Válasz mtz1221 #7747. hozzászólásáraAz a függőleges varrat nem kellett volna, amit valaki a hátsó oldalára pakolt. Az nem gyári, onnan indult a repedés!
Válasz Georgosz #7740. hozzászólásáraSzia én is így jártam azt hittem selejtes az orbetét. Nekem van olyan homokos rész amibe bele sem ment. Várom az esőt.
Válasz mtz1221 #7736. hozzászólásáraValószínüleg...
Tegnap 7-10Ak-s volt Ecsedi-lápi részen szotyi tarlón a disc ripper 30 cm-ről dobott fel békési dinnyéket, ment a nyírószeg is, meg sikerült cuppánt csavart is szakítani! Az öt késsel 5,5 km/h-val néha nézett hátra a Rába... Ugyanezen a talajon kukorica után 7-8 km/h, úgy vitte, mint kölyök kutya a rongyot.
Válasz mtz1221 #7732. hozzászólására+ Még a 9es smaragdnak állítható a támadási szöge is, hogy biztos belehúzza szárnyakkal is. Lehet a 7esnek is, de azt nem ismerem.
Válasz HektárHarcos #7728. hozzászólásáraA helyett Lemken Smaragd nem lenne jobb? A komolyabb kapaválasztéka miatt. 1.5m körül vannak hirdetve egész pofásak.
Tárcsámban adnék kedvezményt neked, az jobb azért súlyban és lapformában a Taurusnál.
Válasz MTZ1221.3 #7727. hozzászólásáraFelén csak fix kapa jöhet szóba . Rol/ex 2.2 neztem fix kapás jó ár és a tárcsa is az lesz szerintem 2.7 es .
Ha lassan a talaj szerkezet rendbe jön akkor én is max 15 cm akarok keverni .
Tőbbit elintézi a zőldtrágya .
Válasz Selvin #7726. hozzászólásáraIgen, emlékszem. Mert te a szántáshoz hasonló munkára vágysz. A rugóskapás megoldás amúgy sem volt túl acélos azon azért.
A kollega már ezen túlvan szerintem, hogy szántáshoz hasonló lazultságot várjon el.
Attól persze lehet nálad az működik jól, máshol meg más. Nincs konkrét recept és lehet mindenkinek igaza.
Nálunk például olyan betonkemény a talaj, mint az állat mégis megnő benne a kukorica, napraforgó, gabona, repce is. Lehet nem ez a legjobb megoldás amit én csinálok, viszont elég versenyképesnek érzem ezt a termelési módot.
Válasz MTZ1221.3 #7724. hozzászólásáraPár éve még pont így gondoltam én is, meg is vettem az 5 kapás 40-es osztású két soros grubert, de el is adtam. Szárnyakkal sekélyen jó volt, de azok a nagy lapát szárnyak (4x cm szélesek!) csak ideális körülmények között mentek bele a talajba, sokszor csak csürüszkéltek, szóval pl tarlóhántásra nem volt alkalmas. Ha szárnyak nélkül húztam, akkor pedig tényleg le kellett engedni ameddig bírtam húzni, különben műveletlen részek maradtak a kapák között. És ez a probléma, hogy már rég nem akarok 25-30 centin dolgozni. Jelenleg ha grubereznem kell, ami ritka, akkor inkább előveszem a régi 20-as osztásút és a habis 5,5 centi széles kapákkal használom kb 15 centi mélyen.
A válaszom nálad nem lesz népszerű.
De azért mondtam, mert tudom, hogy a kollega mélyművelést kedveli. A 20cm-es húzástávolságú grúber széles kapával annyi talajt mozgat meg ami igencsak közel van az ekével való műveléshez, főleg 25-30cm mélységben. Kvázi agyonveri vele a talajt, cserébe irtó nehéz húzni is.
A két gerendelyes géppel ha 30cm-es mélyen fog dolgozni a kapák közötti rész is át lesz kellő képpen lazítva, de annyira áttörve nem lesz, mint a szűk húzástávolság esetén. 40-45cm-es húzástávnál 30cm-es mélység már elég jó átdolgozást ad, 80-as kapával pedig még mindig nem mozgat annyi talajt, mint 20-as húzástávolsággal amaz. Arról nem beszélve, hogy marad meg valamennyi gyökér is, így még iszapolódásra sem kell annyira számítani, mint amikor a 20-assal rommá töri az egész szelvényt. Sekélyen viszont a 40-es húzástáv sok, de ha felteszi a szárnyakat, szépen tud dolgozni vele úgy is. Macerásabb, de talán jobban/gazdaságosabban működhet.
Válasz MTZ1221.3 #7721. hozzászólásáraAz lesz. Ékgyűrűs henger kell nekem hogy az ásó boronát ne keljen használom
Rövid tárcsát is néztem 2.7m 56 lop jó lesz .
Eladó lesz majd a 2.8m vontatott V tarcsa.
Válasz Egér88 #7712. hozzászólásáraBiztos nem, meg kérdéses lenne az anyag minőség is . Láttam én regent ekén 5ös falvastagságot, amit kézi 10 tonnás emelővel nem lehetett kiláncolva egyenesíteni.
Válasz Egér88 #7712. hozzászólásáraÉn 850 e ft árulom majd a gruberem darabokra lett szedve gyari Sínt kapott 10 kapa és most meg kapja a ludtalp kapákat is a buza tarló hántáshoz .2m
Válasz Radocz #7709. hozzászólásáraMindenhol van pro kontra . Pl ahhoz hozzá tartozik hogy kevesebb vegyszer. Én nem ugy kezdem az évet hogy glifozát pl mint sok no-till es . Plusz a felszerelés miatt is meg van kötve az ember keze . Sok biologiai szert használok és próbálom minimalizálni a kémiai szereket . Talajok 2-3 évente zöldtrágyát kapnak . 4-5 mázsa pétit levittem 200kg ra . Nincs szántás. Talaj ok ahol kellet meszezést kapnak . Ugy hogy a pillanatnyilag ezeket tudon saját magam kivitelezni .
Válasz envagyok2 #7700. hozzászólásáraNincs baj a 70 hektároddal sem, nálatok egy 15 kappás gruber, 70 hektárt bír egy garnitúra kapával megcsinálni. 25 kappás gruber meg 116 hektárt. Nekem is vannak ám elveim.
Válasz mtz1221 #7697. hozzászólásárafigyelek én, kivéve ha úgy kezdneek mondatot, hogy figyelj.
értem én, amit mondasz, ne vedd mellre. akkor 4,5 hektárt bar ki a kapa. mondjétok ezt heccinek, biztos sokkal közelebb van a valósághoz, meg több értelme van, mitn az én 70 hektéromnak.
7749 hozzászólás
Válasz Georgosz #7748. hozzászólásáraJól mondod.

A hegesztés korábban kiég a szén az acélból.
Anyagismeret tantárgy.
Válasz mtz1221 #7747. hozzászólásáraAz a függőleges varrat nem kellett volna, amit valaki a hátsó oldalára pakolt. Az nem gyári, onnan indult a repedés!
Válasz Georgosz #7746. hozzászólásáraKár érte.
De azért lehetett ott már anyagfáradás is, bőven. 
Válasz mtz1221 #7745. hozzászólásáraJD 512 dics ripper.
Válasz Georgosz #7741. hozzászólásáraMilyen gép, kapatartó váz törött el ???
Válasz Georgosz #7740. hozzászólásáraSzia én is így jártam azt hittem selejtes az orbetét. Nekem van olyan homokos rész amibe bele sem ment. Várom az esőt.
Válasz Gumóka #7742. hozzászólásáraEzt nem irígyli senki, ez csak az enyém!
Válasz Georgosz #7741. hozzászólásáraA szakma szépsége

Jó a talaj...
Válasz fexco #7739. hozzászólásáraItt a gabonatarló Szamos homokos öntéstalajon 20 hektáron megette a kuhn eke orrbetétjét. Máskor 200 hektár+ volt...
Válasz Georgosz #7737. hozzászólásáraNálunk is a ledurvábbak a szotyatarlók voltak.
Válasz $HMP$ #7734. hozzászólásáraIgen, régebben, amég nem volt lazítóm.
Traktor megtartotta a mélységet a 3 gerendás 11 késes grúberel.
Válasz mtz1221 #7736. hozzászólásáraValószínüleg...
Tegnap 7-10Ak-s volt Ecsedi-lápi részen szotyi tarlón a disc ripper 30 cm-ről dobott fel békési dinnyéket, ment a nyírószeg is, meg sikerült cuppánt csavart is szakítani! Az öt késsel 5,5 km/h-val néha nézett hátra a Rába... Ugyanezen a talajon kukorica után 7-8 km/h, úgy vitte, mint kölyök kutya a rongyot.
Válasz Georgosz #7735. hozzászólásáraAnnyi vízük van, hogy muszáj szárítani valahogy henger nélkül .
Válasz $HMP$ #7734. hozzászólásáraÉn húztam Vogel 11 késest 105 lovas Ares-szel, tartotta a mélységet.
Mi a problémád? Nincs henger vagy beragad?
Grubberoztok vlk fuggesztettel henger nelkul?
Kereket elore szerkesztve esetleg...
Válasz mtz1221 #7732. hozzászólására+ Még a 9es smaragdnak állítható a támadási szöge is, hogy biztos belehúzza szárnyakkal is. Lehet a 7esnek is, de azt nem ismerem.
Válasz HektárHarcos #7728. hozzászólásáraHévízgyörki kupecnál néz szét. Mikor én voltam ott volt egy rakás lemken, normális áron nála.
Válasz HektárHarcos #7730. hozzászólásáraAgro-Masz BT30
Válasz MTZ1221.3 #7729. hozzászólásáraMilyen tárcsa lenne pontosan . ?
Válasz HektárHarcos #7728. hozzászólásáraA helyett Lemken Smaragd nem lenne jobb? A komolyabb kapaválasztéka miatt. 1.5m körül vannak hirdetve egész pofásak.
Tárcsámban adnék kedvezményt neked, az jobb azért súlyban és lapformában a Taurusnál.
Válasz MTZ1221.3 #7727. hozzászólásáraFelén csak fix kapa jöhet szóba . Rol/ex 2.2 neztem fix kapás jó ár és a tárcsa is az lesz szerintem 2.7 es .

Ha lassan a talaj szerkezet rendbe jön akkor én is max 15 cm akarok keverni .
Tőbbit elintézi a zőldtrágya .
Válasz Selvin #7726. hozzászólásáraIgen, emlékszem. Mert te a szántáshoz hasonló munkára vágysz. A rugóskapás megoldás amúgy sem volt túl acélos azon azért.
A kollega már ezen túlvan szerintem, hogy szántáshoz hasonló lazultságot várjon el.
Attól persze lehet nálad az működik jól, máshol meg más. Nincs konkrét recept és lehet mindenkinek igaza.
Nálunk például olyan betonkemény a talaj, mint az állat mégis megnő benne a kukorica, napraforgó, gabona, repce is. Lehet nem ez a legjobb megoldás amit én csinálok, viszont elég versenyképesnek érzem ezt a termelési módot.
Válasz MTZ1221.3 #7724. hozzászólásáraPár éve még pont így gondoltam én is, meg is vettem az 5 kapás 40-es osztású két soros grubert, de el is adtam. Szárnyakkal sekélyen jó volt, de azok a nagy lapát szárnyak (4x cm szélesek!) csak ideális körülmények között mentek bele a talajba, sokszor csak csürüszkéltek, szóval pl tarlóhántásra nem volt alkalmas. Ha szárnyak nélkül húztam, akkor pedig tényleg le kellett engedni ameddig bírtam húzni, különben műveletlen részek maradtak a kapák között. És ez a probléma, hogy már rég nem akarok 25-30 centin dolgozni. Jelenleg ha grubereznem kell, ami ritka, akkor inkább előveszem a régi 20-as osztásút és a habis 5,5 centi széles kapákkal használom kb 15 centi mélyen.
Válasz MTZ1221.3 #7724. hozzászólásáraKöszönöm mester
É nem se tudtam volna szebben leírni.
Válasz fexco #7722. hozzászólásáraHelló
A válaszom nálad nem lesz népszerű.
De azért mondtam, mert tudom, hogy a kollega mélyművelést kedveli. A 20cm-es húzástávolságú grúber széles kapával annyi talajt mozgat meg ami igencsak közel van az ekével való műveléshez, főleg 25-30cm mélységben. Kvázi agyonveri vele a talajt, cserébe irtó nehéz húzni is.
A két gerendelyes géppel ha 30cm-es mélyen fog dolgozni a kapák közötti rész is át lesz kellő képpen lazítva, de annyira áttörve nem lesz, mint a szűk húzástávolság esetén. 40-45cm-es húzástávnál 30cm-es mélység már elég jó átdolgozást ad, 80-as kapával pedig még mindig nem mozgat annyi talajt, mint 20-as húzástávolsággal amaz. Arról nem beszélve, hogy marad meg valamennyi gyökér is, így még iszapolódásra sem kell annyira számítani, mint amikor a 20-assal rommá töri az egész szelvényt. Sekélyen viszont a 40-es húzástáv sok, de ha felteszi a szárnyakat, szépen tud dolgozni vele úgy is. Macerásabb, de talán jobban/gazdaságosabban működhet.
Válasz MTZ1221.3 #7721. hozzászólásáraAz lesz. Ékgyűrűs henger kell nekem hogy az ásó boronát ne keljen használom
Rövid tárcsát is néztem 2.7m 56 lop jó lesz .
Eladó lesz majd a 2.8m vontatott V tarcsa.
Válasz MTZ1221.3 #7721. hozzászólásáraMármint mi jo döntés,a 10 kapa helyett5? Részleteznéd?
Válasz HektárHarcos #7720. hozzászólásáraJó döntés!
Elmunkálót tárcsásat válaszd és oda hozzád a csőpálcás henger lehet jobb lenne.
Válasz MTZ1221.3 #7718. hozzászólására2.2 m akarok helyette . Mert traktor is 210 kb . 5 kapás lesz . A 10 helyett
Válasz Egér88 #7712. hozzászólásáraBiztos nem, meg kérdéses lenne az anyag minőség is . Láttam én regent ekén 5ös falvastagságot, amit kézi 10 tonnás emelővel nem lehetett kiláncolva egyenesíteni.
Válasz HektárHarcos #7717. hozzászólásáraMi lesz helyette?
Válasz Egér88 #7712. hozzászólásáraÉn 850 e ft árulom majd a gruberem darabokra lett szedve gyari Sínt kapott 10 kapa és most meg kapja a ludtalp kapákat is a buza tarló hántáshoz .2m
Válasz rtamas1976 #7711. hozzászólásáraMiért az árbevétel számít?
Válasz rtamas1976 #7711. hozzászólásáraMelyik évet?

A többiek úgy sem hinnék el.
Kevés ésszel a fiad meg tudja nézni az Interneten a bevételt.
A kiadás és értékesítés kektáronként kevesebb mint a tiéd.
A barack mellett meg tudjuk beszélni.
Jössz, vagy menjek?
Ne szadizzuk szét ezt.
Hívjál fel.
Válasz termelo #7705. hozzászólására

Válasz Egér88 #7712. hozzászólásáraHa szerencséd van nem.
Be van dögölve a használt gép piac, most olcsóbban lehet venni gépet.
kerdes akarok egy kb 2m grubert nyilván használtan de az is eszembe jutott megépitem,olcsóbban jönnék ki?
Válasz Radocz #7709. hozzászólásáraNemakarok turkálni a zsebedben.
Az összárbevételed oszd el az összhektároddal.
Lemered írni ezt a számot?
Válasz Radocz #7709. hozzászólásáraMindenhol van pro kontra . Pl ahhoz hozzá tartozik hogy kevesebb vegyszer. Én nem ugy kezdem az évet hogy glifozát pl mint sok no-till es . Plusz a felszerelés miatt is meg van kötve az ember keze . Sok biologiai szert használok és próbálom minimalizálni a kémiai szereket . Talajok 2-3 évente zöldtrágyát kapnak . 4-5 mázsa pétit levittem 200kg ra . Nincs szántás. Talaj ok ahol kellet meszezést kapnak . Ugy hogy a pillanatnyilag ezeket tudon saját magam kivitelezni .
Válasz HektárHarcos #7708. hozzászólásáraTöbb mint 10 éve be vagyok oltva a regeneratív gazdálkodással.

Ne legyen fekete a talaj felszíne,
Mindig legyen élő gyökér,
Érett gyommag ne keletkezzen,
stb.
Sekély talajbolygatás,
Okszerű művelés,
stb.
Válasz Radocz #7706. hozzászólásáraItt egy videó ahol kicsit jobban látszik hogy dolgozik.
https://vm.tiktok.com/ZNdKBaR45/
Válasz HektárHarcos #7529. hozzászólásáraMiért akarsz mélyre menni?
Én úgy látom, hogy az ultra sekély művelés lesz a “divat”
Írtam privát !
Válasz HektárHarcos #7453. hozzászólásáraMost néztem meg a videót.

“rendesen kivágja a gyökér zónát “
Itt mire gondoltál?
Én a gyomra, de ez egy tiszta terület .
Hozzakezdtem elolvasni a 149 irásod.
Számomra hasznos. Jók a videók.
Válasz termelo #7704. hozzászólásáraTovább megyek
233 kilómétert bír nálatok egy kapa, mindegy hány kapa van a gruberen
Válasz envagyok2 #7703. hozzászólásáraSegítek hogy ne égesd magad:
70 et elosztod 15 el és megszorzod 25 el… menni fog?
Válasz mtz1221 #7702. hozzászólásáramost akkor mégse 4,5-et?
Válasz envagyok2 #7700. hozzászólásáraNincs baj a 70 hektároddal sem, nálatok egy 15 kappás gruber, 70 hektárt bír egy garnitúra kapával megcsinálni. 25 kappás gruber meg 116 hektárt.
Nekem is vannak ám elveim. 

Válasz mtz1221 #7697. hozzászólásáraNyugimár neki is megérte iskolába menni legalább inni megtanult
Válasz mtz1221 #7697. hozzászólásárafigyelek én, kivéve ha úgy kezdneek mondatot, hogy figyelj.
értem én, amit mondasz, ne vedd mellre. akkor 4,5 hektárt bar ki a kapa. mondjétok ezt heccinek, biztos sokkal közelebb van a valósághoz, meg több értelme van, mitn az én 70 hektéromnak.