Gázolaj árak 588 Ft Benzin árak 577 Ft EUR 384.47 Ft USD 330.69 Ft CHF 415.8 Ft GBP 435.73 Ft

Fórum

Haszonbérleti szerződés

Létrehozta: pepe , 2008-03-25 18:02:51

Kedvencekhez Segítség
5155 hozzászólás
#2905 Wilde
2017-02-02 23:51:42

Válasz mtarka #2904. hozzászólásáramit akarsz ezzel mondani?ezt mindenki ismerismile confused

Nincs profilkép
#2904 mtarka
2017-02-02 23:33:49

Válasz Wilde #2902. hozzászólására2013. évi CCXII. törvény
a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról

58. § (1) A haszonbérbeadó a szerződést azonnali hatállyal jogosult felmondani, ha a haszonbérlő (ideértve az alhaszonbérlőt is)
a) az írásban közölt felhívás ellenére nem tesz eleget a hasznosítási kötelezettségének vagy olyan gazdálkodást folytat, amely veszélyezteti a föld termőképességét,
b) a haszonbérbeadó hozzájárulása nélkül vagy attól eltérően a föld használatát másnak átengedte, más célra hasznosította, a földművelési ágát megváltoztatta vagy a földet a termőföld védelméről szóló törvényben meghatározottak szerint más célra hasznosította,
c) a természetvédelmi jogszabályok vagy a természetvédelmi hatóság jogszabály alapján hozott előírásaitól eltérő, illetőleg a természeti terület állagát vagy állapotát kedvezőtlenül befolyásoló tevékenységet folytat, továbbá, ha a természeti értékek fennmaradását bármely módon veszélyezteti, vagy
d) a haszonbért vagy a földdel kapcsolatos terheket a lejárat után, írásban közölt felszólítás ellenére, a felszólítás közlésétől számított 15 napon belül sem fizeti meg.

Nincs profilkép
#2903 mtarka
2017-02-02 23:27:12

Válasz Zombori Csaba . #2900. hozzászólásáraSzerintem az már biztos, hogy a felét a rájelentkező előző haszonbérlő művelheti, mivel a Bíróság neki adta. Ezzel már nehezen, de együtt kell élnetek.
Viszont elképzelhető, hogy még nincs használati megállapodás a két tulajdonos között. Ha nem homogén a 20 ha szántó, akkor a rosszabb minőségű 10 ha-t kell neki "átengedni".
Ha nem műveli a földet, akkor erre vonatkozóan több levélben felszólítani, folyamatosan b...ni. Végső soron ez akár rendkívüli felmondás alapja is lehet - bíróság megszüntetheti a haszonbérletet.
Egyébként a haszonbérleti szerződést eredetileg több mint 5 évre írtátok (ha hosszú időre írtátok, akkor az cumi)? A tulajdonos által gyakorolható egyoldalú felmondás jogát nem szabályoztátok benne (ha nem, akkor az megintcsak rossz hír)?
Mekkora haszonbérleti díjat írtatok bele? Ugye nem 70ezret/ha/év? (ha sokkal többet, akkor nincs baj, ha kevesebbet, akkor az megint nem jó hír).
Ha az emberke nem fizeti a haszonbérleti díjat időre, akkor indulhat az ügyvédi felszólítás, utána felszámolási eljárás/bírósági per, valamint a haszonbérleti szerződés felmondása 15 napot követően.
Ennél nem tudjátok "terhesebbé" tenni a haszonbérlő életét. Utólag könnyű okoskodni, de azért megkérdezem, nem lett volna jobb egy felesbérlet?

#2902 Wilde
2017-02-02 23:15:03

egyébként egy nagy f.s az egész tulajdonjog.mi az ,hogy én mint tulaj évekig pereskedjek egy köc.öggel,mert nem fizet,bíróságra járni bizonygatni stb. mi az hogy nem rúghatom ki páros lábbal mondjuk 3 napon belül ha nem fizet??? nevetséges az egész,,,,smile thumbdown

#2901 Wilde
2017-02-02 23:04:29

Válasz Zombori Csaba . #2900. hozzászólásáraRosszul kezdted.miért nem tá
jékozódtál ,hogy hol vagy a rangsorban bérleti szerződés esetén.számítani kellett volna arra,hogy az évekig nem fizető ragaszkodni fog a területhez.mert ugye sokan szeretnek ingyen használni termőföldet.smile pimp

Nincs profilkép
#2900 Zombori Csaba .
2017-02-02 21:39:11

Válasz csferri #2899. hozzászólásáraBíróság...évek Hol van a tulajdonos joga? Olyan földhasználó aki nem fizetett és kB most sem hiszem,hogy fog.Azért,mert új szerződést vesz át ezek szerint nem számít.Vicces az egész,de azért köszönöm a segítséget tőletek

#2899 csferri
2017-02-02 21:17:08

Válasz Zombori Csaba . #2898. hozzászólásáraBeszélj a tulajokkal, lehet megérne most egy bíróságotsmile confused

#2897 ..MZ/X..
2017-02-02 20:55:16

Válasz Nf zcs #2896. hozzászólásáraMost nem. Új szerződés lett kötve, ha ennek feltételeit nem teljesíti akkor lehet szerződést bontani. Én azt szoktam mondani a tulajoknak, ha valaki a felszólításra nem reagál azzal azonnal szerződést kell bontani mert következő években is gond lesz.

Nincs profilkép
#2896 Nf zcs
2017-02-02 20:43:56

Válasz ..MZ/X.. #2895. hozzászólásáraKöszönöm szépen a segítséget.

Az sem számít,hogy eddig sem fizetett?Többszöri ügyvédi felszólítást kapott az évek alatt.Ezek a dokumentumok benyújtásával a földhivatal felé sem lehet elérni semmit?

#2895 ..MZ/X..
2017-02-02 20:37:06

Válasz zombori_csaba #2893. hozzászólásáraRöviden és tömören ez szívás. Ha minden szabályosan ment nem tudsz vele semmit kezdeni. Felezni kell. Aztán ha eljön a fizetési határidő és nem fizet írásban fel kell szólítani ha így sem fizet akkor lehet szerződést bontani. Írtok új szerződést amire nem akar majd rájelentkezni.

#2894 ..MZ/X..
2017-02-02 20:33:20

Válasz sixx #2892. hozzászólásáraNem tudom, úgy tűnik földhivatala válogatja. Itt újat kellett írni, kifüggeszteni stb. Magyarázat az volt, hogy a szerződésben szereplő hrsz megszűnt így a szerződés is semmis.

Nincs profilkép
#2893 zombori_csaba
2017-02-02 20:24:34

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni,hátha volt már valaki hasonló helyzetben... A tavalyi évben béreltem a közelben közel 20 Ha földet ,melynek 2 tulajdonosa van és több helyrajzi száma. Az egyik tulajdonossal kb.2 héttel hamarabb kötöttem meg a szerződést, melyet ki is függesztettem és nem volt rá jelentkező. Mivel tavaly év végéig volt rajta az előző földhasználónak jogosultsága , amikor a másik tulajdonossal is sikerült megírnom a szerződést akkor az előző földhasználó élt az elöbérleti jogával és a fele területet a földhivatal neki ítélte használatra.
A földhasználó a tulajdonosoknak az esetek nagy részében nem fizetett bérleti díjat, így semmilyen formában nem szeretnék tovább neki bérletbe kiadni.
Mível a tulajdonosokkal én megegyeztem,ezért jóhiszeműén meg is műveltem a földet, de már csak akkor mentem rá, amikor az előző földhasználónak a szerződése lejárt.
Szeretném kérdezni -esetleg jogi tanácsot kérni -,hogy tudnátok -e esetleg valami megoldást arra,hogy hogyan tudnám minél hamarabb rendbe tenni ezt a dolgot?! (Egyébként sem egyszerű a felezés ,mivel több hrsz.-on van a terület )
Ha valaki volt már hasonló helyzetben ,és tudna valami segítséget nyújtani ebben a témában Kérem ossza meg velem.
Válaszokat előre is köszönöm !

Nincs profilkép
#2892 sixx
2017-02-02 18:51:53

Válasz ..MZ/X.. #2884. hozzászólásáraHát ez pont nem igaz. Csak a változás bejelentő adatlapot kell kitölteni, mivel nem a szerződés módosult, csupán a föld helyrajzi száma. Arra meg ismét nincs lehetőség, hogy erre hivatkozva felmondja a bérletet. Volt ilyen lehetőség pár éve, de ma már nem lehet.

#2891 apuci
2017-02-02 18:30:59

Válasz B.laca #2890. hozzászólásáraFelesbérleti határozatot kaptam meg két napja ma meg a bejegyzést is!!!!

smile thumbupcool

#2890 B.laca
2017-02-02 18:10:17

Csoda történt! Végre a hivatal is rájött, hogy egyszerűbbé lehet tenni a gazdák életét.
Ma kaptam egy haszonbérleti szerződésről jóváhagyó határozatot. Mellékeltek egy levelet hozzá, hogy 2017. jan. 1-től nem kell külön földhasználati lapot beadni, mert hivatalból bejegyzik a földhasználatot.smile thumbup

Nincs profilkép
#2889 Norbi6330
2017-02-01 08:20:38

Hali tudna valaki segíteni mostani bérleti szerzödésbe, hogyan kell megfogalmazni vagy tudna-e küldeni nekem az emailemre norbi6330@freemail.hu . Elöre is köszönöm.

#2888 Gabesz☻
2017-01-19 08:02:41

Válasz Babber #2886. hozzászólásárasmile confusedsmile confused

Az MZ/X nem írt hülyeséget.
Kiveheted a földed a gazdasági év végén. Ha osztatlan közösből, kapott önálló helyrajzi számot és magad kívánod használni. Persze a zöld leltárt meg kell csinálni.

#2887 UE-28
2017-01-18 22:13:54

Válasz Babber #2882. hozzászólásáraÉn azt mondom, hogy csak 2019-ben fogod tudni használni a területet...

Hasonló szituban vagyok benne, én bérelek egy osztatlanban, a terület tulajt váltott, az új tulaj velem fel akarta bontani a szerződést, nem fogadtam el, bíróság,majd igazságügyi szakértő, helyszíni szemle, és bár még ez a terület nincs megosztva 1/1-re, az új tulaj a szakértő előtt a szemlén mondta, hogy meg fogja osztatni, és akkor őt már nem érdekli és ő fogja használni, mire a szakértő (és az ügyvédem is) óvatosságra intetette az új tulajt.

Nem egyszerű ez, a Te szemszögödből nézve sajnos, egyébként pont 1 hete volt ezekről szó a Kossuth rádióban, talán még vissza is lehet hallgatni, én már későn, csak az összegzésre ültem az autóba, ahol a szakértő megjegyezte,hogy a bérlőnek sok esetben több jogosultsága van, mint a tulajdonosnak, amit kölcsönös felmondás hiányában vagy a szerződés lejártáig 1-2 dologtól eltekintve nagyon nehéz egyoldalúan felmondani.

Ja, és ma jött pont meg a végzésről a papír, hogy a bírósági pert a felperes kérelme miatt megszüntettéksmile rolleyes

Nincs profilkép
#2886 Babber
2017-01-18 20:12:39

Válasz Gabesz☻ #2885. hozzászólásáraAlapból én is ebből indultam ki, de MZ/X válaszában is van valami...

#2884 ..MZ/X..
2017-01-18 19:46:41

Válasz Babber #2882. hozzászólásáraMivel az a hrsz "megszűnt" ezért új szerződést kellene kötni, ha magad akarod művelni akkor nem vagy köteles újat kötni. Persze ezt nem árt közölni a bérlővel. Földhasználatot is meg kell nézni, van mikor a hivatal automatikusan átvezeti az új hrsz-re.

#2883 Büresz
2017-01-18 19:42:00

Válasz Babber #2882. hozzászólásáraÉn szerintem majd 2019 után veheted használatba, de várj mert vannak nálam okosabbak a témában.smile whistling

Nincs profilkép
#2882 Babber
2017-01-18 19:39:25

Sziasztok!
Egy kis jogi segítségre lenne szükségem. Örököltem egy darab földet, amit korábban nagyapám bérbe adott egy gazdának, 2019-ig él a szerződés. Ez egy osztatlanban volt benne, amit most kimérettünk külön helyrajzi számra. Jól tudom, hogy ha nyilatkozom hogy saját magam akarom használni a földet, akkor felbonthatom a szerződést?
Előre is köszönöm!

Nincs profilkép
#2880 molnarka3
2017-01-04 11:42:57

Válasz Büresz #2879. hozzászólásáraNálam sajna kb 20 emberről van szó, ennek fele postázós ráadásul. Küld el megint, értesd meg vele, hogy miért küldöd mégegyszer.
Arról meg nem beszélve, hogy csináld meg előre a használati megosztást ami pl 100 embernél elég sok pénz tértivevényes levélként, és esetleg a kifüggesztés közben valaki rányilatkozik akkor meg nézhetsz a pénzed után, megcsináltad, de más meg elhappolja előled.
Ráadásul én még 2016-os kezdéssel vettem volna bérbe, így az újbóli kifüggesztés miatt már idénre ugrik a kat-om erre a területre.smile hammer

#2879 Büresz
2017-01-04 11:22:11

Válasz molnarka3 #2877. hozzászólásáraNagyon frankó főleg ha van20-40 tulajig napokba telik futkosni aláiratgatni aztán a végén meg másé lesz a föld mert hát másnak is az kell. Rohadt egy törvény.

Nincs profilkép
#2878 Mihály-963
2017-01-04 08:11:05

Válasz erdifefe #2875. hozzászólására nálunk meg 1 ak eladási ára az 1 ha bérleti díja ami 130-150 ezer smile pimp

Nincs profilkép
#2877 molnarka3
2017-01-04 07:39:55

Egy új információt szeretnék megosztani veletek, nem tudom tudjátok e:
A december 2-a után kifüggesztett osztatlan közös területre vonatkozó haszonbérleti szerződésekhez, már a kifüggesztéskor le kell adni a kész használati megosztást a polgármesteri hivatalba, ennek hiányában, a földhivatal megtagadja a szerződést, és nem hiánypótólható.(még akkor is ha nem tett rá senki jognyilatkozatot).
Én sajnos a saját káromon értesültem róla tegnap.
CSak az a baj, hogy erről előre sehol sem tájékoztatják a jó népet.smile cursing

#2876 ..MZ/X..
2016-12-26 22:17:48

Válasz erdifefe #2875. hozzászólásáraFejérben 30-35kg-ot adnak, de miért nem kérsz inkább pénzt? Azzal egyszerűbb az élet, 3000 Ft/Ak körül van az ár.

Nincs profilkép
#2875 erdifefe
2016-12-26 21:57:01

Jelenleg Pest megyében termőföldföld bérbeadásnál 1 aranykoronáért hány kg Búzát lehet kérni?

Nincs profilkép
#2874 Manfanatics
2016-12-25 19:05:00

Válasz ..MZ/X.. #2873. hozzászólásáraKöszönöm annak aki megerősített ebben. Én is így gondolom, hogy elfogadja az MVH.

#2873 ..MZ/X..
2016-12-23 15:09:57

Válasz Manfanatics #2866. hozzászólásáraSAPS igényléshez elfogadja az MVH, de pl üzemanyag jöv adót nem tudsz visszaigényelni.

#2872 ..MZ/X..
2016-12-23 15:08:06

Válasz Büresz #2870. hozzászólásáraA tulajnak kell intézkednie. Birtokvédelmet kérni a jegyzőtől stb. Hivatkozni rá, hogy a földhivatalban nincs törvényesen bejegyzett földhasználó.

Nincs profilkép
#2871 benducino74
2016-12-21 18:38:27

Válasz csuti0 #2867. hozzászólásáraElfogadja az MVH!
Saját tapasztalatból írom. Osztatlan közösben, használati megállapodást készítettem, a magam és 3 tulaj részét művelem, kijárva a törvényes utat, mint földhivatalba bejegyzett földhasználó. A többi tulaj részét, összesen kb 15 Ha-t egy szövetkezet műveli, zsebszerződés van közöttük, a jegyzőig, illetve a földhivatalig el sem jutott...a szükséges jognyilatkozatokat sem tartalmazza...stb.
Természetesen a saps támogatást felveszi a szövetkezet, aminek ellenőrzése is megtörtént az MVH részéről, és mivel nem volt az adott területre túligénylés, -mint jóhiszemű földhasználót- az mvh elfogadta a gazdálkodási naplót és a "zseb" szerződéseiket.

Fölösleges az előhaszonbérletről szóló törvény, mert tapasztalatom szerint, ezer módon kikerülhető, és még a hatóságok is elfogadják...

Egyébként számomra érthetetlen, mert ezzel az eljárásmóddal a tisztességes, törvényt maximálisan betartó gazdálkodókat "büntetik", illetve veszik el a lehetőséget előlük....
Másrészt fölösleges a földhivatalok földhasználati munkája is....
Ebben az országban másrészt nincs egységes eljárásrend sem, járási, megyei szinten sem... lehetne mesélni erről.....

Bár lehet ez a "bürokrácia csökkentés"

#2870 Büresz
2016-12-21 18:05:58

Válasz csuti0 #2869. hozzászólásáraHát kicsit bonyolultabb a helyzet!smile wink
Én és a tulaj közt írtunk egy haszonbérleti szerződést, ki volt függesztve, érkezett rá elfogadó nyilatkozat és meg is nyerte úgymond mert előrébb állt a rangsorban.(társtulaj) Na most ugye nem tudta és nem is fogja tudni bejegyezni soha a területet, de mivel ő megnyerte ő használja a területet. új szerződést nem tud írni a tulajjal mert nem neki akarta adni. szóval ő használja de nem fogja tudni sosem bejegyeztetni. :S Erre ötlet?

Nincs profilkép
#2869 csuti0
2016-12-21 16:53:24

Válasz Büresz #2868. hozzászólásáraSzia!
Ha jól értem osztatlan közös tulajdon egy részét bérled,és azt hagyták jóvá anélkül,hogy lett volna megosztási rajz mellékelve.
A hivatal hibázott,de sajnos ez nem jelenti azt,hogy neked bármiféle "kártalanítást" eszközölnének!
Nagy valószínűséggel újra kell kötni,függeszteni a szerződést,mihez mellékelni kell a megosztási rajzott,mert csak az alapján lehet hitelesen tájékoztatni az elő haszonbérletre jogosultakat.
Üdv.:Csuti

#2868 Büresz
2016-12-21 12:04:18

Válasz csuti0 #2867. hozzászólásáraÉs ha van jóváhagyott szerződés de nem lehet bejegyeztetni a hivatalba mert a megosztási vázrajzot a szerződés elött kellett volna megcsinálni. Patt helyzet?

Nincs profilkép
#2867 csuti0
2016-12-21 11:59:28

Válasz Manfanatics #2866. hozzászólásáraSzia!
Lehet a te szemszögedből rendben van a szerződésed,viszont figyelmedbe ajánlom a földtörvényt.Ami pontosan szabályozza ki és hogy köthet földbérleti szerződést. Egy megkötött szerződést ki kell függeszteni az illetékes önkormányzatnál az élőhaszonbérlők tájékoztatása céljából.Annak lejártakor átkerül a földhivatalhoz jóváhagyásra,ha mindent rendben találtak és megfelelt a törvényi feltételeknek ,akkor jóváhagyással visszaküldik. Evvel a jóváhagyással lehet aztán a földhivatalnál bejelenteni a földhasználatot!
Ha elfogadna az MVH minden szerződést amelyek nem a törvényben leírtak által készültek,akkor senki sem járná ki a törvényes az utat!
De legye szerencséd és fogadja el neked a hivatal!

Nincs profilkép
#2866 Manfanatics
2016-12-20 22:12:06

Válasz nagypistivagyok2 #2865. hozzászólásárahttps://www.mvh.gov.hu/-/egyszerubb-lett-a-foldhasznalat-jogszerusegenek-igazolasa

Nincs profilkép
#2864 Manfanatics
2016-12-20 21:12:56

Válasz Manfanatics #2863. hozzászólásáraVégére: *alapján földhasználó"

Csak lemaradt.

Nincs profilkép
#2863 Manfanatics
2016-12-20 21:10:42

Válasz csuti0 #2862. hozzászólásáraZsebszerződés?

Nem attól érvényes egy szerződés, hogy a Földhivatalhoz be lett-e nyújtva vagy sem.

Vannak tartalmi, formai és jogszabályi követelmények. Ha ezeknek megfelel, akkor érvényes a szerződés.

A kérdés az, hogy ezt elfogadja-e az MVH?

De egyébként azt hiszem, hogy megtaláltam a választ:

2015. évi XCIX. törvény 1. §. (7) bekezdés d) pontja:

" A (4) bekezdés alkalmazásában jogszerű földhasználónak minősül a következő sorrend szerint az az ügyfél, aki vagy amely - amennyiben az egyes támogatási jogcímekre vonatkozó jogszabályok másként nem rendelkeznek e dátumról - a kérelem benyújtására nyitva álló határidő utolsó napjára vonatkozóan, az általa igényelt terület vonatkozásában a haszonbérleti, felesbérleti, részesművelési, szívességi földhasználati vagy alhaszonbérleti szerződés.

Szóval elfogadja.

Nincs profilkép
#2862 csuti0
2016-12-20 20:54:25

Válasz Manfanatics #2861. hozzászólásáraSzia!

"Ha van egy érvényes haszonbérleti szerződésem"
Sajnos ez nem érvényes,ez úgynevezett "zseb szerződés" amire nem lett bejegyezve földhasználat,és így az MVH sem fogja elfogadni.
Talán bölcsebb is lenne hallgatni róla!

Nincs profilkép
#2861 Manfanatics
2016-12-20 20:20:44

Ha van egy érvényes haszonbérleti szerződésem, ami nem lett benyújtva a Földhivatalba, azt az MVH elfogadja földhasználat igazolásának?

Nincs profilkép
#2860 keve
2016-12-18 00:53:04

Válasz ..MZ/X.. #2859. hozzászólásáraÁllami föld,elővásárlási joggal éltem,használni is szeretném,nem 20 év múlva,így minden szalmaszál hasznos lehet. A levélben kéri a tulajdonjog bejegyzésemet,adatokat,stb. Tud mindent,mert ő volt a licit-nyertes,én viszont a helyben lakó elővásárló. Mindent megküldtek neki is,nekünk viszont nem adja ki az NFA a gazdálkodási tervet,csak a szerződést. Akkor mi alapján kéred számon a betartását?

#2859 ..MZ/X..
2016-12-18 00:10:43

Válasz keve #2858. hozzászólására3 nap azért nem a világ vége. Mit akart levélben?
Amúgy meg:
Ügyvéd => fizetési meghagyás határidővel + az ügyvéd költsége, nem teljesítés esetén következményekkel => határidő lejárt, nem fizetett felmondható a szerződés.

Nincs profilkép
#2858 keve
2016-12-17 23:47:40

dec. 15. a bérleti díj fizetési határidő.eddig még nincs pénz,van viszont levél,a bérlőtől.felmondhatom a szerződést? Milyen szabályokat kell betartanom,hogy szabályos legyen a felmondás ha bíróságra kerül az ügy. Megköszönöm ha válaszol valaki.

Nincs profilkép
#2857 sixx
2016-12-17 14:40:58

Válasz vinczekrisz98 #2856. hozzászólásáraElég az egyik, aki kéri a törlést.Gyakorlatilag mindegy, hogy melyik.

Nincs profilkép
#2856 vinczekrisz98
2016-12-17 08:55:05

Sziasztok. lenne egy kérdésem. Szeretnénk a földhaszon bérleti szerződést felmondani közös megegyezéssel, és ehhez kaptunk a földhivatalban egy nyomtatvány hogy töltsük ki.Az lenne a kérdésem hogy csak a földhasználói részt kell kitölteni vagy a használatba adói részt is az első lapon?smile wink

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Már készülnek a búza utáni korszakra
Már készülnek a búza utáni korszakra
Rizs, citrom és csicseriborsó: ez lenne Anglia új mezőgazdasági jövője?
Ugrás az ismeretlenbe: így látják a 2027 utáni agrárpolitikát a természetvédők
Ugrás az ismeretlenbe: így látják a 2027 utáni agrárpolitikát a természetvédők
A World Wide Fund for Nature (WWF) szerint veszélyben a környezet- és a...
Rasant 1305 összkerékmeghajtású kistraktor tartozékokkal eladó
Rasant 1305 összkerékmeghajtású...

8.000.000 Ft

Eladó hízók
Eladó hízók

950 Ft

Komposzt Eladó
Komposzt Eladó

9.000 Ft

Kasza
Kasza

750.000 Ft