy a Palmer amarantba átugorjon a glifozátrezisztens gén, ezért a 2.4D-t használják már, ami az Agent Orange hatóanyaga volt a vietnámi háborúban, megszámlálhatatlan beteget és születési rendellenességet hagyva hátra.
Szociális szempontból is rabszolgatársadalmat építenek ezek a multicégek, ahol a piszkos négy kontrollálja a világ vetőmagtermelését és elosztását, alternatívák nélkül. Ez nem elég félelmetes neked?
Nagyjából mindegy, hogy a GMO egészséges-e vagy sem, a termelési körülményei teszik életveszélyessé.

Nekem csak ez a kérdésem csak ebben a témában.
Milyen világot akarsz a gyermekednek hagyni?
Egy kihalt ökológiai sivatagot, amiben változatos betegségekkel kínlódva éli rövid rabszolgaéletét a gyermeked, állatokat csak mesekönyvbő ismerve vagy egy egészséges, változatos környezetet?

#944 endypapa
2015-01-24 11:00:04

Válasz #943. hozzászólásra

Ez értve van. Csak nem egyetértve vele.

Meghozták a dohányosokra szabott törvényt. Én ehhez tudom hasonlítani a gmo-t. Ahogy tiltják, hogy más a pofámba fújja a füstöt, ugyan úgy tiltsák, hogy ne szennyezzék az én termésem/élelmem.

#943 bandigh
2015-01-24 10:41:53

Válasz #942. hozzászólásra

Az egész gmo-nak a mozgatórugóját kell megérteni. Ha beteszem a pénzem a bankba kamatozni, nem attól kapok vissza többet mert rendesek, hanem mert megforgatták a pénzem, és a hasznuk mellett jut még nekem is belőle némi "jutalék". Szóval ha a bankok nem tudnak jó üzleteket csinálni, nagy nyereséggel valahol akkor nem érzik jól magukat. Ha ők beleszálltak pénzzel egy termékbe adott esetben legyen az a gmo és a hozzá tartozó termékek széles köre, akkor nincs az az akadály amit le nem győz a lobbi, nyomásgyakorlás, pénzzel való ellehetetlenítés stb. A profitért mindent. Az előre meghatározott "kötelezően" elérendő profitért mindent. A befektetőket nagyívben nemérdekli az állatkisérletek kétes eredménye, a környezetszennyezés, csak az hogy az év végén megkapják a beigért 20% nyereségüket, amiből majd a nyaraláskor nyugodt szívvel megvehetik az organikus élelmiszereket, mert azért ők sem hüjék hogy szemetet egyenek.

Nincs profilkép
#941 Netparaszt
2015-01-24 00:15:09

Válasz #919. hozzászólásra Enyém volt az eredeti megosztás, több ezren osztották tovább, de a belügyminisztériumi osztások és antiszemita profilú provokatív barátkérések voltak kissé érdekesek. Aztán tegnap este egy politikai gengszterekhez közelálló barátom javasolta, hogy takarítsak, így mindenhonnan eltűnt.

#940 Bárány
2015-01-23 22:32:57

Válasz #939. hozzászólásra

Na itt a baj!
hivatkozás=link

A cikk egyébként jó.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Hirdetés
Tíz éve első a repcetáblákon!
Tíz éve első a repcetáblákon!
A változó klimatikus és szabályozási környezetben csak azok maradnak versenyben,...
Hamis növényvédő szerek: veszélyes hálózatot számoltak fel
Hamis növényvédő szerek: veszélyes hálózatot számoltak fel
Az ország az Európai Unió tagja akar lenni.
Gumi
Gumi

36.000 Ft

New Holland Braud SB56 szőlőkombájn
New Holland Braud SB56 szőlőkombájn

9.850.000 Ft

MTZ ACV automata vonófej, pótkocsi húzó
MTZ ACV automata vonófej, pótkocsi húzó

50.000 Ft

Szántóföldet bérelnék
Szántóföldet bérelnék

12 Ft